بیان وجوب اصل نماز در روایات، به دلیل بیان اهمیت ولایت بوده است
استاد معظم، حاج سید محمدجواد شبیری زنجانی:
✳️ در کلمات رجال کشی گروههایی به عنوان فقیه مطرح بودهاند. البته افرادی هم بودهاند که اگرچه جزء این گروهها نیستند، ولی ائمه علیهمالسلام به آنها دستور افتاء دادهاند. مثلاً امام علیهالسلام در مورد
ابان بن تغلب میفرماید: «أفتِ الناس». یا در مورد
معاذ نحوی هم آمده است که امام(ع) افتا دادن ایشان را تأیید میکنند.
📝 صحبت بر این است که چطور میتوانیم فتاوای ایشان را به دست بیاوریم؟ آیا فتاوای ایشان الزاماً باید از طریق روایاتی که نقل کردهاند به دست آورده شود؟
عرض ما این بود که ممکن است در برخی موارد فتاوای این بزرگانِ معاصر ائمه، از طریق روایاتی که نقل میکردند، نباشد؛ بلکه سکوت ایشان کاشف از فتوایشان باشد.
📌 عرض میکردم که ما در بسیاری از مسائل اصلی فقه، روایتی نداریم؛ بلکه روایت در تفریعاتش است. در مسائلی همچون مطهرات، منجسات و... اصل مسئله، مفروغعنه است و سؤالات در مورد فروعاتش است. مثلاً اصل نجاست بول، غائط، دم و یا اصل وجوب صلوة، وجوب زکات، وجوب صوم و... روایتی ندارد؛ زیرا این مسائل جزو مسلمات بودند و دربارۀ اصل حکم نیاز به ورود روایتی نبوده است.
🖌 ائمه علیهم السلام مواردی را دنبال میکردند که عامۀ مسلمین اشتباه کرده بودند و اشتباهاتشان را تذکر میدادند؛ از این رو در بسیاری از مسائل اصلی فقه روایتی در اصل مسئله نداریم.
👈 حتی در مورد نماز هم که در مورد وجوبش روایت داریم، اصل این موضوع برای بیان نکتۀ دیگری است. برای این است که بگوید نماز، روزه، حج و زکات واجب است و در کنارش ولایت هم واجب است؛ و اگرچه این پنج اصل در کنار هم واجب هستند، ولی چرا مردم چهار اصل نخست را گرفتهاند ولی پنجمی را که از همه مهمتر است، رها کردهاند؟! یعنی این روایت هم مقدمه برای بحث مهمتری است که مردم بدان نپرداختهاند، نه به مواردی که بدان پرداختهاند.
🖊خارج فقه، 8/اردیبهشت/1403
#نکات_اشارات
#روایت
#صلوة
#ولایت
—------—
🔍 کانال «مرکز فقهی امام محمد باقر(ع)»:
👉
@mfeqhi