May 11
فرهنگ بورس در بازار دلار
متأسفانه با رواج فرهنگ سفته بازی توسط بورس و در ادامه اون بازار های مالی بین المللی نظیر فاکس و رمز ارز ها، فرهنگ سفته بازی برای توده قابل توجهی از جامعه نهادینه شده و این توده فکر می کنند با هر چیزی می توانند سفته بازی کنند.
نمونه اون رو هم میشه در تحلیل های تکنیکال نرخ دلار دید، که مثل سهام به صورت تکنیکال تحلیل کرده و نقطه ورود و نقطه خروج و حمایت و مقاومت برای اون در نظر می گیرند.
May 11
دأب بنده در مواجه با نظریات مختلف خصوصا نظریات اقتصادی معمولا بر این بوده است تا بین نظریات صلح ایجاد کنم و به نظر حقیر، زمانی که با این دید به نظریات اقتصادی نگریسته شود، تا حد زیادی اختلافات حل شده و حتی ممکن است اختلاف در نظرات به تأیید نظرات منتهی شود. یعنی اگر حرف صاحب نظران به خوبی فهمیده و تنقیح شود، می فهمیم که صاحب نظران نه تنها با هم اختلاف نداشته و منکر نظر یکدیگر نبوده اند بلکه مؤید یکدیگر نیز بوده اند. (هرچند که خود متوجه نبوده اند)
در رابطه با اختلاف نظر آقای دکتر بخشی که راه حل تورم را کنترل نقدینگی دانسته با طیفی که راه حل تورم را نه کنترل نقدینگی بلکه کنترل نرخ ارز می دانند نیز بنده معتقدم می توان به گونه ای صلح برقرار کرد.
تمرکز آقای دکتر بخشی بر اکل مال به باطل بودن خلق پول، به نظر بنده ناظر به خلق پول نظام بانکی است نه پایه پولی. از آن جا که خلق پول نظام بانکی، بر اساس حداکثر سازی سود صورت می گیرد، یعنی بانک اعتبار خود را به محلی اختصاص می دهد که بیشترین بازدهی را برای "بانک" داشته باشد نه جامعه و از سوی دیگر از آن جا که در ساختار کنونی اقتصاد ایران، بیشترین بازدهی در بازار سفته بازی وجود دارد، بانک ها نقدینگی خلق شده و اعتبار خود را به بازار سفته بازی اختصاص می دهند و از یک سو پول بادآورده برای خود خلق کرده و از پول بادآورده نزول نیز می گیرند و از سوی دیگر، به بازار سفته بازی رونق بخشیده و از این طریق به تولید لطمه وارد می کنند.
زمانی که بانک ها، تمرکز خود را روی تأمین مالی سفته بازی قرار داده اند بدیهی است که از تأمین مالی بخش تولید بازمانده و از دو طریق به تولید لطمه وارد می کنند: 1. هزینه تأمین مالی بنگاه های تولیدی را افزایش می دهند، 2. با سفته بازی کالاهای اساسی از جمله ارز، هزینه تولید را افزایش می دهند.
بنابراین هر چند که خلق نقدینگی به صورت موجود و کنونی، شاید از طریق محاسبات اقتصاد متعارف و فریدمنی و نظریه مقداری پول منجر به تورم نشود، اما به دو دلیل بیان شده، منجر به تورم خواهد شد.
از این جهت است که آقای دکتر بخشی به شدت به مقابله با خلق نقدینگی پرداخته اند( که حق هم بر این است)
اما طیف مقابل، در حالی که این نظریه را منکر نیستند(تأکید می کنم خلق نقدینگی توسط نظام بانکی به صورت مطلق و بدون نظارت چه در اصل خلق نقدینگی و چه در محل مصرف آن) عامل تورم را فشار هزینه تولید از طریق افزایش نرخ ارز می دانند (گمان نکنم که دیگر نیاز به توضیح این مطلب باشد) که یکی از عوامل آن قطعا بانک ها هستند. بنابراین راه حل را کنترل نرخ ارز می دانند. اما برای کنترل نرخ ارز چه باید کرد؟ در کنار راهکار هایی که این طیف برای کنترل نرخ ارز بیان می کنند، قطعا یکی از راهکار ها کنترل خلق اعتبار و نقدینگی بانک ها و جلوگیری از تأمین مالی سفته بازی است.
اما در مورد نیاز به نقدینگی بیشتر، حق بر این است که با افزایش تورم و هزینه تولید، نیاز به نقدینگی هم به تبع افزایش می یابد( بر اساس نظریه مقداری پول: M.V=P.Y اگر قیمت ها افزایش پیدا کرد، مقدار حجم نقدینگی و پول در گردش نیز به نسبت باید افزایش یابد) اما باید توجه داشت که افزایش نقدینگی مورد نظر از چه طریقی تأمین می شود؟ آیا از روش کنونی؟ که قطعا نیاز جامعه و اقتصاد به نقدینگی را برطرف نخواهد کرد. چرا که اولاً افزایش نقدینگی به دست تولید کننده نرسیده و مجددا صرف سفته بازی خواهد شد. و دوماً سود حاصل از خلق پول (حق آقایی پول) نصیب بانک ها و بخش خصوصی(در بانک ها خصوصی) خواهد شد. سوماً زمانی که پایه پولی ثابت باشد، لاجرم افزایش نقدینگی(اگر عرضه پول را درونزا در نظر بگیریم چنانچه که حق هم بر این است) از طریق افزایش اضافه برداشت ها و بدتر شدن ترکیب پایه پولی انجام خواهد شد.
پس بنابراین بهترین روش برای افزایش نقدینگی، افزایش پایه پولی است( چیزی که دولت به شدت با آن مخالف است و به کاهش رشد پایه پولی افتخار نیز می کند!!!)
بنابراین اگر بخواهم به طور خلاصه بین این دو نظریه صلح برقرار کنم باید عرض کنم که:
1. خلق نقدینگی (بدون در و پیکر و به شکل کنونی توسط بخش خصوصی) از طریق افزایش سفته بازی در کالاهای اساسی خصوصاً ارز و افزایش هزینه تأمین مالی تولید موجب افزایش هزینه تولید و در نهایت تورم شده است. راه حل این مشکل نه جلوگیری از خلق نقدینگی بلکه هدایت آن به سمت تولید است.
2. افزایش نرخ ارز که معلول سفته بازی در بازار ارز که خود معلول تأمین مالی سفته بازی توسط بانک هاست، از طریق افزایش هزینه تولید موجب تورم شده است. اما در رابطه با نقدینگی راهکار تأمین نقدینگی مورد نیاز واحد های تولیدی نه افزایش نقدینگی به شکل متعارف و کنونی بلکه از طریق افزایش پایه پولی و هدایت نقدینگی به سمت تولید است.
یک نکته ای که بنده از فرمایشات دکتر درخشان در صحبت های دیروزشون برداشت کردم این بود که منتظر نباشید تا یک مدل کامل و بدون هیچ اشکالی طراحی کنید تا برای اجرا اقدام کنید
تغییر را شروع کنید و قدم به قدم اشکالات رو بر طرف کنید و قدم بعدی را طراحی کنید
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
🔹گلرو نماینده سمنان: تقاضا برای ارز میتواند حد یقف نداشته باشد و طبیعی است که در شرایط جنگ اقتصادی، نباید به هر تقاضایی ارز تخصیص داد. اگر در کنار مدیریت موثر تقاضا، همه صادرکنندگان ارز خود را به چرخه اقتصاد بازگردانند، عرضه بیش از تقاضا شده و نرخ ارز پائین خواهد آمد. شرط لازم، اعمال اقتدار است.
@syjebraily
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
🔹رشیدی کوچی نماینده مرودشت: بالا رفتن نرخ ارز در کشور به نفع چه کسانی است! چه کسانی از گرانی دلار سود میبرند؟
پاسخ روشن است! شرکتهایی که هم درآمد دلاری دارند، هم محصولاتشان را دلاری قیمتگذاری میکنند.
آقای رئیس جمهور اینها همان شرکتهای بزرگ دولتی هستند.
چرا افسارشان را نمیکشید؟
@syjebraily
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
🔹آزاد نماینده نائین: سال قبل رکورد صادرات غیرنفتی شکست و به ۵۲میلیارد دلار رسید. این یعنی تا حدی زیادی بر تحریمهایی که میخواست تجارت ما را صفر کند غلبه کردیم. اما صاحبان معدود این ۵۲میلیارد دلار میخواهند با گرانفروشی ارز سود کنند. الزام به عرضه ارز در چرخه اقتصاد، دستور نیست، مبارزه با احتکار است.
@syjebraily
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
🔹پاشایی نماینده مرند: ریشه #تورم در این نیست که تقاضای مردم زیاد شده و مابهازای این تقاضا، کالا در اقتصاد وجود ندارد. ریشه تورم در اینجاست که مواد اولیه تولیدات صنعتی در این کشور به دلار قیمتگذاری میشود و قیمت همه محصولات، با دلار بالا میرود. معدودی به ثروت نجومی میرسند و آحاد مردم فقیرتر میشوند.
@syjebraily
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
🔹محبی نماینده سبزوار: عمده ارز کشور در اختیار همان شرکتهایی است که مواد اولیه تولید(محصولات پتروشیمی و فلزات) را در اختیار دارند. از یک سو ارز را گران میکنند تا از فروش ارز سود نجومی کنند، از سوی دیگر مواد اولیه را با همین ارز گران قیمتگذاری و سود میکنند. برای مهار تورم، سراغ آدرسهای غلط نرویم.
@syjebraily
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
🔹رضایی نماینده دشتستان: قیمتگذاری دلاری مواد اولیه تولید در کشور، باعث شده با افزایش نرخ #دلار ، همه چیز برای مردمی که درآمدهایشان ریالی است، گران شود. این نامعادله، به معیشت آحاد مردم ضربه زده و عدهای قلیل را به ثروت نجومی رسانده است. باید به این وضعیت پایان داد.
@syjebraily
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
🔹متفکر آزاد نماینده تبریز: وضع امروز معیشت مردم و تضعیف پیوسته قدرت خرید ریال، بر هر استدلالی که در پس دلاریفروشی مواد اولیه داخلی به صنایع داخلی بوده، خط بطلان کشیده است. باید به حاکمیت دلار در خاک ایران پایان داد.
@syjebraily