#عزت_ملی
#تحلیل_کننده
#جریان_های_سیاسی
✅ از «دولت آوار بردار» تا طرح عدمکفایت
🔶 جریان سیاسی اصلاحات در دوران چهارساله اول دولت تدبیر و امید، بهمنظور فرار از پاسخگویی، موضوع «دولت آواربردار» را مطرح کرد؛ اما در دوران دولت انقلابی و درحالیکه کمتر از یک سال از به قدرت رسیدن این دولت میگذرد، منتقد شدید دولت فعلی شده و تلاش میکند دولت را از هماکنون ناکارآمد جلوه دهد.
🔶 گزارههای خبری
🔸 مرحوم هاشمی رفسنجانی در سالروز تشکیل دولت تدبیر و امید گفته بود: «الحمدلله در یک سال گذشته، با آواربرداری از بخشهای مختلف کشور، مخصوصاً اصلاح سیاست خارجی بر اساس عزت، حکمت و مصلحت، جوانههای امید را در کشور نشان داد.
این کلیدواژه در ادامه از طرف شخص روحانی و دیگر اصلاحطلبان، بارها و بارها مورد استفاده قرار گرفت، بهطوریکه در رقابتهای انتخاباتی دور دوم دولت روحانی، آنها از این کلیدواژه برای توجیه ناکارآمدی دولت بهره بردند.
بهعنوان نمونه، احمد مازنی (فعال سیاسی اصلاحطلب) در همایش حامیان روحانی در شهر دهدشت اظهار داشت: «دولت روحانی در چهار سال نخست مشغول آواربرداری دولت گذشته بود!».
🔸 جریان سیاسی اصلاحات که فرصت چهارساله برای پاسخگویی عملکرد دولت سابق در نظر گرفته بودند، از اولین ماههای شروع به کار دولت جدید، انتقادات شدیدی بر عملکرد دولت وارد کردهاند و انتظار حل تمام مشکلات کشور توسط دولت در کوتاهمدت را دارند؛
مسعود پزشکیان با پیشگویی زودهنگام به استقبال دستاوردهای سال جاری دولت رئیسی رفته و میگوید: «راه اداره کشور به این سادگی که دولت فکر میکند، نیست. تصور من بر این است که در سال جاری، وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور خیلی بدتر از سال قبل خواهد شد!».
مصطفی رضاحسینی قطبآبادی، نماینده شهر بابک در مجلس نیز گفته است: «طرح عدمکفایت رئیسجمهور را مکتوب کردهام و روی سیستم بهارستان گذاشتهام!».
🔶 گزارههای تحلیلی
🔸 اصلاحطلبان که تا دقایق پایانی دولت روحانی، نقد عملکرد دولت را برنمیتابیدند، امروز با نگاه سیاسی، شدیدترین انتقادات را به دولت رئیسی ابراز میدارند؛ جهتگیری این انتقادات، معرفی دولت بهعنوان «بیبرنامه»، «غیرکارشناس»، «بیتجربه» و درنهایت «ناکارآمد» است تا مجدداً به قدرت بازگردند.
🔸 دولت انقلابی در همین چندماهه ابتدایی مسئولیت، گامهای مهمی همچون کنترل شیوع ویروس کرونا و واکسیناسیون عمومی، عضویت در سازمان همکاریهای شانگهای، افزایش فروش نفت، سیاست نگاه به شرق، حضور در میدان برای حل مشکلات کشور برداشته است؛ به همین علت، به دور از نگاه سیاسی، باید فرصت بیشتری به دولت داد تا تأثیر این اقدامات در زندگی مردم ملموس شود.
🔸 برخی از نیروهای مذهبی به علت دغدغهمندی که در خصوص مسائل انقلاب دارند، با جریان غربگرا همصدا شده و درصدد ناکارآمد معرفی کردن دولت هستند، درصورتیکه توقع حل مشکلات اقتصادی کشور در بازه زمانی هشتماهه، توقع معقولی نیست. جریان انقلابی باید با بصیرت و تحلیل درست، مسیر خود را از نقشه راه اصلاحطلبان جدا کند و ضمن نقد سازنده عملکرد دولت، بهمنظور تقویت روحیه خدمت در مسئولین و امیدآفرینی در جامعه، دستاوردها و عملکردهای مثبت را نیز بیان کند.
🔸 #به_قلم_اساتید: فرهاد کوچکزاده
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
شجر
#اقتصاد #تحلیل_کننده #تولید #دانش_بنیان #اقتصاد_مقاومتی ✅ تولید دانش بنیان مصداقی برای اقتصاد مقاو
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#تولید #دانش_بنیان
✅ تولید دانش بنیان یار دوازدهم دانشگاه
🔸 تولید دانشبنیان از یک منظر تجاریسازی علم هم محسوب میشود.
🔸 این راهکار، علم را از گوشه لابراتورها و کنج آزمایشگاهها و کلاس دانشگاهها بیرون کشیده و در پی آن است که با برقرار کردن اتصال بین تولید و دانشگاه به مجرایی برای تجاریسازی علم تبدیل شود.
🔸 نهادی که هرچند خدمات زیادی به ما کرده اما هنوز آنقدر در تار اجتماع و پود زندگی عامی مردم ریشه نداونده که مرجع اصلی حل و فصل مسائل مختلف فرهنگی و اجتماعی و تکنولوژیکی آنها شود. گویی مسائل بطن اجتماع به راهی میروند و علمی که در دانشگاه تدریس و به ساز و برگ داده میشود مسیر دیگری را طی میکند.
🔸 دانشبنیانها اما حلقه واسط این دو حوزه متنافر از یکدیگر محسوب میشوند. حلقهای که یک پای آن در دایره مسائل ریز و درشت جامعه خودش است سعی دارد آن را در بطن واقعیات موجود تحلیل و حل کند. فهرست اولویتهای دانشبنیانها از بطن جامعه و بوم و بر آنها بیرون میآید و اتفاقاً کارکرد و نقطه مزیتشان هم دقیقاً همین موضوع است. از سوی دیگر اما پای در دانش روز و کلاسیک بشری دارد و سعی دارد با کشاندن علم به عرصه زندگی عادی، مایه تجاریسازی آن را فراهم آورد. اتفاقی که در صورت رخ دادن، علم دانشگاهی موجود را هم متناسب با مسائل امروز جامعه ایران صیقل داده و آن را به حیطه کاربردی شدن میکشاند.
🔸 این موضوع در کنار ظرفیت عظیم نیروهای آموزش دیده و فارغالتحصیلان دانشگاهی که بازار چندانی برای محک زدن آموختههای خویش نمیبینند یک راهکار عملیاتی برای باز شدن افقهای جدیدی از اشتغال هم محسوب میشود. در صورت گسترش دایره دانشبنیانها، نه تنها فارغالتحصیلان و دانشآموختگان دانشگاهی بلکه حتی دانشجویان و هنرآموزان در حال آموزش هم متوجه شکاف بین دانش موجود در دانشگاه از یک طرف و نیازهای واقعی جامعه و زندگی مردم از سمت دیگر شده و موفقیت از کسانی خواهد بود که بتوانند روی این دو شکاف پل بزنند.
🔸 از این جهت تولید دانشبنیان نه تنها به تجاریسازی علم کمک کرده بلکه مایه بومیسازی آن را هم با توجه به نیازهای واقعی جامعه و بوم و بر فراهم میکند.
🔸 #به_قلم_اساتید: محمدصادق علیزاده
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی
#روابط_خارجی #مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#منطقه #مقاومت
✅ پُربرکتترین پدیده منطقه!
🔶 رهبر معظم انقلاب در سخنرانی روز قدس به فلسفه این روز و دستاوردهای گفتمان مقاومت پرداختند.
یکی از بیانات ایشان که نیازمند دقت بیشتر است، این بود که فرمودند: «شکلگیری مقاومت پُربرکتترین پدیدهی این منطقه بوده است».
🔸 برای بحث و بررسی تأثیر گفتمان مقاومت، باید نگاهی به پیش از شکلگیری این گفتمان و تغییرات پس از آن داشت.
🔸 اگر به مناطقی که امروز ذیل گفتمان مقاومت تعریف میشوند نگاهی بیندازیم متوجه میشویم که سرزمین فلسطین پس از شکست فضاحتبار دولتهای عربی در دو جنگ ششروزه و یوم کیپور، کاملاً ذیل سلطه صهیونیستها قرار گرفت. این پیروزی صهیونیستها باعث شد که در سال 1982 به فکر اشغال لبنان بیفتند.
🔸 علاوه بر این ددمنشی صهیونیستها در فلسطین و لبنان، دیگر مناطق غرب آسیا هم همین حس را تجربه میکردند؛ چنانچه عراق ذیل سلطه بعث به یک بازیچه غرب تبدیل شده بود، یمن بعد از حکومت امامان زیدی، محلی برای دخالت قدرتهای بزرگ شده و به گفته عصام العماد، در حال رفتن به زیر سلطه وهابیت بود. دیگر نواحی منطقه همچنین شرایطی را تجربه میکرد.
🔸 پیروزي انقلاب اسلامی که میشل فوکو از آن به «انقلابی با دستهای تهی» و رابین رایت از آن بهعنوان «آخرین انقلاب بزرگ» یاد میکند، موجب بروز تحول عظیمی در نظام بینالملل شد، تأثیر امام راحل(ره) در منطقه را باید شکلگیری نگاه نو به غرب پس از روی کار آمدن اندیشههای واپسگرایی مانند سلفیت تکفیری و خودفروختگی حکام مرتجع، احیاء و تقویت هویت دینی ملل، به جوشش درآمدن نهضتهای اسلامی، استقلالخواهی مردم منطقه و ... تعریف نمود.
🔸 شکلگیری گفتمان مقاومت ملهم و متأثر از نهضت امام(ره)، طبق فرموده رهبر معظم انقلاب «لبنان را از لوث وجود صهیونیستها پاک کرد، عراق را از حلقوم آمریکا بیرون کشید و از شر داعش نجات داد، به مدافعان سوری در برابر نقشههای آمریکا مدد رساند، به مردم مقاوم یمن در جنگی که به آنها تحمیل شده است یاری میرساند، با پنجه افکندن به موجودیت غاصبان صهیونیست به توفیق الهی آنها را به زانو درمیآورد».
🔶 نکته پایانی
🔸 گسترش روزبهروز مقاومت در حالی است که ما شاهد افول قدرت صهیونیسم در منطقه هستیم و رژیمی که در دهه 60 و 70 میلادی اعراب را به ستوه آورده بود، امروز از درافتادن با گروههای کوچک مقاومت عاجز است؛ موضوعی که نویدبخش آیندهای روشن برای منطقه است.
🔸 #به_قلم_اساتید: یعقوب ربیعی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#ولایت_فقیه
#عزت_ملی #مرزبندی_با_دشمن
#دیدارنگار
#دانشجو
✅ اولین فریضه دانشجویی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
دیدارنگار ۹۷.pdf
2.41M
#ولایت_فقیه
#عزت_ملی #مرزبندی_با_دشمن
#دیدارنگار
#دانشجو
✅ اولین فریضه دانشجویی
🔶 ویژه بیانات رهبر انقلاب در دیدار جمعی از دانشجویان ۱۴۰۱/۰۲/۰۶
🔸 «سرخط»، «مطالبه رهبری»، «بحث روز»، «کلیدواژههای مهم»، «جملات طلایی»، «یادآوری»، «برشمردنیها»، «نظام فکری»، «شخصیت»، «آیات و روایات» و «دعا» از جمله بخشهای «دیدارنگار» است.
🔸 در «یادداشت بیاناتی» این شماره با عنوان «اولین فریضه دانشجویی» مطالبهی کلیدی رهبر انقلاب از دانشگاه و دانشجویان دربارهی توطئهی دشمن برای «آرمانزُدایی از دانشگاه» مورد بررسی قرار گرفته است.
🔸 دیدارنگار؛ شماره ۹۷
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی
#تحلیل_کننده
#شورا #مردم_سالاری_دینی
✅ شوراهای اسلامی، مظهر مردمسالاری دینی
🔶 نظر به جایگاه و نقش با اهمیت شوراهای اسلامی در نظام مردمسالار جمهوری اسلامی، نهم تا پانزدهم اردیبهشتماه بهعنوان هفته شوراهای اسلامی شهر و روستا در تقویم لحاظ شده است.
🔸 شوراهای اسلامی شهر و روستا یکی از تأثیرگذارترین نهادهای تصمیمگیر و مظهر مشارکت مردمی و مردمسالاری در حوزه مدیریت شهری است.
این خدمترسانی، طیف وسیعی از حوزههای فرهنگی، اجتماعی، عمرانی، امنیتی و اقتصادی را شامل میشود که بسته به میزان موفقیتش میتواند رفاه و آسایش را برای شهروندان به ارمغان بیاورد.
🔸 باوجوداینکه این شوراها در بسیاری از موارد منشأ خیر و توسعه در شهرها بودهاند، آنگونه که انتظار میرفت تاکنون عملکرد موفقی از خود بر جای نگذاشتهاند.
🔸 بخش بزرگی از این عدم موفقیت ناشی از:
1⃣ عدم شناخت درست و دقیق نسبت به مجموعه داشتهها و نداشتههای حوزه سرزمینی شامل فرصتها، ظرفیتها و استعدادها، موانع و کمبودها، نیازها و نارساییها است. ارائه راهکارها و طرحهای مناسب بهدوراز هرگونه شعارزدگی و مبتنی بر واقعیت موجود در جهت استفاده بهینه از همه ظرفیتها و استعدادها برای حل مشکلات مردم، از دیگر وظایف بر زمینمانده این نهاد مشورتی است.
2⃣ موضوع دوم، ضعف شوراها در همکاری و تعامل با سایر بخشها و مدیریتهای شهری است. شرایط پیچیده امروزی جامعه در کنار کمبود منابع و امکانات، بیش از گذشته، همکاری و تعامل بین سازمانها را ایجاب میکند. منظور از همکاری بین سازمانی فرآیندی است که در آن سازمانها از طریق ایجاد اجماع، تسهیم و همافزایی دانش و امکانات و سایر تواناییها، در یک تقاطع مشترک از هدفها تا حصول نتیجه با یکدیگر کار میکنند.
3⃣ ناتوانی در تشویق و جلب مشارکتهای مردمی در قالب حمایت از نهادهای مدنی، تعاونیها، انجمنها، سمنها و ... برای حضور بیشتر مردم در عرصههای گوناگون از دیگر ضعفهای نهاد شوراهای اسلامی است. اعضای شورا باید این نکته را مدنظر قرار دهند که اداره شهر فقط در نهادهای رسمی مدیریت شهری خلاصه نمیشود؛ به بیانی دقیقتر امروزه مشارکت مردمی بهعنوان کلید توسعه جوامع انسانی مطرح شده که بدون آن امکان دستیابی به توسعه پایدار فراهم نیست.
🔸 بهطورکلی هدف از تشکیل مجلسهای محلی، شرکت دادن مردم در اداره امور از پایینترین سطح جامعه تا بالاترین سطح آن است تا از این طریق، شهروندان به اداره امور شهر و محلی که در آن زندگی میکنند، علاقهمند شوند، نسبت به آن احساس مسئولیت کنند و در ساخت و توسعه آن مشارکت نمایند؛ موضوعی که نیازمند تقویت جایگاه این نهاد، بازنگری و تغییر در روندها و عملکردها است.
🔸 #به_قلم_اساتید: حسین حسینی نژاد
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
شجر
#اقتصاد #تحلیل_کننده #تولید #دانش_بنیان ✅ تولید دانش بنیان یار دوازدهم دانشگاه 🔸 تولید دانشبنیان
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#تولید #دانش_بنیان
✅ تولید دانش بنیان ابزاری برای عبور از پیچ تاریخی
🔸 کشورها و جوامعی مانند جمهوری اسلامی ایران که در عرصه سیاسی تصمیم به ایجاد یک جریان مستقل گرفته و اراده کردهاند که عنصری فعال و پویا در تاریخ و جامعه بشری محسوب شوند ناچارند که بیش از دیگرانی تلاش کنند که امروز در قله رشد و رفاه ایستاده و آن را به قیمت به زور عقب نگاه داشتن دیگران به دست آوردهاند.
🔸 تلاش و جهاد نیاز است و در کنار آن نسخههایی که تا حد امکان بتواند مسیرهای جایگزین میانبر را برای آنها فراهم آورد.
🔸 تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین یک اولویت و نسخه عملیاتی برای وضع امروز محسوب میشود که در صورت عملیاتی شدن میتوان با سرعت و شتاب بیشتری از این پیچ تاریخی گذشت.
🔸 #به_قلم_اساتید: محمدصادق علیزاده
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی
#تحلیل_کننده
#شهید_مطهری #روز_معلم
✅ خطی که میتواند انقلاب اسلامی را از نظر فکری حفظ کند
🔸 دوازدهم اردیبهشت هر سال یادآور شهادت مردی است که توانست سعادت دماءالشهداء و فضیلت مداد العلماء را از آن خویش سازد.
🔸 شهید مرتضی مطهری(ره) بی شک از نوادر روزگار ما بود که اندیشه و قلمش، گفتار و نجوایش همه برای اسلام و انقلاب بود.
🔸 برای آشنایی بیشتر با این شخصیت بزرگ و نقش سازنده او به بیانات ارزشمند خورشید فروزان انقلاب اسلامی مدظلهالعالی گوش جان میسپاریم: "استاد شهید مطهری تعلیم و تربیت را مهمترین رسالت خود میدانست. او فقط در کلاس درس معلم نبود، بلکه در خانه، در میان دوستان و در اجتماع نیز معلمی توانا به حساب میآمد.
مطهری یکی از معماران نظام جمهوری اسلامی بود که طرح اصلی نظام اسلامی با مغز قوی، دل آگاه و هوشمندی علمی او شکل گرفت.
فهم و شناخت اسلام ناب و مستند، هوشمندی و بصیرت وافر در شناسایی جریانهای منحرف و آلوده، شجاعت و بی پروایی در برخورد با این جریانها خصوصیاتی بودند که به شخصیت چند بعدی و کم نظیر استاد فرزانه شهید ما جنبه استثنایی میبخشیدند. خطی که میتواند انقلاب را از نظر فکری حفظ کند همان خط مطهری است".
🔸 #به_قلم_اساتید: امراله عباسی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
خط هدایت قرآنی.pdf
4.43M
#ولایت_فقیه
#نشریه #خط_حزب_الله
#قرآن #عید_فطر
✅ خط هدایت قرآنی
🔸 نشریه خط حزبالله به مناسبت فرارسیدن عید سعید فطر و در پایان ماه مبارک رمضان در قالب یک ویژهنامه قرآنی با عنوان «خط هدایت قرآنی» به بررسی ابعاد قرآنی اندیشه و سیره رهبر انقلاب پرداخته است.
🔸 گفتوگو با شخصیتهای قرآنی، از جمله حجج اسلام محسن قرائتی و علی خیاط و مروری بر فعالیتهای قرآنی، کتب تفسیری و خاطرات رهبر انقلاب از جمله بخشهای ویژهنامه «خط هدایت قرآنی» نشریه خط حزبالله است.
🔸 ویژهنامه قرآنی خط حزبالله به مناسبت عید سعید فطر
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#معنویت_و_اخلاق
#تحلیل_کننده
#عید_فطر
✅ عید فطر روزِ جایزهها...
🔶 شب عید فطر و روز عید فطر بهعنوان «لیلة الجَوائِز» یا «یومُ الجَوائِز» است.
روز عید است و من مانده در این تدبیرم
كه دهم حاصل سی روزه و ساغر گیرم
🔸 كسانی كه روزهی این ماه را گرفتند و توفیق انجام وظیفه داشتند، برمیگردند، جایزهی خود را از خدای سبحان دریافت میكنند.
🔸 از طرفی آغاز سال برای سالكان صالح، ماه مبارك رمضان است. كسی كه اهل سیروسلوك است، ذخیرهی یك ساله را از ماه مبارك رمضان فراهم میكند. هم مشكل ماه مبارك رمضان را تأمین میكند، هم مشكل یازده ماه دیگر را!
🔸 بنابراین باید جایزهای كه در شب و روز عید فطر میگیریم، آنقدر قوی و زیاد باشد كه بتواند مشكل یازده ماه دیگر ما را هم حل كند.
🔸 #به_قلم_اساتید: گفتاری از حضرت آیت الله جوادی آملی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#گرانی
✅ دلایل رشد قیمت ماکارونی
1⃣ یارانه هزاران میلیاردی آرد صنعتی
دولت سالانه ۳۰ هزار میلیارد تومان تنها به گندم و آرد بخش صنعت یارانه میداد که محصولات غذایی مانند ماکارونی، بیسکوییت و انواع شیرینی به قیمت پایینتری دست مردم برسد اما بررسیها نشان داد که نه تنها این یارانه سر سفره مردم نرسید بلکه به صورت قاچاق و یا صادرات محصولات یارانهدار از مرزها خارج میشد.
2⃣ افزایش قیمتهای جهانی
از سوی دیگر قیمت گندم روز به روز در بازارهای جهانی افزایش مییابد، گزارش بلومبرگ نشان میدهد که در یک سال گذشته نرخ جهانی گندم از ۶۰۹ دلار و ۵۰ سنت به ۱۳۶۳ دلار و ۵۰ سنت یعنی رشدی معادل ۱۲۳ درصد یا بیش از دو برابر داشته است.
از آنجایی که دولت گندم را با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میکند میزان ارز دولتی برای واردات گندم هم دوبرابر باید باشد، یعنی روز به روز ارز یارانهای که از خزانه دولت بیرون میآید بیشتر میشود.
افزایش قیمتهای جهانی پس از درگیری نظامی بین روسیه و اوکراین تشدید شده است، این درگیریها در تردد کشتیها اختلال ایجاد کرده و امکان بارگیری و تخلیه بار در بندر دریای سیاه که بندر مشترک دو کشور روسیه و اوکراین است میسر نمیشود، این دو کشور ۳۰ درصد تأمین غلات جهان را برعهده دارند.
🔸 گرچه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی میتواند در کوتاهمدت تبعاتی برای معیشت مردم ایجاد کند، اما در طولانیمدت اثرات پایداری در اقتصاد ملی خواهد داشت که حذف رانت، فساد و جلوگیری از خروج ارز و تک نرخی شدن قیمتها و شفافیت در بازار از جمله آنها است. نکته مهم آن است که حذف ارز ترجیحی باید تدریجی باشد تا اثر آن بر بازار ملایم باشد.
3⃣ قاچاق آرد صنعتی یارانهای
تخصیص یارانه در داخل به آرد صنعتی و نیز افزایش ندادن قیمتهای داخل در چند سال اخیر با وجود رشد شدید قیمتهای جهانی موجب شد شکاف زیاد قیمتی با کشورهای دیگر و از جمله همسایگان ایجاد شود، این شکاف قیمتی حداقل ۱۲ هزار تومان در هر کیلو بود، یعنی اگر یک دستگاه خودرو نیسانوانت دو تن قاچاق آرد انجام میداد، حداقل ۲۴ میلیون تومان به جیب قاچاقچی وارد میکرد.
سردار سرتیپ اشتری فرمانده نیروی انتظامی چند روز پیش اعلام کرد: سال گذشته بیش از ۳۵۰ هزار تن آرد یارانهای قاچاق کشف شد که نسبت به مدت مشابه قبل بیش از ۲۰۰۰ درصد افزایش یافته است.
4⃣ صادرات ماکارونی با آرد یارانهای
خش مهمی از آرد یارانهدار از طریق صادرات ماکارونی از کشور خارج میشد. صنایع ماکارونی آرد را به یک پنجم قیمت از دولت میخریدند و با تولید ماکارونی به کشورهای دیگر صادر میکردند یعنی این یارانه به سر سفره خارجیها میرفت.
محمدرضا مرتضوی، رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی گفته کارخانههای ماکارونی سالانه ۳۰۰ هزار تن ماکارونی صادر میکنند که همه از همین آردهای یارانهای درست شدهاند. به گفته وی، بخش صنعت هم آرد یارانهدار میگیرد و هم محصول خود را از جمله بیسکوئیت و انواع شیرینی را به قیمتهای گرانتری در داخل میفروشد و یا به خارج صادر میکند که هر دو به از دست رفتن یارانهها و نیامدن آن به سر سفره ملت منجر میشود. دولت این یارانه را پرداخت میکند که از منافع آن مردم منتفع شوند، در حالی که سود آن فقط به جیب عدهای خاص و یا مصرفکنندگان کشورهای خارجی میرود.
5⃣ فروش آرد یارانهای به نرخ آزاد
تفاوت زیادی که بین قیمت آرد یارانهای و نرخ آرد وجود دارد بسیاری از دلالان را وسوسه میکند که این آرد را به نرخ آزاد بفروشند که هم در صنف صنعت و نیز نانوایی کاملا مشهود است.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران در اینباره میگوید واحدهای نانوایی یک کیسه آرد یارانهای ۴۰ کیلویی را حدود ۳۵ تا ۳۶ هزار تومان خریداری میکنند، درحالی که در بازار آزاد با نرخ ۶۰۰ هزار تومان خرید و فروش میشود، که البته این موضع در صنف صنعت هم مصداق دارد.
فروش به نرخ آزاد خیلی هم دردسر ندارد و آنها با تبانی با کارخانهها بدون اینکه گندم یارانهدار را بگیرند پول به نرخ آزاد را از آنها دریافت میکنند.
مدیر یک کارخانه آرد میگوید نانوایان و یا بخش صنعت که آرد یارانهای میگیرند، به دو حالت آرد را به ما میفروشند، یا به جای آرد پول به نرخ آزاد از ما میگیرند و یا آرد خود را به ما میدهند و ما پس از تعویض کیسه که ظاهر دولتی دارد، به نرخ آزاد میفروشیم.
6⃣ سلطان ماکارونی در ایران
روابطی مانند موضوع زرماکارون و انتساب این هولدینگها به جریانات سیاسی کارگزاران و اعتدال و توسعه در اخلال در روند مدیریت این شرایط بیتأثیر نیست (اسپانسری انتخابات روحانی توسط زرماکارونها و...)
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#گرانی
✅ باز هم پای دوستان روحانی در میان است
🔸 مهدی مهرپور (خبرنگار):
بیشترین سهم بازار ماکارونی را یک برند دارد. عامل اصلی کمبود و گرانی، همان یک کارخانه است. هم قیمت جدید را نمیپذیرد و هم در حال لابی با مابقی کارخانجات است...
🔶 اما نام این کارخانه چیست!؟ پشت پرده حمایت دولت سابق از مجموعه زرماکارون (سلطان ماکارونی) چیست؟/ تولیدکننده نمونه یا اسپانسر انتخابات ۹۶!
🔸 سلطان ماکارانی در ایران، زرماکارون با مدیریت مرتضی سلطانی، مشاور نعمت زاده وزیر سابق صمت و اسپانسر انتخاباتی حسن روحانی است و ظرف کمتر از دو سال (۹۴ و ۹۵) و در آستانه انتخابات ۹۶، توسط روحانی و ۱۳ وزیر و معاون رئیس جمهور تجلیل شد که این کار تقریباً در کشور بی نظیر بود!
🔸 بعد از اینکه در خبرها گفته شد او اسپانسری روحانی در انتخابات دور دوم را به شرط حضور رئیس جمهور در کارخانهاش پذیرفته، حسن روحانی چند هفته به انتخابات برای بازدید از زر ماکارون به البرز سفر کرد. همزمان "نشان ایرانی" توسط نعمت زاده و نشان "امین الضرب" توسط جهانگیری به او اعطا شد.
🔸 این تقدیرها بیش از حمایت تولیدکننده و کارآفرین نمونه بود و قطعا پای یک زد و بند سیاسی-اقتصادی در میان بوده است و نشان میدهد شرکت زرماکارون یکی از برجستهترین وابستگان به جناح اعتدال است که همواره مورد حمایت آنها نیز بوده و قطعاً وی هم در راستای منافع آنها خدمات چشمگیر و بیشماری انجام داده، میدهد و خواهد داد.
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی
#تحلیل_کننده
#فرهنگ #رسانه
✅ «نادر طالبزاده» که بود؟!
🔸 نادر طالبزاده در تاریخ ۴ دی ۱۳۳۲ در تهران متولد شد، دارای تحصیلات کارشناسی ادبیات انگلیسی از دانشگاه راندولف میکن و کارشناسی ارشد کارگردانی سینما از دانشگاه کلمبیا بود.
🔸 طالبزاده ازجمله مجاهدانی بود که بهواسطه فعالیتهای فرهنگی و تلاش برای همراه سازی متفکران بینالمللی در راستای مبارزه با استکبار جهانی، در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفته بود.
🔸 او دبیر کنفرانس بینالمللی افق نو، از افراد مؤثر در تأسیس شبکه افق سیما و عضو هیئت اندیشهورز شبکه افق، دبیر جشنواره مردمی فیلم عمار، مدرس در مرکز اسلامی آموزش فیلمسازی، مدیریت مرکز تحقیقات و مطالعات سینمایی در معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را نیز بر عهده داشته است.
🔸 طالبزاده جانباز شیمیایی شده جزیره مجنون هم بود؛ کسی که قید زندگی در آمریکا و اموالش را زد تا در رکاب امام از انقلاب دفاع کند. هرچند فقط ۳۰ درصد از دریچههای قلبش کار میکرد، اما قلب تپنده حوزه فرهنگ و سیاست انقلاب اسلامی بود.
🔸 ابراهیم حاتمی کیا، کارگردان مشهور سینما و تلویزیون کشورمان در وصف این جانباز وطن نوشت: «نادر طالبزاده، نادرترین شخصیتی بود که در حوزه هنر سینما میشناختم. بعید میدانم کسی بتواند جای خالی او را پر کند».
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#یارانه #ارز
✅ ضرورت هدفمندی یارانهها (حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی)
🔶 در خصوص ضرورت هدفمندی یارانهها و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ملاحظات مهمی وجود دارد که اهم آن به شرح ذیل است:
1⃣ شرایط بینالمللی
بررسیها نشان میدهد که قیمت جهانی تا ۱۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است که یکی از دلایل اصلی آن، جنگ اوکراین است؛ چراکه بیش از ۶۵ درصد کالاهای اساسی در این منطقه از جهان توسط روسیه و اوکراین تولید میشود، به نحوی که روسیه و اوکراین تقریبا یک سوم صادرات گندم، یک پنجم صادرات ذرت و جو جهان را تأمین میکنند. علاوه بر این، حدود ۸۰ درصد از صادرات روغن آفتاب گردان از این دو کشور تأمین میشود.
2⃣ فراوانی کالاهای اساسی در بازار
شرایط بازار نشان میدهد که نگرانی بابت کالاهای اساسی وجود ندارد، اما آنچه مایه نگرانی است، افزایش قیمت کالاهای اساسی است (به دلیل شرایط بینالمللی). بنابراین برخلاف دوره قبل که مردم در صفهای طولانی، با کمبود برخی کالاها روبرو بودند و حتی برخی کالاها با کد ملی به مردم عرضه میشد، امروز این مشکل حل شده است. آنچه امروز بر بازار حاکم است، «گرانی خارج از اختیار» است که دولت درصدد چاره جویی آن است.
3⃣ ضرورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی
در حالی که هدف ارز ۴۲۰۰ تومانی، تأمين کالاهای اساسی به قیمت مناسب بود، اما تخصیص ناعادلانه آن باعث ایجاد رانت و فساد شد و حتی به نحوی بر افزایش قیمت کالاهای اساسی نیز تأثیرگذار بود. بنابراین حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی موجب از بین رفتن فساد و رانت خواهد شد و دولت هم میتواند یارانه را به شکل مستقیم در اختیار مردم قرار دهد.
در حالی که دولت ناچار به حذف ارز ۴۲۰۰ است؛ اما در عین حال، بر رعایت دو ملاحظه مهم اصرار دارد:
۱) حذف ارز ترجیحی بدون شوک اقتصادی به مردم و بازار انجام شود؛
۲) مردم به طور کامل در جریان هدفمندی یارانهها قرار گیرند که در این خصوص نقش رسانه ملی، نخبگان و ائمه جمعه بسیار حائز اهمیت است.
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#تولید #دانش_بنیان
✅ تقویت اقتصاد کشور، با تولید دانشبنیان
1⃣ تولید دانشبنیان چه ویژگیها و مختصات متمایزی دارد؟
🔸 ببینید دانشبنیان پیش از هر چیزی یک فرهنگ است، که این فرهنگ در هر بخشی باید مدنظر قرار بگیرد.
🔸 در حوزهی تولید من همیشه گفتم یک فرقی هست بین کارخانه و صنعت. صنعت جایی است که ما در آن طراحی میکنیم، ماشینسازی میکنیم. صنعت جایی است که خطوط تولید را خودمان میسازیم. اینکه ما یک خطّ تولید را از خارج از کشور بیاوریم و یک جنسی را خلاصه در داخل تولید بکنیم این احتیاج به دانشگاه ندارد. هر کسی پول داشته باشد یک مقدار هم همت داشته باشد میتواند این کار را انجام بدهد.
🔸 وقتی داریم راجع به صنعت صحبت میکنیم راجع به ساختاری داریم صحبت میکنیم که زایش دارد، نوآوری در آن متبلور میشود و یک اتفاقاتی در حوزهی استفاده از نیروی متخصص و بقیهی این موارد اتفاق میافتد. آنجاست که آدمها مهم میشوند. بخشی که تحقیق و توسعه دارد و هزینهی سنگینی را روی پژوهش انجام میدهد این میشود صنعت. وگرنه به غیر از این باشد میشود کارخانه.
🔸 بارها راجع به بحث خودروسازی با من صحبت کردند که چرا خودروسازی ما این طور است. خودروسازی ما کارخانه است صنعت نیست.
🔸 وقتی راجع به تولید دانشبنیان داریم صحبت میکنیم تولید دانشبنیان تولیدی است که طراحیهایش برای خودمان است، تحقیق توسعهاش متعلق به خودمان است. محصول را خودمان بومیسازی میکنیم برای مردم خودمان. و این تحقیق و توسعه نوآوری در آن جریان دارد به عنوان یک اصل.
🔸 این میشود تفاوت آن تولید دانشبنیان، با این تولیدی که داریم راجع به آن صحبت میکنیم.
🔸 #گفتگو_با_اساتید: آقای دکتر سورنا ستاری؛ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#سبک_زندگی
#تحلیل_کننده
#رسانه #فضای_مجازی
✅ تربیت رسانهای دینی در عصر بلبشوی رسانهها چگونه ممکن است؟
🔸 عصر ارتباطات برخی از بنیانهای تربیت دینی در عصرهای گذشته را ناکارآمد و بیاثر کرده است. مثلاً در گذشته یکی از مهمترین راهبردهای تربیتی، دور نگه داشتن فرزندان از محیطهای فاسد یا ضدتربیتی بود. تا پیش از عصر ارتباطات این راهبرد مهم، نه تنها ممکن بلکه در تربیت عمومی جامعه محوریت داشت.
حضور فضای مجازی و ضرورت استفاده فرزندان از این فضای بیکرانه اکنون این راهبرد را با چالش جدی مواجه کرده است. دیگر نمیتوان جلوی حضور بچهها در فضای مجازی را گرفت.
🔸 نمونه دیگر از این راهبردها، «ممنوع کردن» بود. در گذشته بسیاری از رفتارها و موقعیتهای خطرآفرین برای بچهها به راحتی از سوی والدین کنترل و مدیریت میشد؛ مانند ارتباط با نامحرم. بچهها بعد از سنی خاص معمولا از ارتباط با نامحرم، حتی بچههای غیرهمجنس فامیل پرهیز داده میشدند. این راهبرد در عصر کنونی نیز دیگر امکان اجرا ندارد و اجرای آن عواقب بسیار بدتر تربیتی به همراه دارد.
🔸 با وجود این چالشها آیا تربیت دینی در عصر کنونی ممکن نیست؟! آیا باید قید تربیت در رسانه و فضای مجازی را بزنیم و بگذاریم مسیر طبیعی کنونی پیش برود و هر روز فرزندان ما از تربیت دینی دور و دورتر شوند؟!
پاسخ حتما منفی است. دین اسلام با ادعای جاودانگی و پاسخدهی به نیازهای همه اعصار پا به عرصه وجود نهاده است؛ بنابراین نمیتواند در برابر چالشهای عصر جدید بیتدبیر بوده باشد!
🔸 تدبیر چیست؟ موارد مختلفی را میتوان برشمرد که یکی از آنها تمرکز بر «تقوای حضور» است.
🔸 تقوای حضور یعنی در عصری که حضور بچهها در محیطهای آسیبزای تربیتی امری لازم و حتی گاه واجب است، باید آنها را به گونهای تربیت کنیم که اگر با شرایط گناه مواجه شدند، قدرت رد و طرد آن را داشته باشند؛ یعنی حضور داشته باشند اما آلوده نشوند یا لااقل کمتر آلوده شوند.
🔸 تقوای حضور، مواجهه آگاهانه و مبتنی بر «انتخاب» خود بچههاست؛ یعنی قدرت استقامت او در برابر کششهای جذاب شرایط ضدتربیتی باید بالا برود و این چگونه ممکن خواهد بود؟
بخشی از ایجاد استقامت در بچهها برنامهریزی فعالانه والدین و مربیان برای استفاده مفید از فضای مجازی و رسانههاست؛ یعنی هدفمند کردن حضور بچهها در فضای مجازی. هدفمند شدن بچهها جلوی بسیاری از ولگردیهای مجازی آسیبزا را خواهد گرفت. او برای هدفی مشخص وارد این فضا میشود و میکوشد اوقات خود را برای تأمین هدف خود صرف کند. بدیهی است که هدف باید انتخاب خود بچهها باشد نه تحمیل از بیرون!
بخش دیگری از تحقق این استقامت، شخصیت بخشیدن به فرزندان و جلوگیری از رفتارهای خلاف تربیت از سوی والدین است. قرنطینه بیمنطق ایجاد کردن برای عدم استفاده از فضای کنونی نشان از بیاحترامی مربی به بچههاست. ممکن است جایی به اقتضا و بنا به مصالحی مربی برای مدت کوتاهی دور نگه داشتن کلی را تجویز هم بکند، اما نمیتواند راهبرد بلندمدت تربیتی باشد. وجه دیگر احترام نهادن به بچهها چک نکردنهای شکاکانه و بدون اجازه ابزارهای مورد استفاده آنهاست. نباید بچهها حس کنند که مربی و والدین در زندگی مجازی آنها تجسس میکنند. بدیهی است میان تجسس و کنترل آگاهانه تفاوت وجود دارد!
🔸 بنابراین تربیت رسانهای دینی در عصر کنونی نه تنها ممکن بله بسیار لازم است. میتوان رسانه را هم ابزار تربیت قرار داد؛ هم بستر تربیت.
🔸 #به_قلم_اساتید: محسن احمدی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#گرانی
✅ چرایی تداوم مشکلات اقتصادی
🔶 حل مشکلات اقتصادی- معیشتی مهمترین مسئله امروز کشور است. اکنون که حدود نُه ماه از روی کار آمدن دولت سیزدهم میگذرد، با توجه به وعدهها و امیدهایی که این دولت در دل مردم ایجاد کرده، سؤال این است که چرا مشکلات اقتصادی هنوز پابرجاست و روند افزایش قیمتها همچنان ادامه دارد؟
1⃣ هرچند نقش متغیر روابط خارجی و به نتیجه رسیدن مذاکرات احیای برجام در اقتصاد ایران، نقش تعیینکنندهای نیست، اما از حدود یک دهه گذشته، به دلایل روانی و نه واقعی، تأثیر متغیرهای روانی و خارجی بر اقتصاد ایران تقویت شد. بر این اساس، درحالیکه سرنوشت احیای برجام هنوز روشن نیست، طبیعی است که این متغیرها همچنان بر اقتصاد ایران اثر سوء میگذارد.
2⃣ عامل دیگری که در گرانیهای هفتههای اخیر تأثیر بیشتری دارد، بحث حذف ارز ۴۲۰۰ است که از این ناحیه نیز هم شوک روانی و هم شوک واقعی بر وضعیت اقتصادی وارد شد. برخی ضعفها در کنترل، نظارت و مدیریت بر نظام توزیع هم بر گسترش دامنه این شوک مؤثر بود؛ بااینحال، دولت با راهاندازی سامانههایی مانند بازرگام یا الزام به فروش قطعات خودرو با کد رهگیری و مواردی از این قبیل، نشان داده است که روند تحول در نظام نظارت به شیوههای نوین را آغاز کرده است.
3⃣ افزایش قیمت برخی اقلام در تراز جهانی به دلیل جنگ روسیه و اوکراین؛ بنابراین، اگرچه در اثر جنگ روسیه و اوکراین، قیمت نفت بالا رفته، اما در نقطه مقابل، قیمت برخی کالاهای وارداتی هم افزایش یافته است.
4⃣ بخشی از افزایش قیمتها به دلیل تورم انتظاری است؛ یعنی برخی صنفها و حوزهها انتظار دارند که با افزایش قیمت برخی کالاها، آنها نیز نرخ کالاهای خود را افزایش دهند.
5⃣ اساساً دولت در شرایطی اداره اقتصاد را به دست گرفت که وضعیت متغیرهای کلان اقتصاد کشور، نامطلوب بود؛ تورم بالای ۴۰ درصد، میزان نقدینگی بالای ۴۰۰۰ هزار میلیارد تومان، کسری بودجه حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی، فروش نفت زیر یکمیلیون بشکه در روز؛ و علاوه بر این دولت گذشته بدهیهای کلان بانکی و فروش اوراق قرضه نیز برای دولت کنونی به ارث گذاشته است. بااینحال، در حدود نه ماه گذشته، از میزان سرعت رشد نقدینگی کاسته شده (اکنون رقم آن حدود ۵۰۰۰ هزار میلیارد تومان است)، تورم تا حدودی کنترل شده (اکنون زیر ۴۰ درصد است)، کسری بودجه تا حدودی نسبت به قبل کمتر شده، فروش نفت افزایش یافته و...؛
🔸 بنابراین، دولت در تلاش است تا متغیرهای کلان تأثیرگذار بر اقتصاد کشور را کنترل کند. در این زمینه باید گفت که آهنگ حرکت دولت در این رابطه تا حدودی مناسب است؛ اما کنترل کامل این متغیرها و نمایان شدن اثرات آن نیاز به زمان بیشتری دارد.
🔸 #به_قلم_اساتید: دکتر مصطفی قربانی؛ کارشناس مسائل سیاسی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
شجر
#اقتصاد #تحلیل_کننده #تولید #دانش_بنیان ✅ تقویت اقتصاد کشور، با تولید دانشبنیان 1⃣ تولید دانشبن
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#تولید #دانش_بنیان
✅ تقویت اقتصاد کشور، با تولید دانشبنیان
2⃣ ما با چه ظرفیتهای بالقوه و بالفعلی روبرو هستیم؟
🔸 ببینید ما نیروی انسانی فوق العادهای داریم. الان خب تعداد شرکتهای دانشبنیانمان بیش از ۶۴۰۰ شرکت است. هر جایی که این شرکتها تعدادشان از لحاظ کمی و کیفی بالا بوده ما توانستیم با تحریم مقابله کنیم.
مثلاً یکی از جاهایی که ما خیلی ضعیفیم بخش کشاوزی است. تعداد شرکتهای دانشبنیان حوزهی کشاورزی یک درصد کل شرکتهای دانشبنیان ما هم نیست.
🔸 این مسئله دلایل مختلفی دارد، مثلاً یکی از آنها یارانههای زیادی است که دولت در حوزهی کشاورزی پرداخت میکند و یا شبکههایی که در حوزههای مختلف واردات مشغولاند. وگرنه کشوری مثل ما هیچ وقت نباید غذایش را از خارج کشور تأمین بکند.
🔸 ما با فناوری میتوانیم با همین عده و عدهی خودمان مثلاً با همین وضعیت محیط زیست با همین وضعیت آبی که داریم به واسطهی فناوریهای جدید، نیاز غذایی کشور خودمان را تهیه بکنیم. و این احتیاج به دانش و نوآوری دارد که وارد حوزهی کشاورزی بشود.
🔸 ما ظرفیت خیلی بالایی در این حوزه داریم. در حال حاضر قریب به سه درصد تولید ناخالص داخلیمان در حوزهی دانشبنیان هست. ولی واقعاً ظرفیت کشور بیشتر از اینهاست و به سمت آن اهدافی که رهبر انقلاب بیان کردهاند -که بیش از پنج درصد مدنظرشان هست- باید حرکت کنیم. یعنی این حداقل مطالبهای است که ایشان در این موضوع داشتهاند. ما هنوز فاصله داریم با اهدافمان، ولی رشد این زیستبوم بسیار خوب بوده است.
🔸 یکی دیگر از مؤلفههای لازم، همراهی کردن سازمانهای دیگر با دانشبنیانهاست. ببینید! یک سازمان، فقط وزارت و وزیر و اینها نیست. یک ساختاری ما داریم که بر اساس همین اقتصاد سنتی درست شده است. در بخش خصوصی نیز به همین شکل است. در کارخانجات خصوصی همین است در دولتش هم همینطور است. این یک فرهنگ است که باید همهمان با آن بتوانیم خودمان را وفق بدهیم تا اتفاقات خوبی برایمان بیفتد.
🔸 #گفتگو_با_اساتید: آقای دکتر سورنا ستاری؛ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#روابط_خارجی
#مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#منطقه
✅ خوش خدمتی بارزانی و اردوغان به صهیونیستها
🔶 پشت پرده عملیات نظامی ترکیه در شمال عراق چیست؟
🔸 ارتش ترکیه از اواخر فروردین ماه امسال عملیاتی را با نام «قفل پنجه» در شمال عراق (اقلیم کردستان) آغاز کرده و در روزهای گذشته مناطق مختلف را در استان دهوک هدف حملات سنگین قرار داده است. طبق اسناد جدید در سفر مسرور بارزانی (نخست وزیر اقلیم کردستان) به ترکیه و دیدار با اردوغان بر سر این حمله توافق صورت گرفته است.
🔸 در این جلسه مقرر شده پس از تکمیل عملیات آنکارا در شمال عراق، خط لوله نفت و گاز از اقلیم کردستان به سمت ترکیه کشیده شود؛ این پروژه به صورت مستقیم توسط ترکیه و اقلیم تکمیل میشود و همین مسئله باعث میشود دولت مرکزی عراق از جزئیات این طرح (میزان انتقال نفت و گاز) اطلاعاتی نداشته باشد و از درآمدها محروم شود.
🔸 به گفته منابع میدانی، خط لوله نفت و گاز پس از رسیدن به ترکیه در نهایت به دو شاخه تبدیل میشود و از یک مسیر به اروپا منتقل میشود و از مسیری دیگر در اختیار صهیونیستها در سرزمینهای اشغالی قرار خواهد گرفت.
🔸 صهیونیستها از ساخت این خط لوله بدنبال گاز ارزان و مجانی هستند و بارزانی بدنبال اهرم فشار علیه دولت مرکزی و اعلام استقلال.
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی #روابط_خارجی
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
✅ راهکارهای تقویت دیپلماسی اقتصادی
🔸 کارویژه اصلی نظامهای سیاسی، تأمین رفاه (مادی و معنوی) و امنیت برای مردم است. لذا هرگونه فعالیت و رابطه دولتها با دولت دیگر و حتی ارتباط آنان با سازمانهای بینالمللی، میبایست برای تأمین این دو کارویژه باشد؛ مخصوصاً که در دنیای امروز مسئله تجارت و اقتصاد، در اولویت قرار گرفته است و قاعدتاً روابط خارجی نیز برای تقویت این بخش، مأموریت ویژهای یافتهاند.
🔶 گزارههای تحلیلی
🔸 دیپلماسی اقتصادی همان در اختیار قرار دادن توان وزارت خارجه برای فعالسازی ظرفیتهای تجارت خارجی و جذب سرمایهگذاری است که میتواند نقش قابلتوجهی در خنثیسازی تحریمها داشته باشد.
🔸 تقریباً ۷۰ درصد تجارت خارجی ایران با ۶ کشور انجام میشود. اختلال در روابط تجاری ما با یکی از این کشورها، بخش بزرگی از تجارت خارجی ما را به مخاطره میاندازد؛ این خطرآفرین است و باید در این زمینه تعدد ایجاد کرد تا درصورتیکه یک مسیر تجاری بسته شد، بتوان کشور دیگری را جایگزین کرد. این مهم از طریق تنوع سازی زمینههای تجارت خارجی از طریق تقویت دیپلماسی اقتصادی ممکن است.
🔸 دیپلماسی اقتصادی نیازمند همگرایی دستگاههای فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی به همراه اتخاذ نقشه راه منسجم است. در نقشه راه باید مشخص شود که متولی و قرارگاه مرکزی دیپلماسی اقتصادی کشور کیست؟ سازمان توسعه تجارت، اتاقهای بازرگانی، وزارت امور خارجه، گمرک و یا بانک مرکزی و یا کارگروهی از همه اینها. جزیرهای عمل کردن و عدم اعتقاد به ظرفیتهای منطقهای که نمونه آن در گزارش اخیر اتاق بازرگانی نمود یافت، نمیتواند تأمینکننده اهداف دیپلماسی اقتصادی باشد.
🔸 از الزامات دیپلماسی اقتصادی، توسعه زیرساختهای تجاری است. ایران از حیث راه ترانزیت کالا و ژئوپلیتیک، موقعیت منحصربهفردی دارد؛ اما عدم سرمایهگذاری در این زیرساختها مثل بندر چابهار یا راههای ارتباطی زمینی به اروپا و اوراسیا، موانعی را برای تحقق بهتر این امر ایجاد کرده است.
🔸 سفیران اقتصادی یک کشور، رایزنان بازرگانی هستند. تعداد رایزن بازرگانی ایران در دولت دوازدهم ۶ نفر بود و در دولت جدید ده نفر. این در حالی است که متوسط تعداد این افراد در کشورهای پیشرفته ۱۷۰ نفر است.
🔶 نکته پایانی
🔸 شرایط خاص اقتصاد ایران، اهمیت دیپلماسی اقتصادی را دوچندان نموده است.
برای ارتقای دیپلماسی اقتصادی و کسب منفعت از آن میبایست چهار مشکل اساسی را حل کرد:
1⃣ سیاستگذاری (تدوین نقشه راه)
2⃣ نهاد متولی
3⃣ توسعه زیرساختها
4⃣ بکارگیری نیروی انسانی متخصص در مقام رایزن اقتصادی
🔸 #به_قلم_اساتید: علی محمدی؛ تحلیلگر
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#ولایت_فقیه
#اقتصاد
#نشریه #خط_حزب_الله
#تبیین #رسانه
#دانش_بنیان #اشتغال
✅ خط روشن تبیین
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
خط حزب الله ۳۳۹.pdf
3.32M
#ولایت_فقیه
#اقتصاد
#نشریه #خط_حزب_الله
#تبیین #رسانه
#دانش_بنیان #اشتغال
✅ خط روشن تبیین
🔶 گزارش این هفته خط حزبالله با عنوان «خط روشن تبیین» به این سؤال پاسخ داده است که چرا فعالیت مجاهدان عرصه تبیین و روشنگری از قبیل مرحوم نادر طالب زاده، مهم است؟
🔸 یادداشت هفته خط حزبالله، با عنوان «دانش اشتغال آفرین» مروری بر فرصتهای اشتغالآفرینی شرکتهای دانشبنیان داشته است.
🌷 شمارهی این هفتهی خط حزبالله به روح مطهر شهید مدافع حرم علی کنعانی تقدیم میشود.
🔸 خط حزبالله؛ شماره ۳۳۹
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#اقتصاد
#روابط_خارجی
#تحلیل_کننده
✅ جنگ جهانی گندم
🔸 روسیه و اوکراین روی هم رفته تقریباً یک سوم صادرات جهانی گندم را تأمین میکنند. فائو اعلام کرده است جنگ روسیه و اوکراین وضعیت گندم جهان را بهم ریخته تا جایی که چشم اندازی برای بهبود آن نیست.
🔸 کشوری مانند لبنان که کشوری فقیر محسوب میشود ۸۰ درصد از گندم خود را از اوکراین وارد میکرد، همچنین کشورهای دیگری مانند سومالی، سوریه و لیبی نیز در این فهرست قرار دارند که با مشکلات عدیده تأمین گندم مواجه هستند.
🔸 ترکیه بیش از ۶۰ درصد از واردات گندم خود را از روسیه تأمین میکرد حتی قبل از حمله روسیه به اوکراین، تورم در ترکیه به شدت روند فزایندهای داشت و اکنون نیز شرایط پیچیدهتر شده است. کشوری که تورمش در ماه فوریه به بالاترین حد در ۲۰ سال گذشته بود اکنون شرایط بسیار بدتری را پیش رو دارد.
🔸 آرژانتین نیز یکی از بزرگترین صادرکنندگان گندم در جهان، تا اوایل سال ۲۰۲۴ مکانیسمی را برای اطمینان عرضه به کارخانههای داخلی و حفظ قیمتهای پایین داخلی برای کالاهای اساسی مانند آرد و ماکارونی تعیین کرده است که نشان میدهد این کشور نیز به دنبال حفظ منابع گندم و غلات خود است تا آنها را در داخل استفاده کند و دیگر چشم اندازی برای صادرات آن ندارد.
🔸 تحلیلگران معتقدند این مشکلی نیست که به این زودی حل شود. ذخایر گندم در همه جا به بدترین میزان رسیده است و شاید کشورهایی که پول داشته باشند بتوانند از این بحران عبور کنند، آن هم به شرط مصرف بهینه و درست.
🔸 #به_قلم_اساتید: مهدی سعیدی؛ کارشناس مسائل سیاسی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
✅ چرا از پیچ اقتصاد عبور نمیکنیم؟!
🔶 مهمترین دغدغه دولت سیزدهم، بهبود شرایط اقتصادی است؛ بااینحال میخواهیم به این سؤال پاسخ دهیم که باوجود همه تلاشها و تحرکاتی که توسط دولتهای پیشین انجام شده، چرا از مشکلات عبور نمیکنیم؟
🔸 در پاسخ به این پرسش باید گفت، برای عبور از رودخانه مشکلات، در ابتدا باید شناگر خوبی باشید و متأسفانه دولتها تاکنون شناگران خوبی نبودهاند؛ ازاینرو یا چشم امیدشان به آنطرف رودخانه، خشکشده و یا بیهوده در غرقاب مشکلات دستوپا زدند.
🔶 شناگر نبودن یعنی اینکه:
1⃣ هم راه، هم پهنای راه
ما هنوز در اقتصاد در مورد آنچه که هستیم و آنچه که باید باشیم، به فهم مشترک نرسیدهایم. ازاینرو دائم از این پارادایم به آن الگو و از این شاخه به آن شاخه میپریم و اقتصاد سالهاست که در کشاکش دست مرئی دولت و دست نامرئی بازار قرار گرفته و در انقباض و انبساط سیاستها و قطع و وصل یارانهها دستوپا میزند.
2⃣ رفتار باری به هر جهتی
ازآنجاییکه همیشه هشتمان در گرو نه است، فرصت اندیشیدن به آینده و بحرانهای آن را نداریم، همانگونه که نشانههای جهان کنونی در گـذشته قـابل شـناسايی بودند، نشانههای جهان آينده نيز در زمان حال، پیدا و قابلدیدن هستند؛ اما باز غافلگیر میشویم و بهجای کنش، دائماً در حال واکنش هستیم. در سیاستگذاریها علاقهای به شناخت آینده نداریم و دقیقاً «باری به هر جهتی» رفتار میکنیم.
3⃣ شنا با یک دست
مدیریت اقتصادی به سبک دولتی و با تکیه بر یک محصول، مثل شنا کردن در رودخانه با یک دست است؛ به زبانی ساده، دولتها اصرار دارند تا بهتنهایی و بدون توجه به بخش خصوصی و ظرفیتهای مردمی و تنها با اتکا به فروش نفت از مشکلات عبور کنند؛ کاری تقریباً ناشدنی! دولت باید بپذیرد تنها در اموری که مردم نمیتوانند انجام بدهند و یا بخش خصوصی مایل به سرمایهگذاری نیست، باید ورود کند و در بقیه موارد فقط و فقط باید نظارت کند.
🔶 نکته پایانی
🔸 در شرایط امروز، تنها راه برای دولت نوپای رئیسی، عبرت از گذشته و تکیه بر توانایی داخلی برای خلق ثروت است. خلق ثروتی که بدون تولید شدنی نیست؛ تولید خوب، نیازمند دانش است و دانش از ذهن انسانها بیرون میآید؛ بنابراین کافی است دولت سیزدهم علفهای هرز را حرص کند و خاک را مرطوب نگه دارد، خواهید دید که دانهها خیلی زود به جوانه تبدیل میشوند.
🔸 #به_قلم_اساتید: حسین حسینی نژاد
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
شجر
#اقتصاد #تحلیل_کننده #تولید #دانش_بنیان ✅ تقویت اقتصاد کشور، با تولید دانشبنیان 2⃣ ما با چه ظرفی
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#تولید #دانش_بنیان
✅ تقویت اقتصاد کشور، با تولید دانشبنیان
3⃣ در حوزه دانشبنیان چه ظرفیتی برای اشتغال و به کارگیری نیروی انسانی وجود دارد؟
🔸 اشتغال حوزهی دانشبنیان اشتغال نیروهای تحصیل کرده است. در حال حاضر قریب به ۴۰۰ هزار نفر به صورت مستقیم در این حوزه داریم که مشغول کار هستند. حالا چه استارتاپهای کوچک چه شرکتهایی که نسبتاً بالغ شدند و در این حوزه مشغولند. اشتغال این حوزه اشتغال نخبگانی است اشتغال نیروی تحصیل کرده است، نیروهایی که قابلیت تغییر محیط اطرافشان را دارند. در حوزهی غیرمستقیمشان خیلی میتوانند تأثیرگذار باشند.
🔸 مهم این است که ما بتوانیم یک ارزش افزودهای را در اقتصاد ایجاد بکنیم. بسیاری از این شرکتهایی که در این حوزهی دانشبنیان دارند کار میکنند شما میبینید در یک آپارتمان چند ده متری میلیاردها تومان درآمد دارند. این ارزش افزوده، ارزش افزودهی دانش است. که روی ماده اولیه سوار میشود و باعث میشود که این اتفاقات در اقتصاد بیفتد.
🔸 #گفتگو_با_اساتید: آقای دکتر سورنا ستاری؛ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی
#روابط_خارجی #مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#مذاکره #برجام
✅ دیوار حاشا بلند است اما تا به کجا؟
🔶 ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ برجامی که با تضمینِ هوش و ادبِ اوباما و لبخند رضایتِ کری منعقد شده بود، با امضای احمقانه ترامپ به کُما رفت و عملیات ادعایی اروپا نیز در احیای آن در یک سال بعدی نیز به نتیجهای نرسید تا اینکه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، از ۱۸ اردیبهشت ۹۸ برخی اقدامات خود در توافق برجام را متوقف میکند» و امروز بعد از هشت دور مذاکره ایران با کشورهای ۱+۴ در روند بازگشت به برجام، مذاکرات منوط به تصمیمات سیاسی در پایتختها شده است.
🔶 گزارههای خبری
🔸 نشریه آمریکایی پولیتیکو به نقل از یک مقام آمریکایی، شرط پذیرش توافق را برداشتن گامهای خاص برای کاهش نگرانیهای امنیتی فراتر از برجام از سوی ایران میداند.
🔸 مجلس سنای آمریکا روز پنجشنبه (۱۵ اردیبهشتماه)، ۲ مصوبه ضد ایرانی را تصویب کرد؛ طرحی برای باقی نگهداشتن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی FTO و مصوبه محدودسازی همکاریهای اقتصادی تهران و پکن (از طریق اعمال فشار بر بانک مرکزی ایران و نهادهای اعتباری در چین).
🔸 سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز آمادگی دولت بایدن برای سناریوی شکست مذاکرات با ایران را اعلام و تهدید کرد: «اگر به این نتیجه برسیم که پیشرفتهای هستهای سه سال گذشته ایران مزایای عدم اشاعه برجام را از بین برده است، آنگاه ما مسیر دیگری را انتخاب خواهیم کرد!».
🔸 والاستریت ژورنال با انتشار خبری مدعی شده که «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تلاش خواهد کرد که ایران و آمریکا را برای امضای متن نهایی توافق وین متقاعد کند. اتفاقی که با اعلام سفر روز سهشنبه این مقام اروپایی به ایران، حکایت از نقشه جدید غرب برای فشار آوردن به ایران برای کوتاه آمدن از خواستههای خود میدهد.
🔶 گزارههای تحلیلی
🔸 تجربه عدم تحقق انتفاعِ اقتصادی ایران در دوره اوباما و برداشتن تحریمها روی کاغذ و حفظ تهدیدات علیه شرکتهای خارجی در ارتباط با ایران در عمل، از یکسو و خروج یک طرفه ترامپ با توجه به همه پیشپرداختهای ایران در اجرای تعهدات برجامی - که در گزارشهای مکرر آژانس بینالمللی انرژی هستهای بدان اذعان شده بود- از سوی دیگر؛ درس عبرتی شده که ایران باید در توافقات آینده تضمینی محکم و فرآیندی متقن از راستی آزمایی را در متن توافقات بگنجاند؛ چرا که «آزموده را آزمودن خطاست».
🔸 ادعای آمریکا در انتخاب مسیر دیگر در صورت شکست مذاکرات؛ دروغ بزرگی است که از طریق غولهای رسانهای غربی به افکار عمومی تزریق میشود؛ چرا که اگر آمریکا میتوانست در نبود برجام، فشارها را بر ایران افزایش دهد، تابهحال باید نتیجهاش را گرفته بود و نیاز به گدایی بازگشت مجدد به برجام نداشت.
🔸 نوید رسیدن به توافق توسط «والاستریت»، بنبست شکست مذاکرات از سوی «رویترز» و تصویب طرحهای ضد ایرانی در سنای آمریکا، در حقیقت راهبرد رسانهای غرب یا همان سیاست چماق و هویج است برای وادارسازیِ ایران به پذیرش درخواستهای زیادهخواهانه آمریکا.
🔶 نکته پایانی
🔸 علیرغم حاشایِ مقامات غربی، این آمریکاییها هستند که باید تصمیم نهایی را بگیرند؛ نه اینکه با فرار به جلو سعی کنند با راهبرد تحریف رسانهای، افکار ملت ایران را دوقطبی و شرطی سازند و با بر هم زدن محاسبات مسئولین ایران و غیر قابل تغییر نشان دادن موضع قلدرمآبانه خود، این نکته را القاء کنند که ایران باید از مواضع اصولی خود عدول کند! اینجاست که نیاز به جهاد تبیینِ مؤلفه «عبرتِ اعتماد به غرب» و تداوم مواضع اصولی، عقلانی و انقلابی در تیم مذاکرهکننده، بیشازپیش احساس میشود.
🔸 #به_قلم_اساتید: جواد خسروی
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی
#روابط_خارجی #مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#مذاکره #برجام
✅ تحریمهای روسیه و ایران؛ دو چهره متفاوت از اتحادیه اروپا
🔶 به نقل از رویترز، پس از تعیین ضربالاجل پرداخت گاز به روبل از سوی روسیه، کشورهای اروپایی برای جلوگیری از قطع گاز، در کمتر از یک ماه سازوکار لازم برای آن را فراهم کردند.
بر اساس این سازوکار، شرکتهای اروپایی واردکننده گاز روسیه میتوانند بدون نقض تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا، پول گاز را به روبل پرداخت کنند.
دولت صربستان نیز بهتازگی اعلام کرد که علاوه بر این کشور، ۹ کشور اروپایی دیگر به جمع پرداخت پول گاز به روبل روسی پیوستهاند.
🔶 در تقابل با تحریمهای روسیه و تحریمهای ایران، دو وجه مختلف از اتحادیه اروپا را میتوان مشاهده کرد:
1⃣ اول، اتحادیه اروپایی که در تحریمهای متأثر از بحران اوکراین، تمام شرکتهای خود را موظف میکند تا نزد گاز پروم بانک، حساب ارزی ایجاد کنند و بر اساس یک سازوکار تعیینشده توسط مسکو، منابع دلاری خود را نزد این بانک بهعنوان یکی از بانکهای خصوصی روسیه، سپردهگذاری نمایند و از طریق دریافت روبل، بدهی خود را به شرکت گاز پروم تسویه کنند.
2⃣ وجه دیگر اتحادیه اروپا در مقابل تعهدات برجامی نمایان شد که در زمان خروج آمریکا از برجام، تروئیکای اروپایی با وعدههای بسیار، ایران را مجاب کردند تا در توافق هستهای بماند و بعد از یک دوره زمانی چندماهه، صرفاً طرح کانال مالی spv و اینستکس را پیشنهاد دادند. در پایان نیز بعد از یک سال و اندی، نهتنها این کانالهای مالی عملیاتی نشدند، بلکه در یک سناریوی از قبل هماهنگ شده با کاخ سفید، اقدام به رونمایی نمادین و دروغین از این سازوکارها کردند.
🔸 دقت کنیم که طرح پیشنهادی اروپا به ایران، نسبت به طرح فعلی در بحران گاز با روسیه، بهمراتب سطح و سازوکاری پایینتر داشت؛ توضیح بیشتر اینکه، کانال مالی spv و اینستکس قرار نبود با ایران مستقیماً تجارت کند و نفت و گاز ایران را خریداری نماید، بلکه منابع ایران را در کشورهای دیگر (مثلاً کشورهای شرق آسیا) به اتحادیه اروپا منتقل میکرد و ایران نیز از این منابع در کشورهای اروپایی، کالاهایی را باید متقاضی میشد که در چارچوب خواست اتحادیه اروپا میبود!
🔸 سؤال اساسی اینجاست که اروپایی که در مواجهه با ایران به بهانههای مختلف، از انتفاع اقتصادی ایران از برجام در قبال خروج آمریکا از این توافق طفره میرفتند، آیا نمیتوانستند سازوکاری همچون سیستم تجارت با روسیه برای ایران ایجاد کنند؟
پاسخ این سؤال مشخص است؛ اتحادیه اروپا در زمینه توافق هستهای، صرفاً در زمین واشنگتن بازی میکند. لذا در مذاکرات با تروئیکای اروپایی باید همیشه مواظب خدعه و بدعهدی آنها بود.
🔸 نوع مواجهه اروپا با تحریمهای روسیه، این موضوع مهم را آشکار ساخت که کشورهای اروپایی چنانچه بخواهند و سعی در سنگاندازی در مسیر مذاکرات نداشته باشند، حداقل از دو طریق میتوانند موجبات انتفاع اقتصادی ایران را فراهم کنند:
1⃣ یکی ایجاد سازوکاری جدا، همچون سیستمی که جهت تجارت با گاز روسیه فراهم کردند؛
2⃣ و دیگری عمل به همان تعهداتی که در برجام برای آنها تکلیف شده است.
🔸 درواقع امتناع تروئیکای اروپایی از تعهدات خود در برجام به بهانه تحریمهای آمریکا، دروغی بیش نیست!
🔸 #به_قلم_اساتید: علی محمدی؛ تحلیلگر
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
#عزت_ملی
#روابط_خارجی #مرزبندی_با_دشمن
#تحلیل_کننده
#مذاکره #برجام
✅ آقای مدیرکل؛ شما بدهکار هستید نه طلبکار
🔸 طی روزهای اخیر از منابع غربی سیگنالهای متفاوتی در خصوص آخرین وضعیت مذاکرات وین مخابره میشود!
در چنین شرایطی شاهد فضاسازی غیرحقوقی دوباره آژانس بین المللی انرژی اتمی و شخص رافائل گروسی در خصوص موضوعاتی مانند انتقال تجهیزات هستهای از کرج به نیروگاه نطنز هستیم.
🔶 مواضع اخیر رافائل گروسی از دو بعد قابلبررسی است، یکی بعد فنی، یکی بعد فرامتنی.
1⃣ در بعد فنی ماجرا، پس از عملیات خرابکارانهای که رژیم اشغالگر قدس در مؤسسه تحقیقاتی تسای کرج انجام داد، آژانس بینالمللی انرژی اتمی واکنشی منفعلانه و غیر قابل توجیه داشت و حتی از محکوم کردن این واقعه خودداری کرد! این در حالی است که کشورمان به عنوان یکی از اعضای آژانس حق دارد از حمایتهای عمومی و حتی خاص آژانس در قبال این موارد برخوردار باشد. این رویکرد غیرسازنده آژانس و احتمال تکرار چنین وقایعی در مؤسسه تحقیقاتی تسا، مسئولین محترم سازمان انرژی اتمی را به این سمت سوق داد که انتقال سانتریفیوژها از کرج به نطنز انجام بگیرد.
2⃣ اما در بعد فرامتنی ماجرا، بازی آژانس به مراتب از بعد حقوقی و متنی پیچیدهتر است! ورود غیرمسئولانه اخیر آژانس انعکاس و رجمانی از همان بازی همیشگی این نهاد در زمین غرب می باشد، آن هم زمانی که مذاکرات گره میخورد یا اختلافات حول بررسی مواردی خاص شدت میگیرد! این بازی آژانس کاملا بهصورت هدفمند صورت میگیرد و در اینجا ما شاهد همپوشانی آشکار آژانس و غرب علیه ایران هستیم.
🔸 در چنین صحنهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نه به عنوان بازیگر مستقل، بلکه به عنوان مکمل واشنگتن و تروئیکای اروپایی به بازی ورود میکند!
🔸 #به_قلم_اساتید: دکتر حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین الملل
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab
شجر
#اقتصاد #تحلیل_کننده #تولید #دانش_بنیان ✅ تقویت اقتصاد کشور، با تولید دانشبنیان 3⃣ در حوزه دانش
#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#تولید #دانش_بنیان
✅ تقویت اقتصاد کشور، با تولید دانشبنیان
4⃣ آیا دانشبنیان کردن تولید با توجه به وضعیت فعلی اقتصادی و نیروی انسانی یک موضوع اولویتدار محسوب میشود؟
🔸 بله. ببینید ما قریب به چهار میلیون دانشجو داریم. ما در کشورمان بیش از چهارده پانزده میلیون نفر آدم تحصیل کرده داریم. راهی جز این نداریم که به این سمت برویم. نیروی انسانی فوقالعادهای داریم. برای حفظ و جذبشان، برای اینکه اقتصادمان را از این سلطهی نفت رها کنیم، به تولید دانشبنیان نیاز داریم.
🔸 خود نفت مهم نیست، مهم فرهنگ نفتی است. که این فرهنگ نفتی باعث شده که ما یک دولت چاق، اینقدر بروکراسی، اینقدر قوانین متناقض و محیط کسبوکار نامناسب برای کارآفرینی داشته باشیم.
🔸 بالاخره ما یک ملت هستیم، ۵ هزار سال تاریخ داریم. ما تاریخ کارآفرینی داریم، تاریخ تجارت داریم، تاریخ دانش داریم، تاریخ فناوری داریم. آن موقع که نفت نداشتیم به این اهداف دست پیدا کردیم. اینکه کشور به این برسد که مثلاً اگر نفتش را نفروشد میخواهد پولش را از کجا در بیاورید؟ اینها واقعاً برای یک کشوری مثل ما زجرآور است. در دوران تحریم ما تجربه کردیم که بدون نفت هم میشود اقتصاد را اداره کرد. اگر تحریم نبودیم که الان خیلی از این شرکتهای دانشبنیان وجود هم نداشتند.
🔸 به هر حال تغییر رفتار بازیگران بزرگ اقتصاد، مثل وزارتخانههای نفت، نیرو و جهاد کشاورزی خیلی میتواند در توسعه حوزه دانشبنیان مؤثر باشد. این تغییر رفتار به ماهیت خود این وزارتخانهها هم برمیگردد. الان چنین ماهیتی ندارند. ما برای هر مورد از پروژهها باید فشارهای سنگین روی وزارتخانهها بگذاریم تا مثلاً در فلان مناقصه شرکت خارجی نیاید، یا نمایندهی خارجی این کار را نکند. یا اینکه از محصولاتی که نمونهاش در داخل ساخته شده است استفاده بکنند. این مسائل وقتی روان میشود که فرهنگ آن در جامعه توسعه پیدا بکند.
🔸 #گفتگو_با_اساتید: آقای دکتر سورنا ستاری؛ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
⚡️ #شتاب بگیرید
🆔 @masale_shetab