متکبر نباش...
که شیطان به علت فخرفروشی
از بهشت رانده و لعنت شد!
📚سوره#ص - 73 - 78
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#قرائت_قرآن
-و زندگی دنیا جز بازی و هوسرانی هیچ نیست و همانا سرای دیگر برای اهل تقوا نیکوتر است، آیا تعقل نمیکنید؟
📚سوره#انعام - 32
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#قطره_قطره_نو_شدن
-اگر با خدا باشی تو را از ته چاه به اعلی درجه عزت میرساند. یوسف شدن افسانه نیست.
📚سوره#یوسف
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
« ذوالقرنینِ » قرآن کیست ⁉️🔻
قسمت (سوم) 3️⃣
♦️ باید یادآوری کرد که خود «رویای دانیال» به تنهایی با داستان ذوالقرنین قرآن مطابقت نمیکند.
🔷 در ضمن برخلاف نظرِ «تفسیر نمونه»، سدی که در تنگهی دارالا ساخته شده نه توسط کورش هخامنشی بلکه توسط شاپور اولِ ساسانی بوده که هم در سنگنبشتهی آن بنا به زبان آرامی ولی با خط پارتی وجود دارد و هم در کعبهی کرتیر. در ایرانیکا آمده است:
🔶 {دروازه «الان» در این سنگنبشته به نام شاپور یکم است که به زبان پارتی نوشته شده (فارسی و یونانی آن موجود نیستند) «ترعا الانن»، و در کتبیهی کرتیر «ببا الانن» آمده است. [دو واژهی «ترعا» و «ببا» در اصل آرامی هستند و به معنی «دروازه» میباشند}
🔷 به هر رو، تا همین دو دههی گذشته بخشی از اسلامشناسان و متکلمان اسلامی بر این باور بودند که منظور از «ذوالقرنین» در قرآن اسکندر مقدونی است.
🔶 ولی عدهای دیگر مانند علامه طباطبائی [تفسیر المیزان]، مکارم شیرازی [تفسیر نمونه]، علی شریعتی و … بر این باور بودند و هستند که منظور از ذوالقرنین در قرآن کورش هخامنشی است
🔷 با کشف سرودهای اسکندرِ سُریانی، معلوم شد که منظور از ذوالقرنین [دو شاخ] در قرآن کیست. سرودهای اسکندر به زبان سُریانی نگارش شده و خاستگاهش در شمال میانرودان [شهر اِدسا یا رُها] میباشد.
🔻 افسانهی اسکندر و سرودهای اسکندر
🔷 فولکر پوپ [Volker Popp] در بخشِ «از اوگاریت تا سامره» در کتاب «آغاز اسلام» به این موضوع پرداخته است. او توانست بر اساس یک سلسله منابع تاریخی به ویژه سرودهای اسکندر و سرانجام با اتکاء به کتاب گریت راینینک [Gerrit J. Reinink] تحت عنوانِ : „Syriac Christianity under Late Sasanian and Early Islamic rule“ توانسته تصویر نوینی از «ذوالقرنینِ» قرآن ارایه دهد.
🔻 افسانهی اسکندر به زبان لاتین
🔷 پس از مرگ اسکندر مقدونی، داستانهای فراوانی دربارهی زندگی خصوصی و سیاسی او نُقل محافل شد. داستانهایی که اساساً ساختگی بودند و کمتر مبنای واقعی داشتند. این داستانهای پر آب و تاب که حتا به اسکندر جنبهی خدایی میدادند، برای مدت طولانی به صورت شفاهی سینه به سینه انتقال داده میشدند.
🔶 سرانجام بخشی از آنها در سدهی ۴ میلادی توسط فردی به نام لولیوس والریوس پولهمیوس به زبان لاتین جمع آوری شد که بعدها به بسیاری زبانها منجمله سُریانی ترجمه گردید.
🔷 اطلاعات آمده در افسانههای اسکندر مقدونی از یک سو نه ربطی به قرآن دارند و نه ربطی به مناسبات بیزانس و ایران. افسانهی اسکندر توسط یعقوب سروجی (451 تا 521 میلادی) به صورت سرودهای آموزشی به زبان سُریانی ترجمه شد.
🔻سرودهای اسکندر به زبان سُریانی
🔷 پس از ترجمهی افسانهی اسکندر به زبان سُریانی، یک سدهی بعد، یک فردِ سوریِ گمنام که اهل شهر اِدسا یا رُها بود آن را به صورت شعر (سرود) بازنویسی کرد. علت بازپرداختِ این افسانه چه بود؟
🔶 پیش از آن که به علت بازپرداخت این سرودها توسط مسیحیان سوری بپردازم، ابتدا ببینیم که این اشعار چه داستانی را برای ما بازگو میکنند.
🔷 خلاصهی داستان بر اساس سرودهای اسکندر به زبان سُریانی توسط یک مداح گمنام:
🔶 «اسکندر در سال ۲ یا ۷ حکومتش مجمعی از سرانِ امپراتوری را فرا میخواند. در این جلسه او به درباریان اعلام میکند که میخواهد از تمام جهان عبور کند تا بدین وسیله رازهای آسمان و زمین را بکاود.
🔷 سران حاضر در جلسه میگویند که رفتن به انتهای جهان ناممکن است، زیرا برای رسیدن به این هدف باید ابتدا از ۱۱ اقیانوس نورانی گذشت، سپس آدم به باریکهای به عرض ۱۰ میل میرسد و سپس با اقیانوس متعفن و غیرقابل عبورِ “اوکهآنوس” [Okeanos] که بوی آن هر موجود زنده را که به آن نزدیک شود، از بین میبرد روبرو میشود.
🔶 با این وجود، اسکندر سفر خود را آغاز میکند. او به همراه سپاه خود به سوی اسکندریه به حرکت در میآید. او پیش از حرکت عبادت میکند و از خداوند سپاسگزاری میکند که به او دو شاخ داده که میتواند هر کس و چیز را نابود کند و بدین ترتیب از هر پادشاهی نیرومندتر شده است.
♦️ به همین علت قصد میکند که بزرگی نامِ خدا را ابدی سازد و به اطاعت مسیح در آید. آرزو دارد که مسیح، در زمان حیاتش ظهور کند و [تصمیم میگیرد] اگر چنین نشد در اسکندریه برای او [مسیح] یک تاج نقرهای و تخت پادشاهی به جا بگذارد.
ادامه دارد....🔻🔻
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
⚜سبک زندگی قرآنی
🍂به وظایف یکدیگر تعدی نکنید.🍂
🔶مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِ
بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا يَبْغِيَانِ
(#الرحمن/۱٩ و ۲۰)
🍁امام صادق عليه السلام :
«علىّ و فاطمةعليهما السلام بحران عميقان، لايبغى احدهما على صاحبه، يخرج منهما اللؤلؤ و المرجان، الحسن و الحسين عليهما السلام»
على و فاطمه عليهما السلام دو درياى عميق اند كه هيچ يك بر ديگری تجاوز نمى كند و از اين دو دريا، لؤلؤ و مرجانى چون حسن و حسين عليهما السلام خارج مى شود.
✅آری؛ اگر زن و مرد، هرکدام نقش و وظیفه ی خود را انجام دهد و در وظایف دیگری دخالت بیجا نکند، در این خانواده، فرزندان صالحی به عمل خواهد آمد.
#سبک_زندگی_قرآنی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
📒#دائره_المعارف_قران_کریم 📒
👿 #ابلیس>
👈 #علت_رانده_شدن_ابلیس
🧟♂برابر آیات قرآن، #سرپیچى ابلیس از امتثال فرمان خداوند در سجده بر آدم، موجب #رانده شدن او از مقام #قرب الهى و خوارى وى شد:
* فَسَجَدوا إِلاّ إِبلِیس ... * قَالَ فَاهبِطْ مِنهَا فَمَا یَکونُ لَکَ اَن تَتَکَبّر فیها فَاخرِج اِنّکَ مِن الصّاغِرین * ( اعراف ۱۱-۱۳)
👺#عصیان و تمرد ابلیس در استکبار و #حسد او ریشه دارد .
🧟♂دقت در آیات سوره #حجر ، از تعصب شدید وی درباره #جنس خویش در برابر ماده نخستین آفرینش #آدم پرده برمیدارد ، آنجا که به #صراحت میگوید :
من آن نیستم که برای #بشری آفریده شده از گِلی خشک ، سیاه و بدبو #سجده کنم :
* قال لم اکن لاسجد لبشر خلقته من صلصال من حما مسنون *
👺خداوند در پی این #تعصب ، او را از آن #مقام راند :
* قال فاخرج منها فانّک رجیم * (حجر ۳۳ و ۳۴)
🧟♂ برپایه روایتی از امام #زین_العابدین علیه السلام نخستین #گناهی که معصیت خداوند بدان صورت گرفت ، #کبر ابلیس بود .
👺#حسادت ابلیس در برابر کرامت ذاتی انسان که موجب #خضوع و تکریم همه فرشتگان در مقابل حضرت آدم شد ، عامل دیگر #سرپیچی ابلیس است که می توان آن را از آیات سوره #اسراء استفاده کرد :
آیا برای کسی که از #گل آفریدی ، سجده کنم ؟
چرا او را بر من #برتری دادی ؟
اگر تا روز قیامت #مهلتم دهی ،به طور قطع فرزندانش را #جز اندکی لجام زده ، به دنبال خود کشانده ، آنان را #مستاصل خواهم کرد :
* قال ءاسجد لمن خلقت طینا * قال ارءیتک هذا الّذی کرمت علیّ لئن اخّرتن الی یوم القیامه لاحتنکنّ ذریّته الّا قلیلا * ( اسرا ۶۱ و ۶۲)
🧟♂استفهام #انکاری و گفتار اعتراضآمیز ابلیس در برابر #تکریم مقام آدم ، نشان دهنده اوج #حسادت او به آدم است .
💚امام #علی علیه السلام در تبیین #استکبار ابلیس ، به تعصب و #حسادت وی اشاره کرده و او را سر سلسله مستکبران و #پیشوای متعصبان و حسودان بر آدم خوانده است .
ادامه دارد ......
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
12.05M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تفسیر قطرهای قرآن کریم
#آل عمران آیه ۱۱۸
يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا بِطانَةً مِنْ دُونِكُمْ لا يَأْلُونَكُمْ خَبالًا وَدُّوا ما عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضاءُ مِنْ أَفْواهِهِمْ وَ ما تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْآياتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ
اى كسانى كه ايمان آوردهايد! از غير خودتان همراز نگيريد. آنان در تباهى شما كوتاهى نمىكنند، آنها رنج بردن شما را دوست دارند. همانا كينه و دشمنى از (گفتار) دهانشان پيداست و آنچه دلشان در بردارد، بزرگتر است. به تحقيق ما آيات (روشنگر و افشاگر توطئههاى دشمن) را براى شما بيان كرديم اگر تعقّل كنيد.
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
(آيه ١١٨)
شأن نزول:
از ابن عباس نقل شده اين آيه و دو آيۀ بعد هنگامى نازل شد كه عدهاى از مسلمانان با يهوديان، به سبب قرابت، يا همسايگى، يا حقّ رضاع، و يا پيمانى كه پيش از اسلام بسته بودند، دوستى داشتند و به قدرى با آنها صميمى بودند كه اسرار مسلمانان را به آنان مىگفتند، بدين وسيله قوم يهود كه دشمن سرسخت اسلام و مسلمين بودند و به ظاهر خود را دوست مسلمانان قلمداد مىكردند، از اسرار مسلمانان مطلع مىشدند، آيه نازل شد و به آن عده از مسلمانان هشدار داد كه چون آنها در دين شما نيستند، نبايد آنان را محرم اسرار خود قرار دهيد.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 323
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
تفسير:
بيگانگان را محرم اسرار خود نسازيد-
اين آيه به دنبال آياتى كه مناسبات مسلمانان را با كفار بيان كرد به يكى از مسائل حساس اشاره كرده و ضمن تشبيه لطيفى به مؤمنان هشدار مىدهد، مىگويد:
«اى كسانى كه ايمان آوردهايد!
غير از هم مسلكان خود براى خود، دوست و همرازى انتخاب نكنيد، و بيگانگان را از اسرار و رازهاى درونى خود با خبر نسازيد»
(يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا بِطانَةً مِنْ دُونِكُمْ لا يَأْلُونَكُمْ خَبالاً) .
هرگز سوابق دوستى و رفاقت آنها با شما مانع از آن نيست كه به خاطر جدايى در مذهب و مسلك آرزوى زحمت و زيان شما را در دل خود نپرورانند، بلكه «پيوسته علاقۀ آنها اين است كه شما در رنج و زحمت باشيد» (وَدُّوا ما عَنِتُّمْ) .
آنها براى اين كه شما از مكنونات ضميرشان آگاه نشويد، و رازشان فاش نگردد، معمولا در سخنان و رفتار خود مراقبت مىكنند، و با احتياط و دقت حرف مىزنند، ولى با وجود اين «آثار عداوت و دشمنى از لابلاى سخنان آنها آشكار است» (قَدْ بَدَتِ الْبَغْضاءُ مِنْ أَفْواهِهِمْ) .
خلاصه اين كه خداوند بدين وسيله طريقۀ شناسايى باطن دشمنان را نشان داده، و از ضمير باطن و راز درونيشان خبر مىدهد و مىفرمايد: «آنچه از عداوت و دشمنى در دل خود پنهان كردهاند، به مراتب از آنچه بر زبان مىآورند بزرگتر است» (وَ ما تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ) . سپس اضافه نموده: «ما براى شما اين آيات را بيان كرديم، كه اگر در آن تدبّر كنيد» به وسيلۀ آن مىتوانيد دوست خود را از دشمن تميز دهيد، و راه نجات را از شرّ دشمنان پيدا كنيد (قَدْ بَيَّنّا لَكُمُ الْآياتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 324
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh