✔️ درس خارج اصول آیتالله سید احمد مددی
1395/6/15
🔹 عبارتی است در زیارت عاشورا «و آخر تابع له علی ذلک» بعضیها نوشتهاند این «تایع» خوانده شود، نه تابع. چون گفتهاند «تابع» در لغتِ عرب در راه خیر است، اما «تایع» در راه شر است. {چنین} ادعا کردهاند. حالا بر فرض هم چنین حرفی در لغت ثابت باشد، بعید است در عرفِ عرب این فهمیده شود.
@Nardebane_feghahat
✔️ درس خارج اصول آیتالله سید احمد #مددی
1395/6/15
🔸 مرحوم نائینی واقعاً یک حقوقدانِ بزرگ است. مغزِ متفکری است. ایشان یک مکتب در علمِ اصول دارد. همه ندارند امّا ایشان دارد. از اول اصول ایشان تا آخر منسجم است. واقعاً هم فوقالعاده است انصافاً.
🔹 پیش آقای بجنوردی بودیم، گفت به نظر من، اعلمِ علمای شیعه از عهد معصومین تا زمانِ ما «نائینی» است. انصافاً مرد بزرگواری است.
#اصول
#نائینی
@Nardebane_feghahat
✳️ امتیاز مرحوم نائینی نسبت به دیگران
✔️ درس خارج اصول آیتالله سید احمد #مددی
1395/6/15
🔹 انصافاً مرحوم نائینی یک تفکرِ قانونی دارد. این خیلی مهم است. مثلاً آقا ضیاء خیلی دقت میکند، اما به نظرِ من قانونی نیست. روحِ نائینی روح قانونی است.
🔸 به نظرِ من اگر روی افکار نائینی خوب تحلیل بشود، ما میتوانیم در مسائلی که در دانشکدههای حقوق و قانونی هست، حرف بزنیم. از حرفهای دیگر در نمیآید، از حرفهای شیخ و صاحب کفایه و یا حرفهای آقا ضیاء این در نمیآید.
#اصول
#نائینی
@Nardebane_feghahat
✔️ عباراتِ مبالغهآمیز ملا احمد نراقی(ره) در مقدمه کتابِ «سیف الامة و برهان الملة» دربارۀ فتحعلی شاه قاجار ⬇️
«اعلی حضرت قدر قدرت، قضا مشیّت، جمشید حشمت، سکندر شوکت، دارا عظمت، فریدون میمنت، کیوان رفعت، مشتری طلعت، مریخ صولت، سلیمان مسند عظمت و رفعت، ذو القرنین سریر ابهت و سلطنت، محیی طریقت شریعت و هدایت، سلطان سلاطین دوران، ملجأ خواقین زمان، ظل الله المبسوط فی بسیط الارض،باسط بساط العدل فی الافاق بالطول و العرض، رافع مراتب العلم الی غایة القصوی، و مروج کلمة الله العلیا، المجاهد فی سبیل الله، خاقان کشورگشا و صاحب قران ملکستا، شاهنشاه کامیاب کامکار، و سایۀ بلند پایه حضرت آفریدگار، السلطان بن سلطان و الخاقان بن الخاقان، أبوالمظفر، السلطان فتحعلی شاه قاجار، خلّد الله ملکه و سلطانه و وصل بدولة صاحب الزمان و زمانه دولته و زمانه سرسبز و خرم با شادابی و طراوت توأم هست و بحبوحه دارالسلام یعنی ساحت فسیح المساحت مملکت ایران...»
@Nardebane_feghahat
✔️ درس خارج اصول آیتالله سید احمد #مددی
1395/6/15
🔹 «مرحوم نائینی» خیلی خوشفکر است. همین کتاب «تنبیه الامة» که در بحث سیاسی نوشته است، انصافاً نشان میدهد که خیلی خوشفکر است.
🔸 یکی از بزرگان که حالا اسمش را نمیبریم، میگفت این کتاب مالِ آقای دیگری است. ادعا میکرد برای مرحوم آقا شیخ عبدالله گلپایگانی بوده است. ایشان از شاگردان بسیار خوبِ مرحوم آخوند بوده است. بنا به این بود که اگر آخوند فوت کرد، به جای آخوند مثلاً درس ایشان را ادامه دهد. ایشان یک سال قبل از آخوند فوت می کند. 1328 قمری ایشان فوت می کند. آخوند متوفّای 1329 است. ایشان میفرمود که این کتاب مالِ گلپایگانی است، مال نائینی نیست.
به هر حال ظاهراً اشتباه کرده است.
#نائینی
@Nardebane_feghahat
✔️ درس تفسیر آیتالله جوادی آملی
79/02/21
🔸 ﴿وَ حَسِبُوا أَلاّ تَكُونَ فِتْنَةٌ﴾ خيال كردند آزمايشي در کار نيست ﴿فَعَمُوا وَ صَمُّوا﴾ كور شدند، كر شدند، اما با همه تبهكاريهايشان باز ما اينها را معالجه كرديم: ﴿ثُمَّ تابَ اللّهُ عَلَيْهِمْ﴾ باز بينا شدند، باز شنوا شدند، ولي مجدداً ﴿ثُمَّ عَمُوا وَ صَمُّوا كَثيرٌ مِنْهُمْ﴾ آنگاه ﴿وَ اللّهُ بَصيرٌ بِما يَعْمَلُونَ﴾
@Nardebane_feghahat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دیدار آیتالله علوی گرگانی(ره) و آیتالله وحید خراسانی (حفظهالله)
شهریور ماه سال 1396
@Nardebane_feghahat
✔️ آیتالله سید احمد #مددی (حفظهالله تعالی):
🔹 نجفیها میگفتند اگر میرزا حبیبالله رشتی دورهی اصول را به همین ترتیبی که میگفت ادامه میداد، صد و بیست سال طول میکشید! ایشان در علم اصول شخصیت فوقالعادهای بود و دقت عجیبی داشت.
#اصول
@Nardebane_feghahat
◾️ موضوع صِرف چیست؟
◾️ موضوع مستنبط چیست؟
❓ما هو «الموضوع المستنبَط» و «الموضوع الصِّرف»؟
✔️ الجواب: «الموضوع الصرف» هو ما لا يحتاج في تشخيصه إلى إعمال نظر و فكر و روية و ما لا مجال للتقليد فيه، فحال المقلِّد و المقلَّد في تشخيصه سواء، كما في مفهوم الخمر و الماء.
و أما «الموضوعات المستنبطة» فقد قُسمت إلى ثلاثة أقسام:
🔸 القسم الأول: الموضوع المستنبط الشرعي، و المرجع فيه إلى الفقهاء، كما في مفهوم الوطن على بعض الآراء، و هذا له عدة ضوابط.
🔹 القسم الثاني: الموضوع المستنبط اللغوي، و يكون المرجع فيه إلى أهل اللغة، كما في مفهوم الكعبين.
🔸 القسم الثالث: الموضوع المستنبط العرفي و يكون المرجع فيه إلى أهل العرف، كما في مفهوم الغناء.
و يجري في الأخيرين بعض ضوابط الأول
و يقابلها جميعاً الموضوع المخترع الشرعي كالصلاة والحج.
#اصول
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ چرا اروپاییان حکومت کلیسا را کنار زدند؟
✔️ شهید مطهری(ره):
🔹 کلیسا اولًا مسائلی را به عنوان دین به زور تحمیل میکرد که با عقل سازگار نبود، چه رسد به دین.
ثانیاً این عقاید را به زور تحمیل میکرد و شکنجههای طاقتفرسا میداد.
🔸 در حقیقت، در اروپا مدتی دین بر اجتماع (نه بر دلها) مانند یک حکومت دیکتاتور حکومت میکرد و علم تدریجاً این حکومت را از دست دین (بلکه از دست اولیاء و متولّیان دین) گرفت و حکومت آنها را ساقط کرد.
🔹 از نظر اروپاییان دین یعنی یک کابوس وحشتناک، یک اختناق فکری، یک خفهشو و فضولینکن، یک هیولای سهمگین.
🔸 اینها سبب شد که بیدینی به عنوان عکسالعملی علیه این اختناقها، نه به عنوان یک فکر و قانون فکری پیدا شد.
🔹 چیز دیگری که سبب شد بیدینی و الحاد به عنوان عکسالعمل پیدا شود، عقاید سخیف و خرافه کلیسا بود که با هیچ وسیله قابل اصلاح نبود.
📚 یادداشتها، مرتضی مطهری ج 4 ص164
@Nardebane_feghahat
4_5965513822419555697.pdf
303.3K
«سه نکته درباره شیخ ابراهیم زنجانی»
استاد محمد امیر قدوسی
این مقاله در شماره سی و دوم مجله سیاستنامه (پائیز ۱۴۰۳) منتشر شده است.
@Nardebane_feghahat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✔️ ورود رهبر انقلاب آیتالله خامنهای به حسینیه امام خمینی(ره) و آغاز دیدار اقشار مختلف مردم ۱۴۰۳/۹/۲۱
@Nardebane_feghahat
✔️ درس خارج اصول آیتالله سید احمد مددی
1395/6/15
🔹 لفظ «تعارض» را ما در روایات خودمان نداریم، مثلاً «حدیثین متعارضین» را ما نداریم جز در همین حدیثی که در کتاب عوالی اللئالی معروف است به «مرفوعه زراره». آنجا لفظِ «تعارض» آمده!
🔸 آن حدیث، خیلی ضعیف است. اصلاً قابلِ ارزشِ بحث نیست. ما هم سابقاً در بحثِ تعارض به هیچ وجه متعرّضِ آن روایت نشدیم. عدهای از این آقایانِ معاصر، بحثِ مفصّل راجع به نسبت بینِ آن حدیث و روایتِ عمر بن حنظله مطرح کردهاند. در موردِ آن مباحث، صفحاتی نوشتهاند و چاپ کردهاند که کلاً به نظر ما ارزشِ علمی ندارد. {خلاصه:} حدیث مرفوعه زراره مجعول و بیاساس است. چنین بحثهایی صَرفِ وقت و صَرفِ کاغذ است...
#اصول
@Nardebane_feghahat
✅ مباحثِ شیخ انصاری، خلاصه و فشردهای از روزگارِ وحید بهبهانی و نیز میراث یک صد سال اخیرِ زمان خودِ شیخ میباشد
✔️ درس خارج اصول آیتالله سید احمد مددی
1395/6/15
🔹 طبیعتاً مرحوم شیخ انصاری (قدس الله نفسه) آنچه که فرموده و آنچه خود ایشان مراجعه کردهاند و نقل نمودهاند، تقریباً میراث یکصد سالِ اخیرِ خودشان بوده است، یعنی از زمان مرحوم وحید بهبهانی و بعد حتی مشایخ خودِ ایشان، امثالِ شیخ جعفر کاشفالغطاء، مرحوم سید محمد مجاهد، و مرحوم نراقی که مشایخِ ایشان هستند.
🔸 مطالبِ شیخ انصاری(ره) در حقیقت خلاصه و فشردهای از مباحثی است که در زمان وحید بهبهانی نقل شده.
#اصول
@Nardebane_feghahat
🔸 اگر میگوییم «الإنسان حیوان ناطق» با اینکه «انسان» و «حیوانِ ناطق» از نظر معنی و مفهوم یکی هستند، ولی در «اجمال و تفصیل» فرق دارند. «انسان» همان «حیوان ناطق» است ولی بالإجمال و «حیوان ناطق» همان انسان است ولی بالتّفصیل.
📚 درسهای الهیات شفا، مطهری، مرتضی ص269
#منطق
@Nardebane_feghahat
هدایت شده از نردبان فقاهت
✔️ آیت الله بهجت (ره):
🔹 از روایت «عُلَمآءُ أُمتِی أَفْضَلُ مِنْ أَنْبِیآءِ بَنِی إِسْرائِیلَ؛ علمای امت من از پیامبران بنیاسرائیل برتر هستند» استفاده میشود که هر چند باب نبوت بسته است، ولی فیض اعم بسته نیست. از این گذشته، حضرت موسی و عیسی (علیهماالسلام) قرآن را که در اختیار ماست نداشتند.
📚 در محضر #بهجت، ج۲، ص۲۵۱
@Nardebane_feghahat
هدایت شده از نردبان فقاهت
✔️ درس خارج فقه آیت الله بهجت
87/7/21
🔹 صاحب جواهر مريض بود و شيخ هم در جمله معاودين ايشان آمده بود. فرموده بود: «شيخنا! احتياطاتت را کم بکن إن الشريعة سهلة سمحة» فهميده بود که شيخ خيلي احتياط دارد...
@Nardebane_feghahat
✳️ #تعریف_استصحاب (4)
✔️ استاد حیدری فسایی:
🔹 مشهور در تعریف استصحاب میگویند: «الاستصحاب ابقاء ما کان»
🔸 «ابقاء» یعنی حکمکردن به بقاء [یعنی حکم کردن به بقاء چیزی که در گذشته بوده]؛ حال چه کسی حکم به بقاء میکند؛ عقل یا شرع [یک از این دو]. مانند اینکه نماز جمعه در زمان حضور معصوم (علیهالسلام) واجب بوده؛ الآن شک میکنم آیا هنوز در زمان غیبت هم واجب است یا خیر؟ عقل یا شرع حکم میکند به بقاء چیزی که در گذشته بوده که آن چیز وجوب نماز جمعه است.
🔹 توضیحِ اینکه میگوییم عقل یا شرع حکم میکند به بقاء بعدا میآید که استصحاب یا دلیل عقلی است و حاکم به او عقل است یا دلیل شرعی است و حاکم به او شرع است.
#اصول
#استصحاب
@Nardebane_feghahat
نردبان فقاهت
✳️ «ابقاء ما کان» و «استصحاب» ✔️ ابقاء بر دو قسم است: الف) ابقاء عملی: فعل مکلّف است، یعنی همانگون
✳️ #تعریف_استصحاب (5)
✔️ استاد حیدری فسایی:
🔸 مرحوم نائینی اینجا حرف قشنگی دارد، میگوید: مراد از «ابقاء» در تعریف استصحاب، ابقاء عملی نیست، چون ابقاء عملی کار مکلّف است یعنی مکلف چیزی را که گذشته بوده در مقام عمل باقی میگذارد. مقام عمل چه ربطی به استصحاب دارد؟! استصحاب جزء ادلّه است و ابقاء عملی فعل مکلّف است و جزء ادلّه نیست.
#اصول
#استصحاب
@Nardebane_feghahat
✔️ نظرات مختلف درباره احکام وضعیه و تکلیفیه:
🔹 شیخ انصاری و مشهور معتقدند که «حکم وضعی» حکمِ مستقلی نیست و از از حکمِ تکلیفی انتزاع میشود (در واقع منکر حکم وضعی هستند و آن را انتزاعی از حکم تکلیفی میدانند.)
🔸 مرحوم آقای شاهرودی حکم وضعی را اصل میداند و معتقد است که ما حکم تکلیفی را از حکم وضعی انتزاع میکنیم (بر خلاف نظر مرحوم شیخ و بسیاری از اصولیین)
🔹 برخی هم معتقدند که حکم وضعی و حکم تکلیفی هریک مستقل از دیگری است و هر کدام از آنها جعل مستقل دارد و هم حکم وضعی.
🔸 لازم به ذکر است که برخی هم قائل به تفصیل بین انواع احکام وضعیه هستند و به همهٔ احكام وضعیه را به دیدِ واحد نگاه نمیکنند.
#حکم_تکلیفی
#حکم_وضعی
#اصول
@Nardebane_feghahat
✔️ قال رسولُاللّه (صلى الله عليه و آله): «إنّ هذا الدِّينَ مَتِينٌ فَأوغِلُوا فيهِ برِفقٍ، و لا تُكرِهُوا عِبادَةَ اللّه إلى عِبادِ اللّه فتكونوا كالراكِبِ المُنْبَتِّ الذي لا سَفَراً قَطَعَ و لا ظَهْراً أبقى»
«همانا اين دين استوار است؛ پس با ملايمت در آن وارد شويد و عبادت خدا را بر بندگان خدا تحميل نكنيد كه در آن صورت به سوار درماندهاى مىمانيد كه نه راهى را پيموده و نه مركبى [با نشاط] به جا گذاشته است»
@Nardebane_feghahat
🔸 حديثى است كه من عينِ عبارات آن يادم نيست، ولى مضمون آن يادم است كه ائمه ما آن را از حضرت عيسی مسيح نقل كردهاند. تقريباً مضمونش اين است: «شما كه علم را فرا میگيريد، اساس كار اين است كه نقّاد باشيد، يعنى قدرت انتقاد در شما باشد، كوركورانه تسليم نشويد، خواه گوينده صالح باشد و خواه ناصالح. در حديث دارد: «كونوا نقّاداً»
📚 اسلام و مقتضیات زمان، شهید مرتضی مطهری
@Nardebane_feghahat
✳️ شبهه کعبی و پاسخ به آن
✔️ درس خارج اصول استاد سید مجتبی نورمفیدی
۱۳۸۸/۱۰/۲۳
🔹 شبههای به نام «شبهه کعبی» معروف شده مبنی بر اینکه اساساً حکمی به عنوان «اباحه» وجود ندارد، یعنی راساً ایشان منکرِ حکم اباحه شده است.
🔸 دلیلی که کعبی برای انکار اباحه ذکر کرده، این است که هر عملی که به ظاهر مباح است، مقدمهٔ ترک یکی از محرمات است و از آنجایی که ترک حرام واجب است و مقدمه واجب هم واجب است پس عملی که به ظاهر مباح است در حقیقت واجب است. این استدلال در کتابهای مختلفی از جمله المحصول، الاحکام فی اصول الاحکام و معالم ذکر شده است.
✔️ رد شبهه کعبی
🔹 یکی از اشکالاتش این است که ترک حرام یک امر عدمی است و امر عدمی چیزی نیست که محتاج علّت یا مقدمه باشد، این امر وجودی است که نیازمند علّت یا مقدمه یا شرط است، یعنی چیزی که بخواهد لباس وجود بپوشد و رنگِ تحقق به خود بگیرد محتاج به علت یا مقدمه و شرط است اما عدم خواه عدم مطلق یا عدم مضاف نیازی به علت ندارد، همانطوری که در فلسفه گفته شده: عدم مطلق یعنی نیستی محض و عدم مضاف یعنی عدمی که به چیزی اضافه میشود مثلا عدم وجود زید، عدم این اتاق یا عدم انسان؛ هر دو قسمِ عدم نیازی به علت ندارند. اما آن چیزی که نیازمند علت هست امر وجودی است، لذا اینکه گفته شود فعل مباح مقدمه ترک حرام است قابل قبول نیست در حالی که ترک حرام یک امر عدمی است و برای امر عدمی علّت و مقدمه تصور نمیشود.
#اصول
@Nardebane_feghahat
✅ «اباحه» از نظر امام خمینی «حکم وضعی» است، نه حکم تکلیفی
✔️ درس خارج اصول استاد سید مجتبی نورمفیدی
۱۳۸۸/۱۰/۲۳
🔹 امام خمینی معتقدند که اباحه یک حکم وضعی است؛ بدین جهت که حکم تکلیفی از نظر ایشان عبارت است از حکمی که متضمن بعث و زجر است، اما اباحه متضمن بعث و زجر نیست. اگر ملاک حکم تکلیفی این باشد دیگر چرا اباحه از اقسام حکم تکلیفی قرار بگیرد؟ اگر گفتیم هر حکمی غیر از حکم تکلیفی از اقسام حکم وضعی است، اباحه هم از اقسام حکم وضعی قرار میگیرد.
#اصول
#حکم_وضعی
#حکم_تکلیفی
@Nardebane_feghahat