مهارت #ارتباط_موثر
آموزش مهارتهای زندگی برای #زوجین یکی از مهارتهای پایه برای ازدواج هست. یک راه برای افزایش این مهارتها تمرین ارتباط موثر و رفع احتمال بروز رفتارهای منفی با همسر است.
با مطالعه مثالهای زیر موارد منفی را برطرف نموده و موارد مثبت را تقویت نمایید:
❌ خانم از اینکه همسرش اغلب اوقات سرگرم گوشی موبایل است احساس تنهایی و ناراحتی می کند (احساسات منفی ) و آه میکشد و مدام از شوهرش در شستن دست ها و تعویض
لباس های بیرون ایراد می گیرد (بیان ناواضح خواسته ها)
❌خانم یا آقا: با کی مرتب پیامک بازی میکنی... (عدم رعایت حریم شخصی)
✅ خانم: دوست دارم در این روزها بیشتر با هم باشیم. الآن در کنار تو بودن خیلی برای من مهمه. وقتی هم برای من بگذار (بیان واضح خواسته ها)
✅ خانم یا آقا: هروقت با تو حرف می زنم احساس آرامش می کنم( احساسات مثبت)
❌ خانم یا آقا: مثلا تحصیل کرده ای و این قدر بی نظمی ... (تحقیر)
❌ خانم یا آقا: وسواس داری، چقدر این میوه ها را می شویی ...(برچسب زدن)
✅ وقتی لباسهات را سر جای خودش می گذاری و یا کمدت را مرتب میکنی ، من کیف میکنم ( بیان واضح خواسته ها)
✅خانم یا آقا: با اینکه خسته بودی اما به من توجه کردی و لذت بردم (قدردانی)
❌خانم یا آقا: تو همیشه پیش بچه ها شوخی های بد میکنی!! یا تو همیشه میخوای منو خورد کنی... ( پیام با فاعل تو حالت دفاعی و پرخاشگری ایجاد می کند)
✅ من دوست دارم هر حرف یا شوخی ای با من داری ، وقتی دوتایی هستیم بهم بگی ، راستش شوخی های بدی که پیش بچه ها میکنی، منو آزار میده (پیام با فاعل من، احساس همدلی را در فرد برمی انگیزد)
eitaa.com/slamicpsychology
هدایت شده از حریم حوراء 🇵🇸
🌸همه ی انسان ها تحت تاثیر مادرانشان هستند.🌸
🌷💛 ای کاش یک روزی بیاید و قدر و منزلت جایگاه والای #مادری را بشناسیم.
🌷💛 ای کاش روزی بیاید که اگر مادری گفت: شغل اصلی من تربیت انسان های موفق و مفید است، او را متهم به عقب ماندگی نکنیم.
🌷💛 برخی ها فکر می کنند که اگر کسی شغلش مادری شد به این معنا است که دیگر از جامعه عقب افتاده.
🌷💛 این باور غلط به خاطر نشناختن بانوانی است که به تمام معنا مادر بودند و در جامعه نقش بسیار پررنگی داشتند.
#مادری
#شکوه_مادری
(。◕‿◕。)➜ @harime_haura
*خوراکی های مضر برای حافظه*
1.برنج سفید
اگر خیلی ساده و خلاصه بخواهم در رابطه با این خوراکیهای ضد تقویت حافظه و هوش صحبت کنم، باید بگویم که شاخص بالای گلوکز در این ماده غذایی باعث شده است که نرخ افسردگی در مصرف کنندگان آن بالا برود. در حقیقت کسانی که از مواد غذایی مثل سیب زمینی، برنج و پاستا زیاد استفاده میکنند، #افسردگی خیلی راحت شیوع پیدا میکند.
البته، فراموش نکنید که زمانی این اتفاقات میافتد که شما از این خوراکیها بیش از اندازه استفاده کنید. پس سعی کنید که حداکثر یک وعده غذایی با کربوهیدرات بالا در روز داشته باشید و بقیه وعدهها را از دسته سبزیجات و پروتئینها قرار دهید.
👌 فراموش نکنید برای دفع #آرسنیک برنج ، حتما برنج را روز قبل از پخت آب کنید و ۳_۴ بار قبل از پخت آب آن را عوض کنید.
2.فست فودها
کسانی که اکثر وعدههای غذایی خود را از دسته فست فودها اتنخاب میکنند. کربوهیدرات بیشتری را به بدن خودشان میدهند و همین عامل باعث میشود که احساس تنبلی بیشتری کنند. معمولاً ذهن آنها نمیتواند به خوبی کار کند و بیشتر اوقات #عصبانی هستند. کربوهیدرات بیش از اندازه، باعث #چاقی آنها میشود و این چاقی، علاقه به تحرک را در آنها کاهش میدهد، همین که شما احساس #تنبلی و از کار افتادگی را داشته باشید، ذهنتان نمیتواند به درستی کار کند و در نهایت حافظه شما به خوبی یاری نخواهد کرد. پس بهتر است که غذای بهتری را در رژیم غذایی برای تقویت حافظه خود قرار بدهید.
3.شکر
این نوع قند مصنوعی به دو حافظه شما آسیب میرساند. هم #حافظه کوتاه مدت و هم حافظه بلند مدت شما را ضعیف میکند. از این که نوشیدنیهایی قندی مثل نوشابه را از رژیم غذایی خود حذف کنید و آب پرتقال را جایگزین آن کنید، زیاد خوشحال نباشید. همانطور که میدانید، آبمیوههایی صنعتی و رستورانی که سرو میشوند، معمولاً مقدار شکر زیادی را همراه خود دارند. دلیل این کار هم چیزی نیست جز صرفه اقتصادی. ولی اگر میخواهید نوشیدنی سالمی بنوشید، باید خودتان دست به کار بشوید و آبمیوه را از طریق خود میوه به دست بیاورید. این کار هم اطمینان شما از نوشیدنی را بالا میبرد و هم سلامت شما را تضمین میکند.
۴ *. مصرف پنیر بدون گردو*
eitaa.com/slamicpsychology
*راههای تقویت حافظه در اسلام*
با مطالعه در منابع اسلامی میتوان گفت که موارد زیر برای تقویت حافظه در اسلام توصیه شده است:
*تغذیه مناسب*
به طور کلی تغذیه نقش مهمی را برروی بدن انسان ایفا میکند و از تأثیر آن بر حافظه نیز نمیتوان چشمپوشی کرد. از جمله مواردی که درباره تقویت حافظه در متون اسلامی به آنها اشاره شده است، خوردن کشمش و عسل و خودداری از خوردن غذاهای داغ، ترشی و پنیر است. زیرا از نظر طب سنتی نیز غذاهایی با طبع سرد باعث زوال عقل میشوند.
همچنین استفاده از موادی که گلوکز طبیعی دارند و مواد دارای فسفر و ویتامینها بسیار توصیه شده است. مانند خرما، عسل، لبنیات، گوجهفرنگی، پرتقال، سبزیجات تازه و جگر.
در کتاب مفاتیحالجنان نیز آمده است که: خوردن مداوم مویز به صورت ناشتا خصوصاً اگر سرخ و به تعداد بیست و یک دانه باشد، خوردن عدس و عسل، خوردن حلوا و گوشت نزدیک گردن در تقویت حافظه بسیار مؤثر هستند.
رعایت بهداشت و نظافت
یکی دیگر از روشهای تقویت حافظه در اسلام رعایت بهداشت است. همانطور که در آیهای از قرآن گفته شده است که نظافت و پاکیزگی جزوی از اسلام است میتوان حدس زد که رعایت #بهداشت در حافظه نیز تأثیر دارد. برای مثال در بسیاری از روایتها از ائمه و بزرگان دین به اهمیت مسواک زدن در تقویت حافظه اشاره شده است.
*یادداشت مطالب*
از جمله راهکارهایی که هم در اسلام و هم از نظر علمی ثابت شده که سبب کاهش فراموشی شده و حافظه را تقویت میکند یادداشت کردن مطالب است. یادداشت مطالب باعث میشود که اطلاعات به گونهای به ذهن شما منتقل شوند که ماندگارتر بوده و سبب تقویت حافظه میشود.
*آرامش ذهنی*
هرچه ذهن آرامش بیشتری داشته باشد اطلاعات در آن ماندگارتر خواهد بود. انجام اموری که به آرامش ذهن کمک میکند مانند ورزش، پیادهروی، خواندن دعا و قرآن، خواندن #نماز و … بسیار توصیه شده است.
*سخنان بزرگان در باب تقویت حافظه*
* حضرت علی علیهالسلام به نقل از پیامبر اکرم صل الله علیه و آله میفرمایند: پنج چیز است که فراموشی را برطرف کرده، باعث افزایش حافظه میشود و بلغم و سردی موجود در مزاج انسانها را از بین می برد:
۱) مسواک زدن ۲) روزه گرفتن ۳) خواندن قرآن ۴) خوردن عسل ۵) جویدن کندر
* سخنی به نقل از امام صادق در کتاب الکافی برای افزایش حافظه موجود است که امام میفرمایند: مسواک زدن یازده ویژگی دارد، از سنت است، دهان را پاکیزه میکند، چـشـم را جـلا میدهد، پروردگار را راضی میکند، بلغم را از بین میبرد، حافظه را تقویت میکند، دندانها را سفید میکند، حسنات را دو چندان میکند، پـیـلـه دنـدانها را از بین میبرد، لثه را محکم میکند، اشـتـهـای به #غذا را باز می کند و ملائک را خوشحال میکند.
*نقش انواع میوه و سبزیجات در تقویت حافظه*
در بسیاری از کتابهای معتبر اسلامی به نقشی که میوه و سبزیجات بر تقویت حافظه دارند، از زبان پیامبران و معصومین نقل شده است که ما برخی از آنها را در این بخش جمعآوری کردهایم:
*مویز* :
کسی که بر خوردن مویز ناشتا مداومت نماید، فهم و حافظه و ذهن، روزیش می شود و از #بلغم کم خواهد شد. (بحارالانوار، صفحه ۲۶۰)
*به* :
از پیامبر صل الله علیه و آله نقل شده است که توصیه فرمودهاند، به بخورید چرا که ذهن را افزون میکند.
*انار* :
از امام صادق علیهالسلام روایت شده است که فرمودند: انار را با پیه آن بخورید که سبب میشود معده دباغی شده و توانایی ذهن افزایش یابد. (الکافی، صفحه ۳۵۲)
*کرفس* :
پیامبر اکرم صل الله علیه و آله فرمود: بر شما باد به خوردن کرفس که غذای الیاس و یسع و یوشع بود. کرفس، انسدادها را میگشاید، دل را طراوت میدهد، #حافظه میآورد و دیوانگی، جذام، پیسی و ترس را دور میکند.
*سرکه* :
سفره ای نزد امام رضا علیه السلام پهن کردند که در آن سرکه و نمک بود و ایشان با سرکه غذا را آغاز کردند، از امام پرسیدند: فدایت شوم، به ما امر کردید که با نمک آغاز کنیم، امام فرمودند: این دو مثل همند، به درستی که سرکه، ذهن را قوی می کند و عقل را زیاد می نماید. ( الکافی، صفحه ۳۲۹)
🚫 البته خوردن سرکه برای افرادیکه #سردمزاج هستند یا از ضعف #اعصاب رنج میبرند ، توصیه نمی شود.
👌 *استفاده بیشتر از مواد حاوى گلوکز طبیعی (مثل خرما، عسل و شیرینى جات طبیعى).
👌مواد داراى #کلسیم : مثل کنجد، ارده و فرآورده های کنجدی، تخم شربتی، کشک و لبنیات
👌 مواد غذایی حاوی فسفر و ویتامینها مانند: روغن ماهى، پرتقال، گوجه فرنگى ، سبوس گندم، سبزیجات تازه، هویج، جگر
eitaa.com/slamicpsychology
هدایت شده از سفره بانـوان بهشتـی🇮🇷🏴
#طب اسلامی
☕️ دمنوشی برای رفع افسردگی در این ایام تغییر فصل
🔸میتوانید بجای نعناع از پونه نیز استفاده کنید. سعی کنید دمنوش ها را رقیق تهیه و میل کنید
#افسردگی #مزاج
🌺 @sofrebanovanbeheshti 🌺
این کتاب در روایتی داستانگونه و روایی و با تأملی در آیات قرآن کریم و تفسیر آنها، موضوع «حجاب» را تبیین و اثبات کرده است که #حجاب هیچ منافاتی با #آزادی ندارد. همچنین، نحوة برقراری ارتباط صحیح در جامعة اسلامی نیز در نگاهی مختصر توضیح داده شده است.
👌 توصیه میکنم #دختران جوان، #مادران و مربیان پرورشی حتما حداقل یکبار این #کتاب_خوب را مطالعه کنند😊
eitaa.com/slamicpsychology
* ۱۰ تکنیک برای رفتار با دانش آموزان بیش فعال
چگونه با دانش آموزان بیش فعال رفتار کنیم*
کنترل کلاس با وجود دانش آموزان بیش فعال کار سختی است؛ اما چاره چیست؟
قبل از هر چیز باید توجه کنید که به هر دانش آموزی نمیشود برچسب بیش فعالی زد. فقط یک متخصص میتواند تشخیص دهد که یک دانش آموز بیش فعال (ADHD/Hyperactive) هست یا خیر؟
نشانههای عمومی دانش آموزان بیش فعال
عدم اتمام تکالیف و وظایف
بیتوجهی به سخنان و تدریس معلم
حواسپرتی
عدم تمرکز طولانی
خستگی زودرس در کارها
حوصله دانش آموزان بیش فعال زود سر میرود
تغییر در فعالیتهای موردعلاقه
قطع سخنان معلم
عدم رعایت نوبت در کلاس
دویدن دائم و راه رفتنهای بیاجازه در کلاس
بالا رفتن از ارتفاعات و کارهای خطرناک در مدرسه
این مشکل درمان قطعی ندارد اما میشود آن را تخفیف داد. بهصورت معمولی با بالا رفتن سن دانش آموزان مشکل بیش فعالی از بین میرود و اختلال در تمرکز کمتر میشود.
توجه داشته باشید که در بیش فعالی خانواده تقصیری ندارد و مادر زادی است. احتمال ابتلای کودکانی که پدران آنها این مشکل را داشتهاند ۳۵ درصد از کودکان دیگر بیشتر است.
بیش فعالی ممکن است علل پزشکی مثل کمخونی، اختلالات در غده تیروئید یا مشکلات عصبی نیز داشته باشد که باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. پزشکان برای درمان این موارد از داروهای خاصی استفاده میکنند؛ اما ما که پزشک متخصص نیستیم. پس باید با روشهای دیگری دانش آموزان بیش فعال را کنترل و هدایت کنیم.
*روش های رفتار با دانش آموزان بیش فعال*
۱- حساس نشوید:
به بیش فعالی دانش آموزان حساسیت فراوان نشان ندهید، زیرا احتمال دارد برای جلبتوجه باشد.
۲- محیط آرام:
تا میتوانید با روشهایی کلاس را آرام کنید. کودکان بیش فعال در محیط پرسروصدا و شلوغ، تحریکپذیری بیشتری دارند. قصهگویی برای آرامش کلاس معجزه میکند.
۳- تمرکز دانش آموزان بیش فعال را به هم نزنید
زمانی که مشغول انجام تکلیفی است با او حرف نزنید. دانش آموزان پیش فعال زود تمرکز خود را از دست میدهند.
۴- برنامهریزی کنید
به او برنامهریزی در کارها را یاد بدهید و کمکش کنید تا برنامهی روزانه برای خودش بنویسد.
۵-کارهایش را محدود کنید
تعداد کارهای کمی از او بخواهید. برخی از دانش آموزان بیش فعال در مدرسه کارهای متنوع و زیادی انجام میدهند مثلاً: عضویت در گروه سرود و تئاتر، سرگروه درس علوم، نماینده کلاس، مسئول برقراری نظم در راهرو و… این کار درست نیست. دانش آموزان بیش فعال باید تعداد کارهای محدودتری انجام دهند.
۶-بازی رادار
از او بخواهید «رادار» خود را روی شما قفل کند و چند لحظه ازنظر دور نسازد.
۷- بازی نگاهتو برنگردون
نگاه خود را به چشمان او بدوزید و بگویید میخواهیم ببینیم چه کسی بیشتر مقاومت میکند و نگاهش را دیرتر برمیگرداند.
۸- بازی حواسپرت کردن
هنگامیکه مشغول بازی است. به او بگویید میخواهم حواست را پرت کنم. مقاومت کن تا حواست پرت نشود.
۹-هماهنگی با خانوادهها
حتماً با خانوادهها هماهنگ باشید. به آنها گزارش بدهید که برای بهبود فرزندشان چهکارهایی انجام میدهید. از خانواده هم بخواهید تا روند درمان او و کارهایی که برای او انجام میدهند را به شما بگویند. ارتباط دوستانه بین شما و خانواده دانش آموزان خیلی از مشکلات را حل میکند.
۱۰- او را تشویق کنید
درصورتیکه احساس کردید با راهکارهای گفتهشده، فعالیتهای اضافی او کم و تمرکزش بیشتر شد، دانش آموز بیش فعال را تشویق کنید.
۱۱ . اختصاص رمز دوستانه بین معلم و دانش آموزان
👌 به جای اینکه در مواقع حواسپرتی دائما جلوی دوستانش به او تذکر دهید، در جلسه ای دوستانه و دونفره به او بگویید میخواهم بین من و شما رمزی دوستانه باشد که وقتی حواست در سر کلاس پرت میشود با گفتن این رمز حواست را جمع کنی . مثلا من می گویم عل جان، ۵_۱ یعنی در عرض ۵ شماره حواست را به من بده.
اینطوری رابطه ی دوستیمان حفظ میشود و شما ناراحت نمیشی که جلوی دوستانت به تو مستقیما تذکر میدهم.
نکات بیشتر راجع به #بیش_فعالی در کانال زیر 👇👇
eitaa.com/slamicpsychology
#تربیت_معنوی
مادامى که گیلاس با بند باریکش به درخت متصل است؛
همه عوامل در جهت رشدش در تلاشند.
باد، باعث طراوتش میشود،
آب، باعث رشدش میشود،
و آفتاب، به او پختگی و کمال میبخشد.
🔸اما …
به محض پاره شدن آن بند؛
و جدا شدن از درخت،
آب، باعث گندیدگی؛
باد باعث پلاسیدگی؛
و آفتاب باعث پوسیدگی
و ازبین رفتن طراوتش میشود!
💠بنده بودن یعنی همین،
یعنی بند به خدا بودن،
که اگر این بند پاره شد، دیگر همه عوامل در #فساد ما مؤثر خواهند بود.
پول، قدرت، شهرت، علم و …. تا بند به خداییم و برای خدمت به بندگان خدا به کار گرفته میشود ، مفید و بسیار هم خوب است اما به محض جدا شدن بند بندگی، همه آن عوامل باعث خودمحوری، تباهی و فساد روح ما می شود.
eitaa.com/slamicpsychology
⭕️ صوت | مجموعه سخنرانی استاد پناهیان با موضوع: #ادب_نامی_برای_تمام_خوبی_ها - #فاطمیه93
1️⃣ (قسمت اول)
#معرفی_بحث:
برای خوب بودن، انگیزههای مختلفی وجود دارد. گاهی محبت و علاقه به خدا و اولیاء خدا، انگیزه خوب بودن است. این انگیزه اگر چه انگیزه بسیار ارزشمندی است ولی به راحتی به دست نمیآید و نمیتوان از ابتدای راه، عاشق خدا بود. به علاوه، محبت افت و خیز دارد. انگیزه دیگر برای رفتار خوب، عقلانیت است که در این انگیزه، منفعت جای محبت را میگیرد و عقل منفعتطلب حاکم میشود. ایراد چنین انگیزهای این است که نمیتوان نفع و ضرر را به راحتی تشخیص داد. اما راه سوم در کسب انگیزه برای خوب بودن، ادب است که عوارض دو راه دیگر را ندارد. ادب در مقایسه با بسیاری از دیگر مفاهیم خوب هم برجستگی و ویژگیهای خاص خود را به رخ میکشد و در حوزه روابط خانوادگی، رشد فردی و اجتماعی، ابعاد و آثار ویژهای را دارا است که در این 5 جلسه مورد توجه استاد پناهیان قرار گرفته است.
#بشنوید:
لینکهای زیر در #خود_تلگرام باز میشوند!
🔉 جلسه 1: ادب، انگیزهای ویژه برای خوب بودن
🔹کودک را با ادب تربیت کنیم نه فقط با محبت
🔹ادب، راه رسیدن به قلههای محبت
🔹برتریهای ادب بر محبت
🔹مقایسه دو اصطلاح تربیت و ادب
🔉 جلسه 2: مادر، مهمترین آموزگار ادب
🔹ادب، مفهومی مهم در روابط فردی و اجتماعی
🔹وظیفه کسب ادب
🔹اهمیت ادب برای مواجهه با فرهنگ غرب
🔹ادب، عامل پنهان ماندن احساسات
🔉 جلسه 3: فراگیری معنای ادب
🔹ضرورت تعلیم ادب به فرزندان در 7 سال دوم زندگی
🔹نقش ادب در پیشرفت علمی کودکان
🔹تعلیم و تربیت، بار معنایی و روانی ادب را ندارد
🔹فراگیری معنای ادب در روایات
🔉 جلسه 4: کاستیهای اخلاق در مقایسه با ادب
🔹ادب؛ برنامهای برای کل رفتارها
🔹تکلیف ما نسبت به صفات به ارث رسیده
🔹ما برای تقوا و ادب به دنیا آمدهایم
🔹ادب، مرحله اول تقوا
🔉 جلسه 5: نسبت ادب با مبارزه با هوای نفس و تقوا
🔹مروری بر مباحث گذشته
🔹قانون، شأن ادب را ندارد
🔹نسبت جهاد اکبر و مبارزه با هوای نفس با ادب
🔹ادب، برنامه مبارزه با هوای نفس
#فهرست
#صوت " ادب، نامی برای تمام خوبیها"
bayanmanavi.ir/post/1969
ـــــــــــــــــــــــ
✅ کانال رسمی #استاد_پناهیان
@Panahian_mp3
@Panahian_ir
🔹 قال الإمام عليّ عليه السلام:
مَن لم يُجهِدْ نَفسَهُ في صِغَرِهِ لَم يَنبُلْ في كِبَرِهِ .
🌺 حضرت علی علیه السلام می فرمایند:
هركه در خردسالى اش #رنج نَبَرد ( رنج مودب شدن یا مبادی آداب بودن و مبارزه با #تنبلی) ،در بزرگسالى اش به ارجمندى نرسد.
🔸غرر الحكم حدیث 8272
@slamicpsychology
مهم ترین کتابهای اثرگذار در زمینه #تربیت_اعتقادی استفاده از کتابهای داستانی اعتقادی و زندگی نامه ی شهدا و علماست.
چندین #کتاب_خوب تاثیرگذار و در عین حال جالب که توصیه می شود شما و بچه ها با هم بخونید.
۱. سه دقیقه در قیامت ( نگاهی به زندگی پس از مرگ )
۲. اخرالزمانی ها بخوانند ( ۱۴ عامل عاقب بخیری ) نوشته حسن محمودی
۳. خورشید را نمیتوان دید ( نگاهی نو به مساله ی حجاب) نوشته حسن محمودی.
۴. کتاب یادت باشه ( روایتی از زندگی شهید حمید سیاهکالی ). این کتاب زیبا بیش از ۱۲۰ بار تجدید چاپ شده است.
۵. شوکران( روایتی از زندگی نامه منوچهر مدق)
۶. خاک های نرم کوشک ( زندگی شهید برونسی) . یکی از کتابهای پرفروش زندگی نامه شهدا.
۷. داستان خوبان ( داستان های اعتقادی و دفاع مقدس کوچک در حد یک یا دوصفحه هست).
۸. کتاب "سلام بر ابراهیم" که زندگی نامه سراسر نورانیت شهید ابراهیم هادی که خیلی مورد توجه رهبر انقلاب قرار گرفته بود تا جاییکه فرمودند حیفم می آمد مدتها از روی میزم بردارم .
۹. مکیال المکارم ( کتابی قطور هست اما راجع به امام زمان نوشته شده و علائم ظهور و... دو جلدی هست.
۱۰. داستان راستان شهیدمطهری.
ان شاالله خداوند به حق این شب عزیز توفیق بندگی و تربیت صحیح را بهمون بده تا نسل ظهور از دامان پربرکت مادران عزیز پرورش پیدا کنند.
@slamicpsychology
افزایش احتمال ابتلا به "افسردگی" در پی مصرف غذاهایی با طبع #سرد
متخصصان طب ایرانی بر این باورند که چون مزاج فصل زمستان سرد و تر است باید از غذاهایی استفاده کنیم که مزاجشان با سردی و تری فصل زمستان تداخل پیدا نکند، چون در غیر این صورت باعث افزایش میزان سردی در بدن میشود.
سردیجات، تولیدکننده خلط بلغم (سرد و تر) در بدن هستند و با مزاج فصل زمستان ناسازگارند. در این فصل افراد باید بیشتر از غذاهای رو به گرمی استفاده کنند که مانع تولید رطوبت و تری در بدن شوند .
"مواد غذایی" پس از طی مراحل هضم، تبدیل به اخلاط چهارگانه میشوند؛ از سوی دیگر تعادل و تناسب در عملکرد بدن نتیجه تعادل این اخلاط است بنابراین میتوان نتیجه گرفت مصرف غذای متناسب با مزاج و در حد اعتدال نقش مهمی را در ایجاد و حفظ سلامتی ایفا میکند.
از دیدگاه طب سنتی، غذاهای اصلی برای حفظ سلامتی شامل گندم پاکیزه، گوشت گوسفند، غذاهایی با شیرینی ملایم و میوههای اصلی شامل انجیر و انگور و خرمای تازه است.
از سوی دیگر بر اساس علم طب سنتی ایران، افراط "غم" یکی از اسباب قوی ایجاد مالیخولیا است؛ مالیخولیا نوعی بیماری روانی است که با بدبینی، دلتنگی و افسردگی مشخص میشود؛سودا و بلغم از اسباب عمده ایجادکننده بیماری مالیخولیا بوده، پس میتوان نتیجه گرفت افزایش بیرویه مصرف غذاهای با طبع سرد میتواند منجر به افزایش احتمال ابتلا به افسردگی و غم شود.
حکمای طب سنتی ایران، گوشت بزغاله و بره و مرغ، نان (سالم سبوسدار و فاقد مواد افزودنی مانند اسید فولیک)، شیرینیهای برگرفته از روغن بادام و شکر را در درمان #غم و افسردگی مؤثر میدانند همچنین برای پیشگیری و درمان افسردگی باید از غذاها و مفردات مفرح استفاده کرد؛ "مفرح" یعنی شادیآور و به گروهی از مفردات گفته میشود که باعث تعدیل مزاج و تلطیف اخلاط و روح حیوانی و نفسانی شده و غم و اندوه را از بین میبرد، این مفردات باعث تقویت مغز شده و ضعف و کسالت را زائل میکنند؛ بادرنجبویه، زعفران، اسطوخودوس و بهمن از جمله مواد #شادیآور هستند.
بر اساس تحقیقات جدید، #افسردگی تحت تأثیر عوامل ژنتیکی، هورموتال، بیوشیمیایی، ایمونولوژیک و نورودژنراتیو است؛ تغذیه این عوامل را تحت تأثیر قرار داده و نقش قابل قبولی در کنترل این بیماری ایفا میکند برای مثال، رژیم غذایی سنتی استرالیایی شامل سبزیجات، میوه، گوشت، ماهی و غلات سبوسدار با احتمال پایین ابتلا به افسردگی مرتبط بوده در حالی که غذاهای آماده همچنین مشروبات الکلی با احتمال بالای ابتلا به افسردگی و اضطراب مرتبط است.
از دیدگاه طب جدید علائم افسردگی رابطه مستقیمی با مصرف زیاد غذاهای آماده (همبرگر، سوسیس، پیتزا) و مصرف زیاد شیرینیهای پردازششده (کلوچه، دونات) دارد، بهطوری که مصرف مواد ذکرشده خطر ابتلا به افسردگی را تا شش سال بعد مصرف بالا میبرد؛ یک مطالعه آیندهنگر به نقش حفاظتی رژیم مدیترانهای شامل سطح بالای مصرف سبزی، میوه، آجیل، حبوبات و ماهی همچنین سطح پایین مصرف گوشت و لبنیات پرچرب در برابر افسردگی تأکید میکند.
همچنین نشان داده شده است که الگوی غذایی سنتی شامل سبزیجات، میوه، گوشت، ماهی و حبوبات منجر به کاهش 35درصدی خطر ابتلا به افسردگی میشود.
کیفیت غذایی بهتر با سطح پایین علائم سایکولوژیک مرتبط است؛ مصرف غذاهای آماده شامل رشته ماکارونی، همبرگر، پیتزا، سرخکردنیها و سایر غذاهای فرآوریشده، با افزایش خطر ابتلا به افسردگی همراه است.مصرف فیبر، بتاکاروتن، ویتامین بشش، ویتامین «سی»، پتاسیم، زینک فولات و آهن رابطه معکوسی با افسردگی دارند.
علاوه بر این مطالعات مختلفی سطح پایین ویتامین «ن» را با بروز علائم افسردگی مرتبط دانستهاند همچنین افراد با سطح نرمال ویتامین «د»، در معرض خطر کمتری برای بروز علائم افسردگی هستند.
@slamicpsychology