📑 دوهفته نامه مجازی دیدهبان اندیشه
✴️ شماره چهارم/ اول خرداد ۱۳۹۹
💢 موسسه فرهنگی ـ رسانهای شناخت/ گروه فلسفه و اندیشه
🔸رصد روشنفکران، اندیشمندان و ژورنالیستهای علمی در فضای مجازی
🔹دیدهبان اندیشه عرصهای است تا بازتاب و پژواک اندیشههای اصحاب علوم انسانی باشد. بازتاب اندیشههایی که در فضای مجازی به صورت پراکنده وجود دارد. اینجا فرصتی است تا بیشتر با اندیشمندان و روشنفکران و ژورنالیستهای اندیشه، آشنا شده و پای گفتارها و یادداشتهای تحلیلیشان باشیم و عالمانه و منصفانه برخی نکات آنها را تحلیل و ارزیابی علمی کنیم.
🖇 چهارمین شماره این دوهفتهنامه را در پست ذیل دانلود کنید👇👇👇
⚜️ @fekrat_net
⚜️ @taammolat74
d.pdf
11.34M
📑 دوهفته نامه مجازی #دیده_بان_اندیشه
✴️ شماره چهارم | اول خرداد ۱۳۹۹
💢 موسسه فرهنگی ـ رسانهای شناخت/ گروه فلسفه و اندیشه
🔹#دیدهبان_اندیشه در حالی به ایستگاه چهارم خود میرسد که مساله #کرونا و اندیشیدن درباره تحولات و تاثیرات آن هماکنون در فضای علمی حاکم است.
🔹در این شماره که مصادف با شبهای ماه مبارک رمضان شده است، نیز امری بود که موجب گشت یادداشتها و تحلیلهای بخش اندیشه دین جدیتر دنبال شود. در این شماره به نگاههای علمی و فلسفی و اندیشه دین پرداختهایم.
1️⃣ بررسی تاثیرات و تحولات پاندمی کرونا در وضعیت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، روانی و علمی
2️⃣ مساله نظم جهانی و تاثیرات تمدنی کرونا
3️⃣نسبت سنجی علم و دین و بررسی جایگاه علوم انسانی در رفع و حل پیامدهای کرونا
4️⃣بررسی الاهیات کرونا
5️⃣تاثیرات کرونا بر مناسک دینی و مذهبی
🔗برای مطالعه شماره قبلی اینجا کلیک کنید.
⚜️ @fekrat_net
⚜️ @taammolat74
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️اندیشهی امام خمینی (ره):
تو خون بدهی و در میدان سختی بکشی، من بهرهاش را ببرم؟
⚜ @taammolat74
این روزها چنان به کار خویش غرقه ام
گاهی فراموش میکنم ، که زندگی کنم
آینده ساختیم گران ، به بهای کودکی
مانده به دلم تا که کمی بچگی کنم
از خواسته ام نگذرم آسان به هر دلیل
پا بر زمین بکوبم و یک دندگی کنم
در لابلای مشغله هایم خدا کجاست؟
فرصت نمی کنم که شبی بندگی کنم
در بین این همه گرگ ِ نشسته در کمین
جرات نمی کنم که دمی سادگی کنم
دلگیرم از سکون در این دوزخ بزرگ
خواهم که در بهشت هم آوارگی کنم
تنها به شوق دیدن توست که زنده ام
هر چند فراموش میکنم ، زندگی کنم
✍️ رضا گودرزی
⚜️ @taammolat74
تاملات
این روزها چنان به کار خویش غرقه ام گاهی فراموش میکنم ، که زندگی کنم آینده ساختیم گرا
♨️ با سلام مجدد خدمت دوستان و همراهان کانال.
این چند بیت شاید توصیف گویا از گم شدن در گرداب مشغلههایم باشد. چند روزی بود که گرفتاریهایی برایم حاصل گشت، مجال تامل و تفکر و جستوجوی و دقت از من دریغ شد.
با این حال با یک حال تازه و شروعی مجدد تصمیم ادامه با قوت بیشتری گرفتم.
حس حضور و همراهی شما برایم انگیزهای والاست که مرا هر شب، با خود درگیر میسازد تا این دم و فرصت این محفل کوچک برای اندیشهورزیها را غنیمت بشمارم و سعی کنم تا مخاطبین فرهیختهام را هر روز با نگاهی عمیقتر به تفکر وادارم.
یا علی🌹
⚜️ @taammolat74
🔰 افول امپراتوری آمریکا توهم یا واقعیت؟
🔸بعد از پایان #جنگ_سرد و فروپاشی نظام دو قطبی، ایالات متحده #آمریکا که رهبری بلوک غرب را در دست داشت، تلاش کرد سلطه خود را در جهان گسترش دهد و خود را به عنوان #پلیس_جهان معرفی نماید. مداخله در امور سایر کشورها از جمله این تلاشها بود که البته نه تنها آمریکا را به هدف خود نرساند، بلکه این اقدامات موجبات زوال هر چه سریعتر قدرت آمریکا را فراهم آورده است. کارشناسان، خیزش قدرتهای نوظهور از جمله چین و هند را علامت آشکار پایان برتری آمریکا در عرصههای مختلف به ویژه اقتصاد تلقی میکنند.
🔹«جان ایکنبری»، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه پرینستون آمریکا معتقد است عصر آمریکایی رو به پایان و نظم شرقی در حال جایگزینی است. به گفته ایکنبری در این فرایند، شاید #چین بیشتر از سایر کشورها بهرهمند شود.
🔸«#نوام_چامسکی» هم آمریکا را امپراتوری در حال سقوط مینامد و «#فرید_زکریا» از جهان #پساآمریکایی سخن میگوید. «#پاتریک_بوچانان»، سیاستمدار جمهوریخواه نیز علائمی از افول مطرح کرده است. به نوشته بوچانان، آمریکا اکنون جهانی را به ارث گذاشته است که در آن کره شمالی به سلاح هستهای دست یافته، چین به قدرتی بزرگ تبدیل شده، روسیه ناوگان و هواپیماهای خود را روانه حریم هوایی ناتو کرده و فقط سایهای از ناتو باقی مانده است.
🔹«#جوزف_نای»، نظریهپرداز قدرت نیز در ترسیم چشمانداز سقوط قدرت آمریکا، بحران اقتصادی ۲۰۰۸ را شروع #سقوط_آمریکا میداند؛ اما با این حال او معتقد است سقوط آمریکا نسبی خواهد بود.
📚 روزنامه کیهان، ۶ بهمن ۹۵
⚜️ @taammolat74
🔰 اندیشمندانی که افول آمریکا را پیشبینی میکنند!
🔸در سالهای گذشته در مراکز تحلیلی و رسانهها مباحثاتی درباره #زوال_قدرت_آمریکا و تغییر نظم دنیا از نظام تکقطبی به نظام چند قطبی در جریان بوده است؛ اما این بحثها تا چه اندازهای جدی هستند؟ کسانی که از آن سخن میگویند چه نشانهها و شاخصهایی برای اثبات گفتههایشان دارند؟ در این گزارش به معرفی استدلالها و نظرات 7 نفر از اندیشمندانی خواهیم پرداخت که از مدتها پیش، چنین افولی را پیشبینی کردهاند.
🔹«نوام چامسکی»، اندیشمند و نظریهپرداز مشهور آمریکایی در همان زمان گقت که افول آمریکا آغاز شده و تبختر مقامهای آمریکایی درباره اینکه این کشور قدرت بلامنازع دنیا خواهد ماند جز «خیال خوش» نبوده است.
🔸«تد گالن کارپنتر»، استاد دانشگاه و عضو اندیشکده کاتو برای اولین بار از اصطلاحی به نام «افول موریانهای» برای اشاره به زوال تدریجی قدرت آمریکا به دلیل برافروختن جنگهای متعدد و عقب افتادن از رقبایش اشاره کرد.
🔹در سالهای گذشته، روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا، تحلیلگران بیشتری را به سخن گفتن از نشانههای این زوال واداشته است.
⚜️ @taammolat74
تاملات
🔰 اندیشمندانی که افول آمریکا را پیشبینی میکنند! 🔸در سالهای گذشته در مراکز تحلیلی و رسانهها مبا
🔰 اندیشمندانی که افول آمریکا را پیشبینی میکنند!
🔘 بخش (1)
💠 نوام چامسکی🔸چامسکی، نظریهپرداز، اندیشمند و تحلیلگر مسائل سیاسی مقالههای متعددی درباره افول آمریکا به رشته تحریر درآورده. او، همانند برخی از تحلیلگران دیگر مانند «فرید زکریا» معتقد است که افول آمریکا مسئلهای است که به دست خود آمریکا رقم خورده است. 🔹چامسکی معتقد است آمریکا با آنکه یک دموکراسی است، اما به «کشور سرمایهداران» تبدیل شده. او که یکی از محققان و منتقدان پدیده نقش «پولهای کثیف» در سیاست و در جریان سیاسی آمریکا است به تفصیل از نقش لابیهای ثروت در سوق دادن سیاستمداران به نفع شرکتها و موسسات مالی خصوصی نوشته است. 🔸چامسکی به علاوه از منتقدان نظام سرمایهداری است و معتقد است آنچه امروز به عنوان «سرمایهداری» خوانده میشود، اساساً نظام سوداگری شرکتها همراه با خودکامگیهایی فراگیر و بسیار غیرپاسخگو استکه کنترل عظیمی بر اقتصاد، نظامهای سیاسی و حیات فرهنگی و اجتماعی اعمال میکنند و در همکاری نزدیک با حکومتهای قدرتمندی هستند که در اقتصاد داخلی و جامعه بینالمللی وسیعاً دخالت دارند. 🔹چامسکی استدلال میکند «در ایالات متحده بیش از 80 درصد مردم نظام اقتصادی خود را «ذاتاً ناعادلانه» و نظام سیاسی را فریبکار و در خدمت «منافعی خاص» و نه منافع مردم میدانند. اکثریتی چشمگیر معتقدند صدای کارگران در امور جاری جامعه شنیده نمیشود (این درباره انگلستان هم صدق میکند)، اینکه دولت مسئول کمک به مردم نیازمند است، و اینکه صرف هزینه برای بهداشت و آموزش بر حذف مالیات و کاهش بودجه اولویت دارد، و لوایحی که امروز جمهوریخواهان در کنگره به آسانی میگذرانند به سود صاحبان ثروتمند و به ضرر عموم مردم است، و غیره و غیره. روشنفکران ممکن است داستان دیگری بگویند، اما یافتن واقعیت آن چنان هم دشوار نیست.» 🔸نوام چامسکی، صراحتاً نظم نوین جهانی و ساختار معادلات قدرت در دنیای امروز را زیر سؤال میبرد و نتیجه حاصله را صرفاً به نفع بسط تفکر سرمایهداری در جهان به حساب میآورد. او یکی از ویژگیهای نظم نوین جهانی را آکندگی آن از نفاق و نژادپرستی میداند. چامسکی برای این سخن صدام را به عنوان شاهد مثال میآورد. به نظر چامسکی در نظم نوین جهانی، حقایق به نفع صاحبان قدرت جهانی تفسیر میشود، به گونهای که حملههای صدام به کردها به طور گسترده در همه جا گزارش شد که واشنگتن را به مقابله مجبور کرد تا با ادعای دفاع از بیگناهان به سمت منافع خود حرکت کند. در حالی که حملههای شدیدتر و نابودکننده صدام به شیعیان اصلاً نه گزارش شد و نه سبب نگرانی. ⚜️ @taammolat74
📘دانلود pdf | اولین شماره نشریه خردورزی
♨️ ویژه نامه امام خمینی(ره)
🔸#سایت_فکرت پس از فعالیت در فضای مجازی و تمرکز بر روی مباحث نظری اندیشهای در حوزه #علوم_انسانی در دور جدید فعالیت خود در قالب نشریه مکتوب ـ الکترونیکی در زمینه اندیشههای جاری انقلاب اسلامی با عنوان «خردورزی» به مخاطبان گرامی و یاران فرهیختۀ خود خدمات اندیشهای عرضه خواهد کرد.
🖌 هیئت تحریریه: سید حسین امامی، سعید مهدیان، محسن مومنی، مجید رحیمی، عرفان خلیلی، ابراهیم کارگران، میلاد فرشیدنیا
⏰ خرداد 1399
#امام_خمینی
#فکرت
#عدالتخواهی
#خردورزی
⚜️ @taammolat74 👇👇👇
نشریه خردورزی نهایی.pdf
14.44M
📘دانلود pdf | اولین شماره نشریه #خردورزی
♨️ #ویژه_نامه امام خمینی(ره)
🔸این نشریه در این شماره با تمرکز بر مباحث نظری اندیشهای ویژه رحلت #امام_خمینی (ره) دارای بخشهایی شامل سخنرانی، گفتگو و یادداشت برای استفاده فرهیختگان در فضای مجازی منتشر میگردد.
🔹«خردورزی» در شماره نخست خود به «تحولخواهی امام خمینی» در بیانات مقام معظم رهبری پرداخته است؛ و همینطور به بهانه رحلت امام به ابعاد مختلف تحریف امام خمینی اهمیت ویژهای داده است.
🔸سلوک عرفانی، سلوک معنوی، عقلانیت، معنویت، عدالتخواهی امام نیز از مطالب این نشریه میباشد.
🔗 لینک دانلود:
🌐 http://fekrat.net/?p=1269
⚜️ @taammolat74
🔰اسلامشناسیِ شریعتی
✍️ سیدجوادمیری
🔘 بخش ۱ از ۲
🔸۲۹ خرداد چهل و سومین سالگرد دکتر #علی_شریعتی است. او را جهانیترین متفکر معاصر ایران نامیده اند که در قرن بیستم اندیشه هایش و آثارش مرزهای جغرافیایی ایران و جهان اسلام را درنوردید و در عرصه جهانی به عنوان اندیشمندی بی بدیل -بیرون از سنت فکری اروپایی/آمریکایی-مطرح شد.
🔹در این ۴۳ سال بحث های مهمی درباره اندیشه های شریعتی مطرح شده است ولی هر چه دقیق تر به صورتبندی های موجود در باب افکار شریعتی نظر می اندازیم به نکته جالبی می رسیم و آن "معاصرت مداوم" شریعتی است و توگویی او کماکان "قدرت دیالوگ" با اکنونیان و اینجائیان را دارد و این توفیق اندکی در حوزه فکر و #اندیشه نیست.
🔸نکته جالب توجه دیگر در باب شریعتی این است که نسل جدیدی در حوزه علوم اجتماعی و انسانی و #فلسفه_انتقادی در بیرون از ایران در آسیا و اروپا و آفریقا و آمریکا پا به عرصه آکادمی گذاشته اند که در اندیشه های شریعتی امکان طرح نوین ایدههای #عدالت و #معنویت و #عقلانیت و #آزادی را می یابند و اینان تلاشی دوباره در بازسازی گفتمان شریعتی به عنوان الگوی آلترناتیو آغاز کرده اند که در سالهای پیش روی ثمره این جنبش نوین آشکار خواهد شد.
🔹یکی از بحث هایی که اکنون و فردای ایران و جهان اسلام را درگیر خود کرده است موضوع "اسلام" به مثابه یک دین و نظام معنایی و جهانبینی و مدل حکمرانی است.
🔴اولین پرسشی که در اینجا مطرح می گردد این است که "اسلام" چیست؟ برای درک چیستی و صورت و محتوای اسلام ما نیازمند شناخت از پدیده ای به نام دین در جهان انسانی هستیم و سپس یک نوع از این پدیدار به نام "اسلام" که بخشی از موجودیتی عام به عنوان دین است.
🔸شریعتی درسگفتارهای خویش در باب دین و اسلام را ذیل موضوع "شناخت اسلام" مطرح کرد و در مجموعه آثارش با عنوان "اسلامشناسی" به چاپ رسیده است.
✔️[ادامه دارد...]
⚜️ @taammolat74
🔰اسلامشناسیِ شریعتی
✍️ سیدجوادمیری
🔘 بخش ۲ از ۲
🔸بسیاری از منتقدین شریعتی بر این باورند که تاریخ مصرف "اسلامشناسی" مشهد و تهران گذشته است و صرفاً می توان در باب این آثار بحث تاریخی در حوزه "#تاریخ_اندیشه ها" کرد ولی این رویکرد غافل از این مهم است که در این چهار دهه -پس از مرگ شریعتی- جهان اسلام -و حتی جهان به نوعی- درگیر این پرسش است که دین چیست و نسبت دین و جامعه چیست و چگونه خوانشی از دینی مانند اسلام می تواند در عین اینکه وحدت انسانی را تکریم می کند و تنوع آن را تخریب نخواهد کرد به عدالت (نه آنکه آن را تقلیل به عدل الهی در آخرت بدهد) و آزادی (نه اینکه آن را محدود به طبقه خاص و حاکمان در نسبت با محکومان کند) توجه بنیادین دارد-نیاز جدی دارد.
🔹کدامین صورتبندی از اسلام می تواند هم در عرصه جهانی و همراه با #روشنفکران جهانی و هم در عرصه اسلامی و همراه با روشنفکران جهان اسلام و هم در عرصه ایرانی و همراه با روشنفکران و اندیشمندان دردآگاه ایرانی به دیالوگ بنشیند؟ دقیقاً در این بزنگاه است که پس از ۵۰ سال ما می بینیم که طرحی که شریعتی از خوانش توام با شناخت از اسلام مطرح کرده است امری متعلق به "گذشته" نیست بل چالشی پیش روی ما و برای "آینده" است.
🔸 البته این بدین معنا نیست که ما اسلامشناسی شریعتی را نعل به نعل در ۱۴۰۰ تکرار کنیم بل بازگشت ما به شریعتی بدین معناست که دین بدون شناخت در جامعه فاجعه آفرین است و برای عبور از فاجعه ای که جهان اسلام را به نام دین گرفته است چاره ای جز شناختِ اسلام نیست. اما این شناخت چگونه ممکن است؟ با کدامین روش؟ از کدامین منظر؟ با اتکاء به کدامین مرجع و منابع فکری؟ 🤔
💢اینجاست که بازگشت به گفتمان شریعتی می تواند ما را یاری کند تا صورتبندی نوینی از #الهیات_اجتماعی برسازیم و از این اتم های منفرد و منفعل یک جامعه انسانی بسازیم تا به صورت انفرادی به دنبال تسکین دردهای خویش نباشند بل به این خودآگاهی برسند که راه فلاح خویش از راه اصلاح جامعه می گذرد.
⚜️ @taammolat74