آيا ماه رمضان هميشه سى روز است؟!
يكى از نظريات شيخ صدوق مربوط به تعداد روزهاى ماه رمضان است.
ايشان در كتاب من لا يحضره الفقيه بعد از نقل رواياتى مىفرمايد: لذا شهر مبارك رمضان براى هميشه سى روز است.
درحالىكه روايات ديگرى هم داريم، از خاصه و در جوامع روايى عامّه كه بعضى از صحابه پيغمبر فرمودند: ما در زمان رسول اللّه، ماههاى 29 روزى بيش از ماههاى 30 روزى روزه گرفتيم. آنوقت جناب صدوق چند روايت نقل مىكند كه حضرت شيخ الطايفه طوسى در تهذيب و استبصار نظر ايشان را رد مىكند. ما فرمايشات هر دو را در درس هفتاد و پنجم كتاب دروس معرفة الوقت و القبلة آوردهايم.
اينكه شيخ صدوق (ره) فرموده هميشه ماه رمضان 30 روز است و رواياتى نيز در تأييد آن آورده. اشاره به يك نكته علمى دارد كه متأسفانه حضرت شيخ طوسى هم در تهذيب و استبصار اين را نياورده است و بدان اشارتى نفرموده است. جناب استاد ما مرحوم علّامه شعرانى فرمودند كه اين روايات درست است، اما بايد بين هلال و ماه اصطلاحى نجومى و هلال و ماه واقعى سماوى تميز داده شود، اين روايات ناظر به ماه نجومى است نه هلال سماوى، چون كسانى كه اهل فن مىباشند و در علم هيئت، رياضيات، نجوم و زيجات واردند، مىدانند كه رسم زيجات و ترتيب جداول آنها اينطور است: محرم، صفر، ربيع الأول، ربيع الثانى، همينطور تا آخر، ماههاى فرد، تمام است (30 روز) و ماههاى زوج، ناقص است (29 روز) و اين ترتيب مربوط به هلال خارجى نيست بلكه مربوط به يك روش و نظام رياضى و محاسبهاى است كه بايد ماهها را در جداول ازياج تنظيم كنند، بعد مستخرج در وقت استخراج، از اين تنظيم شده (تعديلات) را كه در علم هيئت و زيجات، بحثش هست، و كسور، كبيسه و ... را حساب مىكند، بعد از اينها منتقل مىشود به هلال خارجى. پس ماه زيج مقدمهاى است براى يافتن هلال خارج نه اينكه خودش ملاك باشد.
اصطلاح زيج را غربيها لاتابل و در زبان عربى جدول گويند. اينكه مرحوم شهيد اول در كتاب صوم لمعه فرمود: «لا اعتبار بالجدول»، جدول يعنى زيج، يعنى زيج را اعتبار نكنيد، مراد اين نيست كه اعتبارى به علم رياضى و هيئت نبايد داشت. بلكه منظورشان اين است كه چون ترتيب ماههاى زيج اينطورى است كه هميشه محرم، سى روز و صفر 29 روز و ... يعنى هميشه فرد تمام و زوج ناقص است و جدول روى فرمول خاصى پياده شده است، نبايد آن را براى تعداد روزهاى ماه ملاك قرار داد، بلكه بايد از آن ملاك، ماه خارج را استخراج كرد، بعضى در بيان اين كلام شهيد نوشتهاند: جدول يعنى تقويمهايى كه استخراج مىشود و به اينها اعتبارى نيست. اين حضرات كلام شهيد را درك نكردهاند.
جناب شهيد اول خيلى حساب شده نوشته. چون زيج را به زبان عربى مىگويند: «جدول» و چون ترتيب زيجات به حركت وسطى، به قاعده فرمول استخراجى تنظيم شده كه ماههاى فرد 30 و ماههاى زوج 29 روز و ناقص است، شهيد فرموده: «لا اعتبار بالجدول»، نكتهاش اين است ما بحمد اللّه چند تا زيج اينجا حاضر داريم، كه اگر باز كنيم مىبينيد كه محرم 30 روز، صفر 29 روز، و ...، ربيع الأول، ربيع الثانى، جمادى الأول، جمادى الثانى، رجب، شعبان، رمضان، و چون رمضان در فردهاست، هميشه تا قيام قيامت در زيجات 30 روز است؛ زيرا از ماههاى مفرد است و اين مطلب را در حضور جناب امام صادق (ع) كه عنوان كردند و گفتند: آقا مبناى جداول طورى هست كه ماه رمضان هميشه 30 روز و تمام است، امام از اين عمل- اعنى نظم و ترتيب ماهها در جداول زيجات- خوشش آمده كه چه خوب شده كه ماه رمضان 30 روز است و اسم نقص بر سر آن نيامده است. آن آقاى راوى كه عادل و باتقوى و صادق هم بود و آنجا نشسته بود، متوجه حرف و تمايز اين دو نشده و آمد بيرون و گفته كه بله امام امضا كرده كه ماه رمضان تا قيامت سى روز است.
حضرت علّامه شعرانى مىفرمود: اين رواياتى را كه جناب شيخ صدوق در من لا يحضره الفقيه آورده، روى مبنا و برداشت آن روات عزيزى است كه درست حرف امام را متوجه نشدهاند و حضرت شيخ طوسى هم از اين جنبه رياضى وارد
نشده و اين را بيان نفرموده است. فقط فرموده كه: انّ هذه الأخبار لا يجوز العمل بها من وجوه منها ... منها ... «1» و در اين وجوهى كه ذكر كرده در اين نكته رياضى وارد نشدهاند، ما اين فرمايشات را دستهبندى و تنقيح و تحرير شده در درس 75 كتاب دروس معرفة الوقت و القبلة آوردهايم.
هزار و يك كلمه، ج2، ص: ۴۴۷_۴۴۹
#حضرت_علامه_حسنزاده_آملی
@shakhehtoba
4_5859560251992311577.mp3
18.93M
🎵 سخنرانی استاد صمدی آملی رمضان 99
💠 باموضوع ادعیه
✅ روز دوم
📆 8 اردیبهشت 99
📥 حجم : 18:05 مگابایت
⌛️ زمان: 61:03 دقیقه
@shakhehtoba
4_5859560251992311578.mp3
31.97M
🎵 سخنرانی استاد صمدی آملی رمضان 99
💠 باموضوع ادعیه
✅ روز سوم
📆 9 اردیبهشت 99
📥 حجم : 30:49 مگابایت
⌛️ زمان: 74:39 دقیقه
@shakhehtoba
🔴#نهج_الولايه
#پست_شماره_بيست ويكم
موضوع :#ابررسى_مستند_در_شناخت امام زمان( عج )
استاد علامه حسن زاده آملى
💠اتحاد نفوس مكتفيه به نفس رحمانى و عقل بسيط
♦️بدانكه در صحف كريمه اهل تحقيق محقق است كه صادر نخستين نفس('ن' و 'ف' فتحه دارند) رحمانى است و آن اصل اصول و هيولاى(ماده و اصل) عوالم غير متناهى و ماده تعينات(اصل و آنچه که خصوصیات و اسماءالله از او نشات گرفته اند) است و از آن تعبير به 'تجلى سارى' و 'رق منشور' و 'وجود منبسط' و 'نور مرشوش(پراکنده شده)' نيز مى كنند.
♦️ صادر اول همان وجود عام است که بر اعیان مکنونات افاضه شده است(اعیان ثابته) چه آنها که یافت شده اند و چه آنچه یافت نشده است که علم به وجودش سبقت گرفته است(یعنی عین ثابته اش هست ولی هنوز موجود نشده است) و این وجود(وجود عام) مشترک است بین قلم اعلی که اولین وجود به نام عقل اول است و بین دیگر موجودات.
منبع :📚#نهج_الولايه
حضرت علامه حسن زاده آملي
🌹كانال شاخه طوبي 🌹
@shakhehtoba
کار.mp3
1.05M
🔰کسب روزی
🔷ابوعمرو شیبانی، می گوید:
🔶دیدم امام صادق (ع): را بیل در دست و بر او جامه درشتی بود و در بستان خود کار می کرد و عرق از پشتش می ریخت،
🌀گفتم: فدایت شوم بیل را به من ده تا شما را در کارتان کفایت کنم.
💠فرمود: من دوست دارم که مرد در جستجوی معیشت به حرارت آفتاب اذیت کشد.
# روز جهانی کارگر
#کسب_روزی
📗 : اصول کافی - ج5 - ص76 - حدیث13
@shakhehtoba
akhlag-20.mp3
11.65M
شرح کتاب تهذیب الاخلاق و تطهیر الاعراق (یا طهارة الاعراق )
توسط مهذب نفوس #استاد _صمدی_آملی_حفظه_الله
جلسه ۲۰
@shakhehtoba
4_5850200186814464183.mp3
3.98M
#تحدیر (تندخوانی) جزء ششم قرآن کریم با صوت استاد معتز آقایی
زمان : 33دقیقه
کانال شاخه طوبي
@shakhehtoba
نكته 984
شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ (بقره 186). كتاب صيام در فروع كافى بابى در نهى از گفتن رمضان بدون شهر، منعقد است (ص 182 ط 1 ج 1، باب 4) باب فى النهى عن قول رمضان بلا شهر: باسناده الى غياث بن ابراهيم عن ابى عبد الله عن ابيه عليهما السلام قال قال امير المؤمنين صلوات الله عليه:
لا تقولوا رمضان و لكن قولوا شهر رمضان فانكم لا تدرون ما رمضان.
و باسناده الى سعد عن ابى جعفر عليه السلام قال كنا عنده ثمانية رجال فذكرنا رمضان فقال لا تقولوا هذا رمضان و لا ذهب رمضان و لا جاء رمضان فان رمضان اسم من اسماء الله عز و جل
لا يجيىء و لا يذهب، الزائل و لكن قولوا شهر رمضان فان الشهر مضاف الى الاسم و الاسم اسم الله عز ذكره و هو الشهر الذى انزل فيه القرآن جعله مثلا وعيدا.
در حديث ديگر از معصوم اطلاق رمضان بدون قول شهر است چنانكه در وافى باب من توالى عليه رمضانان (ج 7 ص 50) از كافى روايت كرده است باسناده الى محمد عن ابى جعفر و ابى عبد الله عليهما السلام قال سألتهما عن رجل مرض فلم يصم حتى أدركه رمضان آخر؟ فقالا ان كان قد برأ ثم توانى قبل أن يدركه الرمضان الاخر صام الذى ادركه و تصديق عن كل يوم بمد من طعام على مسكين و عليه قضاؤه، و ان كان لم يزل مريضا حتى أدركه رمضان آخر صام الذى ادركه و تصدق عن الاول لكل يوم مدا على مسكين و ليس عليه قضاء.
ابو القاسم سهيلى گويد: شهر رمضان وقتى گويند كه ظرف باشد و رمضان وقتى كه مفعول باشد مثلا صام رمضان بايد گفت چون شامل همه رمضان ميشود و مفعول است و صلى شهر رمضان چون مستغرق رمضان نيست و ظرف است. پس بنابر قول سهيلى تعبدا ذكر شهر نبايد كرد فتأمل.
هزار و يك نكته، ص: 806
#حضرت_علامه_حسنزاده_آملی
@sHakhehtoba
🔴#نهج_الولايه
#پست_شماره_بيست ودوم
موضوع :#ابررسى_مستند_در_شناخت امام زمان( عج )
استاد علامه حسن زاده آملى
💠اتحاد نفوس مكتفيه به نفس رحمانى و عقل بسيط
قلم اعلى يا عقل اول مخلوق اول است كه يكى از تعينات صادر نخستين است و مظهر اسم شريف مدبر است بلكه به ديده تحقيق چنان است كه در نفخات الهيه فرموده است:
"حقیقت قلم اعلی به نام عقل اول عبارت است از آن معنای جامع همه معانی تعینات امکانیه که خدا اراده فرمود که این حقیقت قلم اعلی را در بین ممکنات بی نهایت سر افراز گداند و آن را بر ظاهر صفحه ی نور وجودی بر اساس حرکت عینیه ارادیه و به موجب حکم علمی ذاتی اش منقوش سازد. (قلم اعلی همان صادره اول است که بقیه همه از او به وجود آمده اند به همین دلیل معنای جامع همه معانی تعینات امکانیه است و تجلی او همه دیگر موجودات را به وجود می آورد و جامع همه اعیان ثابته است)"
غرض اين كه اول ما خلق الله القلم , اول ما خلق الله العقل و در خلق معنى تقدير مأخوذ است در 'مصباح' فيومى است كه:
اصل الخلق التقدير يقال خلقت الاديم للسقاء اذا قدرت له.
(خلق همان اندازه است. وقتی گفته می شود چرم را برای آب رسانی خلق کردم یعنی آن را اندازه کردم و به آن اندازه بریدم (موجودات دو وجه دارند یکی وجه خلق بودن آنها است که از این باب که حد و اندازه دارند خلق اند و از این باب که این حد ها را کنار بگذاریم و آن وجود آن ها را ببینیم حق اند و خلقیت خلق تنها به همین اندازه ها است وگرنه همه حق اند))
و زمخشرى در 'اساس' گويد:
"خلق الخراز الاديم و الخياط الثوب قدره قبل القطع."
(خراز چرم را و خیاط لباس را خلق کرد یعنی قبل از برش آن را اندازه گیری کرد)
منبع :📚#نهج_الولايه
حضرت علامه حسن زاده آملي
🌹كانال شاخه طوبي 🌹
@ shakhehtoba