جلسه این هفته بنیاد قمپژوهی (نشست ۵۳۶)
موضوع: تاریخ چاپخانه علمیه قم: روایت بیش از شش دهه تلاش در جهت احیای میراث مکتوب اسلام و ایران
با حضور آقایان:
- سیدعلی طباطبایی، مدیر انتشارات علمیه
- سید محمدناصر طباطبایی، معاون اجرایی انتشارات
↙️ زمان: سهشنبه ۱۴۰۳/۱۰/۰۴، ساعت۱۹
↙️ مکان: میدان رسالت - دانشگاه طلوع مهر
حضور برای عموم علاقهمندان آزاد است.
#نشست
#بنیاد_قم_پژوهی
تلگرام | ایتا | سایت
May 11
💢 شمسه در زیر گنبد و بالای ضریح حضرت معصومهس
شمسه (šamse) نقشی تزیینی به شکل خورشید در هنر و معماری ایران از دیرباز به کار میرفته است.
در لغتنامه علی شمسآبادی آمده است که:
قرص منقّش و زراندودی که در مساجد و بالای عماری و کنگرهها و جز آن نصب کنند.
مزیّن در او صفّههای مربّع
منقش در او شمسههای مدوّر
"ازرقی"
به گفته استاد محمد خزایی به نقل از ویکی پدیا شمسه "یک گل رز یا مدالیون با تزئینات پیچیده است که در بسیاری از زمینهها از جمله نسخ خطی، فرش، فلزکاریهای زینتی و تزئینات معماری مانند زیر گنبدها استفاده میشود. شمسه میتواند اشکال گوناگونی از دایره گرفته تا ستاره داشته باشد."
زهرا ثاراللهی
کارشناسی ارشد آثار تاریخی
۱۴۰۳/۱۰/۰۲
#شمسه_در_گنبد_حرم_حضرت_معصومه_س
#بنیاد_قم_پژوهی
تلگرام | ایتا | سایت
بنیاد قمپژوهی
جلسه این هفته بنیاد قمپژوهی (نشست ۵۳۶) موضوع: تاریخ چاپخانه علمیه قم: روایت بیش از شش دهه تلاش د
درباره ما
انتشارات و چاپخانه علمیه، به سال ۱۳۳۷ش، در قم بنیان نهاده شد. تا پیش از تأسیس این مرکز فرهنگی، حوزه علمیهی قم دچار خلأ جدی در عرصهی تولید کتاب بود. همین معضل سبب شد تا علامه سید فضلالله طباطبائی، بههمراه جمعی از دانشوران بهنام آن روزگار، چاپخانه علمیه را بنیان گذارد.
در طی قریب به نیم قرن فعالیت انتشارات علمیه، صدها عنوان کتاب با نظارت علمی و فنی علامه طباطبائی به دنیای علم عرضه گردید و زمینهساز تحول و موجی نوین در پژوهش و نشر میراث مکتوب اسلام و ایران شد. با درگذشت بنیانگذار فقید، به سال ۱۳۸۴ش، چراغ فروزان انتشارات رو به خاموشی نهاد و پس از مدتی، فعالیت آن بهکلی متوقف گردید.
تا آنکه با گذشت نزدیک به یک دهه، پاسداشت آرمانهای آن یگانه نیکنام ما را بر آن داشت تا با اندیشهای نو و متناسب با نیازهای روز جامعه، به احیای انتشارات علمیه و گسترش زمینههای کاری آن اقدام کنیم. امید داریم تا با گام نهادن در این مسیر پرافتخار، میراثداری امین برای گذشتگان و الگویی شایسته برای آیندگان باشیم.
● تصویر: چاپخانهی علمیه|قم|دهه چهل شمسی
🆔 @Elmiyepub
بنیاد قمپژوهی
جلسه این هفته بنیاد قمپژوهی (نشست ۵۳۶) موضوع: تاریخ چاپخانه علمیه قم: روایت بیش از شش دهه تلاش د
📌 گذری کوتاه بر زندگانی علامه سید فضلالله طباطبائی
فقیه بصیر و محدث کبیر، علامه حاج سید فضلالله طباطبائی یزدی فرزند سیدالفقهاء حضرت آیتالله سید هدایتالله طباطبائی مشهور به فاضل عقدایی در اول مرداد سال ۱۳۰۳ش برابر با ۲۰ ذیالحجه ۱۳۴۲ق در شهر قم دیده به جهان گشود.
تحصیلات مقدماتی را در زادگاه خویش سپری کرد و در نوجوانی وارد حوزه علمیهی قم گردید و از محضر استادانی چون حضرت آیتالله حاجآقا حسین طباطبائی بروجردی کسب فیض نمود و از شاگردان طراز اول مکتب ایشان به حساب میآمد.
پس از تکمیل تحصیلات و رسیدن به مراتب عالیهی اجتهاد، به تدریس دروس سطوح عالی حوزوی پرداخت و شاگردان بهنامی را تربیت نمود، اما پس از تتبع در منابع اصیل شیعی، دیدگاههای اخباری وی تقویت گردید و از تدریس دروس متداول حوزوی کناره گرفت و به تحقیق، تدریس و نشر آثار اهلبیت عصمت و طهارت روی آورد.
🔹 ازاینرو در سال ۱۳۳۷ش چاپخانه علمیه قم را به عنوان نخستین چاپ و نشر مذهبی ایران با هدف احیای علوم آل محمد، علیهم السلام، و استقلال اقتصادی روحانیت بنیان نهاد و زمینهساز تحول و موجی نوین در نشر معارف اسلامی شد.
جایگاه رفیع علمی، نبوغ بیمانند و دانش فراگیر علامه طباطبائی در علوم گوناگون از وی شخصیتی یگانه ساخته و تبحر ویژه او در فهم کتاب خدا و احادیث معصومین سبب شده بود تا بسیاری از همعصرانش برای حل معضلات قرآنی و روایی خود به ایشان مراجعه کنند.
سرانجام آن دانشمند فرزانه، پس از سالیانی تلاش بیوقفه در راه اعلای کتاب و سنت در ۲۹ اسفند ۱۳۸۴ش برابر با ۱۹ صفر ۱۴۲۷ق چشم از جهان فروبست و پس از تشییع، در روز اربعین حسینی در قبرستان باغ بهشت قم به خاک سپرده شد.
از آن فقیه عالیمقام، آثار متعددی در زمینههای گوناگون به یادگار مانده است که از جمله آثار مطبوع آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
تصحیح امالی یا مجالس شیخ صدوق (ره)
تصحیح و تعلیق بر خصال شیخ صدوق (ره)
تصحیح و تعلیق بر علل الشرایع شیخ صدوق (ره)
تصحیح و تعلیق بر تفسیر مجمع البیان شیخ طبرسی (ره)
تصحیح و تحقیق روضةالمتقين علامه محمدتقی مجلسی (ره)
🆔 @nosus
https://t.me/nosus/210
💢 تیمچه بزرگ
تیمچه بزرگ یکی از جاذبههای تاریخی شهر قم است که در بازار نو قرار دارد و به عنوان یک اثر قاجاری در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تیمچه، فضایی مسقف جهت خرید و فروش کالایی خاص مثل طلا، فرش و ... است که معمولا یک سر آن در بازار و سر دیگر آن در بارانداز قرار دارد و شامل حوضی در وسط و حجرههایی در پیرامون است.
تیمچه بزرگ که در زمینه فرش فعالیت دارد دارای چهل و دو حجره در دو طبقه است و از آثار شاخص استادِ معمار حسن قمی، معروف به معمارباشی است.
سقف این تیمچه یکی از بزرگترین و زیباترین سقفهای طاق ضربی در جهان است که با دهانه و ارتفاع ۱۵ متر از سه چشمه متوالی به طول ۲۸ متر تشکیل شده است.
سقف طاق ضربی از آجر و ملات گچ و خاک ساخته میشود؛ به این صورت که آجرها را به صورت قوسی (طاق) و با ضربه دست (ضربی) روی هم میچینند.
در منابع زیادی از سقف تیمچه بزرگ به عنوان بزرگترین سقف طاق ضربی جهان یاد کردهاند که اطلاق این عنوان نیازمند بررسیهای بیشتر و ارائه تعریف دقیقتر از واژه بزرگ است.
منابع:
«گنجینه آثار قم»، عباس فیض
«تربت پاکان»، سیدحسین مدرسی طباطبایی
«طاق ضربی در معماری»، موسویان و سلیمانی
جواد بخشی
۱۴۰۳/۱۰/۰۳
#تیمچه_بزرگ
#بنیاد_قم_پژوهی
تلگرام | ایتا | سایت