🔸نقدی بر نظر آیة الله مددی در مورد وجود رقیه بنت الحسین
🔹آیة الله سید احمدمددی (حفظه الله) در پاسخ به سوال از وجود رقیه بنت الحسین (ع) مرقوم نموده اند:
🔸«بسم الله الرحمن الرحیم عدم ذکر بعضی مطالب در مصادر، و یا اختلاف مصادر، در این گونه مسائل، امری کاملاً طبیعی است. در مورد حضرت سیدالشهداء ـ ارواحنا فداه ـ راجع به پسران ایشان اختلاف وجود دارد، چه رسد به دختران که عادتاً مستور و در حجاب بوده اند. مطالب پیرامون حضرت رقیه (سلام الله علیها) کاملاً مشهور و معروف است و با در نظر گرفتن مجموعه شواهد، می توان آن را قبول نمود».
🔹اولاً: در متون اصیل و متقدم اختلاف چندانی نیست. منشأ اختلاف، اعتماد به منابع دست چندم و متأخر است، و این نوع اختلاف اصلاً ارزشی ندارد که به آن استناد شود.
🔸ثانیا: این استدلال که دختران عادتاً مستور و در حجاب بوده اند ولذا از چشم نسب نگاران دور مانده اند! استدلالی عجیب و بی مبنا است. آیا فاطمه و سکینه که نامشان در انساب ذکر شده مستور و در حجاب نبوده! و دختران خردسال مستور و در حجاب بوده اند!!
🔹ثالثا: این استدلال به فرض درستی، اعمّ از مدّعا است. ایشان با تشبّت به کدام منبع اصیلی می خواهند وجود دختری مستور! را اثبات نمایند؟!
🔸رابعا: این که مطالب پیرامون حضرت کاملاً ! مشهور و معروف است را بر چه مبنایی فرموده اند؟
🔹اگر شهرت در قرن هفتم و پس از هفتصد سال! با استناد به کامل بهائی مرادشان است که ما با بررسی 18 نسخه خطی معتبر از کامل بهائی اثبات کردیم که صاحب کامل بهائی تصریح دارد که امام دو دختر داشته و آن حکایت را درباره دخترکی از عورات اصحاب حسین (ع) نقل کرده، که متاسفانه در قرن 14 به هنگام چاپ در هند دستان خیانتکاری متن کامل بهائی را تحریف کرده و آن را به عنوان بنت الحسین (ع) قلمداد کرده است.
🔸و اگر منظور ایشان شهرت در قرون دهم و یازهم باشد، همه می دانند منشأ آن شهرت پس از هزار سال! کتاب پر از دروغ روضة الشهداء و منتخب بی اعتبار طریحی است. حال ایشان بر چه مبنایی شهرت مطلبی را پس از هزار سال فاصله زمانی مورد اعتنا قرار داده و بر آن ارزش می نهند؟!
🔹اگر مراد ایشان از مجموعه شواهد! گزارشهایی مثل گزارش منقول از المحن شعرانی است، قبلا با نشر تصویر نسخه خطی المحن شعرانی نشان دادیم که مطلب المحن مربوط به مرقد رقیة بنت امیرالمؤمنین (ع) در قاهره مصر است، که دستان خیانت کار آن را به عنوان مرقد بنت الحسین (ع) در شام گزارش کرده اند!
🔸اگر ذکر نام رقیه هنگام وداع امام را هم از مجموعه شواهد می دانند؛ اولاً صرف ذکر یک نام دلیل بر وقوع حکایتی که هزار سال بعد شهرت یافته نیست! ثانیاً: مراد حضرت از آن نام به هنگام وداع، خوهرشان رقیة بنت امیرالمؤمنین (ع) همسر مسلم بن عقیل بوده؛ چرا که شیخ مفید که گزارش وداع حضرت را در ارشاد نقل کرده چند صفحه بعد در فصل اولاد حضرت تصریح نموده که حضرت دو دختر داشته اند.
🔹اگر عبارت لباب الانساب ابن فندق را هم از مجموعه شواهد می دانند..
اولاً: ذکر نام دلیل بر وقوع حکایتی که هزار سال بعد شهرت یافته نیست.
ثانیاً: قبلا نشان دادیم که نسخ لباب الانساب بسیار مغلوط است و ذکر آن نام در اولاد باقی مانده از حضرت از اشتباهات و اضافات کاتب است؛ به دلیل آن که در 5 صفحه قبل نام اولاد پسری و دختری حضرت در جدول مربوطه ذکر و احصاء شده، و چنان نامی در آن نیست. هرچند اگر هم بود نمی توانست شاهدی بر وقوع حکایتی مشهور در قرن دهم و یازدهم باشد. علاوه بر آن که ابن فندق ادیب است نه نسّابه، و آن عبارت هم اضافه ناسخ است نه متن مؤلف، و علاوه بر آن که احدی از نسب نگاران قبل از ابن فندق چنان مطلبی را ذکر نکرده، احدی از نسب نگاران بعد از ابن فندق هم به آن متن ابدا اعتنا ننموده و آن را در کتب انساب ذکر نکرده اند.
🔸و اگر اشعار سیف بن عمیره را از جمله شواهد می دانند..
اولاً: مجرّد ذکر یک نام در یک شعر دلیل بر وقوع حکایتی که هزار سال بعد شهرت یافته نیست.
ثانیا: آن اشعار در منتخب طریحی به عنوان شیخ سیف نقل شده و ظاهر این است که شاعری از معاصران طریحی است که با سیف بن عمیره تشابه اسمی دارد.
و اگر جز این ادعا شود دون اثباته خرط القتاد. چرا که نسبت دادن شعری پس از هزار سال به یکی از اصحاب ائمه که معلوم نیست اصلا شاعر بوده باشد دلیل قطعی می خواهد و منتخب بی اعتبار طریحی هیچ گاه منبع معتبری نخواهد بود.
🔹و البته استناد به شهرت متأخره پس از هفتصد یا هزار سال اختصاص به ایشان ندارد، فقیه فقید دیگری هم با همین نوع استنادها علاوه بر مطلب مورد بحث، موارد دیگری را هم تلقی به قبول می کرد که مایه بسی اسف بود! از جمله مرقد باباشجاع الدین از عرفای مدفون در کاشان را با استناد به شهرت متأخره، مرقد ابولؤلؤ می دانست!! حال آن که به تصریح کتب تاریخی معتبر شیعه و سنی ابولؤلؤ در مدینه کشته شده یا خودکشی کرده!!
شيخ رحیم قاسمی اصفهاني
#رفع_بی_خوابی
در روایتی از حضرت موسى بن جعفر آمده كه حضرت على عليهم السّلام فرمودند: رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله برای رفع بی خوابی این دعا را فرمودند
يَا مُشْبِعَ الْبُطُونِ الْجَائِعَةِ وَ يَا كَاسِيَ الْجُسُومِ الْعَارِيَةِ وَ يَا مُسَكِّنَ الْعُرُوقِ الضَّارِبَةِ وَ يَا مُنَوِّمَ الْعُيُونِ السَّاهِرَةِ سَكِّنْ عُرُوقِيَ الضَّارِبَةَ وَ أْذَنْ لِعَيْنِي نَوْماً عَاجِلًا قَالَ فَقَالَتْهُ فَذَهَبَ عَنْهَا مَا كَانَتْ تَجِدُهُ.
در روايت ديگر پيرامون دفع بىخوابى و زود به خواب رفتن آمده كه خالد بن وليد به بىخوابى مبتلا شد. رسول اكرم صلّى اللَّه عليه و آله به او فرمود: آيا كلماتى به تو نياموزم كه وقتى گفتى به خواب بروى، عرض كرد: بله فرمود بگو:
اللَّهُمَّ رَبَّ السَّمَاوَاتِ وَ مَا أَظَلَّتْ وَ رَبَّ الْأَرَضِينَ وَ مَا أَقَلَّتْ وَ رَبَّ الشَّيَاطِينِ وَ مَا أَضَلَّتْ كُنْ حِرْزِي مِنْ خَلْقِكَ جَمِيعاً أَنْ يَفْرُطَ عَلَيَّ أَحَدُهُمْ أَوْ أَنْ يَطْغى عَزَّ جَارُكَ وَ لَا إِلَهَ غَيْرُكَ.
📚 فلاح السائل و نجاح المسائل، ص: 284
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
ریشه بسیاری از تحریفات و انحراف ها در معرفت دینی، همان #به_نظر_من است که لقلقه زبان بعضی ها شده است.
امام سجاد علیه السلام در این زمینه می فرماید:
به وسیله عقل ناقص و نظریه های باطل و قیاس های فاسد و بی اساس نمی توان به دین خدا دست یافت؛ تنها وسیله رسیدن به دین واقعی، تسلیم محض می باشد؛ پس هر کسی تسلیم ما اهل بیت علیهم السلام باشد (از هر انحرافی) در امان است و هر که به وسیله ما هدایت یابد خوشبخت خواهد بود و شخصی که با قیاس و نظریات شخصی خود بخواهد دین را دریابد، هلاک می گردد.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
❗️عاقل کیست
عن الإمامِ علي عليه السلام : لَيسَ العاقِلُ مَن يَعرِفُ الخَيرَ مِنَ الشَّرِّ ، و لكِنَّ العاقِلَ مَن يَعرِفُ خَيرَ الشَّرَّينِ.
امام على عليه السلام: عاقل كسى نيست كه خوب را از بد تشخیص بدهد، بلكه عاقل كسى است كه از ميان دو بدى، بهترین بد را تشخیص دهد.
📗مطالب السؤول، 49.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
بیانیه جمعی از اساتید و محققان حوزه علمیه قم.pdf
215.2K
✅ بیانیه جمعی از محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در واکنش به اعتراض مدرسین دارالعلوم زاهدان به سخنان رئیس قوه قضائیه.
📃 مدرسین دارالعلوم زاهدان با انتشار بیانیه ای به انتقاد از سخنان رئیس قوه قضاییه پرداختند و به دفاع از #معاویه لعنه الله علیه پرداختند.
مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در پاسخ، با استناد به آیات و روایات رسول الله صلی الله علیه و آله معاویه را خارج از دایره صحابه دانسته و آن را شایسته مدح ندانسته اند.
علوم و معارف حدیث
✅ بیانیه جمعی از محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در واکنش به اعتراض مدرسین دارالعلوم زاهدان به سخنان ر
متن سخنان رئیس قوه قضائیه در دیدار با مدیران مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه
👇👇
ضمن تسلیت و تعزیت شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، اظهار کرد: خاصیت نظام اسلامی است که در آن، انسانهای پاک طینت و نیکو سرشت، رشد و ارتقا مییابند و افراد منافق و دارای باطن خبیث که #معاویه_صفت و #یزید صفت هستند رسوا میشوند و ماهیت آنها برملا میشود؛ آنها که در مقاطعی با چهره دیگری ظاهر میشدند و امروز حرمتشکنی میکنند.
علوم و معارف حدیث
✅ بیانیه جمعی از محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در واکنش به اعتراض مدرسین دارالعلوم زاهدان به سخنان ر
بسم الله الرحمن الرحیم
تغییر معادلات
✍ محمد مهدی احسانی فر
چند روز پیش مدرسه دارالعلوم زاهدان، بیانیه ای منتشر و در آن ضمن انتقاد به سخنان رئیس محترم قوه قضائیه، از معاویه دفاع کرد.
دیروز، جمعی از استادان و پژوهشگران حوزه علمیه قم به این بیانیه، پاسخی علمی، روشن، بدون تعارف، منطقی و محترمانه دادند.
درباره این موضوع، گفتنی هایی هست که در ادامه عرض می شود:
۱. اهل سنت، برادران ما هستند و در هر حال روش اهل بیت علیهم السلام را در تعامل با آنها، بهترین روش می دانیم.
۲. جمهوری اسلامی در طول بیش از ۴۰ سال، همواره به اهل سنت به عنوان اعضای جامعه بزرگ اسلامی نگریسته و در دفاع از مظلومان، هیچگاه سنی بودن را مانعی برای کمک نشمرده است. مثلا در شرایط سخت نهضت فلسطین که سعودی و برخی دیگر از قبایل به مصافحه با صهیونیستها دست زدند، تنها جمهوری اسلامی به حمایت از مردم سنی فلسطین پرداخت و در کنار برادران مسلمان خود، وفادارانه ماند. دفاع از موصل و اربیل و ... توسط شهید بزرگ حاج قاسم سلیمانی، نمونه دیگری از این مرام است.
۳. در طول سالیان گذشته، همواره برادران عزیز اهل سنت ایران از مواهب نظام اسلامی شیعی بهره مند بوده و حتی در مواردی بیش از شیعیان از فرصتهای موجود در این نظام بهره برده اند.
۴. جمهوری اسلامی به حق، مسیر اهل بیت علیهم السلام را "وحدت شیعه و سنی" دانسته است.
۵. وحدت، به معنی همراهی عملی در دفاع از آرمانها و مقدسات مشترک است و هیچگاه به معنی تعطیلی مباحثات علمی و دفاع از مذهب اهل بیت علیهم السلام نبوده است.
۶. در سالهای گذشته، برخی از عالمان حنفی در بخشی از کشور، بارها به نگارش نامه ها و بیانیه های انتقادی نسبت به نظام اسلامی دست زده اند. مسوولان نیز گاهی پاسخهایی داده و گاه، تشخیص حق و باطل این نامه ها را به مردم واگذار کرده اند.
۷. بیانیه دیروز گروهی از استادان و پژوهشگران حوزه علمیه قم، نشان داد که برادران حنفی ما در مدرسه دارالعلوم، از این پس باید برای معادله ای جدید آماده شوند. یعنی دیگر دوران نگارش نامه ها و بیانیه های یکطرفه در نقد حاکمیت و نظام اسلامی به بهانه دفاع از صحابه و ... گذشته است. زین پس اگر سخنی علمی دارند، باید به مباحثه علمی با علمان شیعه روی آورند و پاسخهای علمی بشنوند.
به نظر می رسد که اقدام گروهی از استادان و پژوهشگران حوزه علمیه قم، به خودی خود، راهی مبارک است و اگر ادامه یابد، برکاتی فزونتر خواهد داشت؛ ان شاءالله.
والحمدلله رب العالمین
۲۸ مرداد ۱۴۰۱ قم
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
r43528a2086.mp3
2.22M
⏪آشنايي با منابع اوليه علم رجال (۱۲)
🎧محمدکاظم رحمانستایش
#دانش_رجال #منابع_رجالی #منابع_اولیه_رجال
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در__محضر_معصوم
#فرزندآوری
فردی به امام کاظم علیه السلام عرضه داشت: من اموال فراوان دارم، اما دارای فرزندی نیستم؛ آیا چاره ای برای من وجود دارد؟
حضرت فرمودند: نَعَمْ اسْتَغْفِرْ رَبَّكَ سَنَةً فِي آخِرِ اللَّيْلِ مِائَةَ مَرَّةٍ فَإِنْ ضَيَّعْتَ ذَلِكَ بِاللَّيْلِ فَاقْضِهِ بِالنَّهَارِ
آری، یک سال در آخر شب صد مرتبه استغفار کن و اگر در شب نتوانستی، روز قضای آن را به جای آور، چرا که خداوند می فرماید: «اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كانَ غَفَّاراً يُرْسِلِ السَّماءَ عَلَيْكُمْ مِدْراراً وَ يُمْدِدْكُمْ بِأَمْوالٍ وَ بَنِينَ».
📚 مَجْمَعُ الْبَيَان، ج10، ص543.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
ربیع بن صبیح روایت نموده که مردی نزد امام حسن علیه السلام آمد. پس به او شکایت از خشکسالی و قحطی باران نمود، حضرت فرمود: استغفار کن.
شخص دیگری آمد و از فقر به ایشان شکایت کرد، حضرت فرمود: استغفار کن.
شخص سومی آمد و گفت دعا کن خداوند پسری به من روزی کند، حضرت فرمود: استغفار کن.
به ایشان عرض کردم افراد مختلفی نرد شما آمده و از تهیدستی، بی فرزند و قحطی شکایت کردند، همه آنها را امر کردی استغفار کن!
حضرت فرمود من این را از خودم نگفتم بلکه قول خداوند است که فرمودند:
«اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كانَ غَفَّاراً يُرْسِلِ السَّماءَ عَلَيْكُمْ مِدْراراً وَ يُمْدِدْكُمْ بِأَمْوالٍ وَ بَنِينَ»
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#آقازادگی_شتر_صفت
آقا زاده فاسد، کم ارزش تر از شتر و بند کفش
✍ رضا عطایی
جارود عبدی از صحابه بزرگ و خوش نام رسول الله صلی الله علیه و آله بود. «منذر» فرزند او، علاوه بر خانواده معروف به صلاح و درستکاری، ظاهرالصلاح و بدون سوء سابقه نیز بود، ابن اعثم می گوید او از خویشان صعصعه بن صوحان است. منذر در جنگ جمل و جنگ صفین در رکاب امام علی علیه السلام جنگید و نقش مهمی در تهییج مردم برای شرکت در جنگ صفین داشت. این مقدار کافی بود تا در حکومت امیرالمومنین علیه السلام فرماندار برخی از نواحی ایران شود. اما متأسفانه به دلیل حب جاه و مقام و عشق به مال و ثروت و لذات دنیا آلوده انواع انحرافات شد!!
امیرالمومنین علیه السلام خبر دار شد و برای او چنین نوشت:
اما بعد، درستى پدرت مرا نسبت به تو خوشبين نمود، و فكر كردم پيرو او هستى، و به روش او مىروى، ناگاه به من گزارش رسيد كه در تبعيت از هواى نفس دست بردار نيستى، و ذخيرهاى براى آخرتت باقى نمىگذارى، با ويران كردن آخرتت دنيايت را آباد مىكنى، و به قيمت جدا شدن از دينت به خويشانت مىپيوندى.
حضرت در ادامه فرمودند: لَئِنْ كَانَ مَا بَلَغَنِي عَنْكَ حَقّاً لَجَمَلُ أَهْلِكَ وَ شِسْعُ نَعْلِكَ خَيْرٌ مِنْك
اگر آنچه از تو به من گزارش شده درست باشد #شتر_خانواده ات و #بند_كفشت از تو بهتر است! كسى كه مانند تو باشد نه اهليت دارد كه مرزى به وسيله او بسته شود، و نه برنامهاى به توسط او اجرا گردد، و يا مقامش را بالا برند، يا در امانتى شريكش نمايند، يا از خيانت او در امان باشند.
بر اساس نقل تاریخ از کارهاى بسيار زشت او اين بود که در ميان نامه هایى که امام حسين(عليه السلام) به اهل کوفه نوشت، نامه اى نيز به «منذر» نوشت و به وسيله شخصى به نام «سليمان» براى او فرستاد و او را به يارى خود دعوت کرد اما «منذر» نه تنها پاسخ مثبت نداد، بلکه نامه امام را به «عبيدالله» داد و فرستاده امام را تسليم چوبه دار نمود، در حالى که رسولان و نامه آوران در هر قوم و ملتى در امانند و اين نخستين رسولى بود که در اسلام به دار آويخته شد.
دینوری در اخبار الطوال می گوید: منذر در جریان مصعب و عبدالله زبیر با مختار، به کرمان گریخت و در کرمان مردم را به بیعت و همراهی عبدالملک مروان میخواند.
📚 نامه 71 نهج البلاغه
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
ایام اربعین است، شاید برخی از محققان برای مطالعه در زمینه مقالات مرتبط با اربعین مجددا با مقاله «سیر تاریخی سرگذشت حضرت رقیه(س) در منابع تاریخی» مواجه شوند.
چند نکته در این زمینه قابل تامل است:
1. متاسفانه مرسوم است که برخی از مجلات طبق قاعده نانوشته مقالات طلاب و دانشجویان را منتشر نمی کنند!🔖
2. همین امر باعث می شود که طلاب و دانشجویان مجبور شوند نام یک استاد را بر خلاف میل در مقاله خود بنویسند.😡
3. در برخی موارد اساتید تخصص لازم را ندارند و حتی به خود زحمت نمی دهند که یک بار مقاله را مطالعه کنند!😕
4. برخی از مجلات و ارزیابان به محض مشاهده نام استاد خاصی در مقاله، بدون ارزیابی تایید می کنند!!😋
نتیجه: مقالاتی با اشتباهات فاحش منتشر می شود.🥴
نکته: جالب این که آقایان سردبیر و مدیر مسئول مجلات نیز در این زمینه هیچ مسئولیتی را نمی پذیرند😳 پس نظارت علمی شما و ارزیابان برای چه امری است؟؟😕😕
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith