هدایت شده از کانال دروس آیت الله العظمی جوادی آملی
akhlaq_3427 s.mp3
6.08M
💠 صوت #درس_اخلاق
🔸 موضوع: #حکمت 62 نهج البلاغه
🔹 تاریخ: 1397/10/20
@EsraTvEitaa
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_77L.mp3
4.41M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_77
🔖 آیات: ۲۶
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 77
🔖 آیه: ۲۶
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۲۶ بقره: «انّ الله لا یستحی أن یضرب مثلاً مّا بعوضةً فما فوقها فامّا الذین آمنوا فیعلمون انّه الحقّ من ربّهم و امّا الذین کفروا فیقولون ماذا أراد الله بهذا مثلاً یضلّ به کثیراً و یهدی به کثیراً و ما یضلّ به الّا الفاسقین»
♦️این اشکال بر قران وارد نیست که چرا #مثل ذکر می کند زیرا اشکال کننده یا #مسلمان است که به خود چنین اجازه ای نمی دهد که بر قران اشکال بگیرد. اگر #اهل_کتاب است که در کتابهای خودشان اعم از انجیل و تورات فعلی نیز مثل فراوان است چنانکه آیه فتح نیز این را اثبات می کند و اگر #کافر هم کافر باشد که کتابهای خودشان که حتی در مکه و قبل از پیامبر هم داشتند نیز مثل فراوان دارد و بطور کل، کلام فصحا همراه مثل است تا روشن شود.
🔰برای خداوند بزرگ و کوچک و سخت و آسان معنا ندارد که بعضی بخواهند بگویند چرا خدا به پشه که حیوان ریزی است مثال زده است. خداوند حتی #سایه را که یک امر عدمی و ناشی از عدم وجود نور است را به خود نسبت می دهد و گوید «ثم قبضناه الینا قبضاً یسیراً/فرقان_۴۶» یعنی این سایه را ما به آسانی به سوی خود آورده و کم می کنیم. در مقابل، خداوند #حشر را که مهمترین امر است و بساط همه چیز عالم را برمی چیند را نیز به خود نسبت داده و گوید برای ما آسان است.«ذلک حشرٌ علینا یسیر/ق_۴۴»
♦️علتش این است که خداوند با #اراده کار می کند نه با حرکت؛ لذا همه چیز به صرف اراده خداوند تغییر می کنند و خداوند حرکتی نمی کند و لذا خستگی برای خدا معنا ندارد.
✅«فامّا الذین آمنوا فیعلمون انّه الحقّ من ربّهم» خداوند #ایمان را با #علم صحیح همراه می داند و برعکس. اگر جایی علم بود و ایمان نبود این علم صحیح نیست و نابود کننده است. این آیه ایمان را همیشه با علم همراه می داند و در سوره سبا آیه ۶ گوید آنکه عالم است می فهمد آنچه تو آورده ای حق است. لذا علمی که نتواند #حق را از #باطل تشخیص دهد علم نیست.
🔰علمی که تنها تا گور با انسان بیاید و بعد او را رها کند که علم نیست. در آیه ۸۳ سوره مومن گوید وقتی انبیا دین را آوردند مردم به همان #علوم_مادی خود مثل دامداری خوشحال بودند و خود را عالم می دانستند اما آن #علم_جهان_بینی که بفهمد چه کسی عالم را آفرید و چه کسی باید او را اداره کند را نداشتند و لذا علم صحیح باید با ایمان ترکیب باشد و ایمان را بفهمد. علم باید در آن دنیا نیز بکار بیاید نه اینکه فقط برای این دنیا باشد. علومی مانند دامداری و غیره که بدرد آن جهان نمی خورد همچنان که پزشکی برای آن جهان نیست زیرا در آنجا که انسان بیمار نمی شود. مهندسی راه و ساختمان هم نیست زیرا صراط مستقیم در اختیار انسانهاست.
🔰حال اگر کسی با فراهم کردن این علوم مادی در این دنیا عمل صالحی برای امت اسلامی کرد این عمل صالح برای آن دنیا باقی گذاشته است و لا غیر. علوم صناعی نیز مانند سخنرانی و درس دادن و کتاب نوشتن نیز بدرد نمی خورد. غیر از #عمل_صالح، از علوم تنها آن قسمت می ماند که مربوط به معرفت خداوند و اسماء حسنی و فرشتگان و وحی و پیامبران باشد و لا غیر
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 77
🔖 آیه: ۲۶
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅بخش دوم👇👇
💠علوم مادی تنها بدرد این دنیا می خورد و #فشار_قبر تمام دانسته ها را از انسان میگیرد و او دوباره جاهل می شود اما اگر #علوم_الهی دانست در آنجا روشنتر می شود. خداوند علمی را می ستاید که با #ایمان همراه باشد. اما علم دنیایی را که با ایمان همراه نباشد مذمت می کند و گوید هر بار که انبیا آمدند عده ای از دانشمندان مادی در برابر اینها ایستادند «فلمّا جائتهم رسلهم بالبیّنات فرحوا بما عندهم مّن العلم و حاق بهم ما کانوا به یستهزئون/غافر_۸۳»
🔰«یضلّ به کثیراً و یهدی به کثیراً» آیه گوید مومنین نیز کثیرند اما این کثرت، #کثرتِ_نفسی است نه نسبی؛ یعنی مومنین فی نفسه کثیرند اما اگر با کفار بسنجید اینها کمند. اضلال خداوند، #اضلال_ابتدایی نیست بلکه #اضلال_کیفری است که به صورت رها کردن انسان متجلی می شود. بدین صورت هم مالکیت مطلقه خدا محفوظ است و هم به اختیار انسان آسیب نمی رسد. نه انسان مجبور است و نه خداوند کار را به انسان تفویض کرده است. این نه #جبر است نه #تفویض یعنی هم خدا هدایت می کند و رها نکرده ولی اگر انسان بخواهد می تواند از هدایت خدا محروم شود.
🔰تفویض هم از لحاظ #مبدأ_فاعلی محال است هم از لحاظ #مبدأ_قابلی یعنی اولاً فقر برای انسان همانند حیوان ناطق بودن برای اوست یعنی #فقر جزو ذات و ماهیت انسانست و از او جداشدنی نیست لذا خداوند نمی تواند یک موجود فقیر را به حال خود بگذارد و ثانیاً تدبیر خداوند اجازه نمی دهد که انسان را رها کند و ببیند که چه خواهد کرد. حال اگر در انسان دخالت نداشت چگونه به او امر و نهی می کند. وقتی مالک او نبود امکان امر و نهی نیست.
♦️جبر هم نیست به این معنا که #فاعل حقیقی همه کارها خدا باشد و انسان تنها وسیله انجام کار باشد نه مصدر کار. این هم با تکلیف مطابق نبود و خدا در این صورت نمی توانست دیگر امر و نهی کند و پاداش و کیفر قرار دهد که نشان از #اختیار انسان است. خدا گوید ما عقل و وحی را فرستادیم که انسان در قیامت در برابر ما احتجاج نکند.(نساء-۱۶۵) که اگر جبر بود دیگر اینها معنا نداشت.
🔰پس طبق آیه مورد بحث ما، #اضلال خداوند این است که: تنها کسی را رها کند که خودش قبلاً خودش را از خدا رها کرده باشد که در آیه ۵ صف بیان شده است. هرگز اضلال ابتدایی از سوی خدا انجام نمی شود.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
تفسیر تسنیم
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره 📆 جلسه: 77 🔖 آیه: ۲۶ 📚 مفسر: علامه جوادی آملی ✅آیه ۲۶ بقره: «انّ الله لا
🔴توصیه میکنیم این جلسه را که مبنای الهی و غیرالهی بودن علوم را بیان می کند و در مورد آثار و نتایج علوم سخن میگوید با دقت بیشتری بخوانید.
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_78L.mp3
4.19M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_78
🔖 آیات: ۲۶
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 78
🔖 آیه: ۲۶
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۲۶ بقره: «انّ الله لا یستحی أن یضرب مثلاً مّا بعوضةً فما فوقها فامّا الذین آمنوا فیعلمون انّه الحقّ من ربّهم و امّا الذین کفروا فیقولون ماذا أراد الله بهذا مثلاً یضلّ به کثیراً و یهدی به کثیراً و ما یضلّ به الّا الفاسقین»
🔰ضلالت و هدایت به دست خداست. هدایت خداوند به دو قسم ابتدایی و پاداشی تقسیم می شود. #هدایت_ابتدایی شامل «هدایت تکوینی» است که عام و برای همه موجودات است و نیز شامل «هدایت تشریحی» است که قانونگذار همه انسان هاست. در کنار آن هدایت پاداشی نیز وجود دارد که خاص افرادی است که به هدایت تشریحی ایمان آورد و عمل کرد. «فسنیسّره للیسری» ما کار را برایش می کنیم لذا اگر بخواهد عفیف یا امین باشد بسیار برایش راحت خواهد بود.
🔰#اضلال_ابتدایی شامل «اضلال تکوینی» است که راه هدایت را بر انسان ببندد یا او را به بیراهه برد که در خدا راه ندارد و نی، شامل #اضلال_تشریحی نیز هست که همان وضع #قانون_بد یا ندادن هوش و گرایش به هدایت است و باز هم در خدا راه ندارد. لذا خداوند اضلال تشریحی را به فرعون و سامری نسبت می دهد «و اضلّهم السامریّ»
♦️اما #اضلال_کیفری توسط خدا ممکن است زیرا اگر انسان به هدایت تشریحی توجهی نکرد و به سوی گمراهی و گناهان رفت خداوند نیز او را به حال خودش رها خواهد کرد و توفیق هدایت را از او خواهد گرفت «ربنا الذی اعطی کل شی ء خلقه ثم هدی/طه_۵۰» یعنی هر چیزی را با جهاز تکاملیش آفرید و آنگاه هدایت کرد.
💠فطرت خداجویی در همه انسان های هست لذا امکان #اضلال_ابتدایی وجود ندارد. ادیان جعلی، قانون گذاری های باطل است که تحمیلی بر فطرت خواهد بود مثل اینکه مواد مخدر را بر ضائقه کودک تحمیل کنیم تا کم کم عادت کند زیرا سم تحمیلی بر دستگاه گوارش انسان است، حال گناه نیز تحمیلی بر جسم و روح است.
♦️علت اینکه پاداش کار ثواب، ده برابر است و کیفر گناه، تنها به اندازه همان گناه؛ همین است که کار ثواب موافق #فطرت انسان است و مثل این است که بادکنک را مقداری به سمت هوا هُل دهیم که ده برابر بالا میرود و در کنار آن سنگ را نیز به سمت بالا حل دهیم که جز به همان اندازه که هُل داده ایم بالاتر نمی رود چون خلاف فطرت سنگ است که بالا برود.
✅به همین جهت است که گفته اند اگر بچه تا یک سالگی گریه کرد او را نزنید چون گریه های وی تا چهار ماهگی، #شهادت_به_وحدانیت خداست «اشهد ان لا اله الا الله» گریه چهار ماهه دوم او #شهادت_به_رسالت پیامبر اکرم است و گریه چهار ماهه سوم وی، دعا و #طلب_مغفرت برای پدر و مادر خود است که مجاری فیض و رحمتند. چون طفل تازه از دیار فطرت آمده است و هیچ گناهی نکرده است.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 78
🔖 آیه: ۲۶
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅بخش دوم👇👇
💠کسی که گناه برایش لذت دارد به این خاطر است که هنوز لذت کار خیر را نچشیده است و خود را به گناه عادت داده است. لذا انسان علاقه به لذت دارد اما باید لذت واقعی را بچشد. انسان ذاتا به گناه مایل نیست.
آیه ۳۹ انعام گوید خداوند هر که را بخواهد گمراه کرده و هر که را بخواهد هدایت خواهد کرد. آیه ۸ فاطر نیز زبانی عام دارد. آیه ۱۸۵ بقره نیز گوید همه را هدایت کردیم. «شهر رمضان الذی انزل فیه القران، هدیً للناس و بیناتٍ من الهدی و الفرقان» انسان حق زندگی در #کشورهای_کفر را ندارد زیرا در آنجا احکام الهی نرفته و به آنها دسترسی ندارد که باعث می شود زمینه های هدایت را از دست دهد.
♦️پس گفتیم که #هدایت_ابتدایی شامل هدایت تکوینی و تشریحی برای همه است اما این عبارت که «هر که را خدا بخواهد هدایت می کند» به چه معناست؟ در آیه ۱۱۵ توبه، سنت الهی نیز روشن شده است و گوید اینطور نیست که خداوند اول کسی را هدایت کند سپس گمراهش کند چون سنت خدا نیست بلکه با #عقل و #وحی، حجت را تمام می کند و آنگاه اگر شخص بیراهه رفت آنگاه رهایش می کند.
آیه ۲۳ جاثیه گوید ممکن نیست که کسی را قبل از رسیدن برهان و #حجت گمراه کنیم بلکه ابتدا وسایل و حجتهای درونی و بیرونی را می دهیم حال اگر کسی چند قدم در این راه رفت ما هدایت پاداشی را نصیبش می کنیم. گوید کسانی را که گمراه می کنیم چند ویژگی دارند: حق را فهمیدند، هوا پرستی جلوی حق شناسی و حق پرستی اینها را گرفت، اینها عالماً بجای خداپرستی، هوا پرست شدند.
🔰خداوند این ها را که عالماً خود را گمراه ساختند #اضلال_کیفری کرد «و اضلّه الله علی علمٍ» لذا کسانی که اصلاً حرف دین و حقیقت به آنها نرسید یا محققانی که اهل تحقیقند اما حقیقتاً در شکند و شکشان برطرف نشده؛ خداوند این دو را اضلال و گمراه نمی کند!
خداوند گوید «ختم الله علی قلوب/بقره_۷» یعنی آنقدر گناه کرده که صفحه دلش سیاه شد و دیگر جایی برای توبه نمانده که در اینجا خداوند این صفحه را بسته و مهر می کند که باعث می شود دیگر امکان هدایت نیز از بین برود پس باز هم اثر عمل خود انسان است.
♦️خداوند چه کسی را هدایت می کند؟ می فرماید من هر که را بخواهم گمراه می کنم و کسی را که توبه و #انابه کرد هدایت خواهم کرد «قل ان الله یضل من یشاء و یهدی الیه من اناب/رعد_۲۷» پس هدایت پاداشی نیز برای کسی است که خودش اهل انابه است. #انابه به دو معنا می تواند باشد: یا به معنای چندین بار در صف ایستادن و نوبت گرفتن از خداست تا به پاداش رسید و یا به معنای انقطاع از غیر خداست. پس باید مرتب از خدا خواست تا بتوانیم هدایت را دریافت کنیم.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
✅تذکر قرآن:
ای پیامبر، اگر زمانی شیاطین جن و انس در تو #وسوسه و جنبشی ایجاد کردند فورا به خدا پناه ببر...
پرهیزگاران هر زمانی که از شیطان، وسوسه و خیالی به دلشان برسد همان لحظه به یاد #خدا می افتند و بینا میشوند!
🔰 @tafsire_tasnim1
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_79L.mp3
5.73M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_79
🔖 آیات: ۲۶ و ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 79
🔖 آیه: ۲۶ و ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ بخش اول👇👇
💠آیه ۲۶ و ۲۷ بقره: «انّ الله لا یستحی أن یضرب مثلاً مّا بعوضةً فما فوقها فامّا الذین آمنوا فیعلمون انّه الحقّ من ربّهم و امّا الذین کفروا فیقولون ماذا أراد الله بهذا مثلاً یضلّ به کثیراً و یهدی به کثیراً و ما یضلّ به الّا الفاسقین-الذین ینقضون عهد الله من بعد میثاقه و یقطعون ما امر الله به ان یوصل و یفسدون فی الارض اولئک هم الخاسرون»
🔰پس از تببین اهمیت تمثیل، به بررسی #اضلال_ابتدایی از سوی شیاطین جنی و انسی و #اضلال_کیفری از سوی خداوند پرداختیم.. قران گوید اگر کسی از شیطان پیروی کند خودش تبدیل به شیطان می شود.
در پایان آیه میبیینم که اگرچه خداوند اضلال را منحصر به گروه خاص فاسقین دانسته است اما هدایت را منحصر به گروه خاصی نمی داند. منظور از فاسقین مطلق افرادی است که از راه راست خارج شدند.
🔴در آیه بعد نیز از باب نمونه ۳ مورد از فاسقین را نام می برد نه اینکه فاسقین منحصر در این سه باشند. این سه گروه را در انتهای آیه ۲۷، #خاسر می نامد. خاسر کسی است که #سرمایه را می بازد لذا اینها سرمایه فطرت پاک اولیه را می بازند.
🚸🚸🚸
✅گروه اول کسانیند که #پیمان بین خود و خدا را نقض کردند لذا مشخص است که بین انسان و خدا یک پیمان از ابتدا وجود دارد. پیمان و تعهد را به #حبل یا طناب تشبیه کرده اند چنانکه طناب دو چیز را به هم متصل می کند پیمان نیز اینگونه است. حبل بریده می شود و پیمان نیز نکس و #نقض می شود.
♦️حال این #پیمان_اولیه چیست؟
1⃣برخی گفتند این همان پیمان بین خدا و انسان در #عالم_ذر است.
2⃣برخی گفتند این همان پیمان اولیه خدا از طریق حجت باطنیه #عقل است «رسلً مبشرین و منذرین لئلّا یکون للناس علی الله حجةٌ بعد الرسل/نساء_۱۶۵» اگر این حجت باطنه یعنی عقل نبود مردم در قیامت احتجاج می کردند که چرا ما را که در برابرمان هزاران راه بود الان عذاب می کنی؟
3⃣وجه سوم این است که این پیمان همان ارسال رسل و پذیرش #نبوت پیغمبران از سوی انسان هاست که بعداً نیز باید به تعهدشان پایبند باشند.
4⃣نظر چهارم نیز #کتب الهی است و نقض کنندگان، اهل کتابیند که کتاب خود را فراموش کرده و نقض کردند. البته این وجه، در طول همان وجه سوم می گنجد.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 79
🔖 آیه: ۲۶ و ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅بخش دوم👇👇
✅وجه اول در آیه ۱۷۲ سوره اعراف آمده است. آیا خداوند از صلب #حضرت_آدم، ذرات ریزی را خارج کرد و ارواح به آن ذرات ریز تعلق گرفتند و بعد از این ارواح تعهد گرفت؟ این تفسیر طبق نظر شیخ طوسی در تبیان و باقی مفسرین شیعه، نه عقلی است و نه مطابق با آیه. آن آیه گوید «و اذ اخذ ربک من بنی آدم من ظهورهم ذریتهم» یعنی از پشت #تمام_بنی_آدم، ذریه آنها را خارج کرد و سپس از آنها پیمان گرفت.
🔰معنای دوم که به #حجت_باطنه اشاره داشت فی نفسه درست است زیرا انسان ها اگرچه هنگام تولد از نظر «جسمی» برخی #مستوی_الخلقه و سالمند و برخی غیر مستوی الخلقه مثلا برخی کور و برخی بینا باشند. اما آنکه انسان است و بر او تکلیف بار می شود همگی از نظر «روح» مستوی الخلقه می باشند و #نفس که اهمیت دارد و حقیقت انسان را تشکیل می دهد همین روح است که مستوی الخلقه است «و نفسٍ و ما سوّاها» معنای مستوی الخلقه بودن نفس و روح نیز این است که خدا بوسیله آن، خوبی و بدی را به انسان الهام می کند تا عالم شود«فالهمها فجورها و تقواها» روح همان سرمایه اولیه همه انسان هاست.
♦️در سوره روم نیز گوید که «فاقم وجهک للدین حنیفاً فطرت الناس فطر الله علیها لا تبدیل لخلق الله» همه انسان های با این #فطرت_اولیه بوده و خواهند بود و عوض نمی شوند. #تعهد_فطری را خداوند از انسان گرفت و گفت چیزی را که میدانی بد است انجام نده؛ چیزی را که می دانی خوب است انجام بده و چیزی را نیز که نمی دانی از #وحی بپرس. لذا عقل، بدون فتوا و ساکت نیست و در مرحله آخر نیز که نمی داند گوید من حکم می کنم که از شرع بپرس مانند چگونگی عبادت. اما #هوس جلوی این نور عقل را می گیرد. پس این عقل همان است که خدا داده و بهمین جهت از انسان تعهد گرفته که طبق آن عمل کند.
♦️«العقل ما یعبد به الرحمان» #عقل_عملی همان قوه مجریه است که خداوند ابتدا یک سری آگاهی ها به نام #عقل_نظری و علم به او داد تا به آن عمل کند وگرنه جهلی بیش نخواهد بود. «لا تجعلوا علمکم جهلاً» عقل عملی و نظری دو بال یک انسانند که هرچه انسان ضعیفتر باشد این دو بال او بیشتر فاصله دارند تا جایی که یکی هست و دیگری نیست و در #انسانهای_متکامل این دوبال آنقدر نزدیک شده اند که تبدیل به یکی شده اند و هیچ علمی ناشی از عقل نظری ندارند جز آنکه به آن عمل کرده اند. همانند سمع و بصر که ممکن است یکی باشد و دیگری نباشد و یا اصلاً هیچکدام نباشند اما خداوند، سمع عین بصر است.