✔️ درس اخلاق آیت الله جوادی آملی (۲۵ مرداد ۱۳۹۷)
🔸 فرمود: موشها هم روزي دارند، کبوترها و کبکها هم روزي دارند. در آيه ۶ سوره مبارکه «هود» فرمود هيچ کسي نيست مگر اينکه من مسئول روزیِ او هستم، با «عَلي» تعبير کرده است، فرمود: ﴿مَا مِن دَابَّةٍ فِي الأرْضِ إِلاَ عَلَي اللَّهِ رِزْقُهَا﴾ حالا شما چه کار داريد که آن مار است يا عقرب است يا آن خوک و «نجس العين» است! مخلوق من است و من موظّفم روزي بدهم؛ اين شش ماه ميخواهد در برف بخوابد ما بايد روزياش را بدهم و ميدهم. با «علي» تعبير کرده است، فرمود من خودم را مسئول ميدانم، موظّف ميدانم که روزيِ تمام اين مار و عقربها را بدهم؛ حالا روزي ما را نميدهد؟!
@Nardebane_feghahat
✳️ کانال وارثون ✳️
✅ اولین نگارخانه تخصصی عالمان تشیع
✅ عکس، اخبار، مطالب و نکات اخلاقی از علما و بزرگان شیعه
@varesoon
4_5792110552272605077.mp3
692.6K
✳️ #کتاب_النکاح (46)
🔹 سید بحرالعلوم معتقد است که نزاع در این مسأله که لفظِ «نکاح» به معنای وطء است یا جماع، مبتنی بر نزاع در مسأله حقیقت شرعیه است
🔸 گفتهاند که: «نکاح» در قرآن کریم فقط در یکجا به معنای وطء به کار رفته
🎙 بیاناتِ: حضرت آیت الله سید احمد #مددی(حفظه الله تعالی)
#اصول
#فقه
#معنای_لغوی_نکاح
@Nardebane_feghahat
4_5791867117821235394.mp3
7.61M
✔️ تدریس کتابِ فقهی «شرائع الإسلام- محقق حلی- کتاب الطهارة» 58
🔹 شهید غسل ندارد (بیانِ شرائط)
🔸 کسانی که ثواب شهید را دارند، اما احکام شهید بر آنها مترتّب نمیشود
🔹 معنای «مطعون» و اشکالی به مرحوم اشتهاردی(رضوان الله علیه)
🔸 اگر بخشی از اعضای میّت پیدا شود، آیا تغسیل او واجب است؟
🔹 اگر جنینی سقط شود، تکلیف در مورد تغسیل او چیست؟
🔸 بی سلیقگی در حذف محدودهها!
🔹 کیفیت اغسال ثلاثه میّت
🔸 سدر و کافور و آب خالص
🔹 آیا باید میّت را وضو هم بدهیم؟
#فقه
#تدریس_شرایع
@Nardebane_feghahat
4_5796481467475300049.pdf
2.89M
✔️ «الاجتهاد و التقليد والاحتياط»
✍ تقریراً لأبحاث آیة الله العظمی السیستانی (مدظله العالی)
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ علامه محمد تقی مجلسی(ره) قائل به تشیع سکونی میباشد. ایشان مینویسد:
«به نظر میرسد که سکونی امامی است، ولی به علت همنشینی با اهلسنت و قاضی آنها بودن، از اهلسنت تقیه میکرده است؛ به دلیل اینکه در همۀ ابواب از امام(علیهالسلام) روایت دارد و امام(علیهالسلام) از او تقیه نمیفرموده است. اموری را هم روایت کرده که مخالفِ عقائدِ عامه و موافق تشیّع است»
🔸 و الذي يغلب على الظّن أنّه كان إماميّاً، لكن لما كان مشتهراً بين العامة و كان يتّقي منهم لأنه روى عنه (عليهالسلام) في جميع الأبواب و كان (عليهالسلام) لا يتّقي منه و يروي عنه (عليهالسلام) جلّ ما يخالف العامة.
📚 روضة المتقين في شرح من لا يحضره الفقيه، المجلسي، محمد تقى ج14 ص59
#رجال
@Nardebane_feghahat
🔹 قطب الدین کیدری - بر وزن حیدری- (متوفّی اوائل قرن۷) مؤلفِ کتاب «اصباح الشيعة بمصباح الشريعة» است. شاید اسمِ ایشان را کمتر شنیده باشیم. شخصیت بزرگی است. همچنین فقیه بزرگی به نام «مرحوم صابونی» داشتهایم. معمولاً این بزرگان مغفول واقع شدهاند.
✍ رضا حسینی
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (47)
✔️ #یک_ماجرا_و_دو_برداشت (1)
1⃣ «عن علی، عن عمّه، عن أبی عبد اللّٰه(علیهالسلام) قال: جاءت امرأة إلی عمر فقالت: إنی زنیتُ فطهّرنی، فأمر بها أن ترجم، فأخبر بذلک أمیر المؤمنین (علیهالسلام) فقال: کیف زنیتَ؟ قالت: مررتُ بالبادیة فأصابنی عطش شدید فاستسقیت أعرابیاً فأبی أن یسقینی إلا أن أمکنه من نفسی، فلما أجهدنی العطش و خفت علی نفسی سقانی فأمکنته من نفسی، فقال أمیر المؤمنین(علیهالسلام): تزویج و رب الکعبة»
2⃣ «محمد بن عمرو بن سعید عن بعض أصحابنا قال: أتت امرأة إلی عمر، فقالت یا أمیر المؤمنین! إنی فجرت، فأقم فی حد اللّٰه فأمر برجمها و کان علی(علیهالسلام) حاضراً. قال: فقال له: سلها کیف فجرت؟ قالت: کنت فی فلاة من الأرض- أصابنی عطش شدید فرفعت لی خیمة فأتیتها فأصبت فیها رجلا أعرابیاً فسألته الماء فأبی أن یسقینی إلا أن أمکنه من نفسی فولیت منه هاربة و اشتد بی العطش حتی غارت عینای و ذهب لسانی فلما بلغ منی أتیته فسقانی و وقع علی فقال له علی (ع) هذه التی قال اللّٰه تعالی -فَمَنِ اضْطُرَّ غَیْرَ بٰاغٍ وَ لٰا عٰادٍ- هذه غیر باغیة و لا عادیة إلیه فخلی سبیلها فقال عمر: لو لا علی لهلک عمر»
#فقه
@Nardebane_feghahat
نردبان فقاهت
✳️ #کتاب_النکاح (47) ✔️ #یک_ماجرا_و_دو_برداشت (1) 1⃣ «عن علی، عن عمّه، عن أبی عبد اللّٰه(علیهالسل
✳️ #کتاب_النکاح (48)
✔️ #یک_ماجرا_و_دو_برداشت (2)
✔️ درس خارج فقه آیت الله #شبیری_زنجانی
83/03/17
🔸 مورد روایت این است: که زنی نزد عمر آمده، اظهار میدارد: من زنا کردهام! عمر نیز فوراً دستور رجم وی را صادر میکند، امیرالمؤمنین (علیه السلام) که آنجا حضور داشتند اجرای حکم را مانع شده و از زن میخواهند که ماجرا را تعریف نماید، زن چنین میگوید: «در بیابانی گرم و سوزان عطش بر من غلبه کرد، از دور خیمهای دیدم، به آنجا رفتم، مردی را آنجا یافتم و از او آب طلبیدم، او عوض آب از من تمکین خواست» تا اینجا در هر دو نقل مشترک است.
🔹 ادامه جریان در یک نقل چنین است: «من هم تمکین کردم. در این هنگام امیرالمؤمنینعلیه السلام میفرمایند: «هذا تزویج والله» ولی در نقل دیگر زن میگوید: «من فرار کردم تا اینکه بر اثر عطش، ضعف بر من غلبه کرد به حدی که مُشرف بر موت شدم، در این حال مجبور به تمکین گشتم، حضرت میفرمایند آیه اضطرار یعنی «غیر باغ ولاعاد» به این زن مصونیت میبخشد، در این هنگام عمر میگوید: «لولا علی لهلک عمر»
🔸 با مقایسه این دو نقل به خوبی روشن میشود که در نقل اول، این مباشرت، تزویج قلمداد شده ولی در نقل دوم هر چند زنا به حساب آمده ولی به جهت اضطرار «حد» از آن ساقط گشته است.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (49)
✔️ #یک_ماجرا_و_دو_برداشت (3)
✔️ درس خارج فقه آیت الله #شبیری_زنجانی
83/03/17
🔸 مرحوم فیض این روایت را حمل بر متعه نموده است... صاحب حدائق نیز با مرحوم فیض موافق است. صاحب وسائل هم چون این روایت را در باب متعه وارد کرده است، میتوان استفاده نمود که با این بزرگان هم عقیده است. و ظاهراً عقیده کلینی هم با آنها یکی است چون در جواهر تعبیر میکند: «بعضی از ظاهریه از اصحاب ما چنین عقدی را صحیح میدانند» که مراد از ظاهریه که در کلام ایشان به چشم میخورد همان اخباریها میباشد که تعدادشان یکی دو نفر نیست، بلکه جمعی هستند که از جمله آنها ممکن است مرحوم کلینی باشد، مضافاً بر اینکه مرحوم کلینی این روایت را در باب نکاح وارد کرده است که میتوان استفاده کرد که از نظر وی این عمل زنا نبوده، بلکه تزویج شرعی تلقی شده است.
🔹 مرحوم فیض در کتاب الحدود آن را مفصل و در کتاب النکاح مختصر نقل نموده است. در کتاب الحدود میفرماید: «امیرالمؤمنینعلیه السلام هم «تزویج والله» را فرموده و هم استدلال به آیه اضطرار نموده است منتهی آیه اضطرار را به طور علنی و در مقابل عمر مطرح نموده ولی «تزویج والله» را به اولاد و ائمه بعدی فرموده است نه به عمر خصوصاً.
🔸 بعضیها روایت را حمل بر متعه کردهاند که عمر اعتقادی به حلیت آن نداشته است و هر دو کلام حضرت درست است، اما «مسئله اضطرار» برای اینکه عمر روی موازین خودش بپذیرد و قهراً حد آن ساقط شود و اما «مسئله تزویج» چون واقع مطلب عبارت از آن بوده است.
🔹 مرحوم فیض در ادامه میفرماید:
«إن قلت»: این مباشرت چگونه تزویج میباشد، در حالی که خودش اعتراف به زنا میکند؟
بعد خودش جواب میدهد:
«قلت»: میزان برای اینکه عقدی شرعاً صحیح باشد یا نباشد، اعتقاد طرف نیست؛ لذا با این که زن خیال میکرده که این نوع مباشرت مصداق برای زناست، زیرا او نیز تابع عمر بوده ولی در عین حال امام (علیهالسلام) آن را عقد صحیح از نوع متعه دانسته است.
🔸 مؤیّدی هم به عنوان شاهد بر مدعی اقامه شده است و آن اینکه امیرالمؤمنین (علیهالسلام) از زن سوال نفرمود که آیا شوهر دارد یا خیر؟ پس معلوم میشود که این مباشرت را «زنا» تلقی نفرموده است، زیرا در فرض زنا باید مشخص شود که آیا زن شوهر دار است یا بیشوهر و در صورت شوهر دار بودن، حکم آن رجم است نه در هر صورت. از عدم سوال حضرت معلوم میشود که اصلا از باب زنا نبوده تا نیاز به سؤال باشد. ما این مؤید و نیز اصل معنا را قبول نداریم و به زودی به آن اشاره خواهیم کرد.
🔹 نقدِ مؤيدِ مزبور:
مطلبی که به عنوان مؤید مطرح شده بود قابل مناقشه است یعنی اینکه حضرت در مورد شوهردار بودن هیچ سوالی از زن ننمود مؤید مطلب نمیتواند باشد، زیرا محتمل است که حضرت آن زن را خارجاً میشناخته و از شوهردار بودن یا عدم آن اطلاع داشته و لذا سوال نفرموده است و نیز محتمل است که به علم امامت به این مطلب آگاهی داشته و نیازی به سوال نمودن از خود زن نبوده است، پس عدم سؤالِ حضرت منحصراً به معنای عدم تلقی زنا نمیباشد.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (50)
✔️ #یک_ماجرا_و_دو_برداشت (4)
✔️ درس خارج فقه آیت الله #شبیری_زنجانی
83/03/17
🔸 مرحوم مجلسی در مرآة العقول و نیز صاحب جواهر در جواهر روایت را به معنای دیگری غیر از متعه حمل نمودهاند و آن اینکه منظور حضرت از «تزویج والله» این است که این مباشرت تنزیلاً تزویج است، نه حقیقةً. و جهت اینکه تنزیلاً تزویج است، مسئله اضطراری است که پیش آمده و میدانیم که اضطرار مسوّغ و مجوز میباشد. بدین معنا که همان خدایی که با عقدِ صحیح اجازه وِقاع داده، در ظرف اضطرار هم وقاع را جایز و در حکم تزویج قرار داده است؛ نه اینکه واقعاً تزویج باشد.
🔹 به نظر ما این معنی معنای صحیح روایت میباشد.
#فقه
@Nardebane_feghahat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ غزل امام خمینی و پاسخ شیخ عبدالکریم حائری
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (51)
✔️ درس خارج فقه آیت الله #جوادی_آملی
99/09/12
🔸 «عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ» دارد که «قَذَفَ رَجُلٌ مَجُوسِیّاً عِنْدَ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ عَلَیه السَّلام» حضرت فرمود: «مَهْ»، «فَقَالَ الرَّجُلُ إِنَّهُ یَنْکِحُ أُمَّهُ وَ أُخْتَهُ فَقَالَ ذَاکَ عِنْدَهُمْ نِکَاحٌ فِی دِینِهِمْ»
🔹 این دین میتواند جهانی باشد. جریان «مباهله» که مسیحیها با ناقوس آمدند حضرت آنها را در مسجد راه داد، فرمود فعلاً با همین وضع بیایند به مسجد تا کمکم خودشان آشنا بشوند دست بردارند. اینها با همان ابزار ناقوسی در مسجد آمدند.
#لکل_قوم_نکاح
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (52)
🔹 طبق نظرِ شیعه، آیه «فَمَا اسْتَمْتَعْتُمْ بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِيضَةً» در مورد متعه میباشد. اما عامّه معتقدند آیه ربطی به متعه ندارد، زیرا اولاً لفظِ «اسْتَمْتَعْتُمْ» أعم است، و ثانیاً بحثِ پرداختِ أجر در آیه «يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِنَّا أَحْلَلْنَا لَكَ أَزْوَاجَكَ اللَّاتِي آتَيْتَ أُجُورَهُنَّ» هم آمده و ارتباطی با بحث متعه ندارد.
🔸 از آنجا که ما شیعیان در ذیل آیه دلیلِ خاص و روایات متعدده داریم، حکم میکنیم که آیه در مورد متعه منقطعه است، وگرنه شاید آیه فینفسه ظهوری در آن نداشته باشد.
🔹 البته ناگفته نماند که عامّه نیر روایاتی دارند مبنی بر اینکه این آیه در مورد نکاح موقّت است.
✍ رضا حسینی
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (53)
✔️ #نکاح_معاطاتی (1)
🔹 برخی از فقها در مورد نادرستبودنِ نکاح معاطاتی به این ادله استناد کردهاند:
1⃣ در روایت آمده: «إنّما يحلّل الکلام ويحرّم الکلام» لذا اصل بر اشتراط لفظ در عقود است، مگر آنکه دلیلی اقامه گردد (الّا ما خرج بالدّلیل)
2⃣ اسوة (عملِ پیغمبر اکرم و ائمه اطهار علیهمالسلام)
3⃣ سیره متشرّعه: متشرّعه در مورد بیع و تقایل «تَعاطی» مینمایند اما در مورد نکاح و طلاق چنین رفتار نمیکنند.
4⃣ اجماع بر اشتراطِ لفظ
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (54)
✔️ #نکاح_معاطاتی(2)
🔹 في الصيغة: أجمع علماء الإسلام -كما صرّح به غير واحد- على اعتبار أصل الصيغة في عقد النكاح، و أنّ الفروج لا تباح بالإباحة و لا بالمعاطاة، و بذلك يمتاز النكاح عن السّفاح؛ لأنّ فيه التراضي أيضاً غالباً.
📚 كتاب النكاح، الشيخ مرتضى الأنصاري ج1 ص77
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ ماجرایِ متعه «أبان بن تغلب»
✔️ درس خارج فقه آیت الله شبیری زنجانی
83/03/18
🔹 «أبان بن تغلب» يك جرياني دارد كه در روايتي هست كه او در مكه متعهاي ميكند و او مرد ثروتمندي بوده. زنِ متعهاي، او را فريب ميدهد و او را در جعبهاي قرار ميدهد و درب آن را ميبندد و آن را به صفا ميآورد و از او ميخواهد تا پول فراواني بدهد، در غير اين صورت اعلام ميكنم كه تو قصد فجور داشتی و او مجبور ميشود ده هزار درهم بدهد. در آن روايت حضرت نهي ميكنند كه در مكه متعه كنند و در مدينه نيز از بعضي از روايات استفاده ميشود كه در آنجا متعه نكنيد، چون آنجا از نظر حكومتي تحت كنترل بوده، خصوصاً كه فقيه حكومتيِ مدينه «مالك» بود.
#شبیری_زنجانی
#فقه
@Nardebane_feghahat
4_5800679213891587543.mp3
380.9K
🔹 آیا پیغمبر اکرم و ائمه(علیهمالسلام) از اهل ولایت خود درباره تصرف در اموال دیگران و... استفاده میفرمودند؟
🎙 رضا حسینی
#فقه
@Nardebane_feghahat
4_5800679213891587553.mp3
8.6M
✔️ تدریس کتابِ فقهی «شرائع الإسلام- محقق حلی- کتاب الطهارة» 59
🔸 ازاله نجاست از بدنِ میّت
🔹 اگر کسی در حال احرام بمیرد، با کافور او را غسل ندهند
🔸 طاعون در کربلا و سامرا
🔹 دستور مرحوم میرزا محمد تقی شیرازی(ره) به زیارت عاشورا برای دفعِ طاعون
🔸 اگر سدر یا کافور پیدا نشود، آیا کلاً ساقط میشود یا بدیل دارد؟
🔹 تعدّد مطلوب و وحدت مطلوب (بحث اصولی)
🔸 مستحب است میّت را بر چوبِ ساجه بگذارند
🔹 میّت هنگام غسل رو به قبله باشد
🔸 جلالتِ «ذریح محاربی»
🔹 اختلاف شیعه و سنی در موردِ استقبال قبله هنگام تغسیل
🔸 اوزانِ تصغیر در سیوطی
🔹 ماجرایی از مرحوم مدرس افغانی(رضوان الله علیه)
🔸 مدرس افغانی ۲۰ بار رسائل را در نجف تدریس کرد
🔹 فقرِ عجیب مرحوم مدرس افغانی(ره)
🔸 «هکذا تضیّفون شیعتکم؟»
🔹 خواندن ادبیات موجب فقر میشود؟
🔸 معرفی دو کتاب در مورد مرحوم مدرس افغانی(ره)
(فایل این دو کتاب در کانال قرار میگیرد)
#فقه
#تدریس_شرایع
@Nardebane_feghahat
📚 کتاب: گوهر ادب (پرتوی از حیات علمی، عملی و معنوی مرحوم استاد مدرس افغانی)
✍ نویسنده: جواد معصومی
دانلود کتاب ⬇️
@Nardebane_feghahat
4_5800679213891587590.pdf
9.22M
📚 دانلودِ کتاب: گوهر ادب (پرتوی از حیات علمی، عملی و معنوی مرحوم استاد مدرس افغانی)
✍ نویسنده: جواد معصومی
@Nardebane_feghahat
4_5800679213891587592.mp3
6.1M
✔️ تدریس کتابِ فقهی «شرائع الإسلام- محقق حلی- کتاب الطهارة» 60
🔸 شهدای کربلا از جمله قمر بنی هاشم(سلام الله علیه) غسل داده نشدند؟! مگر از نظر فقهی نباید غسل داده شوند؟
🔹 حنظله را با ماء الغُیوم غسل دادند و شهدای کربلا را با ماء الحیاة
🔸 سید مرتضی «غسل میّت» را مانند «غسل ثیاب» واجب توصلی میداند، خلافاً للمشهور
آیا میّت را میتوان غسل ارتماسی داد؟ (نظر مرحوم خویی و آیت الله سیستانی)
🔹 نظر آیت الله سید سعید حکیم در مورد مضاف بودنِ غسل دوم و سومِ میّت
🔸 چرا گاهی فقها اهمیت کمتری به مکاتبات میدهند؟
🔹 برای فَتْق قمیص، باید از وارث اجازه بگیرند
🔸 قمیصِ عربی و قمیصِ عجمی
🔹 ارتکار در نظر آیت الله وحید خراسانی
🔸 جایِ بحث از «ارتکاز» در کتب اصولیِ ما خالی است
#فقه
#تدریس_شرایع
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (55)
◾️#نکاح_معاطاتی(3)
✔️ درس خارج فقه آیت الله نوری
90/12/01
🔸 میرزای نائینی(ره) فرمودند که اگر در نکاح لفظِ ایجاب و قبول نباشد، می شود «زنا»، لذا ما نکاح معاطاتی نداریم.
🔹 حضرت امام(ره) و عدهای کلامِ ایشان را قبول نکردند و فرمودند این استدلال درست نیست، بلکه در نکاح نیز معاطات ثبوتاً متصوّر است، زیرا در میان عقلاء و اهل عرف، نکاح با زنا فرق دارد و این دو از دو مقوله جدای از هم میباشند. در نکاح بخلاف زنا عرفاً مراسماتی وجود دارد و مقدمات و لواحق و آثار و تبعات خاصی مترتّب بر آن میشود. البته اگر صیغه در نکاح نباشد، شرعاً صحیح نیست، {اما} معاطات در نکاح ثبوتاً متصوّر است و معقول و معمول میباشد و این طور نیست که نکاح معاطاتی «زنا» محسوب شود.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (56)
◾️ #الفاظ_النکاح(1)
✔️ آیت الله سیستانی(مدظله العالی):
🔸 الأحوط ان يكون الإيجاب في النكاح الدائم بلفظ «النكاح» أو «التزويج»، و إن كان لا يبعد جواز إنشائه بلفظ «المتعة» أيضاً إذا اقترن بما يدل على إرادة الدوام.
📚 منهاج الصالحين، السيستاني، السيد علي ج3 ص16
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (58)
◾️ #الفاظ_النکاح(3)
عَلِیُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنْ عَمْرِو بْنِ عُثْمَانَ عَنْ إِبْرَاهِیمَ بْنِ الْفَضْلِ عَنْ أَبَانِ بْنِ تَغْلِبَ وَ عَلِیُّ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ سَهْلِ بْنِ زِیَادٍ عَنْ إِسْمَاعِیلَ بْنِ مِهْرَانَ وَ مُحَمَّدِ بْنِ أَسْلَمَ عَنْ إِبْرَاهِیمَ بْنِ الْفَضْلِ عَنْ أَبَانِ بْنِ تَغْلِبَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ(ع) کَیْفَ أَقُولُ لَهَا إِذَا خَلَوْتُ بِهَا قَالَ تَقُولُ أَتَزَوَّجُکِ مُتْعَةً عَلَی کِتَابِ اللَّهِ وَ سُنَّةِ نَبِیِّهِ(ص) لَا وَارِثَةً وَ لَا مَوْرُوثَةً کَذَا وَ کَذَا یَوْماً وَ إِنْ شِئْتَ کَذَا وَ کَذَا سَنَةً بِکَذَا وَ کَذَا دِرْهَماً وَ تُسَمِّی مِنَ الْأَجْرِ مَا تَرَاضَیْتُمَا عَلَیْهِ قَلِیلًا کَانَ أَمْ کَثِیراً فَإِذَا قَالَتْ نَعَمْ فَقَدْ رَضِیَتْ فَهِیَ امْرَأَتُکَ وَ أَنْتَ أَوْلَی النَّاسِ بِهَا قُلْتُ فَإِنِّی أَسْتَحْیِی أَنْ أَذْکُرَ شَرْطَ الْأَیَّامِ قَالَ هُوَ أَضَرُّ عَلَیْکَ قُلْتُ: وَ کَیْفَ؟ قَالَ: إِنَّکَ إِنْ لَمْ تَشْتَرِطْ کَانَ تَزْوِیجَ مُقَامٍ وَ لَزِمَتْکَ النَّفَقَةُ فِی الْعِدَّةِ وَ کَانَتْ وَارِثَةً وَ لَمْ تَقْدِرْ عَلَی أَنْ تُطَلِّقَهَا إِلَّا طَلَاقَ السُّنَّةِ.
الكافي (ط - الإسلامية)، ج5 ص455
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ زیارت عاشورا و بلایِ عمومی
🔹 علامه شیخ حسن فرید گلپایگانی از استاد خود مرحوم آیت اللّه حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی نقل فرمود:
🔸 اوقاتی که در سامراء مشغول تحصیل علوم دینی بودم، اهالی سامراء به بیماری وبا و طاعون مبتلا شدند، و همه روزه عدهای میمردند.
🔹 روزی به همراه جمعی از اهل علم در منزل استادم مرحوم سیّد محمّد فشارکی بودیم، ناگاه میرزا محمّدتقی شیرازی تشریف آوردند و صحبت از بیماری وبا شد که همه در معرض خطر مرگ هستند.
🔸 مرحوم میرزا فرمود: اگر من حکمی بدهم آیا لازم است انجام شود یا نه؟ همه اهل مجلس تصدیق نمودند که بلی.
🔹 سپس فرمود : من حکم می کنم که شیعیان ساکن سامراء از امروز تا ده روز همه مشغول خواندن #زیارت_عاشورا شوند، و ثواب آن را هدیه روح شریف نرجس خانم والده ماجده حضرت حجة بن الحسن (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نمایند تا این بلاء از آنها دور شود.
🔸 اهل مجلس این حکم را به تمام شیعیان رساندند، و همه مشغول زیارت عاشوراء شدند .
🔹 از فردای ختم، تلف شدن شیعه متوقف شد، و همه روزه غیر شیعیها میمردند به طوریکه بر همه آشکار گردیده، برخی از آنها از آشناهای خود از شیعهها پرسیدند: سبب اینکه دیگر از شما تلف نمیشوند چیست؟
🔹 به آنها گفته بودند: زیارت عاشورا. آنها هم مشغول شدند، و بلاء از آنها هم بر طرف گردید!
📚 داستان های شگفت، آیت الله دستغیب(ره)
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (59)
✔️ #عربیبودن_صیغه_نکاح(1)
🔸 محلِّ بحث است که آیا حتماً باید صیغه نکاح به عربی خوانده شود یا میتوان به فارسی یا زبان دیگری نیز خواند؟
سه قول در این زمینه مطرح است:
1⃣ قول مشهور: عدم جواز به غیر عربی
2⃣ برخی: جواز به غير عربی
مرحوم حکیم (صاحب مستمسک) و جماعتی از فقها قائل به این نظر هستند. این بزرگواران به اطلاق ادلّه تمسک کردهاند. (البته طبیعی است که الإحتیاط حسنٌ علی کل حال ما لم ینته إلی الوسوسة)
3⃣ برخی قائل به تفصیل هستند و معتقدند اگر به زبان خودشان خوانده شود، جایز است (مثلا اگر فارسها فارسی بخوانند) اما اگر به زبان سوّمی (غیر عربی و غیر منطقه خودشان) بخوانند، جایز نیست زیرا خرقِ اجماع مرکّب است.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_النکاح (60)
✔️ #عربیبودن_صیغه_نکاح(2)
🔹 و اعلم أنه لا بدّ في كل عقد لازم و لو من أحد الطرفين من وقوعه باللفظ الصحيح الشرعي العربي، فلا يقع بغيره، إلا إذا لم يعلم المتعاقدان أو أحدهما ذلك، و يشق تعلمه عادة.
📚 رسائل المحقق الكركي، المحقق الثاني (المحقق الكركي) ج1 ص177
#فقه
@Nardebane_feghahat