🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌸 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_286
🌸 #آیه_269_سوره_بقره
🌸 يُؤْتِى الْحِكْمَةَ مَنْ يَشَآءُ وَمَنْ يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِىَ خَيْراً كَثِيراً وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُواْ الْأَلْبَابِ
🍀 ترجمه:(خداوند) حكمت را به هر كسی بخواهد مىدهد و به هركسی حكمت داده شود، همانا خیرى فراوان به او داده شده است و جز خردمندان متذكّر نمىگردند.
🌷 #الحكمة: حكمت
🌷 #يشاء: بخواهد
🌷 #كثيرا: زياد
🌷 #يذكر: متذكر مى شود
🌷 #أولو_الباب: «ألباب» جمع «لُبّ» به معناى مغز است و به همه انسانها «اولوا الالباب» نمىگویند، بلكه تنها به خردمندانى مىگویند كه عقل خود را به كار گیرند وراه زندگى و سعادت واقعى خود را بیابند.
🌸 حكمت را به معنى معرفت و شناختِ اسرار و آگاهى از حقایق و رسیدن به حقّ دانسته اند كه خداوند به بعضى از افراد به خاطر پاكى و تقوا و تلاش عطا مىكند، تا آنان وسوسه هاى شیطانى را از الهامات الهى باز شناخته و چاه را از راه و شعار را از شعور تشخیص دهند و این خیر كثیر است. در روایات مىخوانیم: حكمت، معرفت و تفقّه در دین است. حكمت، اطاعت از خدا، شناخت امام وپرهیز از گناهان كبیره است.
🔹 پيام های آیه269سوره بقره 🔹
✅ اگرچه #مال و #ثروت خیر است، ولى خیرِ كثیر، داشتنِ دید وقدرت تشخیص است. كسانى كه از آن خیر انفاق كنند به خیر كثیر مىرسند. «انفقوا...یؤتى الحكمة»
✅ #شیطان وعدهى فقر، و خداوند وعدهى مغفرت و فضل مىدهد. امّا تشخیص و انتخاب هریك از این دو راه، حكمت لازم دارد. «یؤتى الحكمة»
✅ همه ى #دنیا متاع قلیل است، ولى #حكمت خیر كثیر است. اگر همه امكانات مادّى فداى دست یابى به حكمت و بینش صحیح گردد، ارزش دارد. «فقد اوتى خیراً كثیرا»
✅ #حكمت هدیهاى كلیدى و مادر همهى خیرات است. هركه آن را داشت چیزهاى زیادى خواهد داشت. «ومن یؤتى الحكمة فقد اوتى خیراً كثیراً»
✅ هر كسى به ارزش #حكمت پى نمى برد. «مایذّكّر الاّ اولوا الالباب» دنیاگرایان بر مال و آمار و محاسبات مادّى تكیه مى كنند و سود و زیان را بر اساس مادّیات مى سنجند، ولى دوراندیشان عاقل و راهشناسان اندیشمند، از بعد دیگرى محاسبه مىكنند.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌸 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_287
🌸 #آیه_270_سوره_بقره
🌸 وَمَآ أَنْفَقْتُمْ مِنْ نَفَقَةٍ أَوْ نَذَرْتُمْ مِّن نَذْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ يَعْلَمُهُ وَ مَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنْصَار
ٍ
ترجمه: وهر مالى را كه انفاق كرده اید، یا نذرى را كه نذر كرده اید، پس قطعاً خداوند آن را مى داند وبراى ظالمان هیچ یاورى نیست.
🌷 #نفقة: مال يا هر شئ که بدهیم
🔹 انسان بخشی از مال را انفاق می کند ، اما چیزهای بهتر و والاتری از طرف خداوند به دست می آورد.
🌷 #نذر: اگر انسان مشکلی داشته باشد یا کاری را می خواهد انجام بدهد مثلا بگوید خدایا اگر مشکلم حل شود این مقدار مبلغ را به فقیر بدهم. در اصل نذر به معنای ترس است چون انسان نگران و ترس از مشکل دارد به آن نذر می گویند.
🔹 ما هر مالی را که انفاق کنیم و به فقيران ببخشیم یا اگر نذری کرده ایم به نذر خود عمل کنیم خدا می داند. خدا می داند یعنی خیالت راحت باشد طرف حسابت خداوند است. و ما أنفقتم من نفقة أو نذرتم من نذر فإن الله يعلمه
🌷 #انصار:یاوران - جمع نصیر به معنای یار و یاور است.
🔹 اما انسان های بخیل ، انسان هایی که به دیگران کمک نکردند یار و یاوری نخواهند داشت. و کسانی که انفاق نکردند به نفس خودشان ستم کرده اند. و ما للظالمين من أنصار
🔹 پيام های آیه270سوره بقره 🔹
✅ حال كه #خداوند از انفاق ما با خبر است، پس بهترین مال را با بالاترین اهداف خرج كنیم. «ما انفقتم... فان اللّه یعلمه»
✅ #انفاق، مخصوص ثروتمندان و اموال زیاد نیست، مال كم را نیز انفاق كنید. «من نفقة» گاهى یک برگ زرد پائیزى، كشتى چندین مورچه در حوض مى شود.
✅ ایمان به اینكه #خداوند مى داند، بهترین دلگرمى براى انفاق و عمل به تعهّدات ونذرهاست. «فان اللّه یعلمه»
✅ #تشویق و #هشدار، در كنار هم عامل رشد است. جمله «فانّ اللّه یعلمه» عامل تشویق، و جمله «ما للظالمین من انصار» هشدار است.
✅ وفاى به نذر، #واجب و ترک آن ظلم است. «نذرتم... ما للظالمین»
✅ ظلم به خود، راه #توبه و كفّاره دارد، ولى در ظلمى كه به محرومان به خاطر ترک انفاق مى شود، ظالم هیچ یاورى ندارد. «وما للظالمین من انصار»
✅ #شفاعت، شامل حال افراد بخیل نمىشود. «وما للظالمین من انصار»
✅ #جرم، با جریمه باید متناسب باشد. كسى كه در دنیا با انفاق، یار دیگران نیست، در آخرت هم دیگران یاور او نخواهند بود. «ما للظالمین من انصار»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌸 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_288
🌸 #آیه_271_سوره_بقره
🌸 إِنْ تُبْدُواْ الْصَّدَقاَتِ فَنِعِمَّا هِىَ وَإِنْ تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَآءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَيُكَفِّرُ عَنْكُمْ مِنْ سَيِّئَاتِكُمْ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِير
ٌ
🍀 ترجمه: اگر صدقات را آشكارا بدهید، پس آن كار خوبى است، ولى اگر آنها را مخفى کنید وبه نیازمندان بدهید، پس این براى شما بهتر است و قسمتى از گناهان شما را مىزداید و خداوند به آنچه انجام مىدهید آگاه است.
🌷 #تبدوا: آشکارا بپردازید
🌷 #تخفوها: آن را مخفی کنید
🌷 #یکفر: می زداید
🌸امام باقر علیه السلام ذیل این آیه فرمود: زكات واجب را علنى پرداخت كنید، ولى زكات مستحبّ را مخفیانه بدهید. شاید دلیل این باشد كه زكات واجب یک وظیفه عمومى، معمولى و دور از ریا است. اگرچه آیه در مورد كمكک هاى مالى است، ولى در فرهنگ اسلام، به هر كار خیرى صدقه گفته مىشود. حتّى اگر سنگى را از میان راه مسلمین كنار زدیم، صدقه است. بنابراین كمک به محرومان از طریق علم و آبرو و وساطت نیز صدقه مىباشد.
🌺 تفسیر نورالثقلین، جلد1،
🔹 پیام های آیه271سوره بقره 🔹
✅ #انفاقِ علنى، سبب تشویق دیگران و رفع تهمت بخل از انسان و یك نوع تبلیغ عملى است. «فنعمّاهى»
✅ شرط رسیدگى به #فقرا، مسلمان بودن آنها نیست. «فقراء»
✅ با اینكه #صدقات و زكات، مصارف زیادى دارد، لكن نام فقرا در آیه نشانه اولویّت آنان است. «تؤتوها الفقراء»
✅ شما باید به سراغ فقرا بروید، نه آنكه آنان به سراغ شما بیایند. «تؤتوها الفقراء» و نفرمود: «یأتكم الفقراء»
✅ انفاقِ پنهانى، از #ریا و خودنمایى دور و به اخلاص نزدیک است و آبروى گیرنده صدقه را محفوظ نگه مى دارد. «فهو خیر لكم»
✅ #انسان، غریزه سودجویى وخیرخواهى دارد، گرچه در مصداق گاهى به سراغ شر مىرود. لذا پیامبران الهى، مصادیق ونمونه هاى خیر را براى انسان بیان كرده اند. «فهو خیر لكم»
✅ کمک به #فقرا، بخشى از گناهان صغیره را مىبخشد. «یكفّر عنكم من سیئاتكم» «سیّئات» در قرآن در برابر گناهان كبیره آمده وبه گناهان صغیره گفته مىشود.
✅ آن چه مهم است #علم خداست، «واللّه بما تعملون خبیر»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_289
🌷 #آیه_272_سوره_بقره
🌸 لَّيْسَ عَلَيْكَ هُدَاهُمْ وَلَكِنَّ اللَّهَ يَهْدى مَنْ يَشَآءُ وَمَا تُنْفِقُواْ مِنْ خَيْرٍ فَلِأَنْفُسِكُمْ وَمَا تُنْفِقُونَ إِلَّا ابْتِغَآءَ وَجْهِ اللَّهِ وَمَا تُنْفِقُواْ مِنْ خَيْرٍ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَأَنْتُمْ لَا تُظْلَمُونَ
🍀 ترجمه:هدایت یافتن آنان بر عهده تو نیست، بلكه خداوند هر كه را بخواهد هدایت مىكند. وآنچه را از خوبى ها انفاق كنید، به نفع خودتان است. و جز براى طلب شدید توجه خداوند انفاق نمى كنید و آنچه از خوبى ها انفاق كنید به طور كامل به شما داده خواهد شد و بر شما ستم نخواهد شد.
🌷 #من_يشآء: هر كه بخواهد
🌷 #ابتغآء: طلب شديد
🌷 #وجه_الله: توجه خداوند
🌷 #يوف: به طور کامل
🌺 در تفسیر مجمع البیان شأن نزول هایى براى آیه ذكر شده است كه از مفاد آنها بر مىآید كه مسلمانان در #انفاق به فقراى مشرک و غیر مسلمان شک داشتند، وقتى از رسول خدا صلى الله علیه وآله پرسیدند، این آیه نازل شد. ضمناً در سیره ى عملى پیامبراكرم صلى الله علیه وآله واهل بیت او علیهم السلام نمونه هاى زیادى از كمک به غیر مسلمانان مشاهده مىشود كه حتّى براى كسانى كه به آن بزرگواران ناسزا مى گفتند ویا حقّ آنان را غصب كرده بودند، دلسوز وخیرخواه بودند.
🌺 «لیس عليك هداهم ولکن الله یهدی من یشآء» در ابتدای این آیه به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: که هدایت یافتن آنها بر عهده تو نیست ، بلکه #خداوند هر که را بخواهد هدایت می کند. وظیفه پیامبر ابلاغ و رساندن پیام وحی به مردم و بیان کردن مسیر حق و باطل است ولی انتخاب مسیر حق یا باطل بر عهده خود مردم است. خداوند است که #هدایت می کند.
🌺 «و ما تنفقوا من خیر فلأنفسكم و ما تنفقون إلا ابتغآء وجه الله و ما تنفقوا من خير يوف إليكم و أنتم لا تظلمون» یکی از راه های #هدایت ، انفاق کردن است که به سود شماست زیرا چند برابرش و بهترش به شما برخواهد گشت. و شما #انفاق نمی کنید مگر به خاطر طلب شدید توجه خداوند است. و بر شما ستم نخواهد شد.
🔹پيام های آیه 272 سوره بقره 🔹
✅ از ایجاد فشار #اقتصادى و ترک انفاق، براى ایمان آوردن كفّار استفاده نكنید. «لیس علیك هداهم... وما تنفقوا من خیر فلانفسكم»
✅ #هدایت، توفیق الهى است كه تنها شامل دلهاى آماده مىشود. «یهدى من یشاء»
✅ رسیدگى به #محرومان، یک وظیفه انسانى است. پس بر غیر مسلمانان نیز انفاق كنید. «وما تنفقوا من خیر فلانفسكم»
✅ #اسلام، مكتب انسان دوستى است و فقر و محرومیّت را حتّى براى غیر مسلمانان نیز نمى پسندد. «وما تنفقوا من خیر فلانفسكم»
✅ فایده ى #انفاق به خودتان باز مىگردد و روح سخاوت را در شما زنده مى كند. با انفاق از پیدایش اختلافات طبقاتى و انفجارهاى اجتماعى جلوگیرى شده و در جامعه ایجاد محبّت مىگردد. انفاق مایه محرومیّت شما نیست، بلكه سبب مصونیّت شماست.
✅ جز براى #خداوند انفاق نكنید. زیرا تمام فواید و آثار این جهانى، دیر یا زود از میان مى رود، ولى اگر انفاق براى خدا باشد، تا ابد از بركات آن بهره مند خواهید بود. «الا ابتغاء وجه اللّه»
✅ در #انفاق دست و دل باز باشید. زیرا آنچه انفاق مىكنید، بدون كم و كاست بازخواهید گرفت. «یوفّ الیكم»
✅ بهرهگیرى در #قیامت، زمانى است كه هدف از انفاق تنها رضاى خدا باشد. «الاّ ابتغاء وجه اللّه... یوفّ الیكم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌸 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_290
🌸 #آیه_273_سوره_بقره
🌸 لِلْفُقَرَآءِ الَّذِينَ أُحْصِرُواْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ لَايَسْتَطِيعُونَ ضَرْباً فِى الْأَرْضِ يَحْسَبُهُمُ الْجَاهِلُ أَغْنِيَآءَ مِنَ الْتَعَفُّفِ تَعْرِفُهُمْ بسیماهم لَايَسْئَلُونَ الْنَّاسَ إِلْحَافاً وَمَا تُنْفِقُواْ مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ
🍀 ترجمه: (انفاق شما باید) براى نیازمندانى باشد كه در راه خدا محصور شده اند. توان حركت و سفر در زمین را ندارند. از شدّت عفاف و آبرودارى، شخص بى اطلاع آنها را بی نیاز مى پندارد، امّا تو آنها را از چهره هایشان مى شناسى. آنان هرگز با اصرار از مردم چیزى نمى خواهند. و هر چیز نیكو و خیرى را (به این افراد) انفاق كنید، پس قطعاً خداوند به آن آگاه است.
🌷 #أحصروا:محاصره شدن ، محروم شدن
🌷 #لا_يستطيعون: نمى توانند
🌷 #ضربا_فى_الأرض: گام زدن در زمین ، سفر کردن در زمین
🌷 #یحسبهم: گمان می کند
🌷 #الجاهل: شخصی که آگاهی و اطلاع ندارد.
🌷 #أغنياء: انسان هاى بى نياز
🌷 #التعفف: عفاف ، حفظ و خویشتن داری
🌷 #تعرفهم: آنها را می شناسی
🌷 #سيما: چهره ، نوعی نمایش ، علامتی که چیزی یا شخصی با آن شناخته می شود ، از آنجایی که صفات باطنی در چهره آنان نمایان می شود این را سیما می نامند. در واقع منظور چهره است.
🌷 #إلحافا: اصرار ، التماس ، سماجت
🌷 #عليم: دانا
🌸 در برخى از تفاسیر همانند کتاب مجمع البیان آمده كه این آیه درباره اصحاب صُفّه نازل شده است. اصحاب صفّه تقریباً چهارصد نفر بودند كه از مكّه به مدینه هجرت كرده و چون در مدینه خانه و كاشانه و آشنایانى نداشتند، در كنار مسجد پیامبر روى صُفّه (صفه یعنی سكّویى بزرگ) زندگى مى كردند و اینان همیشه براى جهاد در راه خدا آماده بودند.
🌸 هر کسی که در راه خدا قدم می گذارد باید پایان آن را ببیند کسانی که پایان امور را می بینند اتفاقات دشوار برای آنها قابل تحمل است. للفقرآء الذین أحصروا فى سبيل الله لا يستطيعون ضربا فى الأرض افرادی هستند که در راه خدا توسط حکومت های طاغوت زندانی و یا تبعید شدند و بعضی افراد اموال و دارایی آنها گرفته شد اینگونه افراد دچار فقر شدند و امکان مهاجرت و یا توانایی لازم برای تأمین نیازهای مادی خود ندارند. يحسبهم الجاهل أغنياء من التعفف اما به خاطر عفت و آبروداری به گونه ای زندگی می کنند که شخص بی اطلاع آنها را بی نیاز می پندارد ، تعرفهم بسيماهم اما پیامبر آنها را از چهره هايشان می شناسد. لا يسئلون الناس إلحافا اینگونه افراد دست به سمت دیگران دراز نمی کنند و هرگز با اصرار و سماجت چیزی از مردم نمی خواهند. و ما تنفقوا خير فإن الله به عليم اگر قرار است انفاقی صورت بگیرد این افراد در اولویت هستند و باید به آنها انفاق کرد و هر چیز نیکویی را به این افراد انفاق کنید پس قطعا خداوند به آن آگاه است.
🔹 پيام های آیه273 سوره بقره 🔹
✅ #فقرا، در اموال اغنیا حقّى دارند. «للفقراء»
✅ باید به #مجاهدان وكسانى كه به خاطر فعالیّتهاى سیاسى براى مبارزه با طاغوتها در محاصره ى زندان ها و تبعیدگاهها قرار دارند ومهاجران بى پناه و همه كسانى كه در راه #خدا دچار فقر شده و فرصت تلاش براى تأمین زندگى را ندارند، توجّه لازم صورت گیرد.«اُحصروا فى سبیل اللّه لایستطیعون ضرباً...»
✅ كسانى كه مىتوانند با مسافرت و مهاجرت به نقطه اى دیگر زندگى خود را تأمین نمایند، نباید منتظر #انفاق مردم باشند. «لایستطیعون ضرباً فىالارض»
✅ #فقیران_عفیف، پاكدامن وآبرودار، مورد ستایش خداوند هستند. «یحسبهم الجاهل اغنیاء»
✅ فقراى #گمنام و محترم، در اولویّت هستند. «تعرفهم بسیماهم»
✅ حتّى اگر ضرورتى پیش آمد، باز هم سؤالِ با اصرار از مردم نداشته باشید. «لایسئلون الناس الحافاً»
✅ شرط انصاف نیست كه گروهى خود و تمام هستى خود را فدا كرده و در محاصره قرار گیرند، ولى گروه دیگر حتّى از #انفاق به آنان تنگ نظرى داشته باشند. «للفقراء الّذین اُحصروا»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌸 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_291
🌸 آیه 274 سوره بقره
🌸 الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ بِاللَّيْلِ وَالْنَّهَارِ سِرّاً وَعَلَانِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ
🍀 ترجمه: كسانى كه اموال خود را در شب و روز، پنهان و آشكارا انفاق مى كنند، پس اجر و پاداششان نزد پروردگارشان است و ترسى بر آنها نیست و نه غمگین مى شوند.
🌷 #الیل: شب
🌷 #النهار: روز
🌷 #سرا: پنهانی
🌷 #علانیة: آشكارا
🌷 #خوف: ترس
🌺 در تفاسیر صافى، مجمع البیان و همچنین تفاسیر اهل سنت آمده كه این آیه در شأن #حضرت_على علیه السلام نازل شده است. هنگامى كه آن حضرت فقط چهار درهم ذخیره داشت، یک درهم را در روز یک درهم را در شب، سومین آن را مخفیانه، و چهارمین درهم را آشكارا در راه خدا انفاق نمود که این آیه نازل شد. البته وعده ى این #آیه، شامل همه كسانى مى شود كه اینگونه عمل كنند. چنین افرادى از #فقر و تنگدستى نمی ترسند، چون به وعده هاى خداوند ایمان داشته و به او توكّل مىكنند، و به خاطر انفاق، اندوهگین نمىشوند، چون به رضایت الهى و آثار اخروى #انفاق توجّه دارند. شاید دلیل آنكه «لیل» بر «نهار» ویا «سرّ» بر «علانیة» مقدّم شده است، آن باشد كه انفاق هاى پنهانى در دل شب ارزش بیشترى دارد.
🌺 این آیه به منزله ى جمع بندى چهارده آیه گذشته است كه درباره انفاق بحث شده است. موضوعى كه هیچ موردى در #قرآن اینگونه مفصّل بحث نشده است. آثار انفاق بر كسى پوشیده نیست، از جمله: تعدیل ثروت وكم شدن اختلافات طبقاتى، ایجاد محبّت، شكوفایى روح سخاوت و بالاتر از همه قرب به خداوند. #انفاق، علاوه بر انفاق مال و ثروت، شامل انفاقِ علم، آبرو و #مقام نیز مىشود. كلمه ى انفاق، در لغت به معناى پر كردن گودال و در اصطلاح، به معناى پر كردن و بر طرف نمودن كمبودهاى مالى است. در بسیارى از روایات، از كسانى كه بدون داشتن نیاز، از دیگران درخواست كمک مىكنند، مذمّت شده واز سوى دیگر بهترین نوع انفاق، در اختیار قراردادن ابزار كار به جاى پول دادن، معرفى شده است.
🔹 پيام های آیه274سوره بقره 🔹
✅ داشتن روحیّه ى #انفاق و سخاوت مهم است.
✅ وعده هاى الهى، بهترین مشوّق #انسان در كارهاى نیک است. «فلهم اجرهم»
✅ #آرامش و #امنیّت، از بركات انفاق است. «لاخوف علیهم ولا هم یحزنون»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_292
🌸 #آیه_275_سوره_بقره_بخش_1
🌸 الَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَا لَا يَقُومُونَ إِلَّا كَمَا يَقُومُ الَّذِى يَتَخَبَّطُهُ الْشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّ ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُواْ إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الْرِّبَا وَ أَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الْرِّبَا فَمَنْ جَآءَهُ مَوْعِظَةٌ مِّنْ رَّبِّهِ فَانْتَهَى فَلَهُ مَا سَلَفَ وَأَمْرُهُ إِلَى اللَّهِ وَمَنْ عَادَ فَأُوْلَئِكَ أَصْحَابُ الْنَّارِ هُمْ فِيهَا خاَلِدُونَ
🍀 ترجمه:كسانى كه ربا مى خورند، (در قیامت از قبرها) بر نمى خیزند مگر همانند برخاستن كسى كه بر اثر تماس شیطان، آشفته ودیوانه شده است. این به آن سبب است كه گفتند: خرید و فروش نیز مانند ربا است. در حالى كه خداوند خرید و فروش را حلال و ربا را حرام كرده است. پس هركسی كه موعظه اى از پروردگارش به او رسید و (از رباخوارى) خوددارى كرد، آنچه در گذشته بدست آورده مال اوست، و كار او به خدا واگذار مىشود. امّا كسانى كه (به رباخوارى) بازگردند، آنان اهل آتش خواهند بود و در آن جاودانه مى مانند.
🔴 #ربا در لغت به معناى زیادى وافزایش است. و در شریعت اسلام به معناى زیاده گرفتن در وام یا زیاده گرفتن در خرید و فروش است. مورد ربا، یا پول است یا کالا است. گاهى پول را قرض مى دهد و بیشتر از آنچه داده باز پس مى گیرد، كه این رباى در وام است و گاهى کالایی را مىدهد و مقدار بیشترى از همان جنس را تحویل مىگیرد، كه این نیز در مواردى ربا مىشود. #رباخوار، به كسى تشبیه شده كه شیطان او را خبط كرده است.
🔴 #خَبط: به معناى افتادن و برخاستن و عدم تعادل به هنگام حركت است. رباخوار در #قیامت همچون دیوانگان محشور مى شود، زیرا كه در دنیا روش او باعث به هم خوردن تعادل جامعه گردیده است. ثروت پرستى، چشم عقلش را كور كرده و با عمل خود چنان اختلافات طبقاتى و كینه را بر مى انگیزد كه #فقر و كینه سبب انفجار شده و اصل مالكیّت را نیز متزلزل مىكند. براى این افراد، گویا ربا اصل و خرید و فروش فرع است، فلذا مى گویند: بیع و #معامله هم مثل رباست و تفاوتى ندارند. انتقاد از رباخوارى، ربا گرفتن و ربا دادن، از ابتداى اسلام مطرح بوده است.
🔴 در سوره روم كه در مكّه نازل شده است، مى فرماید: «و ما اوتیتم من ربا لیربوا فى اموال النّاس فلایربوا عند اللّه» یعنى آنچه به قصد #ربا مىدهید تا براى شما در اموال مردم بیفزاید، بدانید كه نزد خداوند افزون نمىشود. سپس در سوره ى آل عمران با فرمان «لاتأكلوا الرّبا» از آن نهى گردیده و بیشترین انتقاد از رباخوارى در همین آیات آمده است. ضمناً آیه «وأخذهم الرّبا وقد نُهوا عنه» یادآور مى شود كه در مذهب یهود نیز «ربا» حرام بوده، همچنان كه این حرمت در تورات ذكر شده است. آیات مربوط به ربا، به دنبال آیات #انفاق آمد، تا دو جهت خیر وشر را كه توسط مال و ثروت پدید مى آید مطرح كند.
🔴 هر آثار خوبى كه انفاق دارد، مقابلش آثار سوئى است كه ربا در جامعه پدید مى آورد. به همین جهت #قرآن مى فرماید: «یمحق اللّه الرّبا و یُربِى الصّدقات» خداوند ثروت بدست آمده از ربا را نابود، ولى صدقات را افزایش مىدهد.
🔴 #ربا از گناهان كبیره است. حضرت على علیه السلام وقتى با رباخوارى مواجه شد، از او خواست توبه كند، وقتى توبه كرد او را رها نمود و به دنبال آن فرمود: رباخوار را باید از عمل خود توبه دهند، همچنان كه از شرک توبه مى دهند. از امام باقر علیه السلام نقل شده است كه فرمود: خبیث ترین درآمدها، رباخواری است. خداوند، فرد رباخوار، وكیل ربا، شاهد ربا و كاتب ربا را لعنت نموده است.
◀️ ادامه دارد...
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_293
🌸 #آیه_275_سوره_بقره_بخش_2
🔴 ربا خواران ، در #قیامت همچون ديوانگان محشور می شوند. امام صادق علیه السلام علت تکرار آیات ربا را آماده سازی ثروتمندان برای کار خیر و #صدقات می داند. همچنان كه درباره ى علّت تحریم ربا گفته اند: رباخوارى مانع جریان پول در مسیر تولید و كارهاى عام المنفعه است و به جاى تلاش و فكرو بازو،فقط از سود #پول بهره گیرى مىشود، لذا ربا تحریم شده است. از امام صادق علیه السلام روایت شده است كه فرمودند: «لو كان الرّبا حلالا لترك الناس التجارات» اگر #ربا حلال بود، مردم كسب و كار را رها مىكردند. و از امام رضا علیه السلام نیز روایت شده است كه فرمودند: اگر ربا شیوع پیدا كند راه قرض دادن بسته مى شود. ضمناً چون احتمال در دام ربا افتادن در امور اقتصادى زیاد است، در حدیث مىخوانیم: «من اتّجر بغیر فقه فقد ارتطم فى الربا» هركسی بدون دانش و آگاهى از مسائل تجارى وارد #تجارت شود، گرفتار ربا مى شود.
🔴 #آثار_ربا:
گرفتن پول اضافى، بدون انجام كارى مفید و یا مشاركت در تولید، نوعى #ظلم و اجحاف است كه موجب پیدایش دشمنى و قساوت مىشود. ربا دهنده به جهت بدهىهاى تصاعدى، گاهى ورشكست و مجبور به قبول انواع ذلّت ها و اسارت ها مىشود. #ربا، تعادل جامعه را به هم زده و موجب تقسیم جامعه به دو قطب مستكبر و مستضعف مىشود. با توجّه به این آثار تخریبى، نه تنها در شریعت #اسلام، بلكه در تمام ادیان آسمانى ربا تحریم شده است. امّا بعضی به بهانه هایى مىخواهند ربا را توجیه كنند و به دنبال راه فرار هستند. ربا، آثار تخریبى خود را دارد هرچند كه جوامع انسانى آن را در سیستم اقتصادى خود پذیرفته باشند. علّت پیشرفت جوامع، توجّه به علم و صنعت است، نه اینكه #رباخوارى موجب ترقّى آنها شده باشد.
🔹 پيام های آیه275سوره بقره 🔹
✅ #رباخواران، از تعادل روحى و روانى برخوردار نیستند و جامعه را نیز از تعادل اقتصادى خارج مى سازند. «كما یقوم الذى یتخبّطه الشیطان»
✅ #شیطان، قدرت تصرف بر درون انسان را دارد. «یتخبّطه الشیطان من المَس»
✅ توجیه #گناه، راه را براى انجام گناه باز مى كند. «انّماالبیع مثل الربا»
✅ تا قبل از ابلاغ #تكیف، مسئولیّتى نیست. «فمن جائه موعظة من ربّه»
✅ #احكام_الهى، در جهت پند و تربیت مردم است. «جائه موعظة من ربّه»
✅ قانون امروز، شامل گذشته افراد نمىشود. «فله ما سَلف»
✅ از #گناه ناآگاهان چشم پوشی مىشود، ولى از آگاهانِ مغرض و مُصرّ هرگز. «ومَن عاد فاولئك اصحاب النّار»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌸 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_294
🌸 آیه 276 سوره بقره
🌸 يَمْحَقُ اللَّهُ الْرِّبَاْ وَيُرْبِى الْصَّدَقَاتِ وَاللَّهُ لَايُحِبُّ كُلَّ كَفَّارٍ أَثِيمٍ
🍀 ترجمه:خداوند ربا را به تدریج از بین می برد و صدقات را افزایش مىدهد و خداوند هیچ انسان كافرِ گنهكارى را دوست نمى دارد.
🌷 #یمحق: از محق به معنای نقصان تدریجی است یعنی به تدریج از بین می برد
🌷 #یربی: افزایش می دهد
🌷 #أثيم: آنکه پیوسته گناه می کند
🌺 یمحق الله الربا:خداوند ربا را به تدریج از بین می برد. این آیه یادآور مىشود كه هرچند رباخوار به قصد انباشتن ثروت، از دیگران ربا مىگیرد، ولى #خداوند بركت و آثار خوبى كه باید ازدیاد مال داشته باشد از ربا مى گیرد. لازم نیست خود مال رَبَوى از بین برود، بلكه اهدافى كه از افزایش ثروت در نظر است از بین می رود. چه بسیار ثروتمندانى كه از سرمایه خود، هیچ نوع راحتى و #آرامش و یا محبوبیّتى به دست نمى آورند.
🌺 و یربی الصدقات: و صدقات را افزایش می دهد. در نظامى كه در آن #انفاق، صدقه و قرض الحسنه رایج باشد، آن جامعه از بركات زیادى برخوردار است. در آن نظام، #فقرا مأیوس نبوده و اغنیا در فكر جمع آوری بیش از حد نیستند. محرومان به فكر انتقام و سرقت، و اغنیا نگران حراست و حفاظت اموال خود نمى باشند و #جامعه از یک تعادل نسبى همراه با الفت و رحمت و تفاهم و امنیّت برخوردار خواهد بود.
🌺 و الله لا یحب کل کفار أثيم: و خداوند هيچ انسان کافر گناهکاری را دوست ندارد. رباخوار بسیار ناسپاس و گنه کار است. #زندگی خود را از بین می برد و عباداتش باطل و حرص و طمع خواهد داشت.
🔹 پيام های آیه276سوره بقره 🔹
✅ به رشد ظاهرى #ثروت خیره نشوید، نظام اقتصادى بر اساس ربا روبه نابودى است. «یمحق اللّه الربا»
✅ نابود كردن مال #ربوى، از سنّت هاى الهى است. «یمحق اللّه الربا»
✅ رواج #صدقه و #زكات، سبب رشد و استوارى اقتصاد است. «یربى الصدقات»
✅ #رباخوار، از رحمت و محبّت الهى محروم است. «انّ اللّه لایحبّ كلّ كفّار اثیم
✅ #رباخوار، بسیار ناسپاس و گنهكار است. او با گرفتن ربا خود را ضامن مردم، زندگى خود را حرام، عباداتش را باطل، و حرص و طمع قساوت را بر خود حاكم مى گرداند. «كفّار اثیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_295
🌷 #آیه_277_سوره_بقره
🌸 إِنَّ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ الْصاَّلِحاَتِ وَأَقَامُواْ الْصَّلَاةَ وَ ءَاتَوُاْ الْزَّكَاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَاهُمْ يَحْزَنُونَ
🍀 ترجمه:همانا كسانى كه ایمان آورده اند و كارهاى نیكو انجام داده اند و نماز برپا داشته و زكات پرداخته اند، پاداششان نزد پروردگارشان (محفوظ) است و ترسى بر آنها نیست و غمگین نمى شوند.
🔴 این آیه، برابر رباخواران كه «كفّار اثیم» هستند، سیماى مؤمنان را ترسیم مىكند كه عمل صالح انجام داده و نماز را بر پاى مىدارند و زكات پرداخت مىكنند. تا اشاره به این باشد كه زمینه ى برچیده شدن ربا در جامعه، توجّه به ایمان وعمل صالح و احیاى نماز وزكات است.
🔴 مردم چهار گروهند:
1⃣ گروهى ایمان آورده و عمل صالح انجام مىدهند كه اینان «مؤمنانند».
2⃣ گروهى، نه ایمان آورده ونه كار شایسته انجام مىدهند كه اینان «كافرانند».
3⃣ گروهى ایمان دارند، ولى عمل صالح ندارند كه اینان «فاسقانند».
4⃣ گروهى ایمان ندارند، ولى اظهار ایمان مىكنند و در ظاهر كار نیک انجام مىدهند كه اینان «منافقانند».
🔴 اگر رباخواران از خدا و مردم بریده اند، امّا در مقابل، كسانى هستند كه اهل ایمان و عمل صالح بوده و از طریق نماز، با خداوند مرتبط مىباشند و با پرداخت زكات با مردم پیوند دارند.
🔹 پيام های آیه277سوره بقره 🔹
✅ #اسلام در كنار مسائل عبادى وفردى، به مسائل اقتصادى ومردمى نیز توجّه دارد. نماز وزكات در كنار هم مطرح هستند «اقاموا الصلاة و ءاتوا الزكاة»
✅ ذكر #نماز و #زكات بعد از عمل صالح، نشانه آن است كه در میان كارهاى شایسته حساب این دو جداست. «عملوا الصالحات و اقاموا الصلاة و اتوا الزكاة»
✅ تشویق #نیكوكاران به دنبال تهدید بدكاران، یک اصل تربیتى است. «لهم اجرهم عند ربّهم»
✅ انسان باهوش كسى است كه در محاسبات، تنها به موجودى امروز كه در دست دارد نگاه نکند، بلكه به آینده وذخیره هایى كه نزد #خداوند است توجّه داشته باشد. «عند ربّهم»
✅ پروردگار، به مؤمنانى كه اهل عمل صالح و #نماز وزكات هستند ، نظر ویژه اى دارد. كلمه «ربّهم» اشاره به لطف خاصّ اوست.
✅ وعده هاى الهى، انگیزه ى عمل صالح است. «لهم اجرهم عند ربّهم»
✅ امنیّت و #آرامش واقعى، در سایه ى ایمان و عمل صالح و پیوند با خدا و مردم است. «لاخوف علیهم و لا هم یحزنون»
✅ عوامل #آرامش، ایمان، عمل صالح، نماز وزكات است. «امنوا و عملوا الصالحات و اقاموا الصلوة و اتوا الزكوة... لاخوف علیهم ولا هم یحزنون»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_296
🌷 #آیه_278_سوره_بقره
🌸 یاَأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ اتَّقُواْ اللَّهَ وَذَرُواْ مَا بَقِىَ مِنَ الْرِّبَا إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ
🍀 ترجمه:اى كسانى كه ایمان آورده اید! تقواى الهى پیشه كنید و آنچه را از (مطالبات) ربا باقى مانده است، رها كنید، اگر ایمان دارید.
🔴 در آیات قبل به مفاسد #ربا اشاره شد كه ربا فرد و جامعه را از تعادل خارج و آشفته مى كند؛ «یتخبّطه الشیطان» وروشن شد كه ربا در حقیقت كم شدن است، نه زیاد شدن؛ «یمحق الربا» اكنون نهى از ربا را صریحاً بیان مى كند. رباخواری از عادات زمان جاهلیت بود که #مسلمانان صدر اسلام به آن آلوده بودند که این آیه آنان را نهی می کند «یا أيها الذين ءامنوا اتقوا الله:ای کسانی که ایمان آورده اید! تقوای الهی پیشه کنید»
🔴 « و ذروا مابقى من الربا إن كنتم مؤمنين:آنچه از #ربا باقی مانده است رها کنید، اگر ایمان دارید» در تفاسیرِ مجمع البیان و المیزان نقل شده است كه وقتى آیه تحریم ربا نازل شد، بعضى از صحابه از مردم مقدارى طلب از بابت ربا داشتند، آنها در مورد طلبكارى خود، از #پیامبر صلى الله علیه وآله كسب تكلیف كردند و آیه فوق نازل شد.
🔹 پيام های آیه278سوره بقره 🔹
✅ رباخوارى، از عادات زمان جاهلیّت بود كه #مسلمانان صدر اسلام نیز به آن آلوده بودند. «یا ایها الذین آمنوا... ذروا»
✅ #تقوا، مرحله اى بالاتر از ایمان است. «یا ایها الذین آمنوا اتّقوا اللّه»
✅ #رباخوار، مالک بهره نمى شود واسلام سود رَبَوى را به رسمیّت نمى شناسد. «ذروا مابقى من الربا»
✅ لازمه ى #ایمان و #تقوا، صرف نظر كردن از مال حرام است. «ان كنتم مؤمنین»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_297
🌷 #آیه_279_سوره_بقره
🌸 فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُواْ فَأْذَنُواْ بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَإِنْ تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِكُمْ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُون
َ
🍀 ترجمه:پس اگر چنین نكردید،اعلام جنگ با خدا و رسولش داده اید و اگر توبه كنید، (اصل) سرمایه هاى شما از آنِ خودتان است. (ودر این صورت) نه ستم مىكنید و نه بر شما ستم مى شود.
🌷 #حرب:جنگ
🌷 #رءوس_أموالکم: سرمایه هایتان
🌸 در اسلام، نه اجازه ربا وبهره كشى و استثمار داده شده و نه اموال مردم یک جانبه مصادره می گردد. آیه قبلی می فرماید: ای کسانی که ایمان آورده اید تقوای الهی را پیشه کنید و آنچه را از مطالبات ربا باقی مانده است ، رها کنید اگر ایمان دارید. این آیه در ادامه آیه قبلی می باشد که اگر از سود به دست آمده از طریق ربا صرف نظر نکردید اعلام جنگ با خدا و رسولش داده اید. اما اگر آدم رباخوار توبه کند فقط اصل پول خود را بر می دارد ولی سود پولی که از طریق ربا می خواست بگیرد، دیگر نباید بگیرد. و در این صورت نه ستم می کنید و نه بر شما ستم خواهد شد.
🔹 پيام های آیه279سوره بقره 🔹
✅ #رباخوار، محارب با خداست. او باید بداند كه در این جنگ، در یک طرف او قرار دارد و در طرف دیگر، خداوند «فأذنوا بحرب من اللّه»
✅ رباخوارى، گناه كبیره است. چون اعلام جنگ با #خداوند است. «بحرب من اللّه»
✅ رباخوار، گمان نكند با مردم محروم طرف است، بلكه #خداوند به حمایت از محرومان برخاسته و از حقّ آنان دفاع مىكند. «بحرب من اللّه»
✅ چون #رباخوار محارب با خداست، از وظایف حكومت اسلامى مبارزه با رباخوارى است. «فأذنوا بحرب من اللّه»
✅ براى محاربین با خدا نیز راه #توبه باز است. «بحرب من اللّه... وان تبتم»
✅ #رباخوار، تنها مالک اصل مال است، نه بهره آن. «فلكم رؤس اموالكم»
✅ براى نجات محرومان، اصل مالكیّت مردم را نادیده نگیرید ومالكیّت خصوصى در اقتصاد اسلامى پذیرفته شده است. «فلكم رؤس اموالكم»
✅ سلطه پذیرى و سلطه گرى هر دو محكوم است، نه ظلم ببینید و نه ظلم روا دارید. «لاتَظلِمون ولا تُظلمون»
✅ #انتقام ممنوع است. به رباخوار توبه كننده نیز نباید ظلم شود. «فلكم رؤس اموالكم لا تَظلمون ولا تُظلمون»
✅ به توبه كنندگان، نباید بخاطر خلافكارى هاى گذشته ظلمى شود. سرزنش كسانى كه قبلاً خلافكار بوده اند ممنوع است. «فان تبتم... لاتَظلمون ولاتُظلمون»
✅ استقرار #عدالت اقتصادى، از وظایف حكومت اسلامى است. «لاتَظلِمون ولا تُظلمون»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_298
🌷 آیه 280 سوره بقره
🌸 وَإِنْ كَانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنظِرَةٌ إِلَى مَيْسَرَةٍ وَأَنْ تَصَّدَّقُواْ خَيْرٌ لَكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
🍀 ترجمه:واگر (بدهكار) تنگدست بود، او را تا هنگام توانایى مهلت دهید و (در صورتى كه واقعاً توان پرداخت ندارد،) اگر ببخشید براى شما بهتر است، اگر بدانید.
🌺 و إن کان ذو عسرة فنظرة إلى ميسرة: و اگر بدهکار تنگدست بود ، او را تا هنگام توانایی مهلت دهید. هر چند در این آیه سفارش شده كه به #بدهكار مهلت داده شود، ولى نباید بدهكار از این موضوع سوء استفاده كند. لذا اگر بدون عذر در پرداخت بدهى خود تأخیر كند، گناهكار است. در حدیث آمده است: براى كسانى كه بدون عذر، بدهى خود را نمى پردازند، گناهِ دزد نوشته مىشود. همچنان كه براى مهلت دهندگان، پاداشى چون پاداش شهیدان ثبت مى شود. به هر روزى كه به بدهكار مهلت داده شود، پاداش صدقه ى همان مبلغ، براى #طلبكار ثبت مى شود. و إن كان ذو عسرة فنظرة إلى ميسرة: و اگر (بدهکار) تنگدست بود ، او را تا هنگام توانایی مهلت دهید.
🔴 و أن تصدقوا خير لكم إن كنتم تعلمون: و در صورتى كه واقعا توان پرداخت ندارد اگر ببخشید برای شما بهتر است اگر بدانید. گذشت از بدهكاری که واقعا توان #پرداخت ندارد، براى شما بهتر است، زیرا:
1⃣ شاید فردا براى خود شما نیز این مورد پیش آید.
2⃣ مال فراموش مىشود، ولى بخشیدن به بدهکار ناتوان هرگز فراموش نمى شود.
3⃣ كسب رضایت دل محروم و رضاى خالق، از كسب درآمد به مراتب بهتر است.
🌺 در #احكام فقهى آمده است: زندانى كردن بدهكار معذور، ممنوع است و در مواردی که شخص بدهکار واقعا مالی نداشته باشد که بدهی خود را پرداخت کند ، وظیفه ی حکومت اسلامی است که بدهی او را بپردازد.
🔹 پیام های آیه280سوره بقره 🔹
✅ #اسلام، حامى مستضعفان است. «و ان كان ذوعسرة»
✅ نه تنها #ربا نگیرید، بلكه در گرفتن رأس المال و اصل سرمایه نیز مدارا كنید. «فنظرة الى میسرة»
✅ اصل در زمان بندى براى بازپرداخت، توان #بدهكار است. «فنظرة الى میسرة»
✅ اجبار بدهكارى كه توانایى پرداخت دارد، مانعى ندارد. «ان كان ذو عسرة فنظرة»
✅ بخشیدن بدهكار #فقیر، صدقه است. «وان تصدقوا خیر لكم»
✅ نظام حقوقى و اقتصادى اسلام، با نظام اخلاقى آن پیوند دارد. گرچه بازپس گیرى وام حقّ است، ولى مهلت دادن وبخشیدنِ بدهكار باید مراعات شود. «فنظرة.. تصدقوا»
✅ محدودیّت #انسان و ثروت دوستى او نمى گذارد كه انسان به حقیقت ارزش ها و كمالات پى ببرد. «ان كنتم تعلمون»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_299
🌷 #آیه_281_سوره_بقره
🌸 و َاتَّقُواْ يَوْماً تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَا كَسَبَتْ وَ هُمْ لَا يُظْلَمُونَ
ترجمه: و تقوا پیشه کنید از روزى كه در آن به پیشگاه خداوند بازگردانده مى شوید و سپس هركسی (جزاى) آنچه را كسب كرده، بدون كم وكاست داده مى شود و به آنان ستمى نمى رود.
🌺 این آیه به منزله ى جمع بندى و هشدار عمومى در پایان آیات #ربا است. در تفاسیرى همچون كشّاف، المیزان، مجمع البیان، و برهان آمده است كه این آیه، آخرین آیه اى بوده كه بر رسول خدا صلى الله علیه وآله نازل شده، ولى به دستور پیامبر صلى الله علیه وآله در اینجا قرار گرفته است.
🌺 {و اتقوا یوماً ترجعون فیه إلى الله: و تقوا پیشه کنید از روزی که در آن بسوی خداوند بازگردانده می شوید.} منظور از روز همان روز قیامت است. #تقوا یعنی خود را حفظ کردن انسان باید از ربا و سایر حرام ها دوری کند. زیرا روزی بسوی خداوند بازگردانده می شویم. {ثم توفی کل نفس ما کسبت و هم لا یظلمون: سپس هر کسی آنچه را کسب کرده بدون کم و کاست داده می شود و به آنان ستمی نمی رود.} در معامله با #خداوند هیچگونه کم و کاستی نیست.
🔹 پيام های آیه281سوره بقره 🔹
✅ #قیامت، روز مهمى است. تنوین كلمه «یوماً» اشاره به عظمت آن روز دارد.
✅ #ربا گرفتن و رسیدن به دنیا، ساده و زودگذر است، آنچه ابدى وباقى است، قیامت است. «واتقوا یوماً»
✅ #تقوا و یاد #قیامت، قوى ترین عامل براى دور شدن از ربا وسایر محرّمات است. «و اتقوا یوماً ترجعون فیه»
✅ ضامن اجراى نظام اقتصادى #اسلام، ایمان و تقواى مردم است. «واتقوا یوماً»
✅ در معاملات این جهان، امكان كم و كاست هست، ولى در معامله با #خداوند هیچگونه كم و كاستى نیست. «توفّى كلّ نفس ما كسبت»
✅ ملاک جزا و #پاداش، عمل است، نه آرزو. «ماكسبت»
✅ نگران #انفاق و ترک سود ربایتان نباشید، از اعمال نیک شما اندكى كاسته نمى شود. «توفّى كلّ نفس... لا یظلمون»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_300
🌷 آیه 282 سوره بقره - بخش1
🌸 يَاأيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ إِذَا تَدَايَنْتُم بِدَيْنٍ إِلَى أَجَلٍ مُّسَمّىً فَاكْتُبُوهُ وَ لْيَكْتُبْ بَّيْنَكُمْ كَاتِبٌ بِالْعَدْلِ وَلَا يَأْبَ كَاتِبٌ أَنْ يَكْتُبَ كَمَا عَلَّمَهُ اللَّهُ فَلْيَكْتُبْ وَلْيُمْلِلِ الَّذِى عَلَيْهِ الْحَقُّ وَلْيَتَّقِ اللَّهَ رَبَّهُ وَ لَايَبْخَسْ مِنْهُ شَيْئاً فَإِنْ كَانَ الَّذِى عَلَيْهِ الْحَقُّ سَفِيهاً أَوْ ضَعِيفاً أَوْ لَا يَسْتَطِيعُ أَنْ يُمِلَّ هُوَ فَلْيُمْلِلْ وَلِيُّهُ بِالْعَدْلِ وَ اسْتَشْهِدُواْ شَهِيدَيْنِ مِنْ رِّجَالِكُمْ فَإِنْ لَمْ يَكُونَا رَجُلَيْنِ فَرَجُلٌ وَ امْرَأَتانِ مِمَّنْ تَرْضَوْنَ مِنَ الشُّهَدَآءِ أَن تَضِلَّ إِحْدَاهُمَا فَتُذَكِّرَ إِحْدَاهُمَا الْأُخْرَى وَلَا يَأْبَ الْشُّهَدَآءُ إِذَا مَا دُعُواْ وَلَا تَسْأمُواْ أَنْ تَكْتُبُوهُ صَغِيراً أَوْ كَبِيراً إِلَى أَجَلِهِ ذَلِكُمْ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ وَأَقْوَمُ لِلشَّهَادَةِ وَ أَدْنى أَلَّا تَرْتَابُواْ إِلَّا أَنْ تَكُونَ تِجَارَةً حَاضِرَةً تُدِيرُونَهَا بَيْنَكُمْ فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَلَّا تَكْتُبُوهَا وَأَشْهِدُواْ إِذَا تَبايَعْتُمْ وَ لَايُضَآرَّ كَاتِبٌ وَلَا شَهِيدٌ وَإِنْ تَفْعَلُواْ فَإِنَّهُ فُسُوقٌ بِكُمْ وَاتَّقُواْ اللَّهَ وَ يُعَلِّمُكُمُ اللَّهُ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَىْءٍ عَلِيمٌ
🍀 اى كسانى كه ایمان آورده اید! هنگامى كه بدهى مدّت دارى به یكدیگر پیدا مى كنید، آن را بنویسید. و باید نویسندهاى در میان شما به عدالت بنویسد. كسى كه قدرت بر نویسندگى دارد، نباید از نوشتن خوددارى كند، همانطور كه خدا به او تعلیم داده است. پس باید او بنویسد و آن كس كه حقّ بر ذمّه او (بدهكار) است املا كند و از خدایى كه پرورگار اوست بپرهیزد و چیزى از آن فروگذار ننماید. و اگر كسى كه حقّ بر ذمّه اوست، سفیه یا (از نظر عقل) ضعیف و توانایى بر املا كردن ندارد، باید ولىّ او با رعایت عدالت (مدّت و مقدار بدهى را) املا كند و دو نفر از مردان را شاهد بگیرد و اگر دو مرد نبودند، یک مرد و دو زن از گواهان، از كسانى كه مورد رضایت و اطمینان شما هستند تا اگر یكى از آنان فراموش كرد، دیگرى به او یادآورى كند. و شهود نباید به هنگامى كه آنها را (براى اداى شهادت) دعوت مىكنند خوددارى نمایند. و از نوشتن (بدهى هاى) كوچک یا بزرگِ مدّتدار، ملول نشوید (هر چه باشد بنویسید،) این در نزد خدا به عدالت نزدیكتر و براى اداى شهادت استوارتر و براى جلوگیرى از شک و تردید بهتر مى باشد، مگر اینكه تجارت و داد و ستد نقدى باشد كه در میان خود دست به دست مى كنید كه ایرادى بر شما نیست كه آن را ننویسید. و هنگامى كه خرید و فروش مىكنید، شاهد بگیرید و نباید به نویسنده و شاهد زیانى برسد و اگر چنین كنید از فرمان خداوند خارج شده اید و از خدا بپرهیزید و خداوند (راه درست زندگى را) به شما تعلیم مىدهد وخداوند به هر چیزى داناست.
🌺 بزرگترین آیه ى قرآن، این آیه است كه درباره ى مسائل حقوقى و قرض دادن و نحوهى تنظیم اسناد تجارى مى باشد. پول هم می تواند سبب رشد و عاقبت به خیری ما شود و هم می تواند سبب ویرانی ما شود. وقتی که با بخشیدن پول یا با قرض دادن بتوان گرفتاری را از کسی برطرف کرد. می تواند سبب سعادت ما شود. یا أيها الذين ءامنوا إذا تداينتم بدين إلى أجل مسمى فأكتبوه: اى کسانی که ایمان آورده اید! هنگاهی که بدهی مدت داری به یکدیگر پیدا می کنید، آن را بنویسید.
🌷 #تداینتم: از «دَین» به معناى بدهى، شامل هرگونه معامله غیر نقدى، وام و ... هم مىشود.
🌷 #أجل: مهلت
🌷 #مسمى: مشخص
🌷 #فأكتبوه: پس آن را بنویسید.
🔹 انسان وقتی مؤمن باشد آثار ایمان هم در او خواهد بود. یکی از آثار ایمان قرض دادن است. دلیل این که می فرماید آن را بنویسید زیرا احتمال مرگ فرد قرض گیرنده است تا بعد بتوان آن را از ورثه ی او گرفت یا احتمال طمع ورزی و مسائل دیگر هم می باشد.
🌺 و لیکتب بینکم کاتب بالعدل و لا یأب كاتب أن يكتب كما علمه الله: و بايد نويسنده اى در ميان شما به عدالت بنويسيد. کسی که می تواند بنویسد ، نباید از نوشتن امتناع کند ، همانطور که خدا به او تعلیم داده است.
🌷 #بالعدل: با عدالت
🌷 #يأب: از ريشه ابا به معناى امتناع است.
🔹 خداوند به نويسنده نعمتى به نام نوشتن داده است پس نباید در تنظیم سند مالی امتناع کند.
🌺 فلیکتب ولیملل الذي علیه الحق ولیتق الله ربه و لا یبخس منه شیئا: پس باید او بنویسد و آن کسی که حق بر ذمه او است املا کند و از خدایی که پروردگار اوست بپرهیزد و چیزی از آن فروگذار ننماید.
🌷 #ولیملل: و املا کند. املا یعنی گفته بشود و فرد دیگری بنویسد.
🌷 #یبخس: کم گذاشتن از روی ظلم
⬅ادامه دارد
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_301
🌷 آیه282سوره بقره - بخش2
🌺 فإن كان الذى عليه الحق سفيها أو ضعيفا أو لا يستطيع أن يمل هو فليملل وليه بالعدل: و اگر کسی که حق بر ذمه اوست، سفیه یا ضعیف یا توانایی املا گفتن ندارد ، باید ولی او با رعایت عدالت املا کند.
🌷 #سفیه: کسی که اختلال ذهنی دارد.
🌺 و استشهدوا شهیدین من رجالکم فإن لم يکونا رجلين فرجل و امرأتان ممن ترضون من الشهداء أن تضل إحداهما فتذكر إحداهما الأخرى: و دو نفر از مردان را شاهد بگیرد و اگر دو مرد نبودند ، یک مرد و دو زن از گواهان ، از کسانی که مورد رضایت و اطمینان شما هستند تا اگر یکی از آنان فراموش کرد ، دیگری به او یادآوری کند.
🌷 #شهیدین: دو نفر مرد شاهد
🌷 #رجال: مردان
🌷 #امرأتان: دو زن
🌷 #الشهداء: گواهان
🔹 در بعضی از احکام شهادت دو زن برابر با شهادت یک مرد است و در بعضی احکام دیگر شهادت دو مرد برابر با شهادت یک زن است. بستگی به این دارد که موضوع چه باشد. در مسایل تجاری به خاطر اینکه معمولا بیشتر مردان با آن سر و کار دارند شهادت دو زن برابر با شهادت یک مرد است. و در بعضی از مسایل مربوط به بانوان شهادت دو مرد برابر با شهادت یک زن است.
🌺 و لا یأب الشهدآء إذا ما دعوا و لا تسأموا أن تكتبوه صغيرا أو كبيرا إلى أجله ذلكم أقسط عندالله و أقوم للشهادة و أدنى ألا ترتابوا إلا أن تكون تجارة حاضرة تديرونها بينكم فليس علیکم جناح ألا تكتبوها: و شهود نبايد به هنگامی که آنها را برای اداى شهادت دعوت می کنند خودداری نمایند. و از نوشتن بدهی های کوچک یا بزرگ مدت دار ، خسته نشوید ، این در نزد خدا به عدالت نزدیکتر و برای ادای شهادت استوارتر و برای جلوگیری از شک و تردید بهتر می باشد ، مگر اینکه تجارت و داد و ستد نقدی باشد که در میان خود دست به دست می کنید که گناهی بر شما نیست که آن را ننویسید.
🌷 #الشهدآء: گواهان
🌷 #لا_تسأموا: خسته نشويد
🌷 #صغيرا: کوچک
🌷 #کبیرا: بزرگ
🌷 #أقسط: عادلانه تر
🌷 #أقوم: استوارتر
🌷 #ترتابو: شک داشتن
🌷 #أدنى: بهتر
🌷 #تديرونها_بينكم: بين خودتان دست به دست می کنید
🌷 #جناح: گناه
🔹 بدهی کم باشد یا زیاد باید آن را نوشت زیرا که سلامت روابط اقتصادی که مورد نظر اسلام است ایجاب می کند که قراردادهای مربوط به بدهکاریهای کوچک نیز از نوشتن سند کوتاهی نشود.
🌺 و أشهدوا إذا تبايعتم و لايضآر كاتب و لا شهيد و إن تفعلوا فإنه فسوق بکم و اتقوا الله و یعلمکم الله و الله بكل شیء عليم: و هنگامی که خرید و فروش می کنید ، شاهد بگیرید و نباید به نویسنده و شاهد زیانی برسد و اگر چنین کنید از فرمان خداوند خارج شده اید و خداوند را تقوا پیشه کنید و خداوند به شما تعلیم می دهد و خداوند به هر چیزی داناست.
🌷 #تبایعتم: خرید و فروش می کنید
🔹 در معامله نقدی اگر چه تنظیم سند و نوشتن آن لازم نیست ولی شاهد گرفتن برای آن بهتر است ، زیرا جلو اختلافات احتمالی آینده را می گیرد. و هیچ گاه نباید نویسنده سند و شهود مورد ضرر و آزار قرار بگیرند. در پایان مردم را دعوت به تقوا و پرهیزکاری می کند.
⬅️ پیام های این آیه در جلسه بعدی...
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_302
🌷 آیه 282 سوره بقره - بخش3
🔹 پيام های آیه282سوره بقره 🔹
✅ #ایمان، بستر و مقدّمه عمل به احكام، و عبارت«یا ایّها الّذین آمنوا» تشویقى براى عمل به احكام است.
✅ مدّت بدهكارى، باید روشن باشد. «الى اجل مسمّى»
✅ براى حفظ اعتماد و خوش بینى به همدیگر و #آرامش روحى طرفین و جلوگیرى از فراموشى، انكار و سوءظنّ، باید بدهى ها نوشته شود. «فاكتبوه»
✅ براى اطمینان و حفظ قرارداد از دخل و تصرّف احتمالى طرفین، سند باید با حضور طرفین و توسط شخص سوّمى نوشته شود. «ولیكتب بینكم كاتب»
✅ نویسنده ى قرارداد، حقّ را در نظر گرفته و عین واقع را بنویسد. «بالعدل» شرط گزینش نویسنده ى اسناد، داشتن #عدالت در قلم است.
✅ به شكرانه سواد و علمى كه خداوند به ما داده است، كارگشایى كنیم. «ولا یأب كاتب ان یكتب كما علّمه اللّه»
✅ اهل هر فن و حرفه اى مسئولیّت ویژه دارد، كسى كه قلم دارد باید براى مردم بنویسد. «ولا یأب كاتب ان یكتب»
✅ باید #بدهكار كه حقّ بر ذمّه اوست، متن قرار داد را بگوید و كاتب بنویسد، نه آنچه را بستانكار ادعا نماید. «و لیملِل الّذى علیه الحقّ»
✅ اقرار #انسان علیه خودش، قابل قبول است. «فلیملل الذى علیه الحقّ»
✅ #بدهكار، هنگام املاى قرارداد باید خدا را در نظر بگیرد و چیزى را فروگذار نكند و تمام خصوصیّات بدهى را بگوید. «ولیتّق اللّه ربّه»
✅ تدوین #قانون باید به گونه اى باشد كه حقّ ناتوان ضایع نشود. اگر بدهكار، سفیه یا ضعیف و ناتوان و یا گنگ و لال بود، سرپرست و ولىّ او متن قرارداد را بگوید و كاتب بنویسد. «فان كان الذى علیه الحقّ سفیهاً او ضعیفاً... فلیملل ولیّه»
✅ سفیهان و ناتوانان در مناسبات اجتماعى، نیازمند ولىّ هستند. «فلیملل ولیّه»
✅ توجّه به #حقوق طبقه محروم و اقشار ضعیف، از سوى مسئولان وسرپرستان لازم است.
✅ گواهان باید #عادل و مورد اطمینان و رضایت طرفین باشند. «ممن ترضون»
✅ هر كدام از مردها به تنهایى مى توانند شاهد باشند، ولى اگر شاهد یک مرد و دو زن بود، آن دو زن به اتفاق هم اداى شهادت كنند. تا اگر یكى لغزش یا اشتباه كرد، نفر دوّم یادآورى كند. «فتذكّر احداهما»
✅ دو زن به جاى یک مرد در گواهى، یا به خاطر روحیّه ى ظریف و عاطفى آنهاست و یا به جهت آن است كه معمولاً مردان در مسائل بازار و اقتصاد حضور بیشتری دارند.
✅ اگر براى شاهد گرفتن از شما دعوت كردند، خوددارى نكنید، گرچه گواه شدن بدون دعوت #واجب نیست. «ولا یأب الشهداء اذا ما دعوا»
✅ مبلغ قرارداد مهم نیست، حفظ اطمینان و حقّ الناس مهم است. «ولاتسأموا ان تكتبوه صغیراً او كبیراً»
✅ ثبتِ سند به صورت دقیق و عادلانه سه فایده دارد:
1⃣ضامن اجراى عدالت است.
2⃣ موجب جرأت گواهان بر شهادت دادن است.
3⃣ مانع ایجاد بدبینى در جامعه است.
✅ اگر فایده واسرار #احكام براى مردم گفته شود، پذیرفتن آن آسان مى شود. «ذلكم اقسط...»
✅ معطل شدن امروز براى نوشتن قرارداد، بهتر از فتنه و اختلاف فرداست. «ادنى الا ترتابوا»
✅ در معاملات نقدى، لزومى به نوشتن نیست. «اِلاّ أن تكون تجارة حاضرة»
✅ در #معاملات نقدى، اگرچه نوشتن لازم نیست، ولى شاهد بگیرید. «فلیس علیكم جناح ألاّ تكتبوها واشهدوا اذا تبایعتم»
✅ كاتب و شاهد در امان هستند و نباید به خاطر حقّ نوشتن و حقّ گفتن مورد آزار و اذیّت یكى از طرفین قرار گیرند. «لایضارّ كاتب ولاشهید»
✅ اگر اداى شهادت و یا نوشتن قرارداد، نیازمند زمان یا تحمّل زحمتى بود، باید شاهد و كاتب به نحوى تأمین مالى شوند وگرنه هر دو ضرر خواهند كرد. «ولا یضارّ كاتب ولا شهید»
✅ كاتب و شاهد حقّ ندارند #سند را به گونه اى تنظیم كنند كه به یكى از طرفین ضررى وارد شود. «لایضارّ كاتب ولاشهید»
✅ هرگونه خدشه در سند، از هركسی كه باشد، فسق و #گناه است.«فانّه فسوق»
✅ كاتب و شاهد، مرزبان حقوق مردم هستند و شكستن مرزها همان خروج از مرز وفسق است.«فانّه فسوق»
✅ قلب #پاک و با تقوا، همچون آینه علوم و حقایق را مى گیرد. «واتقواللّه و یعلّمكم اللّه»
✅ #خداوند تمام نیازهاى مادّى و معنوى شما را مىداند و بر اساس آن، احكام و قوانین را براى شما بیان مىكند. قانون گذار باید آگاهى عمیق و گسترده داشته باشد. «واللّه بكل شىء علیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_303
🌷 آیه 283 سوره بقره
🌸 وَإِنْ كُنْتُمْ عَلَى سَفَرٍ وَلَمْ تَجِدُواْ كَاتِباً فَرِهَانٌ مَقْبُوضَةٌ فَإِنْ أَمِنَ بَعْضُكُمْ بَعْضاً فَلْيُؤَدِّ الَّذِى اؤْتُمِنَ أَماَنَتَهُ وَلْيَتَّقِ اللَّهَ رَبَّهُ وَ لَاتَكْتُمُواْ الْشَّهاَدَةَ وَمَنْ يَكْتُمْهَا فَإِنَّهُ ءَاثِمٌ قَلْبُهُ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِيمٌ
🍀 ترجمه: و اگر در سفر بودید و نویسنده اى نیافتید، وثیقه اى بگیرید و اگر به یكدیگر اطمینان داشتید (وثیقه لازم نیست.) پس كسى كه امین شمرده شده، امانت (و بدهى خود را به موقع) بپردازد و از خدایى كه پروردگار اوست تقوا كند. و شهادت را كتمان نكنید و هر كسی آن را كتمان كند، پس بىشک قلبش گناهكار است و خداوند به آنچه انجام مىدهید داناست.
🌷 #رهان: جمع رهن ، رهن یعنی وثیقه
🌷 #ءاثم: گناهکار
🌺 هرگاه براى تنظیم سند بدهى ، نویسنده اى نبود، مى توان از بدهكار گرو و وثیقه گرفت، خواه در سفر باشیم یا نباشیم. بنابراین جمله ى «ان كنتم على سفر» براى آن است كه معمولاً در سفرها انسان با كمبودها برخورد مىكند. فردی به طرف مقابل شیء می دهد در قبال آن وثیقه می گیرد. اگر بعضی به بعضی اعتماد داشتند و از آنها وثیقه گرفته نشد باید بدهی خود را به موقع بپردازند و تقوا پیشه کنند و خدا را برای خودشان حفظ کنند. اگر شخصی به حقوق مردم آگاه و شاهد است نباید حق را کتمان کند.
🔹 پيام های آیه283سوره بقره 🔹
✅ شرط #وثیقه، بدست گرفتن و در اختیار بودن است. «مقبوضة»
✅ كار از محكمكارى عیب نمى كند، در برابر طلب، #وثیقه بگیرید.«فرهان مقبوضة»
✅ جایگاه افراد در احكام تفاوت دارد. براى ناشناس رهن وبراى افراد مطمئن بدون رهن. «فرهان مقبوضة فان أمن...»
✅ نگذارید اعتمادها و اطمینان ها در معاملات سلب شود. «فان امن بعضكم بعضاً فلیؤدّ الذى اؤتمن» فلسفه رهن گرفتن، اطمینان است كه اگر بدون آن اطمینان بود، #رهن گرفتن ضرورتى ندارد.
✅ افراد آگاه به حقوق #مردم، در برابر مظلومان مسئولند. «ولاتكتموا الشهادة»
✅ آنجا كه بیان حقّ لازم است، سكوت حرام است. «ومن یكتمها فانّه اثمٌ قلبه»
✅ انحراف درونى، سبب انحراف بیرونى مى شود. قلب گناهكار، عامل كتمان گواهى مى شود. «ولم یكتمها فانّه آثم قلبه»
✅ ایمان به اینكه #خداوند همه كارهاى ما را مىداند، سبب پیدایش #تقوا وبیان حقایق است. «واللّه بما تعملون علیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_304
🌷 #آیه_284_سوره_بقره
🌸 لِلَّهِ مَا فِى الْسَّمَاوَاتِ وَ مَا فِى الْأَرْضِ وَإِنْ تُبْدُواْ مَا فِى أَنْفُسِكُمْ أَوْ تُخْفُوهُ يُحَاسِبْكُمْ بِهِ اللَّهُ فَيَغْفِرُ لِمَنْ يَشَآءُ وَيُعَذِّبُ مَنْ يَشَآءُ وَ اللَّهُ عَلى كُلِّ شَىْءٍ قَدِير
ٌ
ترجمه:آنچه در آسمانها و آنچه در زمین است، برای خداوند است. اگر آنچه را در دل دارید آشكار سازید یا پنهان دارید، خداوند شما را طبق آن محاسبه مىكند. پس هر كه را بخواهد مى بخشد و هر كه را بخواهد( مستحق مجازات باشد) عذاب مىكند و خداوند بر هرچیزى تواناست.
🌸 این آیه در حقیقت آنچه را که در جمله آخر آیه قبل آمد تکمیل می کند. طبق این آیه اعمالی همچون کتمان شهادت و گناهان قلبی دیگر بر خداوند مخفی نمی ماند کسی که حاکم بر جهان هستی و زمین و آسمان است ، هیچ چیز بر او مخفی نخواهد بود. و خداوند هم آگاهی دارد نسبت به همه چیز این جهان و هم قادر است لیاقت ها و شایستگی ها را مشخص کند و هم متخلفان را کیفر دهد.
🔹 پيام های آیه284سوره بقره 🔹
✅ خداوند، هم مالک مطلق است؛ «للّه ما فى السموات و ما فى الارض» و هم عالم مطلق؛ «ان تبدوا...اوتخفوه» و هم قادر مطلق. «واللّه على كلّ شىء قدیر»
✅ اعمال انسانها نشانگر طرز تفكّر و اعتقادات درونى آنهاست. «تبدوا ما فى انفسكم»
✅ مربّى باید مردم را میان هشدار و امید نگه دارد. «یغفر، یعذّب»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_305
🌷 آیه 285 سوره بقره
🌸 ءَامَنَ الرَّسُولُ بِمَآ أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ ءَامَنَ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ وَ قالُواْ سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِير
ُ
🍀 ترجمه: پیامبر به آنچه از سوى پروردگارش بر او نازل شده ایمان دارد و همه مؤمنان به خدا و فرشتگان و كتابهاى آسمانى و فرستادگانش ایمان دارند (و مى گویند:) ما میان هیچ یک از فرستادگان او فرق نمى گذاریم (و به همگى ایمان داریم) و گفتند:ما (نداى حقّ را) شنیدیم و اطاعت كردیم،پروردگارا! آمرزش تو را (خواهانیم) و بازگشت به سوى توست.
🌷 #ءامن: ایمان آورد
🌷 #المصیر: بازگشت
🌸 در این آیه اصول #دین توحید، نبوّت، معاد بیان شده و در آیه بعد، آمادگى انسان براى انجام تكالیف الهى و درخواست رحمت و مغفرت از خدا مطرح مىشود. لذا در حدیث آمده است كه این آیه و آیه بعد ارزش خاصّى دارند و تلاوت آن دو همانند #گنج است. تكریم پیامبر لازم است و حساب رسول اللّه صلى الله علیه وآله از دیگران جداست. لذا در این آیه ابتدا نام رسول خدا و ایمان او آمد و سپس نام مؤمنان و عقاید آنان.
🌸 #انبیا هر کدام آثار و برکت خود را دارند. در این آیه می فرماید: ءامن الرسول بمآ أنزل من ربه منظور از الرسول، پیامبر اسلام می باشد که به آنچه از سوی پروردگارش نازل شده ایمان دارد. و المؤمنون كل ءامن بالله و ملائكته و كتبه و رسله همه مؤمنين هم به خدا و فرشتگان و کتاب های آسمانی و فرستادگان خداوند ایمان دارند. هدف از آمدن پیامبران یکی است و همگی برای هدایت انسان های آمدند و هیچ فرقی بین آنها نیست. و قالوا سمعنا و أطعنا غفرانك يا رب مؤمنان گفتند: ما ندای حق را شنیدیم و اطاعت کردیم. پروردگارا آمرزش تو را می خواهیم. در پایان آیه اشاره به #معاد و #قیامت می کند زیرا در نهایت بازگشت همه به سوی خداوند است. و إليك المصير
🔹 پيام های آیه285سوره بقره 🔹
✅ #مبلغان دینى باید به آنچه دعوت مىكنند، باور داشته باشند. «آمنالرسول...»
✅ نزول كتب آسمانى، براى پرورش وتربیت انسانهاست. «من ربّه»
✅ #ایمان به همه انبیا لازم است، چون تمام انبیا یک هدف دارند. «كتبه ورسله»
✅ زمینه ى دریافت مغفرت الهى، ایمان و عمل است. «سمعنا واطعنا غفرانك ربّنا»
✅ در كنار #ایمان و #عمل، باز هم باید چشم امید به رحمت و غفران الهى داشت. «سمعنا و اطعنا غفرانك ربّنا»
✅ #بخشش، از شئون ربوبیّت وزمینه ى پرورش است. «غفرانك ربّنا»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_306
🌷 آیه 286 سوره بقره
🌸 لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْساً إِلّا وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَآ إِنْ نَّسِيْنَآ أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَآ إِصْراً كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَآ أَنْتَ مَوْلانَا فَأنْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ
🍀 ترجمه: خداوند هیچ كسى را جز به اندازه توانایىاش تكلیف نمى كند، هركسى آنچه از كارهای (نیک) انجام دهد به سود خود انجام داده و آنچه از كارهای (بد) كسب كرده به ضرر خود كسب كرده است. (مؤمنان مى گویند:) پروردگارا! اگر فراموش یا خطا نمودیم، ما را مؤاخذه نكن. پرودگارا! تكلیف سنگین بر ما قرار نده، آن چنان كه (به خاطر گناه) بر كسانى كه پیش از ما بودند قرار دادى. پروردگارا! آنچه را كه طاقت تحمل آن را نداریم، بر ما مقرّر نكن و از ما درگذر و ما را بیامرز و در رحمت خود قرارده، تو مولا و سرپرست مایى، پس ما را بر گروه كافران پیروز گردان.
🌷 #لا_یکلف: تکلیف نمی دهد
🌷 #لا_تؤاخذنآ: ما را مؤاخذه نكن
🌷 #نسينا: فراموش كرديم
🌺 در احادیث آمده که این آیه و آیه قبلی ارزش خاصی دارند و تلاوت آن دو همانند گنج است. گاهى منشأ فراموشى، سهل انگارى خود انسان است كه قابل مؤاخذه مى باشد. لذا در این آیه از فراموشكارى در كنار خطاكارى، طلب آمرزش مىشود. در ضمن از مجازات هاى سنگین كه در اثر طغیان و فساد امّت هاى پیشین بر آنها تحمیل شد، درخواست عفو مى شود. اين آیه ، آخرین آیه از سوره مبارکه بقره است که با دعا این سوره به پایان می رسد.
🌺 در این آیه انسان تمام مراحل لطف را از خداوند مى خواهد: مرحله اوّل عفو است كه محو آثار گناه و عقاب است. مرحله دوّم مغفرت و محو آثار گناه از روح است و مرحله سوّم بهره گیرى از رحمت پروردگار و پیروزى بر كافران مى باشد. «لایكلّف اللّه نفساً الاّ وُسعها» در آیات دیگر نیز فرموده است: «ما جعل علیكم فى الدین من حرج» و «یرید اللّه بكم الیسر» پیامبر اسلام صلى الله علیه وآله نیز فرموده است: من به دین آسان و سهل مبعوث شده ام.
🔹 پيام های آیه286سوره بقره 🔹
✅ تكالیف الهى، بیش از توان #انسان نیست. «لا یكلّف اللّه نفساً الا وسعها» اسلام، دینِ آسانى است، نه سختگیرى.
✅ #اعمال ما آثارى دارد كه به خود ما برمى گردد. «لها ما كسبت وعلیها ما...»
✅ #انسان، صاحب اختیار است. «لها ما كسبت»
✅ انجام یا ترک دستورات الهى، سود و ضررش براى خود ماست. «لها... علیها»
✅ كسانى كه مىگویند: «سَمِعنا واطعَنا» وسراپا عادل ومتّقى هستند، بازهم از خطا و فراموشی های خود نگرانند و #دعا مىكنند. «ان نسینا او أخطأنا»
✅ به #تاریخ گذشتگان و حوادث تلخ آنان بنگریم تا درس عبرت گرفته وبه خدا پناه ببریم. «كما حَمَلتْه على الّذین من قبلنا»
✅ #آداب_دعا آن است كه ابتدا به ضعف خود اقرار كنیم؛ «لا طاقة لنا» سپس به عظمت خداوند گواهى دهیم؛ «انت مولانا» آنگاه خواست خود را مطرح كنیم. «واعف عنّا واغفرلنا وارحمنا»
✅ پیروزى #اسلام بر كفر، خواسته همیشگی مؤمنان است. «وانصرناعلى القوم الكافرین»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
سلام
💕 تاکنون 306جلسه از تفسیر یک دقیقه ای قرآن بیان شده است که شامل تفسیر سوره حمد و تفسیر سوره بقره می باشد.
🌷 #سوره_حمد: آیات 1تا7
🌷 #سوره_بقره: آیات 1تا286
💕 تشکر ویژه داریم از همراهی همیشگی شما مخاطبان عزیز که مباحث را جلسه به جلسه دنبال می کنید و همچنین تشکر ویژه داریم از عزیزانی که گاهی در فضاهای مجازی مختلف و کانال ها و گروه های مختلف خانوادگی و دوستانه هم مطالب را انتشار می دهند.
#ارسال_پیام
@pasokh97
#کانال_تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🦋 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_307
🦋 معرفی سوره آل عمران
🌸 این سوره سومین سوره قرآن کریم و از لحاظ ترتیب نزول ، هشتاد و نهمین سوره ای بودکه بر پیامبر گرامی اسلام نازل شد. سوره هایی که در مکه نازل شدند را سوره های #مکی و سوره هایی که در مدینه نازل شدند را سوره های #مدنی می نامند ، این سوره جزو سوره های مدنی است زیرا در مدینه نازل شد و شامل 200آیه می باشد.
✅ چرا نام این سوره #آل_عمران است؟
- عمران نام پدر حضرت مریم علیه السلام می باشد و آل عمران یعنی خاندان عمران که حضرت مریم علیه السلام و فرزندش حضرت عیسی علیه السلام می باشند. به احترام حضرت مریم و حضرت عیسی و به خاطر آیات 33 و 35 این سوره که ماجرای تولد حضرت مریم فرزند عمران را بیان می کند این سوره به نام سوره مبارکه آل عمران می باشد. البته نام پدر حضرت موسی علیه السلام هم عمران بود اما در اینجا منظور از عمران پدر حضرت مریم و منظور از آل عمران حضرت مریم و حضرت عیسی می باشد.
📚 #قصه_های_سوره_آل_عمران
-نذر مادر حضرت مریم و ولادت حضرت مریم
-دعای زکریا برای فرزند دار شدن و ولادت یحیی
-برگزیدگی حضرت مریم علیه السلام
-ولادت حضرت عیسی علیه السلام
-رسالت ، معجزات ، حواریون و عروج عیسی علیه السلام
-مباهله: گفتگوی پیامبر اسلام با مسیحیان نجران
-بنای کعبه در مکه
-جنگ_احد
-جنگ بدر و یاری ملائکه
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🦋 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_308
🦋 فضیلت و آثار و برکات سوره آل عمران
🌷 مرحوم طبرسی در تفسیر مجمع البيان به نقل روایتی از #پیامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم پرداخته مبنی بر اینکه هر کسی سوره آل عمران را بخواند ، #خداوند برای هر آیه از آن ، امانی برای گذشت از پل جهنم به او عطا می کند.
🌷 مرحوم طبرسی در حدیثی دیگر از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم آورده است: هر کسی سوره آل عمران را در روز #جمعه بخواند ، تا وقتی که خورشید غروب کند ، خدا و فرشتگان برای او درود می فرستند.
🌷 امام صادق علیه السلام فرمودند: اگر فرد تنگدست سوره آل عمران را همراه داشته باشد ، #خداوند امرش را آسان کرده و روزی اش می دهد. به نقل از کتاب البرهان جلد سوم صفحه 2
🌷 پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: هر کسی در #شب آیات آخر سوره آل عمران را بخواند این گونه است که همه آن شب را عبادت کرده است.
🌷 در بعضی از روایات ، آثار و برکاتی برای تمام این سوره یا آیاتی معین از آن ذکر کرده اند مثل: رفع تنگدستی و فقر ، شفای بعضی بیماری ها، رفع ترس ، برآورده شدن #حاجت ، حفظ شادابی و نشاط
🌷 خوب است که هر وقت فرصت شد یا همین امروز و همچنین هر روز جمعه یک ساعتی وقت بگذاریم و به قرائت این سوره به همراه تدبر و ترجمه آن بپردازیم تا از آثار و برکات این سوره بهره مند شویم.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🦋 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_309
🦋 آیه 1 سوره آل عمران
🌸 بسم الله الرحمن الرحیم الم (1)
🍀 ترجمه: به نام خداوند بخشنده ی بخشایشگر الف لام میم
🌷 #بسم_الله: به نام خدا
🌷 #الرحمن: رحمت عام خداوند
🌷 #الرحیم: رحمت خاص خداوند
🌷 #الم:به صورت الف لام میم خوانده می شود که از سه حرف الف و لام و میم تشکیل شده است که از اسرار قرآن کریم است.
🌺 بسم الله الرحمن الرحيم در سوره حمد خودش یک آیه است اما در سوره های دیگر به تنهایی یک آیه نیست مثل همین سوره که به همراه الف لام میم یک آیه است. هر ذات و حقیقتی اسم و صفاتی دارد برای مثال #گل_نرگس هم اسمی دارد و هم صفت هایی دارد اسمش نرگس هست و صفت هایش رنگ ، #لطافت و خوش عطر بودن آن است. ذات و حقیقت خداوند اسمی دارد و هم صفت هایی دارد اسمش #الله است و دو صفت از صفت های خداوند که در این آیه آمده است الرحمن و الرحیم است.
✅ اما معنای الله چیست؟
امام محمد باقر علیه السلام می فرمایند: #الله یعنی کسی که پرستش می شود ، آن خدایی که مردم از فهم و حقیقت آن عاجز و حیران هستند.
🌺 #بسم_الله یعنی به نام خدا یعنی اینکه ما با نام خدا همه کارهایمان را شروع می کنیم و از او کمک می گیریم و این به این معناست که نام #خدا انرژی دارد نام ها می توانند به ما انرژی بدهند به همین دلیل اهل بیت علیهم السلام به ما گفتند که از حقوقی که بر عهده پدر و مادر است گذاشتن نام نیکو بر فرزندان است زیرا اسم ها می توانند بر خود #انسان و دیگران تأثير بگذارد.
🌺 در سخنی از امام صادق علیه السلام آمده است که رحمان و رحیم هر دو بر گرفته از واژه رحمت است پس هم رحمان و هم رحیم یعنی کسی که دارای رحمت و #مهربانی و بخشش است البته معنای رحمان یعنی رحمت عام خداوند که شامل همه مخلوقات می شود و رحیم یعنی رحمت خاص خداوند که شامل افراد خاصی می شود. اگر می بینید که انسان ها به یکدیگر مهربانی می کنند اگر می بینید پدر و مادر به فرزندشان محبت می کنند اگر می بینید زن و شوهر به یکدیگر مهربانی و محبت دارند اگر می بینید کبوتر دانه بر می دارد و در دهان بچه اش می گذارد همه این ها از #رحمت الهی سرچشمه می گیرد.
🌷 #پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: هر کار مهمی بدون نام خدا شروع شود بی پایان است.
🌷 امام علی علیه السلام می فرمایند: هنگامی که می خواهید کار کوچک یا بزرگ را انجام دهید در آغاز آن بسم الله الرحمن الرحيم بگویید.
🌷 در شروع هر کاری در خوردن ، خوابیدن ، نوشتن ، خواندن ، سوار شدن بر وسایل نقلیه و مسافرت رفتن و کارهای دیگر خواندن بسم الله الرحمن الرحيم سفارش شده است. اگر حیوانی بدون نام خدا ذبح شود مصرف گوشت آن حیوان حرام است و این به این دلیل است که خوراک #انسان باید جهت الهی داشته باشد.
🌺 #الف_لام_میم حروف مقطعه هستند یعنی جدا جدا خوانده می شوند. بعضی مفسرین این حروف را اشاره به اسم اعظم الهی و بعضی آن را از اسرار الهی دانستند. شاید مشهورترین و بهترین نظر درباره حروف مقطعه همین باشد كه بگوییم رمزى است میان خدا و پیامبرش. حروف مقطّعه «الم» در ابتداى شش سوره بقره، آل عمران، عنكبوت، روم، لقمان و سجده آمده است. #خداوند همانطوری که از دل خاک صدها نوع میوه و گل و گیاه می آفریند ، انسان هم خلق می کند ، با این حروف الفبا هم #معجزه یعنی قرآن نازل می کند.
🔹 پیام های آیه1سوره آل عمران🔹
✅ در آغاز هر کاری بسم الله الرحمن الرحيم بگوییم
✅ الف لام میم از #اسرار قرآن کریم است.
✅ هر #مهربانی و رحمتی است همگی از رحمت الهی سر چشمه می گیرند.
✅ #خداوند با همین حروف الفبا معجزه نازل می کند که قرآن است.
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_310
🌹 آيه 2 سوره آل عمران
🌹 موضوع: توحید، خداشناسی، معرفی الله
🌸 اللَّهُ لاَ إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَىُّ الْقَيُّومُ
🍀 ترجمه:خداوند كه معبودى جز او نیست، زنده و برپا دارنده است.
🌷 #الله: خداوند
🌷 #لا: نيست
🌷 #اله: معبود
🌷 #إلا: جز
🌷 #هو: او
🌷 #الحى: زنده
🌷 #قَیّوم: پاینده ، قیوم به كسى گفته مىشود كه خود به دیگرى تكیه نداشته باشد، ولى دیگران به او تكیه دارند و یا قوامبخش همه چیز است.
🌸 دقیقا همین آیه در ابتدای آیه 255 سوره بقره که معروف به آیة الکرسی است آمده است در سوره آل عمران ، الله لا إله إلا هو الحی القیوم خود به تنهایی یک آیه است. کلمه #الله: نام ذات مقدس الهی است و کلمه #اله: درباره هر معبودی به کار می رود خواه حق باشد یا باطل باشد. اولین شعار و دعوت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله نیز با همین جمله بود. همچنان که فرمود: هر کسی خالصانه شعار #توحید سر دهد ، وارد بهشت می شود و نشان اخلاص او آن است که گفتن لا اله الا الله او را از حرام های الهی دور کند.
🌸 امام صادق علیه السلام فرمودند: گفتن لا اله الا الله بهای بهشت است. در این آیه به معرفی الله می پردازد الله کیست؟ الله لا إلا هو: الله کسی است که غیر او معبودی نیست. سپس می فرماید الحی القیوم: کسی است که زنده و برپادارنده است. #الحی: زنده است. خداوند زنده ای است که زنده می کند. خداوند در آفریدن، تدبیر و تسلّط كامل دارد. موجودات دیگر، علم، حیات و قدرت مستقلّى ندارند. تنها خداوند ،زندهاى است كه زندگى هر موجود زنده وابسته به اوست.
🌸 در دعاى جوشن كبیر مى خوانیم: او قبل از هر زندهاى زنده وبعد از هر زندهاى زنده است. هیچ زندهاى شریک او نیست و به كسى نیاز ندارد. جان همهى زندهها و رزق آنها به دست اوست. #القیوم: برپا دارنده است. یعنی هر چیزی که در عالم برپاست خداوند است که آن را برپا کرده است. کلمه قیوم سه مرتبه در کل قرآن آمده است و در هر سه مورد در کنار کلمه حی قرار دارد.
🔹 پيام های آیه2سوره آل عمران 🔹
✅ #توحید، سرلوحهى كتب آسمانى است. «لااله الاّ هو»
✅ لا إله إلا الله شناسنامه هر #مسلمانی است.
✅ شرط معبود شدن، داشتن كمالات ذاتى است و تنها #خداوند است كه قائم به ذات خویش و بى نیاز مطلق است. «الحىّ القیّوم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_311
🌹 آیه 3 سوره آل عمران
📚 #موضوع: قرآن تصدیق کننده کتاب های آسمانی - آشنایی مختصر با تورات و انجیل
🌸 نَزَّلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ وَأَنزَلَ التَّوَْراةَ وَ الْإِنجِيل
َ
ترجمه:كتاب را به حقّ بر تو نازل كرد، كه تصدیق كننده كتابهاى پیشین است و تورات و انجیل را فرو فرستاد.
🌷 #نزل: نازل کرد
🌷 #علیک: بر تو
🌷 #الکتاب: کتاب ، منظور قرآن است.
🌷 #بالحق: به حق
🌷 #مصدقا: تصدیق کننده
🌷 #لما_بین_یدیه: منظور کتاب های پیشین
🌷 #أنزل: فرو فرستاد
🌷 #التوراة: تورات كتاب حضرت موسى می باشد.
🌷 #الإنجيل: إنجيل کتاب حضرت عیسی می باشد.
🌸 منظور از نزل علیک یعنی بر تو نازل کرد #پیامبر_اسلام است. که خداوند قرآن را بر ایشان نازل کرد. قرآن کتاب حق است و منطبق با حقیقت است. و کتاب های آسمانی دیگر را تأیید می کند. #قرآن کتاب تورات زمان حضرت موسی علیه السلام و انجیل زمان حضرت عیسی علیه السلام را تایید می کند. اما تورات و انجیل امروزی با تورات و انجیل زمان حضرت موسی و حضرت عیسی فرق دارند و دچار تحریف شدند.
🌸 #تورات در زبان عِبرى به معناى شریعت و قانون است. که کتاب حضرت موسی می باشد. اما توراتی که اکنون هست با تورات حضرت موسی فرق دارد و دارای تحریف است. از آنجایى كه در تورات شرح وفات و دفن حضرت موسى علیه السلام مطرح شده، معلوم مى شود كه این مطالب بعد از حضرت موسى جمع آورى شده است.
🌸 كلمهى #انجیل، واژه ای یونانى است و به معناى بشارت است. انجیل نام كتاب مسیحیان است و قرآن هر كجا از آن نام برده، به صورت مفرد بیان كرده است، ولى امروزه در میان #مسیحیان انجیل های مختلف وجود دارد كه همه پس از حضرت عیسى علیه السلام و به دست پیروان او نوشته شده اند. این اناجیل كه به نام خود آنان معروف است، عبارتند از: 1- انجیل مَتّى. 2- انجیل مرقس. 3- انجیل لوقا. 4- انجیل یوحنّا.
🔹 پيام های آیه3سوره آل عمران 🔹
✅ نزول #قرآن بر پیامبر، مربوط به شخصیّت او و تكریم خداوند از اوست.
✅ #قرآن کتاب حق است و منطبق با حقیقت است. «بالحقّ»
✅ قرآن ،كتابهاى آسمانى #انبیا را تأیید می کند. «مصدّقا لما بین یدیه»
✅ تصدیق كتاب های آسمانى پیشین، عاملى براى #وحدت خداپرستان و یكى از شیوههاى دعوت دیگران است. «مصدّقاً»
✅ تصدیق #قرآن نسبت به تورات و انجیل، حقّى بزرگ بر ادیان سابق است، و گرنه با خرافاتى كه وارد تورات و انجیل شده، آسمانى بودن آنها به كلّى فراموش مىشد. «مصدّقاً»
✅ با آنكه مراحل #تربیت_الهى، ابزار و دستورالعملهاى آن در هر زمان و شرایط متفاوت بوده اند، ولى از آهنگ تكاملى و وحدت در هدف برخوردارند. «مصدقاً»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_312
🌹 آیه 4 سوره آل عمران
📚 #موضوع: معنای فرقان - عاقبت کسانی که به آیات خدا کافر شدند
🌸 مِنْ قَبْلُ هُدىً لِّلنَّاسِ وَأَنْزَلَ الْفُرْقَانَ إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ بَِآياَتِ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ وَاللَّهُ عَزِيزٌ ذُو انتِقَامٍ
ترجمه:او پیش از این (تورات و انجیل را) براى هدایت مردم (فرو فرستاد) و اینک فرقان را نازل كرد، همانا كسانى كه به آیات الهى كافر شدند، برای آنها عذاب شدیدى است و خداوند شكست ناپذیر صاحب انتقام است.
🌷 #للناس: برای مردم
🌷 #أنزل: فرو فرستاد
🌷 #الفرقان: وسيله ى جدایی حق از باطل منظور قرآن است.
🌷 #الذین: کسانی که
🌷 #کفروا: کفر ورزیدند
🌷 #آیات: یعنی نشانه ها
🌷 #لهم: برای آنها
🌷 #عزیز: شکست ناپذیر
🌷 #ذو_انتقام: صاحب انتقام
🌸 آیه قبلی می فرماید: #کتاب قرآن را به حق بر تو نازل کرد ، که تصدیق کننده کتاب های پیشین است و تورات و انجیل را فرو فرستاد. و این آیه می فرماید: من قبل هدی للناس: قبل از این ، (تورات و انجیل را) برای هدایت مردم فرو فرستاد. و أنزل الفرقان: و اينک #فرقان را نازل کرد ، یكى از نام هاى قرآن، فرقان است. فرقان، یعنى آنچه مایه ى جدایى است. از آنجا كه راه تشخیص حقّ از باطل، در همه امور #قرآن مى باشد، لذا به آن فرقان گفته شده است ، پس فرقان یعنی وسیله جدایی حق از باطل.
🌸 بعد از اتمام حجت و نزول آیات از سوی #خداوند و گواهی فطرت و عقل بر صدق دعوت پیامبران و به دنبال بحثی که درباره حقانیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و حقانیت قرآن گذشت می فرماید: إن الذين كفروا بآيات الله لهم عذاب شديد: کسانی که به آیات #خدا کافر شدند برای آنها عذاب شدیدی است. عذاب شدید مخصوص آخرت نیست. در این آیه نفرموده كه عذاب كفّار مربوط به آخرت است، زیرا گاهى سرگرمى و حرص بر اندوختن مال و غفلت از خداوند و معنویات خود عذاب است. پس هم در دنیا و هم در آخرت عذاب دارند. و الله عزیز ذو انتقام: و #خداوند شکست ناپذیر صاحب انتقام است. آن چیزی که سبب عذاب و انتقام خداوند می شود عملکرد ما می باشد.
🔹 پیام های آیه4سوره آل عمران 🔹
✅ #هدایت مردم، یك سنّت همیشگى الهى بوده است. «من قبل»
✅ مخاطب كتاب های آسمانى، عموم #مردم هستند، نه قبیله و نژاد خاص. «للنّاس»
✅ #قرآن، وسیله ى شناخت حقّ از باطل است. «و انزل الفرقان»
✅ هركجا میان سلیقه ها، افكار و عقاید به هر نحو دچار تحیّر شدیم، حرف آخر از آن #قرآن است. (حتّى اگر در میان روایات نیز دچار حیرت شدیم، باید به حدیثى توجّه كنیم كه مطابق با قرآن باشد.) «الفرقان»
✅ بعد از نزول آن همه كتاب و اسباب هدایت، جزاى شخص #لجوج عذاب شدید است. «عذاب شدید»
✅ عذاب الهى، پس از اتمام حجّت بر مردم است. «هدى للناس... الّذین كفروا... لهم عذاب شدید»
✅ این آیه مایه ى دلگرمى و تسلیت خاطر پیامبر و مؤمنان است كه #خداوند به حساب كفّار سرسخت مىرسد. «عزیز ذوانتقام»
✅ سرچشمه كیفر و انتقام خداوند ، عملكرد ماست، وگرنه او عزیزى است كه هیچ كمبودى ندارد. «عزیز ذوانتقام»
✅ كفر مردم در #خداوند اثرى ندارد. «كفروا، واللَّه عزیز»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_313
🌹 آیه 5 سوره آل عمران
📚 #موضوع: آگاهی خداوند نسبت به همه چیز
🌸 إِنَّ اللَّهَ لَا يَخْفَى عَلَيْهِ شَىءٌ فِى الْأَرْضِ وَلَا فِى السَّمَآء
ِ
🍀 ترجمه:همانا چیزی، در زمین و در آسمان، بر خداوند مخفی نمی ماند.
🌷 #لا_یخفی: مخفی نمی ماند
🌷 #عليه: بر او
🌷 #الأرض: زمين
🌷 #السمآء: آسمان
🌸 هیچ چیزی بر خداوند مخفی نمی ماند زیرا خداوند در همه جا هست و ناظر است و به حکم این که وجود خداوند از هر نظر بی پایان و نامحدود است جایی از او خالی نیست و به ما از خود ما نزدیکتر است ، بنابراین به همه چیز احاطه دارد. و این احاطه به معنی علم و آگاهی خداوند بر همه چیز است.
🔹 پیام های آیه5سوره آل عمران 🔹
✅ خداوند بر همه چیز آگاه است. ما وهمه ى جهان هر لحظه در محضر خدا هستیم، در محضر او گناه نكنیم. با توجّه به آیه قبل، استفاده مى شود كه كفر و معصیتِ هیچ كسی بر خدا پوشیده نیست. «كفروا... لا یخفى علیه شىء»
✅ افراد مختلف، اعمال مختلف، مكان ها وزمان های مختلف هیچ كدام مسأله اى را بر خداوند پنهان نمى سازد. «فى الارض ولا فى السماء»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن_جلسه_314
🌹 آیه 6 سوره آل عمران
📚 #موضوع: تفکر در آفرینش
🌸 هُوَ الَّذِى يُصَوِّرُكُمْ فِى الْأَرْحَامِ كَيْفَ يَشَآءُ لَآ إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيم
ُ
ترجمه:او كسى است كه شما را به هر شکلی كه مىخواهد در رحم ها صورت مى دهد. هیچ معبودی به غیر او نیست؛ توانای شکست ناپذیر و حكیم است.
🌷 #هو_الذى: او کسی است که
🌷 #یصورکم: صورت می دهد ، شکل می دهد
🌷 #فى: در
🌷 #الأرحام: جمع رحم، رحم محل تشکیل و رشد جنین در شکم مادر است.
🌷 #كيف_یشآء: به هر شکلی که می خواهد
🌷 #لا: نیست
🌷 #اله: معبودی
🌷 #إلا: به غیر
🌷 #هو: او
🌷 #العزیز: توانای شکست ناپدیر
🌷 #الحکیم: با حکمت
🌸 این آیه به گوشه ای از علم و قدرت خداوند که در حقیقت یکی از شاهکارهای عالم آفرینش است اشاره می کند. صورت بندی انسان در شکم مادر و نقش بر آب زدن در آن محیط تاریک ظلمانی آن هم نقش های بدیع و عجیب و پی در پی ، بسیار شگفت آور است. مخصوصاً با آن همه تنوعی که از نظر شکل و صورت و جنسیت و انواع استعداد های متفاوت و صفات مختلف وجود دارد و اگر می بینیم معبودی جز او نیست به خاطر همین است ، که شایسته عبادت فقط ذات پاک خداوند است.
🌸 فردی که امروز به خدا کفر ورزیده است و منکر خدا شده است روزی نطفه ای بوده که خداوند این نطفه را در رحم مادر پرورش داد و تبدیل به جنین کرد و به آن صورت و شکل داد و اکنون به جای سپاس از خداوند کفر نعمت می ورزد.
🔹 پيام های آیه6سوره آل عمران 🔹
✅ منشأ تكوین و تشریع یكى است. آن كه براى هدایت شما #كتاب فرستاده، همان است كه شما را آفریده است. «هدىً للنّاس... یصوّركم»
✅ صورتگرى #انسان در رحم مادر، تنها به دست خداوند است. «هو الّذى یصوّركم»
✅ اكنون كه صورت بندى ها به دست اوست، یكدیگر را به خاطر شكل و قیافه سرزنش نكنیم. «هوالّذى یصوّركم»
✅ قدرت نمایى #خداوند محدود به مكان و زمان خاصّى نیست. «یصوّركم فى الارحام»
✅ #تفكّر در آفرینش خودمان، عامل ایمان به خداوند است. «یصوّركم... لاالهالاّ هو»
✅ اگرچه #خداوند به هر كارى قادر است؛ «كیف یشاء» ولى كارى بر خلاف حكمت نمى كند. «هوالعزیزالحكیم»
✅ صورت هاى گوناگون افراد بشر، نشانه ى قدرت و #حكمت خداست. «یصوّركم... العزیز الحكیم»
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_قرآن
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸