📸 #عکسنوشت
🔰 تقدم تاریخی دوره اجتهاد بر دوره ی تدوین فقه
🔻 نخست روش #اجتهاد تكون پيدا كرده است. البته مراد از تكون آن نیست که به پختگی نهايی رسيده است ولی به هر حال پيش از آنكه علم فقهی چونان يك علم شكل بگیرد روش استنباط در میان مسلمين در همان عهد معصومين(ع) رفتهرفته مطرح می شده و به كار می رفته است و با كاربست روش اجتهاد كه در آغاز منحصر به حوزه ی شريعت نیز نبوده و در آغاز در حوزه ی عقايد بيش از حوزه ی #شريعت_اجتهاد صورت می پذيرفته و مذاهب اسلامی از اين نقطه با هم انشقاق و انفصال پيدا كردهاند.
🔻زایش مذاهب ناشی از كاربست #اجتهاد در حوزه ی #عقايد بوده است و در دورههاي تاريخي بعد انفكاكها و مذاهب فقهي پدید آمده اند. نخست مذاهب عقيدتی و كلامی و سپس مذاهب فقهی ظهور کردند، با كاربست روش اجتهاد در محدوده ی شريعت، علم فقه آرامآرام شكل گرفت. در ذيل علم فقه و در حقيقت در رحم علم فقه، جنين #اصول_فقه پديد آمد و رشد نمود و آنگاه زاده شد و از مادر جدا گشت. لهذا با همين ترتيب اين سه مقوله پيدا شدند.
💢 بریده ای از درس #خارج_اصول (مبحث روش شناسی) آیت الله علی اکبر رشاد
🆔 @Rashad_ir
صوت.mp3
41.21M
🔊 #بشنوید
🔰 همایش علمی
🔲 تطور و توسعه فقه و اصول در سده اخیر حوزه
📌 یکصدمین سالگشت باز تاسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت آیت الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی (رضوان الله علیه)
🎙 با سخنرانی آیت الله #علی_اکبر_رشاد
📆 دوشنبه ۲۱ آبان ماه ۱۴۰۳
#صوت
🆔 @Rashad_ir
#خبر
🔸 آیت الله #علی_اکبر_رشاد در همایش «تطور و توسعه فقه و اصول در سده اخیر حوزه» همزمان با یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت آیت الله العظمی شیخ عبدالکریم حائری یزدی(ره) گفت:
🔰 علم اصول، دانش شیعه زاد است
⚜️ در حال حاضر راهی جز تحول علوم انسانی نداریم!
💢 #علم_اصول است که دانش تولیدی و بومی ماست و از عهد حضرات معصومین(ع) این #دانش آغاز شده است و اینکه فکر کنیم که امثال شافعی بنیان گذار این علم هستند من صریحا میگویم که اشتباه است.
🔍 ادامه را بخوانید:
🌐 rashad.ir/hamayeshosool
#همایش
🆔 @Rashad_ir
📸 #گزارش_تصویری
🔰 همایش علمی تطور و توسعه فقه و اصول در سده اخیر حوزه
📌 به بهانه یکصدمین سالگشت باز تاسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت آیت الله العظمی حاج شیخ #عبدالکریم_حائری (رضوان الله علیه)
⚜️ تهران، پژوهشکده فقه و علوم انسانی
🆔 @aRashad_ir
📸 #عکسنوشت
🔰 عوامل روا و ناروا که در روش علوم دخیل اند
🔻 #كانت كه عقل را زير سئوال برد و آن را مطالعه ی انتقادی كرد، برای به زیر کشیدن عقل و ارزيابی كارآمدي و كاركرد عقل باز از عقل استفاده كرد. به هر حال انسان در مقام معرفت و فهم از سيطره و تأثير عقل رهایی ندارد يعنی عقل به حق در روش علم دخيل است. در تحصيل معرفت دينی از ساحت الهی نیز عقل به حق بايد دخالت كند و بحق نیز دخالت می كند.
🔻 پارهای دخيلها هستند كه حقاً دخيلاند ولی نابحق دخيلاند، دخالت ميكنند اما بايد پيشگيری كرد. مثلاً وضعيتهای #روانشناختی و روحی مفسر متن و محقق و مجتهد در فهم و رأی او تأثير به ما حق دارند گرچه این تاثیر علی الاطلاق و به صورت موجبه ی كليه تأثير نیست ولی اجمالاً تأثير عوامل درونی، روحی و روانشناختی و اخلاقی مفسر و مجتهد در رأی و فهم او قابل انكار نيست.
🔻 اين البته در همين حد است يعنی اينكه می توان استشمام كرد كه اين فرد عرب يا عجم است و فقه را به كلی دگرگون نمی كند اما قابل انكار نيست كه روحيات و عرف و سوابق فرهنگي فرد تأثيرگذار است و حتي وضعيت خانوادگي او اينها همه عناصری هستند كه دخيلاند، اما مهم آن است كه اين عناصری كه دخيلاند چون بحق دخيل نيستند بايد راهی برای پيشگيری از دخالت آنها پيدا كرد تا فقه به سلامت از ذهن و زبان فقيه به عرصه ی اثر و عمل منتقل شود.
💢 بریده ای از درس #خارج_اصول (مبحث روش شناسی) آیت الله علی اکبر رشاد
🆔 @Rashad_ir
14030822.mp3
13.03M
🔊 #بشنوید
🔰 #خارج_فقه_القضاء جلسه سیصد و دوم
📌 مبحث قاضی تحکیم / جلسه پانزدهم سال تحصیلی جدید
🎙 آیت الله #علی_اکبر_رشاد
📅 سه شنبه ۲۲ آبان ماه ۱۴۰۳
#صوت
#درس_خارج
🆔 @Rashad_ir