✅ #یادداشت_رشد
📄چه كالایی ایرانی است؟
✴️ این نوشتار به وُسع خود می كوشد، به دو سوال كه ارتباط تنگاتنگ با یكدیگر دارند پاسخ دهد و تا حد امكان به مفهوم پردازی «#كالای_ایرانی» بپردازد.
🔹یكی از سوالات رایج در بحث حمایت از كالاهای داخلی این است كه مگر می شود همه كالاها را در داخل كشور تولید كرد؟ و آیا اساساً چنین امری حتی اگر ممكن باشد معقول هم هست؟ پس داستان مفاهیم استراتژیكی نظیر «#مزیت_رقابتی» چه می شود؟ @Rushdisu
🔹برخی دیگر از تحلیل گران كه آشنایی اجمالی با تاریخ عقاید اقتصادی و مباحث اقتصاد سیاسی بین الملل دارند نیز هرگونه سیاست حمایت از توسعه اقتصاد داخلی را در دسته سیاست های ملی گرایانه و به عبارت دیگر #مركانتلیستی جای می دهند و با همان استدلال های اقتصاد كلاسیك آدام اسمیتی، این سیاست ها را زیر سوال برده و چنین توصیف می كنند كه سیاست های اقتصاد مقاومتی نیز مركانتلیستی بوده و منسوخ است و معلوم است كه سیاست های اقتصادی كشور مربوط به چند قرن پیش در اروپاست و خود غرب هم به این جمع بندی رسیده است كه دوران چنین سیاست هایی به سر آمده است و در نتیجه «سیاست های بازار آزاد» را تجویز می كنند ... . پس سوال دوم این است كه آیا چنین تحلیل و تجویزی قابل اتكاست یا خیر؟
🔸ابتدا پاسخی كوتاه به سوال دوم:
🔹سیاست های مركانتلیستی كه بعد از دوران فئودالیسم در اروپا رواج یافت در پی مثبت كردن تراز تجاری دولت های ملی (=كشورها) بود و می كوشید با محوریت سوداگری و تجارت، به افزایش حجم طلا و نقره در خزانه دولت پرداخته و این ابزار را مهم ترین لازمه حفظ امنیت كشور می دانستند. ازآنجا كه این سیاست ها بر پایه انباشت حداكثری طلا و نقره صورت می گرفت و با توجه به محدودیت حجمی این دو فلز گرانبها، موجب شكل گیری جنگ ها و مستعمره سازی های فراوان شد و از سوی دیگر فساد سیستمی ناشی از واگذاری برخی از امتیازات واردات و صادرات كالاها به درباریان، زمینه فروپاشی آن را فراهم ساخت و در نتیجه با انقلاب صنعتی در بریتانیا، مركانتلیسم به حاشیه رفت.
🔹با این توضیح كوتاه، باید گفت كه نمی توان فقط به سبب شباهت در برخی از گزاره های سیاست های #اقتصاد_مقاومتی با سیاست های مركانتلیستی، این دو را مطابق دانست چه اینكه سیاست های اقتصاد مقاومتی درون زا و برون نگرند، دانش بنیان هستند، رویكرد مردمی دارند و بر پایه عدالت شكل می گیرند كه بسیاری از این ویژگی ها در سیاست های مركانتلیستی، حتی طرح هم نمی شوند چه برسد به اینكه پیگیری شده باشند!
🔹در پاسخ دیگری به این سوال باید گفت كه تجربه كشورهای صنعتی موفق امروز دنیا از جمله آلمان، ژاپن و حتی ایالات متحده امریكا در صد سال گذشته به صورت آشكاری، سیاست های حمایت از محصولات داخلی و صنایع ملی را تائید می كند به گونه ای كه گاه سخت گیری های صورت گرفته در این زمینه در این كشورها در آن زمان، تعجب انسان را بر می انگیزد.
🔸و اما درباره سوال اول كه چه كالایی ایرانی است؟ @Rushdisu
🔹ابتدا باید به یك نكته اشاره كرد كه منظور از كالا همان محصول است لذا می تواند اعم از كالای ملموس و یا خدمت باشد و دامنه خدمات كه اتفاقا حجم عظیمی از اقتصاد جهان را به خود اختصاص داده است در این دایره قابل تحلیل و بررسی است. (در این زمینه به مطلب «کدام کالا تولید داخل است؟» در سایت عیارآنلاین مراجعه شود). هر كالایی دارای یك #شبكه_تامین گسترده است و از ایده پردازی اولیه كه بر پایه اصول علمی و مهندسی طراحی محصول، فرموله كردن و طراحی آزمایشگاهی، ساخت نمونه های واقعی و توسعه تجارب محصول، فرآیندی كامل را طی می كند و طبیعتاً طی این فرآیند، مراحلی نظیر ایجاد نشان(برند) تجاری، مالكیت معنوی و ... را نیز در بر می گیرد.
👇👇 #ادامه_مطلب 👇👇
👆👆 #ادامه_مطلب 👇👇
🔹اولین و آشكارترین بُعد در تحلیل چیستی كالای ایرانی، جنبه اقتصادی و ارزآوری آن است. و در پاسخ به این سوال كه چه كالایی، ایرانی است می توان همان شبكه تامین را در نظر گرفت، هر چقدر #ارزآوری_مستمر (و نه موقتی و مقطعی!) بیشتری در طول تولید و فروش از یك كالا عاید ایران شود، آن كالا ایرانی تر است! به عبارت دیگر، اگر كل زنجیره ایده تا محصول و نشان تجاری و مالكیت معنوی آن محصول، ایرانی باشد طبیعتاً می توان آن كالا را كاملا ایرانی دانست ولی اگر مالكیت معنوی آن كالا خارجی است یا فقط در ایران سر هم بندی (مونتاژ) می شود، بخشی از آن كالا، ایرانی است.
🔹گاهی این شبهه طرح می شود كه كارگران فلان شركت، ایرانی هستند پس طبیعی است كه آن كالا هم ایرانی است! در پاسخ به این شبهه باید گفت كه بیشترین عایدی مالی یك شركت مربوط به نشان تجاری و #مالكیت_معنوی آن است و دستمزد كارگر و گروه عملیاتی در مقایسه با حجم انبوه عایدات مالی آن، بسیار اندك است هر چند می توان، این كالا را نیز در دسته كالاهای ایرانی جای داد ولی طبیعتاً در آن سوی طیف قرار خواهد گرفت. @Rushdisu
🔹یكی از نمونه های این رویكرد را می توان درباره شركت های اكتشاف و تولید نفت و گاز (E&P) ملاحظه كرد رویكردی كه بعد از ایجاد نشان تجاری توسط این شركت ها دنبال می شود این است كه توسعه دانش فنی و تجهیزات را به شركت های كوچك می سپارند و خود به امر مدیریت فرآیند اشتغال دارند و در قراردادهای بین المللی نفتی نیز، شركت های كوچك مجبورند محصولات خود را به این شركت های مطرح بفروشند لذا هم ریسك توسعه فناوری را می پذیرند و هم در نهایت سهم اندكی از عایدات مالی را دریافت می كنند.
🔸 در كنار آنچه ذیل دو سوال «آیا باید همه نوع كالایی در ایران تولید شود؟» و «چه كالایی ایرانی است؟» بیان شد، می بایست به سه بُعد راهبردی، اجتماعی-فرهنگی و واسطه ای این امر نیز اشاره شود و بدون در نظر گرفتن این سه بُعد، این تحلیل ناقص خواهد بود.
🔹الف) بُعد راهبردی: درباره برخی از محصولات (اعم از كالای ملموس و خدمات)، نمی توان فقط و فقط به بُعد اقتصادی توجه كرد چرا كه #اهمیت_راهبردی این محصولات به گونه ای است كه حتی در شرایطی كه محصولات تولید داخلی دارای كیفیت كمتر و قیمت بالاتری نسبت به محصولات مشابه باشند، سیاست های دفاعی و راهبردی كشور ایجاب می كند كه از این محصولات حمایت كند. مواردی نظیر خودكفایی در تولید بنزین (یا سوخت های حیاتی دیگر)، خودكفایی در گندم (یا مواد غذایی) و موارد مشابه از این بُعد، قابل تحلیل هستند.
🔹ب) بُعد اجتماعی- فرهنگی: واردات برخی از محصولات در كشور به صورت مستقیم و غیرمستقیم #اعتماد_به_نفس_ملی را از بین می برد و هر چند از جنبه های عایدی اقتصادی فردی قابل توجیه است ولی در نهایت به سبب تضعیف اعتماد به نفس و روحیه ملی، خطری بزرگ برای كشور محسوب می شود. برخی از وسایل پلاستیكی منزل، اسباب بازی و ... كه به صورت گسترده از كشورهایی نظیر چین وارد كشور می شوند هر چند از نظر اقتصادی برای یك فرد قابل دفاع است ولی در بعد جمعی باعث تعطیلی، بسیاری از شركت هایی می شود كه به تولید چنین محصولات ساده ای اشتغال داشتند محصولاتی كه هم از نظر مواد اولیه، هم از نظر دانش فنی و هم از نظر فروش گسترده در كشور، شرایط بسیار مناسبی را دارا هستند.
🔹ج) بُعد واسطه ای: دانش و فناوری #رویكردی_انباشتی دارند به این معنا كه توسعه دانش به صورت تدریجی و انباشتی صورت گرفته و رویكردی پلكانی در آن حاكم است. اگر زمینه ساخت برخی از تجهیزات و سخت افزارهای ساده در كشور فراهم نشود بستر توسعه سایر سطوح و اجزای فناوری نیز ایجاد نمی شود (البته به این معنا نیست كه می بایست همه تجربه بشری را در توسعه فناوری تكرار كرد و به معنای اختراع چرخ از اول هم نیست!). در زمینه برخی از حوزه های خدماتی نظیر فضای مجازی و توسعه پیام رسان های داخلی نیز، این بُعد قابل بررسی است. @Rushdisu
🔹حمایت از كالای ایرانی، حمایت همه جانبه از فرهنگ تا اقتصاد ایرانی است و به بیان دیگر حمایت از كالای ایرانی یعنی ساخت ایران به معنی اتم و اخص كلمه! همانگونه كه رشد و سازندگی حركتی تدریجی و مستمر و گاه با فراز و نشیب است پس حمایت از كالای ایرانی نیز با #دشواری_ها و ملاحظات فراوانی همراه خواهد بود و نمی توان انتظار تغییر یكباره داشت!
✍️ #دکتر_محمد_نوروزی پژوهشگر مرکز رشد
🌿 #بهار_در_بهار
➖➖➖➖➖
✔️ مرکز رشد دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
🌐 @Rushdisu
✅ #یادداشت_رشد
📄 #ارشمیدس_به_حمام_میرود؟
✍️ #مصباح_الهدی_باقری پژوهشگر مرکز رشد
✴️چند وقتی است که موضوع مدارس سمپاد و حذف آزمونهای دوره ابتدایی و مدارس خاص دوره اول متوسطه به جنجالی خبری بین موافقین و مخالفین تبدیل شده است. جالب اینکه ذیل دولت فعلی نیز، دو گروه تشکیل شده و هر گروه، از ابزارهای قدرت خود برای پیدا کردن دست برتر و رساندن فرجام کار به آنچه خود میپسندند تلاش میکنند. جالبتر اینکه بین شورای عالی آموزشوپرورش و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز تعارض #صلاحیت_تصمیمگیری پیشآمده است؛ یعنی دعوا بر سر این است که هر شورا، خود را محقّ به تصمیمگیری میداند و دیگری را غیرمحقّ.
🔹حالا من دعوایی از جنس دیگر را مطرح میکنم. چه میشود که برای مسئلهای، به دو راه متضاد میرسیم. آیا گیروگرفت ما در مسئله شناسی و سناریونویسی و تعیین معیار و ضریب وزنی و رسیدن به گزینه تصمیم و چگونگی اجرا و پایش و نظارت بر اجرا و اخذ بازخور و یادگیری و اصلاح مسیر است یا مترها و شاید کیلومترها قبل از رسیدن به #اصل_مسئله است و در چالههای هوائی اتمسفر مسئله گرفتاریم؟
🔹برای روشن شدن موضوع چند نمونه مسئله در دولتهای مختلف و طریقه مواجهه با آن را ببینید...
🔸جهت مطالعه #متن_کامل این یادداشت INSTANT VIEW یا نمایش سریع را انتخاب کنید( و یا بر روی لینک زیر کلیک نمایید.)
🖇 yon.ir/VTyel
🗂 #حلقه_تعلیم_و_تربیت
🌿 #بهار_در_بهار
➖➖➖➖➖
✔️ مرکز رشد دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
🌐 @Rushdisu
📣📣📣 #اطلاعیه_مهم
با عرض سلام و ادب خدمت تمامی همراهان عزیز کانال جامع مرکز رشد
با آرزوی سالی پرخیر و برکت برای یکایک شما بزرگواران
🔸با احترام به استحضار می رساند، مدتی است که متأسفانه مشاهده می گردد که مطالب و محتواهای این کانال که با زحمت و تلاش فراوان و صرف هزینه های مختلف تعدادی زیادی از افراد، آماده و خدمت شما عزیزان ارائه می گردد، توسط برخی از کانال ها و پایگاه های خبری بدون ذکر #منبع و مأخذ و به صورت مستقیم و مالکانه مورد بهره برداری قرار می گیرد.
🔸این مجموعه ضمن اعلام #نارضایتی خود از این اقدامِ نادرست، ناصواب و خلاف عرفِ رسانه ای و اخلاقی این رسانه ها ( که بعضاً داعیه دار کار انقلابی و ارزشی هستند)، اعلام می دارد که در صورت ادامه این روند، اقدام و برخورد مقتضی صورت خواهد پذیرفت.
🔸🔸🔸 از تمام علاقه مندان و همراهان عزیز صمیمانه تقاضا می شود جهت احترام به زحمات و تلاش های دوستانِ این مجموعه، در صورتی که پست/محتوایی را پسندیده و تمایل داشته آن را در کانال یا سایت تان بازنشر نمایید، #حتما این امر از طریق #فوروارد و #یا با درج و ذکر #منبع و آدرس کانال جامع مرکز رشد ◀️ @Rushdisu ▶️ صورت پذیرد.
موفق و پیروز و سربلند باشید.
باتشکر
➖➖➖➖➖
✔️ مرکز رشد دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
🌐 @Rushdisu
6.66M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📺 ما مأمور به وظیفه ایم!
☑️ انتقاد از صداوسیما و سوء فهم های ناظر به عبارت « ما مأمور به وظیفه ایم»؛ به بیان حجت الاسلام #زائری
🌿 #بهار_در_بهار
🎞 #آوای_رشد
➖➖➖➖➖
🌐 @Rushdisu
✅ #سلوک_رشد
🗒 نامه ای از #شمس به #جود
✴️ امام رضا(علیه السلام) در نامه ای خطاب به فرزندش می فرمایند:
🔹 فرزند عزیزم ! به من خبر داده اند که چون از منزل بیرون می روی، غلامانت #بخل و #حسادت می ورزند و برای آنکه #خیری از تو به کسی نرسد، تو را از درب کوچک بیرون می برند. اکنون به تو می نویسم به همان حقّی که بر تو دارم، سوگند می دهم که رفت و آمد خود را علنی و رسمی و از درب بزرگ عمومی قرار دهی و هرگاه سوار مرکب می شوی، درهم و دینار همراه خود بردار تا هر کسی از تو درخواست کند به او چیزی #ببخشی و مردم از خیر تو بهره مند شوند.
🔹 بدان که چون این بخشش از تو دست دهد ، حق تعالی مرتبه ی تو را بلند گرداند. همواره در #انفاق و #بخشش #مداومت کن و از #فقر و تهیدستی #هراس نداشته باش.(عیون الاخبار الرضا (علیه السلام) جلد 2 صفحه 8 )
✍️ پ.ن: تقارن میلاد #نهمین نور امامت با #هشتمین روز بهاری ، شعری را به خاطر می آورد:
بـگذار که هشتــم گـرو نــُه بـاشد
گر هشت #رضا و نُه #جواد است چه غم؟
🔹 یا #جواد_الائمه! ما جز شما کسی را نداریم. دستور پدرتان را برای ما نیز مورد توجه قرار دهید...
🗓 به مناسبت ولادت #امام_جواد (علیه السلام)
🌿 #بهار_در_بهار
➖➖➖➖➖
✔️ مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیه السلام
🌐 @Rushdisu