#فوائد_صرفی
🔹معانی باب افعال
🔸فصل اول: معانی صحیح
9⃣ ولادت
↪️🔻چند تذکّر:
1⃣ در برخی از افعال که به معنای ولادت میباشند به أتی به یا جاء به در کتب لغت تعبیر شده است مثل اکرم و ادقل و اربج و اسنع و انعس یعنی جاء و أتی باولاد کِرام و وَلَدٍ دَقَل و بنین قِصار و اولادٍ حسانٍ طوالٍ و بَنین کُسالی که بازگشت آن به همان معنای ولادت است.🔸(کرام و قِصار و طوال و حِسان و کسالی جمع کریم و قصیر (کوتاه) و طویل و حَسَن و کسلان (تنبل) است و دَقَل یعنی کوچک) و شاید بخاطر همین تعبیر برخی این معنا را مستقل ندانسته و امثله آن را از معنای اتیان گرفتهاند.
2⃣ همانطور که از امثله معلوم شد مقصود از ولادت همان ولادتِ مبدأ فعل یا صاحب مبدأ فعل است 🔸(مبدأ فعل مثل: آنثت که از انثی مشتق است و صاحب مبدأ فعل مثل اوحدت که از وحدت اخذ شده است.) ولی گاهی باب افعال به معنای ولادت به غیر طریقی که ذکر شد استعمال میشود مثل اخرفت و اربعت یعنی وَلَدَتْ فی الخریف و الربیع و مثلِ اسبعِ الحامل یعنی ولدت لسبعة اشهر و مثلِ امغلت المرأة یعنی ولدت کلَ سنة و حملت قبل الفِطام 🔸( فطام یعنی از شیر گرفتن بچه و لسبعة اشهر یعنی هفت ماهگی و خریف و ربیع یعنی پاییز و بهار.) و مثل احولت المرأة و انشفت الدابة هر دو به معنای ولدتْ ذکرا بعدَ اُنثی و مثل أحلب فلان یعنی ولدتْ اِبِلُه اِناثا و... و از آنجا که این معانی نادر و غیر منضبطاند به عنوان تتمه و تذکر آورده شد.
3⃣ این معنا را کسی به این عنوان ذکر نکرده است و انتخاب این عنوان از نگارنده است لکن اصل این معنا در کلمات برخی ذکر شده است؛ 🔸(علوم العربیه، ص ۲۳ ـ ابن قتیبه، ادب الکاتب، ج ۱، ص ۴۵۱.) ابن قتیبه در ادب الکاتب بابی گشوده به عنوان باب افعل الشیء اتی بذلک واتخذ ذلک و در آن باب بعد از امثلهای که برای معنای اتیان (به همان معنایی که گذشت) ذکر میکند گوید: اکاست المرأة، أتت بولد کیِّس و اقصَرَتْ و اطالَتْ و آنثتْ و اَذکرتْ و اَصْبَتْ و اَحْمَقَتْ و بدین ترتیب معنای ولادت را داخل در اتیان دانسته است.
🔹به نظر میرسد همانطور که میتوان افعال مذکوره را به معنای اتیان بازگرداند، میتوان افعالی که به مذکر نسبت داده میشوند به آن یا به معنای صیرورت ارجاع داد بلکه در برخی کتب لغت در معنای بعضی از افعال مذکوره مثل اصبی و ارطل و... به صار له کذا ذکر شده است ولی حق این است که اگر قرار بر ذکر انواع اصناف معانی است، این معنا جدا و مستقل به همین عنوان (ولادت) ذکر شود بهتر است اگر چه وضعی جداگانه نداشته باشد و این مطلب در سابق تبیین شد.
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
#سخن_بزرگان
💥احیای ایام غدیریه
✔️ آیت الله العظمی وحید خراسانی
🔹این روزها باید حیا شود؛ این حقایق باید در مساجد منتشر شود. هر بابی کتابی دارد؛ امیدواریم یک عده مردمِ با همت، تلاش کنند و به این کار اقدام کنند و در حسناتی که سال به سال افزوده میشود، همه سهم داشته باشند. "مَنْ سَنَ سُنَّةً حَسَنَةً، فَلَهُ أَجْرُهَا وَ أَجْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا" (کافی، ج ۵، ص۲۴۴ ؛ الاختصاص، ص۲۹.)
🔹اگر شما بنیانگذار یک آیین مقدسی شدید، اجر هر کسی که عمل کند، در نامه عمل شما نوشته میشود. این سعادتها را از دست ندهید! هر مجلسی که منعقد شود و در آن مجلس مناقب این خانواده و فضائل این جمع ذکر شود، در دفتر عمل شماها نوشته میشود.
🔹بالاتر از همه مطالب، دعای امام ششم علیه السلام است: «رَحِمَ اللَّهُ مَنْ أَحْيَا أَمْرَنَا.»
🔺۱۵/آبان/۱۳۸۳
👉 @raveshsonnati
#سخن_بزرگان
💥اسلام واقعی اسلام ولایی است.
✔️ آیت الله العظمی شبیری زنجانی:
🔹اسلام واقعی اسلام ولایی است. ظاهر آیه قرآن هم این مطلب را اثبات می کند. این آیه که بر اساس روایات شیعه و سنی در روز غدیر نازل شده است، میگوید: "الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِینا". با این همه روایات و آیاتی که نازل شده هنوز دین کامل نشده است و با مساله ولایت امیرالمومنین علیه السلام است که میفرماید "اکملت لکم دینکم" یعنی ولایت، اکمال دین است. حالا که دین به کمال رسید نعمت تمام شد.
🔹از آیه "یا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَه" معلوم میشود که غدیر و مطرح شدن مساله ولایت چیزی شبیه نبوت است. قرآن میفرماید اگر شما این قضیه را مطرح نکنید اصلا رسالت خود را انجام ندادهاید. تا حالا هرچه بوده هیچ، اصل این مساله است و همه دین با ولایت معنا پیدا میکند. خداوند متعال به پیامبرش میفرماید اگر این مساله را مطرح نکنی اصلا آن رسالتی را که بر عهده تو گذاشته و تو را به خاطر آن فرستاده بودم انجام ندادهای. نه اینکه اگر این مساله را ابلاغ نکردی، ابلاغ نکردهای. این که گفتن ندارد میگوید اصلا هیچ چیزی را ابلاغ نکردهای و همه آنچه در این بیست و سه سال انجام دادهای همه هیچ است لذا میگوییم مساله غدیر چیزی شبیه نبوت است.
🔹در این روز اسلام واقعی قرار پیدا کرد. قبلا این قضیه مساله امامت مطرح بود اما نه به صورت عمومی. عدهای در جلسات خاص این مطلب را شنیده بودند اما در غدیر برنامهای ریخته شد که این مطلب به گوش همه برسد. در این روز مساله امامت حضرت علی علیه السلام به صورت عمومی بیان میشود.
🔺(ذی الحجه الحرام ۱۴۳۷)
👉 @raveshsonnati
#سخن_معصوم
#ویژه
💥یوم الغدیر
✔️ عَنِ الْإِمَامِ الرِّضَا عَلَيْهِ السَّلَام:
🔹... إِنَّهُ لَيَوْمُ الْكَمَالِ
🔹وَ يَوْمُ مَرْغَمَةِ الشَّيْطَانِ
🔹وَ يَوْمُ تُقْبَلُ أَعْمَالُ الشِّيعَةِ وَ مُحِبِّي آلِ مُحَمَّدٍ
🔹وَ يَوْمُ يُسْتَجَابُ فِيهِ الدُّعَاء
🔹وَ يَوْمُ إِكْثَارِ الصَّلَاةِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
🔹وَ يَوْمُ الْوُصُولِ إِلَى رَحْمَةِ اللَّهِ
🔹وَ يَوْمُ التَّزْكِيَةِ
🔹وَ يَوْمُ تَرْكِ الْكَبَائِرِ وَ الذُّنُوبِ
🔹وَ يَوْمُ الْعِبَادَةِ
🔹وَ يَوْمُ تَفْطِيرِ الصَّائِمِين
🔹وَ هُوَ يَوْمُ التَّهْنِيَةِ يُهَنِّي بَعْضُكُمْ بَعْضاً فَإِذَا لَقِيَ الْمُؤْمِنُ أَخَاهُ يَقُولُ:
🔸الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّكِينَ بِوَلَايَةِ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْأَئِمَّةِ علیهم السلام
🔹وَ هُوَ يَوْمُ التَّبَسُّمِ فِي وُجُوهِ النَّاسِ مِنْ أَهْلِ الْإِيمَانِ فَمَنْ تَبَسَّمَ فِي وَجْهِ أَخِيهِ يَوْمَ الْغَدِيرِ نَظَرَ اللَّهُ إِلَيْهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِالرَّحْمَةِ وَ قَضَى لَهُ أَلْفَ حَاجَةٍ وَ بَنَى لَهُ قَصْراً فِي الْجَنَّةِ مِنْ دُرَّةٍ بَيْضَاءَ وَ نَضَّرَ وَجْهَه...
📚 إقبال الأعمال، ج۱، ص۴۶۴و زاد المعاد، ص۲۰۳.
👉 @raveshsonnati
#روش_تدریس
#یادگیری
#قوانین_یادگیری
↪️ 5⃣ قانون تکرار و تمرین
🔹تکرار می تواند به صورت مرور ذهنی یک مطلب، یا انجام یک عمل به دفعات متعدد باشد. البته مرور هم به نوعی تکرار مطالعات پیشین در ذهن است. مرور ذهنی و تکرار عمل، هر دو به یادگیری کمک می کنند. کسی که مطلبی را در ذهن خود مرور می کند، هم آن را بهتر می فهمد و هم آن مطلب در حافظه اش پایدارتر می شود به همین ترتیب، تمرین عملی نیز به تسلط بر یک مهارت و حفظ بادوام تر آن کمک می کند. چنان که گفته اند: «کار نیکو کردن از پر کردن است». کسی که صد ساعت دوچرخه سواری کرده، مسلما از آن که پنچ ساعت تمرین کرده است، تسلط بیشتری در راندن دوچرخه دارد.
🔹در عمل به قانون تکرار و تمرین، توجه به دو نکته لازم است:
🔸نخست اینکه تمرین نباید بیش از حد طولانی و خسته کننده باشد؛ زیرا موجب بی رغبتی و افت یادگیری می شود؛
🔸دوم اینکه معلم هم خود می تواند به مرور و تکرار مطالب به شکل مناسب بپردازد و هم می تواند شاگردان خود را آموزش دهد و از آنها بخواهد که آموخته های خود را مرور و تکرار کنند. ترکیب هر دو شیوه با هم، اگر به اندازه متعادل باشد، تاثیر کامل تری در یادگیری خواهد داشت.
📚روش تدریس (هادی رزاقی) ص 76، 77.
👉 @raveshsonnati