✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️«عفت نفس» چگونه به دست می آید؟ (بخش چهارم و پایانی)
🔸#عفت نقطه مقابل «شکم پرستى و شهوت پرستى»، و صفتی است که باعث حفظ #اعتدال در «نیروی شهوت» در انسان میشود. #عفت به معنای دور داشتن خود در صحنه عمل و رفتار، از هرگونه #ناهنجاری و #زشتی است. #عفت از «بزرگترین فضایل انسانى» است و هیچ کس در «سیر الى الله»، بدون داشتن «عفت» به جایى نمى رسد.
💠اقدامات لازم برای تزکیه نفس و دوری از گناه (۳)
8⃣«مؤاخذه و مجازات»
🔹پس از محاسبه لازم است، #نفس به خاطر #عمل_زشتی که انجام داده، #تنبیه و مجازات شود تا از تکرار آن جلوگیری گردد. در آغاز، #نفس خودمان را مورد خطاب و تهدید قرار دهیم که: من #تصمیم گرفتهام که فلان گناه را ترک کنم، اگر در این کار با من همکاری نکنی و مرتکب #گناه شوی، فلان #مجازات را دربارهات اجرا میکنم. مثلاً اگر به نامحرم نگاه کنی، یک روز روزه میگیرم. #اولیای_الهی به منظور تنبیه و تأدیب خویش، تکالیف و انجام اموری را برخود الزام میکردند. از قبیل شب زنده داری، گرسنگی، روزه داری، کم گویی، اطعام و غیره. #امام_علی (علیه السلام) میفرماید: «#گرسنگی برای به اسارت در آوردن #نفس و شکستن عادتهای بد، کمک خوبی است». [۱]
9⃣«دعا و توسل»
🔹کمک و #استعانت از #خداوند، در رشد و #تهذیب_نفس ضروری است؛ زیرا بدون استعانت از خداوند متعال هیچ کسی نمی تواند در این مسیر موفق شود، و #توسل به #ائمه_هدی علیهم السلام بسیار موثر، بلکه لازم است. هنگامی که پیراهن حضرت یوسف (عليه السلام) شفاء میدهد، یک نظر و توجه #امام_زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) که جانها به فدایش باد چه خواهد کرد.
🔟«پایداری»
🔹هیچ صفتی یکباره در وجود آدمی پدید نمی آید و از بین نمیرود. برای اینکه دچار #گناه نشویم، لازم است به مواردی که در بالا ذکر شد توجه و تأمل کنیم؛ و اینکه بر اثر #مداومت به انجام ندادن گناه، «ملکه ترک گناه» در #نفس ما پدید می آید و دیگر به راحتی از #گناه فاصله میگیریم. البته در ابتدا مشکل به نظر میرسد، اما بعد از گذشت مدتی به خوبی #تغییراتی را در خود می توان مشاهده کرد، که لازمه این موفقیت و سعادت، #پایداری_انسان است. هنگامی این پایداری از ما سر میزند که به کار و برنامه خود ایمان و اعتقاد کامل داشته باشیم.
🔹دیگر اینکه به پیامد دوری از گناه که همان رسیدن به «کمال» و «سعادت حقیقی» خود در این دنیا و «بهشت» و «قرب الهی» در آخرت است، فکر کنیم؛ و نکته آخر اینکه بدانیم ما نهایتا صد سال در این دنیا میخواهیم زندگی کنیم، و برای همیشه از این #دنیا می رویم، و تا بی نهایت در #آخرت خواهیم بود. توجه به این امور عزم و اراده و قدرت ما را در #ترک_گناه تضمین خواهد کرد ان شاء الله.
پی نوشت؛
[۱] غررالحکم، ص ۷۷۳
منبع: وبسایت پرسمان
#عفت
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
⭕️ماهیت انقلاب اسلامی
🔹میدانیم که «انقلابات مقدّس اجتماعی» منتهای هنرشان این است که در طبقه محروم و مظلوم روح حیاتی بدمند و آنها را به #قیام در برابر #طبقه_استثمارگر وادار کنند. ماهیت #انقلاب_اسلامی تنها این نبود که طبقهای را به جان طبقه دیگر بیندازد؛
🔹البته این کار را کرد، این روح را دمید و مردم را به «قیام» در برابر «ظلم» وادار کرد، امّا کارش تنها این نبود؛ کاری بالاتر و #انقلابی_عظیمتر نیز بپا کرد که جز از او و کسانی از طراز او یعنی پیغمبران، ساخته نیست.
🔹#انقلاب_درونی ایجاد کرد، یعنی #بشر را حتی علیه «تبهکاری های خودش» به #قیام واداشت. این خصوصیت منحصراً از #مذهب است که قادر است #آدمی را علیه تبهکاری و جنایتکاری شخص خودش به قیام وادارد که از خود حساب بکشد، خود را ملامت کند و خود را به پای #محکمه_عدل و انصاف بکشد.
📕امدادهای غیبی در زندگی بشر، مرتضی مطهری، ص ۱۹
منبع: پورتال جامع استاد شهید مطهری
#شهید_مطهری
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️مهدویت؛ کلید آمادگی جهان (بخش دوم و پایانی)
🔸آمادگی برای #ظهور یعنی، اشتیاق مؤمنانه به #موعود_منتظَر و ناامیدی از هرچه غیرخدایی است. اشکالی در قابلیت بینهایت فرستادگان الهی و ائمه معصومین علیهم السلام در هدایت بشریت و سامان دادن به امور جهان نبوده، بلکه «عدم آمادگی بشریت» مانع از بهرهمندی انسان ها از فیوضات و برکات الهی شده است. بر این اساس، تا زمانی که #بشریت آمادگی ظهور و اقامه حکومت اسلامی در سراسر دنیا را نیابد، همچنان در فراق آن دولت کریمه و آرمانی خواهد سوخت.
💠گمشده بزرگ پیش از ظهور
🔹امام صادق (عليه السلام) در روایتی دلیل نامگذاری #حضرت_مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را اینگونه بیان میکنند: «إِذَا قَامَ الْقَائِمُ دَعَا النَّاسَ إِلَى الْإِسْلَامِ جَدِيداً وَ هَدَاهُمْ إِلَى أَمْرٍ قَدْ دَثَرَ وَ ضَلَّ عَنْهُ الْجُمْهُورُ وَ إِنَّمَا سُمِّيَ الْمَهْدِيُّ مَهْدِيّاً لِأَنَّهُ يُهْدَى إِلَى أَمْرٍ مَضْلُولٍ عَنْه» [۱] (هنگامى كه #قائم قيام كند، مردم را به سوی اسلام جديدى دعوت خواهد كرد و مردم را به امورى میطلبد كه در نزد بسیاری كهنه شده است، و او از آن جهت #مهدى نامیده شده كه مردم را به سوی چیزی که از آن گمراه شده اند هدایت میکند).
🔹تفاوت جاهلیت قبل از اسلام، با گمراهیای که قبل از ظهور #امام_زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) روی میدهد، در این است که جهالت اول، جهالت و دوری از اصل اسلام بود، ولی جهالت قبل از ظهور، جهل در فهم #حقیقت_اسلام است. به عبارت دیگر، با این که اسلام وجود دارد و بسیاری خود را مسلمان مینامند، اما به دلیل جهالت نسبت به #اسلام_ناب، و چگونگی تحقق همه جانبه آن، عطش بشریت به سوی جهانی عاری از گمراهی، برطرف نشده است.
🔹اینجاست که #بشر برای درمان پریشانی دنیای خود، #منتظر کسی هستند که بتواند انواع #معضلات و پیچیدگی های امور جهان را با #هدایتی_الهی برطرف کرده و به سامان برساند. چرا که تدبیرها برای سامان دادن به مشکلات جهان به در بسته خورده است، و تنها با #هدایت_الهی و تبعیت از #ولیِ_خدا است که میتوان بر مشکلات متعدد جهان فائق آمد؛ چنانکه این گونه ندا سر میدهیم: «أَيْنَ الْمُنْتَظَرُ لِإِقامَةِ الْأَمْتِ وَالْعِوَجِ» [۲] (کجاست آنکه برای راست نمودن #انحراف و #کجی به انتظار اویند).
💠«بلوغ و شکوفایی علم»
🔹با اینکه در دوران کنونی، #علم به سرعت پیش میرود، اما هنوز «زوایای بسیاری از #علوم»، مخفی مانده است، و همین امر باعث شده با وجود پیشرفت نسبی در حوزه هایی مثل تکنولوژی و صنعت، در حوزه های اساسی مانند «دینشناسی» و «انسان شناسی» و «مدیریت جهان بشری» و «رشد روحی»، #جوامع هنوز اندر خم یک کوچه مانده و با #مشکلات_فراوانی دست به گریبان باشند.
🔹یکی دیگر از زوایای قابلیتها و فیوضات #حضرت_مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، باز کردن گرههای کور و ناشناخته در مسیر هدایت و تعالی بشر است؛ چنان که امام صادق (عليه السلام) دلیل این نامگذاری آن حضرت به #مهدی را اینگونه بیان میکنند: «لِأَنَّهُ يُهْدَى إِلَى كُلِّ أَمْرٍ خَفِي». [۳] (زيرا براى هر امر پوشيدهاى راهنمايى شده است). از این روایت نیز اینگونه برمیآید، اموری که بر دیگران پوشیده است و راهکار آن را نمیدانند، #امام_مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) با درایت و بصیرتِ برآمده از #اسلام، حل خواهد نمود.
💠«نزدیکی به افق وجودی حضرت مهدی» (عجل الله تعالی فرجه الشریف)
🔹چه از نظر فردی و چه از نظر اجتماعی، #بشریت باید سنخیت و #مشابهتی با وجود مقدس #حضرت_ولیعصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بیابد، تا #آمادگی کمک به آن حضرت در تشکیل جهان آرمانی را داشته باشد؛ مثل این که لااقل غالب مردم جهان از هرگونه راه حل های بشری، برای رهایی از مشکلات جهان ناامید شوند و به نوعی منتظر #راهی_الهی برای برون رفت از گرفتاریها باشند. این فضا، در راستای همان چیزی است که همه فرستادگان الهی و ائمه معصومین (علیهم السلام) برای اقامه حق و دین خدا در پی آن بودند و با اشاره به #ظهور_موعود، در واقع، ایجاد چنین آمادگی در عصر #امام_مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را نوید داده اند.
پی نوشتها؛
[۱]إعلام الورى بأعلام الهدى(فضلبنحسنطبرسی) ص۴۶۱
[۲] مفاتیح الجنان، دعای ندبه
[۳] الغيبة (للطوسی)، كتاب الغيبة للحجة، ص۴۷۱
نویسنده: محسن رفیعی وردنجانی
منبع: وبسایت رهروان ولایت
#امام_زمان #قائم #انتظار #ظهور
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
⭕️«کلام نور»
🔸«وَ إِذْ أَخَذْنَا مِيثَاقَكُمْ وَ رَفَعْنَا فَوْقَكُمُ الطُّورَ خُذُوا مَا آتَيْنَاكُمْ بِقُوَّةٍ وَاسْمَعُوا ۖ قَالُوا سَمِعْنَا وَ عَصَيْنَا وَ أُشْرِبُوا فِي قُلُوبِهِمُ الْعِجْلَ بِكُفْرِهِمْ ۚ قُلْ بِئْسَمَا يَأْمُرُكُمْ بِهِ إِيمَانُكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ».
🔹«و [یاد کنید] زمانی که از شما [برای پیروی از موسی] #پیمان گرفتیم، و کوه طور را بالای سرتان برافراشتیم [و گفتیم:] آنچه را [چون تورات] به شما دادیم با قدرت و قوّت دریافت کنید [و دستورهای ما و پیامبرتان را بشنوید، به ظاهر] گفتند: شنیدیم و [در باطن گفتند:] نافرمانی کردیم. و به سبب کفرشان دوستی گوساله با دل هایشان در آمیخت. بگو: اگر شما مؤمن هستید [و ایمانتان شما را به این همه ظلم و جنایت و فساد فرمان می دهد] پس بد چیزی است آنچه ایمان تان به آن فرمان می دهد».
📕قرآن کریم، سوره بقره، آیه ۹۳
#قرآن #کلام_نور
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️بر اساس روایات اسلامی چگونه مردم می توانند با سرعت از «پل صراط» بگذرند؟
🔹از پاره اى روايات استفاده مى شود كه سرعت عبور مردم از #پل_صراط بستگى به ميزان «ايمان» و «اخلاص» و «اعمال صالح» آنها دارد.
🔹در حديثى از امام صادق (عليه السلام) مى خوانيم: «مِنْهُمْ مَنْ يَمُرُّ مِثْلَ الْبَرْقِ وَ مِنْهُمْ مَنْ يَمُرُّ مِثْلَ عَدْوِ الْفَرَسِ وَ مِنْهُمُ مَنْ يَمُرُّ حَبْواً وَ مِنْهُمْ مَنْ يَمُرُّ مَشْياً وَ مِنْهُمْ مَنْ يَمُرُّ مُتَعَلِّقاً قَدْ تَاُخُذُ النَّارُ مِنْهُ شَيْئاً وَ تَتْرُكُ شَيْئاً!». [۱] (بعضى مانند برق از آن مى گذرند، و بعضى همچون اسب تيزرو، بعضى با دست و زانوها، بعضى همچون پيادگان و بعضى به آن آويزان مى شوند [و مى گذرند] گاه آتش دوزخ از آنها چيزى را مى گيرد و چيزى را رها مى كند».
🔹آری گروهى با سرعت در سايه #ايمان و #اعمال_صالح از اين جاده خطرناك مى گذرند. علاوه بر این بدون شك ارتباط با پيغمبر اكرم (صلى الله عليه و آله) و خاندان رسول الله مى تواند عبور از اين #جاده_مخوف را آسان سازد.
🔹در حديثى از پيغمبر اكرم (صلی الله علیه و آله) مى خوانيم: «اِذا كانَ يَوْمُ الْقِيامَةِ وَ نُصِبَ الصِّراطُ عَلَى جَهَنَّمَ لَمْ يَجُزْ عَلَيْهِ اِلا مَنْ كانَ مَعَهُ جَوازٌ فيه وَلايَةُ عَليِّ بْنِ اَبيطالِب (عليه السلام)!؛ [۲] روز #قيامت هنگامى كه #صراط روى جهنّم قرار داده شود، تنها كسانى از آن عبور مى كنند كه اجازه اى داشته باشند و در آن اجازه، ولايت علی بن ابيطالب (عليه السلام) بوده باشد».
🔹نظير همين معنا به تعبير ديگر درباره بانوى اسلام حضرت فاطمه (عليها السلام) آمده است. بديهى است ولايت امام على (عليه السلام) و حضرت فاطمه (علیها السلام) از ولايت پيغمبر (صلى الله عليه و آله) و علاقه به قرآن و اسلام و ساير پيشوايان معصوم جدا نيست، در واقع تا ارتباطى از نظر #ايمان و #اخلاق و #عمل با اين پيشوايان بزرگ برقرار نباشد، عبور از #صراط ممكن نيست، و در اين زمينه روايات متعددى وارد شده است. [۳]
پی نوشتها؛
[۱] الأمالی، ابن بابويه، كتابچى، تهران، چ۶، ص۱۷۷
[۱] الأمالی، طوسى، دارالثقافة، قم، چ۱، ص۲۹۰
[۳] علاقمندان براى آگاهى بيشتر مى توانند به بحارالأنوار، مجلسى محقق / مصحح: جمعى از محققان، دار إحياء التراث العربی، بيروت، ۱۴۰۳ق، چ دوم، ج ۸، ص ۶۸، باب ۲۲ (الصراط)، روايات ۱۲ تا ۱۷ مراجعه كنند.
📕پيام قرآن، مكارم شيرازى، ناصر، دار الكتب الاسلامية، تهران، ۱۳۸۶ش، چ نهم، ج ۶، ص ۱۴۸
منبع: وبسایت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (بخش آئین رحمت)
#صراط #آخرت #قیامت
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
⭕️غیر از خدا همه چیز فانی است
🔹نه ایمان اهل ایمان را داریم و نه یقین اهل یقین را. یا باید بگوییم فردایی نیست و مانند حیوانات تکلیف نداریم و یا اینکه #مأمنی و #پناهگاهی از عذاب الهی پیدا کنیم؛ زیرا غیر از #خدا چیزی نیست که بتواند از ما دستگیری کند.
🔹پسر نوح علیه السلام هم برای فرار از #عذاب_الهی به غیر خدا پناه برد و گفت: «سَآوی إِلى جَبَلٍ يَعْصِمُني مِنَ الْماء» [۱] (به زودی به کوهی پناه میبرم تا مرا از غرق شدن در آب حفظ کند). فردا غیر از #خدا همه چیز فانی است، «وَ اللهُ خَیرٌ وَ أَبْقَی» [۲] (تنها #خدا، بهتر و پایندهتر است).
پی نوشتها؛
[۱] قرآن کریم، سوره هود، آیه ۴۳
[۲] همان، سوره طه، آیه ۷۳
📕در محضر بهجت، ج۲، ص۲۵۹
منبع: وبسایت مرکز تنظیم و نشر آثار آیت الله العظمی بهجت (ره)
#آیت_الله_بهجت
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️آشکار کردن زینت
🔹حکایت جالبی است؛ #انسانها وقتی با #نعمتهای_خداوند مواجه میشوند همگی سخت در پی استفاده و بهره وری از آن هستند، و آنهایی که از قدرت ظاهری بیشتری برخوردارند، خود را مالک این نعمت ها می دانند؛ اما وقتی پای #دستورات_خدا به میان می آید، پای همین انسان های مدعی، لنگ است و اینگونه می پندارند که (نعوذ بالله) تاریخ مصرف این اوامر و نواهی گذشته است، و آن را مخصوص عده ای افراد مرتجع می دانند، ولی واقع این است که «...أَكْثَرُهُمْ لَا يَعْلَمُونَ الْحَقَّ فَهُم مُّعْرِضُونَ» [۱] «...بيشترشان #حق را نمى شناسند و در نتيجه از آن رويگردانند).
🔹یکی از دستورات خداوند که بندگان به سادگی از کنار آن می گذرند این آیه شریفه است: «...لَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَى...» [۲] (...مانند روزگار #جاهليت_قديم زينت هاى خود را آشكار نكنيد...). «تَبَرُّج»، از برج است. ما به چه برج میگوييم؟ ساختمانهايى كه خودش را نشان میدهد. #تَبَرُّج، يعنى خانم از خانه که بيرون می آيی خودت را برج نكن، چون وقتی برج كردی، دل چه كسى راضی میشود؟ «...فَيَطْمَعَ الَّذی فی قَلْبِهِ مَرَضٌ...؛ [۳] (...آن كسى كه در قلبش #مرض است...).
🔹يعنى بيماردل، روحش بيمار است، يك آدم عياش و #هوسباز است؛ او دنبالت راه میافتد. خودت را برج كردی، خودت را حراج كردی، #هرزهها عقب تو راه میافتند. اين كمال است؟ اگر ما درب يك ظرف حاوی شيرينی را برداريم، مگسها روی اين شيرينی مینشینند؛ اين برای اين شيرينی ارزش است؟ يا اينکه شيرينی را آلوده میكنند؟. بعد قرآن کریم میفرماید: «تَبَرُّجَ الْجاهِلِيَّة» خيلی قشنگ است. اين #جاهليت مهم است.
🔹يعنى خانم فكر نكن اين تمدن است؛ اين #جاهليت است. يعنى اگر كسى خودش را برج كند، اين مرتجع است، اين اُمُّل است. برگشته به #زمان_جاهليت. زمان جاهليت در مقابل «زمان عالميت» است. يعنى علم در مقابلش زمان جاهليت است. قبل از اسلام را زمان جاهليت میگويند. بعد از اسلام ديگر زمان جاهليت نيست؛ بنابراین اگر خانمی نيمه برهنه خودش را عرضه كرد، اين متمدن نيست، اين به #جاهليت برگشته است». [۴]
🔹این بیان #قرآن_کریم است. کتابی که به جای آنکه پیش روی خود قرار دهیم تا #راهنمای ما باشد، آن را پشت سر انداخته و راه خود را می رویم. و به تعبیر قرآن کریم: «...فَنَبَذُوهُ وَرَاء ظُهُورِهِمْ...؛ [۵] (...پس آن را پشت سر خود انداختند...).
پی نوشتها؛
[۱] قرآن کریم، سوره انبیاء، آيه ۲۴
[۲] همان، سوره احزاب، آیه ۳۳
[۳] همان، سوره احزاب، آیه ۳۲
[۴] برنامه ی درس هایی از قرآن کریم ۹۰/۲/۲۹
[۵] قرآن کریم، سوره آل عمران، آیه ۱۸۷
منبع: وبسایت رهروان ولایت
#حجاب #عفاف #عفت
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
⭕️«کلام نور»
🔸«قُلْ إِنْ كَانَتْ لَكُمُ الدَّارُ الْآخِرَةُ عِنْدَ اللهِ
خَالِصَةً مِنْ دُونِ النَّاسِ فَتَمَنَّوُا الْمَوْتَ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ».
🔹«[به یهود] بگو: اگر [آن گونه که می پندارید] سرای آخرت [با همه نعمت هایش] نزد خدا ویژه شماست نه مردم دیگر، پس چنانچه راستگویید #مرگ را آرزو کنید».
🔸«وَ لَنْ يَتَمَنَّوْهُ أَبَدًا بِمَا قَدَّمَتْ أَيْدِيهِمْ ۗ وَاللهُ عَلِيمٌ بِالظَّالِمِينَ».
🔹«و آنان هرگز #مرگ را به سبب #گناهانی که مرتکب شده اند، آرزو نمی کنند؛ و خدا به #ستمکاران داناست».
🔸«وَ لَتَجِدَنَّهُمْ أَحْرَصَ النَّاسِ عَلَىٰ حَيَاةٍ وَمِنَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا ۚ يَوَدُّ أَحَدُهُمْ لَوْ يُعَمَّرُ أَلْفَ سَنَةٍ وَمَا هُوَ بِمُزَحْزِحِهِ مِنَ الْعَذَابِ أَنْ يُعَمَّرَ ۗ وَاللَّهُ بَصِيرٌ بِمَا يَعْمَلُونَ».
🔹«و یقیناً آنان را حریص ترین مردم به زندگی [دراز مدت] خواهی یافت و [حتی حریص تر] از مشرکان. هر یک از آنان آرزومند است که ای کاش هزار سال عمرش دهند، ولی آن عمر طولانی دور کننده او از عذاب نیست؛ و خدا به آنچه انجام می دهند، بیناست».
📕قرآن کریم، سوره بقره، آیات ۹۴ تا ۹۶
#قرآن #کلام_نور
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد