⚡️رویارویی "اُموی - علوی" در قاره سیاه معاصر؛ از رسم «تمخریت» اُموی تا «تعجبون» تیجانی
✍️ به قلم: سید علی بطحائی
https://eitaa.com/muslimnair مُسْلِمْنا
◾️ساکنان شمال و غرب قاره آفریقا شبیه شمال سرسبز ایران، اسلام آوردن خود را مدیون فتوحات مسالمت جویانه علویان و مهاجرت و مجاهدت فرهنگی آنها می دانند. برای خنثی سازی این دستاورد تاریخی، اُمویان و اتباع فکری آنان با طراحی رسمی خرافی با اسم تمخریت (Tamkharit) در روز عاشورا سعی در کم فروغ سازی، این مشعل فروزان کردند. در یادداشت پیش رو به بیان نکاتی در مورد رسم «تمخریت اُموی» در شب و روز عاشورا به عنوان رسمی مجعول و پادزهر آن یعنی رسم علوی «تعجبون» که توسط فرقه های صوفی بویژه تیجانیه و شاخه نیل ازرق آن اجرا می شود اشارتی خواهیم داشت.
◾️ یکم. در شمال این قاره بویژه کشورهای مغرب عربی، سودان، بورکینوفاسو، سنگال و... روز عاشورا اشتهار به «تَمخَریت» دارد. این واژه به «ولوف» و به معنی پایان دوستی با اهل بیت (ع) و یا سرکشی نسبت به دوستی آنان ترجمه و برای روز عاشورا در آن مناطق علم شده است. برگزاری یک سری برنامههای غیرمشروع که هر بیننده منصفی یقین می کند که تمام این مراسم ها، برای دوری مردم از واقعه کربلا و کم فروغ کردن نهضت حسینی است.
❌ به عنوان نمونه در شب عاشورا پاره ای از جوانان لباس زنانه پوشیده و زنان نیز البسه مردانه به تن می کنند و به طور گروهی در کوی و برزن گردهم آمده و به رقص و پایکوبی وشادی می پردازند. طنازی های دلقک ها و دزدی و باور به اینکه در عاشورا دزدیدن حلال است (رفع القلم) به کوچه و خیابان آمده و اموال مردم را به شوخی و جدی سرقت می کنند و در پایان دزدان غنیمت شماری می کنند!!!
❌ ذبح گاو، کتک زدن آن و حتی در مواردی نادر احتراز از آب دادن پیش از ذبح در جلوی مساجد از رسوم عجیب در آن مناطق است که هیچ وجه شرعی برای آن بویژه آزار شدید مذبوح پیش از ذبح وجود ندارد. نکات فوق گوشه ای از آداب غیر اسلامی تمخریت اموی است که گزارش های اسف بار دیگری در برپایی این مراسم وجود دارد. این رسم به صورت جسته و گریخته در برخی کشورهای آفریقا اجرا و علمای طراز اول اهل سنت هرگز بدان روی خوشی نشان نمی دهند و از این رو قاطبه اهل سنت از آن بیزارند.
◾️دوم:
از آن سو تحت تأثیر جنبش های اصلاحی و تلاشهای احیاگران در قرن جدید و واکنش های تصوف در جایگزینی و حذف این رسم غلط اموی در حال برگزاری است. به عنوان یک نمونه پاره ای از دانش آموختگان مؤسسات قرآنی مشهور به «دارا» با راه انداختن تجمعات و با تأکید بر ذکر جلی «تعجبون» و استعانت مالی از مردم برای کمک به نیازمندان و اطعام فقرا در روز عاشورا، صحنه های انفاق به نیازمندان و تعجب از برپایی این رسم را جایگزین آن کرده اند. امروزه «تعجبونی های علوی» با کوبیدن درب منازل و تکرار پربسامد این ذکر جلی، کمکهای مردمی را برای مستمندان جمع آوری میکنند. در مورد وجه تسمیه رسم «تعجبون» دو گزارش نقل شده است؛
یکم؛ پافشاری بر عبارت قرآنی تعجبون اشاره به آیه نهم سوره کهف که میفرماید: (أَمْ حَسِبْتَ أَنَّ أَصْحابَ الْکَهْفِ وَالرَّقیمِ کانُوا مِنْ آیاتِنا عَجَباً) محدثین شیعه و سنی برآنند که این آیه ای است که رأس مبارک امام حسین ع بر فراز نیزه در کوفه تلاوت فرمودند. ذکر بلند «تعجبون»، مردم را به یاد واقعه کربلا میاندازد. البته این سخن و ذکر مبتنی بر آن است که این مردم از واقعه عاشورا اطلاعاتی داشته باشند و اگر از جنایت کربلا اطلاع داشته باشند، اعمال دیگر از قبیل رقص و شادی را انجام نخواهند داد.
دوم: این اصطلاح اشاره به آیه ۵۹ سوره «نجم» دارد؛ چون تعجبونی ها در ابتدای مراسم خود این سوره را میخوانند و وقتی به آیه {أفَمِن هَذا الحَدیثِ تَعجَبُون}میرسند، کلمه «تعجبون» را بلند تکرار کرده و به صورت گروهی در کوی و برزن حرکت خود را آغاز میکنند.
◾️سوم
آنچه اشاره شد، گوشه ای از این رویارویی دو جریان در قاره سیاه است. نقش تیجانیه در جایگزینی رسم جدید بی بدیل است. تصوف با بن مایه های محبت به اهل بیت (ع) هر رسم مخالف با بی احترامی به آنها را اصلاح می کند. با توجه به فعال بودن دو نبرد جریانی در قاره آفریقا و عدم گزارش مستند و میدانی از این رویارویی، پیشنهاد تنظیم گزارش های مستند، مکتوب و تصویری از این رسم به طلاب ارجمند، دانشجویان، تاریخ و ملل پژوهان را مورد تأکید قرار می دهیم.
🔰https://eitaa.com/Tashayo
13.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 ماجراي شيعه شدن دو تن از اهل سنت شافعي مذهب اهل سومالي
🔹بسيار جالب است. توصيه ميشود با حوصله ببينيد و زيرنويسهاي آن را کامل بخوانيد.
🔰https://eitaa.com/Tashayo
⭕️ سخن شگفت استاد دانشگاه کمبریج درباره شیخ فضل الله نوری!
🔰 پیتر آوری، استاد تاریخ دانشگاه کمبریج:
1️⃣ شیخ فضل الله، حاکمیت را از آن خداوند میدانست؛ نه از آن شاه!
2️⃣ اعدام شیخ، یکی از کارهای زشت و تندورانه مشروطهخواهان است.
3️⃣ شیخ فضل الله، مرد دانشمند و افتادهای بود.
🔹 پیتر آوری (Peter Avery)، ایران شناس انگلیسی، در برابر کسانی که شیخ شهید را به شاه پرستی و یا حسدورزی به سیدین طباطبایی و بهبهانی متهم میکنند، به وضوح از "دانش" و "افتادگی" و اعتقاد شیخ به "حاکمیت قوانین اسلام بر جامعه" سخن میگوید. بر پایه دیدگاه این دانشمند اروپایی، شیخ، نماینده آن مکتب فکری است که حق حاکمیت را نه بر مبنای استبداد شاهی قبول داشت و نه بر مبنای حاکمیت لیبرالیستی؛ بلکه حق حاکمیت را مخصوص خداوند میدانست. این نظریه، خط بطلانی است بر گفتار کسانی که شیخ را به تکبر، استبدادخواهی و شاهبازی متهم میکنند.
▪️[نکته: بایستی نظریه شیخ شهید (ره) مبنی بر ولایت فقیه و حاکمیت فقها نیز در راستای اعتقاد ایشان به حاکمیت دینی تفسیر گردد].
📚 منبع: کتاب تاریخ معاصر ایران، اثر پیتر آوری، ترجمه محمد رفیعی مهرآبادی، موسسه مطبوعاتی عطائی، تهران ۱۳۶۳، ص ۲۵۱.
🌐 eitaa.com/monzer_ir
🔰https://eitaa.com/Tashayo
ملاحظاتی بر بیانیه استاد علیدوست.pdf
370.4K
✍️ ملاحظاتي بر بيانيه آيت الله ابوالقاسم #عليدوست با عنوان "دفاعی عقیم و پرهزینه" (درباره مقایسه اوضاع حکومت امیرالمومنین #علی(ع) و نظام جمهوری اسلامی)
🔰https://eitaa.com/Tashayo
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✍️#شبهه_افکنی دباره امر به معروف و نهی از منکر در فضای مجازی
به تازگی سخنانی به شکل بریده از شهید #مطهری در فضای مجازی منتشر شده با این بیان:
«امر به معروف و نهی از منکرهای ما ... در حول و حوش موی سر و دوخت لباس مردم بوده است! ... بهتر اینکه ما جاهلها امر به معروف و نهی از منکر نکنیم»!
این عبارات بدون توجه به متن کامل سخن ایشان در واقع مستندی برای تقبیح امر به معروف و نهی از منکر به ویژه در امر کشف حجاب است.
👈 اما واقعیت و اصل سخن استاد شهید:
این سخنان را استاد شهید مطهری در سال 1348ش. دربارۀ جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در قیام امام حسین(ع) بیان کرده است. از دیدگاه ایشان، در میان سه عامل (1) امتناع از بیعت با یزید (2) پذیرش دعوت کوفیان (3) امر به به معروف و نهی از منکر، همین عامل سوم، مهمترین عامل قیام حضرت بوده است.
سخنان ایشان درباره اهمیت این عامل عمیق و پردامنه است و در این بخش (که قدری کاملتر از کلیپ بریده شده از سخن ایشان است) پیداست که ایشان بر دو نکته تأکید میکند:
یک) ضرورت کسب آگاهی و شناخت پیش از امر به معروف و نهی از منکر؛
دو) توجه به ریشۀ منکر.
این هر دو سخن قطعا در هر موقعیت و هر موضوعی میتواند صحیح به شمار آید؛ اما متن سخن استاد شهید در واقع تأکید بر این است که امام حسین(ع) بر اساس بصیرت و شناخت عمیق در تقابل با یزید، به سراغ ریشۀ ظلم و فساد رفت.
📚کتاب حماسه حسینی، ج1، ص213-225
✍️حامد منتظري مقدم
#امر_به_معروف و #نهی_از_منکر
#فلسفه_قیام_امام_حسین(ع)
🔰https://eitaa.com/Tashayo
🔻 نقش #رسانه
مالکوم ایکس:
«اگر مراقب نباشید رسانهها با شما کاری خواهند کرد که از مظلوم متنفر باشید و به ظالم عشق بورزید»!
🔸 مالکوم ایکس، رهبر مسلمانان سیاهپوست آمریکا بود که رهبر انقلاب در کنفرانس حمایت از انتفاضه فلسطین، از او با عنوان «شهید» یاد کردند.
https://eitaa.com/joinchat/2868183226Cfce63ae436
🔰https://eitaa.com/Tashayo
🔻جنگ جهانی رسانه !
حتی اگر در یک روستای دور افتاده در کنیا هم که باشید؛ برای شما پنل خورشیدی و دیش ماهواره فراهم میکنند؛ تا کنترل ذهنی رسانه ای را برای همه بطور یکسان رقم بزنند.
https://eitaa.com/joinchat/2868183226Cfce63ae436
🔰https://eitaa.com/Tashayo
🔹#در_مکتب_اهلبیت(علیهم السلام)
«اُفتادگی آموز اگر طالب فیضی ...»
🔸محمدبنمسلم، از برجسته ترین اصحاب امام باقر(ع) و امام صادق(ع), مردي ثروتمند و صاحب جلال بود.
او همينکه از سوي امام باقر(ع) فرمان يافت: «فروتني کن»، زنبيلي از خرما را جلوي درِ مسجد گذاشت و شروع به خرمافروشي کرد. خويشانش آمدند و به او گفتند: «ما را رسوا کردي»! او گفت: «مولايم به من فرماني داده، پس تا اين زنبيل خرما را نفروشم، رها نميکنم». خويشانش گفتند: «حال که رها نميکني و ميخواهي چيزي بفروشي، پس (لااقل) ميان آسيابانها بنشين (و آرد بفروش)». سپس آسيابي به او دادند، و او بر درب آنجا (مسجد و يا محلّ آردفروشها) مينشست و آرد ميکرد (و ميفروخت).
محمد بن مسلم در منابع به عنوان طحان (آسیابان) شناخته میشود.
📚طوسي، اختيار معرفة الرجال، ج1، ص388-389
#امام_باقر(ع)
#محمد_بن_مسلم
#تواضع
🔰https://eitaa.com/Tashayo
🔻کشور مال من و پسرم است
🔹اسدالله علم وزیر دربار شاه در خاطراتش نوشته است:
«کاخ کیش را به نام شخصی شاه ثبت کردم شاه سند را پیش من پرتاب کرد و فرمودند: مگر میخواهی فقط یک وجب خاک ایران مال من باشد؟ تمام ایران مال من است. اصلاً من هیچ چیز دیگر برای خودم نمیخواهم پسر من هم اگر شاه مقتدری شد همه چیز مال اوست...»
📚منبع: خاطرات علم، ج۲، ص265
https://eitaa.com/joinchat/2868183226Cfce63ae436
🔰https://eitaa.com/Tashayo
📡 دفتر ارتباطات فرهنگی به مناسبت سالگرد شهادت امام سجاد ع برگزار میکند
گفتگوهایی پیرامون فعالیتهای امام سجاد ع در زمینهسازی تمدن اسلامی
📋 شنبه 1402/5/21 از ساعت 18:30
🗂 موضوع برنامهها:
◾️نقش امام سجادع در احیای تمدن اسلامی
💡 کارشناس: حجتالاسلام والمسلمین دکتر حامد منتظری مقدم؛
عضو هیآٔت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
📡 رسانه شوید
🔶 نشانیهای ورود به جلسه👇
🌐 https://tekye.net/tekye/live/3856
جدیدباترافیکرایگان👆
🌐http://dpfqom.iki.ac.ir/live
🌐https://heyatonline.ir/kanoon.tolloe
🌐 https://www.aparat.com/dpfqom/live
@difqom
https://eitaa.com/difqom
🏴https://eitaa.com/Tashayo
📚 تاریخ قیام و مقتل جامع سید الشهدا
(در دو جلد)
💠 تأليف: گروهی از تاریخ پژوهان
زير نظر: استاد مهدي پيشوايي(ره)
🔵 برخی از موضوعات مطرح شده در جلد اول:
🟠 بخش اول: فصول مقدماتی
1️⃣ سیری در مقتلنویسی و تاریخنگاری عاشورا از آغاز تا عصر حاضر
2️⃣ سیری در ادوار زندگی و شخصیت امام حسین علیه السلام
3️⃣ ریشههای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی قیام امام حسین علیه السلام
4️⃣ فلسفه قیام امام حسین علیه السلام
🟠 بخش دوم: امام حسین و معاویه
1️⃣ موانع قیام امام حسین بر ضد معاویه
2️⃣ مواضع امام حسین در برابر حکومت معاویه و مبارزات سیاسی آن حضرت
3️⃣ قضیه ولیعهدی یزید
🟠 بخش سوم: نهضت عاشورا از آغاز تا ورود امام حسین به کربلا
1️⃣ امام حسین در مدینه
2️⃣ امام حسین در مکه
3️⃣ ساختار سیاسی مذهبی کوفه
4️⃣ امام حسین در راه کوفه
🟠 بخش چهارم: امام حسین در کربلا
1️⃣ از ورود امام به کربلا تا روز عاشورا
2️⃣ رویدادهای روز عاشورا تا شهادت بنیهاشم
3️⃣ مبارزه و شهادت بنیهاشم
🔵 برخی از موضوعات مطرح شده در جلد دوم:
1️⃣ حوادث پس از عاشورا
2️⃣ اهل بیت علیهم السلام در مسیر شام
3️⃣ تداوم نهضت حسینی به رهبری امام سجاد علیه اسلام
4️⃣ پیامدهای قیام عاشورا
5️⃣ مباحث پیرامونی نهضت عاشورا پژوهشی در اربعین سیدالشهدا
6️⃣ فلسفه عزاداری امام حسین علیه السلام
7️⃣ پرسش و پاسخهای عاشورایی
8️⃣ شرح حال و زندگینامه اصحاب امام حسین علیهم السلام
👈 مشاهده و خرید اینترنتی جلد اول
👈 مشاهده و خرید اینترنتی جلد دوم
@iki_ac_ir
🔰 https://eitaa.com/Tashayo
مشاغل اصحاب و راویان.pdf
459.7K
👈مقاله پژوهشي زير عنوان:
«مشاغل اصحاب و راويان ائمه اطهار(ع) تا پايان غيبت صغري»
تأليف: مجيد افلاکيان و استاد مهدي پيشوايي(ره)
🔰 https://eitaa.com/Tashayo
نهايي-مصاحبه با استاد منتظري مقدم.pdf
136.9K
🔹متن مصاحبه مندرج در مجموعه
نکوداشت استاد برجسته تاريخ مرحوم حجتالاسلام و المسلمين مهدي پيشوايي
✔️تاريخ وفات: 23 مرداد 1400
✔️يادش را با قرائت فاتحه گرامي ميداريم.
🔰 https://eitaa.com/Tashayo
✴️بخشي از مصاحبه بالا👆
♦️سوال: از ویژگیها وتواناییهای علمی استاد پیشوایی بفرمایید؟
🔹...استاد پيشوايي در امور علمي سعي ميکرد که به شکل متوازن، هم به يافتههاي دانش تاریخ و هم به ارزشها و هنجارهاي اجتماعي، متعهد باشد. گاهي ايشان با تعبيري طنزآلود ميگفت: «کار ما شبيه بندبازي است»؛ يعني مسير ما، مانند يک «بند»، نازک و لغزنده است. اساساً يکي از امتيازات مهم ايشان، برخورد متعادل و متوازن با «يافتههاي تاريخي» و «هنجارهاي اجتماعي» است... بهخصوص در مقتل جامع... پيداست که ايجاد توازن ميان يافتههاي تاريخي و هنجارهاي اجتماعي، نيازمند اِشراف و آگاهي به هر دو جنبه است. مرحوم پيشوايي تا حدّ بسيار زيادي اين اشراف و آگاهي را داشت...
نکتهها و خاطرات زيادي در اين باره هست که چند موردش را عرض ميکنم:
يک مورد، دربارة شهادت دختر خردسال امام حسين(ع) ... است. در جلد دوم مقتل جامع، ماجراي شهادت اين دختر بر اساس گزارش کامل بهايي آورده شد. بعد در گزيده مقتل، يکي- دو تا پاورقي تکميلي دربارة منبع گزارش و نام رقيه، اضافه شد. يادم هست گاهي صحبت ميشد که برخي بحث ميکنند و مقاله مينويسند که امام حسين(ع)دختري به اين نام نداشته است. ايشان با توجه به حساسيت نسبتاً زياد اين بحث و بازخوردها و آثار فرهنگي و اجتماعي آن، ميگفتند: «الآن، پرداختن به اين، اولويت و ضرورتي ندارد»؛...
مورد ديگر، دربارة کيفيت شهادت حضرت عباس(ع) است. در جلد اول مقتل جامع، اين ماجرا به نقل از منابع کهن تاريخي به اين شکل آمد که حضرت عباس همراه با امام حسين(ع) (براي آوردن آب) عازم ميدان شدند و در ادامه، نقل مشهور فعلي که امام حسين(ع) از برادرش عباس خواست که به ميدان برود و آب بياورد، بررسي و نقد شد. يادم هست که مرحوم پيشوايي ميگفتند: در مجلسي، آقايي به ايشان اشکال کرده بود که شما نقل مشهور در شهادت حضرت عباس(ع) را نبايد تضعيف ميکرديد؛ با اين استدلال که «الآن چهارصد سال است که اين روضه به همين شکل خوانده ميشود». مرحوم پيشوايي ميفرمود: من به آن آقا گفتم: «خب چهارصد سال هم به همين شکل که معتبرتر است و ما نوشتيم، ميخوانند و انشاءالله درست ميشود».
مورد سوم: ايشان نقل ميکردند يکبار در راديو معارف، دربارة يکي از امامزادهها که در يکي از شهرستانهاي مذهبي گنبد و بارگاه مفصلي دارد، من سند و اعتبارش را ترديد کردم. ميگفت: بلافاصله موج تماسهاي تلفني سرازير شد که شما چرا در سند اين امامزاده ترديد کرديد؟! ايشان ميگفت: ديگر تصميم گرفتم در رسانه، دربارة امامزادهها بحث نکنم و هر وقت سؤالي ميشد، ارجاع ميدادم به علما و امام جمعة همان منطقه.
🔰 https://eitaa.com/Tashayo
يادنامه استاد مهدي پيشوايي.pdf
3.71M
🏴📚 متن کامل يادنامه استاد مهدي پيشوايي (رحمة الله عليه)
🔰 https://eitaa.com/Tashayo
♻️ #تاريخيگري و پيامدهاي آن (6):
دربارۀ: «...#ذائقۀ_عزاداري ها...»؟!
🔹 حدوداً یک سال و اندی پیش همین جا نوشتاری را زیر عنوان: «از ذائقه عزاداري هايمان مراقبت کنيم...» به اشتراک گذاشتم. در آن نوشتار، سخن از این بود که در #آسيبشناسی #عزاداری های محرم حسینی، يک نکتۀ مهم، تغيير ذائقه و علاقۀ عزاداران به سوی شنيدن مصيبتهای «ناشنيده» و #روضه های «مکشوف» است. دیگر بسیار کم اتفاق می افتد که با شنیدن یک عبارت کوتاه و حزن انگيز مقتل –گرچه تکراری- اشکها جاری شود؛ حتما باید جزئيات دريدن ها و بريدن ها را (از زبان قال و حال و...) در قالبی «نو» بشنویم که حال پیدا کنیم!
🔹در آن نوشتار، سخن از این بود که در زمانه¬ای که يک شبهۀ بينهايت خطرناک اين است: «حادثة عاشورا #اسطوره است»؛ متأسفانه اضافه کردن هر سالۀ روضه ها و ذکر مصيبت ها و زبان حال ها، عملاً خوراک همين شبهۀ به شدت خطرناک است.
🔸اکنون در ادامۀ هشدارهای «#تاریخی_گری» سخن در این است:
این دیوار قطوری که ما اهالی تاریخ (به ویژه حوزوی) به دور خود کشیده ایم، با دغدغه های سراسر علمی و خاص خودمان؛ متأسفانه راهی دراز داریم تا تأثیر بر اهالی وعظ و منبر و مجالس عزای حسینی...؛ تا چه رسد تا تأثیر بر ذائقۀ عزاداران!!!
🔸در ایام محرم امسال، توفیق شد در یک برنامه زنده از رسانه ملی، بسیار مختصر انجام وظیفه ای شد. در حاشیۀ آن برنامه، یکی از عوامل برنامه سؤال کرد: «آیا ماجرای حضرت #رقیه دختر امام حسین(ع) سند دارد»؟ فی الجمله پاسخش را دادم و به تفاوت موجود میان سند ماجرا و آنچه که اکنون در محافل شهرت یافته اشاره کردم. اما برایم مایۀ شگفتی بود که تردیدافکنی های ما اهالی تاریخ تا کجاها پیش رفته است؟
اما آیا ما اهالی تاریخ به «حالِ» دختران کم سنّ و معصومی فکر کرده ایم که «رقیه» نام دارند یا در دبستان و مدرسه هایی با همین نام تحصیل می کنند؟! به راستی با این دغدغه های علمی خودمان چه چالشی را به روح و روان ایشان می افکنیم؟!...
✍️حامد منتظري مقدم
🔰https://eitaa.com/Tashayo
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 مناظره مهدی حسن در دانشگاه آکسفورد و دفاع از اسلام
@jahad_tabein
🔰https://eitaa.com/Tashayo
✅ دربارۀ دعای هر روز ماه #صفر (یا شدید القوی و یا شدید المحال...):
🔹یکی از اساتید فاضل و همراه کانال نسبت به مستند بودن این دعا تذکری دادند که باعث شد بنده جستجو و مراجعه ای داشته باشم.
نتیجه آن که:
🔹مرحوم حاج شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان این دعا را به نقل از «محدث فیض و غیره» نقل کرده و تا جایی که بنده دسترس داشتم، نتوانستم منبع مزبور را پیدا کنم.
🔹اجمالا اینکه ادعیه و زیارات بعضا به نقل از ائمه (مأثوره) و بعضا به انشاء و ابداع علماء (با اقتباس از روایات) است که در این میان، قطعا ادعیه و زیارات منقول از ائمه (مأثوره) ثواب بیشتری دارد؛
🔹همچنین در مواردی که روایتی از معصوم همراه با ذکر ثوابی خاص نقل شود، حتی اگر نقل قوی نباشد، از باب «رجاء» (امید به ثواب) میتوان به آن عمل کرد.
اما در مثل دعای یادشده که سخن از روایتی در میان نیست (تا جایی که جستجو شد) ظاهرا احتیاط این است که به نیت ذکر مطلق (نه دعای خاص و مستحبی ماه صفر)، می توان قرائت کرد.
🔹نکته آخر اینکه عبارت «...اکفنی شر خلقک» در بخشی از دعای یادشده با عبارات مشابه نقلهای متعددی در روایات دارد. چنانکه نقش انگشتر امام صادق (علیه السلام) طبق روایتی چنین بوده است: «اللهم أنت ثِقَتي فَقِني شرَّ خلقك» (خدایا تو تکیه گاه من هستی؛ پس مرا از شر خلق خود حفظ کن) (الكافي ج 6 ص 473).
✍️حامد منتظري مقدم
👈 از نکات ارسالی دوستان در اصلاح و تکمیل این پیام استفاده میکنیم.
🔰https://eitaa.com/Tashayo
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 مستندی از کودتای ۲۸مرداد ۱۳۳۲
👈 این مستند تاریخی را از دست ندهید. بسیار دیدنی است.
🔰https://eitaa.com/Tashayo
🌸 سخن پُرمهر و محبت امام #باقر(ع) با شیعیان و سفارشی مهم:
🍀امام صادق(ع) گوید: من و پدرم امام باقر(ع) وارد #مسجدالنبی(ص) شدیم. من برخی از #شیعیان را میان مرقد و منبر پیامبر (روضۀ شریفه) دیدم. آنان را به پدرم نشان دادم. پس پدرم به سوی آنان رفت, به آنان #سلام کرد و فرمود: «به خدا سوگند من بوی شما و روح و روان شما را دوست دارم؛ پس مرا با #پرهیزگاری و #کوشش خود یاری کنید... هنگامی که #بنده ای را #امام خویش قرار میدهید، به او تأسی کنید...»
(الکافي، ج8، ص240) .
✍️ چند نکته درباره این حدیث:
یک) امام باقر(ع) پس از حضور در مسجد النبی(ص) هنگامی که متوجه حضور شیعیان شد، نزد ایشان رفت؛ ظاهرا این اقدام حتی پیش از رفتن نزد مرقد پیامبر(ص) بود. همچنین امام منتظر نماند تا شیعیان نزد او بیایند؛
دو) امام در سلام دادن به شیعیان تقدم جست؛ منتظر نشد به او سلام کنند؛
سه) ابتدا با بیانی بسیار عاطفی اعلام کرد: من «بو» و «روح و روان» شما را دوست دارم؛ شاید معادل امروزی: «من عاشق شما هستم»؛
چهار) در سفارشی بسیار مهم، از آنان خواست با پرهیزگاری و کوشش، او را یاری کنند (...فأعينوا (فأعينوني) مع هذا بورع واجتهاد...)؛ تعبیر «یاری کنید» کاملا مهرآمیز و به دور از ادبیات دستوری است؛
پنج) در تأکید بر آن سفارش مهم، خود را «بندۀ» (خدا) و «امام» (پیشوای) شیعیان معرفی کرد (...إذا ائتممتم بعبد فاقتدوا به (فليعمل بعمله)...) و پرهیزگاری و کوشش (در بندگی) را راه و رسم خود خواند و از شیعیان خواست (بیان امام به گونه ای است که اگر جسارت نباشد، میتوان گفت «التماس کرد») که به او تإسی کنند و پرهیزکار و کوشا باشند.
🔰https://eitaa.com/Tashayo
🖊تاریخ ورود و توقف #اسرای اهل بیت(ع) در #شام
✳️ بر اساس نقلهاي تاريخي، ورود اسیران و سرهاي شهيدان به شام همزمان در روز اول ماه #صفر بوده است.
❇️ گزارشهاي تاريخي دربارة مدت اقامت اهلبيت در دمشق، مختلف است. روی هم رفته ميتوان گفت که مجموع حضور اهلبيت در خانه مخروبه (خرابة شام) و سپس در يكي از خانههاي قصر، حدود ده روز بود؛ بهويژه با توجه به اينكه اقامت بيشتر آنان، برای يزيد زیان بار بود و سبب بروز نارضايتی ها و انتقادهای بيشتر از دستگاه حاكم ميشد. ازاينرو يزيد باشتاب آنان را رهسپار مدينه كرد.
📚برگرفته از مقتل جامع سید الشهداء, ج2
🔰https://eitaa.com/Tashayo
آیا ماه صفر نحس است؟
استاد یوسفی غروی:
حدیثی را به پیغمبر اکرم نسبت میدهند که ایشان فرمودند: «من بشرنی بخروج صفر فله الجنة». و از این استفاده کردهاند که پس ماه صفر نحس است که پیامبر بهشت را برای کسی قرار داده که به خروج از این ماه بشارت دهد. اما صحیح آن «من بشرنی بخروج آذار» هست و این تحریف شده است به «من بشرنی بخروج صفر». «آذار» از ماههای رومی است. جریان این حدیث این است که اهل قبا به پیامبر پیشنهاد داده بودند که روزهای شنبه را به آنها سر بزند و این حدیث مربوط به همین دیدارهاست. پیامبر برای اینکه نشانهای به مؤمنان بدهد تا در نزاعهای پس از او (در اینجا نزاع ابوذر با خلیفۀ سوم) حق را گم نکنند در مسجد قبا به اصحابش فرمود: «اولین کسی که هم اکنون بر شما وارد میشود مردی از اهل بهشت است». کسانی که این مطلب را شنیدند از یک در مسجد خارج شدند تا از در دیگر وارد شوند تا مصداق این حدیث باشند. پیامبر که از این موضوع آگاه بودند به اصحاب داخل مسجد فرمود: «انه سیدخل علیکم جماعة یستبقون فمن بشرنی بخروج آذار فله الجنة؛ هم اکنون عدۀ زیادی وارد میشوند و کسی که مرا به پایان ماه آذار خبر دهد از اهل بهشت است». ابوذر در بین کسانی بود که وارد مسجد شده بودند. پیامبر از آنان پرسید اکنون در کدام یک از ماههای رومی قرار داریم؟ فقط ابوذر بود که گفت یا رسول الله از ماه آذار خارج شدهایم. و این گفتۀ پیامبر به خاطر این بود که مردم به محق بودن ابوذر پی ببرند و اصلاً ربطی به ماه صفر و نحوست آن ندارد.
عدهای از علمای ما مخصوصاً علمای اخلاق ما از جمله مرحوم نراقی پدر و پسر اعتقاد به نحوست و سعد ایام را جز شرک خفی دانستهاند. یعنی اگر کسی معتقد باشد خود این روزها و ماهها مؤثر در سعد و نحس زمان باشد مرتکب شرک خفی شده است. اما آنچه در قرآن آمده است به خاطر این است که در بعضی روزها عذاب الهی نازل شده است، نه اینکه چون آن روز نحس بوده است عذاب الهی نازل شده است، بلکه چون در آن روز عذاب نازل شده تعبیر به نحس بودن داریم.
#صفر #نحوست
@chsiqs
🔰https://eitaa.com/Tashayo
#جشن_عاشورا در #مراکش از نگاهی دیگر:
🔹در همین کانال در تاریخ 12 مرداد، کلیپی درباره جشن عاشورا در مراکش ارائه و سپس در توضیح آن نوشتاري زير عنوان: «رویارویی "اُموی - علوی" در قاره سیاه معاصر؛ از رسم #تمخریت اموی ...» بازنشر شد.
🔹کمي پس از آن، پيامي متفاوت از دوست فاضل آقاي دکتر شفيعي دریافت کردم. ضمن تشکر از ایشان، خلاصه پیام شان این بود که جشن عاشورا در مراکش بر اساس رسمي کهن مانند عيد نوروز نزد ايرانيان است؛ البته به حديثي نبوي که جعلی هست، نیز استناد ميکنند؛ اما قصدشان شادي به جهت شهادت امام حسين(ع) نيست.
🖊حال دو نکته:
🔸يک) به نظر میرسد که هر دو دیدگاه قابل جمع است:
در مراکش جشن عاشورایی از دوران کهن (پیش از اسلام) وجود داشته و در دوران اخیر؛ چه بسا پس از کم رنگ شدن، با حمایت آشکار یا پنهان اموی مسلک های این دوران، با رسمی دیگر به نام «تمخریت» آمیخته و احتمالا احیا شده است. شاید مردم عادی مراکش که در این جشن شرکت میکنند، اصلا توجهی به همزمانی این جشن با روز پُرمصیبت اهلبیت در عاشورای محرم سال 61ق نداشته باشند؛ اما اموی های این دوران، آن را در تقابل با سوگ و مصیبت دانستن آن روز، معرفی و تبلیغ می کنند؛
🔸دو) مغرب (مراکش) از سال 172ق تا حدود سال 370 تحت حکومت شیعی ادریسیان (از نوادگان امام مجتیی ع) و سپس تمامی شمال آفریقا از سال 297 تا 567ق تحت حکومت بسیار قدرتمند شیعی فاطمیان بود که همچون آل بویه، عاشورا را تعطیل و روز عزای عمومی اعلان کردند. در این حال پس از فاطمیان، در طول قرن ها، تشیع زدایی گسترده ای در این مناطق رخ داد.
اینجاست که از سویی باید به کم کاری تاریخی در معرفی عاشورای حسینی به ویژه در منطقه مغرب (مراکش) اعتراف کرد و از سوی دیگر مجاهدت بزرگمردی همچون شیخ #زکزاکی را در گسترش فرهنگ و اندیشه شیعی در غرب آفریقا ارج نهاد.
✍️ حامد منتظري مقدم
🔰https://eitaa.com/Tashayo
سوال: #هفتم_صفر ولادت امام #کاظم(ع) يا شهادت امام #مجتبي(ع)؟
پاسخ:
در کتاب «بازپژوهي تاريخ ولادت و شهادت معصومان عليهم السلام»
نوشتة استاد يدالله #مقدسي،
ولادت امام کاظم (ع) ترجيح داده شده است.
خاطراتي در اين باره:
حدوداً از ده سال و اندي پيش شخص محترمي پيگير ترويج اين مسئله بود که هفتم صفر به عنوان شهادت امام مجتبي (عليه السلام) اعلام شود تا به زعم ايشان با استقلال سالروز شهادت امام مجتبي(ع) از وفات رسول خدا(ص)، بهتر براي حضرت #سوگواري شود!
در زمان حيات مرحوم #پيشوايي اين شخص محترم به گروه تاريخ مؤسسه آمدند و مباحثي هم انجام شد؛ اما ادلة ايشان قانع کننده نبود. مهمترين سند ايشان کتابي از قاسم بن ابراهيم رسي بود. به ياد دارم يک بار مرحوم استاد عرفان هم اين سند را نقد ميکرد و ميفرمود در صفحه پاياني کتاب قاسم بن ابراهيم رسي فهرستي از تواريخ زندگاني اهلبيت ذکر شده و در آنجا تا امام عسکري را بيان کرده در حاليکه #قاسم_رسي خودش قبل از امام عسکري وفات کرده است! پس اعتباري به آن فهرست نيست.
برخي اشارات مرحوم پيشوايي ناظر به اين بود که از شخص ايشان خواسته اند که در اين باره قضاوت و نظرشان را اعلان کنند که ايشان نيز تأييد نکرد؛ اما پس از سالها به نظر ميرسد که امسال، اولين سالي است که رسانه ملي هفتم صفر را متأسفانه (به رغم ضعف سند) به عنوان شهادت امام مجتبي(ع) قرار داده است!
✍️ حامد منتظري مقدم
🔰https://eitaa.com/Tashayo