⭕️اشارۀ قرآن و علم امروز !! قرآن : « و کوهها را میخهایى (براى زمین قرار ندادیم)؟!» « والْجِبَالَ أَوْتَادًا» (نبأ/7)
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#آیهینور✨
|وَ لا تَقْفُ ما لَيْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤادَ کُلُّ أُولئِکَ کانَ عَنْهُ مَسْؤُلاً|🌱
« چیزی را که بدان علم نداری دنبال نکن زیرا گوش و چشم و قلب،همه مورد پرسش واقع خواهند شد»♥️!
🍃🌸سوره اسراء آیه (36)
.______**.💚.**______.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🛑دلالت آیه 105 سوره انبیاء بر حکومت جهانی امام زمان(عج)
🔻در سوره مبارکه انبیاء (آیات 105) مىخوانیم:
«وَلَقَدْ کَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ»
و البته ما بعد از تورات در زبور نوشتیم که همانا (مُلک و فرمانروایی)زمین را بندگان صالح من به ارث خواهند برد.
📍نکاتی مهم در مورد این آیه مبارکه:
➖«ارض» به مجموع کره زمین گفته مى شود و سراسر جهان را فرا مى گیرد.
➖«ارث» در لغت به معنى چیزى است که بدون معامله و داد و ستد به دست کسى مى افتد، ولى در بعضى موارد از قرآن کریم، ارث به تسلّط و پیروزى یک قوم صالح بر ناصالحان و در اختیار گرفتن مواهب و امکانات آنها گفته شده است.
➖«زبور» در اصل به معنى هرگونه کتاب و نوشته است ولى معمولا به کتاب «داوود» که در عهد قدیم از آن تعبیر به «مزامیر داوود» شده اطلاق مى گردد و آن كتاب نازل شده بر داوود نبیّ است که مجموعه اى از مناجاتها و نیایشها و اندرزها میباشد، این احتمال نیز وجود دارد که زبور تمام کتب آسمانى پیشین (قبل از قرآن) بوده باشد.
➖«ذکر» در اصل به معنى هر چیزى است که مایه تذکّر و یادآورى باشد ولى در آیه فوق به کتاب آسمانى موسى(ع) که همان تورات است تفسیر گردیده به قرینه این که قبل از زبور معرّفى شده است. و طبق تفسیر دیگرى «ذکر» اشاره به قرآن مجید است زیرا که در خود آیات قرآن این عنوان به قرآن گفته شده (إِنْ هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِلْعالَمِينَ_آیه 27 سوره تکویر)
و بنابر این قول، آن وقت بعد از قرآن بودن زبور با اینکه قبل از آن نازل شده عیبی ندارد، چون مراد از بعدیت، بعدیّت رتبی است نه زمانی.(والله العالم)
➖«صالح» به معنى شایسته و صلاحیت دار است و هنگامى که بطور مطلق گفته شود صلاحیّت و شایستگى از تمام ابعاد کمالی را فرا مى گیرد، شایستگى علمى، شایستگى اخلاقى، شایستگى از نظر ایمان و تقوى و آگاهى و مدیریت.
♦️ذکر این موضوع در زبور (اگر به معنى همه کتب آسمانى پیشین باشد) دلیل بر آن است که این موضوع در همه کتابهاى آسمانى به عنوان یک اصل ثابت وجود داشته است.
و اگر هم منظور از آن کتاب داوود بوده باشد شاید به تناسب آن است که حضرت داوود حکومت وسیع و پهناورى داشت که در مسیر حقّ و عدالت و منافع انسانها بود، اگرچه جنبه منطقه اى داشت و فراگیر همه جهان نبود ولى در زبور به او بشارت داده شد که یک حکومت فراگیر جهانى بر پایه آزادى و امنیّت و عدالت در انتظار جهانیان خواهد بود. یعنى عاقبت بندگان صالح الهی(ذوات قدسیه معصومین)، وارث همه میراثها و مواهب زمین خواهند شد. هم وارث حکومت مادّى و هم حکومت معنوى.
♦️در پاره اى از روایات که در تفسیر آیه فوق آمده تعبیرات روشنتر و صریحترى در این زمینه دیده مى شود. از جمله در تفسیر معروف «مجمع البیان» در ذیل آیه فوق از امام باقر علیه السلام نقل است:
«هُمْ اَصْحابُ الْمَهْدىِّ فى آخِرِ الزَّمانِ»
ایشان همان یاران مهدى(علیه السلام) در آخر الزّمان میباشند.
همان مردان و زنان خود ساخته اى که وارث همه میراثهاى زمین خواهند شد و شایستگى این رسالت بزرگ را خواهند داشت.
♦️جالب توجّه اینکه، در کتاب «مزامیر داوود» که امروز جزء کتب عهد قدیم (تورات) است عین این موضوع به تعبیرات گوناگون دیده مى شود:
♦️از جمله در مزمور 37 مى خوانیم:
زیرا که شریران منقطع خواهند شد و اما متوکّلان به خداوند وارث زمین خواهند شد، هان بعد از اندک مدّتى شریر نخواهند بود... امّا حکیمان وارث زمین خواهند شد.
♦️در همان «مزمور 37» همین موضوع به تعبیرات دیگرى نیز آمده است:
«... زیرا متبرّکان خداوند وارث زمین خواهند شد، امّا ملعونان وى منقطع خواهند شد ـ صدیقان وارث زمین شده ابداً(همیشه) در آن ساکن خواهند شد»(*)
♦️همانگونه که ملاحظه مى کنید کلمه صالحون که در قرآن آمده کلمه جامعى است که هم «حکیمان» و هم «صدّیقان» و هم «متوکّلان» و هم «متبرکان» را در بر مى گیرد.
*جمله هاى فوق، از ترجمه توراتی است که در سال 1878 میلادى توسّط مجمع ترجمه کتب مقدّسه(واقع در لندن)، به فارسى برگردانده شده است.
🤲اَللّـهُمَّ اَرِنِی الطَّلْعَةَ الرَّشيدَةَ وَ الْغُرَّةَ الْحَميدَةَ
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
*توكل_برخدا :چرا و چگونه❓*
*📜إِنْ يَنْصُرْكُمُ اللَّهُ فَلا غالِبَ لَكُمْ وَ إِنْ يَخْذُلْكُمْ فَمَنْ ذَا الَّذِي يَنْصُرُكُمْ مِنْ بَعْدِهِ وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ*
📚 آل عمران/۱۶۰
🌱اگر خداوند شما را يارى كند ، هيچ كس بر شما غالب نخواهد شد و اگر شما را خوار كند ، پس چه كسى است كه بعد از آن بتواند شما را يارى كند❓(بنابراين) مؤمنان فقط بايد بر خداوند توكّل كنند.
🌼 نتیجه👈 #توکل❗
🌳در این آیه نکته توکل بر خداوند بیان شده است و آن این که : قدرت او بالاترین قدرتهاست و «اگر خداوند شما را یاری کند هیچ کس بر شما پیروز نخواهد شد ، و اگر دست از یاری شما بردارد کیست که بعد از او شما را یاری کند»
👈.در آیه ی قبل روی سخن به پیامبر اکرم" صلّی اللّه علیه و آله" بود و به او دستور میداد ، *اما در این آیه روی سخن به همه مؤمنان است* و به آنها میگوید : همانند پیامبر ، باید بر ذات پاک خدا تکیه کنند ، و لذا در پایان آیه میخوانیم : *«و مؤمنان تنها بر ذات خداوند ، باید توکل کنند»*
*📜(وَ عَلَی اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ)*
🌷در حديث آمده است كه رسول خدا "صلى الله عليه و آله" از جبرئيل پرسيد:
*توكّل بر خدا چيست ❓*
👈جبرئيل گفت :
*🌱اينكه بدانى مخلوق ، سود و زيانى به تو نمىرساند و از غير خدا كاملًا #مأيوس شوى.*
🌼👈اگر انسان به اين درجه رسيد ، *جز براى خدا كار نمىكند و از غير خدا نمىهراسد و جز به خدا اميد ندارد* و اين حقيقت #توكّل است.
📚تفسير: نور و نمونه
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
بسم الله النور
«فَانظُرْ إِلَی ءَاثَـَرِ رَحْمَتِ اللَّهِ کَیْفَ یُحْیِ الأرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا، إِنَّ ذََلِکَ لَمُحْیِ الْمَوْتَیَ وَ هُوَ عَلَیَ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ؛
روم/۵۰»
🌸
با سلام و احترام و آرزوی سلامت و سعادت برای شما قرآنیان گرامی و خانواده ارجمندتان...
آرزوی توفیق خدمت بیش از پیش به ساحت مقدس قرآن و عترت
بهار مهدوی خجسته باد.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
📗#دائره_المعارف_قرآن_کریم📗
❤️ #زیبایى
💐زیبایى از بن فارسى « #زیب » و به معناى نیکویى، قشنگى و خوبى است.
🌈معادلهاى #کهن فارسى آن اورند، اورنگ، افرنگ و برابر عربى آن حُسْن و جَمال است .
متضاد زیبا در فارسى واژه « #زشت » است .
💐برخى در تبیین معنای #زیبایی ،آن را امری نسبی دانسته و به * #نظم و هماهنگی همراه عظمت و پاکی در شیئی که عقل و تخیل و تمایلات عالی انسان را تحریک میکند و #لذت و انبساط پدید میآورد * تعریف کردهاند .
🌈 #زیبایی از دیرباز از موضوعات مورد توجه فیلسوفان بوده است ؛ برای نمونه #ارسطو تعادل و هماهنگی اجزاء و دقیق بودن را #صفات اساسی * زیبا * شمرده است .
💐 احساس زیبایی از منظر #روانشناسی با التذاذ و نشاط ،تصور خیالی و مجموعه وسیع دیگری از فعل و انفعالات #بشری همراه است .
🌈در فلسفه #اخلاق نیز به رابطه اخلاق و هنر و زیبایی پرداخته می شود و گروهی به #پیروی از افلاطون ، ملاک خوبی را #زیبایی و هنر می دانند .
💐 هنر دوره اسلامی در تاریخ خود #متاثر از مقولات کلامی و فقهی با چالش جدی شرک زدایی مواجه شمرده شده و در نتیجه برخی از #ساحت های تجلی امر زیبا و به ویژه #مجسمهسازی ، بخش وسیعی از نقاشی و موسیقی و نیز تا اندازه زیادی مطالعات نظری مربوط به آنها امکان #ظهور نداشته و هنر اسلامی به سمت های دیگری مانند خط و تذهیب گراییده است .
🌈بحث مستقلی با عنوان * #زیبایی * در قرآن مطرح نشده است ، هر چند در خلال طرح مجموعه متنوعی از #داستانها ، وصف این جهان و اجزاء آن از جمله آسمان و زمین و ستارگان و سیارات و کوه و طبیعت با هدف #یادکردهای اندرزی ، توصیف جهان دیگر و امور مانند #بهشت و حور و غلمان و درختان بهشتی با هدف انگیزشی و ..... #اشارات فراوانی به زیبایی شده که از خلال تجزیه و تحلیل آنها میتوان به دیدگاه های کلی #قرآن درباره زیبایی دست یافت .
ادامه دارد ......
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
14.67M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تفسیر قطره ای قرآن کریم
#بقره آیه ۲۲۴
وَ لا تَجْعَلُوا اللَّهَ عُرْضَةً لِأَيْمانِكُمْ أَنْ تَبَرُّوا وَ تَتَّقُوا وَ تُصْلِحُوا بَيْنَ النَّاسِ وَ اللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
براى نيكى كردن و پروا داشتن واصلاح بين مردم، خدا را دستاويز سوگندهاى خود قرار ندهيد. همانا خداوند شنوا و دانا است.
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
(آيه ٢٢٤)
شأن نزول:
💠ميان داماد و دختر يكى از ياران پيامبر صلّى اللّه عليه و آله به نام عبد اللّه بن رواحه اختلافى روى داد، او سوگند ياد كرد كه براى اصلاح كار آنها هيچ گونه دخالتى نكند و در اين راه گامى بر ندارد آيه نازل شد و اين گونه سوگندها را ممنوع و بىاساس قلمداد كرد.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 203
تفسير:
💠اين آيه و آيۀ بعد ناظر به سوء استفاده از مسألۀ سوگند است. و مقدمهاى محسوب مىشود براى بحث آيات آينده كه سخن از «ايلاء» و سوگند در مورد ترك آميزش جنسى با همسران مىگويد، نخست مىفرمايد:
«خداوند را در معرض سوگندهاى خود براى ترك نيكى و تقوا و اصلاح در ميان مردم قرار ندهيد و (بدانيد) خدا شنوا و داناست»
سخنان شما را مىشنود و از نيات شما آگاه است (وَ لا تَجْعَلُوا اللّهَ عُرْضَةً لِأَيْمانِكُمْ أَنْ تَبَرُّوا وَ تَتَّقُوا وَ تُصْلِحُوا بَيْنَ النّاسِ وَ اللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ) .
💠به اين ترتيب سوگند ياد كردن جز در مواردى كه هدف مهمى در كار باشد عمل نامطلوبى است.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 203
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_قرآن #جلسه_241
🌷 #آیه_224 #سوره_بقره
🌸 وَلَا تَجْعَلُوا اللَّهَ عُرْضَةً لِأَيْماَنِكُمْ أَنْ تَبَرُّواْ وَتَتَّقُواْ وَتُصْلِحُواْ بَيْنَ الْنَّاسِ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
🍀 ترجمه:و خداوند را در معرض قسم های خود قرار ندهید براى اینکه نیكى كنید و تقوا پیشه سازید و در میان مردم اصلاح کنید (سوگند یاد نکنید) و خداوند شنوا و دانا است.
🌷 #لا_تجعلوا:قرار ندهید
🌷 #عرضة:در معرض دست قرار دادن
🌷 #أيمان:جمع يمين به معناى سوگند است
🌷 #تبروا:نیکی کنید از بر به معنای نیکی می آید
🌷 #تصلحوا:صلح ایجاد کنید
🌷 #بین_الناس:بین مردم
🌷 #سمیع:شنوا
🌷 #علیم:دانا
🌸 در تفاسیر متعدّد از جمله مجمع البیان و روح البیان در شأن نزول این آیه آمده است كه میان داماد و دخترِ یكى از یاران پیامبر اكرم صلى الله علیه وآله بنام عبداللّه بن رواحه اختلافى پیش آمد، او #سوگند یاد كرد كه براى اصلاح كار آنها هیچ دخالتى نكند. آیه نازل شد و اینگونه سوگندها را ممنوع ساخت. و لا تجعلوا الله عرضة لأيمانكم:و #خداوند را در معرض قسم هاى خود قرار ندهيد.کلمه «أیمان» جمع «یمین» به معناى سوگند یاد کردن است قدیم وقتی می خواستند پیمان ببندند و یا قسم یاد کنند دست راست همدیگر را می فشردند به دست راست یمین می گویند و به این خاطر به قسم #أیمان مى گویند.
🌸 برطبق این آیه #قسم را وسیله اى براى توجیه وفرار از مسئولیّت خود قرار ندهیم وبه هر مناسبتى از خداوند ونام مقدّس او خرج نكنیم، این كار خود نوعى جرأت و بى ادبى است. امام صادق علیه السلام فرمود:«لاتحلفوا باللّه صادقین و لا كاذبین» نه راست و نه دروغ، به #خدا سوگند یاد نكنید. حتی اگر می خواهید کار خوب انجام دهید قسم نخورید.(أن تبرّوا و تتقوا و تصلحوا بين الناس:براى اینکه نیکی کنید و تقوا پیشه سازید و در میان مردم اصلاح کنید قسم یاد نکنید) در حالی که خداوند حرف های شما را می شنود و انگیزه های شما را می داند (و الله سمیع علیم:و خداوند شنوای داناست)
🔹 پيام های آیه224سوره بقره 🔹
✅ #احترام نام خداوند و مقدّسات باید حفظ شود. «ولا تجعلوا اللّه عرضة لایمانكم»
✅ #قسم، نباید مانع انجام كار نیک واصلاح میان مردم قرار گیرد. «لاتجعلوا اللّه عُرضة لایمانكم»
✅ ارزش هاى والا و كارهاى خیر، نباید با بهانه هاى بى جا ترک شوند. «أن تبرّوا»
✅ به هوش باشید كه #خداوند گفتارها را مى شنود و ناگفته ها را نیز مى داند. براى هر سخن و فكرى، حسابى باز كنیم «سمیع علیم»
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh