واکاوي رويکردهاي تفسيري امام جواد (ع) بر پايه روش تحليل گفتمان
نویسندگان:
تقويان عباس
ديمه کارگراب محسن
🌿🌿🌿🌿🌿🌿
چکیده:
گفتمان ها که در بستر جريان ها و بافت هاي موقعيتي، فرهنگي، اجتماعي، سياسي و ارتباطي شکل مي گيرند، در هر زماني مي تواند تاثير بسياري در رويکرد مفسران در تفسير قرآن کريم داشته باشد. در اين ميان دوران امام جواد (ع) که دوران شيوع مناظرات علمي و کلامي بين اديان گوناگون و طرح شبهات و سوال هاي کلامي مذاهب و فرق گوناگون بوده، تاثير قابل توجهي بر رويکرد هاي تفسيري امام جواد (ع) در تفسير قرآن داشته است. اين مقاله که با تکيه روش تحليل گفتمان سامان يافته است ما را با رويکردهاي تفسيري امام جواد (ع) و موارد بهره گيري ايشان از ظرفيت قرآن در مواجهه با گفتمان هاي علمي عصري آشنا مي سازد. بررسي ها حکايت از آن دارد که عصر اختلافات و شبهات، ظهور و قدرت گيري مکاتب گوناگون، نهضت ترجمه، سازمان وکالت و گسترش فعاليت شيعيان، شرکت در مناظرات دربار، گفتمان امامت، اضلاع گفتماني دوران امامت امام جواد (ع) را رقم زده است. از سوي ديگر رويکرد فقهي، رويکرد کلامي، رويکرد روايي، رويکرد عقلي، رويکرد تاويلي و باطني، و رويکرد قرآني در نقد روايات موضوعه مهمترين رويکردهاي تفسيري امام جواد (ع) بر پايه تحليل گفتمان است که اين رويکردها در رويارويي حضرت با گفتمان هاي علمي عصر خويش اتخاذ شده است.
https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=321986
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
SKH_Volume 10_Issue 23_Pages 7-32.pdf
376K
#دانلود_رایگان
#مقاله | مناسبتی🔺
📌جایگاه اصحاب ایرانی امام #جواد علیه السلام در علم حدیث؛ با تأکید بر کتب اربعه شیعه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#سنت_استخلاف
استخلاف در قرآن دو کاربرد دارد: کاربرد عام و کاربرد خاص.
استخلاف در کاربرد عام به معنای خلیفه و جانشینی انسان از سوی خداوند بر روی زمین است که شامل حال همه انسانها _ اعم از مسلمان و غیرمسلمان _ میشود. در کاربرد خاص نیز به معنای جانشینی انسانهای صالح بر روی زمین است که در فرجام تاریخ بشر با رسیدن روز موعود و ظهور حضرت مهدی(عج)به وقوع میپیوندد.
(قمی، 1367: ج1، 15).
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#سنت_استخلاف در قرآن
آیه ۵۵ سوره نور به آیه استخلاف معروف است. آیه استخلاف در ادامه آیات قبل که سخن از اطاعت و تسلیم در برابر فرمان خدا و پیامبر اسلام(صلی الله علیه واله) بود، آمده و نتیجه این اطاعت را که همان حکومت جهانی است، بیان میکند.
در شأن نزول آیه آمده است، زمانی که پیامبر گرامی اسلام و مسلمانان به مدینه هجرت کردند و در پناه انصار قرار گرفتند، تمامی کفار بر ضد آنها دست به شمشیر بردند؛ به صورتی که آنها ناچار بودند حتی شبها را با سلاح به سر برند و تحمل این وضعیت برای آنان سخت بود. بعضی از مسلمانان این سوال را داشتند که تا کی این وضعیت ادامه خواهد یافت؟ آیا زمانی خواهد رسید که اطمینان و آرامش بر ما حکم فرما گردد و جز از خدا از هیچکس نترسیم؟ که آیه فوق نازل شد و به آنها بشارت داد، چنین زمانی فرا خواهد رسید.
عنایه، أسباب النزول القرآنی، ۱۴۱۱ق، ص۲۹۰؛ واحدی، اسباب النزول القرآن، ۱۴۱۱ق، ص۳۳۸؛ طبرسی، مجمع البیان، ۱۳۷۲ش، ج۷، ص۲۳۹.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
مصداق #سنت_استخلاف در تاریخ و روایات :
در جوامع حدیثی شیعه روایات متعددی در تعیین مصداق برای حکومت موعود آمده است. در این روایات امامان شیعه(ع) و حضرت مهدی(ع) و اصحابش از مصادیق حکومت موعود قرار گرفتهاند.
در برخی از روایات با استناد به آیات قرآن خلافت از جانب خداوند را برای آدم و داود(علیهم السلام)ثابت میداند و #امام_علی(علیه السلام) را مصداق آیه استخلاف و جانشین پیامبران قرار میدهند.
با وجود روایات فراوان درباره جانشینی امامان شیعه ، اما متاسفانه در بستر تاریخ عملکرد نادرست مردم، مانع از تحقق این سنت شده و بسیاری تحقق این سنت را به ظهور حجت خدا پیوند زدهاند.
حسکانی، شواهد التنزیل، ۱۴۱۱ق، ج۱، ص۹۷؛ مجلسی، بحار الانوار، ۱۴۰۳ق، ج۳۶، ص۹۶.
تنظیم: سرکار خانم لیلا همايون فر
----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#ویژگی_امام_علی علیه السلام 13 #برتری_صحابه 🌾در گرماگرم این سه شنبه از ماه تمور و در نزدیکی 🌕عید بزرگ غدیر خم پست این هفته در دو بخش ارائه می گردد.
بخش اول: بازنمایی یکی از روایت های خلافت امام علی علیه السلام پس از پیامبر صل الله علیه و آله وسلّم
بخش دوم: مطابق قرار هفته ی گذشته به ذکر اشکالات اهل سنت پیرامون حدیث« یوم الدّار» و پاسخ های عقلی آنان می پردازیم که با توجه به حجم بالای مطالب در این پست و پست بعدی ارائه می گردد .
این هفته به وجود فعل و انفعالاتی مثل تحریف و سانسور در کل یا بخشی از حدیث که از نکات تأمّل برانگیز نیز است و بیش تر ذهن ها را به این حدیث متوجه می کند اشاره خواهیم کرد.
🖍به راستی چرا حدیث یوم الدار به سلب و ایجاب این چنین مورد اقبال واقع شده است؟
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
بخش اول 🔻
پیامبر صل الله علیه (و آله )و سلم خطاب به (امام )علی (علیه السلام فرمودند:
♦️ وأنت خليفتي في كلّ مؤمن من بعدي. تو خليفه ي پس از من بر همه ي مؤمنين هستي
📕كتاب السنة، ابن أبي عاصم، صفحه 565 ⬇️⬇️
🔖البانی درباره ی این روایت می گوید:
سندش حسن است.
🔻 هم چنین حاکم نیشابوری و البانی سلفی، در کتبشان نقل کردهاند که
رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم به حضرت علی علیه السلام فرمودند:
♦️لا ينبغي ان اذهب الا وأنت خليفتي. قال الألباني: صحّحه الحاكم الذهبي وهو كما قالا.
پيامبر صلي الله عليه واله وسلم به اميرالمؤمنين فرمودند: شايسته نيست که من بروم به جز اين که تو جانشينم باشي.
📕السلسلة الصحيحة، ج5، ص222 و المستدرك علی الصحیحین، ج3، ص133
الباني ميگويد:
👥حاکم و ذهبي اين روايت را تصحيح کردهاند و همان گونه که اين دو گفتهاند:
🗞 سند روايت صحيح است.
🔎این روایت نیز به خلافت حضرت علی علیه السلام پس از پیامبر نسبت به همه مؤمنین تصریح دارد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j