📌 رسائل حجابیه1
🔹محدود کردن نگرانی ها و فعالیت ها به قضیه ی حجاب و پوشش یک اشتباه راهبردی است.
وقتی در همین مورد متوقف شدیم، تابستان که گذشت و مسئله خودبخود حل شد نگرانی هایمان هم فروکش می کند و تا سال بعد هم خدا بزرگ است.
در حالیکه اشکال کار جای دیگریست و به بی حجابی و... محدود نمی شود. در پاییز و زمستان هم فروکش نمی کند، فقط از بروز و ظهور می افتد.
اگر به ظواهر اکتفا کنیم تا چند دهه بعد هم همین است و بدتر می شود و.... .
#رسائل_حجابیه
@taamollat
📌 رسائل حجابیه2
جامعه ی مومنین باید نسبت به همه ی امور زندگی مردمان دیگر (اعم از دین و اعتقادات و معیشت و آموزش و...) احساس نگرانی و مسئولیت کند.
"المومنون و المومنات بعضهم اولیاء بعض"
وقتی مومنین جامعه نسبت به اهم امور جامعه ساکت و بی تفاوتند، اما ناگهان روی یک مسئله ی خاص انگشت می گذارد، افکار عمومی تصور دیگری می کند و اتفاقا همان را نقطه ی ضعف و پاشنه آشیل جریان مومنین تلقی می کند.
جامعه ی مومن انقلابی ما باید به یک خودآگاهی اجتماعی برسد، فردیت ها و منافع شخصی را کنار بگذارد و نسبت به خود و همه ی جامعه و همه جوامع احساس مسئولیت کند.
آنگاه اگر از دغدغه حجاب بگوید افکار عمومی هم آن را خواهد پذیرفت.
#رسائل_حجابیه
@taamollat
هدایت شده از بنیاد شهید مطهری
10.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🟢 قبل از انتقاد از تمدن غرب، به فکر درستی تلقی خود از اسلام باشیم
⭕️ کانال رسمی «بنیاد شهید مطهری» در ایتا، تلگرام و سروش👇
eitaa.com/motahari_ir
t.me/motahari_ir
sapp.ir/motahari_ir
📌 رسائل حجابیه3
🔹 برخی برای کاستن از حساسیت ها نسبت به قضیه ی حجاب اساسا صورت مسئله را پاک می کنند و می گویند اصول و فروع دین مشخص است. حجاب جزو اصول دین که هیچ، جزء فروع دین هم نیست. پس نسبت به آن اینقدر حساس نباشید.
بعد توجیه خود را اینگونه تقویت می کنند که: وقتی شما بی جهت روی مسئله ای حساس شدی، اتفاقا مخالفان روی همان قضیه پافشاری می کنند و ادامه ی قضایا.
فارغ از درستی یا نادرستی این نگاه، مسئله ی حجاب اساسا دارای ابعادی فراتر از اصول و فروع دین است.
مسئله آنست که در عصر ما نوک پیکان حملات فرهنگی، سپس اقتصادی و سپس سیاسی همین مسئله حجاب بوده است.
اگر این سنگر از دست برود سنگرهای دیگر در امان نخواهد بود، چنانکه در اندلس سنگری نماند.
اگر از بعد تاریخی و سیاسی به مسئله نگاه کنیم، صورت دیگری پیدا می کند.
#رسائل_حجابیه
@taamollat
📌 بعضی حرف ها و موضع گیری ها هست که نه تنها مسئله را حل نمی کند، بلکه ما را فرسنگ ها از مسئله ی اصلی دور می کند، و گاهی نسل ها طول می کشد که ذهن ها، به این دورافتادن پی ببرند و راه رفته را بازگردند.
#رسائل_حجابیه
@taamollat
هدایت شده از دفتر قم مؤسسه انقلاب اسلامی
7.46M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 در ساعتهای بهشتی، به معانیِ این دعا توجّه کنید.
👈 بیانات منتشرنشدهی حضرت آیتالله خامنهای (مدّظلّهالعالی) در دیدار جمعی از فرماندهان سپاه و بسیج درباره روز عرفه به تاریخ ۱۳۷۲/۰۳/۰۵
🔹 «بعدازظهرِ این یک روز، یکى از آن ساعات بهشت است، اگر ما بتوانیم آن را درک بکنیم. بیخود نیست که یک شخصیّتى مثل حسینبنعلى با آن عظمت، آن نصفهروز را صرف میکند با آن دعا.
🔸 حتماً سعى کنید به معانى این دعا توجّه کنید؛ دقّت کنید ببینید چه میگوید. نهاینکه بنشینید رویش فکر کنید -اینها فکر کردن نمیخواهد- فقط وقتى حرف میزنید، بدانید دارید با مخاطبى سخن میگویید، و معناى آن کلمه را بفهمید که چیست.
🔹 دعاى امام سجّاد (سلام الله علیه) در روز عرفه، مثل شرح دعاى امام حسین است؛ گویى این پسر یک ذیلى، تعلیقى، تبیین و شرحى براى کلمات پدر در ذیل دعا و با زبان دعا نوشته؛ هر کدام یک طعمى دارد.»
@qom_khamenei_ir
📌 تابوی در حال افول بی حجابی
🔹باز هم فصل گرما و مسئله ی هرساله ی حجاب، که البته تا دو سه ماه دیگر خودبخود تا حد زیادی حل می شود و دیگر نیازی نیست که مومنین نگران باشند و ستاد امربمعروف هم خودش را به زحمت بیندازد.
با خودمان رو راست باشیم، ما با "بی ایمانی" و "کفر" و "شرک" مشکل نداریم، با بی حجابی مشکل داریم، آنهم به این دلیل که نسبت به آن تعصب داریم و بی حجابی را یک "تابو" می دانیم.
اگر همین نگاه ادامه پیدا کند و ما متوجه کفر درونی افراد نشویم و برای آن چاره ای نکنیم، چند وقت دیگر که بی حجابی از تابو بودن خارج شد خیلی راحت با آن -و بدتر از آن- کنار می آییم.
فردا قرار است خانم های چادری در شهر های مختلف تجمع کنند. از جهت تبلیغاتی خوب است و ممکن است عده ای را بترساند و روسری هایشان را دو سانت جلوتر بکشند. اما برای قلب و ذهن بی اعتقاد او چه برنامه ای داریم.
یادمان باشد، نقطه ی اصلی حمله ی دشمن به تعبیر زعیم حکیم، "ایمان مردم" است، که حجاب یکی از نمودهای آنست.
برای "بی ایمانی" و "ضعف ایمان" چاره ای کنیم.
#رسائل_حجابیه
@taamollat
🔹 مسئله ی حجاب همانطور که آرام و خزنده به این نقطه رسیده، به همین آرامی -و بلکه با آرامشی افزون- باید حل شود.
آنهم با این ملاحظه که تمرکز از صرف حجاب باید بر تقویت "ایمان قلبی" جامعه متمرکز شود.
ما بدنه ی حزب اللهی کشور و عموم مومنین درباره ی رسالت فرهنگی خود باید به یک #خودآگاهی برسیم،
از نگاه کوتاه مدت و سطحی دست برداریم، اقدامات قهری و شتابزده را کنار بگذاریم، با جامعه و مردمانش به چشم بندگان خدا بنگریم، با جامعه دربیامیزیم، رشد کنیم و رشد دهیم.
اگر با چنین رویکردی وارد شویم امید است که در سالهای بعد اتفاقات خوبی رقم بخورد.
#رسائل_حجابیه
@taamollat
🟢 نقش مثبت کتاب الغدیر در وحدت اسلامی
🔹 نقش مثبت الغدیر در وحدت اسلامی از این نظر است که اولًا منطق مستدل شیعه را روشن میکند و ثابت میکند که گرایش حدود صد میلیون مسلمان به تشیع - برخلاف تبلیغات زهرآگین عدهای - مولود جریانهای سیاسی یا نژادی و غیره نبوده است، بلکه یک منطق قوی متکی به قرآن و سنت موجب این گرایش شده است.
🔸ثانیاً ثابت میکند که پارهای اتهامات به شیعه - که سبب فاصله گرفتن مسلمانان دیگر از شیعه شده است - از قبیل اینکه شیعه غیرمسلمان را بر مسلمانِ غیرشیعه ترجیح میدهد و از شکست مسلمانان غیر شیعه از غیر مسلمان شادمان میگردد، و از قبیل اینکه شیعه بهجای حج به زیارت ائمه(ع) میرود، یا در نماز چنین میکند و در ازدواج موقت چنان، به کلی بیاساس و دروغ است.
🔹ثالثاً شخص شخیص امیرالمؤمنین علی علیه السلام را که مظلومترین و مجهولالقدرترین شخصیت بزرگ اسلامی است و میتواند مقتدای عموم مسلمین واقع شود، و همچنین ذرّیه اطهارش را به جهان اسلام معرفی میکند.
📗 استاد مطهری، شش مقاله، مقاله الغدیر و وحدت اسلامی، ص ۱۰
⭕️ کانال رسمی «بنیاد شهید مطهری» در ایتا، تلگرام و سروش👇
eitaa.com/motahari_ir
t.me/motahari_ir
sapp.ir/motahari_ir
📌 فطرت جامعه
🔹یکی از نکات جالب توجه در اندیشه اجتماعی شهید مطهری، قول به "فطرت داشتن جامعه"، -بمانند فرد انسانی- است.
از نگاه ایشان چنانکه فرد انسانی دارای فطرت و فطرت او دارای بینش ها و گرایش هایی است، جامعه ی انسانی نیز دارای فطرت است.
البته این تمایز اساسی بین فرد و جامعه هست که جامعه بر خلاف فرد انسانی دارای اراده و نفس و شعور نیست؛ از همین جهت ایشان پس از اذعان به فطرت داشتن جامعه و تاریخ، از آن به طبیعت جامعه و طبیعت تاریخ تعبیر می کنند.
فطرت داشتن جامعه بدین معناست که اگر اجتماع انسانی شکل بگیرد، این "هیئت جمعی" بطور طبیعی به حالت ها و وضعیت های خاصی میل دارد.
از جمله اقتضائات فطرت جامعه، میل به توحید است؛ بدان معنا که اجتماع انسانی -به تبع فرد انسانی- به هارمونی و هماهنگی، ساختار و غایت متمایل است.
اصل این حرف در آثار متفکران مارکسیست و لیبرالیست هم در فضا و با زبان خودشان مطرح شده، اما در میان فیلسوفان اجتماعی مسلمان شاید کسی به صراحت ایشان به این مطلب اشاره نکرده باشد.
ایشان در کتاب "جامعه و تاریخ در قرآن" پس از تشریح این ادعا از حوزویان برای ادامه ی تحقیق در این مسئله دعوت می کنند. و صد حیف که این دعوت هنوز بتمامه اجابت نشده است.
#فلسفه_اجتماعی
#شهید_مطهری
#امتداد_حکمت_الهی
@taamollat
📌 امتداد نظریه حرکت جوهری در جامعه و تاریخ
🔹 یکی از مباحث جالب توجه در باب امتداد حکمت و امتداد نظریه ی حرکت جوهری صدرالمتالهین، استمداد از این دیدگاه فلسفی در توجیه تکامل تاریخ است.
نظریه ی تکامل تاریخ و تکامل اجتماع از گذشته های دور ذهن های بسیاری را بخود مشغول کرده و در هر دوره ای برای توجیه و تقویت آن تلاشهایی صورت گرفته است.
یکی از مهمترین زمینه های تقویت نظریه تکامل تاریخی، نظریه ی تکامل انواع داروین بوده است.
تابحال تنها جایی که دیده ام که تاثیر نظریه تکامل را بر مسائل تاریخی تطبیق و تحلیل کرده باشد، کتاب نگاهی به تاریخ جهان نوشته نهرو است.
در آنجا بخوبی نشان داده که در اواخر قرن 18علی رغم سقوط حکومت جمهوری در فرانسه، چگونه نظریه تکامل داروین جامعه را از یاس و احساس عقبگرد نجات داد. خیلی خواندنی است.
اما چنانکه "علم" هیچ گاه نقطه اتکای محکمی برای نظریات کلان و پارادایم ها نبوده و بالاخره روزی پشت همه را خالی کرده، این نگاه برای جامعه شناسان بوجود آمده که برای توجیه تکامل تاریخی، با فلسفه بهتر می توانند کنار بیایند، تا با علم.
از اینجهت در قرن نوزدهم نظریه تکامل تاریخی، صحت و اعتبار خود را بیشتر وامدار فلسفه بوده است تا علم.
اما برای ما که از همان اول هم به علم بدگمان بوده ایم، فلسفه جایگاه محکمتری داشته است.
نظریه حرکت جوهری ملاصدرا، به عنوان آخرین تقریر از مسئله ی حرکت، زمینه را برای توجیه و تنقیح مسئله ی تکامل تاریخی هموار کرد.
در میان متفکران اجتماعی مسلمان، آیت الله خامنه ای و شهید مطهری بیش از دیگران از این نظریه در توجیه مسائل تاریخی بهره برده اند.
آیت الله خامنه ای با تطبیق نظریه حرکت جوهری بر فرایند حرکت انبیا و شهید مطهری با قول "فطرت جامعه و تاریخ"، پای آن نظریه فلسفی را به مباحث اجتماعی باز کردند.
اما "حرکت جوهری" در جامعه و تاریخ حقیقتا به چه معناست؟
#فلسفه_اجتماعی
#شهید_مطهری
#امتداد_حکمت_الهی
@taamollat
هدایت شده از امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
📌غفلت از فرهنگ ، دمیدن در آتش تضاد
(حجاب، فرهنگ و ارشاد)
🔸 اساس یک جامعه را فرهنگ آن جامعه میسازد، و "فرهنگ" ارزشها و هنجارهای رسوخ یافته در لایههای شخصیتی و هویتی افراد جامعه است.
🔹هر تغییر اجتماعی و کنترل رفتاری لاجرم میبایست مبتنی بر لایههای شخصیتی و هویتی افراد جامعه باشد و الا نتیجه معکوس خواهد داشت و به ضد خودش مبدل میشود.
🔸 تلقی غیر واقع بینانه، خیالی و آرمانی از فرهنگ و هویت یک ملت، موجب برنامهریزی و سیاستگذاری غیر دقیق و پرمخاطره میشود و راه را بر هرگونه اقدام معقول و نتیجهبخش میبندد. بنابراین مردمشناسی فرهنگي و اطلاع دقیق از گرایشها و کنشهای افراد جامعه در شرایط و موقعیتهای مختلف "شرط ماتقدم" برنامهریزی، سیاستگذاری و مدیریت اجتماعی است.
🔹 برنامهریزی و سیاستگذاری در مقوله #حجاب و #عفت اجتماعی، از این قاعده مستثنی نیست و در شرایط حاضر نیازمند مردمشناسی فرهنگي و شناخت روحیات، گرایشهای مردم و پیش بینی واکنشهای اجتماعی است.
🔸 "انسان ایرانی" انسانی پیچیده با خلقیات خاص و متنوع در موقعیتهای اجتماعی است. نوع افراد ایرانی انسانهایی هستند که برپایه احساسات به حقايق و وقایع مینگرند و بر همان پایه تصمیمگیری میکنند و رفتارهای خود را سامان میدهند. این ویژگی در همه اقشار جامعه و همه طیفهای اجتماعی اعم از مذهبی و غیر مذهبی، تحصیلکرده و غیرتحصیلکرده، و ... جاری و ساری است.
🔸 احساسی بودن ذاتا یک نکته منفی یا مثبت نیست بلکه یک اقتضا و یک ظرفیت است که هم در جهت صحیح امکان مدیریت دارد و هم در جهت منفی و انحراف.
🔹 "انسان احساسی" انسانی است که به ظواهر پدیدها توجه دارد و براساس ظواهر قضاوت میکند و به سرعت حکم صادر میکند. از این رو بر مشاهدات و شنیدهها اعتماد دارد و کمتر به ابعاد پنهان و لایههای عمیق وقایع و پدیدهها توجه میکند. به همین جهت یک قطعه فیلم کوتاه و یا یک خبر و شایعه میتواند چنین جامعهای را تحتالشعاع قرار دهد و احساس همدردی و یا احساس تنفر و کینه را در جامعه بگستراند و برخی از افراد را به نفی ساختارها و تخریب زیرساختها تحریک و وادار میکند. حتی زیاد اتفاق میافتد که افرادی به اقداماتی دست بزنند که در تضاد و تقابل با اعتقادات و باورهای آنهاست و اصلا به لوازم اقدامات خود توجه ندارند.
🔸 انسان احساسی، سازندهی جامعهی احساسی است. جامعه ای که نظم اجتماعی آن نه برپایه قانون و نظام حقوقی و منافع ملی بلکه بر روابط انسانی و نظام ارتباطی و منافع شخصی و قومی استوار است. لذا جامعه احساسی خواستگاه تغییرات و نوسانات سریع اجتماعی است که البته هم میتواند در جهت مثبت و تعالی قرار گیرد و با با وحدت و همبستگی برآمده از اعتماد عمومی، اتفاقات معجزهسان را رقم زند و هم میتواند در جهت انحراف و ارتجاع به کار گرفته شود و به گسترش اختلافات و تضادهای اجتماعی منتهی شود.
🔹 مدیریت و کنترل اجتماعی در چنین جامعهای قبل از آنکه ناشی از اقتدار و تحکّم باشد مبتنی بر تبیین و اقناع فرهنگي و تمرکز بر زیباسازی و جلوهپردازیهای هنری و تبلیغی است. در این صورت اقتدار و تحکّم ثمربخش خواهد بود و با اقبال عمومی مواجه خواهد شد و الا هرچقدر هم این اقتدار و تحکّم عادلانه و به مصلحت واقعی افراد جامعه باشد با مخالفت روبرو خواهد شد و حتی بسیاری از مذهبیها و وفاداران نظام هم نمیتوانند همراهی کنند.
✍ سیدمهدی موسوی
#حجاب
#نظم_اجتماعی
#تغییر_اجتماعی
#شاکله_جامعه
#جامعه_شناسی
#گشت_ارشاد
#جامعه_احساس
#انسان_احساسی
#امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121