🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_یکم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
ام کلثوم دختر امیرالمومنین علیه السلام با کاروان اسرا
آن بانو پس از آن که در کوفه خطبه خواند و آنان را به دلیل سستی و کوتاهی در یاری امام حسین نکوهش کرد، بر سر مردمی که برای تماشای آنان گرد آمده بودند این گونه فریاد کشید:
یا أهلَ الکوفةِ؛ أما تَستَحیونَ من اللّهِ و رسولِه أن تَنظروا إلی حَرَمِ النبیّ ؟
ای مردم کوفه ! آیا از خدا و رسول شرم نمی کنید از این که به حرم و دودمان پیامبر نگاه می کنید ؟
شیخ صدوق می نویسد: ابن زیاد خطاب به ام کلثوم گفت: خدای را سپاس که مردانتان را کشت؛ آنچه را بر سر شما رفت چگونه می بینی ؟
فرمود: ای ابن زیاد ! اگر چشم تو به کشتن حسین روشن شد، بدان که بارها چشم جدش به دیدار او روشن گشته بود. پیامبر او را می بوسید، لب هایش را می مکید و او را بر دوش خود سوار می کرد. ای ابن زیاد ! برای جدّ او پاسخی آماده کن که در روز قیامت دشمن تو خواهد بود .
در مسیر کوفه تا شام واکنش مردم به کاروان اسرا متفاوت بود.
چون به حماة رسیدند. اهالی آن جا از اهل بیت حمایت کردند. امّ کلثوم چون از برخورد آنان با مأموران ابن زیاد آگاه شد، پرسید که نام این شهر چیست ؟ گفتند: حماة. فرمود: خداوند این شهر را از شرّ ستم گران نگه دارد.
برخی شهرها نیز با خوش حالی از مأموران ابن زیاد استقبال کردند. به روایتی وقتی کاروان اسیران به نزدیک بعلبک رسیدند، مردم با خوش حالی تا دو فرسخی شهر به استقبال آن ها رفتند. امّ کلثوم وقتی خوش حالی آنان را بر شهادت امام حسین و یارانش دید، آن ها را با سخنان زیر نفرین کرد:
أباد الله کثَرتَکم، وَ سلَّط علیکم مَن یَقتلُکم؛
خدا زیادی شما را نابود کند و کسی را را بر شما مسلط کند که شما را بکشد.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۱۱ و۲۱۲
@zananetamadonsaz
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_دوم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو امّ کلثوم در رویارویی یزید و مرد شامی
در مجلس یزید وقتی مردی از اهل شام، فاطمه دختر امام حسین علیه السلام را به کنیزی خواست، امّ کلثوم بسیار ناراحت شد و به آن مرد شامی گفت:
ساکت شو ای فرومایه ترین و پست ترین مردان ! خدا زبان تو را قطع، چشم تو را کور و دستت را خشک کند و جهنم را جایگاه تو قرار دهد. فرزندان پیامبران خدمت گزار دشمنان نمی شوند.
راوی می گوید: به خدا سوگند ! هنوز سخن امّ کلثوم تمام نشده بود که خدا دعای او را اجابت کرد.
ام کلثوم فرمود: خدای را سپاس که کیفرش را پیش از آخرت شامل حال تو کرد. این کیفر کسی است که متعرّض حرم رسول خدا صلی الله علیه و آله شود.
بانو امّ کلثوم در برابر سخنان یزید
پس از آن که اهل بیت علیهم السلام، مردم شام را با سخنان و خطبه های خود و هم چنین با سوگواری و مرثیه سرایی بر امام حسین دگرگون کردند، یزید به ظاهر از آنان خواست که در شام بمانند، ولی اهل بیت خواستار بازگشت به مدینه شدند. یزید دستور داد محمل هایی را حاضر و برای آنان زینت کنند و اموالی را نیز بر آنان عرضه داشت و گفت:
ای ام کلثوم ! این اموال را عوض آنچه به شما رسیده دریافت کنید.
ام کلثوم در پاسخ فرمود:
« یا یزید ما اقل حیاءک و اصلب وجهک ؟ اتقتل اخی و اهل بیتی و تعطینی عوضهم ».
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۱۴-۲۱۵
@zananetamadonsaz
زنان تمدن ساز تاریخ
7⃣ا◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼️ ا🏳◼️ ا◼️ #مکتب_بانویبقیع_حضرتخانم_امالبنینسلاماللهعلیها #اولادی_و_من_تحت_
8⃣ا◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼️
ا🏳◼️
ا◼️
#مکتب_بانویبقیع_حضرتخانم_امالبنینسلاماللهعلیها
#اولادی_و_من_تحت_الخضراء_کلهم_فداء_لأبی_عبدالله
➖مقاله هشتم
✨ أَتَيْتُكَ زَائِراً أَلْتَمِسُ ثَبَاتَ الْقَدَمِ فِي الْهِجْرَة إلیک؛
💫 یا اباعبدالله (علیه السلام)! آمدم نزد شما در حالي که زائر شما هستم و خواهانم که قدم من را در مسیر هجرت به سوی شما ثابت نگهدارید.
🔰 در این فراز زیارت حضرت ابا عبد الله الحسین (علیه السلام) حرکت جهت زیارت امام به معنای هجرت تعبیر شده است.
✔️ هجرت در معنای ظاهری به «حرکت و قيام» معنا شده، و زمانیکه لفظ (مهاجرت) به کار رود، ترک تعلقات دنیوی و نیز استمرار (حرکت و سیر مداوم) به معنای آن اضافه می گردد.
⬅️ هنگامی که عبد مؤمن قصد خروج از خويشتن خويش و بيت اش مي كند، از حالت قعود به قیام رسيده که این هجرت سبب تقرب است.
❇️ مکتب حضرت أم البنين (سلام الله علیها)، مکتب فدایی پروری برای مولا و امام است، به همین دلیل كشته شدن در این مکتب، قرباني شدن و تقرّب است.
بدیهی است که متعلم این مکتب برای رسیدن به این درجۀ تقرب باید طریقی طی نماید.
🌟 اين سیر در لسان مبارک ثقلین، همان «هجرت» می باشد.
هجرت في سبيل الله
هجرتي از خويشتن
یعنی رجوع خلق به فطرت خويش.
✨ وَمَنْ يَخْرُجْ مِنْ بَيْتِهِ مُهَاجِرًا إِلَى اللَّهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا؛
💫 هر كس كه از خانه خويش بيرون آيد تا به سوى خدا و رسولش مهاجرت كند و آنگاه مرگ او را دريابد، مزدش بر عهده خداست، و خدا آمرزنده و مهربان است.
✅ در واقع هجرت در صورتی مقرِّب است که «إلی الله و رسوله» باشد و منظور از مهاجرت إِلَى اللَّهِ وَ رَسُولِهِ یا فِي سَبِيلِ اللَّهِ، مهاجرت یا رجعت «إِلَی الْإِمَامِ» و «کسب معرفت امام» می باشد.
⏪ هر مهاجرتی، مهاجرت مقرّبی که «أَجْرُهُ عَلَى اللَّه» باشد، نیست.
چه بسا برخی به ظاهر مهاجرت کردند، اما در زمرۀ مهاجران به حساب نمی آیند و چه بسا افرادی که به ظاهر از مکانی به مکان دیگر حرکت ننمودند، اما به آنان مهاجر گفته می شود.
⚜ چنانچه حضرت امیرالمومنین علی (علیه السلام) در حدیثی فرمودند:
🖌 بعضی ها میگویند مهاجرت کردهایم در حالی که در حقیقت مهاجرت نکردهاند، مهاجران واقعی آنهایی هستند که از گناهان هجرت میکنند و مرتکب آن نمی شوند.
⚡️ در مکتب بانوی بقیع، حضرت أم البنین (سلام الله علیها) برای "من تحت الخضراء" سیر کمالی را تعیین نمودند که آن عبارت بود از «فداء للحسین (علیه السلام)»؛
↩️ یعنی خروج خلق از حالت قعود، و حرکت و قیام آنان برای فدایی شدن، فدایی شدنی که في سبيل الله و در سبيل امام حسین باشد.
⚜ و قمر منیر بنی هاشم مصداق اکمل و اتم این هجرت و قیام و فدا بود.
حضرت امام زین العابدین (علیه السلام) درباره عمویشان حضرت عباس (سلام الله علیه) فرموده اند:
🖌 خداوند عمویم عباس را رحمت کند که با ایثار و جانبازی، در راه برادرش جانبازی کرد تا آن که دست هایش قطع شد و خداوند به جای آن، دو بال به او داد که با آن ها به همراه فرشتگان در بهشت پرواز كند عباس (عليه السلام) را در پیشگاه خداوند منزلتی است که در روز قیامت، همه شهدا به آن غبطه می خورند.
✳️ وقتي بنده ای به مشایه اربعين مي رود، در واقع برای زیارت حضرت ابا عبد الله الحسین (علیه السلام) از منزل خود خارج شده و از حالت قعود به حالت قیام در آمده، این قیام مومن پیوسته و دائم است تا به منزل مقصود نائل شود.
◀️ زائر چون هجرت مي كند و به محضر مولايش مي رسد، خدا خود با او سخن مي گويد و او با ربّ خويش مناجات مي كند.
این تکلم خداوند با او همان لقاء الله و سیر الیه راجعون است.
🌟 همانطور که اصحاب الحسین (علیه السلام) در مقام حلّت بفناء الحسین (علیه السلام)، حلّ در مولای خود شدند و در رکاب امام خود به مقام اعلی علیین رسیدند، امروز نیز قلوب مؤمنان به سوی زیارت امام، قصد هجرت می کنند.
این چنین هجرتی، محقق ظهور خواهد بود؛
✨ وَ لَوْ أَنَّ أَشْيَاعَنَا وَفَّقَهُمُ اللَّهُ لِطَاعَتِهِ عَلَى اجْتِمَاعٍ مِنَ الْقُلُوبِ فِي الْوَفَاءِ بِالْعَهْدِ عَلَيْهِمْ لَمَا تَأَخَّرَ عَنْهُمُ الْيُمْنُ بِلِقَائِنَا؛
💫 اگر شیعیان ما که خداوند توفیق طاعتشان دهد در راه ایفاى پیمانى که بر دوش دارند، همدل مى شدند، میمنت ملاقات ما از ایشان به تأخیر نمى افتاد.
✅ مکتب بانوی بقیع و سیر تربیتی آن بر همین مبنای مهاجرا الی الامام، پرورش مهاجر حقيقي و قائمین امر الله می باشد، مهاجرینِ مجاهدی که با قیام مداوم خویش در طریق فدایی و حل شدن در حضرت أبا عبدالله الحسین (علیه السلام) به غایت هجرت و رجعت نیل می کنند.
به سبب همین ویژگی است که تعالیم مکتب بانوی بقیع، زمینه ساز ظهور است، همانگونه که زمینه ساز رجعت نیز می باشد.
◼️
🏳◼️
◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼️🏳◼
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_سوم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو فاطمه دختر امام علی علیه السلام
بانو فاطمه یکی دیگر از دختران امیرالمومنین علی علیه السلام می باشد که با محمد بن حنفیه از یک مادرند. او در کربلا حضور داشت و همراه اسیران به کوفه و شام رفت .
این بانو از زنان فاضلی بود که با عمر طولانی اش زمان امام صادق علیه السلام را درک کرد.
حرث بن کعب از او روایت می کند که یزید فرمان داد زنان و کودکان اسیر را همراه علی بن الحسین علیه السلام در جایی مسکن دادند که از سرما و گرما در امان نباشند. آنان نیز چنین کردند، به گونه ای که صورت های اسیران پوست انداخت .
برخی از منابع نقل کرده اند: وقتی که کاروان اسیران و اهل بیت علیهم السلام وارد مدینه شدند، فاطمه دختر امام علی به خواهرش زینب گفت: این مرد به ما نیکی کرد، آیا نزد و چیزی هست تا به عنوان هدیه به او بپردازیم ؟
حضرت زینب در پاسخ فرمود: به خدا سوگند ! در نزد ما چیزی نیست که صله دهیم مگر بخشی از زیورها که برای ما مانده است.
فاطمه و زینب دو دست بند و دو بازوبند به او هدیه و از وی عذرخواهی کردند.
آن مرد از این بخشش متأثر شد، زیرا می دانست که آن ها از جهت مالی در تنگنا هستند، لذا با احترام آن ها را رد کرد و گفت: من اگر این کار را برای دنیا انجام داده بودم همین ها مرا کفایت می کرد، ولی به خدا سوگند من این کار را تنها برای رضای خدا و قرابت شما با رسول خدا صلی الله علیه و آله انجام داده ام !
هم چنین از فاطمه دختر امام علی علیه السلام نقل شده است که پس از شهادت امام حسین علیه السلام هیچ زنی از ما حنا نبست و میل سرمه ای به چشمش نگرداند و مویش را شانه نکرد، تا آن گاه که مختار سر بریده ابن زیاد را به مدینه فرستاد.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۱۶ و ۲۱۷
@zananetamadonsaz
نام دخترانی دیگر از امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام که در کتاب به حضور ایشان در کاروان حسینی اشاره شده است:
رقیه، خدیجه، صفیه، امامه، ام الکرام، جمانه، ام الحسن، ام هانی و ...
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_چهارم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو ام عبداللّه دختر امام حسن علیه السلام
ام عبداللّه، نامش فاطمه فرزند امام حسن مجتبی علیه السلام است . از او سه فرزند به نام های محمد، حسن و علی به دنیا آمدند .
او در صداقت و راست گویی بی نظیر بود. در میان فرزندان امام حسن زنی با فضیلت تر از او وجود نداشت.
امام صادق علیه السلام درباره او می فرماید: « کانت صدیقةً لم تُدرَک فی آلِ الحسن امراةٌ مثلَها ».
از امام باقر علیه السلام روایت شده که روزی مادرم در کنار دیواری نشسته بود که از دیوار صدایی بلند شد و در حال فرو ریختن بود. او دستش را به دیوار گذاشت و گفت: نه، به حق مصطفی ! خدا اجازه فرو ریختن به تو نمی دهد تا من بر خیزم. دیوار هم چنان بر جای ماند تا وی برخاست و رفت، آن گاه فرو ریخت.
او نخستین زن هاشمی و علوی بود که فرزندی هاشمی و علوی به دنیا آورد.
او همراه کاروان حسینی با همسرش امام سجاد علیه السلام و فرزند خردسالش امام محمد باقر علیه السلام به اسارت رفت و در ابلاغ پیام شهدا با دیگر اهل بیت سهیم و شریک بود.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۱۹ و ۲۲۰
@zananetamadonsaz
4_5900032729549900784.pdf
4.76M
زیارت مفجعه حضرت رقیه المرتقی سلاماللهعلیها (کامل ترین نسخه زیارت خانم با اعراب گذاری صحیح)
به زبانهای عربی، فارسی و انگلیسی
اطلاعاتی از بانوان رمله و دختر سلیل بن عبدالله را (دو تن از همسران امام حسن علیه السلام و مادر دو شهید والا مقام نهضت حسینی، قاسم بن الحسن و عبدالله بن الحسن علیهم السلام که در کاروان حسینی حضور داشته اند)، در کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا مطالعه بفرمایید.
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_پنجم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
فاطمه دختر امام حسین علیه السلام
مادر فاطمه ام اسحاق دختر طلحه بن عبید الله ( یا عبد الله تمیمی ) بود .
او از زنان با فضیلت و نمونه در روزگار خویش به شمار می آمد. نمازی می نویسد: او از نظر تقوا، کمال و فضایل و زیبایی نظیر نداشت، به گونه ای که او را حور العین می گفتند .
وی از پدرش امام حسین، فاطمه زهرا، دختر رسول خدا، ابن عباس، بلال موذن پیامبر، اسماء بنت عمیس و عایشه نقل حدیث کرده است.
فاطمه با عموزاده اش، حسن مثنی، فرزند امام حسن مجتبی علیه السلام ازدواج کرد.
در چگونگی خواستگاری او آمده است:
حسن بن حسن از عمویش امام حسین علیه السلام تقاضا کرد که یکی از دو دخترش سکینه یا فاطمه را به ازدواج او در آورد. امام فرمود: هر کدام را دوست داری انتخاب کن. حسن از پاسخ شرم کرد.
آن گاه امام فرمود: برای تو فاطمه را برمی گزینم؛ همانا او بیشترین شباهت را به مادرم فاطمه زهرا علیهاالسلام دارد. سپس وی را به ازدواج حسن درآورد .
فاطمه به همراه پدر و همسرش به کربلا آمد و در همه مصائب اهل بیت شرکت داشت.
بر اساس فرموده امام باقر علیه السلام، امام حسین علیه السلام در آستانه شهادت نوشته پیچیده ای را به دخترش فاطمه داد و وصیت زبانی نیز به او کرد.
سپس فرمود: دخترم این را به بزرگ ترین فرزندانم بده. چون در آن زمان امام زین العابدین بیمار بود، فاطمه بعدها آن نوشته را به او تسلیم کرد و پس از آن به ما رسید .
ابی الجارود می گوید: از امام پرسیدم: خدا مرا فدای شما گرداند، در آن کتاب چه بود ؟
امام باقر علیه السلام فرمود: به خدا سوگند ! در آن کتاب هر آنچه را که فرزندان آدم نیاز دارند از زمانی که خداوند آدم را آفرید تا زمانی که دنیا را نابود کند، وجود دارد. به خدا سوگند ! در آن همه حدود حتی ارش خدش هست .
از این روایت استفاده می شود، امانتی که امام حسین به دخترش فاطمه سپرده غیر از آن امانتی بوده است که به ام سلمه هنگام حرکت از مدینه سپرده بود.
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۲۴ و ۲۲۵
@zananetamadonsaz
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_ششم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو سکینه دختر امام حسین علیه السلام
مادر سکینه رباب نام داشت.
نامش را امینه، آمنه، امیمه، امامه و امیّه ذکر کرده اند. سکینه لقبی است که از سوی پدر و مادر به وی داده شده است .
او سید زنان عصر خویش بود. در عقل و ادب، اخلاق، هوش و عفت بر همه زنان برتری داشت. وی را عفیفه، بخشنده، فصیح و بلیغ، با وقار و ... نیکوترین زنان عصر خویش دانسته اند.
سکینه در رویداد کربلا دوازده یا پانزده سال داشت.
زرکلی درباره او می نویسد:
سکینه دختر حسین بن علی بن ابی طالب علیه السلام زنی شریف، شاعر و کریم است. وی از زیباترین، خوش نفس ترین و سرور زنان عصر خویش بود.
بزرگان و شاعران قریش به خدمت او می آمدند تا درباره اشعارشان اظهار نظر کند.
مجلس را به گونه ای ترتیب داده بود که آن ها او را نمی دیدند ولی وی آنان را می دید. اشعارشان را می خواندند و او یکی را بر دیگری برتری می داد. گاه نیز اشعار آنان را نقد می کرد و هدیه و جایزه به آنان می داد .
امام حسین علیه السلام از او به عنوان یا خیرة النسوان یاد کرده است.
سکینه افزون بر علم و ادب جزء راویان حدیث به شمار می آید، هر چند اندکی از روایات او نقل شده است. وی حدیث:
حَمَلةُ القرآنِ عُرفاءُ أهل الجنّةِ یومَ القیامةِ؛
حاملان قرآن سروران اهل بهشتند در روز قیامت.
را از پیامبر نقل کرده است .
ابن حیان هنگام معرفی سکینه آورده است که وی از اهل بیت خود روایت می کند و از او اهل کوفه روایت می کنند .
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۳۲ و ۲۳۳
@zananetamadonsaz
🏴🏴🏴
#روز_بیست_و_هفتم
#ویژه
#محرم
#زنان_عاشورایی
بانو سکینه دختر امام حسین علیه السلام
پس از رویداد عاشورا، خانه او جایگاه علم، ادب، فقه وحدیث بود.
این بانوی بزرگ و عبدالله شیرخوار که در کربلا شهید شدند، فرزندان بانو رباب همسر سالار شهیدان امام حسین بودند.
سکینه با عبدالله بن حسن علیه السلام ازدواج کرد، ولی پیش از زفاف در کربلا به شهادت رسید و هیچ فرزندی از ازدواج آن ها به دنیا نیامد .
سکینه روزی با دختر عثمان، خلیفه سوم در مجلسی بود. او برای فخرفروشی بر سکینه گفت:
أنا بنتُ الشهیدِ؛
من دختر شهید هستم.
سکینه جوابش را نداد، تا این که صدای اذان برخاست. همین که مؤذن گفت: « اشهد ان محمدا رسول الله » سکینه گفت: این پدر من است یا تو ؟
دختر عثمان شرمنده شد و گفت: دیگر به شما فخر نخواهم فروخت .
پس از حماسه عاشورا برخوردهای زیادی از او با امویان نقل شده است؛ از جمله نوشته اند:
وقتی مروان بن حکم به علی علیه السلام ناسزا می گفت، سکینه به سختی در برابر او می ایستاد و به او و پدرش بد می گفت .
سکینه روز جمعه در پوششی کامل با گروهی از زنان و خدمت کاران خود به نماز جمعه می رفت و در برابر ابن مطیره ( خالدبن عبدالملک بن حارث بن حکم ) می ایستاد. وی به بد گویی های او از علی علیه السلام پاسخ می داد و در برابر به او و اربابانش بد می گفت.
آن ها که جرئت بر خورد با سکینه را نداشتند، همراهان او را کتک می زدند .
کتاب نقش زنان در حماسه عاشورا صص ۲۳۳ و ۲۳۴
@zananetamadonsaz