🔰 مراجع عظام تقلید در بیانیههایی جداگانه جنایات صهیونیستها در غزه را محکوم کردند
🔸آیتالله سیستانی: همه جهان باید در برابر این وحشی گری فجیع اسرائیل بایستد نباید به اشغالگران اجازه داد نقشه هایش را اجرا و آزار جدیدی به ملت مظلوم فلسطین برساند. دادن حقوق مشروع فلسطینیان و از بین رفتن اشغالگری تنها راه فراگیرشدن امنیت در منطقه است.
🔸آیت الله شبیری زنجانی: وقایع تلخ و اسفناک روزهای اخیر در سرزمین فلسطین و محاصره و به خاک و خون کشیدن مردم بیپناه غزه توسط رژیم اشغالگر، بار دیگر همه انسانهای آزاده و دردمند را نگران و اندوهگین کرده است. بدین وسیله نگرانی و اندوه خود را از تشدید این بحران اعلام داشته و از سازمانهای بینالمللی میخواهیم که با قاطعیت به پایان دادن این فاجعه بزرگ کمک کنند و با تدابیر خود مانع از تکرار این وقایع تلخ شوند.
🔸آیتالله مکارم شیرازی: لازم است همه مسلمانان جهان و دولتهای اسلامی از این مظلومان دفاع کنند.
🔸آیتالله نوری همدانی: از کشورهای اسلامی درخواست میکنیم تا محور مقاومت را تقویت کنند.
🔸آیتالله سبحانی: انتظار میرود سازمان ملل و سران کشورهای اسلامی ضمن محکومیت جنایات این رژیم غاصب، اقدامات مؤثری در جهت پایان دادن به این حملات غیرانسانی انجام دهند.
مدرسه تخصصی علوم دینی حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
@valiasr_mt
🏴
أين المعد لقطع دابر الظلمة،
أين المنتظر لإقامة الأمت و العوج،
أين المرتجي لازالة الجور و العدوان،
أين قاصم شوکة المعتدين،
أين هادم أبنية الشرک و النفاق،
أين مبيد أهل الفسوق والعصيان والطغيان،
أين حاصد فروع الغيّ و الشقاق،
أين طامس آثار الزيغ و الأهواء
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#غزه
مدرسه تخصصی علوم دینی حضرتولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
@valiasr_mt
#اطلاعیه
سلام علیکم
🏴ضمن اعلام محکومیت جنایت های اخیر رژیم صهیونیستی به ویژه حمله ناجوانمردانه و ضدبشری به بیمارستان المعمدانی در غزه، دروس #شرح_توحید_صدوق و #آیات_العقائد در روز چهارشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۲ تعطیل می باشد.
🌑اللهم عجل لولیک الفرج 🌑
مدرسه تخصصی علوم دینی حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
@valiasr_mt
🔰 بیانیه جمعی از آیات عظام مشهد مقدس علیه جنایات رژیم غاصب صهیونیستی:
🔸حضرت آیت الله مصطفی اشرفی شاهرودی
🔸حضرت آیت الله رجبعلی رضازاده
🔸حضرت آیت لله سید جعفر سیدان
🔸حضرت آیت الله سید حسن مرتضوی
🔸حضرت آیت الله مهدی مروارید
✏️ بسم الله الرحمن الرحیم
✏️ اللّهُمَّ اِنّا نَشْکوُ اِلَیْکَ فَقْدَ نَبِیِّنا صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَالِهِ وَغَیْبَهَ وَلِیِّنا وَکَثْرَهَ عَدُوِّنا وَ اَعِنّا عَلى ذلِکَ بِفَتْحٍ مِنْکَ تُعَجِّلُهُ
✏️ بار دیگر ظلم و ستم صهیونیست جنایتکار قلب مسلمانان و هر انسان آزادهای را جریحه دار کرد؛ صحنه هایی که این روزها در فلسطین توسط رژیم غاصب صهیونیستی به وقوع میپیوندد که با بمباران وحشیانه بر سر زنان و کودکان مظلوم و بی دفاع غزه در بیمارستان المعمدانی و منازلشان، باعث تأثر و ناراحتی عمیق احرار عالم شده، لزوم ایستادگی در مقابل این جنایات را ضرورت میبخشد.
✏️ ضمن محکوم ساختن این حوادث مولمه و آرزوی رفع مشکلات و مصائب موجود جهان اسلام با ظهور حضرت بقیة الله الأعظم عجل الله تعالی فرجه الشریف از عموم مؤمنین و مؤمنات تقاضا داریم با تضرع و دعا در پیشگاه خداوند و با حمایت از جبهه حق موجبات گره گشایی از همه مستضعفین و محرومین را فراهم سازند تا همه شاهد تحقق وعده حتمی الهی و تجلی " وَنُرِيدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ" باشیم.
و السلام علیکم و رحمة الله و برکاتة
۲۶ مهر ماه ۱۴۰۲
مدرسه تخصصی علوم دینی حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
@valiasr_mt
12.89M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #کلیپ_تصویری
#نماهنگ
#حدیث
🎙 قسمتی از بیانات مقام معظم رهبری در فضیلت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام
🔹 متن حدیث:
حَدَّثَنِي عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ بْنِ مُوسَى بْنِ بَابَوَيْهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى الْعَطَّارِ عَنْ بَعْضِ أَهْلِ الرَّيِّ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى أَبِي الْحَسَنِ الْعَسْكَرِيِّ علیهالسلام فَقَالَ أَيْنَ كُنْتَ فَقُلْتُ زُرْتُ الْحُسَيْنَ بْنَ عَلِيٍّ علیهالسلام فَقَالَ أَمَا إِنَّكَ لَوْ زُرْتَ قَبْرَ عَبْدِ الْعَظِيمِ عِنْدَكُمْ لَكُنْتَ كَمَنْ زَارَ الْحُسَيْن علیه السلام.
🔸 امام هادى عليه السلام به مردى از اهالى رى كه به زيارت امام حسين عليه السلام رفته بود فرمودند : اگر قبر عبد العظيم را در شهر خود زيارت كنى ، چنان است كه گويى امام حسين عليه السلام را زيارت كرده اى.
🔹 حدیثی در فضیلت ایشان:
امام هادی علیه السلام درباره جناب عبدالعظیم حسنی بعد از آنکه دین خود را به آن حضرت عرضه داشت، فرمودند:
يا أبَا القاسِمِ ! هذا وَ اللَّهِ دينُ اللَّهِ الَّذى ارتَضاهُ لِعِبادِهِ ، فَاثبُت عَلَيهِ ، ثَبَّتَكَ اللَّهُ بِالقَولِ الثّابِتِ فِى الحَياةِ الدُّنيا و فِى الآخِرَةِ.
🔸 «اى ابوالقاسم! به خدا سوگند، اين [عقايد]، دين خداست كه آن را براى بندگانش برگزيده است. پس بر آن، ثابت باش . خداوند، تو را بر طريق ثابت در زندگى دنيا و آخرت پايدار بدارد».
📚 منابع:
📖 حدیث اول:
کامل الزیارات ص۳۲۴
ثواب الأعمال و عقاب الأعمال ص۹۹
📖 حدیث دوم:
توحید صدوق ص۸۲
بحار الأنوار ج۳ ص۲۶۸ ح۳
مدرسه تخصصی علوم دینی حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
@valiasr_mt
🔹 #آیات_العقائد
🔹 #نکته_کلامی
🔰 نقش عقل در منابع وحیانی:
✍️ بیگمان برای اثبات خداوند متعال و قبول رسالت انبیاء از عقل استفاده میشود و بدیهی است که پس از دستیابی عقل به وحی، باید از معارف والای وحیانی استفاده کرد.
✍️ پس از آنکه وحی با عقل اثبات شد، عقل خود در مییابد که وحی منبعی استوار و مطمئن برای دریافت حقایق است؛ زیرا عقل به محدودیت خویش پی میبرد و خطاها و شوائب و أوهامی که در این راستا ممکن است عاقل را به لغزاند و به کژ راهه سوق دهد و از حقیقت دور سازد، در نظر میآورد.
✍️ از سویی عقل در مییابد که خطا و محدودیت، در وحی راه ندارد؛ زیرا تعالیم وحی برگفته از علم نامتناهی حق تعالی است. پس لازم است که انسان در مسائل مختلف دینی از این منبع اصیل و عظیم استفاده کند.
✍️ البته آیات و احادیثی مورد استفاده قرار میگیرد که از متشابهات نباشد و از روشنی دلالت برخوردار باشد. در احادیث افزون بر روشنی دلیل، قوت سند و صحت انتساب آن به معصومین علیهالسلام نیز باید احراز گردد.
🔸 در راستای مطالب ذکر شده چند نکته شایان توجه است:
1️⃣ مطالب وحیانی هرگز با حکم عقل مخالفت ندارد و مطابق با واقع و حقیقت است، زیرا از علم بیخطای حضرت حق تعالی نشأت میگیرد. در صورتی که مطلبی در قرآن و حدیث به گونهای باشد که ظاهر آن با عقل سازگار نباشد، باید توجیه شود. توجیه لازم را میتوان در تعالیم وحیانی یافت و خود معصومین بهترین توجیهها را ارائه کردهاند.
2️⃣ بعضی از آیات قرآن دارای تاویل است، یعنی افزون بر آنچه که از ظاهر آنها استفاده میشود، دارای معنی و معانی دیگری است، که ابتدائا از ظاهر آنها به نظر نمیآید، این نوع مطالب را (تأویلات) جز از طریق معصومین علیه السلام نمیتوان پذیرفت؛ زیرا ارائه مطالبی به عنوان مراد پروردگار از آیات قرآن، تنها از طریق حاملین وحی پذیرفتنی است.
تاویلات دیگران در صورتی که منافات با اصول وحیانی نداشته باشد، بر صحت و حجیت آنها دلیلی وجود ندارد. زیرا چنانکه گفته شد و همگان میدانند معیار و میزان حجیت، عقل صریح و قرآن شریف و عترت پیامبر گرامی میباشد و تأویلات غیر مستند به معصومین علیهالسلام مستفاد از موازین یاده شده نیست.
3️⃣ هر گاه در تعالیم وحی، مصداق آیه، به صورت انحصاری مشخص شود، جایی برای طرح دیگر احتمالات نیست و با وجود سخن معصوم علیه السلام تعمیم آیه به معانی دیگر درست نمینماید.
آری اگر انحصاری در تعیین مصداق نباشد، در آن صورت میتوان مصداقهایی را به عنوان یک احتمال برای آیه مطرح ساخت.
4️⃣ برداشتهای مختلف و استنباطهای مختلف گوناگون مفسران از آیات قرآن، اگر با اصول شریعت و عقاید استوار مذهب و مبانی دینی و دیگر آیات و تعالیم وحیانی ناسازگار نباشد و به خدا و قرآن هم نسبت داده نشود، طرح آن به عنوان یک احتمال و استحسان و سخن علمی در ذیل آیات اشکالی نداشته است و سودمند است.
5️⃣ هرگونه فهم تفسیری از آیه، در صورتی قابل اعتناست که برخلاف لغت عرب و ظاهر صریح الفاظ آیه نباشد. به عبارت دیگر آیه تحمل آن را داشته باشد و از نظر ادبی و معنا به گونهای آن مفهوم را برساند.
📚 منبع:
تفسیر آیات العقائد، تقریرات دروس آیت الله سید جعفر سیدان ج۱ ص۱۴
🔹 مدرسه تخصصی علوم دینی حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
@valiasr_mt
🔹 #حدیث
🔹 #حدیث_کلامی
🔹 #آیات_العقائد
🔰 تفسیر آیه:
🔻 هوَ الْأَوَّلُ وَالْآخِرُ وَالظَّاهِرُ وَالْبَاطِنُ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ
🔻 روایت:
عاصم بن حمید میگوید: از امام سجاد علیه السلام درباره توحید سؤال شد، فرمود:
سُئِلَ عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ ع عَنِ التَّوْحِيدِ فَقَالَ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ عَلِمَ أَنَّهُ يَكُونُ فِي آخِرِ الزَّمَانِ أَقْوَامٌ مُتَعَمِّقُونَ فَأَنْزَلَ اللَّهُ تَعَالَى (قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ) وَ الْآيَاتِ مِنْ سُورَةِ الْحَدِيدِ إِلَى قَوْلِهِ (وَ هُوَ عَلِيمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ) فَمَنْ رَامَ وَرَاءَ ذَلِكَ فَقَدْ هَلَك.
🔻 خدای بزرگ میدانست که مردمانی متعمق (فرو روندگان در مطالب) در آخر الزمان خواهند آمد؛ به همین جهت، سوره توحید و آیاتی از سوره حدید را فرو فرستاد. پس هرکس ورای آن را قصد کند هلاک میگردد.
✍️ بر اساس این حدیث، اگر کسی در مباحث توحید به چیزی غیر از آنچه که در سوره توحید و آیات سوره حدید آمده است تمسک کند و حرکت علمی او سازگار با این آیات نباشد، هلاک خواهد شد.
❓بیان سوال:
در این حدیث تعمق مذمت شده است یا اینکه مدح شده است؟
✏️ علامه مجلسی در مرآة العقول سه احتمال را مطرح میکند:
یک: مراد امام این است که در آن ژرف بیندیشند.
دو: در ذات خدا از دقت های عقلی بپرهیزند، و در معرفت خداوند به آنچه خدا بیان کرده بسنده کنند.
سه: برای آنها معیاری باشد تا افکار خود را بر آن عرضه دارند.
ایشان میفرماید نظر میانی اظهر است.
✏️ شواهدی وجود دارد که مقصود از این حدیث نکوهش و ذم متعمقون است.
🔸 شواهد:
1️⃣ لحن حدیث، لحن مدح نیست، زیرا اگر لحن مدح بود از آنها به اقوام تعبیر نمیشد، بلکه با عباراتی نظیر أولیائنا، من شیعتنا، إخوانی یاد میشد.
2️⃣ حضرت علی علیه السلام میفرمایند:
وَ الْكُفْرُ عَلَى أَرْبَعِ دَعَائِمَ عَلَى التَّعَمُّقِ وَ التَّنَازُعِ وَ الزَّيْغِ وَ الشِّقَاقِ....
در اصول کافی این چهار ویژگی از شعبههای غلو به شمار آمده است.
کفر بر چهار ستون استوار است:
کنجکاوی بیجا، نزاع کردن با یکدیگر، کجروی و میل به باطل، دشمنی و زیربار حق نرفتن.
در ادامه حضرت میفرماید: فَمَنْ تَعَمَّقَ لَمْ يُنِبْ إِلَى الْحَقِّ... .
هر کس تعمق کند ـ در وادی شبهه ناک فرو رود ـ به حقیقت باز نمیگردد.
3️⃣ حضرت علی علیهالسلام در یکی از خطبهها به معرفی راسخین در علم میپردازند:
وَ اعْلَمْ أَنَّ الرَّاسِخِينَ فِي الْعِلْمِ هُمُ الَّذِينَ أَغْنَاهُمُ اللَّهُ عَنِ الِاقْتِحَامِ فِي السُّدَدِ الْمَضْرُوبَةِ دُونَ الْغُيُوبِ فَلَزِمُوا الْإِقْرَارَ بِجُمْلَةِ مَا جَهِلُوا تَفْسِيرَهُ مِنَ الْغَيْبِ الْمَحْجُوب فَقَالُوا آمَنَّا بِهِ كُلٌّ مِنْ عِنْدِ رَبِّنا فَمَدَحَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ اعْتِرَافَهُمْ بِالْعَجْزِ عَنْ تَنَاوُلِ مَا لَمْ يُحِيطُوا بِهِ عِلْماً وَ سَمَّى تَرْكَهُمُ التَّعَمُّقَ فِي مَا لَمْ يُكَلِّفْهُمُ الْبَحْثَ عَنْهُ مِنْهُمْ رُسُوخاً فَاقْتَصِرْ عَلَى ذَلِكَ وَ لَا تُقَدِّرْ عَظَمَةَ اللَّهِ سُبْحَانَهُ عَلَى قَدْرِ عَقْلِكَ فَتَكُونَ مِنَ الْهَالِكِين.
بدان که راسخان در علم آنهایی هستند که خداوند آنها را از دست یازی به آنچه خود بر آنها پوشیده داشت و جزو اسرار غیبی قرار داد، بینیاز ساخت. پس آنان به همه آنچه که تفسیرش را نمیدانند و بر آنها پوشیده است پای بندند و میگویند: به آن ایمان آوردیم، همه آن از سوی پروردگارمان است.
پس خداوند اعترافشان را به عجز ـ و ناتوانی از رسیدن به آنچه که از نظر علمی به آن احاطه نمییابند ـ و ترک تعمق و فرورفتنشان را در آنچه که مکلف به بحث از آن نیستند ستود و رسوخ نامید. تو هم به همین بسنده کن و عظمت خدای سبحان را با عقلت اندازه مگیر که از هلاک شوندگان خواهی بود.
✍️ با توجه به این شواهد به نظر میرسد حدیث در نکوهش تعمق است، پس سزاوار است که در مباحث اعتقادی، پس از این که شخص با براهین عقلی به اصول اعتقادی رسید، تسلیم ارشادات قرآن و حدیثی أئمه علیهم السلام باشد. و از محدوده بیانات آن بزرگواران فراتر نروند و همه همتشان را در «تعقل در وحی» به کار برند.
با وجود سخنان هدایت آفرین آنها، حقیقت جوئی و هدایت یابی از سخن غیر ایشان به منزله دست و پا زدن در تاریکیهاست.
🔸جهت توضیحات بیشتر به کتاب تفسیر آیات العقائد آیت الله سیدان مراجعه شود.
📚منابع:
📖 سوره حدید آیه ۳
📖حدیث اول:
اصول کافی جلد۱ ص۹۱ ح۳.
توحید صدوق ص۲۸۳ باب۴۰ حدیث۲
بحار الانوار ج۳ ص ۲۶۳
📖حدیث دوم
نهج البلاغه حکمت ۳۱ ص ۴۷۳ ۴۷۴
📖حدیث سوم
توحید صدوق ص۵۵ ۵۶ ح۱۳
نهج البلاغه خطبه۹۱ ص ۱۲۵
📖تفسیر آیات العقائد، تقریرات دروس آیت الله سید جعفر سیدان ج۱ ص۲۲
🔹 مدرسه تخصصی علوم دینی حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
@valiasr_mt
🔹 #حدیث_روز
🔹 #حدیث
🔰امیرالمومنین امام على عليه السلام:
🔻البِشرُ يُطفي نارَ المُعانَدَةِ
🔻خوش رويى، آتش دشمنی را خاموش مى كند.
📚 منبع:
غررالحکم حدیث561
🔹 مدرسه تخصصی علوم دینی حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
@valiasr_mt
🔹 #حدیث
🔹 #حدیث_کلامی
🔹 #آیات_العقائد
🔰 در حدیثی که سند آن حسن است از میمون البان روایت شده که گفت: شنیدم که از امام صادق علیهالسلام درباره اول و آخر بودن خدا سوال شد، آن حضرت فرمودند:
🔻 علِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنِ ابْنِ أُذَيْنَةَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ حَكِيمٍ عَنْ مَيْمُونٍ الْبَانِ قَالَ: سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع وَ قَدْ سُئِلَ عَنِ الْأَوَّلِ وَ الْآخِرِ فَقَالَ الْأَوَّلُ لَا عَنْ أَوَّلٍ قَبْلَهُ وَ لَا عَنْ بَدْءٍ سَبَقَهُ وَ الْآخِرُ لَا عَنْ نِهَايَةٍ كَمَا يُعْقَلُ مِنْ صِفَةِ الْمَخْلُوقِينَ وَ لَكِنْ قَدِيمٌ أَوَّلٌ آخِرٌ لَمْ يَزَلْ وَ لَا يَزُولُ بِلَا بَدْءٍ وَ لَا نِهَايَةٍ لَا يَقَعُ عَلَيْهِ الْحُدُوثُ وَ لَا يَحُولُ مِنْ حَالٍ إِلَى حَالٍ خالِقُ كُلِّ شَيْء.
🔻 ترجمه: خدا «اول» است بیآنکه اولی پیش از او بوده و بیآنکه آغازی بر او سبقت گرفته باشد، و آخر است یعنی نهایتی برای او نیست (چنان که نهایت داشتن از ویژگیهای آفریدههاست) لیکن خدا قدیم و اول و آخر است، بیآغاز و بینهایت بوده و خواهد بود، حدوث بر او واقع نمیشود، و از حالی به حالی در نمیآید، خالق هر چیزی است.
✍️ توضیح:
✏️ خدا اول است؛ یعنی آغاز و ابتدایی برای او نیست (نه اول به معنای اول عددی که میگوئیم: «اول» ، «دوم» ، «سوم»...) خدا، اولی است که هیچ آغازی بر او سبقت نگرفته تا علت آن باشد و خدا معلول آن علت قرار گیرد؛ و خدا، آخر است بدان معنا که نهایت و پایانی ندارد.
✏️ وقتی درباره اشیا «اول» و «آخر» می گوییم مفهوم خاصی به ذهن میآید و ابتدا و انتهایی را در نظر میآوریم. این معنا، درباره خدا راه ندارد.
وقتی میگوییم خدا اول است؛ یعنی بیابتدا است و زمانی که می گوییم خدا آخر است؛ یعنی بیانتهاست.
✏️ هر اندازه به گذشته برگردیم، چیزی را نمییابیم که بر خدا سبقت گرفته باشد، و هر قدر در آینده پیش رویم به انتهایی نمیرسیم؛ و این بدان معناست که خدا ازلی و ابدی است و همچنان تغییر ناپذیر بوده و خواهد بود و صفت تغییر و تحول و فنا پذیری (که از ویژگیهای مخلوقات است) در خدا راه ندارد.
✏️ مخلوقات اول و آخر دارند (به همان معنایی که از اول و آخر به ذهن همه میآید) لیکن خدا هم سنخ موجودات نیست تا این دو معنا دربارهاش صدق کند (خدا در حالی که اول است آخر نیز میباشد و این دو یک حقیقتاند و نسبت به ذات پروردگار دو چیز به شمار نمیروند) ذات خدا به هیچ مخلوقی شباهت ندارد و هیچ یک از آفریدهها مانند او نیست.
📚 منابع:
📖 حدیث
اصول کافی ج۱ ص ۱۱۶ ح۶
توحید صدوق ص۳۱۳
بحار الأنوار ج۳ ص۲۸۴
📖 تفسیر آیات العقائد، تقریرات دروس آیت الله سید جعفر سیدان ج۱ ص۳۰
🔹 مدرسه تخصصی علوم دینی حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف
@valiasr_mt