#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_4
#دعا_چهارم_1
قسمت 10
🔴 #طوايف_انسانها بر اساس تقسيم قرآن 3
اصحاب مشئمه
غلبه صفات حيوانى بر ملكى
] طايفهاى را كه صفات حيوانى، از بهيمى و سَبُعى و صفات شيطنت بر صفات مَلَكىِ روحانى غالب مىآيد، نور عقل ايشان مغلوب هوا و شهوت و طبيعت حيوانى مىگردد و روى به طلب استيفاى لذّات و شهوات جسمانى مىآورند و حرص و حسد و حقد و عداوت و غضب و شهوت و كبر و بخل و ديگر صفات ذميمه حيوانى را پرورش مىدهند تا به دركات سفلى مىرسند:
ثُمَّ رَدَدْناهُ أسْفَلَ سافِلينَ
آن گاه او را [به سبب گناهكارى] به [مرحله] پستترينِ پَستان بازگردانديم.
آنها اصحاب مشئمهاند.
غلبه صفات ملكى بر حيوانى
طايفهاى ديگر را كه صفات مَلَكىِ روحانى بر صفات حيوانى جسمانى غالب مىآيد، هوا و شهوت ايشان مغلوب نور عقل مىگردد تا در پرورش نور عقل و صفات حميده مىكوشند و نفى اخلاق ذميمه مىكنند، چه مصباح عقل را اخلاق حميده چون روغن آمد و اخلاق ذميمه چون آب.
و اين طايفه دو صنف آمدند، صنفى آنند كه پرورش عقل و اخلاق هم به نظر عقل دهند، عقل ايشان از ظلمت و آفت وهم و خيال صافى نباشد؛ هر چند به جهد تمام بكوشند عقل را به كماليّت خود نتوانند رسانيد و از خلل شبهات و خيالات فاسد مصون نمانند، چه يك سرّ از اسرار شريعت آن است كه در آن نورى تعبيه است كه بر دارنده ظلمت طبيعت است و زايل كننده آفت وهم و خيال.
پس اين طايفه چون بىنور شرع پرورش عقل دهند اگر چه نوعى از صفاها حاصل كنند كه ادراك بعضى معقولات توانند كرد، امّا از ادراك امور اخروى و تصديق انبيا: و كشف حقايق بىبهره مانند و در طلب معرفت حق تعالى چون ديده عقل را بىنور شرع استعمال كنند و در تيهِ ضلالت سرگردان و متحيّر شوند.
حدّ عقل در اين معنى آن است كه: اثبات وجود بارى- جلّ جلاله- كند و اثبات صفات كمال و سلب صفات نقصان از ذات او؛ بدان مقدار معرفت، نجات حاصل نيايد، و اگر عقل را بىنور شرع در معرفت تكليف كنند در آفت شبهات افتند، چنانكه فلاسفه جداى از شرع افتادند و انواع ضلالتْ ايشان را حاصل آمد، به اختلافات بسيار كه با يكديگر كردند و جمله دعوى برهان عقلى نمودند.
اگر عقل را در آن ميدان مجال جولان بودى، اختلاف حاصل نيامدى، چنانكه در معقولاتى كه عقل را مجال است هيچ اختلاف نيست كه:
طَريقُ الْعَقْلِ واحِدٌ.
راه عقل يكى است.
👈 ادامه دارد ....
✍️ تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج3، ص: 238
دعای #چهارم
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_4
#دعا_چهارم_1
قسمت 10
🔴 #طوايف_انسانها بر اساس تقسيم قرآن 4
اصحاب ميمنه
و صنفى ديگر آنند كه پرورش عقل به نظر شرع و متابعت انبيا: و نور ايمان دادهاند، تا نور شرع و نور متابعت و نور ايمان، نور باصره بصر عقل ايشان شده است تا بدان نور هر كس به حسب استعداد خويش و قابليّت حصول آن نور، مُدرك حقايق غيب و امور اخروى شدهاند، اگر چه از پس حجب بسيار نگريستهاند. امّا عقل ايشان به دلالت نور ايمان از مدركات غيبى تفرّس احوال آخرت كرده است و مصدّق آن بوده كه:
اتَّقُوا فِراسَةَ الْمُؤْمِنِ فَإنَّهُ يَنْظُرُ بِنُورِ اللّهِ.
از فراست و هوشيارى مؤمن پروا كنيد كه او با نور خدا مىنگرد.
اين طايفه اصحاب ميمنهاند، مشرب ايشان از عالم اعمال است، معاد ايشان درجات نعيم باشد، به اين دليل اين طايفه را به معرفت ذات و صفات خداوندى به حقيقت راه نيست، كه به آفت حجب صفات روحانى نورانى هنوز گرفتارند كه:
انَّ لِلّهِ تَعالى سَبْعينَ ألْفَ حِجابٍ مِنْ نُورٍ وَظُلْمَةٍ.
همانا خدا را هفتاد هزار حجاب از نور و ظلمت است.
و جاى ديگر فرمود:
حِجابُهُ النُّورُ، لَوْ كُشِفَتْ لَأحْرَقَتْ سُبُحاتُ وَجْهِهِ مَا انْتَهى إلَيْهِ بَصَرُهُ مِنْ خَلْقِهِ
حجاب او نور است، كه اگر بر طرف شود اشراقات وجه او تمام بينندگان را بسوزاند.
لاجرم با اين طايفه گفتند: زنهار تا عقل با عِقال را در ميدان تفكّر در ذات حق- جلّ و علا- جولان ندهيد كه نه حدّ وى است.
تَفَكَّرُوا فى آلاءِ اللّهِ وَلا تَتَفَكَّرُوا فى ذاتِ اللّهِ.
در نعمتهاى خدا انديشه كنيد و در ذات خدا انديشه منماييد.
👈 ادامه دارد ....
✍️ تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج3، ص: 238
دعای #چهارم
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_4
#دعا_چهارم_1
قسمت 10
🔴 #طوايف_انسانها بر اساس تقسيم قرآن 5
طائفه مقرّبان
] آنجا كه راهبر بىخودى است، و سير در آن دريا جز به قدم فنا نتوان كرد، و عقل عين بقاست و ضدّ فنا، پس در آن دريا جز فانيان آتش عشق را سير ميسّر نگردد؛
جاى مقرّبان است و اين طايفه سيّماند كه:
وَالسّابِقُونَ السّابِقُونَ* اولئِكَ الْمُقَرَّبُونَ
و پيشى گيرندگان [به اعمال نيك] كه پيشى گيرندگان [به رحمت و آمرزش] اند،* اينان مقرباناند.
تار و پود جامه وجود ايشان از پودى ديگرست، لاجرم گردن همّت ايشان را جز به كمند جذبه عشق بند نتوان كرد، كه از معدن ماوراى كَونَيْنْ گوهر اوست.
اشارت «وَالسّابِقُونَ السّابِقُونَ» مگر در حقّ ايشان بر آن معناست كه در بدايت فَطْر، روح ايشان سابق ارواح بوده است، و پيش از آن كه به اشارت «كُن» از مَكمن علم اللّه به عالم ارواح آمده است به سعادت قبول تشريف «يُحِبُّهُمْ» مخصوص و مشرَّف بوده و در عالم ارواح به سعادت قبول رِشاش انوار:
إِنَّ اللّهَ خَلَقَ الْخَلْقَ فى ظُلْمَةٍ ثُمَّ رَشَّ عَلَيْهِمْ مِنْ نُورِه، فَمَنْ أصابَهُ ذلِكَ النُّورُ اهْتَدى، وَمَنْ أخْطَأهُ ضَلَّ.
همانا خداوند خلايق را در ظلمت آفريد، سپس از نور خود بر آنان پاشيد، پس هر كه آن نور بدو رسيد هدايت يافت، و هر كه بدو نرسيد گمراه گشت.
از ديگران اختصاصِ:
إِنَّ الَّذِينَ سَبَقَتْ لَهُم مِنَّا الْحُسْنَى
بىترديد كسانى كه پيشتر از سوى ما وعده نيك به آنان دادهاند، از دوزخ دورشان نگه مىدارند.
يافته و چون به عالم قالب پيوست، اگر چه روزكى چند از براى پرورش قالب، او را در مرتع حيوانى فرو گذاشته، امّا بدان باز نگذاشته ناگاه به كمند عنايت روى دل او را از كلّ آفرينش بگردانيده و سلسله محبّت «يُحِبُّهُمْ» بجنبانيده و به آب رأفت و رحمتْ تخم «وَيُحِبُّونَهُ» را در زمين دل او پرورش داده و نداى لطف حق به سرّ جان او رسيده.
و آن طايفه را كه به كمند جذبات الوهيت روى از مطالب بشريّت و مقاصد نفسانى بگردانند و در سير عبوديّت به عالم ربوبيّت رسانند و قابل فيض بىواسطه گردانند دو صنفاند:
يكى آنهايند كه در عالم ارواح در صفوفِ:
الْأرْواحُ جُنُودٌ مُجَنَّدَةٌ.
در صف اول بودهاند، قابل فيض الوهيّت بىواسطه گشته، و ايشان انبيايند كه در قبول نور هدايت مستقلّاند.
و صنف دوم ارواح اولياست كه قابل فيض حق به واسطه تُتُق « خيمه، خرگاه، چادر بزرگ » ارواح انبيايند و در دولتِ متابعت ايشان. امّا چون بر طينت روحانيّت ايشان خمير مايه رشاشِ:
«ثُمَّ رَشَّ عَلَيْهِمْ مِنْ نورِهِ.»
نهاده بودند چون به كمند جذبه روى از مزخرفات دنياوى بگردانيدند، هم بدان نور از پس چندين هزار تتقِ عزّت، جمال وحدت مشاهده كردند، چنانكه اميرالمؤمنين على عليه السلام فرمود:
ما كُنْتُ أعْبُدُ رَبًّا لَمْ أرَهُ.
خدايى را كه [با چشم دل] نديدهام نمىپرستم.
مبادى عشق اين جا پيدا گردد.
#حقيقت_عشق در ادامه ...
👈 ادامه دارد ....
✍️ تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج3، ص: 238
دعای #چهارم
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#دعا_چهارم_1
🙏 اللَّهُمَّ وَأَتْبَاعُ الرُّسُلِ وَمُصَدِّقُوهُمْ ...
خدايا! پيروان رسولان و تصديق كنندگانشان، ...
در هر روزگار و زمانى كه رسولى فرستادى، و براى مردم آن روزگار و زمان، چراغ راه و دليل و برهان برپا كردى، از زمان آدم، تا دوران حضرت محمد صل الله علیه و آله ، از پيشوايان هدايت و فرماندهان اهل تقوا،
بر همه آنان سلام باد!
👌بخشی از دعای #چهارم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
هدایت شده از انس با صحیفه سجادیه
#صحیفه_سجادیه_صفحه_ای
#صفحه_289
دعای #چهل_هفت
🌹 دعای سیدالساجدین (علیه السلام ) "در روز #عرفه "
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#صحیفه_سجادیه_بصورت_بند_به_بند
#دعا_چهل_هفت_60
دعای سیدالساجدین(ع) در روز عرفه:
🔹اللَّهُمَّ إِنَّكَ أَيَّدْتَ دِينَكَ فِى كُلِّ أَوَانٍ بِإِمَامٍ أَقَمْتَهُ عَلَما لِعِبَادِكَ، وَ مَنَارا فِى بِلادِكَ بَعْدَ أَنْ وَصَلْتَ حَبْلَهُ بِحَبْلِكَ، وَ جَعَلْتَهُ الذَّرِيعَةَ إِلَى رِضْوَانِكَ، وَ افْتَرَضْتَ طَاعَتَهُ، وَ حَذَّرْتَ مَعْصِيَتَهُ، وَ أَمَرْتَ بِامْتِثَالِ أَوَامِرِهِ، وَ الانْتِهَاءِ عِنْدَ نَهْيِهِ، وَ أَلا يَتَقَدَّمَهُ مُتَقَدِّمٌ، وَ لا يَتَأَخَّرَ عَنْهُ مُتَأَخِّرٌ فَهُوَ عِصْمَةُ اللائِذِينَ، وَ كَهْفُ الْمُؤْمِنِينَ وَ عُرْوَةُ الْمُتَمَسِّكِينَ، وَ بَهَاءُ الْعَالَمِينَ🔹
🔸خدايا! تو دين خود را در هر زمانى به امامى تاءييد كردى و او را چون علم براى بندگانت برافراشتى و چون شاخص نورافكنى در شهرهاى خود بپا داشتى، پس از آنكه ريسمان او را به ريسمان خود پيوستى، و او را وسيله تحصيل خشنودى خويش گردانيدى اطاعت او را واجب فرمودى، و از نافرمانى او ترسانيدى و به فرمانبرى او ترغيب نمودى و پرهيز از مناهى او را لازم شمردى، مبادا هيچ كس از او پيش افتد يا از او واپس ماند. او را حافظ پناهندگان و سنگر مؤمنان و دستاويز نجات جويان و فروغ مردم جهان قرار دادى🔸
#چهل_هفت #امام_زمان عجل
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح مختصر
#دعا_چهل_هفت_60
فلسفه وجود #امام
اللَّهُمَّ إِنَّكَ أَيَّدْتَ دِينَكَ فِي كُلِّ أَوَانٍ بِإِمَامٍ أَقَمْتَهُ عَلَمًا لِعِبَادِكَ، وَ مَنَارًا فِي بِلَادِكَ بَعْدَ أَنْ وَصَلْتَ حَبْلَهُ بِحَبْلِكَ، وَ جَعَلْتَهُ الذَّرِيعَةَ إِلَى رِضْوَانِكَ، وَ افْتَرَضْتَ طَاعَتَهُ، وَ حَذَّرْتَ مَعْصِيَتَهُ، وَ أَمَرْتَ بِامْتِثَالِ أَوَامِرِهِ، وَ الِانْتِهَاءِ عِنْدَ نَهْيِهِ، وَ أَلَّا يَتَقَدَّمَهُ مُتَقَدِّمٌ، وَ لَا يَتَأَخَّرَ عَنْهُ مُتَأَخِّرٌ فَهُوَ عِصْمَةُ اللَّائِذِينَ، وَ كَهْفُ الْمُؤْمِنِينَ وَ عُرْوَةُ الْمُتَمَسِّكِينَ، وَ بَهَاءُ الْعَالَمِينَ.
خداوندا، همانا تو دين خود را در هر زمانى به امامى تأييد كردهاى، كه او را نشانهاى براى بندگانت و علامتى در شهرهايت بهپا داشتى، پس از آنكه ريسمان او را به ريسمان خود پيوستى و او را سبب رسيدن به خوشنودىات قرار دادى و فرمانبرى او را واجب گرداندى و از نافرمانىاش برحذر داشتى و فرمان دادى كه به امرهاى او امتثال كنند و از نهىهاى او بازايستند و هيچ پيشىگيرندهاى از او پيشى نگيرد و هيچ بازماندهاى از او بازنماند. پس او نگهدارنده پناهندگان و پناهگاه مؤمنان و دستاويز چنگزنندگان و ارجمندىِ جهانيان است.
از این فراز برای امام حاضر دعا می کنیم ....
«دِينَك»: منظور از آن اسلام است كه خداوند اسلام را در تمامى زمانها، بنابر قاعده لطف، عقل و نقل به وجود امامى كه از جنس بشر و جانشين خداوند بر روى زمين مىباشد، تأييد مىنمايد.
«بِإِمَام»: كسى است كه نايب و جانشين كامل رسول خدا صلى الله عليه وآله باشد و اين جانشينى و نيابت در تمامى امورى كه امّت اسلامى در امور دنيا و آخرت به آن نياز دارد جارى است و آن شخص بايستى علم القرآن (فهم ظاهر و باطن قرآن و اطّلاع از تفسير و تأويل آن) و جميع علوم انبيا را دارا بوده و از تمامى گناهان معصوم و پاك باشد.
«عَلَمًا لِعِبَادِك»: يعنى مردم به سبب امام به امور دنيا و آخرت و معاش و معاد خود آگاه مىشوند. همانگونه كه عَلَم نشانهاى بود براى اينكه اهل كاروان به وجود كاروان و سمت و سوى حركت آن پى ببرند و نيز مبارزانْ در ميدان نبرد، با وجود عَلَم و حركتى كه در آن ايجاد مىشد، از دستورات فرمانده خود در ادامه مبارزه يا عدم ادامه آن، آگاه مىشدند.
«مَنَارًا فِي بِلَادِك»: در شهرهاى قديم، جهتْ مشخص بود. در شهر براى كسانى كه در بيابان حركت مىكردند، منارهاى بلند ساخته مىشد و آتشى در بالاى آن افروخته مىگشت تا از فرسخها، اين آتش نمايان باشد و در شب، نشانهاى از وجود شهر باشد، تا كسى به بيراهه نرود. امام نيز مشعلهاى هدايت به سوى خداوند است. يعنى مردم به سبب ايشان هدايت مىشوند و روايات و آثار امام، قلبهاى مردم را روشن و نورانى مىكند و موجب هدايت آنان مىگردد. همانگونه كه مشعلِ آتش در برجها، راه را به مسافران مىنماياند.
#چهل_هفت #امام_زمان عجل
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
✳️دعای امام سجاد علیه السلام برای #امام_زمان عجل
🙏 بار خدايا تو دين خود (اسلام) را در هر زمان و روزگارى به وسيله ى امام و پيشوائى (يكى از ائمه ى معصومين عليهم السلام) كه او را براى (گمراهان) بندگانت علامت (راهنما) و در شهرهايت نشانه ى (راه حق) برپا داشته اى، تاييد و كمك كرده اى پس از آنكه پيمان (دوستى) آن امام را به پيمان (به دوستى) خود پيوسته، و او را سبب خشنودى (افاضه ى رحمت) خويش گرداننده اى، و طاعت و فرمانبرى از او را واجب نموده، و از فرمان نبردن از او ترساندی اى، و به فرمانبرى فرمان هايش، و بازايستادن از نهى و بازداشتنش، و به اينكه كسى از او پيشى نگيرد (جز پيروى از فرمان او از پيش خود كارى نكند) و از او واپس نماند (خلاف فرمانش قدمى برندارد) فرمان داده اى، پس او است نگهدار پناهندگان (به خود از واقع شدن در يكى از دو طرف افراط و تفريط) و پناه اهل ايمان (در رهائى از تاريكيهاى نادانى و شبهات) و دستاويز چنگ زدگان (از كيفرها) و جمال و نيكوئى جهانيان (زيرا به راهنمائى و روش او تراز وى عدل و داد در بين مردم برابر مىگردد)
✍️ترجمه مرحوم #فیض_الاسلام
#چهل_هفت #دعا_چهل_هفت_60
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
ما هم با الگو گیری از امام سجاد علیه السلام و زمزمه این فراز نورانی ، از خدا میخواهیم :
خدایا امام غریبمان را یاری کن و #فرج او را برسان
#چهل_هفت #دعا_چهل_هفت_60
◀️ کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
1879514881_-210030.m4a
24.56M
#شرح_صحیفه_سجادیه
#آشنایی_با_صحیفه_سجادیه
👌جلسه 2
آشنایی اجمالی با دوران تاریخی امام سجاد علیه السلام
👤استاد علی اصغر #ابراهیمی_فر
🖋کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2