🔸️﷽🔸️
◀«#جهاد_حکیمانه»️ ۶
♦️خودشناسی بر محور رافع نیاز
👈در جلسهي قبل گفتيم كه فطرت تمام موجودات آنها را به جذب منافع و امور متلائم با ذات میکشاند و از سوی دیگر به دفع آسیبها و ناملایمات سوق میدهد و این دفع و جذب بر محور شناخت از خود شکل میگیرد. به تعبیر دیگر تشخيص اينكه چه چيزي ملايم با «مَن» است و چه چيزي ناملايم، بستگي به شناخت من از «خود» دارد. دراین جلسه راجع به اين مسأله صحبت ميكنيم که شناخت من از «خود» چگونه شكل ميگيرد؟
♦️البته ذکر این نکته پیش از ورود به بحث لازم است که شاید تصور شود این مباحث خیلی مبنایی است و کاربردی ندارد و ذهن را خسته میکند در حالی که به نظر میرسد بدون توجه به این مبانی هیچگاه نمیتوانیم به یک تحلیل درست و جامع در بحث#جهاد برسیم. میتوان برای زینت دادن به یک باغچه، برگهای درختان را چید و روی خاک را سبزپوش کرد. اما خرّمی و نشاط این منظره کوتاه مدّت است و قابلیّت بالندگی و تکامل ندارد. اما اگر بتوانیم درختی ریشهدار در این باغچه بکاریم، هر روز این درخت رشد و ثمرات زیاد آن صاحبش را خوشحال خواهد کرد. بحث از#مبانی_جهاد که اکنون به آن مشغول هستیم چنین حالتی دارد.
⚡اما در مقام تعریف انسان، گاهی انسان را به صورت ماهوی تعریف کرده و او را با عوارض وجودی¬اش (مانند راه-رونده بودن، رنگ، حجم و ...) می شناسیم. در این نوع تعاریف، نگاه انسان به خود، مانند نگاه به یک جسم در مقابل سایر اجسام و وجودی در کنار سایر وجودات است. اما این نوع تعاریف از انسان در بحث ما کمک چندانی نمیکند.
♦️آنچه به نظر میرسد میتواند به ما در زمینهی شناخت موجودات –از جمله انسان- در بحث جهاد به عنوان یک مبنای مهم یاری رساند، شناخت بر اساس نیازهای آن موجود و برطرفکنندهی آن نیازها است. برای مثال در توصیف یک گیاه میگوییم که این گیاه برای حیات خود نیازمند تغذیه از مواد مناسب در خاک و آب و نور و هوای مطلوب است. پس این گیاه را با نیازمندی به خاک و آب و نور و هوا میشناسیم و میبینیم که دقیقا همین گیاه برای رسیدن به برطرف کنندة نیازش –یعنی آب و خاک و نور و هوا- حرکت میکند. ریشهاش را به سوی عناصر غذایی ضروری برای رشد گیاه میکشاند و با موانع موجود در مسیر خود درگیر میشود و ساقهاش نیز به سوی نور متمایل میگردد و از میان گیاهان سعی میکند برای جذب نور سر بلند کند. حال اگر (به فرض) آدمی پیدا شود که تنها نیازی که دارد این باشد که تغذیه و رشد کند و احیانا مانند گیاهان تکثیر داشته باشد و این نیازها به خوبی برای او برآورده شود، این انسان یک گیاه خوب است زیرا نیازهای او در حدّ نیازهای یک گیاه است (همانطور که در مورد کسانی که به کُما رفتهاند گفته میشود که حیات نباتی دارند).
♦️بنابراین شناخت انسان از دریچهی شناخت و برطرف کنندهی نیاز آنها امکان¬پذیر است و هرآنچه که رافع نیاز او باشد، ملائم با ذات و منبعی برای جذب منافع برای اوست و هرچیزی که مانع رفع نیاز او باشد در حقیقت ناملائم با ذات و خطری برای ادامة حیات او خواهد بود. به تعبیر دیگر، هر شخصی برای خود به نیازهایی توجه دارد و هرکس را که برطرف کنندهی نیازهای خود ببیند، دوست میپندارد و هر مانعی برای رفع نیاز خود مشاهده کند را دشمن خود میشمارد.
⚡در مورد انسان، شیطان به دنبال این است که انسان را در شناخت نیازهای خود و برطرف کنندة آن نیازها دچار اشتباه کند. او میخواهد انسانی که از روح و جسم تشکیل شده را صرفا نیازمند به نیازهای جسمانی معرفی کند و حال آنکه نیاز به ارتباط با خداوند متعال در فطرت انسان نهفته است:☀️« يا أَيُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ إِلَى اللَّهِ وَ اللَّهُ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَميد» (اى مردم! شما محتاج به خداييد و خدا تنها بىنياز و ستوده است) (فاطر/15)
💎در جریان خلقت حضرت آدم(علیه السلام)، این پیامبر الهی با وجود برخورداری از بدن، قبل از خوردن میوة ممنوعه به بدن توجّهی نداشت و محو جذبه ی الهی بود. مثال نازل برای روشن شدن مطلب و تقریب به ذهن این است که وقتی مصیبت شدیدی به شخصی وارد می آید، با این که بدن و احتیاجات آن هنوز وجود دارد گرسنگی را هنگام درك شديد مصيبت احساس نمی¬کند. حضرت موسی(ع) نیز در آن سی شب میقات، هیچ چیز نخورد و بعد از اضافه شدن آن ده شب نیز چیزی میل نفرمود؛ چرا که در جذبة خاصّی از جذبه¬های الهی قرار گرفته بود و اصلاً توجّهی به این مسأله نداشت. (البته بالاترین مراتب کمال آن است که در عین توجّه به بدن در جذبة الهی نيز حضور داشته باشند. نظیر آیة شریفه که در مورد انصار در شهر مدینه می فرماید: ☀️«وَيُؤْثِرُونَ عَلَى أَنْفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ» (و هر چند به چیزی نیازمند باشند باز مهاجران را بر خویش مقدم میدارند)
♦️در این حال بود که وقتی حضرت آدم(علیه السلام) به توصیة ابلیس از میوة درخت ممنوعه خورد، حقیقت خود را منحصر در برآوردن نیازهای بدن دید و به دنبال آن هبوط کرد: « وَقُلْنَا اهْبِطُوا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ وَلَكُمْ فِي الْأَرْضِ مُسْتَقَرٌّ وَمَتَاعٌ إِلَى حِينٍ» (، گفتيم: با همين وضع كه دشمن يكديگريد پائين رويد كه تا مدتى در زمين قرارگاه و بهره داريد) (بقره/36) البته توجّه به نیازهای بدن باید وجود داشته باشد، اما نباید انتهای نگاه انسان چنین توجهی قرار گیرد. یعنی از آنجا که حقیقت انسان را فقط بدن او تشکیل نداده است و نیازهای معنوی نیز در فطرت او ریشه دارد، اگر فقط به بدن توجّه کرد، فطرت خود را زمین زده و خود را در «بدن» خلاصه نموده است.
💥بنابراین شناختی که انسان از نیازهای «خود» و برطرفکنندة نیازهای «خود» دارد، شناخت انسان از «خود» را شکل میدهد و#جایگاه و#ارزش او را تعیین مینماید.
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
☜【 روایتگری_شهدا】
✅ @shahidabad313
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
خدایا
به اضطراب قلب ما و اشتیاق حاج قاسم،به آبروی حاج قاسم،به گریه های شبانه ی #حاج_قاسم
عاقبت ما رو با شهادت ختم به خیر کن...
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
☜【 روایتگری_شهدا】
✅ @shahidabad313
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
#وصیت_شهید
خدایا ، عشق به انقلاب اسلامی و رهبر کبیر انقلاب ، چنان در وجودم شعله ور شده که ، اگر تکه تکه ام کنند و زیر سخت ترین شکنجه ها قرار گیرم ، او را تنها نخواهم گذاشت....
#شهیدابراهیم_هادی
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
☜【 روایتگری_شهدا】
✅ @shahidabad313
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
#خاطرات_شهدا
عملیات محرم بود ، توی جاده آسفالت مستقر شده بودیم .
پشت بیسیم صدایش کردند ، اسم رمز کله گنده بود ،
بیسیم چی صدایش کرد کله گنده با شما کار دارند ،
با خنده بیسیم را گرفت و گفت ،
کله گنده خودتی !!
همه بچهها زدند زیر خنده....
#شهیداکبر_غلامپور
📕 ستارگان حرم کریمه
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
☜【 روایتگری_شهدا】
✅ @shahidabad313
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
#سیره_شهدا
خیلی به حلال و حرام توجه می کرد ،
بمحض اینکه حقوق بگیر شد این دقت عمل بیشتر شد.
بعد حساب و کتاب مال و اموالش رو ثبت می کرد ، برای حساب سال .
با اینکه مستأجر بود و اوایل زندگی حقوق هم کم بود اما دفترچه خمسی تهیه کرد .
حق الناس هم برايش مهم بود ،
محمد خيلی دقت داشت به کسی بدهكار نباشد ، در آخرین سفری که به همدان داشت همه بدهی هایش را تسویه کرد و از همه حلالیت طلبید.....
مدافع حرم
#شهیدمحمد_غفاری
📕 مدافعان حرم
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
☜【 روایتگری_شهدا】
✅ @shahidabad313
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
🔸️﷽🔸️
◀«#جهاد_حکیمانه»️ ۷
💎موتور محرّک جهاد(۱)
♦️در جلسهی قبل گفتیم که «#احساس_نیاز» محور خودشناسی است و دوستیها و دشمنیها را شکل میدهد. اما لازم است بدانیم که آنچه حقیقتا برای انسان یک«نیاز» است، با «احساس» آن «نیاز» و «ادراک» آن، تفاوت دارد. ممکن است انسان به چیزی «نیاز» داشته باشد ولی به جهت اشتغالاتی که برای او حاصل شده از آن نیاز غافل شود و آن را احساس نکند، یا برعکس احساس نیاز به چیزهایی کند که حقیقتاً#نیاز او نیستند.
⚡هیچ حرکت اختیاری، بدون ادراک فقدان و احساس نیاز صورت نمی¬گیرد. برای مثال کسی که احساس تشنگی به اودست میدهد، ابتدا نیاز به آب را احساس کرده، سپس برای برداشتن لیوان آب حرکت میکند. از این رو میتوان گفت موتور محرّک ما برای استفاده از فرصتها و مبارزه با چالشها، احساس نیاز به داشتن كمالاتي است که از آنها بیبهره هستیم؛ 🍀چنانكه شاعر ميگويد:
آب کم جو تشنگی آور بدست تا بجوشد آبت از بالا و پست(مثنوی مولوی/ دفتر سوم)
💢به همین جهت میتوان گفت اگر در وجود یک فرد، يك جامعه و یا مثلا در یک تشکیلات، علاقه و میل به کار ضعیف است، احساس نیاز برای رسیدن به هدف آن تشکیلات در میان اعضاء از قوت کافی برخوردار نیست. به تعبیر دیگر هرچه احساس نیاز به کمالی که انسان آن را ندارد شدیدتر باشد،برآورده کردن آن نیازقوی¬ترو سرعت حرکت بیشترخواهدبود.
🌷 مجاهدی که تا پای شهادت رفته،نیازی را ادراک کرده که حاضر است برای آن تاپای جان بایستد و اگر دیده می¬شودکه برخی ازمیدان جهاد می¬گریزند،بدان جهت است که آنها این احساس نیاز را به دست نیاورده اند.
⭐از اين رو ميتوان گفت كه احساس نیاز به جهاد و نهایت کوشش برای دفاع از دین، ازآن کسانی است که ادراک نیاز شدیدتری نسبت به دین داشته باشند.واجبات دین، نیازهای ضروری ما هستند اما درک این نیاز را به ما سپردهاند و بيميلي به واجبات نوعي بيماري و خروج از حالت اعتدال است.
♦️براين اساس ميبينيم كه فراهم نمودن ایجاد احساس نیاز به نماز در وجود ما، یک ضرورت است. کسی که نماز را کم اهمّیت شمارد و به نماز احساس نیاز نکند، هیچگاه مانند رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) نخواهد بود که ایشان هنگام شداید و سختیها یا هنگام وارد شدن به اوقات نماز رو به بلال کرده و میفرمودند: «أرحنا یا بلال»؛ اي بلال اذان بگو تا ما به عبادت حقّ كه راحت و لذّت ما در او است، مشغول شويم.
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
☜【 روایتگری_شهدا】
✅ @shahidabad313
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊