🌹 فايلهاي صوتي درس عرفان در وادي عمل استاد معظم حضرت حجتالاسلام و المسلمين سيديدالله يزدانپناه براي بهرهمندي علاقمندان به معنويت و عرفان اسلامي در کانال زیر بارگذاري ميشود.
نسيم عرفان
درس عرفان در وادي عمل - استاد سيديدالله يزدانپناه
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
🌺#كلام_استاد
🌸 چگونگي سربرآوردن پرسش از تشكيك در وجود پس از تثبيت اصل واقعيت
✅پرسش ديگري که بعد از تثبيت واقعيات سر بر ميآورد، دربارة نسبت اين واقعيات با يکديگر است. آيا اين واقعيات از هم جدا و متبايناند، و يا داراي گونهاي از اشتراکاند؟ اين پرسش نيز هنگامي پديد ميآيد که واقعيات را، ازآنجهت که واقعيتاند، مورد بررسي قرار ميدهيم. از اينجا، بحث تشکيک مطرح ميشود. اين پرسش نيز، دربارة واقع بما هو واقع است. بسياري ديگر از بحثهاي فلسفي را نيز بههمينگونه ميتوان تحليل کرد. اساسا مسائل اولية فلسفي بدين شيوه مطرح ميشوند. (برگرفته از دروس خارج نهايه الحكمه)
https://eitaa.com/nasimehekmat
⬛️◼️◾️▪️▪️◾️◼️⬛️
بسم الله الرحمن الرحیم
«إِلَهِي أَسْكَنْتَنَا دَاراً حَفَرَتْ لَنَا حُفَرَ مَكْرِهَا وَ عَلَّقَتْنَا بِأَيْدِي الْمَنَايَا فِي حَبَائِلِ غَدْرِهَا فَإِلَيْكَ نَلْتَجِئُ مِنْ مَكَائِدِ خُدَعِهَا وَ بِكَ نَعْتَصِمُ مِنَ الِاغْتِرَارِ بِزَخَارِفِ زِينَتِهَا فَإِنَّهَا الْمُهْلِكَةُ طُلَّابَهَا الْمُتْلِفَةُ حُلَّالَهَا الْمَحْشُوَّةُ بِالْآفَاتِ الْمَشْحُونَةُ بِالنَّكَبَاتِ إِلَهِي فَزَهِّدْنَا فِيهَا وَ سَلِّمْنَا مِنْهَا بِتَوْفِيقِكَ وَ عِصْمَتِكَ»
(خدایا، ما را در خانه ای ساکن نموده ای که گودال های فریبش را برای ما آماده ساخته، و در شبکه های خیانتش به دست های مرگ آویخته، از دام های فریبش به تو پناه می آوریم، و چنگ می زنیم از مغرور شدن به زیورهای آراسته اش به عنایت تو، که این دنیا خواهندگانش را هلاک می سازد، و واردینش را نابود می کند، آکنده به آفت هاست، انباشته از نکبت هاست، خدایا ما را به دنیا بی رغبت کن، و به توفیق و عصمتت ما را از آن سلامت بدار!)
(مناجات خمسه عشر، مناجات پانزدهم)
(بحارالأنوار، ج91، ص 152)
⬛️ شهادت امام سجاد علیه السلام تسلیت باد.
https://eitaa.com/nasimehekmat
🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔
به اطلاع می رساند دروس هفته اول استاد در سال تحصیلی 99-98 در کانال های سه گانه «نسیم تفسیر» و «نسیم عرفان» و «درس حکمت» بارگزاری شد.
علاقه مندان می توانند برای بهره مندی مراجعه نمایند.
May 11
#كلام_استاد
🌺 چگونگي مطرح شدن مباحث امكان و وجوب و عليت از بطن تأمل در اصل واقعيت
✅ نمونهاي ديگر از اين دست پرسشها، اين است: آيا اين واقعيات، خودبهخود موجودند، يا مبدئي آنها را پديد آورده است؟ موجوديت خودبهخود، همان وجوب وجود است. واقعيتي که چنين است، در تحقق محتاج چيز ديگري نيست و ذاتش براي موجود بودنش کافي است. اما واقعيتي که در تحقق محتاج چيز ديگري باشد، ممکن خواهد بود. بنابراين بحث وجوب و امکان بدين شيوه، از بررسي واقعيت، ازآنجهت که واقعيت است، بدست آمد. از بطن اين پرسش، بحث عليت و معلوليت نيز بدست ميآيد.
(برگرفته از دروس خارج نهاية الحكمة)
https://eitaa.com/nasimehekmat
به اطلاع دوستانی که خواستار دریافت صوت های درس «نفس اسفار» استاد یزدان پناه هستند، می توانند با مراجعه به کانال «رسانه حکمت اسلامی» وابسته به مجمع عالی حکمت اسلامی، فایل های این درس را دریافت نمایند.
آدرس کانال رسانه حکمت اسلامی👇👇👇👇
https://eitaa.com/mediahekmat
آدرس اولین جلسه درس نفس اسفار در سال تحصیلی 99-98👇👇👇👇
https://eitaa.com/mediahekmat/988
#کلام_استاد
#تاثیر_مباحث_اعتقادی_در_سلوک
مباحث معرفتی از یک منظر، مباحث سلوکی حساب میشوند و در فضای سلوکی بسیار کارآمد است؛
به عنوان مثال، باید بررسی شود که توحید، معاد، نبوت، امامت و یا حتی بحث ملائکه تا چه حد میتواند در مباحث سلوکی مفید باشد.
برخی میگویند مباحث اعتقادی مربوط به عمل نمیشود.
ما میخواهیم بگوییم اتّفاقاً این بحثها، چقدر آثار سلوکی دارد و به طور جدی میشود از آن، بهرههای سلوکی برد.
یکی دیگر از بحثهای قابل طرح، بحث «اسماء حسنی الهی و تعامل سلوکی با آن» است.
بحث اسماء حسنای الهی، بخشی از بحثهای توحید است؛ از یک طرف، توحید مفصلتر از این بحثها است و از طرف دیگر، تمام عقاید نیز توحیدی نیست، عقایدِ دیگری به جز توحید نیز هست.
تعامل سلوکی در همهی این مباحث مطرح است.
#استاد_یزدان_پناه
#عرفان_در_وادی_عمل
https://eitaa.com/madresehbagherain
https://eitaa.com/nasimehekmat
🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴
مرحوم شیخ عباس قمی ره در مفاتیح الجنان چنین فرمودند:
اگر کسی بخواهد که محفوظ ماند از بلاهای نازله در این ماه، در هر روز ده مرتبه این دعا را بخواند.
https://eitaa.com/nasimehekmat
63.pdf
4.79M
🗞 نشریه #عهد_63
📖 ویژه نامه #اربعین و #تمدن_سازی
📖 محصولِ #خانه_طلاب_جوان
🌕 اربعین و اقامه دین / #استاد_عابدینی
معنویت اربعین / #استاد_پناهیان
♨️ اربعین و تمدن سازی و وظایف طلاب در این زمینه / گفتگو با حجت الاسلام #احمدی (مسئول کمیته فرهنگی و آموزش ستاد مرکزی اربعین)
#نشریه_عهد
#عهد_63
✴️✴️ خانه طلاب جوان 🔰🔰
〰️〰️〰️〰️〰️
http://eitaa.com/joinchat/2731802626C6597703c2f
〰️〰️〰️〰️〰️
https://eitaa.com/nasimehekmat
نسیم حکمت
📢📢📢📢📢📢📢 برنامه دروس استاد یزدان پناه در سال تحصیلی 1398- 1399 با سلام به اطلاع سروران گرامی می رسان
🔔🔔🔔🔔🔔🔔
#یادآوری
به اطلاع سروران گرامی می رساند طبق برنامه، دروس استاد یزدان پناه فردا چهارشنبه تعطیل می باشد.
🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻
جهت اطلاع مجددا عرض می گردد که به توفیق الهی فایل های دروس استاد یزدان پناه در سال تحصیلی 99-98 به صورت هفتگی در کانال های زیر، بارگذاری خواهد شد.
صوت های درس «خارج نهایه» در کانال «درس حکمت» 👇👇👇
https://eitaa.com/nasimehekmat_KharejNehayeh
صوت های درس «شرح تفسیر المیزان» در کانال «نسیم تفسیر» 👇👇👇
https://eitaa.com/Nasimehekmat_Tafsir
صوت های درس «عرفان در وادی عمل» در کانال «نسیم عرفان» 👇👇👇
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
May 11
📢📢📢📢📢📢📢
باسلام.
به اطلاع سروران گرامی می رساند که صوت های دروس استاد در این هفته در کانال های مربوطه بارگزاری شد.
هدایت شده از نسیم عرفان
بسم الله الرحمن الرحیم
#عرفان_دروادی_عمل
جلسۀ ۳۱۰ (۱۳۹۸.۷.۶)
🔴بخش اول
🔵مقدمه
✳️یکی از مباحث عرفان در وادی عمل این است که مباحث معرفتی و عقاید چگونه در عمل مؤثر است. معمولاً چنین چیزی در ذهن ما است که اخلاق و احکام مربوط به عمل هستند و عقاید مربوط به نظر. ولی عرض بنده این است که همان عقاید هم معطوف به عملاند. بحث ما این است که چگونه عقاید، سرِ سفرۀ عمل و سلوک میآیند.
❇️انسان موجودی ناقص است و باید خودش را بسازد؛ تا صحبت از ساختن میشود، با پرورش و تربیت و سلوک روبهرو میشویم. پرورش و تربیت با تعامل وجودی معنا پیدا میکند. تعامل وجودی فقط مربوط به عمل به معنای اخلاق و احکام نیست. این تعامل وجودی شامل ایمان هم میشود. از یک منظر، همۀ معارفِ اعتقادات دینی، سر سفرۀ پرورش میآید.
🔵رابطۀ بین حکمت نظری و عملی
❇️بین حکمت نظری و حکمت عملی، یک رابطۀ جدی وجود دارد. عقاید، پایههای کلان است و همۀ حکمتهای عملی ریشه در حکمت نظری دارد. «باید» در «هست» ریشه دارد. در فرهنگ قرآن بین ارزش و دانش نسبتی وجود دارد و میتوان از یک اندیشۀ واقعی در هستی، به یک نتیجۀ عملی رسید.
✅«ذلِکُمُ اللَّهُ رَبُّکُمْ لاَ إِلهَ إِلاَّ هُوَ خَالِقُ کُلِّ شَيْءٍ فَاعْبُدُوهُ» (انعام آیۀ ۱۰۲)؛ الله، ربّ شما است و خدایی جز او نیست. او خالق همۀ اشیاء است. پس او را بپرستید؛ یعنی، از اندیشۀ خالقیت و ربوبیت به پرستش رسیده است. عبادت و پرستشی که اینجا آمده است، عبادت تشریعی است نه عبادت تکوینی.
🔵عبادت سلوکی و وجودی
❇️عرفا دو اصطلاح دارند: ۱. «وجودی» ۲. «سلوکی» که این دو را در موارد بسیاری استفاده کردهاند و حرف درستی هم است. عرفا میگویند: صراط مستقیم وجودی داریم و صراط مستقیم سلوکی؛ عبودیت وجودی داریم و عبودیت سلوکی.
❇️یک عبادت وجودی داریم که در این عبادت همه عبد هستند و یک عبادت سلوکی داریم. در عبادت سلوکی مؤمن، عبد میشود، ولی کافر از بندگی فرار میکند و تمرد میکند. این عبادت تشریعی یا سلوکی است. وقتی گفته میشود، خدای شما الله است، «لاَ إِلهَ إِلاَّ هُوَ خَالِقُ کُلِّ شَيْءٍ» این توضیح تکوینی است؛ نتیجۀ تشریعی «فَاعْبُدُوهُ» است. یعنی، از تکوین به تشریع رسید. در عالَم ذرّ هم همینگونه است.
✅از نظر فلسفی، لازمِ بیّنِ معارف، حکمت عملیِ مناسب است. چرا؟ چون وقتی او همهکاره است و تو هم مِلکِ او هستی و او مالک تو است، پس هرچه او میگوید باید گوش کنی. اینجا به حکمت عملی پل زده شده است؛ یعنی، شما نمیتوانید بگویید من اندیشهای را قبول دارم و آن اندیشه در عمل لازمی دارد، ولی من آن لازم را قبول ندارم. این معنا ندارد. لذا تا عبودیت و الوهیت حق را قبول کردی، به صورت طبیعی، بندگی تشریعی عبد نسبت به حقتعالی را باید قبول کنی. این «باید» ضرورت منطقی دارد. حق با شهید مطهری است که میگویند: «ایدئولوژی از دل جهانبینی زاییده میشود».
✅عقاید بهرۀ سلوکی و پرورشی و تربیتی دارد. فقط اندیشه نیست، بلکه همان اندیشه، نتیجۀ عملی دارد.
❇️گمان نکنیم که اندیشههای قرآنی و آموزههای اعتقادی و معارفی را فقط باید بدانیم؛ نه. قرار است با آنها زیست کنیم.
✅تا این زیست را میآوریم، زیستکردن تبدیل به پرورش میشود. چرا؟ چون لازم بیّن دارد.
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
هدایت شده از نسیم عرفان
#عرفان_دروادی_عمل
جلسه ۳۱۰
🔴بخش دوم
🔵یک نمونه از فرهنگ قرآنی
✅«دنیا ماندگار نیست؛ شما برای ابد خلق شدهاید و سر سفرۀ اعمال خود مینشینید». این یک اعتقاد است. نتیجۀ آن چیست؟ نتیجه این است که ما باید طوری باشیم که در ابد راحت باشیم و در زحمت نباشیم. به سرعت این اعتقاد، تبدیل به عمل و دستور و زیست میشود. عقاید دینی قرار است پایههای زیست انسان شود.
❇️تا اندیشهای میآید، تعاملی با آن اندیشه برقرار میشود. چرا؟ چون نحوۀ وجودِ انسان، شعوری-ارادی است. این نحوۀ وجود که شعوری-ارادی است، تا چنین برداشتی دارد، بر اساس آن عمل میکند. در عقاید دینی هم همینطور است. تا میفهمد که حق است، میخواهد بر اساس آن عمل کند؛ این اندیشه تمام زندگی او را رنگ میزند.
✅از یک منظر همۀ معارف دینی، حیاتبخشاند و در لحظهلحظۀ زندگی انسان حاضر میشوند. برای ساختِ انسان، آموزههای دینی بدون استثنا، همهاش مؤثر است. یعنی، اگر شما به خدا اعتقاد داشته باشید و نبوت و اندیشۀ معاد را معتقد باشید، لحظهلحظۀ زندگیتان را رقم میزند.
✅آنچه در شریعت با عنوان آموزههای تعلیمی آمده است، پایههای زیست و پرورش انسانی است و در لحظهلحظۀ زندگی انسان حاضر میشود و حیاتبخش است.
❇️گمان نکنیم که اندیشههای اعتقادی و معارفی دین قرار است یک گوشه و در پستو قرار بگیرد با عنوان تعلیم در برابر تربیت. نَه. اصلاً اینگونه نیست. دقت کنید؛ این اندیشههای اعتقادی و معارفی دین، زیرساخت تربیت است.
🔵واقعیت و موقعیت
❇️معارف دینی به گونهای است که ما را به درک موقعیت میکشاند. انسان برای تعامل، نیازمند به درک موقعیت است. نسبتی که با واقعیت پیدا میکنیم، موقعیت است.
❌کودکی که گمان میکند در تاریکی غول وجود دارد، نوعِ تعاملش چگونه میشود؟ با اینکه درک کودک از واقعیت غیرواقعی بوده است، با این حال چگونه سروصدا میکند و فرار میکند.
❇️بسیاری از آموزههای دینی و معارف دینی افزون بر بیان واقعیت، موقعیت را هم بیان کردهاند؛ یعنی، نسبتسازی هم صورت گرفته است. علاوه بر اینکه گفته شده است «خدا هست» گفته شده است که ما بندهایم.
✅«همۀ ما از خدا آمدهایم؛ به سمت خدا میرویم و با خداییم»؛ «انا لله و انا الیه راجعون» و «هو معکم»؛ یک واقعیتی را درک میکنیم و موقعیتی را هم احساس میکنیم. قرآن به موقعیتها هم اشاره کرده است.
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
May 11
May 11
نسیم حکمت
📢📢📢📢📢📢📢 برنامه دروس استاد یزدان پناه در سال تحصیلی 1398- 1399 با سلام به اطلاع سروران گرامی می رسان
🔔🔔🔔🔔🔔
به اطلاع سروران میرساند طبق برنامه، فردا درس حکمت متعالیه برگزار میگردد.
#حکمت_متعالیه
🔊 کتابچه اربعین مقدمه پیوسته به ظهور
🌷اثر استاد یزدان پناه🌷
بخشی از متن کتاب:
به نظر می رسد جریان اربعین از علائم متصل به ظهور باشد زیرا آن جمعیت شیعی جهانی که باید به دنبال امام حرکت کنند، در اربعین به وجود آمده و زمینه های مادی مناسب همچون بسترهای ارتباطی جهانی نیز فراهم آمده است. این جریان به نوعی تمرین برای حرکت جهانی شیعی و حق جویان به تبع امام زمان (عج) در راستای رویارویی حق با باطل و پیروزی جهانی حق بر باطل است.
#خبر_نشر_کتاب
دوستان خود را به کانال موسسه «نفحات» دعوت کنید👈
@nafahat_eri
هدایت شده از نسیم عرفان
بسم الله الرحمن الرحیم
عرفان در وادی عمل
🔴جلسه ۳۱۱ (۱۳ مهر ۹۸)
🔵بخش اول
❇️ اسماء حسنی و تعامل سلوکی
باید دانست که اعتقادات در فضای سلوک و پرورش خیلی مهم است. انسان ناقص است و باید به کمال برسد و خودش را بسازد. تا صحبت از ساختنِ خود میشود، مسئلۀ پرورش پیش میآید. پرورش نیاز به تعامل سلوکی با حقایق و معارف دینی دارد. معارف دینی، لوازم و نتایج بیّنی در فضای سلوکی و عملی دارند. به بیان دیگر، از دل معارف دینی نتیجۀ عملی گرفته میشود.
🔵ذکر یک نمونه
❇️ بحث توکل در چهل حدیث امام (ره)
❇️ توکل، کنش است. چند اعتقاد، تبدیل به توکل میشود:
۱. اعتقاد به علم خدا؛ ۲. اعتقاد به قدرت خدا؛ ۳. اعتقاد به جود و کَرم خدا؛ ۴. اعتقاد به اینکه خدا فرد متوکل را دوست دارد.
این چهار امر بهسرعت تبدیل به حقیقت توکل میشود .
از چهار مسئلۀ اعتقادی، نتیجۀ عملی گرفته شده است. یعنی، زایش عمل از دل اعتقاد یا تعامل بر حسب عقیده.
🔵 مقدمه دوم؛ انسان در موقعیت
❇️ معارف دینی برای انسان درک موقعیت میآورد و درک موقعیت باعثِ نسبتگیریِ ویژه میشود که انسان تعاملی ویژه داشته باشد. موقعیت غیر از واقعیت است. گاهی ما نسبتی با واقعیت پیدا میکنیم، که این نسبت پیدا کردن با واقعیت، موقعیت است.
متون دینی در عین حال که واقعیات را بیان میکند، آنها را به موقعیت تبدیل میکند. خدا مالکِ عالَم است. از این بیان بهسرعت نتیجه گرفته میشود که انسان بندۀ خداست. پس همه بندۀ خدا میشوند و انسان هم میشود بندۀ خدا. یعنی، وقتی توحید مطرح میشود، نسبت انسان با توحید هم بیان میشود. تا چنین نسبتی باشد، باید تعاملی صورت بگیرد.
🔵موقعیتهای دین؛ موقعیتهای کلان
❇️ دین نوعاً موقعیت های کلان میسازد و بر اساس این موقعیتهای کلان، موقعیتهای خُرد را میسازد.
✅ فارابی یک بیان خوشی دارد؛ دین همیشه مستبطِن به فلسفه است و انبیاء چون قدرت روحی و فلسفی دارند، در کنار تبیین معارف با قدرت تخییلی که دارند، این را برای همگان آسان میکنند. حقایق فلسفی را میگویند ولی با زبانی میگویند که همه بفهمند.
اصل رمز این است. حقایق کلان فلسفی است ولی با رویکرد عمومی. متن دینی حقایق کلان را که میگوید، حقایق کلان همیشه موقعیت کلان را هم میسازد.
در موقعیت کلان، زمان و مکان محو میشود. دین، حقایق کلان فلسفی را گفته است، ولی با یک زبان عمومی.
🔶 شخصی گناهکار نزد حضرت اباعبدالله علیهالسلام آمد و گفت: من گناه میکنم. مرا موعظه کن؛ چه کنم؟ حضرت فرمود: اولاً برو جایی را پیدا کن که خدا نباشد، آنجا گناه کن! ثانیاً از احسان خدا استفاده نکن. خدا اینقدر به ما احسان کرده است. آیا من باید نمک بخورم و نمکدان را بشکنم! حضرت پنج امر را فرمود.
این پنج امر، کلان است و حیطهای را شامل میشود که هیچ چیزی از آن در نمیرود.
🔵ضرورت تلاش و کار کردن در باب معارف
❇️ معارف را باید خیلی کار کرد. این معارف را بگذارید به جانتان بخورد، که خیلی کار میرسد. اگر آدم در این معارف بیفتد، میبیند که جوری است که آدم را میبلعد. چون موقعیت و واقعیت کلان است و انسان را به موقعیت کلان میکشاند و موقعیت کلان خیلی مایۀ تحول است. به تعبیر دیگر، گفتههای دینی، در لحظهلحظۀ زندگی حاضر است. هیچچیز از دست موقعیت کلان در نمیرود.
❇️ ببینید شریعت چه نسبتی برای انسان با خدا و اهل بیت میسازد. درست مثل اینکه من هر روز با حجت خدا هستم. چرا؟ چون حجت خدا که حاضر است؛ من نمیتوانم او را ببینم؛ او که حاضر است و میبیند. او در بین ما است و حاضر است. ما غایبیم.
✅ بنده خدایی میگفت: ما در قوس صعود به امامان نیاز داریم!
کسی به او گفت: چه میگویی؟! هم در قوس نزول و هم اکنون و هم در قوس صعود به اهل بیت نیاز داریم.
بیانی حافظ دارد: دل میرود ز دستم، صاحبدلان خدا را؛ برخی اینگونهاند؛ تا یاد و نام اهل بیت میآید، دل از دستشان میرود.
❇️ تقاضا میکنم از سروران که معارف دینی را دستِ کم نگیرید؛ ما باید این معارف را هر روز بشنویم. چون غفلت به سراغمان میآید، باید ذکر در کار باشد. این معارف یک نوع ذکر است و به جانمان میخورد.
انسان به تذکر نیاز دارد. ما گاهی ایمانش را داریم؛ باورش را داریم، ولی نیاز به تذکر داریم. تذکر انسان را در موقعیت و تعاملِ شدید قرار میدهد که اثرش عجیب است.
✅ اصلاً خیزِ دین برای این است که انسان را به اوج برساند؛ میخواهد حرکت بدهد. با ایمان و عقاید شروع میکند نه با عمل. اصل دین ایمان است؛ بعد از آن، عمل در کار است. یک سیزدهم قرآن در باب عمل است ولی مابقیاش در باب معارف است. این مهم است، چون انسان را در موقعیت کلان قرار میدهد.
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal/84
https://eitaa.com/nasimehekmat
هدایت شده از نسیم عرفان
جلسه ۳۱۱ (۱۳ مهر ۹۸)
🔴بخش دوم
🔵مقدمه سوم؛ تعامل بر حسب چارچوب
❇️ انسان موجودی شعوری-ارادی است. تا چنین گفتید، لوازمِ بیّنِ مترتب بر خود دارد. بر خلاف سنگ که یک طبیعت لختی است که اینجا افتاده است و حرکتش شعوری-ارادی نیست. از آن توقعی بیش از حرکت فیزیکی نیست. ولی انسان موجودی شعوری-ارادی است و شعور وارادۀ انسان عقلی و کلی است.
✅ انسان تا بخواهد اقدام کند، چگونه اقدام میکند؟ بر حسبِ فهمی که دارد اقدام میکند. جایی که انسان میگوید، گرسنهام و باید غذا بخورم یا بروم فلانجا مطلبی را یاد بگیرم؛ یعنی، انسان تصویر میکند؛ تصدیق میکند و شروع به کار میکند؛ یک فضای شعوری-ارادی است؛ یعنی، اراده انسانی در راستای شعورش عمل میکند.
❇️ نحوۀ وجود انسان شعوری-ارادی است. تا این را قبول کردید، این معنا باعث میشود ما یک چیز دیگری بفهمیم؛ انسان بر حسب آن فهم و برداشت و معنایی که دارد، کنش انجام میدهد. کنش بر حسب معنا است؛ یعنی، معنا است که او را به کنش وا میدارد. این را تعبیر میکنیم که انسان در کنش ارادیاش به شدت معنایی و معناگرا است. باید در او معنا موج بزند. ما این را تعبیر میکنیم به هویتِ شعوری-ارادی-معناییِ انسان.
✅ معنایش این است که انسان همیشه بر اساس دریافتی که از واقعیت دارد شروع به کار میکند. وقتی اینگونه است، در مورد کل هستی هم همینگونه خواهد بود و نسبت به خدا هم باید همینگونه عمل کند. کسی که خدا را نشناخت، چنین چیزی در تعامل زندگیاش نمیآید. چرا؟ چون اصلاً چنین واقعیتی را به بحقیقته در نیافته است. کسی که چنین واقعیتی را قبول نکرده است، همین برایش چارچوب معنایی درست میکند که من تعبیر میکنم به تعامل بر اساس چارچوب.
✅ معارف دینی برای انسان چارچوب درست میکند. صحبت بر سر نحوۀ وجودِ شعوری-ارادیِ انسان است. در این نحوۀ وجود، چارهای جز این نیست که انسان فهمی داشته باشد تا حرکتی داشته باشد. لذا باید همیشه فهمش از واقعیت کامل باشد. در این زمینه دین کمککارِ ما است.
❇️ حال بهراحتی میتوانیم بحثهایی داشته باشیم که چرا باید در باب معارف کار کنیم؟ چون معارف چارچوبِ کار است؛ چون معارف موقعیتساز است؛ چون معارف نتیجۀ عملی دارد. تا اینها را قبول کنیم، بهراحتی میتوان گفت که معارف را در تعامل و سلوک و پرورش دست کم نگیرید. بلکه بنیاد و موقعیتساز و چارچوبساز است.
🔵 مقدمه چهارم؛ خودِ معارف و عواطف برخاسته از آن، تعامل است
✅ بلکه می شود جلوتر رفت. اگر سه مقدمه قبلی هم مطرح نباشد، انسان نفْسِ معارف را باور میکند وعواطفی بر اساس آن پدید میآید. نفْسِ خود این، تعامل است.
❇️ گمان نکنید که حتماً باید به مرحله عمل بکشد، بلکه نفْسِ دانستنِ عقاید و باورکردنِ عقاید، خودش عمل است.
🔵 جهات سه گانه ایمان
❇️ گفتیم ایمان سه جنبه دارد: ۱. معرفتی. ۲. گرایشی. ۳. کنشی.
گفته شد بر مبنای متون دینی، ایمان کنش قلبی است. گاه سر صحنه باید جنگید که این یعنی، کنش. انکار یعنی کنش.
✅ این هم تعامل است و گفتیم، ایمان مغز روح را میسازد و عمل، سطحِ روح را. این چیزهایی که عرفا دارند مانند ایمان، توکل، شهود و.... اینها همه سطوح تعاملی ایمان است.
❇️ ایمان خودساختن است، بلکه مغز کار است. مغز حقیقت انسان به ایمانش است؛ بلکه آقایان گفتهاند: مقصود اصلی این است. ضمن آیه شریفه «إلیه یصعد الکلم الطیب و العمل الصالح یرفعه» کار اصلی صعود، ایمان است. اصلش این است.
✅ به نظر شما فرق سلمان با ابوذر در چیست؟ علامه طباطبایی یک بحثی دارد؛ از یک جهت شاگردان انبیاء با انبیاء در عمل یکساناند و هیچ فرقی ندارند، ولی فرق در معرفت و ایمان است. ایمان امیرالمؤمنین کجا و ایمان دیگران کجا؟ هر ایمانی که میبینید، شعبهای از شعبۀ امیرالمؤمنین است.
🔵 عواطف برخاسته از ایمان
❇️ اعتقاد به خدا بیاید، ببینید خوف و رجا میآید یا نه؟ خود این اعتقاد است که خوف و رجا را میآورد. تا این را درست میکنید، جایگاه معارف را دست کم نمیگیرید. از این منظر، خود معارف جزء کار میشود و خود ایمان جزء تعامل و پرورش است.
🔵 نتیجهگیری
✅ اگر کسی این کار را کرد نتیجه این میشود که در نهایت، سلوک و معرفت یکی میشود؛ هم معرفت است و هم سلوک. اگر کسی بتواند این را درست کند، نهایتِ عملش میشود معرفت، که بُعدِ عملی در نفسِ معرفت خوابیده است. در مراحل نهاییِ حقالیقینی، سلوکْ خودش معرفت میشود. معرفت، آن مغزی است که با سلوک متحد میشود، نه اینکه حکمت عملی و نظری از هم جدا باشند. صدرا مرحلۀ چهارم حکمت عملی را حکمت نظری دانسته است.
✅ این نشان میدهد که معارف از هر جهت جدّی است:
۱. چه از لحاظ نتیجۀ منطقی؛
۲. چه از لحاظ موقعیتسازی؛
۳. چه از لحاظ معناسازی؛
۴. چه از لحاظ نفسِ خود معارف.
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal/84
https://eitaa.com/nasimehekmat
🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔
سلام علیکم
به اطلاع سروران گرامی می رساند دروس این هفته استاد یزدان پناه در کانال های مربوطه بارگزاری شد:
صوت های درس «خارج نهایه» در کانال «درس حکمت» 👇👇👇
https://eitaa.com/nasimehekmat_KharejNehayeh
صوت های درس «شرح تفسیر المیزان» در کانال «نسیم تفسیر» 👇👇👇
https://eitaa.com/Nasimehekmat_Tafsir
صوت های درس «عرفان در وادی عمل» در کانال «نسیم عرفان» 👇👇👇
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
هدایت شده از موسسه فلسفه و عرفان نفحات
اربعین مقدمه پیوسته به ظهور.pdf
1.57M
#اربعین_مقدمه_پیوسته_به_ظهور
📢 فایل pdf کتابچه اربعین مقدمه پیوسته به ظهور به قلم حضرت استاد یزدان پناه (حفظه الله)
👈 دوستان همت کنند تا این اثر با ارزش هرچه بیشتر در دست منتظران ظهور قرار بگیرد
#اربعین_حرکت_جهانی
#اربعین_مقدمه_ظهور
📚 تهیه کتاب چاپ شده :
@Nafahat_admin
دوستان خود را به کانال ما دعوت کنید
@nafahat_eri
May 11