💥🌹💥🌹💥🌹💥🌹💥
🌹
⭕️ شش تناسب ضروری در ازدواج که نباید نادیده گرفت (بخش اول)
🔹یکی از ملاکهای مهم ازدواج #کفویت است. کفویت یعنی سنخیت، هموزن بودن، هماهنگی و تناسب. #هم_کفو_بودن را با مشابه بودن اشتباه نگیرید. برخی معتقدند که در صدر اسلام کسانی را داشتیم که با همکفوشان ازدواج نکردند مثل رسول اکرم (ص) با حضرت خدیجه (س) که هم از نظر سنی و هم از نظر طبقاتی تناسب نداشتند. همچنین ما در بین معصومین علیهمالسلام کسانی را میشناسیم که با کنیز ازدواج کردند مثل امام جعفر صادق (ع) که با حمیده، کنیزی از نواحی خراسان، امام موسی کاظم (ع) با نجمه، کنیزی از شمال آفریقا و امام جواد (ع) با سمانه کنیزی از مصر ازدواج کردند.
🔹امامان معصوم علیهمالسلام هنگامیکه میخواستند همسری را انتخاب کنند، باید با پاکترین، لایقترین و شایستهترین زن کره زمین ازدواج میکردند؛ قطعاً کنیزی که امامان علیهمالسلام با آنها ازدواج کردند، لایقترین بودند لذا در زمینه #کفویت نباید خودمان را با معصومین مقایسه کنیم. امام علی (ع) در نامه به عثمان بن حنیف میفرمایند: «عثمان بدان که شما هیچگاه نمیتوانید مانند ما زندگی کنید».
💠کفویت را نادیده نگیرید
🔹 #ازدواج_کردن مانند خریدن لباس است. هنگامی که شما میخواهید لباسی بخرید سعی میکنید لباسی را انتخاب کنید که متناسب با قد و اندازه شما باشد و ایراد فاحشی نداشته باشد. هنگام خریدن لباس شما هیچگاه لباسی که یک آستینش کوتاه و آستین دیگرش بلند باشد را انتخاب نخواهید کرد، چون چنین لباسی حتی قابل تغییر هم نیست. گاهی وقتها در خرید لباس متوجه یک ایراد جزئی مثل افتادن یک دکمه میشوید که بعداً خودتان میتوانید دکمهای به آن بدوزید. در ازدواج هم اینگونه است، گاهی برخی عدم تناسبها قابل چشمپوشی است و گاهی اینگونه نیست. نکته مهمی که در #ازدواج باید به آن توجه کنیم این است که بههیچعنوان فریب قولهایی که از جانب طرف مقابل داده میشود را نخوریم. لذا طرف مقابل را همانگونه که هست، بپذیریم. اگر طرف مقابل اهل نماز و روزه نیست و از لحاظ اعتقادی با ما تناسب ندارد، اما قول میدهد که بخاطر ما نماز بخواند، اعتماد نکنیم زیرا چنین قولهایی ناپدار و تثبیت نشده هستند.
💠شش تناسب ضروری در ازدواج
🔹 #هم_کفو و #هم_شأن بودن #زن و #مرد در #ازدواج بسیار اهمیت دارد. این معیار، #موجب_تفاهم زن و شوهر و مهمترین عامل پرورش صحیح فرزند و استحکام خانواده است. لذا لازم است دختر و پسر در شش مورد تناسب داشته باشند که در بخش های بعدی این نوشتار بدان ها خواهیم پرداخت. #ادامه_دارد...
نویسنده: هدی سادات پاکنهاد
منبع: تبیان
#ازدواج #کفویت
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⭕️برگزیده ای از #روایات_جهاد_با_نفس
🔹امام صادق علیه السلام فرمودند: خداوند متعال #پیغمبر_اکرم صلی الله علیه و آله را به #مکارم_اخلاق ممتاز ساخت، و اینک شما خود را بیازمائید اگر از آن صفات کریمه چیزی در شما بود خداوند را شکر کنید و از او در آن صفات افزونی طلبید، و آنها را که ده مورد است بر شمرد: یقین، و قناعت، و پایداری، و شکیبائی، و نیکخویی، و جوانمردی، و غیرتمندی، و مردانگی و دلیری، و مروت.
📕وسائل الشیعه، ج ١۵، ص ۱۸۰
منبع: وبسایت مرکز تنظیم و نشر آثار آیت الله العظمی بهجت (ره)
#جهاد_با_نفس
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
🌸☄🌸☄🌸☄🌸☄🌸
☄
⭕️تربیت دینی خانواده (بخش اول)
💠مقدمه
🔹آدمی از دیر زمان درصدد بوده معمای حیات و مقصود از زندگی را بداند، از آینده و سرنوشت خویش تا حدی باخبر شود، توجیه درستی از رویدادهای این عالم به دست آورد و تفسیر معقولی نسبت به پدیده ها و دگرگونی های جهان داشته باشد. پاسخگوی اینگونه مسائل، که همواره ذهن انسان را به خود مشغول داشته، بدون شک، در هر زمانی #دین بوده است؛ زیرا #حقیقت_زندگی را تفسیر می نماید، هدف از آمدن و ماندن در این عالم را معنا می کند و #مسیر_درست_زندگی و راه رسیدن به سعادت دنیا و آخرت را نشان می دهد. [۱] اساسی ترین رکن دین، یعنی #ایمان به خدای یکتا انسان را از نگرانی، اضطراب و دغدغه خاطر مصون داشته، در برابر رویدادهای نامطلوب زندگی ثابت و استوار نگه می دارد، به گونه ای که هیچ حادثه ای نمی تواند تزلزلی در او ایجاد نماید.
🔹براساس #بینش_اسلامی، هر انسانی از هنگام تولد با #فطرت_الهی و گرایش به خداشناسی قدم به عرصه زندگی می گذارد؛ ساختار وجودی انسان به گونه ای است که او را به سوی خدا هدایت می کند و در این میان، تفاوتی بین مسلمان و غیر مسلمان وجود ندارد، بلکه همه انسان ها در آغاز زندگی، از استعداد خاصی برای حقیقت جویی و نیل به کمال بهره مندند و به فرموده پیامبر اکرم (ص)، «کل مولود یولد علی الفطرة؛ هر نوزادی با فطرت خدایی زاده می شود». [۲] با وجود این، #فطرت و ساختار وجودی انسان در هر شرایطی به صورت یکسان عمل نمی کند و ممکن است عوامل نامساعد بیرونی و محیط ناسالم زندگی مانع از شکوفایی و بروز نقش صحیح آن گردد. [۳] بر این اساس، لازم است به این جنبه از وجود آدمی توجه ویژه ای مبذول گردد تا #حس_دینیاش شکوفا گردد، به خصوص در مورد #کودکان و #نوجوانان، توجه به این جنبه وجودی آنان #اهمیت_فراوان دارد؛ زیرا نسبت به بزرگسالان تربیت پذیرترند. این کار تنها در سایه #تربیت_صحیح امکان پذیر است.
💠ابعاد تربیت
🔹 #تربیت به مفهوم عام آن، شامل جنبه های گوناگون جسمانی، روانی، عاطفی، عقلانی، اجتماعی، اخلاقی و دینی است و هر یک از این ابعاد به لحاظ روان شناختی و تربیتی در زندگی انسان اهمیت فراوان دارد. آنچه در دوره نخست زندگی توجه بدان لازم است، #پرورش و #رشد_هماهنگ و #منظم #ابعاد_وجودی_کودک است؛ به گونه ای که اگر در بعضی آنها، دچار نارسایی گردد و یا احیاناً رشد مطلوب نیابد، در آینده دچار مشکل خواهد شد. تحقق این امر، مسؤولیت بزرگی است که بر دوش مربیان کودک و نوجوان، اعم از #والدین، #آموزگاران و دستاندرکاران امور تربیتی مدارس، گذاشته شده است. [۴] #تربیت دارای دو نقش مهم #آموزش و #پرورش است که در یکی اهتمام به آموزش فنون، مهارت ها و توانایی های لازم برای رفع نیازهای جامعه است، و در دیگری #پرورش_حس_دینی و مذهبی کودک که به صورت فطری در نهاد او به ودیعت گزارده شده، مورد توجه است. بررسی همه ابعاد تربیت به لحاظ نقش اساسی آن ها در زندگی انسان لازم است، ولی در یک مقاله نمی گنجد، بدین روی، در این نوشتار، تنها به بررسی تربیت دینی اکتفا می شود. #ادامه_دارد...
پی نوشتها؛
[۱] رجب علی مظلومی، گامی به سوی تربیت، نشر آفاق، ص ۸۰
[۲] مجلسی، بحارالانوار، ۲۸۱/۳
[۳] علیرضا اعرافی و همکاران، اهداف تربیت از دیدگاه اسلام، ص ۱۱۹
[۴] ر.ک: علی شریعتمداری، روانشناسی تربیتی، امیر کبیر، ص ۱۹۱
برگرفته از فصلنامه معرفت، شماره ۳۲، محمد احسانی
منبع: حوزه نت
#تربیت #تربیت_دینی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
💥🌹💥🌹💥🌹💥🌹💥
🌹
⭕️ شش تناسب ضروری در ازدواج که نباید نادیده گرفت (بخش دوم)
🔸یکی از ملاکهای مهم ازدواج #کفویت است. کفویت یعنی سنخیت، هموزن بودن، هماهنگی و تناسب. #هم_کفو_بودن را با مشابه بودن اشتباه نگیرید. #هم_کفو و #هم_شأن بودن #زن و #مرد در #ازدواج بسیار اهمیت دارد. این معیار، #موجب_تفاهم زن و شوهر و مهمترین عامل پرورش صحیح فرزند و استحکام خانواده است؛ لذا لازم است دختر و پسر در شش مورد تناسب داشته باشند:
1⃣اعتقادات مذهبی
🔹 #اعتقادات_مذهبی یکی از مهمترین معیارهای انتخاب همسر است که بر ابعاد مختلف زندگی تأثیر میگذارد. اختلافات مذهبی در ازدواج، منجر به بروز تنش در بسیاری از مسائل زوجین مثل تربیت فرزند، نوع پوشش، مسافرت و... میشود. دقت کنید تناسب در اعتقادات مذهبی تنها شامل انجام واجبات مثل نماز، روزه، خمس و... نمیشود، لذا نماز و روزه را به تنهایی ملاک تدین در انتخاب همسر قرار ندهید. گاهی ممکن است فردی نماز بخواند، اما در ارتباط با محارم حد و حدود شرعی را رعایت نکند، یا نماز بخواند اما اهل عزاداری و رفتن به زیارتگاههای مذهبی نباشد. به همین خاطر توصیه میشود در امر ازدواج، #اعتقادات_مذهبی را به صورت جزئی مورد بررسی قرار دهید و ببینید #چارچوبهای_دینی و باید و نبایدهای الهی چقدر در زندگی #طرف_مقابلتان وجود دارد؟ طرف مقابلتان چقدر به خط قرمزهایی که #دین برای ما تعیین کرده، احترام میگذارد یا از انها عبور و عدول میکند؟
2⃣کفویت اقتصادی
🔹 #تناسب_اقتصادی یکی دیگر از مسائل مهم در انتخاب همسر است. از آنجایی که ازدواج دختر و پسر پیوند دو خانواده است، تفاوت مالی خانواده میتواند مشکلاتی را برای زوجین ایجاد کند. چنانچه اگر خانواده یکی از طرفین از وضع مالی خیلی بالایی برخوردار باشد و دیگری از طبقه متوسط باشد، در هنگام مهمانی دادن، مهمانی رفتن، هدیه دادن، خریدهای عروسی و... مدام تنش ایجاد میشود. رسول اکرم (صلی الله علیه و آله ) میفرمایند: کسی که بخاطر ثروت با کسی ازدواج کند، با همان هم بدبخت میشود. #ادامه_دارد...
نویسنده: هدی سادات پاکنهاد
منبع: تبیان
#ازدواج #کفویت
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
💥☄💥☄💥☄💥☄💥
☄
⭕️فرزند آوری در آئینه آیات قرآن (بخش ششم)
🔸در بسیاری از آیات #قرآن_کریم #فرزندآوری با ویژگی ها و تعابیر بسیار ستودهای توصیف شده که جای هیچ شک و شبهه ای را باقی نمی گذارد که در گفتمان وحیانی این کتاب مقدس، موضوع فرزندآوری و #ازدیاد_نسل #امری_مطلوب و پسندیده است، ضمن اینکه بسیاری از احکام و دستورات دین اسلام به صورت صریح و جزئی تر در آئینه روایات منعکس شده است.
💠به برخی از آیات قرآن که تعابير بسیار پسندیده ای برای فرزند و فرزندآوری در آنها وجود دارد اشاره میکنیم:
8⃣ آیات ۷۴ و ۷۵ سوره فرقان: در این آیات و در توصیف گروهی از رستگاران میخوانیم: «وَالَّذينَ يَقُولُونَ رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّيَّاتِنا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقينَ إِماماً * أُوْلئِكَ يُجْزَوْنَ الْغُرْفَةَ بِما صَبَرُوا وَ يُلَقَّوْنَ فيها تَحِيَّةً وَ سَلاماً؛ و كسانى كه میگویند: پروردگارا! از همسران و فرزندان مان مايه روشنى چشم ما قرار ده، و ما را براى پرهيزگاران پيشوا گردان* [آرى] آنها هستند كه درجات عالى بهشت در برابر شكيبايی شان به آنان پاداش داده میشود و در آن، با تحيّت و سلام رو به رو مى شوند». در اینجا شاهدیم که مؤمنان راستین از خداوند می خواهند که #فرزندانشان را یکی از عواملی که می تواند برای آنها مایه «چشم روشنی» باشد قرار دهد.
🔹اصطلاح «قرّة عين» که در این آیه کریمه به کار رفته، معادل اصطلاح فارسی «نور چشم» است و كنايه است از كسى كه مايه سرور و خوشحالى می گردد. اين تعبير در اصل از كلمه «قرّ» گرفته شده كه به معنى سردى و خنكى است [۱] و از آنجا كه معروف است - و بسيارى از مفسران به آن تصريح كرده اند - اشک شوق همواره خنك و اشك هاى غم و اندوه داغ و سوزان است لذا «قرّة» عين به معنى چيزى است كه مايه خنك شدن چشم انسان مى شود يعنى اشك شوق از ديدگان او فرو مى ريزد و اين كنايه زيبايى است از سرور و شادمانی. [۲] این موضوع نشانگر جایگاه والای همسران و #فرزندان است که میتوانند مایه افتخار و سرور و سعادت مؤمنین گردد. آن هم نه مؤمنین عادی، بلکه مؤمنین راستکرداری که دارای مراتب عالی هستند، تا آنجا که خود را لایق پیشوایی دیگر پرهیزکاران می بینند و چنین چیزی را از خداوند مسئلت می نمایند و در بالاترین درجات بهشت نیز جا دارند.
🔹ممکن است پرسیده شود که همسران و فرزندان چگونه می توانند مایه افتخار و چشم روشنی انسان گردند؟ در پاسخ می گوییم دعای مؤمنین این است که همسران و فرزندانشان موفق به طاعت خدا و اجتناب از معصيت او شوند و در نتيجه از عمل صالح آنان، چشم ايشان روشن گردد، و اين دعا مى رساند كه بندگان رحمان غير از اين، ديگر حاجتى ندارند؛ و نيز مى رساند كه بندگان رحمان اهل حق و حقیقت اند و پيروى هواى نفس نمى كنند، زيرا هر همسر و هر ذريه اى را دوست نمى دارند، بلكه آن همسر و ذريه را دوست مى دارند كه بنده خدا باشند. [۳] #ادامه_دارد...
پی نوشتها؛
[۱] فرهنگ معاصر عربی فارسی، آذرنوش، آذرتاش، نشر نی، چ دهم، ص ۵۳۴
[۲] تفسیر نمونه، ج ۱۵، ص ۱۶۷
[۳] المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۱۵، ص ۳۳۹
نویسندگان: حجّة الاسلام احمد حیدری - علی غبیشاوی
منبع: وبسایت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (بخش آئین رحمت)
#فرزند #فرزندآوری
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⭕️دورهی امامت امام رضا علیه السلام
🔹اگرچه در زندگى مبارک ائمّه علیهمالسّلام در طول ۲۵۰ سال دوران امامت، نقاط برجسته و ممتاز زیاد است، که هر کدام از اینها در خور آن است که مورد تحلیل و توجّه و تفسیر و بازیابى قرار بگیرد، ولى #دوران_امام_هشتم سلامالله علیه یکى از برترین دورانها در این زمینه است. شروع امامت امام هشتم سلامالله علیه در دوران سلطهى قاهرانهى #هارون_الرّشید بود، بعد از شهادت مظلومانهى موسىبنجعفر سلام الله علیه در زندان، و فشار عجیبى بر هر کسى که اندکى از خواستههاى دستگاه حکومت سرپیچى میکرد برقرار بود. در یک چنین موقعیّتى امام هشتم سلامالله علیه به امامت رسیدند. در روایت دارد که کسى از اصحاب گفت که این جوان، این فرزند موسىبنجعفر این مسئولیّت را بهعهده گرفته است، در حالىکه «وَ سَیفُ هارونَ یُقَطِّرُ الدَّم»؛ خون از شمشیر هارون میچکد، در یکچنین وضعیّتى. این بزرگوار توانستند در همان شرایط دشوار، خطّ روشن سیرهى نبوى و معارف قرآنى و اسلامى را بین جامعهى مسلمین توسعه بدهند و دلها را به مکتب اهلبیت و به خاندان پیغمبر نزدیک کنند.
بیانات مقام معظم رهبری ۹۳/۰۶/۱۶
منبع: وبسایت دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری
#امام_خامنه_ای
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
🌸☄🌸☄🌸☄🌸☄🌸
☄
⭕️تربیت دینی خانواده (بخش دوم)
🔹شناخت مفهوم #تربیت_دینی منوط به شناخت معنای دو کلمه «تربیت» و «دین» است. از این رو، لازم است به معانی این دو واژه اشاره شود؛ واژه #تربیت در لغت، به معنای پرورانیدن یا پرورش دادن - یعنی: به فعلیت رساندن نیروهای بالقوه [۱] - آمده، اما در اصطلاح، تعاریف متعددی از آن ارائه شده است. این تعاریف در عین تعدد، همگی در این جهت توافق دارند که #تربیت فرایندی است که نتیجه اش #تغییر_رفتار_فرد (اعم از ظاهری و باطنی) و کسب هنجارهای مورد قبول می باشد. با توجه به این مطلب، اولاً، حصول چنین چیزی نمی تواند دفعی باشد. ثانیاً، #متربی نیز باید استعدادهای لازم را برای #تربیت_پذیری دارا باشد. اما علاوه بر این، پرورش واقعی در صورتی محقق می شود که #جریان_تربیت بر اساس #فطرت و سرشت متربی انجام گیرد. واژه #دین نیز در لغت، به معنای کیش، آیین، طریقت، و شریعت [۲] و در اصطلاح، عبارت است از: مجموعه اصول و قواعد بنیادی و احکام و دستوراتی که از سوی خدا به انسان داده شده است. به عبارت دیگر، دین شامل گزاره های توصیفی و تجویزی است و سه عنصر اساسی دارد:
🔸الف. #شناخت: نخستین عنصر مؤثر در دینداری و تدین، علم به اصول و قواعد ضروری دین است؛ یعنی #متدین باید گزاره های دینی را از طریق استدلال و برهان عقلی دریافت نماید؛ مانند توصیف این که «الله آفریننده جهان است» یا «خدا یکی است» از گزاره های توصیفی مربوط به مسائل اعتقادی است، که یک موحد باید بداند. آنچه در این زمینه قابل توجه است این که در باب شناخت گزاره های دینی، نباید به ظن و گمان قناعت کرد؛ زیرا خداوند می فرماید: «وَ لَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ؛ [اسراء، ۳۶] از چیزی که به آن علم نداری پیروی نکن». بلکه به علم و یقین باید رسید.
🔸ب. #ایمان: عنصر دوم در دین، #التزام_قلبی انسان به باورها و اصول مسلم دینی است. به کسی که اعتقاد قلبی نسبت به خدا نداشته باشد، متدین گفته نمی شود. ریشه تمام ارزش های اخلاقی ایمان به گزاره های دینی بوده و این ایمان مبتنی بر معرفت و شناخت است، به گونه ای که هر چه معرفت کامل تر باشد، آن ایمان نیز بارورتر خواهد بود. البته علم و شناخت شرط کافی برای ایمان نیست، بلکه شرط لازم آن است و عنصر اراده و #گرایش_باطنی به التزام قلبی نسبت به باورهای دینی جزء اخیر ایمان را تشکیل می دهد. با توجه به این مطلب، ایمان یک عمل قلبی کاملاً اختیاری است، که فرد پس از شناخت لازم و به دور از فشارهای بیرونی یا اصول اسلامی را پذیرا می شود و یا آن را انکار می کند. چه بسا افرادی هستند که در عین شناخت گزاره های دینی، در اثر لجاجت و عناد، ایمان نمی آورند. در مورد انتخابی بودن ایمان، شواهد فراوانی از آیات قران وجود دارد؛ از جمله این که خداوند می فرماید: «إِنَّا هَدَيْنَاهُ السَّبِيلَ إِمَّا شَاكِرًا وَإِمَّا كَفُورًا؛ [انسان، ۳] ما راه را به او نشان دادیم، خواه شاکر و پذیرا باشد، یا کفران کننده و ناسپاس». در جای دیگری می فرماید: «لَا إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ؛ [بقره، ۲۵۶] در قبول دین اکراهی نیست.
🔸ج. #عمل: عنصر سوم دین عمل به گزاره های تجویزی و احکام دینی است؛ یعنی: آنچه را فرد از باورهای دینی میداند و به آن ایمان دارد، در مرحله #عمل نیز آشکار سازد. عملی از نظر اسلام ارزشمند است، که ناشی از #ایمان_راسخ به اصول دین و ارزش های مذهبی باشد. در موارد متعددی از قرآن کریم، ایمان پیش از عمل صالح ذکر شده است؛ مانند «آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ»؛ و این می رساند که هیچ عملی بدون ایمان نیکو و پذیرفته نیست. در این مورد، شواهد فراوانی از قرآن وجود دارد که #عمل_صالح را مشروط به ایمان می کند؛ نظیر «مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً؛ [نحل، ۹۷] هر کس از مرد و زن کار نیکی انجام دهد، به شرط این که ایمان داشته باشد، ما او را زندگی پاک و پاکیزه ای می بخشیم». از آنچه درباره دین و تربیت گفته شد، روشن گردید که #مفهوم_تربیت_دینی در ارتباط با سه محور #شناخت، #ایمان و #عمل قابل تحقق است. این سه عنصر در تربیت دینی هر کس، نقش اساسی دارد و مربی بر همین اساس باید عمل تربیت دینی را اجرا کند. بنابراین، می توان گفت: #تربیت_دینی فرایندی است که از طریق اعطای بینش، التزام قلبی و عملی به فرد هماهنگ با فطرت و به دور از جبر و فشار، به منظور نیل به سعادت دنیوی و اخروی انجام می گیرد. #ادامه_دارد...
برگرفته از فصلنامه معرفت، شماره ۳۲، محمد احسانی
منبع: حوزه نت
#تربیت #تربیت_دینی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد