دومین هجوم محمود افغان (شکست گلونآباد)
در طی دو سالی که بین حمله نخست محمود افغان و یورش نهایی او، فرصت بود، دربار شاه سلطان حسین هیچ اقدام مؤثری در مهار کردن قدرت افغانها که روز به روز در حال توسعه بودند، نکرد و چارهای نیندیشید#محمود با سپاهی که تعداد آن ۱۸۰۰۰ نفر مرکب از #غلزاییها و #هزارهها و #بلوچها بودند به #سیستان و #کرمان لشکر کشید. گرچه #محمود افغان، #سیستان و #کرمان را در این بار دوم به آسانی فتح کرد، اما موفق به فتح #قلعه کرمان، نشدند.شاه سلطان حسین وقتی فهمید محمود نزدیک اصفهان میباشد به او پیشنهاد باج هنگفتی داد، اما #محمود افغان نپذیرفت و وحشت همچنان در #اصفهان مستولی بود. در این حین صاحب منصبان شاه سلطان حسین برسر چگونگی دفاع از #اصفهان با هم اختلاف نظر داشتند. در این هنگام #شاه سلطان حسین فرمانهایی خطاب به سرداران و حکام برخی ولایات فرستاد و تأکید کرد که با سپاهیان تحت فرمان خود هر چه زودتر در پایتخت حاضر شوند، اما جمعی از سرداران که در نواحی #فارس و #آذربایجان بودند، هنگامی که نزدیک #اصفهان رسیدند همین که چشم ایشان بر علامات افغانها افتاد، راه فرار پیش گرفته، هر یک به سمت ولایات خود فرار کردند. سرانجام دو سپاه روبهروی هم قرار گرفتند. #سرداران شاه سلطان حسین علیرغم تمایل خود در رأس یک سپاه ۳۰٬۰۰۰ نفری که اکثر آنها را مردان جنگ ناآزموده تشکیل میدادند، به رویارویی با دشمن حرکت کردند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
محاصره #اصفهان و تصرف #کاخ فرخ آباد
شکست #گلونآباد اوضاع حکومت شاه سلطان حسین را بیش از پیش پیچیده ساخت. اضطراب مردم در اثر اخباری که فراریان جنگ به انگیزه ترس و توجیه فرار خود منتشر میساختند، غلبه شایعات بر قضاوت صحیح از میزان قدرت دشمن مهاجم و هجوم زنان و مردان و #اطفال برای یافتن پناهگاه، حکومت را به وضع وحشتانگیزی سر درگم کرده بود. یک فرانسوی که شاهد عینی اوضاع بوده، گزارش دادهاست:[
با وجود آنکه برای حمل سلاح عدهای کثیر مرد وجود دارد، فقط پانصد نفر سرباز داوطلب برای دفاع شهرگرد آمدهاند. از هر هزار نفر ساکنان شهر، ده نفر مسلح به چشم نمیخورد. در اینجا همه چیز آشفته و به هم ریختهاست.
پس از پیروزی #محمود افغان در جنگ #گلونآباد، او به #کاخ فرح آباد حمله کرد و #افغانها به راحتی وارد کاخ شدند و آن را به تصرف درآوردند. #لکهارت میگوید:
شگفت آنجاست که #شاه سلطان حسین که آن همه مبالغ گزاف صرف بنای آن کرده و از گذراندن ایام در آنجا حظّ و بهرهای فراوان برده بود، تصمیم گرفت از آن بدون لحظهای مقاومت چشم بپوشد.
تنظیم: سرکار خانم زهرا صفرزاده
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
توزیع هدایا در #جشن نوروز توسط شاه سلطان حسین در اصفهان، نام اثری است از #محمد زمان که رسم عیدیدادنِ شاه و توزیع هدایا به درباریان را در #نوروز ۱۱۳۴ ه.ق. به تصویر کشیدهاست.
مرشد کامل #شاه سلطان حسین، چند سال بعد و درپی #محاصرهٔ اصفهان مجبور شد تا با دستان خود، #جقهٔ مُرصع همایونی را از عمامهٔ خویش بر گرفته و بر سرپوش #محمود افغان بگذارد و با او و سپاهیان #سُنیاش که مذهبِ #شیعهٔ شاه را لعن میکردند، در کوچه و خیابانهای #اصفهان همراه شود و دخترانش را به همسری سران قبیلهٔ #غلزایی درآورد.
این اثر در مالکیت #موزه بریتانیا قرار دارد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#یاجوادالائمه_ادرکنی
میخواستم تو را خورشید بنامم...
از روشنایی منتشرت...
دیدم که خورشید...
سکه صدقهای است که تو...
هر صبح ،از جیب شرقیات در میآوری...
دورسر عالم میچرخانی و...
در صندوق مغرب میاندازی!
و بدینسان استواری جهان را تضمین میکنی.
میخواستم نام تو را ابر بگذارم...
از شدت کرامتت...
دیدم که نسیم...
فقط بازدم توست...
که در فضای قدسی فرشتگان...
تنفس میکنی!
به اینجا رسیدم که:
زیباترین و زیبندهترین نام...
همان است که خدا برای تو برگزیده است!
ای کریمترین بخشندهی روی زمین...
ای جواد!
#سید_مهدی_شجاعی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
«بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
سرکار خانم نجمه صالحی زید عزها
( دبیر انجمن علمی پژوهشی تاریخ)
رحلت جانسوز همسر گرامیتان را از طرف اینجانب و همکاران معاونت پژوهش جامعه الزهرا سلاماللهعلیها به حضرتعالی و سایر بازماندگان تسلیت عرض میکنم.
خداوند مهربان ایشان را در بهشت برین، غریق رحمت و مغفرت واسعه خود و همنشین پیامبر اکرم صلّیاللهعلیهوآله و حضرت امیرالمؤمنین امام علی علیهالسلام قرار دهد و به حضرتعالی و بازماندگان محترم صبر جمیل، اجر جزیل، آرامش و سلامتی عنایت فرماید.
روحش شاد.
ریحانه حقانی معاون پژوهش جامعه الزهرا سلاماللهعلیها
🆔https://eitaa.com/jz2602
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
بسم الله الرحمن الرحیم
و بشر الصابرین الذین اذا اصابتهم مصیبه قالو انا لله و انا الیه راجعون
با نهایت تاسف و تاثر درگذشت ناگهانی همسر محترم سرکار خانم صالحی را به اطلاع اعضای گرامی کانال می رساند.
از خداوند متعال برای آن مرحوم، علو درجات و رحمت و مغفرت را خواستاریم و برای همکار بزرگوار، سرکار خانم صالحی و دیگر بازماندگان آن مرحوم از بارگاه خداوند متعال صبر جمیل و اجر جزیل مسئلت داریم.
بیده الخیر و بیده ازمه الامور
۲۰ تیرماه ۱۴۰۰
انجمن علمی پژوهشی تاریخ جامعةالزهرا(س)
کانال گذرگاه
#یا_جواد_الائمه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
واکاوي رويکردهاي تفسيري امام جواد (ع) بر پايه روش تحليل گفتمان
نویسندگان:
تقويان عباس
ديمه کارگراب محسن
🌿🌿🌿🌿🌿🌿
چکیده:
گفتمان ها که در بستر جريان ها و بافت هاي موقعيتي، فرهنگي، اجتماعي، سياسي و ارتباطي شکل مي گيرند، در هر زماني مي تواند تاثير بسياري در رويکرد مفسران در تفسير قرآن کريم داشته باشد. در اين ميان دوران امام جواد (ع) که دوران شيوع مناظرات علمي و کلامي بين اديان گوناگون و طرح شبهات و سوال هاي کلامي مذاهب و فرق گوناگون بوده، تاثير قابل توجهي بر رويکرد هاي تفسيري امام جواد (ع) در تفسير قرآن داشته است. اين مقاله که با تکيه روش تحليل گفتمان سامان يافته است ما را با رويکردهاي تفسيري امام جواد (ع) و موارد بهره گيري ايشان از ظرفيت قرآن در مواجهه با گفتمان هاي علمي عصري آشنا مي سازد. بررسي ها حکايت از آن دارد که عصر اختلافات و شبهات، ظهور و قدرت گيري مکاتب گوناگون، نهضت ترجمه، سازمان وکالت و گسترش فعاليت شيعيان، شرکت در مناظرات دربار، گفتمان امامت، اضلاع گفتماني دوران امامت امام جواد (ع) را رقم زده است. از سوي ديگر رويکرد فقهي، رويکرد کلامي، رويکرد روايي، رويکرد عقلي، رويکرد تاويلي و باطني، و رويکرد قرآني در نقد روايات موضوعه مهمترين رويکردهاي تفسيري امام جواد (ع) بر پايه تحليل گفتمان است که اين رويکردها در رويارويي حضرت با گفتمان هاي علمي عصر خويش اتخاذ شده است.
https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=321986
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
SKH_Volume 10_Issue 23_Pages 7-32.pdf
376K
#دانلود_رایگان
#مقاله | مناسبتی🔺
📌جایگاه اصحاب ایرانی امام #جواد علیه السلام در علم حدیث؛ با تأکید بر کتب اربعه شیعه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j