هدایت شده از فتاوای رهبر انقلاب
🔸 باطل کردن روزه قضا
⁉️ باطل کردن عمدی روزه قضای ماه رمضان چه حکمی دارد؟
✅ در صورتی که برای قضای روزه فرصت دارد میتواند پیش از اذان ظهر، روزه قضا را باطل کند، ولی باطل کردن آن پس از اذان ظهر، جایز نیست و کفاره دارد و کفاره آن، غذا دادن به ده فقیر است و اگر نمیتواند باید سه روز روزه بگیرد.
🆔 @khamenei_ahkam
*⃣⚜*⃣⚜*⃣⚜
*⃣⚜*⃣⚜
*⃣⚜
#معرفت_حضرت_قرآن
#اسامی_حضرت_قرآن
ا❁﷽❁ا
⚜اسم حضرت قرآن: فرقان
⬅️قسمت اول
🔸یکی از اسامی حضرت قرآن، «فرقان» است:
✨تَبَارَكَ الَّذِي نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلْعَالَمِينَ نَذِيرًا
(سوره فرقان، آیه ۱)
🖋فرقان از نظر معنای لغوی، از ریشه «فرق» به معنی جدایی است:
▫️هو ما يقابل الجمع
▫️يدلّ على تمييز و تزييل بين شيئين
📔التحقيق في كلمات القرآن الكريم، ج۹، ص ۷۰
🔸بنابراین یکی از دلایل وجه تسمیه حضرت قرآن به «فرقان»، مفترق بودن و جدا بودن آیات و سُور حضرت قرآن است ،به گونه ای که کل کتاب جمعا به صورت یک لوح بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل نشده است:
سأل عبدالله بن سلام عن رسول الله (صلی الله علیه و اله و سلم):
فَأَخْبِرْنِي هَلْ أَنْزَلَ عَلَيْكَ كِتَاباً ؟
▫️قَالَ نَعَمْ .
قَالَ وَ أَيُّ كِتَابٍ هُوَ ؟
▫️قَالَ الْفُرْقَانُ .
قَالَ وَ لِمَ سَمَّاهُ رَبُّكَ فُرْقَاناً ؟
▫️قَالَ لِأَنَّهُ مُتَفَرِّقُ الْآيَاتِ وَ السُّوَرِ أُنْزِلَ فِي غَيْرِ الْأَلْوَاحِ وَ غَيْرِ الصُّحُفِ وَ التَّوْرَاةُ وَ الْإِنْجِيلُ وَ الزَّبُورُ أُنْزِلَتْ كُلُّهَا جُمَلًا فِي الْأَلْوَاحِ وَ الْأَوْرَاقِ
📔بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج۹ ؛ ص۳۰۴
📔الإختصاص ؛ النص ؛ ص۴۴
🔸اما «فرقان» در بطنی دیگر، به معنای جدایی بین حق و باطل است، همان گونه که در آیه حضرت قرآن، یوم البدر، یوم الفرقان نامیده شده است:
فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ وَ ذُكِرَ يَوْمُ بَدْرٍ، فَقَالَ:
◽️هُوَ [يَوْمَ] الْفُرْقانِ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعانِ وَ هُوَ الْيَوْمُ الَّذِي فَرَّقَ اللَّهُ [فِيهِ] بَيْنَ الْحَقِّ وَ الْبَاطِلِ
📔تفسیر الصافی،ج۲، ص۳۰۵
📔الأصول الستة عشر، ص۲۵۸
🔸حضرت قرآن، نیز از این جهت «فرقان» نامیده می شود که سبب تمیز و جدایی بین حق و باطل می گردد. همان طور که امام حسن عسگری (علیه السلام) در معنای «فرقان» فرموده اند:
◽️الفرقان ما يفرق به بين الحق والباطل و بين المحقين والمبطلين
📔التفسير المنسوب إلى الإمام الحسن العسكري عليه السلام ؛ ص۲۵۲
*⃣⚜
*⃣⚜*⃣⚜
*⃣⚜*⃣⚜*⃣⚜
*⃣⚜*⃣⚜*⃣⚜
*⃣⚜*⃣⚜
*⃣⚜
🔸اما در برخی از آیات حضرت قرآن، در کنار الفاظ «کتاب» و «قرآن»، از «فرقان» نیز نام برده شده است.
✨نَزَّلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ وَأَنْزَلَ التَّوْرَاةَ وَالْإِنْجِيلَ *ِمنْ قَبْلُ هُدًى لِلنَّاسِ وَأَنْزَلَ الْفُرْقَانَ
(سوره آل عمران، آیات ۳ و ۴)
🔶در پاسخ به این سوال که چه ارتباطی بین «قرآن» و «فرقان» وجود دارد، حضرت فاروق، جعفر بن محمد الصادق (علیه السلام) فرمودند:
◽️الْفُرْقانَ هو كل أمر محكم و الكتاب هو جملة القرآن الذي يصدق فيه من كتاب قبله من الأنبياء
◽️الْقُرْآنُ جُمْلَةُ الْكِتَابِ وَ الْفُرْقَانُ الْمُحْكَمُ الْوَاجِبُ الْعَمَلِ بِهِ
📔الكافي (ط - الإسلامية) ؛ ج۲ ؛ ص۶۳۰
📔تفسير العياشي ؛ ج۱ ؛ ص۱۶۲
🔸بنابراین هنگامی که از «قرآن» نام برده می شود، منظور کل کتاب است ولی «فرقان» اشاره به شأن فاروق بودن حضرت قرآن دارد.
🔸بدین معنا که پس از جدایی و تمییز بین حق و باطل، هر آنچه از آیات حضرت قرآن که متشابه المعنا بوده اند، به محکم المعنا ارجاع داده می شوند و سپس عمل به محکمات واجب است.
🔸اما فاروق بودن حضرت قرآن، تنها برای متقین است:
✨يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقَانًا
(سوره انفال، آیه ۲۹)
◽️عن جعفر بن محمد الصادق (علیه السلام):
المتقون هم شیعه علی بن ابیطالب (علیه السلام)
📔بحارالانوار، ج ۵۱،ص۱۲۴
🔸بنابراین مومنین با نور ولایت، می توانند از فرقان بودن حضرت قرآن بهره برده ، از گرفتار شدن در متشابهات در امان مانده و حق در نزد ایشان مبرهن گردد. در نتیجه کل آیات حضرت قرآن برایشان محکم و واجب العمل خواهد بود.
📌ادامه دارد...
*⃣⚜
*⃣⚜*⃣⚜
*⃣⚜*⃣⚜*⃣⚜
هدایت شده از راه روشن
باسمه تعالی وهو المستعان
همراهان گرامی
سلام و عرض ادب
طاعاتتان قبول درگاه حق
🌺عرض خیر مقدم به سرورانی که تازگی به ما پیوسته اند 🌱
#راه_روشن در راستای تقویت انگیزه بخشی و بصیرت افزایی جامعه دینی به ویژه خواهران،اساتید ،طلاب دبیران ودانشجویان و پیروان انقلاب اسلامی و رهروان ثابت قدم حضرت زینب کبری(سلام الله علیها) برنامه ریزی و نشر محتوا دارد.
خرسندیم از همراهی تان
به مناسبت ماه مبارک رمضان محتوای فرهنگی کانال #راه_روشن پر رنگ تر است. ما همگی معتقدیم برکات این انقلاب در این غوغای دشمنی های آشکار و لطمه های پشت پرده از جبهه نفاق، که هر روز به شکلی خود را بروز می دهد، در سایه حمایت معصومین و خادمی آن حضرات صلوات الله علیهم اجمعین، هنوز در جاده اسلام باقی هستیم.
در سایه لطف حضرت حق جل جلاله، هنوز در این راه نورانی نفس می کشیم و حال آنکه زهر کین دشمنان قسم خورده هر روز کام ما را تلخ تر نموده است.
خداوندا ما را در راه سربازی امام زمان مان (عجل الله تعالی فرجه) و یاری رهبرمان مستدام و ثابت قدم بدار.
فعالیت ما در دو بخش فرهنگی وتحلیل و علوم ومبانی سیاسی است. و مباحث ان نیز در کانال با عنوان جریان شناسی سیاسی در ایران ارائه شد.
💠 ما برای زمینه سازی و نقش آفرینی بانوان انقلابی در عرصه پاسداری از انقلاب ونهضت جهانی اسلامی، با ایجاد کانال #راه_روشن به دنبال تقویت تشکل بانوان و ایفای نقش سازنده و پیشبرنده در مقابله دسیسه های دشمنان ، به خصوص در عرصه انتخابات پرشور فعالیت می کنیم.
با ما باشید و #راه_روشن را به دوستان ونزدیکان خود معرفی کنید.
تجربه تاریخ نشان داده است ورود بانوان معتقد و جان نثار دین محمدی همواره جریان ساز بوده است. رهروان زینب سلام الله علیها همواره خواب دشمن را به کابوس مبدل ساخته ومیسازد.
#راه_ما_روشن_است 🇮🇷
#قرن_حماسه_بزرگ
@rahroshaan
🔸🔹🌿🔸🔹
ا🖋📄🖋📄🖋
ا📄
ا🖋
ا📄
ا🖋
#تراجم_و_رجال
ا❁﷽❁ا
📜 ابا سعید، ابان بن تغلب صاحب اصل من اصول الشیعه
🔸 قسمت اول:
📄لمحة عن حياة أبان
✅ ابان بن تغلب بن رُباح بَکری جُرَیری کِنْدی رَبَعی کوفی، صاحب و از کبراء و خواص اصحاب امام سجاد، امام باقر و حضرت ابی عبدالله جعفر صادق (علیهم السلام) بود.
همچنین وی صاحب اصل از اصول شیعه و از مصنفان کتب شیعی در زمان خود بوده است. ایشان از علمای بزرگ شیعه در علوم حضرت قرآن، فقه، حدیث، لغت و ادب و... بوده است.
ابان مورد وثوق ائمه (علیهم السلام) بوده است.
📍توضیح اینکه وثاقت از ماده «وَثَق» و به معناى اعتماد است. این اصطلاح در علم رجال دو گونه است:
توثیق عام بیان قواعد و ضوابطی است که موجب توثیق قانونمند عدهای میشود. مصاحبت با امام معصوم، تألیف كتاب، یا اصل، كثرت روایات از معصوم من جمله عناوینی است كه دلالت بر توثیقات عام دارد.
اما توثیق خاص آن است که در مورد یک شخص معین دلایلی دال بر وثاقت او در امر حدیث و روایت وجود داشته باشد؛ مانند تصریح امام معصوم بر وثاقت آن شخص.
✅اصل یا کتاب أبان در شمار دومین اصل از اصول شیعه به حساب می آید.
📒فهرست ابن النديم، ص۲۷۶
✅شیخ صدوق در مشیخه من لا یحضر الفقیه کنیه وی را اباسعید و علامه حلی کنیه وی را ابن سعید بیان نموده است.
📒رجال علامه حلی، ص ۱۲
✅نسب جریری وی بدان جهت است که ابان مولای بنی جریر بن عباده بوده است و همچنین نسبت دیگر وی البَکری اشاره به بکر بن وائل جد و نیای بزرگ این خاندان دارد.
📒رجال نجاشی، ج ۱، ص۱۱
📍ولاء، پیوند و علقه میان چند تن به غیر طریق زوجیّت و نسب است.
البته گاه غیر اعراب یا حتی برخی اعراب با یکدیگر پیوند مولویت منعقد می کردند، انعقاد این پیوند جهت برخورداری از حمایتهای بیشتر بود. از آنجا که جد أبان مولای جریر بن عباد بوده است، به این نام منتسب شده است.
🖋
📄
🖋
📄
🖋📄🖋📄🖋
ا🖋📄🖋📄🖋
ا📄
ا🖋
ا📄
ا🖋
#تراجم_و_رجال
📄تسلط أبان بر علم قرائت
✅وی علم قرائت قرآن را از عاصم بن ابی النَّجُود، طلحه بن مُصَرِّف و سلیمان أعمَش فراگرفت و یکی از سه نفری بود که توانست تمام قرآن را نزد اعمش بیاموزد. او از بزرگان قاریان بود و خود نیز به روشی خاص قرآن را قرائت میکرد که نزد قاریان معروف بود.
📍عاصم بن بهدله ابی النجود اسدی کوفی از تابعین و یکی از قاریان سبعه است. عاصم با یک واسطه راوی قرائت حضرت علی (علیه السلام) است. به همین جهت گفتهاند فصیحترین قرائات قرائت عاصم میباشد، زیرا وی قرائت اصیل را آوردهاست. همچنین عاصم قرائت خود را به زر بن حبیش که قرائت را از عبدالله بن مسعود آموخته بود عرضه میکرد. عاصم پس از وفات استادش، ابی عبدالرحمن سلمی، ریاست قراء و تعلیم قرآن را در کوفه به دست گرفت.
📍 طلحة بن مصرف از تابعان بزرگ و دارای مصحف بود و در زمان خود، سید القراء نامیده میشد. وی از بزرگان حدیث و از پرهیزکاران بنام و از قاریان کوفه و با اعمش و نخعی در ارتباط بود.گفته شده مصحف او به شیوه قرائت ابن مسعود بوده است.
📍سلیمان بن مهران معروف به أَعمش از علمای کوفه در قرن دوم قمری و از شیعیان و اصحاب امام صادق(ع) بود. سلیمان اعمش از نمایندگان برجسته مکتب علمی کوفه و پیروان تعالیم عبدالله بن مسعود در علم حدیث و فقه و قرائت قرآن بود.
✅شیخ طوسی به نقل از محمد بن موسی بن ابی مریم، صاحب اللّؤلؤ، گفته است که وی در این فن برجستهترین فرد روزگار خویش بوده است.
📒رجال نجاشی، ص۷و۸
📒فهرست طوسی ص۱۷
✅ نجاشی از حسین بن سعید بن ابی جهم نقل میکند که میگفت: «پدرم از ابان بن تغلب درباره تفسیر آیه «مالِکِ یَوْمِ الدِّینِ» برایم حدیث نقل کرد؛ سپس تمام تفسیر آیه را آورده و میگوید: ابان قرائتی مخصوص به خود دارد که در نزد قراء مشهور است».
📒رجال نجاشی ج ۱ ص ۱۰
✅ ابان علاوه بر قرآن و حدیث در هریک از علوم فقه، ادب، لغت و نحو صاحب نظر شمرده میشد. به گفته طوسی، امام صادق(علیه السلام) یک بار او را برای مناظره ادبی با مدعی تعیین کرد.
📒رجال نجاشی، ج ۱،ص۷و۸
🖋
📄
🖋
📄
🖋📄🖋📄🖋
کتاب پس از ۴۰ سال
🔺 نگاهی نو به زمینه های صلح امام حسن (علیه السلام) در چهل سالگی حکومت اسلامی
🔺تا به حال به این دقت کرده بودید که صلح امام حسن (علیه السلام) در چهل سالگی حکومت اسلامی پیامبر (صلی الله علیه وآله) رخ داده است؟!
🔺زمینه هایی که با طراحی بنی امیه چیده شد تا مردم جامعه
امام خویش را وادار کنند که بدون جنگ، و تنها در قالب صلح حکومت را به طاغوتی چون معاویه واگذار کند!
🔺 زمینه هایی که نباید بگذاریم دوباره تکرار شود. کتاب حاضر این روایت تاریخی را بیان می
کند.
#معرفی_کتاب
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
🌹@farhangi_whc🌹
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
ا📑📜📑📜
ا📜📑📜
ا📑📜
ا📜
#تاریخ_تشریع
ا❁﷽❁ا
📂 إقامه صلاة در معراج
خداوند تبارک و تعالی در قرآن کریم مىفرمايد:
«سُبْحانَ الَّذِي أَسْرى بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى»؛
منزّه است خدايى كه بنده اش را شبانگاهى از مسجد الحرام به سوى مسجد الاقصى سير داد.
◀️ بعد از بعثت پيامبر (صلی الله علیه و آله)، بزرگترين اتفاقي که در حيات جسماني آن حضرت رخ داد معراج بود. حضرت امیرالمومنین على بن ابى طالب (علیه السلام) تصریح فرمودند که معراج حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) در اوایل بعثت رخ داده است.
📔بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج۱۸، ص۳۷۹
◀️پيامبر (صلی الله علیه و آله) در یک شب از مكه معظمه به سوى مسجد الأقصى و از آنجا به آسمانها تا سدرة المنتهى و عرش أعلی سير فرمود و خداوند تبارک و تعالی أسرار و معارف نامتناهى بر آن حضرت القاء فرمود و آن حضرت در بيت المعمور و تحت عرش الهى به عبادت حق تعالى قيام نمود و با ارواح انبياء ملاقات كرد و داخل بهشت شد و منازل اهل بهشت را مشاهده فرمود.
📔حيوة القلوب ،ج۳،ص۶۹۹
◀️ براساس منقوله از امام باقر (عليه السلام)، شبى كه پيامبر خدا به آسمان برده شد و به بيت المعمور رسيد، آن زمان که وقت نماز شد، جبرئيل (عليه السلام) اذان و اقامه گفت. پيامبر (صلى اللّه عليه و آله) به امامت ايستاد و فرشتگان و پيامبران نيز در پشت سر محمّد (صلى اللّه عليه و آله) صف كشيدند.
📜
📑📜
📜📑📜
📑📜📑📜
ا📑📜📑📜
ا📜📑📜
ا📑📜
ا📜
#تاریخ_تشریع
حضرت أباجعفر در این روایت می فرمایند:
▪️ «فَكَانَ مِنَ الْآيَاتِ الَّتِي أَرَاهَا اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى- مُحَمَّداً حَيْثُ أَسْرَى بِهِ إِلَى بَيْتِ الْمَقْدِسِ أَنْ حَشَرَ اللَّهُ عَزَّ ذِكْرُهُ الْأَوَّلِينَ وَ الْآخِرِينَ مِنَ النَّبِيِّينَ وَ الْمُرْسَلِينَ ثُمَّ أَمَرَ جَبْرَئِيلَ فَأَذَّنَ شَفْعاً وَ أَقَامَ شَفْعاً وَ قَالَ فِي أَذَانِهِ حَيَّ عَلَى خَيْرِ الْعَمَلِ ثُمَّ تَقَدَّمَ مُحَمَّدٌ ص فَصَلَّى بِالْقَوْمِ فَلَمَّا انْصَرَفَ قَالَ لَهُمْ عَلَى مَا تَشْهَدُونَ وَ مَا كُنْتُمْ تَعْبُدُونَ قَالُوا نَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ وَ أَنَّكَ رَسُولُ اللَّه (وَ أَنَّ عَلِيّاً أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ وَصِيُّكَ وَ أَنْتَ رَسُولُ اللَّهِ سَيِّدُ النَّبِيِّينَ وَ أَنَّ عَلِيّاً سَيِّدُ الْوَصِيِّين) أَخَذَ عَلَى ذَلِكَ عُهُودَنَا وَ مَوَاثِيقَنَا»؛
▫️يكى از آياتى كه خداوند تبارك و تعالى در اين سفر پیامبر (صلى اللّه عليه و آله) به بيت المقدس به وى نمود، اين بود كه خداوند همه پيغمبران و رسولان را از اولين تا آخرين محشور كرد و سپس به جبرئيل فرمان داد تا اذان گفت و هر فصل از اذان را دو بار گفت و اقامه را هم هر فصلى دو بار گفت و در اذانش «حى على خير العمل» هم گفت، سپس محمد (صلى اللّه عليه و آله) جلو ايستاد و با گروه پيغمبران نماز جماعت خواند و چون از نماز فارغ شد، بدانها گفت: بر چه شهادت مىدهيد و كه را مي پرستيديد؟
آنان گفتند: ما همه گواهيم كه جز خدا شايسته پرستشى نيست، او تنها است، شريك ندارد و گواهيم بر اينكه تو رسول خدائى و علی امیرالمومنین وصی توست و تو رسول الله سید انبیائی و علی سید وصیین است و بر اين عقيده از ما عهد و پيمان گرفته شده است.
📔الكافي (ط - الإسلامية)، ج۸، ص۱۲۱
📔إثبات الهداة بالنصوص و المعجزات، ج۳، ص۲۰۴
◀️ حضرت مولی (علیه السلام) نیز در روایتی دیگر کیفیت إقامه صلاة حضرت ختمی مرتبت (صلی الله علیه و آله) در معراج را اینگونه بیان می فرمایند:
جبرئیل چشمه ای را به پیامبر نشان داد، او و پیغمبر از آن چشمه وضو گرفتند. سپس جبرئیل اذان گفت و به پیامبر عرض کرد: «فَصَلِّ وَ اجْهَرْ بِالْقِرَاءَةِ فَإِنَّ خَلْفَكَ أُفُقاً مِنَ الْمَلَائِكَةِ لَا يَعْلَمُ عِدَّتَهُمْ إِلَّا اللَّهُ جَلَّ وَ عَزَّ وَ فِي الصَّفِّ الْأَوَّلِ آدَمُ وَ نُوحٌ وَ إِبْرَاهِيمُ وَ هُودٌ وَ مُوسَى وَ عِيسَى وَ كُلُّ نَبِيٍّ بَعَثَ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى مُنْذُ خَلَقَ اللَّهُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ إِلَى أَنْ بَعَثَ مُحَمَّداً».
📔اليقين باختصاص مولانا علي عليه السلام بإمرة المؤمنين، النص، ص۲۹۵
◀️ از روایت مزبور و أخبار دیگر استفاده می شود که تشریع أذان و کیفیت آن بشکل حاضر از جانب شارع مقدس صورت گرفته و به پیامبر وحی شده است.
امام حسین (علیه السلام) نیز در روایتی ضمن شرح قضیه معراج پیامبر، به تشریع اذان در آنجا تصریح کرده اند: «... فَبَعَثَ اللَّهُ مَلَكاً لَمْ يُرَ فِي السَّمَاءِ قَبْلَ ذَلِكَ الْوَقْتِ وَ لَا بَعْدَهُ فَأَذَّنَ مَثْنَى وَ أَقَامَ مَثْنَى وَ ذَكَرَ كَيْفِيَّةَ الْأَذَانِ، ثُمَّ قَالَ جَبْرَئِيلُ لِلنَّبِيِّ: يَا مُحَمَّدُ! هَكَذَا أَذِّنْ لِلصَّلَاةِ»؛
خداوند، فرشته اى را برانگيخت كه پيش از آن و پس از آن، در آسمان ديده نشد. او بندهاى اذان و اقامه را دو بار گفت و كيفيت اذان را باز گفت. جبرئيل (عليه السلام) به پيامبر (صلى الله عليه و آله) گفت: اى محمّد! براى نماز، اين گونه اذان بگو.
📔دعائم الإسلام، ج۱، ص ۱۴۲
📜
📑📜
📜📑📜
📑📜📑📜
*⃣⚜️*⃣⚜️*⃣⚜️
*⃣⚜️*⃣⚜️
*⃣⚜️
#معرفت_حضرت_قرآن
#اسامی_حضرت_قرآن
ا❁﷽❁ا
⚜️اسم حضرت قرآن: فرقان
⬅️قسمت دوم
🔹یکی از اسامی حضرت قرآن، «فرقان» است:
✨تبَارَكَ الَّذِي نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلْعَالَمِينَ نَذِيرًا
(سوره فرقان، آیه ۱)
🔹در قسمت قبل بیان شد که وجه تسمیه قرآن به «فرقان»، علاوه بر مفترق بودن آیات و سور، شأن «فاروق» بودن حضرت قرآن است؛ به این معنا که مفترقٌ بین الحقّ و الباطل است.
🔹در آیاتی که دو لفظ «قرآن» و «فرقان» در کنار هم ذکر شده ، در پاسخ به این سوال که چه ارتباطی بین «قرآن» و «فرقان» وجود دارد، حضرت جعفر بن محمد الصادق (علیه السلام) فرموده اند که منظور از قرآن،کل کتاب است ، اما «فرقان» تنها محکمات القرآن می باشند.
🔹چرا که شأن «فاروق» بودن حضرت قرآن تنها برای مومنین است که می توانند با نور ولایت، متشابهات را به محکمات ارجاع داده و حق را از باطل ،تمییز دهند. در نتیجه کل آیات در نزد ایشان محکم المعنا و واجب العمل خواهد شد.
*⃣در این قسمت، معنای اسم «فرقان» را ادامه می دهیم.
🔹در برخی از آیات حضرت قرآن، از ایتاء «فرقان» به حضرت موسی بن عمران (علی نبیّنا و آله و علیه السلام) نیز اشاره شده است:
✨و إِذْ آتَيْنا مُوسَى الْكِتابَ وَ الْفُرْقانَ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ
(سوره بقره، آیه ۵۲)
◽️سوال این است که منظور از فرقان در این آیات چیست؟
🔹حضرت ابا الامام المنتظر امام حسن عسگری (علیه السلام) در تفسیر «فرقان» اعطا شده به حضرت موسی بن عمران (علیه السلام) فرمودند:
▫️و اذْكُرُوا إِذْ آتَيْنَا مُوسَى الْكِتَابَ وَ هُوَ التَّوْرَاةُ الَّذِي أَخَذَ عَلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ الْإِيمَانَ بِهِ، وَ الِانْقِيَادَ لِمَا يُوجِبُهُ، وَ الْفُرْقَانَ آتَيْنَاهُ أَيْضاً فَرَّقَ بِهِ [مَا] بَيْنَ الْحَقِّ وَ الْبَاطِلِ، وَ فَرَّقَ [مَا] بَيْنَ الْمُحِقِّينَ وَ الْمُبْطِلِينَ.
▫️منظور از کتاب، تورات نازل شده بر حضرت موسی (عليه السلام) ،اما منظور از فرقان، چیزی غیر از آن بوده که سبب افتراق بین حق و باطل می شد.
*⃣⚜️
*⃣⚜️*⃣⚜️
*⃣⚜️*⃣⚜️*⃣⚜️
*⃣⚜️*⃣⚜️*⃣⚜️
*⃣⚜️*⃣⚜️
*⃣⚜️
امام حسن عسگری (علیه السلام) در ادامه می فرمایند :
▫️يا مُوسَى هَذَا الْكِتَابُ قَدْ أَقَرُّوا بِهِ، وَ قَدْ بَقِيَ الْفُرْقَانُ، فَرَّقَ مَا بَيْنَ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْكَافِرِينَ، وَ الْمُحِقِّينَ وَ الْمُبْطِلِينَ، فَجَدِّدْ عَلَيْهِمُ الْعَهْدَ بِهِ، فَإِنِّي قَدْ آلَيْتُ عَلَى نَفْسِي قَسَماً حَقّاً لَا أَتَقَبَّلُ مِنْ أَحَدٍ إِيمَاناً وَ لَا عَمَلًا إِلَّا مَعَ الْإِيمَانِ بِهِ
▫️خداوند عزوجل، ایمان فردی از پیروان حضرت موسی (علیه السلام) را جز با ایمان به «فرقان» نمی پذیرفت ، گرچه ایمان به تورات نیز داشته باشد؛ چرا که تورات، شأن فاروق بودن بین مومنین و کافرین را نداشت.
▫️قالَ مُوسَى (علیه السلام) مَا هُوَ يَا رَبِّ ؟
قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ: يَا مُوسَى تَأْخُذُ عَلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ:
⚜️أنَّ مُحَمَّداً خَيْرُ الْبَشَرِ وَ سَيِّدُ الْمُرْسَلِينَ.
وَ أَنَّ أَخَاهُ وَ وَصِيَّهُ عَلِيّاً خَيْرُ الْوَصِيِّينَ.
وَ أَنَّ أَوْلِيَاءَهُ الَّذِينَ يُقِيمُهُمْ سَادَةُ الْخَلْقِ.
⚜️چرا که عبد زمانی به آن «فرقان» مجهز مي شود كه به حقيقت معناي تفريق بين حق و باطل برسد که آن جز ايمان و معرفت به حضرت فاروق الاعظم و اولاد طيبين ایشان (علیهم السلام) نيست.
▫️فذَلِكَ الْفُرْقَانُ الَّذِي أَعْطَاهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ مُوسَى (علیه السلام) وَ هُوَ فَرَّقَ [مَا] بَيْنَ الْمُحِقِّينَ وَ الْمُبْطِلِينَ.
📔التفسير المنسوب إلى الإمام الحسن العسكري عليه السلام ؛ صص ۲۵۲و ۲۵۳
🔹همان طور که امیرالمومنین علی (علیه السلام) مکررا فرمودند:
▫️أنَا كَلِمَةُ اللَّهِ الَّتِی يُفَرِّقُ بِهَا الْمُجْتَمِعَ.. أَنَا فَارُوقُ الْأُمَّةِ
▫️أنَا الصِّدِّيقُ الْأَوَّلُ وَ الْفَارُوقُ الْأَعْظَم
◽️عن النبی (صلی الله علیه واله و سلم):
..أَلَا إِنَّ هَذَا الرَّجُلَ الْمُقْبِلَ {علّی علیه السلام} فَإِنَّهُ الصِّدِّيقُ الْأَكْبَرُ وَ الْفَارُوقُ الْأَعْظَم
📔بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج۳۸ ؛ ص۲۱۶ و ج ۵۳ ،ص ۴۶
📔مناقب آل أبي طالب عليهم السلام (لابن شهرآشوب) ؛ ج۲؛ ص۳۸۵
🔳بنابراین فاروق اعظم و فاروق به معنا الاکمل آن ، وجود مقدس امیرالمومنین علی (علیه السلام) است که خداوند عزوجل پس از نزول تورات و امر به ایمان آن، جهت تفریق بین مومنین حقیقی و منافقان (اظهار کنندگان لسانی و نه قلبی ایمان به تورات) ،امر به ایمان به فاروق اعظم و مطلق داد.
⚜️چرا که هیچ حقیقتی در عالم، شأن فاروقیت بین حق و باطل را ندارد .
🔳بنابراین حضرت قرآن، «فرقان» به معنا الاتم و حضرت مولی الموحدین (عليه السلام) ، «فاورق اعظم» هستند.
🖊بررسی اسم «فاروق» ادامه دارد..
*⃣⚜️
*⃣⚜️*⃣⚜️
*⃣⚜️*⃣⚜️*⃣⚜️
ا🔳📑🔳📑
ا📑🔳
ا🔳
ا📑
#علل_الشرایع
#باب_الصیام
ا❁﷽❁ا
📑 علة وجوب الصیام
▪️ امام التقی النقی علی بن موسی الرضا (علیهما السلام) در خصوص علت تشریع روزه فرمودند:
«لِكَيْ يَعْرِفُوا أَلَمَ الْجُوعِ وَ الْعَطَشِ، فَلِيَسْتَدِلُّوا عَلَى فَقْرِ الْآخِرَةِ»؛
تا اینکه درد گرسنگى و تشنگى را بشناسد، و از اين راه پى بفقر (کم توشگی) آخرت ببرند.
«وَ لِيَكُونَ الصَّائِمُ خَاشِعاً ذَلِيلًا مُسْتَكِيناً مَأْجُوراً مُحْتَسِباً عَارِفاً صَابِراً عَلَى مَا أَصَابَهُ مِنَ الْجُوعِ وَ الْعَطَشِ،
فَيَسْتَوْجِبَ الثَّوَابَ مَعَ مَا فِيهِ مِنَ الِانْكِسَارِ عَنِ الشَّهَوَاتِ»؛
براى اينكه روزه دار فروتنى كند و كوچكى نمايد و نيازمندى نشان دهد تا اجر برد و بحساب آورد كار خويش را و بشناسد و پايدارى و مقاومت كند بر گرسنگی و تشنگی،
و از اين جهات و جهات دیگرى كه در آنست از قبيل جلوگيرى از طغيان شهوات و كنترل هواها، مستحقّ اجر و ثواب گردد.
«وَ لِيَكُونَ ذَلِكَ وَاعِظاً لَهُمْ فِي الْعَاجِلِ وَ رَائِضاً لَهُمْ عَلَى أَدَاءِ مَا كَلَّفَهُمْ وَ دَلِيلًا لَهُمْ فِي الْآجِلِ»؛
و اينكه موجب عبرت باشد ايشان را در اين دنيا و تمرينى باشد براى آماده سازى آنان بانجام تكاليف، و راهنمائى باشد ايشان را به شدّت امر و مشقّت عالم ديگر.
«وَ لِيَعْرِفُوا شِدَّةَ مَبْلَغِ ذَلِكَ عَلَى أَهْلِ الْفَقْرِ وَ الْمَسْكَنَةِ فِي الدُّنْيَا فَيُؤَدُّوا إِلَيْهِمْ مَا افْتَرَضَ اللَّهُ لَهُمْ فِي أَمْوَالِهِم»؛
و نيز بدانند كه بفقرا از گرسنگى و بينوائى در اين دنيا چه ميگذرد، و آنچه را كه خداوند در اموالشان براى مساكين و تهى دستان واجب نموده ادا نمايند.
📗عيون أخبار الرضا عليه السلام، ج۲، ص ۱۱۶
📑
🔳
📑🔳
🔳📑🔳📑
ا🔳📑🔳📑
ا📑🔳
ا🔳
ا📑
#علل_الشرایع
🔳 شرح الحدیث
🖊 صوم در لغت بمعنای امساک از مطلق فعل است و اصطلاح شریعت مقدس اسلام، امساک از افعل خاصی چون اکل و شرب است.
صوم در ظرف زمانی خاص که عبارتست از ماه مبارک رمضان واجب شده است.
حضرت علی بن موسی الرضا (علیهما السلام) در این حدیث شریف به علل تشریع صیام اشاره فرموده اند که عبارتست از:
➖ کشف آلام اخروی در اثر قلّت مئونه از طریق آلام ظاهری؛
➖ دلیلیت صیام ظاهری در کشف حقائق تکلیف؛
➖ تحصیل اوصافی چون خشوع و صبر و انکسار از شهوات در اثر اصابت جوع و عطش بر صائم؛
➖درک أحوال فقرا و همدردی با ایشان و در نتیجه ادای حقوق آنان.
✔️ چنانچه امام صادق (علیه السلام) در شرح مورد اخیر چنین فرمودند:
«إِنَّمَا فَرَضَ اللَّهُ الصِّيَامَ لِيَسْتَوِيَ بِهِ الْغَنِيُّ وَ الْفَقِيرُ وَ ذَلِكَ أَنَّ الْغَنِيَّ لَمْ يَكُنْ لِيَجِدَ مَسَّ الْجُوعِ فَيَرْحَمَ الْفَقِيرَ لِأَنَّ الْغَنِيَّ كُلَّمَا أَرَادَ شَيْئاً قَدَرَ عَلَيْهِ فَأَرَادَ اللَّهُ تَعَالَى أَنْ يُسَوِّيَ بَيْنَ خَلْقِهِ وَ أَنْ يُذِيقَ الْغَنِيَّ مَسَّ الْجُوعِ وَ الْأَلَمِ لِيَرِقَّ عَلَى الضَّعِيفِ وَ يَرْحَمَ الْجَائِعَ».
📗وسائل الشيعة، ج۱۰، ص ۷
✔️ یا در جای دیگر چنین فرمودند:
«لِيَجِدَ الْغَنِيُّ مَضَضَ الْجُوعِ فَيَحْنُو عَلَى الْفَقِيرِ».
📗همان
📑
🔳
📑🔳
🔳📑🔳📑
هدایت شده از پایگاه خبری تحلیلی بانوان آنلاین
📣📣📣همه انچه درباره سامانه نجم نیاز داریم...
🍀معرفی سامانه نجم
http://farhangi.whc.ir/news/view/93377
🍀معرفی امکانات و ویژگی های سامانه نجم
http://farhangi.whc.ir/article/view/29395
🍀راهنمای ثبت نام در سامانه نجم
http://farhangi.whc.ir/article/view/29368
🍀راهنمای سامانه نجم
http://farhangi.whc.ir/article/view/29365
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
🌹@farhangi_whc🌹
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
هدایت شده از حوزه های علمیه خواهران کشور
#اطلاعیه
✏️ثبت نام دانشکده صدا و سیما
❗️در مقطع کارشناسی ارشد
🔹از خواهران و برادران طلبه فارغ التحصیل سطح دو
🔻در سه رشته
❗️تولید سیما
❗️ادبیات نمایشی
❗️علوم ارتباطات اجتماعی
⏱مهلت ثبت نام: 13 اردیبهشت
💻اطلاعات بیشتر:
qomirib.ac.ir/portal/newsview/6113
کانال رسمی حوزههای علمیه خواهران | 🌸 @kowsarnews