📌درس های درست نویسی: هرچه ساده تر، بهتر!
🔆خوانندگان، نوشته هایی را دوست دارند که دشوار را آسان کند، نه آسان را دشوار. اصلاً وظیفۀ نخست و اصلی نویسنده همین است: انتقال آسان مفاهیم به خواننده. نویسندۀ ماهر، از دو جملۀ هم معنا که یکی ساده است و دیگری کمی پیچیده اما زیبا، حتماً اولی را انتخاب می کند و عطای دومی را به لقای آن می بخشد.
🔆کلام باید عادی به نظر آید و برای مخاطب مأنوس باشد. الفاظ و عبارات، هرچه معمول تر و به اذهان مخاطبان نزدیک تر، بهتر. سخن باید چنان طبیعی باشد که هر کس می شنود، گمان کند خودش هم می تواند چنین بگوید یا بنویسد. مثلاً این جمله را در نظر بگیرید: «نویسندۀ ماهر، از دو جملۀ هم معنا که یکی ساده است و دیگری کمی پیچیده اما زیبا، حتماً اولی را انتخاب می کند». می شود به جای «حتماً» از «به حتم» و به جای «انتخاب می کند» از «برمی گزیند» استفاده کرد؛ ولی وقتی نوشتن «حتماً» و «انتخاب می کند» غلط نیست، چرا باید با استفاده از «به حتم» و «برمی گزیند»، نوشته را برای خوانندۀ عمومی غیر طبیعی کنیم؟ مگر جز این است که بیشتر ما فارسی زبان های این دوره اگر بخواهیم این جمله را بگوئیم، با دو کلمۀ «حتماً» و «انتخاب می کند» خواهیم گفت؟
🔆البته سادگی و صمیمت قلم، نباید به ابتذال و محاوره نویسی بینجامد. همان طور که برخی، دشوارنویسی را نشانۀ زیبایی و فضیلت قلم می پندارند، برخی هم هستند که چنان در ساده نویسی افراط می کنند که گویی فرقی میان نوشتار و گفتار وجود ندارد؛ در حالی که سادگی در میانه روی است و میانه روی در اینجا، یافتن راهی میان دشوارنویسی و گفتارنویسی است و البته که راه میانه، از هر دو سخت تر است.
(برگرفته از کتاب بهتر بنویسیم، ص ۱۳۷-۱۳۵)
#نویسندگی
#ساده_نویسی
🆔️ @rajaaei
قسمت سیام برنامه تلویزیونی #مصیر
دومین قسمت از مجموعه برنامهی استاد علی صفایی حائری
با موضوع: ولایت فقیه در اندیشه استاد صفایی
با حضور حجتالاسلام مسعود حیدری نیک، شاگرد استاد صفایی
📅یکشنبه 20 مهر
🕘ساعت ۲۱
📺شبکه چهار سیما
#علی_صفایی
#استاد_صفایی
#مسعود_حیدری_نیک
#تعلیم_و_تربیت
#تربیت
#مصیر
#مصیرصفایی
#شبکه_چهار_سیما
«محفل زمانه شناسی»
در #عصر_امام_خمینی،
بخش اصلی #هویت_ملی ما را اینها تشکیل میدهند،
نه آنکه افتخارش این است که دو خط شعر هم برای آنها نخوانده است.
خوش آمدید جگرگوشههای وطن.
#شهدای_خان_طومان
🆔️ @rajaaei
📌هیچ وقت آمریکا برای رضای خدا به کسی بورس تحصیلی نمیدهد!
به این عکسها دقت کنید:👆
آمریکا به آن سه جوان افغان بورسیه تحصیلی داده است.
از راست :
۱_ زلمای خلیل زاد
۲- شیرمحمدعباس
۳- اشرف غنی.
👈 حالا تصادفاً و خیلی اتقاقی میبینیم که:
🔸اولی شد سفیر آمریکا در افغانستان
🔸دومی شد رییس گروه طالبان
🔸و آخری یعنی آقای اشرف غنی، شده رییس جمهور افغانستان
#مشارکت_اعضای_کانال
🆔️ @rajaaei
📌درس های ساده نویسی: تا می توانید کمتر از فعل وصفی استفاده کنید!
روی هم رفته، زبان گفتاری فصیح تر از زبان نوشتاری است. شاید مهم ترین علتش این باشد که نویسنده، چشم در چشم مخاطب خود ندارد و درنتیجه، احساس صمیمیت کمتری با او دارد؛ اما در گفت و گو، دلیلی برای تصنع و تکلف وجود ندارد. درنتیجه، نوشته هرقدر نزدیک تر به گفتار باشد، صمیمی تر و فصیح تر خواهد بود.
البته این سخن به آن معنا نیست که باید زبان نوشتاری را یک سره گفتاری کرد؛ بلکه این دو زبان در عین اینکه پیوسته با هم دادوستد می کنند، هر کدام باید در داخل مرزهای خود زیست کنند. مثلاً مردم در گفتار روزانۀ خود معمولاً از فعل «برخاست» یا جملۀ «سخن گفت» استفاده نمی کنند و به جای آن می گویند: «بلند شد» و «حرف زد»؛ ولی در یک نوشته، نه تنها این طور نیست که حتماً باید از «بلند شد» یا «حرف زد» استفاده شود، بلکه در برخی از موارد، مانند متن های علمی، این کاربرد ممکن است ناپسند هم دانسته شود.
یکی از چیزهایی که زبان نوشتار را به زبان گفتار نزدیک می کند، «پرهیز از به کار بستن فعل وصفی» است. ما در گفتارهای خود نمی گوییم: «کتاب را باز کرده، خواند»؛ بلکه می گوییم: «کتاب را باز کرد و خواند». استفاده از فعل وصفی (مثل «باز کرد» در جملۀ قبل)، کلام را رسمی می کند. به همین دلیل، معمولاً در نامه های دوستانه، داستان و رمان، مطالب آماده شده برای کانال های فضای مجازی و به طور کلی در متن های غیر رسمی از آن استفاده نمی شود. حتی در نوشته های علمی هم بهتر است کاربرد این نوع فعل به حداقل رسانده شود تا از خشکی آن کاهش یابد.
(رضا بابایی، بهتر بنویسیم، ص۱۵۱-۱۵۰)
تمرین: چند نمونه از جمله های دارای فعل وصفی را بازنویسی کنید و اثر این تغییر را در ساده و دلچسب تر شدن جمله ببینید.
#نویسندگی
#ساده_نویسی
#پرهیز_از_فعل_وصفی
@rajaaei
13.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌حتماً این ۸ دقیقه را ببینید!
این چند روز بارها این جمله را شنیدهاید که "به جز چند شنونده حرفهای شجریان، بیشتر هواداران، تقریباً هیچ قطعه ای جز ربنا را نشنیدهاند و نمیشناسند"،
ولی این ویدئو جز این مطلب دلالتهای دیگری هم دارد:
🔸️بیشتر همانهایی که ربنا برایشان نوستالژی است، به جنبه هنری و موسیقایی آن کاری ندارند، بلکه چون آنها را یاد حال و هوای ماه رمضان و حس معنوی میاندازد، آن را دوست دارند.
🔸️بیشتر طرفداران شجریان، هیچ اطلاعی از موضعگیری های خاص او ندارند؛ وگرنه اینطور مطلق او را ستایش نمیکنند و در ارادتشان تردید میکنند.
🔸️اگر بعضی چیزها برای مردم گفته شود، خواهند پرسید که "پس استاد کجا و چطوری به این شهرت رسیده؟"، یا اینکه "مگر جز این است که ایشان به یمن همین ربنا و اعتقاد مردم به اسلام مشهور شده است؟"
✴بعضی از جملاتی که مردم در این مصاحبهها میگویند و شوکه شدن آنها و اعترافشان به اینکه در حرفهای شجریان ضد و نقیض هست، قابل تأمل است:
🔸️قابل تأمل برای کسانی که منفعلانه و با شعار جذب حداکثری، دارند از تبیین و روشنگری خطاهای وی برای مردم و نسل جوان و از تربیت و آماده سازی آنها برای موارد مشابه بعدی غفلت میکنند؛
🔸️قابل تأمل برای کسانی که برای خوشایند قشر خاکستری دارند روی بُعد هنری ایشان تأکید میکنند، به جای آنکه به سراغ پررنگ کردن عناصر اصیل هویت اسلامی و ملی در وجود آنها بروند تا بتوانند در این موارد به درستی مرزبندی کنند؛ عناصری مثل اصل ارادت مردم به اسلام، ارادت به اصل نظام، ارادت به شهدا و...
#شجریان
#ربنای_شجریان
#جذب_حداکثری
#قشر_خاکستری
🆔️ @rajaaei
#فوری
پایان مناقشات #قره_باغ:
گفته میشود سازمان ملل به آذربایجان و ارمنستان ضرب الاجل داده که هرچه سریعتر جنگ را پایان دهند؛
وگرنه هر دو کشور به ایران پس داده خواهند شد تا #روحانی رئیس جمهورشان شود.
شنیده شده مردم دو کشور دارند به رئیس جمهورهایشان برای صلح فشار میآورند.
https://eitaa.com/joinchat/1379663915Ce68dbc3592
📌درس های ساده نویسی: در نوشته تان، بیشتر از فعل های گفتاری استفاده کنید!
خیلی کم و شاید به ندرت پیش می آید که کسی در هنگام سخن گفتن، از فعل «می باشد» استفاده کند؛ پس برای نزدیک نگه داشتن نوشته به گفتار رایج در میان مردم و حفظ حس صمیمت آن، بهتر است ما هم تا می توانیم این افعال را کمتر در نوشته مان به کار ببریم.
بهتر است بنویسیم/بهتر است ننویسیم
است می باشد
کرد نمود/ ساخت
شد گشت/ گردید
گذاشت نهاد
تمرین: آیا می توانید چند نمونه دیگر از این افعال نام ببرید؟
#نویسندگی
#ساده_نویسی
#کاهش_فعلهای_نوشتاری
https://eitaa.com/joinchat/1379663915Ce68dbc3592