May 11
May 11
#عرفان_عملی
#صوت
♦️ بیان حقیقت توبه در انسان
🔹 خداوند انسان را جوری آفرید که قابلیت بازیابی دارد، کسی که زنگارهای فراوان و زینت دنیا دلش را پوشانده و گناهان او را از خداوند دور کرده، می تواند دوباره فطرت از کار افتاده اش را ترمیم کند و به سمت خدایش بازگردد.
🔸 لازمه این کار، #محاسبه دقیق انسان از عیوب و گناهان خودش و تصمیم جدی بر توبه و اصلاح خویش است.
🔹درود خدا بر او، فرمود : کسی که کار بدی انجام دهد یا (با گناه کردن) به خودش ظلم کند، سپس از خداوند طلب مغفرت کند، او را بسیار بخشنده و مهربان خواهد یافت.
🔸حضرت با به کاربردن کلمه "یافتن" ما را توجه می دهند به اینکه نتیجه توبه به سمت خداوند، معرفت و شناخت او و خلاص شدن از پرستش خدای خیالی است.
فطرت
https://eitaa.com/Fetrat112
#عرفان_نظری
🔹جایگاه #اخلاق در نظام دینی و زندگی انسان چیست؟
🔸برای پاسخ به این سوال ابتدا باید بدانیم که مکاتب و روش های #اخلاقی معمولا دو گونه اند :
1⃣ روش هایی که در آن از تلقین و تکرار برای ملکه کردن یه فضیله خوب و از بین بردن یک رذیله نفسانی استفاده می شود، مثلا شخص مکررا به فقرا انفاق می کند تا دارای مقام سخاوت شود.
2⃣ روشی که به راه معرفت نفس مشهور است، سالک با جوشش فطری از درون همراه با تعقل و تفکر به فضائل #اخلاقی رسیده و از رذائل پاک می شود.
🔶در روش اول هر چه عبادت بیشتر می شود، عجب و خودبینی و منیت هم در شخص بیشتر می شود، چرا که این توفیقات را از طرف خداوند ندیده و خود را مستقل از رب می پندارد.
🔷 ولی در روش دوم که راه تربیتی بزرگانی همچون علامه طباطبایی و آیت الله سعادت پرور (ره) می باشد، سالک با پیشروی در مسیر به ذلت نفس خود در برابر خداوند پی برده و به معرفت شهودی نائل می شود.
🔸علامه طباطبایی (ره ) می فرمایند : هیچ راهی غیر از راه معرفت نفس، موجب پیداش معرفت حقیقی نمی گردد ... و آن راه این است که انسان، روی دل خویش را به سوی حق بگرداند ... تا آنکه به مشاهده خویشتن نائل آید، آن خویشتنی که حقیقتش عین نیاز به خداوند سبحان است، و هرکه شانش چنین باشد مشاهده آن، از مشاهده مقوم آن (یعنی خداوند) جدا نخواهد بود. [1 ]
🔴 نتیجه اینکه طبق فرمایش پیامبر اکرم (ص) مبنی بر واجب بودن طلب علم و معرفت بر مرد و زن مومن، و فرمایش امیر المومنین (ع) که راه رسیدن به معرفت الله را معرفت نفس می دانند، بر همه ما واجب است که طریق این بزرگانِ سیر الی الله را در پیش بگیریم و از چشمه زلال معرفت الهی بهره مند گردیم.
@pasokhgoo_fetrat ادمین
جهت پاسخگویی به سوالات
https://eitaa.com/Fetrat112
?
_____________________
[1 ] : ترجمه رساله الولایه علامه طباطبایی، جلد ۲ ؛ ص ۸۱
#عرفان_نظری
🔹تعریف علم ذهنی، فرق آن با #شناخت_فطری یا معرفت شهودی و رسیدن به معرفت الله (قسمت اول )
🔸به راستی آیا امکان دارد که بتوان خدای سبحان را شناخت؟ مگر نه که ذات بی انتهایش بر همگان پوشیده بوده و عقول از شناخت نهایت او عاجز و ناتوان اند؟ نهایتا دستور اهل بیت (ع ) مبنی بر رسیدن به معرفت الهی دال بر چیست؟
♦برای پاسخ به این سوالات، ابتدا باید دانست که علم و معرفت انسان از عالم و موجودات آن، به اندازه حواسی است که خداوند در وجودش نهاده ؛ مثلا لازمه《دیدن》 یک شی مادی، وجود قوه بینایی در شخص می باشد تا بوسیله آن بتواند یکی از ابعاد شی را درک کند، همچنین قوه شنوایی و امثال ذلک.
♦در روایتی نقل شده که شخصی از امیر المومنین (ع) بعد از اقامه نماز پرسید : آیا تو خدا را میبینی و او را پرستش میکنی؟ حضرت در خطابی عتاب آمیز به او فرمودند که شهود خداوند بوسیله قلب، لازمه پرستش اوست، و عبادتی که بدون معرفت قلبی باشد فایده ای ندارد.
🔶 پس مشخص می شود که انسان جنبه دیگری از معرفت را داراست، که توانایی درک موجودات مجرد از ماده را دارد، قوه ای که تنها بوسیله آن میتوان خداوند را شناخت، و حواس پنجگانه توانایی آن را ندارند، اینجاست که فرق علوم ذهنی و معرفت شهودی مشخص می شود.
🔷 متاسفانه این قوه مهم که علمای معرفت نفس از آن به #فطرت_الهی نام برده اند، در بسیاری از انسانها از کار افتاده است ؛ اهل بیت (ع ) دلیل آن را گناهان و آلوده شدن به زینت ظاهری دنیا دانسته اند. #فطرت_انسان در حدی ظریف و لطیف است که با کوچکترین اشتباهی از کار می افتد.
🔶 در واقع معنای توبه نیز همین است، انسانی که #فطرت_الهی خودش را با گناهان و رذائل مختلف آلوده کرده، خود را اصلاح کند و به سمت ربش بازگشته، به معرفت او نائل شود، اما سرِخود؟! این که بدتر است! چگونه ممکن است قوه ای را در وجود خود ترمیم کنیم که حتی نمیتوانیم آن را ببینیم؟ انشاءالله در آینده بر ضرورت داشتن استاد اخلاق مطالبی خدمتتان عرض خواهد شد.
@pasokhgoo_fetrat ادمین جهت پاسخگویی به سوالات
https://eitaa.com/Fetrat112
#عرفان_نظری
🔹تعریف علم ذهنی، فرق آن با فطرت یا معرفت شهودی و رسیدن به #معرفت_الله (قسمت دوم)
🔸"سُبحانَ اللهِ عَما یَصفُون. الا عِبادَ اللهِ المُخلَصین"
خداوند پاک و منزه است از آنچه در وصف می آورند، جز [توصیفِ] بندگان پاکدل او. [1]
♦ شبهه ای که برخی در باب رسیدن به #معرفت_الله وارد می کنند، این است که ذات خداوند بر همه موجودات پوشیده بوده و امکان شناخت آن برای انسان ممکن نیست ؛ در نتیجه عقل ما را کفایت می کند که فقط وجود خداوند را اثبات کرده و سپس به پرستش او بپردازیم.
♦ برای پاسخ به این شبهه، ابتدا به این مسئله اشاره می کنیم که منظور از #معرفت_خداوند، رسیدن به ذات بی انتهایش نیست ؛ بلکه درکِ قلبیِ اراده او و در ادامه صفات و اسمائش می باشد. (توحید افعالی و توحید در صفات ) در روایات وارد شده که پایه ریزی ارکان همه چیز در عالم بر مبنای صفات الهی ست [2] ، و هر فعلی که در جهان به وقوع می پیوندد در حقیقت اراده خداوند است. (لا موثرّ فی الوجودِ الا الله ) [3]
🔷 علامه طباطبایی(ره) می فرمایند : با اینکه شناخت و #معرفت_خداوند سبحان اگر هم محال باشد، همانا شناخت و معرفت فکری و از راه اندیشه و نظر است، نه شناخت شهودی و از طریق مشاهده، و تازه به فرض پذیرش این قول، مقصود از محال بودن شناخت خداوند، شناخت احاطی و کامل و معرفت به کُنه ذات او مراد است. اما معرفت به فراخور توانایی و قدرت امکانی، محال نخواهد بود. [4]
🔶 در آیه ای که ذکر شد، خداوند متعال خودش را از وصف بندگانش پاک و مبرا می داند، و بعد استثنا میزند : مگر بندگان مخلّص خدا، آیه مذکور صراحتا دلالت بر این دارد که نه تنها شناخت خداوند محال نیست، بلکه تنها کسانی که به #معرفت_الله برسند از گمراهی شیطان در امانند. [5]
♦ ممکن است این سوال به ذهن برسد، کسانی که از راه معرفت شهودی به شناخت خداوند نرسیده اند، چه وضعیتی دارند؟ خداوند در آیه ۱۱۱ سوره یوسف می فرماید : وَمَا يُؤْمِنُ أَكْثَرُهُمْ بِاللَّهِ إِلَّا وَهُمْ مُشْرِكُونَ. یعنی اکثر اینها به خدا ایمان نمی آورند مگر در حالی که به او شرک می ورزند!
♦ آن خدایی که ما در ذهن خود از جنس خیال تراشیده ایم، همانند بت هایی ست که اعراب جاهلی برای خود می تراشیدند و سپس پرستش می کردند. در هر بار نمازی که میخوانیم، هر بار گناهی کرده و خواهان توبه به سمت او هستیم، هر گاه حالت دعا به خود میگیریم، در ذهن خود خدایی را تصور کرده و او را میخوانیم!
♦ امام باقر(ع) می فرمایند : آنچه از صفات کبریائی (خدا) را در دقیق ترین معانیشان بفهمید، معانی است که آفریده و مخلوقی مثل خود شماست، به درد خودتان میخورد! شاید مورچه ای بپندارد که برای خدا شاخک هایی است، چرا که نهایت فکر او همین است، و گمان کند نداشتن آن شاخک ها نقصی است برای کسی که آنرا ندارد، و همین حال عُقلایی است که خدا را توصیف می کنند!
🔴 این که چطور می توان از پرستش خدای خیالی به سمت خدای فطری حرکت کرد، انشاءالله در قسمت بعدی بحث خواهد شد، از همراهی شما سپاسگزاریم.
برای سلامتی علمای اسلام صلوات ختم کنید
@pasokhgoo_fetrat ادمین جهت پاسخگویی به سوالات
https://eitaa.com/Fetrat112 ______________________
[1] : سوره صافات، آیات ۱۵۹ و ۱۶۰
[2] : فرازی از دعای کمیل ؛ ...و باسمائک التی وسعت ارکان کل شیء...
[3] : سوره واقعه، آیات ۶۳ و ۶۴ ؛ مرا خبر دهید به آنچه می کارید، آیا شما آن را می رویانید یا ما می رویانیم؟
[4] : ترجمه رساله الولایه علامه طباطبایی، جلد ۲ ؛ ص ۸۱
[5] : سوره ص، آیات ۸۲ و ۸۳ ؛ (شیطان) گفت : به عزتت سوگند همه آنان را گمراه میکنم، مگر بندگان مخلّصت را.
[6] : بحارالنوار، جلد ۶۶ ؛ ص ۲۹۳
#عرفان_نظری
🔷 تعریف علم ذهنی، فرق آن با فطرت یا #معرفت_شهودی و رسیدن به معرفت الله (قسمت آخر )
🔸 در قسمت های قبلی بیان شد که رسیدن به #معرفت_خداوند نه تنها غیرممکن نیست، بلکه بر تمامی انسان ها واجب است که با مجاهده و صبر خود را به آن مرحله برسانند. امیرالمؤمنین علی(ع ) می فرماید : "کسی که به نفس خود جاهل است، در حقیقت به همه چیز جاهل است!" [1] و همچنین در حدیث دیگری فرمودند : "در شگفتم از کسی که نفس خود را نشناخته، چگونه میتواند پروردگارش را بشناسد؟!"[2]
🔹 حال این سوال بوجود می آید که منظور از #معرفت_نفس دقیقا چیست؟ و آن چه علمی است که حضرت امیر(ع) جاهل به آن را ملامت کرده و عالم به آن را رستگار میداند، و تمامی مسلمانان را دستور به کسب آن میدهد؟[3] آیا همین علومی که در حوزه ها و دانشگاه ها تحصیل می شود منظور است یا حقیقت دیگری است؟
🔸 برای پاسخ به این سوالات لازم است بدانیم که علوم به طور کلی، به دو دسته علوم حصولی و #علوم_حضوری تقسیم می شوند. قسم اول مربوط به همه صورت هایی است که توسط حواس پنجگانه در نفس نقش می بندد ؛ از این رو به آنها حصولی گفته می شود. اما قسم دوم وابسته به هیچ کدام از حواس پنجگانه نیست، و برای درک کردن حقایق عالم نیازی به بدن مادی ندارد ؛ از این رو به آن علم حضوری یا #معرفت_شهودی می گویند. مثل علم انسان به وجود خودش (دقت بفرمایید)
🔸 شهود در لغت به معنی حاضر بودن چیزی در نزد انسان است، مثلا عالم ماده برای ما مشهود است، به این معنا که ما آنرا به طور کامل با تمام یا بیشتر ویژگی هایش توسط حواس پنجگانه درک میکنیم. پس مشخص می شود که انسان با حواس مادی خود نمیتواند به #اسما_و_صفات_الهی و همچنین #اراده_خداوند برسد (و منظور از #معرفت_الله نیز دقیقا همین مسئله است.[4]) ؛ چرا که موارد مذکور اموری فرامادی و مجرد بوده و برای درکشان نیاز به #معرفت_شهودی می باشد.
🔸 اینجاست که فرق بین خدای خیالی و #خدای_فطری روشن می شود ؛ لازمه پرستش الله این است که انسان بتواند حداقل اراده او را با فطرتش درک کند، و از تصور کردن صفات عُلیایش به شدت بپرهیزد، و خداوند را محدود به عقل و ذهن خود نکند. و برای رسیدن به این مرحله باید تحت راهنمایی یک استاد زبده، به اصلاح نفس خویش بپردازد.[5]
🔹 علامه طباطبایی(ره ) می فرمایند : ...اگر فرمود علیکم انفسکم (بر شما باد نفستان ) مقصود این است که شما ملازمت کنید نفس خود را، از جهت اینکه نفس شما راه هدایت شماست، نه از جهت اینکه نفس یکی از رهروان راه هدایت است (دقت کنید ) ... معلوم می شود نفس مومن همان طریقی ست که باید سلوک نماید ... و اصولا برای این طریق، شبیه و نظیری نیست که یکی از آن دو را انتخاب نماید ... نفس مومن همان راهی است که او را به سعادتش می رساند. [6]
✔ منتظر مطالب جدید در این زمینه باشید، جهت سلامتی خود و خانوادتان صلواتی ختم کنید
https://eitaa.com/Fetrat112
@pasokhgoo_fetrat ادمین جهت پاسخگویی به سوالات
__________________________
[1] : ترجمه المیزان، جلد ۶ ؛ ص ۲۵۵
[2] : همان.
[3] : قال النبی صلی الله علیه و اله : طلب العلم فریضه علی کل مسلم و مسلمه.
[4] : مراجعه شود به قسمت دوم.
[5] : ترک این راه بی همرهی خضر مکن ظلمات است بترس از خطر گمراهی (دیوان حافظ)
[6] : ترجمه المیزان، جلد ۶ ؛ ص۲۴۳ و ۲۴۵
#ضرورت_داشتن_استاد
🔷 تعریف تربیت و ضرورت داشتن #استاد_اخلاق
🔸شاید شما نیز در مورد کسانی شنیده باشید که بدون داشتن #استاد به مراتب اخلاقی رسیده اند، و حتی کتاب هایی نیز در این زمینه خوانده باشید. آیا واقعا چنین چیزی ممکن است؟ در این مطلب می خواهیم انشاءالله ضرورت عقلی نیاز انسان به داشتن #استاد را در حد توان بیان کنیم.
🔹 برای اینکار لازم است اول تربیت را تعریف کرده و جنبه های مختلف آن را بشناسیم. اگر با دقت به دنیای پیرامون خود بنگرید، هیچ موجودی را نخواهید یافت که به صورت کامل و دفعهً واحده بوجود آمده باشد. همه مخلوقات مادی، در ابتدا به شکل نطفه یا مانند آن بوده اند و در طول مدت زمانی به کمال می رسند. حتی باکتری ها نیز به مرور رشد کرده و خود را تکثیر می کنند.
🔸 مثلا یک دانه کوچک را در نظر بگیرید ؛ این دانه استعداد این را دارد که درخت تنومندی شود و میوه های فراوان بدهد و آن میوه ها به بدن ما برسند و تبدیل به ویتامین بشوند و بافت های ماهیچه ای را تشکیل دهند و الی آخر. از یک طرف نمی شود گفت که این استعداد ها در دانه نیست ؛ چرا که نقض صریح قانون علیت است، و از طرفی هم نمی شود گفت که این استعداد ها همین الان در دانه هست!
🔹 اینجاست که مفهوم قوه و فعل مشخص می شود. هر موجودی در ابتدا به صورت #بالقوه قابلیت هایی را در خود دارد که این قابلیت ها باید با داشتن شرایط و زمینه های مورد نیاز، به #فعلیت برسند. به این عمل در اصطلاح "تربیت" می گویند، و کسی که این استعدادها را به فعلیت می رساند "مربی یا استاد" نام دارد.
🔸 انسان نیز از این قاعده مستثنی نیست ؛ وقتی ما میخواهیم از #کمال و #کشف_و_کرامات اخلاقی حرف بزنیم، لزوما باید به یک #مربی و #استاد که این کمالات را از قوه به فعل برساند نیز اشاره کنیم. مگر می شود که یک دانه درخت برای رسیدن به کمال این مقدار مراقبت و رسیدگی بخواهد، آن وقت روح انسان که حقیقت بسیار لطیفی است، نیازی به رسیدگی و مراقبت نداشته باشد؟!
🔹 بی دلیل نیست که علمای بزرگی همچون علامه طباطبایی و امام خمینی (ره) این قدر به داشتن #استاد_اخلاق در مسیر تاکید می کنند. حال ای خواننده عزیز، خودت کمی انصاف به خرج بده و تامل کن، آیا رسیدن به این جسم فانی که روزی از بین خواهد رفت و زیر خروار ها خاک خواهد پوسید مهمتر است، یا تربیت روح جاودان که ابدیتِ بی نهایتِ ما با آن خواهد بود؟
🔹 و آیا امکان دارد که شخصی بتواند بدون داشتن یک #استاد_حاذق که خودش مسیر را رفته باشد به این مهم دست یابد؟ آیا کسانی که با نوشتن چند کتاب کشف و کراماتی که کاری بجز تحریک خیالات نمی کنند این کار را برای ما انجام خواهند داد؟ قضاوت را بر عهده خودتان می گذاریم.
✔ از اینکه ما را در رساندن این معارف از لسان اساتید اخلاق یاری می فرمایید سپاسگزاریم، برای شادی روح آیت الله سعادت پرور (ره) صلواتی ختم بفرمائید.
@pasokhgoo_fetrat ادمین جهت پاسخگویی به سوالات
https://eitaa.com/Fetrat112
#عرفان_عملی
♦️ محاسبه عمر و جبران اشتباهات گذشته، اولین قدم برای توبه (قسمت اول)
🔹 در مطالب قبلی بیان شد که با توجه به توانایی توبه و جبران در انسان، خداوند از ما انتظار دارد که به سمت او بازگردیم و خودمان را اصلاح کنیم. اگر فقط نگاهی به آیات قرآن بیندازید، در جای جای این کتاب آسمانی از غفور و رحیم بودن خداوند سخن گفته شده و انسان را تشویق به توبه می کند.
🔸 خداوند مهربان در آیه ۵۳ سوره زمر می فرماید :
ﺑﮕﻮ : ﺍﻱ ﺑﻨﺪﮔﺎﻥ ﻣﻦ ﻛﻪ [ ﺑﺎ ﺍﺭﺗﻜﺎﺏ ﮔﻨﺎﻩ ] ﺑﺮ ﺧﻮﺩ ﺯﻳﺎﺩﻩ ﺭﻭﻱ ﻛﺮﺩﻳﺪ! ﺍﺯ ﺭﺣﻤﺖ ﺧﺪﺍ ﻧﻮﻣﻴﺪ ﻧﺸﻮﻳﺪ ، ﻳﻘﻴﻨﺎً ﺧﺪﺍ ﻫﻤﻪ ﮔﻨﺎﻫﺎﻥ ﺭﺍ ﻣﻰ ﺁﻣﺮﺯﺩ ; ﺯﻳﺮﺍ ﺍﻭ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺁﻣﺮﺯﻧﺪﻩ ﻭ ﻣﻬﺮﺑﺎﻥ ﺍﺳﺖ.
🔹 حال ما که از کرده های خود پشیمانیم و عمری را در غفلت و سرگرمی به زینت های دنیا سپری کرده ایم، آیا وقت آن نرسیده که به سمت پروردگارمان بازگردیم و فکری به حال آخرتمان بکنیم؟ اما چگونه؟ یکی از آفاتی که در توبه وجود دارد افراط و تفریط و جهل به نحوه انجام دادنش است، که در نهایت انسان را ناامید می کند ؛ اگر صبوری کنید انشاءالله در چند قسمت راه اهل بیت(ع) را برای توبه به شما عزیزان نشان خواهیم داد.
🔸 اهل بیت علیهم السلام، آن انسان شناسان حقیقی، در روایتی افراد را برای توبه به دو دسته کلی تقسیم می کنند :
1⃣ کسانی که در ظاهر گذشته بسیار پاکی دارند و از کودکی مرتکب هیچ گناه کبیره ای نشده اند و خود را فرزند امام معصوم می دانند!
2⃣ کسانی که گذشته چندان سالمی ندارند و به مراتب دچار گناهان مختلف شده اند، مانند ترک نماز و روزه و حق الناس و... .
🔺 هر کدام از این دو گروه آفات مخصوص به خود را دارند که با توجه به استعداد های هر شخص، باید روش جداگانه ای را در نظر گرفت.
منتظر ادامه مطالب باشید، ما بسیار خوشحالیم که در خدمت شما سروران گرانقدر هستیم، برای عاقبت به خیری خود و خانوادتان صلواتی ختم بفرمائید.
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
https://eitaa.com/Fetrat112
جهت پاسخگویی به سوالات
🆔 @pasokhgoo_fetrat
#عرفان_عملی
♦ محاسبه عمر و جبران اشتباهات گذشته، اولین قدم برای #توبه (قسمت دوم)
🔹 شما وقتی می خواهید در یک ظرفی غذای مهمی بریزید، اول آن ظرف را تمیز می کنید ؛ و هرچه غذا ارزشش بیشتر باشد، پاگیزگی ظرف نیز امری مهم خواهد بود. این مسئله از نظر عقلی نیز کاملا روشن است.
🔸 انسان هم اگر بخواهد به معرفت رسیده و زندگی الهی داشته باشد، ابتدا باید ظرف دلش را تمیز کند ؛ اما از چه؟ از همه گناهانی که به شکل های مختلف در گذشته انجام داده است. گناهان بزرگترین مانع برای انسان #توبه_کار هستند، و دیگر موانعی که در مسیر وجود دارد نیز بیشترش به خاطر اشتباهات گذشته است.
🔹 در قسمت قبل بیان شد که برای #توبه، مردم به دو گروه تقسیم می شوند.
1⃣ آفتی که گروه اول را تهدید می کند، داشتن غرور و عجب به خاطر گذشته به ظاهر پاکشان است. این مسئله خودش بزرگترین مانع برای سالک می باشد، چرا که حضرت علی(ع) می فرمایند : "جهل و ناآگاهی انسان به عیوبش، از بزرگترین گناهان اوست." و نیز امام باقر (ع) فرمود : "هیچ مصیبتی از این بزرگتر نیست که دچار گناهی باشی و در عین حال از خودت راضی باشی." کسی که به گذشته خودش ببالد، هرگز موفق به #توبه نخواهد شد.
2⃣ و آفت خطرناک گروه دوم، ناامیدی به خاطر اشتباهات زیاد در گذشته می باشد. این دسته از افراد باید توجه کنند که طبع انسان در عالم طبیعت، این است که پیوسته دچار گناه می شود و دوباره به سمت خداوند #توبه می نماید. حتی انبیا و پیامبران هم در سطح خودشان اشتباهاتی داشته اند.(البته این به معنای توجیه برای گناه کردن نیست!) و ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که ناامیدی از رحمت خداوند، تیر خلاص شیطان بوده و خود از بزرگترین گناهان کبیره می باشد.
✔️ انشاءالله با بیان این مقدمات، در قسمت بعدی به توضیح نحوه محاسبه عمر (حقالناس، حق الله و حق النفس) می پردازیم، و برای #جبران از خداوند متعال طلب توفیق می کنیم.
برای سلامتی خود و خانوادتان صلواتی ختم بفرمائید
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
https://eitaa.com/Fetrat112
🆔 @pasokhgoo_fetrat جهت پاسخگویی به سوالات
#عرفان_عملی
♦️ #محاسبه_عمر و #جبران اشتباهات گذشته، اولین قدم برای توبه (قسمت سوم)
🔹ابتدا باید دانست که #محاسبه_عمر، امری واجب بر تمامی مسلمانان بوده و کسی که در زمان حیاتش این کار را انجام دهد، خداوند روز قیامت #حسابش را آسان می کند و اگر انجام ندهد، #حساب بسیار سخت و طولانی خواهد داشت.
🔸 برای اینکار باید یک ربع ساعت از روز را در خلوت فقط برای خودتان اختصاص دهید. (این ساعت باید همیشه ثابت باشد.) اینکار تا پایان #محاسبه ادامه دارد، و وقتی به اتمام رسید وارد دستورات بعدی می شویم. توجه کنید که زمان #محاسبه از یک ربع نباید بیشتر شود و تمام گناهان برای جلوگیری از فراموشی، باید نوشته شود.
🔹 #محاسبه در سه محور حق الله، حق الناس و حق النفس صورت می گیرد، به این شکل که انسان از اوایل دوران کودکی (هر مقدار که به یاد دارد) تا سن تکلیف، فقط حق الناس و حق النفس را #محاسبه کرده و از سن تکلیف به بعد هر سه را باید انجام دهد. توجه کنید که سن تکلیف خود را به صورت دقیق و با سال قمری #حساب کنید.
🔹 #محاسبه به صورت سال به سال انجام می شود، یعنی از دوران کودکی شروع شده، سپس ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان، و همینطور ادامه می دهد تا به زمان حال برسد. این سال به سال بودن اثر خاصی دارد، چرا که انسان خیالش راحت می شود که تمام عمرش را یک دور #حساب کرده است. و اگر مثلا حین #محاسبه دوران کودکی از زمان دیگری چیزی به ذهنش رسید، باید همانجا آن را بنویسد.
🔸 نکته دیگر اینکه نباید خیلی به ذهن فشار وارد کرد، همین که انسان از خداوند می خواهد که به یادش بیندازد کافی است. و در حین #محاسبه باید سعی کرد که تمام توجه به انجام دادن این کار باشد و همه دغدغه های زندگی خود را فقط برای یک ربع کاملا فراموش کند و در خودش فرو برود.
🔹 توجه کنید که در مورد نوشتن، حتی گناهان شخصی که در گذشته انجام داده ایم را هم باید بنویسیم و هنگامی که گناهان به یادمان می آید، باید حالت پشیمانی و ندامت داشته باشیم و از لذتی که حین گناه برده ایم استغفار کنیم ؛ و بعد از تمام شدن #محاسبه قصد و نیت جدی برای #جبران داشته باشیم.
✔️ مرحله بعدی شروع برای #جبران است و مقدماتی دارد که انشاءالله در قسمت های بعدی به خدمتتان خواهیم رساند.
جهت شادی روح مرحوم علامه طباطبایی (ره) صلواتی ختم بفرمایید.
🆔@pasokhgoo_fetrat ادمین
جهت پاسخگویی به سوالات
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
❇️https://eitaa.com/Fetrat112
#عرفان_عملی
♦️ محاسبه عمر و #جبران اشتباهات گذشته، اولین قدم برای توبه (قسمت چهارم)
🔹 در قسمت های قبلی به بیان اهمیت و نحوه محاسبه عمر پرداختیم. انشاءالله در این مطلب درباره نحوه #جبران بحث خواهیم کرد. اگر هنوز دستورات عملی را شروع نکرده اید، توصیه می کنیم به اولین قسمت از همین مبحث مراجعه فرمایید.
🔸 اولین قدم بعد از اتمام محاسبه عمر، نوشتن یک وصیت نامه است. هیچکدام از ما نمیدانیم که چه زمانی اجلمان می رسد و به سمت خداوند بازمی گردیم، و معلوم نیست که آیا تا پایان عمرمان موفق به #جبران خواهیم شد یا خیر. بنابراین حتما مواردی را که در محاسبه نوشته اید، تحت عنوان وصیت نامه نگهداری کنید و به نزدیکانتان در مورد وجود آن اطلاع دهید.
🔹 در ادامه، غسل و نماز توبه ای هست که در مفاتیح و روایات، اهمیت بسیار زیادی برای آن قائل شده اند. به این صورت که همانند غسل های دیگر با نیت توبه غسل کرده، و بعد از آن دو تا نماز دو رکعتی با همان نیت می خوانیم. در رکعت اول هر نماز بعد از حمد، به ترتیب سه بار سوره توحید و معوذتین (ناس و فلق) خوانده می شود. بعد از اتمام نمازها نیز ۷۰ بار استغفار کرده، و دعایی را که در مفاتیح وارد شده است می خوانیم. (به اعمال روز یکشنبه ماه ذی القعده مراجعه شود.)
🔸 اشتباهات گذشته در سه محور حق الله، حق الناس و حق النفس #جبران می شوند. در مورد اول اگر نماز و روزه قضا باشد، در حد توانمان هر روز مقداری از آن را بخوانیم و در طول هفته هر قدر که وسعمان می رسد، روزه بگیریم. توجه کنید که عجله کردن، یکی از آفت های خطرناک این راه می باشد ؛ بنابراین نباید به بهانه #جبران از کار و خانواده بزنیم و وظایف دیگر را ترک کنیم.
🔹 آفتی که برای جبران حق الناس وجود دارد، ترس از شکسته شدن در برابر دیگران است. توجه کنید که محاسبه روز قیامت، در برابر چشمان همه انسان ها صورت می گیرد. آیا شکسته شدن در برابر یک نفر بهتر است، یا اینکه در روز حساب در مقابل خداوند و همه بشریت سرافکنده و رسوا شویم؟
🔸 نکته دیگر اینکه اگر در #جبران حق الناس مفسده ای وجود داشته باشد، یا اصلا امکان رجوع به شخص برای حلایلت گرفتن نباشد، الحمدلله راه تربیتی هیچ بن بستی ندارد. برای رفع این گونه موانع، باید عمل خیری را قربه الی الله انجام دهیم (همانند قرآن خواندن، نماز مستحبی و...) و ثوابش را به آن اشخاصی هدیه کنیم که به هر صورت نتوانسته ایم از آنها حلالیت بگیریم. و از خداوند صادقانه از عمق دل برای آن ها طلب مغفرت کنیم.
✔️ انشاءالله در قسمت های بعدی به نحوه #جبران حق النفس می پردازیم. برای سلامتی علمای اسلام و موفقیت همه عزیزان در دستورات تربیتی، صلواتی ختم بفرمائید.
❇https://eitaa.com/Fetrat112
🆔 @pasokhgoo_fetrat جهت پاسخگویی به سوالات
#اطلاعیه
♦️ خدمت اعضای محترم کانال فطرت
سلام علیکم، آدرس ادمین کانال از Pasokhoo_fetrat به @samasana2 تغییر پیدا کرد، از شما عزیزان خواهشمندیم که اگر سوال و یا انتقاد و پیشنهادی دارید، ما را از نظرات خودتان محروم نفرمایید.
امیدواریم که در راه بدست آوردن رضایت خداوند متعال موفق و پیروز باشید.
❇️https://eitaa.com/Fetrat112
🆔 @samasana2 ادمین
#متن_در_قاب
◽علامه حسن زاده آملی
🔹تَسَوُّف یعنی چه؟
❇️@fetrat112
🆔@samasana2 ادمین پاسخگویی به سوالات
#عرفان_عملی
♦️ محاسبه عمر و جبران اشتباهات گذشته، اولین قدم برای توبه (قسمت پنجم)
✔️ "مطلب تکمیلی برای جبران حق الناس"
امام صادق (درود خدا بر او) فرمود : اذیت کردن یک مومن، اعلانِ جنگِ با خداوند است. [1]
🔹 مسئله بسیار مهمی که در این مورد وجود دارد، این است که شخص در گذشته به طریقی دلِ انسانِ مومنی را شکسته باشد. ممکن است آسیب فیزیکی یا مادی به طرف مقابل وارد نشود، اما همینکه با گفتن حرفی یا انجام دادن عملی دلِ کسی شکسته شد، این خودش از بدترین موانع راه است.
🔸 دل شکستن این نیست که ما حتما در وسط خیابان تویِ گوشِ کسی بزنیم بعد بگوییم که به فلانی ظلم شد، همین که مثلا در طول دوران تحصیل، کسی به نزدم آمد ابراز نیاز کرد و سوالی پرسید، بعد من متکبرانه برخورد کردم و دلش شکست و پشیمان شد، این خودش مثل یک عایق عمل می کند ؛ مهم نیست قطر عایق چقدر باشد، بهرحال از ارتباط جلوگیری خواهد کرد.
🔹 یا مثلا جایی در یک مهمانی، رفتاری غیرمستقیم از من سر زد که آقا ما فلان ماشین را داریم، فلان خانه را داریم، فلان زندگی را داریم و شما ندارید! دل کسی را از این طریق شکستم، کوچکش کردم و نزد جمع خجالت زده شد. این گونه دل شکستن ها به شدت غضب الهی را تحریک می کند.
🔸 انسان اگر بخواهد خدا را بندگی کند و رضایتش را بدست بیاورد، باید از موجباتِ غضبش بپرهیزد ؛ حالا شما بیا برو و هِی الهی العفو بگو، قرآن به سر بگیر و با چه حال و احساسی دعایِ کمیل را بخوان، انگار که به یک شخص عصبانی بروی میوه و شیرینی تعارف کنی! اثر نمی کند چون طرف مقابل از آن شخص ناراحت است.
🔹 ما در برابر افراد مختلف حقوقی داریم، اما این حقوق را متوجه نیستیم، حالا بیاید و بگوید که آقا! من این ها را نمی دانستم، خوب این که خودش بدتر شد! مگر وسط فلان کوه و بیابان بودی که نمی دانستی، همینطور نیست که ما وِلُو پرت شده ایم در وسط دنیا، این عالم نظام دقیقی دارد، افراد جامعه هر کدام به طریقی به گردن ما حق دارند، این را باید به درستی بشناسیم تا دچار حق الناس نشویم.
🔸 برای جبران اینگونه مسائل باید هر کسی را به نحوی، بستگی به آن وضعیت حق الناسمان دارد ؛ به طرف مقابل محبتی بکنیم، خدمتی بکنیم و از دلش در بیاوریم. امثال این ها اگر بماند و جبران نشود انسان هرگز موفق به پیشرفت نخواهد شد.
✔️ از خداوند متعال موفقیت در این راه تربیتی را برای همه شما عزیزان و سروران ارجمند آرزومندیم، ما را از دعای خیر خود محروم نفرمایید، برای تعجیل در امرِ فرج صلواتی ختم کنید.
______________
[1] : جامع السعادات باب الایذاء
❇️@fetrat112
🆔@samasana2 ادمین جهت پاسخگویی به سوالات
#متن_در_قاب
🔹حاج آقا علیپور
🔹اهمیت صحت مزاج
🔸دستورات مقدماتی
❇️@fetrat112
🆔@samasana2 ادمین پاسخگویی به سوالات
#عرفان_نظری
👈موانع توجه به فطرت👉
🔹یکی از موانع مهم که مانع میشود توجه به حقیقت خود نکنیم، تمام اعمالی است که مطابق دین و قوانین آفرینش ما انجام نشده است.
🔸بلاتشبیه مانند پارچه ای که گِلی شده است و آن گل هم خشک شده، پارچه دیگر امکان باز و بسته شدن را ندارد. باید گل را شست و بعد پارچه را باز و بسته کرد. این فطرت در اثر اعمال، آنقدر خشک شده که دیگر حتی حرکتی برای توجه خودش به خودش ندارد.
🔹راه، فقط از اینجاست و تمام. اگر روی این کار شد و به تدریج تمیز شد و آمادگی برای توجه به خود پیدا کردیم، کم کم آماده شناخت جدیدی میشویم، که مخصوص فطرت است، نه ذهن و نه حتی عقل قدرت رسیدن به آن را ندارد. هرچند که قرآن عظمت زیادی برای عقل قائل است.
✍ منبع: کتاب فطرت / صفحه۴۵
🌼 حاج آقا علیپور 🌼
❇️@fetrat112
🆔@samasana2
ادمین جهت پاسخگویی به سوالات
🔹🔸 در محضر ائمه(علیهم السلام)🔸🔹
👈《نهج البلاغه / حکمت ۱۲۸》👉
🔺الدُّنیا دارُ مَمَرٍّ لادارُ مَقَرّ ، وَ النّاسُ فیها رَجُلانِ :
"۱" رَجُلٌ باعَ نَفسَهُ فیها فَأوبَقَها
"۲" رَجُلٌ إبتاعَ نَفسَهُ فَأعتَقَها.
🔺امیرالمومنین (علیه السلام) میفرمایند:
دنیا برای بشر گذشتنگاه است نه قرارگاه، و مردم در دنیا دو صنف میشوند:
"۱" بعضی می آیند خودشان را میفروشند، برده میکنند و میروند.
"۲" بعضی دیگر می آیند و خودشان را میخرند، آزاد میکنند و میروند.
🍀 بند بگسل، باش آزاد ای پسر 🍀
🍀 چند باشی بند سیم و بند زر 🍀
✴️ @fetrat112 کانال تربیتی فطرت
▪مقام معظم رهبری در پیامی درگذشت فقیه عالیقدر و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام آیت الله هاشمی شاهرودی را تسلیت گفتند.
متن پیام حضرت آیت الله خامنهای به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
با تأسف و اندوه خبر درگذشت فقیه عالیقدر و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، آیةالله آقای حاج سیدمحمود هاشمی شاهرودی رضوان الله علیه را دریافت کردم. این ضایعهی اسفبار که پس از حدود یک سال بیماری سخت و دردناک واقع شده است مایهی تالّم همهی کسانی است که به مقام علمی و خدمات با ارزش ایشان به نظام اسلامی و نیز به مجموعههای فقهی و اصولی و حقوقی حوزههای علمیه آشنا میباشند. ایشان استادی بزرگ در حوزه علمیه قم و کارگزاری با وفا در مهمترین تشکیلات نظام جمهوری اسلامی، عضو مؤثری در شورای نگهبان و رئیس موفقی در مجمع تشخیص مصلحت بودند و آثار و برکات علمی بسیاری از خود بر جای نهادند. ایشان همچنین برادر سه شهید و از یاران و شاگردان و همراهان شهید نامآور و بزرگوار سیدمحمدباقر صدر بود. اینجانب مصیبت درگذشت این عالم برجسته را به خاندان مکرم، همسر گرامی و فرزندان محترم و همه وابستگان و نیز به حوزهی علمیه قم و شاگردان و همکاران علمی و ارادتمندان ایشان تسلیت میگویم و رحمت و مغفرت الهی و علوّ درجات ایشان را از خداوند متعال مسألت مینمایم.
سیّد علی خامنهای
۴ دی ۱۳۹۷
✴️ @fetrat112 کانال تربیتی فطرت
🆔 @samasana2 ادمین
غفلت.mp3
5.41M
#صوت
🔹غفلت
🔸حاج آقا علیپور
⏱زمان صوت: ۳:۴۵
✴️ @fetrat112