اما در پاسخ سؤال، نظر مشهور رو خدمتتون عرض کردم که مشهور اصولیین به لحاظ این که قطع را حجت و حجیت آن را ذاتی دانسته اند، علی القاعده این فرد قاطع و فرد قاطعی را به لحاظ قطع معاقب نمیدانند بلکه قطع برای فرد منجزیت و معذریت میاورد یعنی در فرض سؤال و سایر فروض مشابه که شخص قطع داشته باشد اما اشتباه کرده باشد معذور است و به لحاظ قطع، استحقاق عقاب ندارد بلکه استحقاق عقاب او به خاطر مقدمات باطل و فاسد رسیدن به آن قطع است. برای مثال بت پرستان زمان پیامبر«صلی الله علیه و آله» دست از بت پرستی بر نمیداشتند و مهمترین دلیل آنها پیروی از آبا و اجدادشان بود. چنین فردی ولو از روش و سیرۀ پدرانش به قطع رسیده باشد، به لحاظ این مقدمۀ باطل استحقاق عقاب دارد.
پاسخگو
اما در پاسخ سؤال، نظر مشهور رو خدمتتون عرض کردم که مشهور اصولیین به لحاظ این که قطع را حجت و حجیت آن
شاهد بر نظر مشهور، به کلام چند نفر از اعلام اشاره میکنم👇🏻
❇️مرحوم نائینی: انما الثابت فيها (ای القطع) هي المعذورية و عدم استحقاق العقاب على مخالفة الواقع على تقدير عدم التقصير في المقدمات و إلّا فلا يرتفع استحقاق العقاب أيضا و لذا لا شبهة في استحقاق الكفار للعقاب مع ان أكثرهم قاطعون بمذهبهم إلّا ان قطعهم بذلك انما نشأ من التقصير في المقدمات الموجبة لقطعهم فلا يكون عذراً لهم في عدم استحقاق العقاب.
❇️مرحوم آخوند: إن قلت: إن الكفر و العصيان من الكافر و العاصي و لو كانا مسبوقين بإرادتهما، إلّا أنّهما منتهيان إلى ما لا بالاختيار، كيف؟! و قد سبقهما الإرادة الأزليّة و المشيّة الإلهيّة، و معه كيف تصحّ المؤاخذة على ما يكون بالأخرة بلا اختيار؟! قلت: العقاب إنّما [يتبع] hلكفر و العصيان التابعين للاختيار، الناشئ عن مقدّماته، الناشئة عن شقاوتهما الذاتيّة اللازمة لخصوص ذاتهما، فإنّ «السعيد سعيد في بطن أمّه، و الشقيّ شقيّ في بطن أمّه» و «الناس معادن كمعادن الذهب و الفضّة» .
📚أجود التقريرات، ج1، ص 208
📚كفاية الاصول ( با حواشى مشكينى )، ج1، ص 338
و به عنوان حسن ختام، اشاره کنم به کلام بنیان گذار کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی «اعلی الله مقامه الشریف» که انصافاً همان طور که در سیاست بی نظیر بودند در فقاهت هم بی بدیل بودند بلکه بهتره بگم این فقاهت ایشون بود که این انقلاب رو رقم زد👇🏻
ایشون در مکاسب محرمه شون اشاره فرمودند که اکثر کفار معاقب نیستند😳 اما اگر کمی در کلام ایشون دقت بشه فرمایش دقیق و صحیح دارند. با هم بخشی از فرمایش ایشون را ببینیم👇🏻
«... أكثر هم إلّا ما قلّ و ندر قاصرون لا مقصّرون، أمّا عوامّهم فظاهر، لعدم انقداح خلاف ما هم عليه من المذاهب في أذهانهم، بل هم قاطعون بصحّة مذهبهم و بطلان سائر المذاهب، نظير عوامّ المسلمين، و القاطع معذور في متابعة قطعه و لا يكون آثما و عاصيا. و أمّا غير عوامّهم فالغالب فيهم أنّه بواسطة التلقينات أوّل الطفولية و النشو في محيط الكفر صاروا جازمين بمذاهبهم الباطلة، بحيث كلّ ما ورد على خلافها ردّوها بعقولهم المجبولة على خلاف الحقّ، فالعالم اليهودي و النصراني كالعالم المسلم لا يرى حجة الغير صحيحة و صار بطلانها كالضروري له. نعم فيهم من يكون مقصّرا لو احتمل خلاف مذهبه و ترك النظر إلى حجته عنادا.»
🌀توضیح فرمایش ایشون به طور خلاصه، این هست که اگر کافر که قاطع به مذهب خودش هست، در مقدمات جاهل قاصر باشه که اغلب کفار این طور هستند، معذور هست و استحقاق عقاب نداره اما اگر جاهل مقصر باشه استحقاق عقاب داره به لحاظ مقدمات و تقصیری که داشته. که نهایتاً کلام ایشون اگرچه ظاهرش مخالفت با مشهوره اما فی الواقع تأیید کلام مشهور هست.
📚مکاسب محرمه(للامام الخمینی)، ج1، ص200
#موعظهبرایخودموشما
در آخر میخوام اشاره کنم به این که مراقب باشم و مراقب باشیم که برخی اعمال ما تأثیر فراوانی در سایر انتخابها و اعمال ما داره مثلاً مال حرام که اگر خوب بهش فکر کنم خیلی هامون بهش مبتلا هستیم.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#موعظهبرایخودموشما
#شیخحسینانصاریان
#مالحرام
🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
به کانال #سلونی بپیوندید ⬇️
https://eitaa.com/joinchat/780861721C8c93ba02f5
╭❀❓❀╮
@saluni
╰❀📚❀╯
پاسخگو
#چالش ♨️میخوام یه چالش بذارم، امیدوارم مشارکت کنید👇 ❓به نظر شما، آیا طلبه ها و قشر مذهبی هم مبتلا
پاسخ دیگه ای نبود از بین این هزار نفر؟!!
❓پرسش ۱۴۴:
تفاوت #بدل و #عطفبیان در زبان عربی چیست؟
#نحو
#ادبیاتعرب
🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
به کانال #سلونی بپیوندید ⬇️
https://eitaa.com/joinchat/780861721C8c93ba02f5
╭❀❓❀╮
@saluni
╰❀📚❀╯
پاسخگو
❓پرسش ۱۴۴: تفاوت #بدل و #عطفبیان در زبان عربی چیست؟ #نحو #ادبیاتعرب 🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷 به کانا
شاید در نگاه اول، این پرسش خیلی ابتدایی و ساده به نظر برسه، اما برای این که خودتون رو محک بزنید، قبل از این که پاسخ رو براتون ارسال کنم، نظرتون رو به @Salooni ارسال کنید🌹
سلام.
حلول ماه #شعبانالمعظم و همچنین سالروز پیروزی #انقلاباسلامیایران رو به همه تون تبریک میگم.🎉🎊
گام هاتون👞 رو آماده و مشت هاتون✊ رو گره کرده کنید و شیرینی این جشن رو با حضورتون شیرین تر کنید✌️
راستش تصمیم نداشتم از بیماری خودم بگم و شیرینی جشن پیروزی رو به کانتون تلخ کنم ولی به نظرم رسید این نکته رو که با همه وجودم، حتی لابلای نوشتن همین پیام ساده، حسش کردم بهتون متذکر بشم 👇
یه ویروس یا باکتری بسیار بسیار کوچکتر از اینکه انسان اون رو با چشمش ببینه، میاد توی بدن و چندین روز و چندین هفته تمام قوای بدن رو مختل میکنه تا جایی که انسان مغرور، به ضعف خودش اعتراف کنه و از معاصی توبه.
ای کاش عبرت بگیرم و بگیریم که با زبون خوش بمونیم تو مسیر حق...
البته شکر خدا انگار الان هر دو رو به بهبودی هست؛ هزار مرتبه شکر🙏 امیدوارم بتونم پر توان تر از قبل، در خدمتتون باشم💪
پاسخگو
شاید در نگاه اول، این پرسش خیلی ابتدایی و ساده به نظر برسه، اما برای این که خودتون رو محک بزنید، قبل
در مورد پرسش ۱۴۴ فقط یک نفر پاسخ برامون فرستاده که به پاسخشون درسته اما خیلی خیلی مختصر.
البته یوقت فکر نکنید بقیه بلد نبودن یا تنبلی کردن، به خاطر اختلالات ایتا بوده😁
پاسخ این دوست عزیزمون رو ببینیم با هم👇
❓پرسش ۱۴۴:
تفاوت #بدل و #عطفبیان در زبان عربی چیست؟
✍🏽پاسخ (قسمت_اول) :
🌀مقدمه1: به طور کلی در بین #نحویین، دو نظر مختلف وجود دارد:
عده ای توابع را ۴ عدد و عده ای توابع را ۵ عدد می دانند با این توضیح که دستهٔ اول، تفاوتی بین بدل و عطف بیان قائل نیستند و نمی توان به طور کلی تفاوت هایی را برای عطف بیان و بدل بیان کرد زیرا این تفاوت ها مبنایی است و مورد اتفاق همۀ #نحاة نیست❗️
بنابر این طبق نظر اول، پرسش مذکور معنایی ندارد و آنچه به عنوان پاسخ می آید، بر فرض پذیرش مبنای دوم است.
🌀مقدمۀ2: در میان کتب درسی و غیر درسی حوزوی، یکی از بسیط ترین منابعی که به تفاوت عطف بیان و بدل پرداخته است، کتاب #مغنی و حواشی آن است که ذیل باب رابع کتاب مغنی، این مطلب به صورت سر فصل مستقلی بیان شده است.
🌀ذی المقدمه: به طور کلی چند نظر در تفاوت بین عطف بیان و بدل وجود دارد که در این جا به اختصار و در مطالب بعدی با تفصیل بیشتری به آن خواهیم پرداخت:
قول اول: تفاوتی از حیث لفظ و معنی بین عطف بیان و بدل نیست.
قول دوم: تفاوتی در ظاهر بین عطف بیان و بدل نیست الا این که قصد متکلم در تعیین بدل یا عطف بیان بودن مؤثر است.
قول سوم: هر عطف بیانی بدل است اما هر بدلی عطف بیان نیست.
قول چهارم: عطف بیان و بدل از جهت لفظ یا معنی یا هر دو متفاوت هستند.
#نحو
#ادبیاتعرب
🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
به کانال #سلونی بپیوندید ⬇️
https://eitaa.com/joinchat/780861721C8c93ba02f5
╭❀❓❀╮
@saluni
╰❀📚❀╯
❓پرسش ۱۴۴:
تفاوت #بدل و #عطفبیان در زبان عربی چیست؟
✍🏽پاسخ (قسمت_دوم) :
💠مقدمه: با توجه به این که در منابع مختلف به عدم اختلاف و یا اختلاف بین #عطف_بیان و #بدل اشاره شده است و همچنین نقاط افتراقی که بیان شده، از منظر نحویین متفاوت و متعدد است، در پاسخ تفصیلی، صرفا به کتاب #مغنی و حواشی پیرامون آن اشاره می گردد و پاسخ کامل تر این سؤال محتاج مقاله یا مقالات متعدد می باشد که در این فضا نمیگنجد.
💠در #باب_رابع کتاب مغنی، #ابن_هشام وارد یک سری عناوین می شود که عنوان « #ما_افترق_فیه_عطف_البیان_و_البدل » محل بحث ما است. در ذیل این عنوان این توضیح ضروری است که بیان افتراق فرق بر دوئیت است در حالی که برخی از نحاة، دوئیت بین بدل و عطف بیان را قبول ندارند و توابع را 4مورد می دانند نه پنج مورد!
💠برخی مثل #رضی، #وافی، #دکتر_سامرایی در #معانی_النحو و...قائل به این مطلب هستند که حقیقت بدل و عطف بیان عینیت دارد نه دوئیت. مثلا جناب رضی فرموده است که : «اقول و انا الی الآن لم یظهر فرق جلیّ بین البدل الکل من الکل و بین العطف البیان» همین جناب رضی مدعی است که ظاهر کلام #سیبویه نیز عدم فرق است. همچنین #عباس_حسن در #نحو_وافی میفر ماید: «التفرقة بینهما قائمة علی غیر اساس سلیم فمن الخیر توحیدهما»
💠اما عده کثیری از نحاة قائل به تفاوت بین عطف بیان و بدل هستند که #ابن_هشام از این عده است و به علت مفصل بودن بحث، صرفاً به کلام ایشان در تفاوت بین بدل و عطف بیان اشاره می گردد. ایشان 8 تفاوت را بین این دو تابع برشمرده است که به زودی و در قسمت بعدی پاسخ و به نحو اختصار به آن اشاره خواهد شد.
#نحو
#ادبیاتعرب
📚منابع هر سه قسمت پاسخ، در قسمت سوم پاسخ اشاره خواهد شد؛ انشالله.
🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
به کانال #سلونی بپیوندید ⬇️
https://eitaa.com/joinchat/780861721C8c93ba02f5
╭❀❓❀╮
@saluni
╰❀📚❀╯