هدایت شده از شرح حال
✍️ معیشت طلاب با دولت یا مردم... (قسمت دوم)
✅ در یاداشتهای قبل از این صحبت شد که طلبهای که اهل هجرت و زحمت کشیدن در راه انجام وظیفهاش است خداوند رزق او را متکفل است، گاهی وظیفه هجرت به قم و گاهی وظیفه هجرت از قم و وقتی در راه وظایف معلومت زحمت بکشی و اهل مجاهده باشی وعده قطعی خداوند است که تکلیف بعدی را هم برایت روشن میکند.
✅ تا اینجا از نگاه یک طلبه به قضیه بود اما از نگاه یک مسئول چه؟ مسئول میتواند بگوید الحمد لله خود خدا رزق طلاب را متکفل شد؟ طلبه سرباز است و وظیفهاش آموزش دیدن و حضور در صحنه جهاد است اما فرمانده او میتواند بگوید: «فَاذْهَبْ أَنْتَ وَ رَبُّكَ فَقاتِلا إِنَّا هاهُنا قاعِدُون»؛ خداوند عالم را عالم اسباب قرار داده است و مسئول موظف است برای اسباب روزی طلبه فکر کند.
✅ در یاداشت اخیر نیز اشاره شد که یکی از نیازهای ضروری جامعه از منظر دین، وجود افرادی برای اجتهاد و تبلیغ دین است و از این جهت که این افراد باید چندین سال ممحض در تحصیل باشند تا بتوانند جوابگوی نیازهای اجتهادی و تبلیغی دین باشند و در این سالها و حتی بعد از تحصیل و هنگام تبلیغ اگر منبع درآمدی ندارند مسئول اجتماع موظف است برای تامین زندگی آنها فکری کند. البته در شکل تامین معیشت طلاب اختلاف نظرهایی بین افراد شاخصی چون آیتالله بروجردی، امام و شهید مطهری وجود دارد.
✅ شهید مطهری مقالهای در کتاب بحثى درباره مرجعيت و روحانيت در سال ۱۳۴۱ش در باب اهمیت اصلاح مساله طرز ارتزاق روحانیون میگویند:
👈 «چرا درگذشته حوزههای علمی و روحانی ما از لحاظ رشتههای مختلف تفسیر، تاریخ، حدیث، فقه و اصول، فلسفه، کلام، ادبیات و حتی طب و ریاضی جامع و متنوع بود و در دورههای اخیر تدریجی به محدودیت گرائیده است و بهاصطلاح در گذشته بهصورت جامع و دانشگاه بود و اخیراً بهصورت کلیه و دانشکده فقه درآمده و سایر رشتهها از رسمیت افتاده است؟ چرا افراد بیکار و مزاحم و علف هرزه در محیط مقدس روحانیت زیاد است،{...} چرا اساساً در میان ما سکوت و سکون و تماوت و مرده فروشی بر حریت، تحرک و زنده صفتی ترجیح دارد و هرکس بخواهد مقام و موقع خود را حفظ کند ناچار است که زبان در کام کشد و پای در دامن بچیند؟ چرا برنامههای تحصیلی ما مطابق احتیاجات تنظیم نمیشود؟ چرا تصنیف و تألیف و نشریه و مجله بهقدر کافی نداریم؟ چرا بازار القاب، عناوین، ژست و قیافه و آراستن هیکل در میان ما اینقدر رایج است و روزبهروز مع الاسف زیادتر و رایجتر میگردد؟ چه رمزی در کار است که زعماء صالح و روشنفکر ما همینکه در رأس کارها قرار مىگیرند، قدرت اصلاح از آنها سلب مىگردد {...} یکى از دوستان نظرى ابراز داشت که من نظر او را بر نظر خودم و سایر نظرها ترجیح دادم و اکنون نیز بر همان عقیدهام. او گفت: علت اصلى و اساسى نواقص و مشکلات روحانیت، نظام مالى و طرز ارتزاق روحانیون است. عبارتى که او ادا کرد این بود: علةالعلل همۀ خرابیها سهم امام است.»
📌ادامه دارد...
@sharhe_hal
هدایت شده از شرح حال
✍️ معیشت طلاب با دولت یا مردم... (قسمت سوم)
✅ شهید مطهری و حضرت امام و جمع دیگری از فضلای حوزه در زمان آیتالله بروجردی نقدهای متعددی در باب ارتزاق طلاب به واسطه وجوهات و کمکهای مردمی دارند که خود پرونده مفصلی است و به اختصار برخی شواهد آن را در ادامه میآورم.
✅ شهید مطهری در همین رابطه میگویند:
👈 «كار معيشت را نمىتوان ساده گرفت، يك ركن از اركان اساسى حيات است، اگر مختل باشد در ساير شئون حيات اثر مىگذارد. از جمله مختصات اسلام اين است كه نقش مؤثر امر معاش را به دقت مورد توجه قرار داده است تا آنجا كه برخى پنداشتهاند اسلام نظريه زيربنا بودن اقتصاد را گردن نهاده است. مكتب واقعبين و واقعگراى اسلام، اقتصاد را زيربنا نمىداند اما نقش اساسى آن را نيز ناديده نمىگيرد. اسلام اصلاح امر معاش را در همه سازمانهاى بزرگ و كوچك اجتماعى شرط لازم مىشمارد نه شرط كافى. اين است كه مىگوييم: كار معيشت را نمىتوان ساده گرفت، يك ركن از اركان اساسى حيات است، اگر مختل باشد در ساير شئون حياتى اثر مىگذارد.
يك نفر روحانى متدين را فرض كنيد كه با چند سر عائله، پس از چند سال تحصيل، در يكى از شهرستانها رحل اقامت افكنده و مسجد و محرابى را اشغال كرده است. اين فرد از آن نظر كه متدين است در حدود امكانات خود فعاليتهايى مىكند: مسئله مىگويد، موعظه مىكند، اخلاق و تفسير و تاريخ اسلام مىگويد، و از آن نظر كه يك بشر است و خرج دارد و از مراكز روحانيت زندگىاش تأمين نمىشود و در حال حاضر راه زندگىاش منحصراً اين است كه از دست مردم مستقيماً ارتزاق كند ناچار است كه به مريدان خود به چشم «مستغل» نگاه كند، و چون افراد ديگرى نظير خود او ممكن است در همان شهر باشند و آنها هم از همين راه زندگى مىكنند طبعاً به حكم ناموس خلقت يك نوع رقابت در «مريد دارى» به وجود مىآيد. رقابت، احتياط بيشترى را در رعايت جانب سليقه مردم ايجاب مىكند. وقتى كه اين بيچاره ببيند مخالفت با عوام سبب مىشود كه از هستى ساقط گردد ممكن است پيش خود فكر كند كه نهى از منكر وقتى واجب است كه موجب ضرر و زيانى نگردد، اگر موجب ضرر و زيانى گردد تكليف ساقط است.
بستگى معيشت اين فرد به مردم، احساس و انديشه تكليف شرعى او را هم عوض مىكند. من اعتراف دارم كه افراد استثنايى همواره بوده و هستند كه علىرغم شرايط سخت اقتصادى به وظايف خود عمل كرده و مىكنند، از رقابت و مريد دارى منزّهند، ولى سخن در وضع افراد عادى و معمولى است. ضرورتى ندارد كه ما وضعى به وجود آوريم كه فقط «نخبه» ها قادر بر حسن انجام وظيفه باشند.»
📝مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى، ج ۲۴، صص: ۵۰۳ - ۵۰۴.
✅ حضرت امام به کمک شهید مطهری و جمع دیگری از فضلای آن زمان طرحی در زمان پهلوی آماده میکنند که بخشهای مختلفی دارد یکی از بخشهای آن مربوط به احیای موقوفات به کمک آیتالله کاشانی در مجلس و تامین حوزه از این طریق است.
✅ آیتالله محمد یزدی نقل میکنند:
👈 «یکی از علمای اصفهان برایم نقل کردند که وقتی در خلال جریانهای انقلاب (مبارزات دهه ۳۰) خدمت مرحوم صدر رسیدیم، سیدی وارد شد و آقای صدر هم بسیار به ایشان احترام کردند. حتی عادت آن مرحوم این نبود که در مقابل کسی، تمام قد برخیزند؛ ولی مقابل این سید تازه وارد برخاستند و او را در کنار خود نشاندند. چند دقیقه بعد سید مزبور با حالت عتاب و خطاب، به مرحوم صدر گفت: « تا کی باید منتظر امثال حاج تقی و حاج نقی بود تا سهم امام بیاورند و شما به طلبهها بدهید؟ آیا مشاهده نمیکنید که دولت، اجاره و منافع موقوفات را که از آن مدارس علمیه و طلبههاست به خودش اختصاص داده است؟ چرا شما اقدامی در این خصوص نمیکنید؟» عالم اصفهانی ادامه داد: « برای من جای سؤال بود که این آقا سید کیست که مرحوم صدر آن همه نسبت به او احترام قائل است و در عین حال او با شهامت و جرأت در محضر آقای صدر سخن میگوید؟ از یکی از حضار که در جوار من نشسته بود، پرسیدم که این آقا کیست؟ گفت: «حاجآقا روحالله خمینی»»
📝 تلخیص خاطره، خاطرات آیتالله محمد یزدی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص: ۱۳۳.
📌ادامه دارد...
@sharhe_hal
هدایت شده از شرح حال
✍️ معیشت طلاب با دولت یا مردم... (قسمت چهارم)
✅ در قسمتهای قبل عرض شد در حالی که طلاب مجبور هستند سالیان طولانی ممحض در تحصیل باشند نیاز به تامین آنها است و حتی بعد از تحصیل نیز در صورتی که معاش طلاب در مسیر تبلیغ با مشکل مواجه باشد باز بایست طلاب تامین شوند.
اما چطور؟ و از کجا؟ به نظرات شهید مطهری و یکی از پیشنهادات حضرت امام در این رابطه اشاره شد.👇
https://eitaa.com/sharhe_hal/3694
✅ در زمان آیتالله بروجردی با همکاری کسانی چون حضرت امام و شهید مطهری و جمع دیگری از فضلای حوزه به نام هیئت مصلحین، طرحی تهیه میشود که هدف آن تمرکز همه درآمدهای اوقاف و سهم امام و... در یک صندوق واحد بوده است تا با اجازه آیتالله بروجردی و امضاء برخی از این فضلا مخارج آن اعم از کیفیت پرداخت شهریه و... مشخص شود.
✅ عملا به کمک این طرح پولهای سرگردان و غیر متمرکز که در هر منطقه به دست عالم آن شهر میرسید و متولیان مختلفی داشت، در یک جا متمرکز شود و خرج کردن آن نیز بیضابطه نباشد.
✅ شهید مرتضی مطهری در تحلیل این مسأله مینویسند:
👈 «به نظر ما صِرف اتکاى بودجه روحانیت ایران به عقیده مردم سبب ضعف آن نشده است، بلکه سازمان نداشتن این بودجه سبب این نقص بزرگ شده است و مىتوان با سازمان دادن این بودجه این نقص بزرگ را رفع کرد تا روحانیت شیعه، هم قدرت داشته باشد و هم حرّیت. {...} مرحوم آیتالله آقاى بروجردى (اعلىاللَّه مقامه) {...} (می)گفتند: «تقیه از خودمانى مهمتر و بالاتر است. من خودم در اول مرجعیت عامّه گمان مىکردم از من استنباط است و از مردم عمل، هرچه من فتوا بدهم مردم عمل مىکنند. ولى در جریان بعضى فتواها که برخلاف ذوق و سلیقه عوام بود، دیدم مطلب اینطور نیست.» {...} با این توضیح معلوم شد که چرا شخصیتهاى برجستۀ ما همینکه روى کار مىآیند از انجام منویات خود عاجزند و با اینکه خوندل مىخورند و اندیشۀ اصلاح را همواره در دل مىپرورانند، در عمل قدرت اجرا ندارند؛ {...} راه اصلاح این نیست که روحانیت ما بودجۀ عمومى نداشته باشد و هرکس از دسترنج شخصى خود زندگى کند. راه اصلاح این نیست که روحانیت ما مانند روحانیت مصر تابع دولت بشود. راه اصلاح یکچیز است: سازمان دادن به بودجۀ فعلى روحانیت.»
ر.ب: مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج ۲۴ صص: ۴۹۶-۵۰۱.
✅ ظاهر خروجی عملی طرح شهید مطهری این بود که طلاب به شکل کارمند حوزه درآیند و پاسخگوی حوزه باشند و معاش آنها نیز از طریق حوزه تامین شود. اما این طرح سرانجام به شکست و اختلاف جدی بین امام و آیتالله بروجردی میانجامد. شهید مطهری به حالت قهر قم را ترک میکنند و حضرت امام نیز درس خود را تا مدتی تعطیل و خانه نشین میشوند.
📌ادامه دارد...👇
📣📣📣📣📣📣📣📣📣📣 بسم الله...
در آستانه سیزدهم آبان و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا:
#مسابقه_کتاب_خوانی
🔰منبع مسابقه:
📚کتاب #خون_دلی_که_لعل_شد
(خاطرات امام خامنهای از زندانها و تبعید دوران مبارزات انقلاب اسلامی)
مزایا و جوایز:
📌 هدایای مادی و معنوی
📌 عضویت در گروههای مطالعاتی آثار رهبر معظم انقلاب در استان فارس
🔹مهلت ثبتنام: تا ۱۸ آبان تمدید شد
اطلاعات بیشتر و ثبتنام:
👇
http://enghelabitaraz.ir/khoonedel/
🌐لینک کانال ایتا 👇:
https://eitaa.com/joinchat/1538981948Cc8cfeb14a8
📣📣📣📣
#درخواست_همکاری
✨به یک نفر آشنا با مباحث کتاب و کتابخوانی برای مخاطب عمومی و آشنای به کار اجرایی نیازمندیم:
✳️#ویژه_طلاب_استان_فارس
📚هدف:
#ترویج_کتب ارزشمند در محیط های مذهبی و فرهنگی مانند نمازجمعه، دانشگاه، حوزه، هیئات و ... با ابزار #تخفیف و قیمت مناسب و برگزاری #مسابقه_کتاب_خوانی
🔸مراحل کار:
1- شناسایی فعّال کتب شایسته ترویج
2- هماهنگی با انتشارات
3- هماهنگی با نیروهای اجرایی شهرستان جهت فروش و توزیع کتب
4- تلاش برای برگزاری مسابقه کتابخوانی
5- سرکشی ماهانه جهت نظارت بر حسن انجام کار
6- مدیریت فروش آنلاین کتب
7- شناسایی فعالین کتاب و کتاب خوانی در شیراز و فارس
🔹شرایط:
1- طلبه استان فارس؛ ساکن در قم باشد
2- داشتن سابقه حداقلی کار اجرایی
3- آشنایی با سلایق کتابخوانی مخاطبین مذهبی
4- توانایی سفر به شیراز به صورت ماهانه
5- قبول مسئولیت و اقتضائات پیش بینی نشده
✅مزایا:
1- پرداخت هزینه ایاب و ذهاب ماهانه به شیراز
2- مشارکت در سود به شرط رسیدن به سوددهی
3- عدم مشارکت در ضرر
📆مهلت پذیرش:
16 آذر ماه
📲 در صورت موافقت با شرایط فوق، درخواست خود برای مصاحبه را به آیدی https://eitaa.com/Mojahed1357 در ایتا ارسال فرمایید.
....
@setadsalmanfarsi_channel
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠امام خامنهای: مقولهی هجرت طلاب به شهرها برای رونق دادن به امور دینی و تربیتی آن مناطق کار بسیار خوب و لازمی است و باید بهگونهای برنامهریزی شود که شهرهای مختلف از حضور عالمان دین خالی نشود.
🔰بازگشت به وطن و اثرگذاری در زادگاه،از جمله مهمترین دغدغههای طلاب است.
این مهم دچار چالش هایی است که اندیشکدهٔ سلمان فارسی برای شناخت موانع هجرت و کمک به حل این مسئله اقدام به تهیه پرسشنامه جامعی کرده است.
✅شما فاضل فرهیخته میتوانید با صرف کمتر از ده دقیقه در این فرایند علمی و کارآمد مارا یاری رسانید.
🔹در ضمن به ده نفر به قید قرعه جایزه صدهزار تومانی اهدا خواهد شد.با تشکر
📣لینک پرسشنامه
https://farsicomcrm.com/jahadi/formView/41
♻️ارتباط با ادمین: @setadsalmanfarsi
🌐ستاد فرهنگي سلمان فارسي
ويژه طلاب استان فارس؛ قم المقدسة
هدایت شده از کانون سلمان فارسی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠امام خامنهای: مقولهی هجرت طلاب به شهرها برای رونق دادن به امور دینی و تربیتی آن مناطق کار بسیار خوب و لازمی است و باید بهگونهای برنامهریزی شود که شهرهای مختلف از حضور عالمان دین خالی نشود.
🔰بازگشت به وطن و اثرگذاری در زادگاه،از جمله مهمترین دغدغههای طلاب است.
این مهم دچار چالش هایی است که اندیشکدهٔ سلمان فارسی برای شناخت موانع هجرت و کمک به حل این مسئله اقدام به تهیه پرسشنامه جامعی کرده است.
✅شما فاضل فرهیخته میتوانید با صرف کمتر از ده دقیقه در این فرایند علمی و کارآمد مارا یاری رسانید.
🔹در ضمن به ده نفر به قید قرعه جایزه صدهزار تومانی اهدا خواهد شد.با تشکر
📣لینک پرسشنامه
https://farsicomcrm.com/jahadi/formView/41
♻️ارتباط با ادمین: @setadsalmanfarsi
🌐ستاد فرهنگي سلمان فارسي
ويژه طلاب استان فارس؛ قم المقدسة
🔔توجه توجه🔔
سلام خدمت دوستان عزیز و گرامی🌹🌹
✍ برای یک برنامه پژوهشی قرآنی نیازمند چند نفر طلبه یا دانشجوی ارشد علوم قرآنی هستیم جهت اطلاعات بیشتر به ایدی زیر مراجعه نمایید
@setadsalmanfarsi
هدایت شده از طلاب و فضلای شیراز، مرودشت، زرقان، کوار، خرامه، سپیدان و بیضا
🌿پنجمین مجمع عمومی طلاب و فضلای گروه مبعث استان فارس؛
⚠️بررسی ابعاد مسئله حجاب با تاکید بر مسائل اخیر بلوار چمران شیراز
🎙با حضور حجت الاسلام و المسلمین استوار میمندی؛مدیر محترم حوزه علمیه استان فارس
🔹️به همراه گزارش راهبردی از جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی؛توسط دبیر گروه مبعث
🕰زمان:شنبه(۱۸ تیر ۱۴۰۱)،ساعت ۱۰ تا ۱۳
🏠قم؛بلوارجمهوری؛ک۱۸،پلاک۳۴،ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان قم
⬅️ثبت نام جهت شرکت با ارسال نام و نام خانوادگی 👇
🆔️ @setadsalmanfarsi
شماره تماس ضروری:
📱+989195742174
🌐مجمع عمومی گروه نخبگانی مبعث🔰
https://eitaa.com/joinchat/1962541072C5c0ac06171
لینک مجازی گروه نخبگانی مبعث استان فارس دعوت شدهاید. برای ورود به اتاق روی لینک زیر کلیک کنید:
https://gharar.ir/r/c1377dcf
🏴🏴عنه عليه السلام:
إنّ العَبدَ لَيَمْشي في حاجَةِ أخيهِ المؤمنِ
🏴فيُوَكِّلُ اللّه ُ عزّ و جلّ بهِ مَلَكَينِ:
واحدا عَن يَمينِه و آخَرَ عَن شِمالِهِ ،
🏴يَسْتَغْفِرانِ لَهُ ربَّهُ و يَدعُوانِ بقَضاءِ حاجَتهِ .
🏴🏴مولاناامام صادق عليه السلام:
زمانى كه بنده اى براى برطرف ساختن نياز برادر مؤمن خود قدم بردارد،
🏴خداوند عزّ و جلّ دو فرشته را ، يكى در سمت راست او و ديگرى در سمت چپش ، بر وى بگمارد،
🏴كه از پروردگارش براى او آمرزش طلبند و براى روا شدن حاجتش دعا كنند .
الكافي : 2/195/10 .
🏴🏴🏴🏴🏴🏴
شهادت حضرت مسلم بن عقیل سفیر مولانا امام حسین علیه السلام تسلیت باد
🏴🏴🏴🏴🏴🏴
کانون فرهنگی تبلیغی سلمان فارسی
@setadsalmanfarsi_channel