📌نکاتی در باره نگاه به"زن" در ایرانِ امروز
⭕️ «مرد» به عنوان «آدمِ» غالب، در طول تاریخ بیش از هر چیز با احساسِ غلبه بر «زن» ارضا شده و شاید رایجترین صورت سلطهی بر «دیگری» همان باشد که بر «زن» رفتهاست. ردِّ نگاه کهترانگار به زن را در همه آثار متفکران و حکیمان ایرانی-اسلامی میتوان یافت؛ از ابنسینا و ملاصدرا و سبزواری تا خاقانی و سعدی و مولوی.
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
https://eitaa.com/joinchat/2315124922C2faae9826b
مدرسه علوم انسانی اسلامی آیه
📌نکاتی در باره نگاه به"زن" در ایرانِ امروز ⭕️ «مرد» به عنوان «آدمِ» غالب، در طول تاریخ بیش از هر چی
📌 نکاتی در باره نگاه به"زن" در ایرانِ امروز
💢 «مرد» به عنوان «آدمِ» غالب، در طول تاریخ بیش از هر چیز با احساسِ غلبه بر «زن» ارضا شده و شاید رایجترین صورت سلطهی بر «دیگری» همان باشد که بر «زن» رفتهاست. ردِّ نگاه کهترانگار به زن را در همه آثار متفکران و حکیمان ایرانی-اسلامی میتوان یافت؛ از ابنسینا و ملاصدرا و سبزواری تا خاقانی و سعدی و مولوی.
⭕️ گاه پرده باورهای تاریخی چنان زمخت است که قرنها امکان تردید در باره یک موضوع را از آدمی میگیرد. اما هیچکدام از اینها «آدم» امروزی را ملزم به تداوم آنچه در جریان بوده، نمیکند.
⭕️ در بین همه سنتهای فکری-فرهنگی و اعتقادیِ جاری در ایران تنها در بخشهایی از سنت عرفان اسلامی است که «زن» با چشمانی شستهتر دیدهشده، هر چند در همان آثار اندک به جا مانده، نشانهّهای کوچکانگاری «زن» دیده میشود. عبدالرحمان جامی در کتاب نفحاتالانس بعد از روایت احوال اولیاء، فصلی را به زنان عارفِ واصل اختصاص دادهاست. جامی در ابتدای این فصل اقرار میکند که اگر بنا بود زنان نیز مانند مردان معرفی شوند، زنان بر مردان برتری داشتند. اما در همان اندک صفحاتی که به معرفی زنان عارف پرداخته، نشانههای تحقیر آشکار است؛ چنان که اغلبِ زنانِ معرفیشده نام کاملی ندارند و با عناوینی عام مانند: زنی ناشناس، زنی مصری، زنی اصفهانی، مادر محمد و مادر حِسان از آنان یاد شده است.
⭕️ در مواریث فکری و فرهنگی ما البته برخی از بزرگان، «زن» را فارغتر از هنجارهای جاری دیدهاند. چنان که در اشعار فردوسی از فراست و داد و شجاعت زنان سخن رفتهاست. در بین بقیه مشاهیر جهان اسلام اندک استثنائات درخشان هم هست. محیالدین ابنعربی تنها متفکری است که فراتر از تنگناهای زمان، مقام زن و بلکه برتری او بر مرد را در شهود حق اعلام کرده و در ترجمان الاشواق شرحی ناب از نسبت “آدمِ زن" با حقیقت عرضه داشته.
⭕️ در جهانی که توانِ ساختارشکنی و نظر به ارزشها و باورهای نهادهشده قوت گرفته، باید دیدگان را دائم از آنچه غالب بوده، شست. بی نظرِ به گذشته، آیندهای نیست. اما گذشته را باید با پاک کردن غبارهای دوران دید. برای داوری در باره «زن» امروز، البته باید سراغ مواریث فکر و فرهنگ خویش رفت، اما آنچه نیاز ضروری اکنون است، شکافتن تقریرات و روایات قالبخورده و هنجارشده، و پرسش از اسباب شکلگیری آنهاست.
⭕️ زمان معاصر زمان واسازی و بازسازی است. گذشته هرچه بوده، گذشته است. هیچ ملتی نباید در شرمندگی از گذشتة خود بماند. چنان که در تحقیر و تنزیل زن، ملتهای اروپایی از ملتهای مسلمان پیش بودند و از آن فرارفتند. زمان معاصر زمان درک تمایزات و بهرهمندی از مزایای تمایزات است.
⭕️ در فرآیند بازشناسی «دیگری»، بازسازی نگاه به «زن» اهمیتی ویژه دارد. این بازسازی از دو سوی باید انجام شود. یکی نگاه مردان به «زن» است و دیگری نگاه زنان به «زن». مردان در گذشته با داشتن نسبت فرمانروائی در حوزه عمومی، سلطه بر «زن» را به عنوان امری ذاتی و بلکه الهی تثبیت کردهاند. اما اکنون در فرآیندی از دگرگونی قرار گرفتهایم. باید تعاملی گسترده به کمک همه عناصر فرهنگیِ سنتی و مدرن و معاصر آغاز کرد. آیندهٔ زندگی ایرانیان، از جمله نسبتی با نتیجه این تعامل دارد. باید با بازشناسی گذشته و هضم شرایط کنونی وارد تعاملاتی از جنسی دیگر با «دیگری» شد؛ همان که امروز به صورت دوگانههایی چون «زن» و «مرد» ظاهر شدهاست.
⭕️ باید با درک تمایزات میان «زن» و «مرد» وارد تجارب نوی شویم و به چشماندازهای جدیدی برای این نسبت نائل آئیم. نتیجه این تجارب و تعامل، در همه مقولات از الهیات و اخلاق تا اقتصاد و سیاست ظاهر خواهد شد.
⭕️ زن ناقص است، همانطور که مرد ناقص است. کاستی باعث فروافتادن نمیشود. باید گشوده بود و گذشته را با مَحکِ تجارب اکنون ارزیابی کرد و نه اکنون را به محکمه گذشته برد. شرط اولِ ورود به موضوعاتی چنین خطیر، شستن چشمها و طورهای دیگر دیدن است.
استاد #علی_اصغر_مصلح
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
🆔 @olum_ensani_eslami
📌 بازیابی هویت زن در عقلانیت انقلاب اسلامی
💢 در گذشته های تاریخ #زن مورد ظلم و ستم از سوی #معرفت_اندیشان و مردان عامی و حتی خود زنان چه در مشرق زمین و چه در مغرب زمین قرار گرفته است و این مسئله را می توان در شواهد تاریخی و آثار دیروز بر امروز یافت!!
⭕️ #زن قبل از آغاز #تاریخ_مدرن به یک نوع مورد کم لطفی قرار گرفته و بعد از آغاز هم به نوع دیگری ولی در این میان الگویی با پشتوانه دیروز ولی با بازخوانی به طرح الگوی سومی می پردازد که هدفی جز #کرامت و #رهایی زن از چنگال #سنت_و_مدرنیته ندارد البته این الگو ریشه در #سنت دارد ولی باز تاکید می کنم با بازخوانی،باز اندیشی و امتداد و از سوی هم مقهور الحاد #مدرنیته نمی شود.
⭕️ امروز که سخنرانی #حضرت_آقا را مشاهده می کردم ، شاهد تجلی عقلانیت سومی از میان سنت و مدرنیته در باب زنان بودم که بر خلاف عقلانیت های دیگر این عقلانیت برساخته ریشه در سنت دارد ولی با بازخوانی جدید و از سوی چون در ابتدای راه است نیاز به کار علمی و اساسی در بنیاد های حُکمی و حِکمی محرز است.
⭕️ لذا #روحانیت_جمهوری_اسلامی عقلانیت جدا از #روحانیت_سنتی ، #روحانیت_روشنفکر و #روحانیت_روشنگر دارد ولی چون در اقلیت قرار گرفته است همیشه ذیل جریان های هژمون دسته بندی می شود که با عقلانیت کنشی #انقلاب_اسلامی هیچ نسبتی ندارد و این جریان متاسفانه در خیلی از موارد مورد تفسیر جریان های غیر از خودش هم قرار گرفته است که موید این سخن افول عقلانیت کنشی این جریان در نهاد ها و ارگان های ذی ربط می باشد!!
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
https://eitaa.com/joinchat/2315124922C2faae9826b
مدرسه علوم انسانی اسلامی آیه
📌 بازیابی هویت زن در عقلانیت انقلاب اسلامی 💢 در گذشته های تاریخ #زن مورد ظلم و ستم از سوی #معرفت_ا
تقلیل سخنرانی امروز #حضرت_آقا به این گزاره _کسانی که حجاب کامل ندارند را نباید متهم به بیدینی و ضد انقلابی کرد_ دوری از عمق دغدغه و اندیشه ایشان می باشد.
💢 پیشروی #علوم_انسانی در غرب ریشه در #اومانیسم دارد که #اومانیسم هم خود تابع #مدرنیته می باشد در حالی که خود #مدرنیته هم نیاز به کالبد شکافی اساسی دارد.
⭕️ و این نگاه در تعارض با نگاه الهی به #انسان _ إِنِّی جَاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَلِیفَةً ۖ _ می باشد لذا دین باید نسبت خود را با علومی که آبشخورشان این رویکرد #انسان_شناختی می باشد ، روشن سازد.
⭕️ با این مقدمه مشخص می شود که ایده ی بازسازی علوم انسانی توجیه معقولی دارد و آن این است که دین دارای آموزههای متنوع در زمینههای مختلف مانند حقیقت انسان، جهان و رابطه بین این دو دارد که در خیلی از مواقع در تعارض با نگاه مدرن و اومانیستی می باشد لذا طبیعی است که بیندیشیم چنین دینی نسبت به علوم انسانی صاحب نظر باشد.
⭕️ اینکه ما بخواهیم در مورد رفتار انسانی نظریاتی را بیان کنیم در ابتدا باید انسان را به درستی بشناسیم و شناخت انسان از راه دین و آموزه ها و تعالیم دینی و ارتباط انسان با جهان بهتر و شفاف تر است.
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
https://eitaa.com/joinchat/2315124922C2faae9826b
📌 #مرحوم_مصباح_یزدی(ره)
💢 برخی فکر میکردند که اگر ظاهر دانشگاه اسلامی شود و نماز جماعت در آن برگزار شود و شعائر اسلامی بهطور پررنگ مطرح شود، دانشگاه اسلامی شده است اما منظور از تحول در #علوم_انسانی، تحولی عمیق در نوع نگاه به انسان است.
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
https://eitaa.com/joinchat/2315124922C2faae9826b
6.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌 #علوم_اجتماعی_اسلامی به چه معناست؟
💢در جهان اسلام، به دلیل اینکه علم در معنای حسی و تجربی آن مقید نیست، تبیین این علوم به دانش تجربی محدود نمی شود، بخش تفسیری آن در تقابل با بخش تبیینی قرار نمیگیرد، بلکه خود از خصلت تبیینی برخوردار است و تفسیر با تبیین همراه است و از برهان استفاده می کند و بخش انتقادی آن نیز به مرجعیت اراده انسانها در ساخت معنا باز نمی گردد؛ بلکه به مرجعیت حقیقت و عدالت نسبت به همه حقایق و امور فرهنگی-اجتماعی بازگشت می کند. یعنی #علوم_اجتماعی در جهان اسلام سه ویژگی تبیینی، تفسیری و انتقادی بودن را دارد.
⭕️ برای شرح بیشتر منابعی پیشنهاد می شود:
📃 مقاله ” روش شناسی علوم انسانی با رویکرد اسلامی ” نوشته حجت الاسلام حمید پارسانیا
📃 مقاله ” بازسازی علم مدرن و بازخوانی علم دینی ” نوشته حجت الاسلام حمید پارسانیا
📃 مقاله ” نظریه و فرهنگ ” نوشته نوشته حجت الاسلام حمید پارسانیا
📙 کتاب ” جهان های اجتماعی ” نوشته نوشته حجت الاسلام حمید پارسانیا
📗 کتاب ” ما و علوم انسانی ۳″ مجموعه نشست های سومین دوره مقدماتی طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی
📘 کتاب ” ما و علوم انسانی ۲ ” مجموعه نشست های دومین دوره مقدماتی طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
https://eitaa.com/joinchat/2315124922C2faae9826b
📌 #آیت_الله_جوادی_آملی
💢 #علوم_انسانی باید جامعه ساز باشد و بر ویژگی ها و فضایل مشترک انسان و فرشتگان تاکید کند و این ویژگی ها را احیاء و ترویج کند در حالی که از منظر غرب، انسان تنها حیوانی است که حرف می زند.
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
https://eitaa.com/joinchat/2315124922C2faae9826b
📌 خامنهای پس از محمد (ص)
💢 کاریکاتور، هنر است؛ مثل شعر. اما همانجور که «هجو»، شعر را فحش می کند؛ اغراض سیاسیِ شارلی ابدو هم کاریکاتور را فحش می کند.
⭕️ فحش بطور معمول فرمان مقابله و دشمنی از سوی آدم زبون و بی چاره است.
⭕️ وقتی دست با چکش کوبیده شود، فرمان مقاومت و مقابله با سوزشِ درد را آدم بی ادب با فحش بروز می دهد.
⭕️ ناتوانی مقابل یک رقیب قویِ پیروز هم با فحش تسلی می گیرد!
⭕️ ظاهراً ملاها، جهان جدیدی بنیان نهاده و از مرزهای کشورشان صادر شده است و ظاهرا بدجور ارزشهای منافقانه #انقلاب_فرانسه و #حقوق_بشر دروغین را به چالش کشیده که به کاریکاتور هجو روی آورده اند!
⭕️ آیا شارلی ابدویِ احمق دانست بعد از چند بار اسلام هراسی اش با کاریکاتورِ هجو علیه #پیامبر_اسلام(ص)، حالا با فراخوان کاریکاتور علیه #آیت_الله_خامنه_ای، باصدای بلند گفت: #اسلامِ_خامنه_ای ادامه #اسلام_محمد(ص) است!
⭕️ این موجب اتحاد بیشتر جهان اسلام حول #اسلامِ_انقلاب_اسلامی خواهد شد.ان شاءالله.
استاد حجت الاسلام #قنبریان
#اسلام_ناب_محمدی
#مسلمان_به_اسلام_خمینی
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
https://eitaa.com/joinchat/2315124922C2faae9826b
📌 #چیستی_و_ضرورت_علوم_انسانی_اسلامی
💢 یکی از ارکان اصلی و اساسی مدنیت معاصر غربی، حوزه #علوم_انسانی است؛ یعنی تغییر نگاه به انسان و جامعه و غایات حیات جمعی و ارزشهای انسانی، جامعه و تمدنی جدید را بنا نهاد.
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
https://eitaa.com/joinchat/2315124922C2faae9826b
مدرسه علوم انسانی اسلامی آیه
📌 #چیستی_و_ضرورت_علوم_انسانی_اسلامی 💢 یکی از ارکان اصلی و اساسی مدنیت معاصر غربی، حوزه #علوم_انسانی
💢 یکی از ارکان اصلی و اساسی مدنیت معاصر غربی، حوزه #علوم_انسانی است؛ یعنی تغییر نگاه به انسان و جامعه و غایات حیات جمعی و ارزشهای انسانی، جامعه و تمدنی جدید را بنا نهاد. بر اساس این تحلیل، باید بپذیریم که پیریزی #تمدن_نوین_اسلامی، نیازمند ایدههای نو در عرصههای مختلف حیات انسانیِ برخاسته از اصول، ارزشها و مبانی اسلامی است. اگر ما با مدنیت معاصر غربی در کلیت آن مشکلداریم و میخواهیم طرحی نو درافکنیم، باید الزامات این پیریزی طرح نو را برآورده کنیم. یکی از آن الزامات، پیریزی #علوم_انسانی_اسلامی است.
⭕️ آنچه در تعابیر مقام معظم رهبری با عنوان الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت مطرح شده است، این معنا را در پی دارد که ما برای #تمدن_سازی نیازمند نقشه راه هستیم. چگونه میشود بدون #علوم_انسانی_اسلامی و نقشه راه، تمدن سازی کرد؟ عرصه زندگی، یعنی اقتصاد و سیاست، مناسبات فرهنگی و آموزشی، قضایی و کیفری، مناسبات تقنینی، خانواده و مانند آن، چگونه میتواند بدون اینکه به یک شکوفایی در علوم انسانی رسیده باشد وجه تمدنی پیدا کند. اگر ما در حوزه سیاست، فلسفه سیاسی متناسب با آموزههای دینی خودمان را تنقیح نکنیم، اگر حقوق اساسی و حقوق سیاسی خودمان را متناسب با ارزشهای اسلامی تعریف نکنیم، اگر عدالت سیاسی را آنگونه که برخاسته از اصول ارزشهای اسلامی است تئوریزه و صورتبندی نظری نکنیم چگونه میتوانیم در عرصه سیاست به وجه تمدنی اسلام برسیم. بنابراین، دستیابی به اندیشه اسلامی در حوزههای مختلف حیات انسانی که هر کدام یکی از اضلاع #تمدن_نوین_اسلامی است، اساسیترین کار برای رسیدن به این هدف است.
استاد #احمد_واعظی
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
🆔 @olum_ensani_eslami
📌 #امام_خمینی(ره)
💢 #علوم_انسانى احتیاج به يك انسانهاى متعهد دارد. انسانى كه تعهد به قواعد اسلام ندارد و تعهد به آن زيربنايى كه #توحيد است ندارد، در #علوم_انسانى نمىتواند عملى انجام بدهد الّا انحراف.
(صحيفه امام، ج14، ص: 292)
لینک کانال #علوم_انسانی_اسلامی ↙️↙️
https://eitaa.com/joinchat/2315124922C2faae9826b