📮اگر آمریکا تهدید هم نمیکرد، #نفتکش ایرانی به #ونزوئلا میرسید. این از حماقت آمریکا بود که به دست خودش یک حماسه برای ایران و یک شرمساری و خفّت مجدد برای آمریکا ببار آورد تا با زبان خودش اعلام کرده باشد نظم نوین جهانی نه آن چیزی است که آمریکا خیال آنرا در سرپرورانده است.
فرزندخواندههای وطنی آمریکا هم احتمالا خشمگین و شرمسارند که ماهها پس از شادمانی ناشی از بلاهتی که برای شورش خوان گوایدو در ونزوئلا داشتند، معادلات طور دیگری رقم خورده است.
درود بر دلاورمردان و ملوانان ایرانی 🇮🇷
✍️ وحید یامینپور
⚜️ @taammolat74
🔰 عصر حیرت و اختلاف فقها بر سر تعیین عید فطر
✍️ مهدی نصیری
🔸 از عصر غیبت از این رو در پاره ای از روایات اهل بیت علیهم السلام با عنوان "عصر حیرت" یاد شده که دست عالمان و فقیهان در بسیاری موارد از فهم و دریافت احکام واقعی خداوند و رسیدن به یقین کوتاه است و چاره ای جز تمسک به منابع و ادله ظنی ندارند و همین امر موجب بروز اختلافات فراوان در فتاوای آنها می شود که یکی از نمونه های آن در معیار و ملاک تشخیص اول ماه قمری و تعیین عید فطر است که گاه موجب آثار روانی و عملی نامطلوبی برای جامعه ایمانی می شود.
🔹یکی از عواملی که می تواند از نتایج منفی این اختلافات در عصر غیبت بکاهد این است که فقها با توجه به وجود عنصر ظن در فتاوای اختلافی به ابتکاراتی دست بزنند که از دامنه اختلافات کاسته و از حیرت نظری و عملی بکاهند
🔸از جمله این ابتکارات تشکیل شورای افتاست که می تواند در نزدیکتر شدن فقیهان به احکام واقعی موثر باشد چه آن که تفاهم اکثریتی از فقها بر سر یک فتوا در برابر فتوای اقلیت می تواند قرینه ای بر درستی آن باشد.
🔹از دیگر ابتکارات، می تواند کوتاه آمدن یک یا چند فقیه از فتوای خود در برابر فتوای دیگر فقها با ملاک هایی چون تسهیل دینداری مردم و کاهش تفرق و چند دستگی در انجام تکالیف شرعی و ... باشد.
🔸 به عنوان نمونه در موضوع رویت هلال می توان با معیارهایی چون دست برداشتن از فتوای شاذ(مانند رویت هلال با چشم مسلح) در برابر فتوای مشهور و یا ارجاع به فتوای فقیه حاکم از اختلافات کاست.
🔹 ممکن است گفته شود فقیه به چه دلیلی باید از استنباط خود کوتاه بیاید؟ پاسخ این است که توجه به عنصر ظن و حیرت در اجتهادات عصر غیبت از یک سو و وجود عناوینی چون مطلوبیت سهولت در شریعت و دینداری و مذمومیت اختلاف و تفرق مذهبی و اجتماعی، می تواند در زمره ادله چنین تنازلها و تفاهم های فقهی باشد
🔸در مذهب و فقه تشیع حتی کوتاه آمدن از احکام قطعی دین به خاطر بروز تزاحمها و موانع اجتماعی و سیاسی و ... نمونه های فراوانی دارد پس تنازل از فتوا یا فتاوایی ظنی و غیر قطعی برای تامین مصالحی اجتماعی امر چندان صعبی نخواهد بود.
⚜️ @taammolat74
تاملات
📮اگر آمریکا تهدید هم نمیکرد، #نفتکش ایرانی به #ونزوئلا میرسید. این از حماقت آمریکا بود که به دست خ
📮اگر کودتای آمریکایی در ونزوئلا پیروز میشد و به جای مادوروی چپگرا، فرد مورد علاقه روزنامه سازندگی و حزب کارگزاران و سایر اصلاحطلبان گرامی روی کار اومده بود، امروز و در شرایط سخت تحریم ونزوئلا به ما شمش طلا میداد؟
چکمهبوسان امپریالیسم علیه منافع ملی ما هستند.
✍️ علیرضا ملوندی
⚜️ @taammolat74
تاملات
📮اگر کودتای آمریکایی در ونزوئلا پیروز میشد و به جای مادوروی چپگرا، فرد مورد علاقه روزنامه سازندگی
🔰 آری اینچنین بود برادر!
✍️ صادق فرامرزی
🔸و سرانجام نخستین نفتکش ایرانی حامل سوخت #با_پرچم_افراشته وارد آبهای ونزوئلا شد... (این را بگذارید گوشه ذهنتان)...
اما یکسال پیش بود، تیرماه یکسال پیش، صبحی از خواب بیدار شدیم و تصاویر استقرار نیروهای بریتانیایی مستقر شده در کف نفتکش ایرانی را دیدیم، نفتکشمان در #تنگه_جبلالطارق به اشغال دزدان دریایی چکمهپوشی درآمده بود که نمیخواستند نفت ایران حتی پنهانی و محدود صادر شود، تصاویری تحقیرکننده که از قضا واقعیت داشتند... گذر زمان کوتاهی ایران را به واکنش متقابل کشاند تا این بار نیروهای دریایی ایران نفتکشی بریتانیایی را توقیف کنند، چشم در برابر چشم، باب گفتگو باز شد و نهایتا نفتکشمان آزاد، (نفتکشها آنها اما با تاخیری به اندازه فاصله بین دو اقدام)
🔹 حرکت نفتکشهای ایرانی به سمت ونزوئلا(دو ملت تحریمی آمریکا) و دریافت طلا در برابر بنزین آغاز یک حرکت جدید بود، خط بطلان به ایده نفت در برابر غذا و نهایتا خط و نشان به جهانی که رئیسش ترامپ باشد... آیا این تبادل اوضاع تهران و کاراکاس را در میانه مشکلاتشان دگرگون میکند؟ خیر!، آیا نظام تحریمها فرو میپاشد؟ خیر! آیا این حادثه اهمیتی دارد؟ آری! خیلی زیاد... حرکت نفتکشهای ایرانی با پرچمی افراشته یک رزمایش مهم ملی در آبهای جهانی بود، یک چشمک مهم از سوی بلوک تحریمیها به سایر دولتها، یک ورود تحریک کننده به حیات خلوت آمریکا و البته سودی انکارنشدنی برای دو دولتی که روزگار سختی را میگذارنند!
🔸 آری اینچنین بود برادر! شما هم میتوانید شریک این پیروزی باشید، حتی شما روزنامههایی که از کودتای آمریکا در خاک این کشورها ذوق کردید، حتی شما رییس جمهوری که تا سال سوم ریاست برای اثبات حسن ظن خود به اوباما به آمریکای لاتین سفر نکردی، حتی شما که سالها مهمترین دوستان ایران را به سخره گرفتید و از ایده سرمایههای بزرگی که آمریکا و اروپا سرازیر ایران میکنند گفتید... آری برادر، چنین است.
🔹جهان، جهان آن رویای مکتوب در آرزوهای #سازندگی و #شرق و #قانون نبود، جهان همین جاست، جایی که حقت را با حقوق بینالملل میگیرند و تو خود باید انگشت در چشمان آن حقوق کنی و حقت را بیرون آوری... همه به این پرچم افراشته افتخار میکنیم، گذشتهها گذشته، روزی #قاسم_سلیمانی را هم بابت حضور در سوریه توبیخ میکردید تا انفجار پاریس رسید، تا حمله به بهارستان رسید و فهمیدید امنیت بها دارد و از قضا شما خون به دل هزینهدادهها کرده بودید، شما صدای گوشخراش حقیقت را دیر میشنوید اما خوب است که بوی پیروزی زود به مشامتان میرسد و در عکسهای یادگاری ظاهر میشوید!
⚜️ @taammolat74
🔉 درسگفتار
♨️ #اختصاصی
🔶 انسانشناسی دینی
🔸 استاد حسین سوزنچی
🔹جلسه یازدهم / بخش نخست
🔹🔹انسان شناسی زن و مرد؛ نقد فمنیسم (۶)
🌷حجاب🌷
🔺آنتروپولوژی غربیها با اغلب بحثهایی که با عنوان انسان شناسی اسلامی نوشته شده بسیار تفاوت دارند و در این درسها سعی شده با پرهیز از گرتهبرداری و تقلید، نسبتی بین این دو حوزه برقرار شود و از متنهای اسلامی، از کتاب هستی و هبوط (آقای پارسانیا) و رسالههای انسان علامه طباطبایی بهرهبرداری گردد.
🔻پ.ن: این درسگفتار هر شب در کانال تاملات بارگذاری میشود.
⚜️ @taammolat74 👇👇👇
11. انسانشناسی زن و مرد6.mp3
23.06M
🔉 درسگفتار
🔶 #انسان_شناسی_اسلامی
🕰 جلسه یازدهم / بخش نخست
🔸 استاد #حسین_سوزنچی
🔹 جایگاه زن در فضای غرب و اسلام
🔹اساس پیدایش جامعه در همین منفعت طلبی است. غربی ها منفعت طلبی را غایت کار میکنند در حالیکه از نظر ما بدایت کار است نه اینکه به عنوان وضعیت نادرست معرفی شود. منفعت طلبی به خودی خود چیز بدی نیست اما اینکه غایت کار این بماند بد است.
🔹مساله حجاب
🔗 جلسه قبل را در اینجا بشنوید.
⚜️ @taammolat74
🔰 انقلاب اسلامی و بازسازی هویتی
✍️ حسین کچوئیان
🔸#انقلاب_اسلامی، هم برآیند و نتیجه این بود که #هویت _ما، دینی است و هم اساس و بنیانی برای هویت تازه ما. ازاینرو، این سخن که ایران به #بحران_هویتی دچار است صحیح نیست؛ چون مردمی که مشکل هویتی داشته باشند نمیتوانند روی پایشان بایستند، چه رسد به اینکه انقلاب نمایند و به طور مداوم از هویت جدید خود، در صحنهای که همه نیروها به لحاظ تکنیکی بر او غلبه دارند، دفاع کنند.
🔹هسته اصلی جامعه ایران، دینی است و این هسته، هسته سخت و پایدار تاریخ ایران است. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، در جامعه ایران، علاوه بر هویت اسلامی، هویت ناسیونالیستی، تجددخواهانه و چپ نیز حضور داشتند و در شرایط مساوی هم فعالیت میکردند؛ یعنی همانگونه که آنها به زندان میرفتند، مسلمانان هم زندانی میشدند.
🔸 در این صحنه، هریک از آنها تلاش میکرد هویت ایران را بر اساس هویت خود بسازد. اما حاصل این تلاشها پیروزی انقلاب اسلامی و تأسیس نظام جمهوری اسلامی بود. همین مسئله نشان میدهد هسته جاندار و سخت جامعه ایران، هویت اسلامی است.
🔹در حال حاضر، جامعه ما با مشکل هویتی مواجه است، اما دچار بحران هویتی نیست. مهم آن است که هسته سخت، بنیادی و کانون هویت ما، #هویت_اسلامی است و اگر قرار است ویژگیهای فرهنگی دیگری هم اخذ شود، نباید به این کانون و هسته آسیب بزند. در آن صورت است که ما دوباره با نتایجی که از انقلاب مشروطه و نهضت ملّیشدن نفت به دست آمد، روبهرو میشویم.
📚 ماهنامه زمانه / شماره 67 و 68 / هستها و بایدهای هویّت ما
⚜️ @taammolat74
🔰 تعریف سیستماتیک از تهدید امنیت ملی
✍️ امید رامز
🔸ما به تعریف کاملتر و جامعتر و سیستماتیکی از مفهوم #تهدید_علیه_امنیت_ملی نیازمندیم. تعریفی که تهدید را به نقطه پایانی یک فرآیند بلندمدت محدود نکند. تهدید امنیت ملی در ادبیات امنیتی جمهوری اسلامی معمولا به بروندادها و "معلولها" در حوزه اعتراضهای مردمی و صنفی اتلاق میشود اما در واقع هرگونه اقدامی در جهت ممانعت از وقوع تهدید علیه امنیت ملی باید بر "علتها" متمرکز باشد.
🔹بستن جاده توسط مردمی که آب ندارند، اعتراضات مردمی که نان ندارند، اعتراضات کارگرانی که چند ماه حقوق نگرفتهاند، تجمعات اعتراضی مردمی که از پولشان توسط یک بانک سواستفاده شده، اعتراض صنفی کامیونداران و دهها نمونه دیگر همگی از جنس معلول و در واقع نقطه پایانی تهدیدزایی علیه امنیت ملی هستند که پیش از آن سلسله تصمیماتی اتخاذ شده و مجموعه اقداماتی صورت پذیرفته که به اقدام نهایی مردم منجر شده. محدود کردن اقدام علیه امنیت ملی به واکنشهای مردمی و نادیدهگرفتن کنشهای پیش از آن، نه منصفانه است نه مشکلی را حل میکند.
🔸تهدید واقعی علیه امنیت ملی در واقع فریاد مردمی نیست که صرفا حق قانونی و حیاتی خود را مطالبه میکنند و قبلا ده راه دیگر را رفتهاند و شاید در این بین خطایی هم مرتکب شده باشند؛ تهدید واقعی #سوءتدبیر، #سوءتصمیم و #سوءاقدام مقاماتی است که مردم را خشمگین کرده است.
🔹تهدید واقعی علیه امنیت ملی افرادی هستند که راه #مطالبه_قانونی را بستهاند و اساسا قانون را مصادره کردهاند. تهدید واقعی علیه امنیت ملی رسانهای است، روشنفکری است، منبری است که صدای مطالبه مسالمتآمیز مردم را پیش از تبدیل شدن به فریاد خشمگینانه نمیشنود و انعکاس نمیدهد و در عوض به روابط عمومی فلان شخص یا جریان سیاسی یا حتی کل حاکمیت تبدیل میشود. تهدید امنیت ملی، معمّمی است که زیر باد کولر، همراهانِ میدانیِ مظلومین را تلویحا ابنملجم خطاب میکند.
تهدید علیه امنیت ملی هرگونه اقدامی در جهت زائل کردن #سرمایه_اجتماعی" و #اعتماد_عمومی به حاکمیت است.
💢حال به این پرسش فکر کنیم: چه کسانی تهدیدکننده واقعی امنیت ملی هستند؟ مردم یا مسئولین؟
#غیزانیه
⚜️ @taammolat74
🔰 راز و رمز توئییتهای تیکه دار میرسلیم بر قالیباف چیست؟!
📮هر فردی را #نمایندگان محترم برای ریاست انتخاب می کنند، به منظور #فرماندهی و آقایی کردن بر آنها نیست. بلکه بر خدمت کردن به نمایندگان است تا بتوانند وظایف مقدس خود را به بهترین وجه ایفا کنند: مجلس دردرجه اول نیازمند سخنگویی صادق و مدیری خدوم با تجربه پاک و لایق است و نه آقا بالاسر.
📮هرکس نامزد عضویت در هیئت رئیسه می شود باید #وجدانا بررسی کند انتخاب او چه هزینه ای بر حیثیت #نظام تحمیل می کند.
📮 #شفافیت قضایی با سرپوش گذاردن بر تخلفات پنهان و آشکار افرادی که مماشات با آنها موجب گمراهی منتخبان مردم و ضایع شدن حقوق عمومی وحتی حق #انقلاب اسلامی میشود، سازگار نیست.
و...
📌 نظر شما چیست؟!
⚜️ @taammolat74
🔰 فرار از دانشگاه
چگونه علوم انسانی در جامعه مدنی به گردش افتاد؟
✍️ حمیدرضا جلاییپور
🔘 بخش پنجم| بخش چهارم
💠
نباید دانشگاه را تخفیف داد🔸موسسات خصوصی و غیررسمی آموزش علوم انسانی و علوم اجتماعی را میتوان ذیل مفهوم «راه یا مسیر دوم» (track two) دستهبندی کرد. یعنی دانشگاه را میتوان «مسیر یا راه اول» خواند و این موسسات را راه دوم. 🔹از زمانی که موسسات جدید فکری آموزشی در ایران تاسیس شد، در کنارشان این مسیر دوم حضور داشت، حتی چهل، پنجاه سال قبل از مشروطه این راه دوم قابل شناسایی است که خودش را در #روزنامهها، #ماهنامهها، #محافل_علمی، حسینیهها، ناشران و جلسات خانگی نشان میداد. حتی تجربه برخی از این نهادها در صد سال اخیر قابل مقایسه با این موسسات جدید نیست. مثلا کاری که برخی از نیروهای فکری ۵۳ نفر در رواج واژههای علوم انسانی کردند، بسیار مهم بوده است. 🔸 بنابراین نباید در کاری که این موسسات کردند، اغراق کرد. مثال بعدی برای این مسیر یا راه دوم #حسینیه_ارشاد است. بسیاری از جوانان علاقهمند به فعالیتهای سیاسی و اجتماعی و فارغالتحصیلان و دانشجویان رشتههای فنی-مهندسی و علوم پایه و پزشکی در حسینیه ارشاد با مفاهیم جدید علوم انسانی و علوم اجتماعی آشنا شدند. 🔹نمونه سوم #مسجد_اقدسیه است که سی جلسه آن درباره اسلام ایدئولوژیک بحث شد. نمونه دیگر راه سوم #خلیل_ملکی است که هنوز از نظر فکری اهمیت دارد و کسانی چون #شاهرخ_حقیقی و #همایون_کاتوزیان در تداوم آن کار میکنند، بنابراین سابقه راه دوم اهمیت دارد و خیلی هم وسیع است و در چند موسسه خلاصه نمیشود. آقای#ملکیان سخنرانی میکرد، افراد فراوانی از طبقات و گروهها و جریانهای اجتماعی حضور داشتند. جالب است که آقای ملکیان بسیار فردگراست و همه امور را به فرد تقلیل میدهد و فرو میکاهد (reduce). عنوان بحث ایشان «جامعهسازان مستور» بود. من به عنوان یک جامعهشناس تاکنون نشنیده بودم که کسی در ۲۵ دقیقه بتواند نقش زنان و آدمهای بینام و نشان در تاسیس و تداوم جامعه توضیح بدهد. محافلی که گرد این افراد شکل میگیرد را نباید دستکم گرفت و آنها را تقلیل داد. 🔸نکته سوم اینکه قبول دارم که دانشگاه تجاری و انبوه شده است، اما در رواج #علوم_انسانی و علوم انتقادی، همچنان دانشگاه نقش اصلی را دارد. #هابرماس و #پوپر را دانشگاه معرفی کردند. مهمترین مفاهیم گفتمان ساز و تحرکآفرین در این دو، سه دهه مثل #عقلانیت_انتقادی، معرفتشناسی، #جامعه_مدنی، #توسعه، #توسعه_سیاسی، نقد، #اصلاحات، جنبشهای اجتماعی و... را دانشگاه معرفی کردهاند. 💢موسسات موازی در مقابل چه مفاهیمی را عرضه کردهاند؟ من معتقدم این موسسات و نهادها بیشتر توزیعکننده و مصرفکننده بودند، بنابراین همچنان نباید دانشگاه را دستکم گرفت. این به معنای نقد کردن دانشگاه نیست، اما نباید در تحلیل آن را تخفیف داد. ⚜️ @taammolat74
🔰حاشیهنگاری محسن حسام مظاهری بر نقد نشریهی «دیدبان اندیشه»
💠
نقدی بر یادداشت «کالاییشدن زیارت: از تبرک پرتابل تا زیارت آنلاین»🔸#محسن_حسام_مظاهری جامعهشناس جوانی که در حوزه ژورنالیسم اندیشه فعالیت دارد، او سردبیر نشریات هابیل و فتيان بوده است و هم اکنون در کانال تلگرامی خود فعالیت جدی دارد. پروژه اصلی فکری او بررسی سیر تغییر و تحولات آیینها و مناسک شیعه است و سعی در فهم منطق این تغییرات دارد. او جمهوری اسلامی را متهم به فربهکردن مناسک دینی کرده و تعطیلی مناسک دینی در بحران زیستی جهانی (#کرونا) را بهانه کرده تا «#دين_منهای_مناسک» را تبلیغ و ترویج کند. 🔹در یادداشتی مساله #تبرکجویی شیعیان را زیر ذرهبین نقد برده و برخلاف یادداشتهای گذشتهی خود که از مدلهای مدرن مناسک دینی تعریف و تمجید میکرد، در اینجا مدلهای جدید تبرکجویی را به باد انتقاد میگیرد. به نظر ایشان دو مدل جدید از تبرکجویی وجود دارد که آن را به مثابهی یک کالای اقتصادی تبدیل کرده و چهرهی طبیعی این مساله را از بین برده است. 🔸 اولین مدل اقدام خادمین حرمها در رفتن به بیمارستانها و مراکز مختلف و انتقال پرچم متبرک حرم به آن مکانها برای تبرکجویی مردم است، به نظر ایشان این کار یک نوع زیارت مصنوعی را برای انسانها تداعی میکند و باعث میشود تا دیگر آنها رغبتی برای زیارتهای حضوری و فیزیکی و طبیعی پیدا نکنند. 🔹مدل دوم فروش وسایلی است که عنوان تبرکی بر آن خورده و در فرهنگ عمومی به عنوان #سوغات یک زیارت تلقی میشود مثل فروش نبات یا نان رضوی. طبق نظر آقای مظاهری این کار نیز نتیجهای جز نگاه اقتصادمحور به وسایل مقدس نداشته و معنویت آن را از بین میبرد. اگرچه که نقدهای ایشان نسبت به واردشدن عرصهی معنویت به اقتصاد تا حدی صحیح میباشد ولی نمیتوان با اینگونه استدلالها، متولیان ادارهی حرمها را فروشنده و دکاندار این موضوع دانست، از طرف دیگر بحث سوغاتیهای معنوی یکی از فرهنگهای جاافتاده در بین شیعیان است که فقط مصادیق آن تغییر میکند. از طرف دیگر مساله انتقال پرچم حرمها به بیمارستانها و زندانها نیز از باب ناچاری و برای بهرهبرداری تعداد بیشتری از مردم از معنویتهای موجود است و الا این کار سود اقتصادی برای متولیان این کار نخواهد داشت. ▫️منبع: «دیدبان اندیشه» (ش3 /اردیبهشت 1399) 💠
نقد محسن حسام مظاهری بر این یادداشت:🔸 من فربهی مناسکی را صرفا به سیاستهای مذهبی جمهوری اسلامی تقلیل نمیدهم. همانطور که بارها نوشتهام بخش مهمی از این روند، «طبیعی» است (مطلوب یا نامطلوب). سیاستهای نظام بسیاری مواقع نقش شتابدهنده داشته است. دیگر آنکه من مبلغ و مروج دین منهای مناسک نیستم. برعکس، برای مناسک در دینداری جایگاه منحصربهفرد و مهمی قایلام. البته بشرطها و شروطها. #کرونا_و_دین #کرونا_و_مناسک ⚜️ @taammolat74
تاملات
🔰 تعریف سیستماتیک از تهدید امنیت ملی ✍️ امید رامز 🔸ما به تعریف کاملتر و جامعتر و سیستماتیکی از م
📮اعتراض مردم مظلوم #غیزانیه_اهواز در بی آبی، برگ دیگری از کتاب قطور بی مسئولیتی صاحب منصبانی است که تامین منافع شخصی خویش را بر مصالح ملت ترجیح داده اند.
آقای #روحانی باید بجای نوش دارو بعد از مرگ سهراب، علاج کار قبل از واقعه نماید.
به عمل کار برآید به سخندانی نیست.
✍️ علیرضا زاکانی
⚜️ @taammolat74