🔹فقدان «راهبرد انتقادی» در مواجهه حوزه با هوش مصنوعی
1⃣ روش حضرت آیت الله اعرافی(دام عزه) در مواجهه با پدیده هوش مصنوعی، روشی هوشمندانه بود. به این معنا که، مدیریت رابطه هوش مصنوعی و علوم اسلامی را ذیل حوزه علمیه تعریف کردند تا کسانی که سررشتهای از علوم اسلامی ندارند دخالت نکنند، اما با این وجود، طرح نکتهای بسیار مهم و اساسی، ناظر بر همین رابطه، ضروری است.
2⃣آنگونه که از بیانات، مصاحبات ایشان و سایر اعضای پروژه هوش منصوعی به دست میآید، این پروژه فاقد نظریهای متین و عمیق، در مواجهه با تکنولوژی به صورت عام، و هوش مصنوعی به صورت خاص است. مقصود از نظریه، آن دیدگاهی است که، پدیده تکنولوژی را تحلیل کرده و راهکار مواجهه با آن را ارائه نماید.
3⃣یکی از مباحث مطرح در دنیای غرب - که متأسفانه در کشور ما کمتر جدی گرفته شده است- مبحث #فلسفهتکنولوژی است. چنانچه این مبحث در حوزه هوش مصنوعی با عنوان #فلسفههوشمصنوعی نیز برخوردار از متون فلسفی و اصحاب تحقیق و تدقیق است. در این مباحث، تحلیلهایی فلسفی ناظر بر پدیده تکنولوژی و هوش مصنوعی صورت میگیرد و نتیجه آنکه، اشراف و تسلطی عمیقتر از مواجههای فنی در اختیار انسان میگذارد. این مباحث، سبب میگردد، انسان مفتون و شیفته قدرت تکنولوژی نگردد و از زاویهای عمیقتر، مواجههای انتقادی با آن داشته باشد، آسیبها و ضعفهای آن را در عین قوتها و امکاناتی که دارد ببیند. همچنین این تحلیلها سبب میگردد، او با تکیه بر مواجهه انتقادی که دارد، راهبردی متین در مدیریت تکنولوژی به دست داشته باشد که در چالههای تکنولوژی گرفتار نشود.
4⃣ متأسفانه، مواجهه بخشی از حوزه علمیه با تکنولوژی و پدیدهای چون هوش مصنوعی، مواجههای عرفی و عقلائی است، در حالیکه موضوع پیشروی از امور عرفیه و عقلائیه نیست، بلکه واقعیتی تکوینی است که باید تحلیلهای تکوینی-فلسفی درباره آن صورت بگیرد. نمیدانیم که با چه پدیدهای روبرو هستیم، آسیبهاو چالشهای آن را نمیشناسیم، اما آن را به گرمی به آغوش میکشیم. این همان #درد نهفته در این نوشته است. راهبرد پیشروی مدیریت حوزه که ناشی از این نمیدانیمها و نمیشناسیم هاست، نتایجی خطرناک فراروی حوزه میگذارد.
@alfigh_alosul
🔹 فقدان «راهبرد انتقادی» حوزه علمیه در مواجهه با هوش مصنوعی، موجب انفعال در برابر آن گشته، تمام امکانات و ظرفیتهای حوزه را مقهور آن خواهد ساخت.
@alfigh_alosul
♻️ به مناسبت سالروز تأسیس حوزه علمیه مقدسه قم
1⃣ قم، به عنوان یکی از اصلیترین مدارس حدیثی شیعه، با وجود اینکه از مراکز حضور ائمه اطهار (سلام الله علیهم) دور بوده، اما همیشه پرتلألو ظاهر شده است. آغاز تشیع این شهر را با حضور خاندان اشعری، در دوران امام سجاد(سلام الله علیه)، مقارن دانستهاند. و وجود راویانی از قم در اصحاب امام صادق(سلام الله علیه) از مسلماتی است که در #رجال شیخ طوسی نیز مندرج شده است.
2⃣ این شهر، به مرور زمان بعد از افول مدرسه حدیثی کوفه، جایگاه ویژهای در میان امامیه پیدا میکند، به گونهای که در دوران غیبت صغری، مهمترین مرکز ارزیابی و اعتبارسنجی کتب روایی بوده و از سوی نواب اربعه به رسمیت شناخته شده بود.
3⃣این مدرسه، در دوران معاصر و در ابتدای قرن ۱۴ خورشیدی، روز سوم فروردین ۱۳۰۱، به دستان عالم بزرگی از سلسله شاگردان میرزای بزرگ شیرازی، آیت الله شیخ عبدالکریم حائری(رضوان الله تعالی علیه)، تجدید بنا و به عبارتی تأسیس شد و این اقدام مبارک، زمینه ورود امامیه به دوران جدیدی از تاریخش گردید. دورانی که با شکلگیری #انقلاباسلامیایران به اوج خود رسید. و اینک حوزه علمیه وارد قرن جدیدی شده است و رسالتی سنگین از نظامسازی و جامعهپردازی بر عهده آن است.
@alfigh_alosul
♻️ به مناسبت سالروز تأسیس حوزه علمیه مقدسه قم
🔹شیخ عبدالکریم حائری یزدی
1⃣حوزه علمیه قم، به همت بلند آیت الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی (رضوان الله علیه) در سال ۱۳۰۱ش، تأسیس شد. از زندگینامه او برمیآید که، او دو بار وارد عراق شده است. بار اول، بعد از تحصیل در اردکان و یزد، در سال ۱۲۹۸ق وارد عراق شد و تا ۱۳۰۰ق در کربلا ماند و به درسهای سطوح پرداخت، سپس وارد سامرا شد و تا سال ۱۳۱۲ق در آنجا به تکمیل سطوح و درسهای خارج فقه و اصول پرداخت. اساتید سطوح او: شیخ فضل الله نوری، میرزاابراهیم محلاتی شیرازی، میرزامهدی شیرازی. اساتید خارج او: سیدمحمد فشارکی، میرزامحمدتقی شیرازی، میرزای بزرگ شیرازی. در سال ۱۳۱۲ق به همراه استادش فشارکی، وارد نجف شد و تا ۱۳۱۶ق که در آنجا ماند، علاوه بر درس فشارکی در درس آخوندخراسانی نیز شرکت کرد.سپس به ایران برگشت و ساکن اراک شد و تا سال ۱۳۲۴ق در آنجا ماند. به دلایلی، دوباره به عراق بازگشت و تا ۱۳۳۳ق در کربلا ماند و همانجا ملقب به حائری شد. سپس به ایران بازگشت و ساکن اراک شد. و در رجب۱۳۴۰ق برای زیارت، وارد شهر مقدس قم شد و به اصرار علما و با استخارهای، ماندگار شد و حوزه علمیه را تأسیس نمود.
🔹سیدمحمد طباطبائی فشارکی
2⃣ از زندگینامه او برمیآید که، او از پرورش یافتگان مدرسه سامرا محسوب میشود. و از میان اساتید سامرا، بیشترین رابطه استاد و شاگردی را با سیدمحمد طباطبائی فشارکی داشت و از اصحاب سر او محسوب میگشت. اعتماد میرزای شیرازی به سیدمحمدفشارکی باعث شده بود که، پیکره علمی حوزه سامرا با دستان پرقوت او اداره شود و تربیت شاگردان زیر نظر او انجام بگیرد. او اهل سیاستورزی هم بود و یکی از کسانی بود که، از میرزای شیرازی مطالبه صدور فتوای #حرمتاستعمالتنباکو را داشت و زمینههای متعددی را نیز برای این کار فراهم ساخت. ریاست گریز و اهل زهد و قناعت بود به حدی که، شیخ حائری متکفل اداره زندگی او در ایام حضور در نجف بود.
🔹شیوه تدریس حائری یزدی
3⃣ شیخ مؤسس، به روش مکتب سامرا و با الهام از میرزای شیرازی درس میداد. در این شیوه، پس از طرح مسئله، بدون هیچ اظهار نظری، نخست دیدگاههای گوناگون و دلایل هر یک بیان میشد، سپس استاد ضمن نظرخواهی از شاگردان و تبادل نظر با آنها به جمع بندی آرا میپرداخت، آنگاه نظر خود را میگفت و در پایان اجازه میداد شاگردانش با او درباره این نظر بحث کنند و به نقد آن بپردازند.
همچنین شیخ حائری هر روز موضوع درس بعدی را مشخص میکرد تا شاگردانش پیشاپیش آن را مطالعه کنند. نظر او این بود که، مباحث اصول فقه باید مختصر و کاربردی مطرح شود؛ ازاین رو، در تألیف #دررالاصول به این نظر عمل کرد و نیز دوره کامل درس اصول فقه را در مدت تقریبآ چهار سال تدریس کرد.
🔹عدم سیاست ورزی حائری یزدی
4⃣ او در جریان مشروطه فعال نبود و برای اینکه از آسیب مشروطه در امان بماند، در حوزه کربلا، یک کتاب از آخوندخراسانی و یک کتاب از سیدکاظم یزدی را تدریس میکرد. در ایام رضاخانی(لعنهالله) نیز با دوری از صحنه سیاست، سعی داشت به اداره امور حوزه بپردازد و به همین خاطر مورد اعتراض عدهای قرار گرفت. با این وجود، به نظر میرسد، تلخیص همه جوانب حضور عالمان شیعی در یک صحنه خاص(سیاست)، تصویری ناقص از رسالت روحانیت باشد. او با تربیت شاگردانی چون: امام خمینی، شیخ محمدعلی اراکی، سیدمحمدرضاگلپایگانی، سیدمحمدتقی خوانساری، سیداحمدخوانساری، و تأسیس حوزه علمیه قم، خدمت بزرگی به تشیع و جریان اصیل روحانیت انجام داد.
#شیخ_عبدالکریم_حائری
#سید_محمد_فشارکی
#حوزه_علمیه_قم
@alfigh_alosul
• | ثمرات مدرسه مبارکه سامراء | •
۱. میرزا محمد حسن شیرازی(میرزای بزرگ)_موسس مدرسه سامرا؛ صاحب فتوای تحریم تنباکو.
۲. میرزا محمدتقی شیرازی (میرزای دوم)_ رهبر نهضت استقلال طلبی عراق.
۳. سیدمحمد فشارکی_ از همراهان مهم میرزای شیرازی در صدور فتوا.
۴.شیخ فضل الله نوری_ رهبر مبارزه با مشروطه غربی-انگلیسی.
۵. شیخ عبدالکریم حائری یزدی_ بنیانگذار حوزه علمیه مقدسه قم، استاد فقه و اصول امام خمینی(ره)
#مدرسه_مبارکه_سامرا
@alfigh_alosul
♻️نکاتی ناب درباره حاج شیخ عبدالکریم حائری(رضوان الله تعالی علیه) در بیانات آیتالله محقق، شبیری زنجانی(مدظله العالی):
فکر قوی حاج شیخ
خضوع علمای قم
شاگردان حاج شیخ
....
#شیخ_عبدالکریم_حائری
@alfigh_alosul
✅حضرت آیتالله بهجت قدسسره:
تا رابطهی ما با ولیامر؛ امام زمان(عج) قوی نشود، کار ما درست نخواهد شد و قوت رابطهی ما با ولیامر(عج) هم در #اصلاح_نفس است.
📚فیضی از ورای سکوت، ۶۵
☑️ کانال رسمی مرکز تنظیم و نشر آثار حضرت #آیت_الله_بهجت قدسسره
✅ @bahjat_ir
🔅به مناسبت سالروز رحلت آیت الله بروجردی(رضواناللهعلیه)_ ۱۰ فروردین ۱۳۴۰ ش/ ۱۳شوال ۱۳۸۰ق
♻️نکاتی درباره روششناسیعلمی
#سید_حسین_بروجردی
#روش_شناسی
👇👇👇
https://eitaa.com/alfigh_alosul/959
♻️روششناسی اصولی محقق بروجردی(رضواناللهعلیه)
🔹 استادسیداحمد مددی(دام عزه):
نظر ایشان این بود که در مسائل، عنصر #تاریخی را نگاه کنند. ایشان در اصول این کار را کرد. در آن زمان این اشکال میشد که اصول بحث عقلی است، عقل که زمان و مکان سرش نمیشود. اما ایشان آمد در خود بحث اصولی این کار را کرد. مثلاً اجتماع امر و نهی در آغاز چه بوده و بعد چه شده است. اصلا زاویهی بحث چه بوده است و اکنون زاویهی بحث چه شده است و بعد خود ایشان نتیجهگیری میکند که این کار را باید بکنیم. من اصول ایشان را از طریق آنچه آقای منتظری و آقای خمینی نوشتند، هر دو را نگاه کردم. این کار، کار بسیار با ارزشی است. این که شاگردان ایشان در یک مصاحبهای گفتند روش ایشان وثوقآور و مورد اطمینان است، به خاطر این است که هر وقت ما با واقعیتهای تاریخی پیش برویم این وثوق و اطمینان بیشتر میشود. آقای بروجردی #ریشهای برخورد میکردند. اینگونه برخورد، خواهی نخواهی افق فکر را بیشتر باز میکند. «هر کسی در حوزههای ما ریشهای برخورد بکند، زودتر افراد را به نتیجه میرساند». سه ماه که نه، ممکن است در یک ماه به نتیجه برسند. چون ریشهها را میگوید. وقتی طلبه دو تا مسئله، سه تا مسئله را در درس ایشان به طور ریشهای کار میکند، بقیهی مسائل را میآموزد که چگونه کار کند. اما وقتی تعبدی شد، وقتی ریشهای نبود و موردی بود، استاد باید هر کدام از مسائل را موردی بیاموزد. مرحوم بروجردی در خیلی از عناصر اصول، جانب تاریخی را وارد کردند.
#سید_حسین_بروجردی
#روش_شناسی
@alfigh_alosul
♻️روششناسی فقهی محقق بروجردی(رضواناللهعلیه)
🔹 استادسیداحمد مددی(دام عزه):
آن روش آقای بروجردی اگر #اِحیا بشود، یعنی اگر ما روش و متد را یاد بگیریم و در ثانی وسایل کار را آماده کنیم، میتوانیم فقیهی را تربیت بکنیم که در طی سه سال، چهار سال بتواند در تمام ابواب فقه نظر بدهد. ما الان بگوییم متد آقای بروجردی این است، ما یک حکم را اول از قرآن نگاه بکنیم و ببینیم که در قرآن هست یا نه. از زمان رسول الله نگاه بکنیم. از زمان صحابه نگاه بکنیم. قبل از ائمه ما چه بوده. از کدامیک از امامان ما، رسیده است. تعارض با همدیگر دارند یا ندارند. قرن بعدی، این روایت در چه مصادیقی آمده است. اصحاب ما چه فتوایی دادند. یک سیر تاریخی منظمی را ایشان تقریباً ترسیم کرده که البته به این وضعی که من عرض کردم نیست. پس ما بیاییم یک دوره ـ فرض کنید، در یک ماه، دو ماه ـ خصایص این پنج قرن را به طلبه یاد بدهیم. ما باید با استعانت از هزار تا محقق و پژوهشگر و نه یکی، یک جوری #دورهیفقه را بنویسیم، که هم در آن فتاوای سنیها باشد، هم روایات سنیها باشد، هم مناقشات سنیها باشد، هم قرن اول در آن بیاید هم قرن دوم و سوم و چهارم و پنجم بیاید. هم دستهبندی بکند. مشکل تخصص ما برای این جهت درست شد. ما اگر متد را یاد دادیم. روش را یاد دادیم و در ثانی وسیله را هم در اختیار گذاشتیم، متد و روش را که طلبه یاد گرفت، از اول کتاب طهارت تا آخر کتاب دیات میتواند کارایی داشته باشد.
#سید_حسین_بروجردی
#روش_شناسی
@alfigh_alosul
29.69M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
♻️ آیتاللهسبحانی: آنچه که از قول آیتالله بروجردی، مشهور شده است که؛ فقه شیعه، حاشیه بر فقه اهل سنت است، دقیق نیست...
📽 موضوع: مکتب فقهی_اصولی آیتالله بروجردی(رضواناللهعلیه)
🔹بیان: آیتالله سبحانی(دامعزه)
@alfigh_alosul
• | فقه شیعه و اهل سنت | •
🔹آیتالله سبحانی(مدظله):
عبارتی که از آیتالله بروجردی(رضواناللهعلیه) نقل شده است که؛ فقه شیعه، حاشیه بر فقه اهلسنت است، دقیق نیست. کرارا از ایشان شنیدیم که، فتاوای اهل سنت میتواند رافع ابهام از روایات ما باشد، اما تعبیر حاشیه را نگفته است.
@alfigh_alosul
18.86M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
♻️ آیت الله سبحانی: رجال قبل از ایشان، تقلیدی بود، بعد از ایشان اجتهادی شد...
📽موضوع: مکتب رجالی آیت الله بروجردی (رضواناللهعلیه)
🔹بیان: آیت الله سبحانی (مدظله)
@alfigh_alosul
🔅فقه و اصول
🔅اعتناء به آراء شیخ طوسی
🔅میتوانید مثل شرایع بنویسید؟
♻️در بیان فقیه محقق، آیتالله زنجانی(دامعزه)
@alfigh_alosul
🔅به مناسبت سالروز شهادت آیت الله سیدمحمدباقرصدر(رضواناللهعلیه)_ ۱۹ فروردین ۱۳۵۹ش/ ۲۲ جمادی الاولی ۱۴۰۰ق
♻️نکاتی درباره نظریاتعلمیشهید
#شهید_صدر
#نظریه_علمی
👇👇👇
https://eitaa.com/alfigh_alosul/969
شان شارع در دیدگاه شهید صدر[1].mp3
29.63M
#نشستعلمی
🔅به مناسبت سالروز شهادت آیتالله سیدمحمدباقر صدر
🔹با موضوع: تبیین ابعاد نظریه حق الطاعة شهید صدر
🔹 به بیان: محمد متقیان
@alfigh_alosul
نقد نظریه حق الطاعه- استاد لاریجانی.pdf
902.4K
#مقاله
🔹عنوان: نقد نظریه حق الطاعة
🔹به قلم: استاد حاج شیخ صادق لاریجانی(دام عزه)
@alfigh_alosul
پاسخ سیدحائری به نقد حق الطاعه.pdf
947.3K
#مقاله
🔹عنوان: پاسخ به نقد
🔹به قلم: استادسیدعلی اکبر حائری(دام عزه)
@alfigh_alosul
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
☀️ و با همین نماز است که حجت بر اهل علم تمام میشود.
@alfigh_alosul
الفقه و الاصول
#مقاله 🔹عنوان: نقد نظریه حق الطاعة 🔹به قلم: استاد حاج شیخ صادق لاریجانی(دام عزه) @alfigh_alosu
♻️نکاتی چند درباره نقد استاد لاریجانی(دام عزه)
✍محمد متقیان
1⃣ همانطور که از مقاله «نقد نظریه حقالطاعه» پیداست و در درس خارج استاد که در سال تحصیلی 1398-1399 بر محور مباحث اصول عملیه، صورت گرفت، ایشان، مسئله پیشروی شهیدصدر را در فرودگاه شبهات بدویه فرود میآورند و افق گشایی صورت گرفته در نظریه حق الطاعه را لحاظ نمیکنند. البته روشن است که، نتیجه اولیه از نظریه حق الطاعه، وجوب احتیاط عقلی در شبهاتبدویه است، لیکن مسئله پیشروی شهیدصدر در سطحی بالاتر از شبهات مطرح میشود. و چون این مسئله تنزل داده میشود و آن افق مورد نظر، ملاحظه نمیشود، نقدهایی بر آن وارد میگردد که، حکایت از ناهمزبانی با نظریه دارد.
2⃣ مسئله پیشروی شهیدصدر که در نظریه حق الطاعه متجلی میشود، حل رابطه کلام و اصول در مسئله «حجیت قطع» است. به نظر او، نمیتوان از زیرساخت کلامی این مسئله چشم پوشید و امتداد آن را در علم اصول ندید. یعنی نمی توان «مولویت حقیقی» را که خاستگاه کلامی دارد و به تبع آن «حق طاعت» مولای حقیقی مطرح میشود، ملاحظ نکرد و در علم اصول فارغ از چنین واقعیت و حقیقتی، از حجیت قطع سخن گفت. و چون پای مولویت حقیقی مولا و دائره حق طاعت او به میان میآید، حجیت از ذات قطع برخاسته و به تبع رابطه عبد و مولی تفسیر میشود. اگر این رابطه، با مولای حقیقی باشد، نه تنها قطع بلکه هرگونه احتمالی منجز تکلیف است. امتداد کلام در علم اصول و تأثیر عملی آن که منجر به وجوب عقلی احتیاط می شود، مسئله اصلی شهید صدر است.
3⃣ اما بحق نمیتوان از نقد «ناسازگاری درونی» استادلاریجانی کناره گرفت. به نظر میرسد که، این نقد بر نظریه حق الطاعه وارد باشد. لب و مغزای نظریه حق الطاعه این است که، باید تمام احتمالات مولا را مراعات نمود که شهید صدر از این ضرورت مراعات، الزامات را نتیجه میگیرد، در حالیکه این احتمال هم وجود دارد که، مولی در موضوعاتی، جعل اباحه کرده باشد و بنابر ضرورت مراعات حق طاعت مولی، مکلف موظف به رعایت احتمال اباحه واقعیه است.
@alfigh_alosul
🔅فقه نظام چیست؟
🔅چه نسبتی با شهید صدر دارد؟
🔅محل نزاع در فقه نظام، میان مدافعین این اندیشه، کجاست؟
و....
@alfigh_alosul
♻️ از طهارت تا دیات
☀️حضرت آیت الله خامنهای(مدظله العالی):
🔹نکتهی نهم این است که فکر #وحدت دین و سیاست را، هم در تفقه و هم در عمل دنبال بکنید. آقایان بدانند که فکر #جدایی دین و سیاست، به عنوان یک آفت، بکلی ریشهکن نشده است. متأسفانه هنوز در حوزهها کسانی هستند که خیال میکنند حوزه باید به کار خودش مشغول بشود، اهل سیاست و اهل ادارهی کشور هم مشغول کار خودشان باشند؛ حداکثر اینکه با هم مخالفتی نداشته باشند! اما اینکه دین در خدمت ادارهی زندگی مردم باشد و سیاست از دین تغذیه بکند، هنوز در بعضی از اذهان درست جا نیفتاده است.
🔹ما بایستی این فکر را در حوزه #ریشهدار کنیم؛ به این شکل که هم فقاهت را اینطور قرار بدهیم، و هم در عمل اینگونه باشیم. یعنی چه؟ یعنی استنباط فقهی، بر اساس #فقهادارهینظام باشد؛ نه فقه ادارهی فرد. فقه ما از طهارت تا دیات، باید ناظر به ادارهی یک کشور، ادارهی یک جامعه و ادارهی یک نظام باشد. شما حتّی در باب طهارت هم که راجع به ماء مطلق یا فرضاً ماءالحمام فکر میکنید، باید توجه داشته باشید که این در یک جا از ادارهی زندگی این جامعه تأثیری خواهد داشت؛ تا برسد به ابواب معاملات و ابواب احکام عامه و احوال شخصی و بقیهی ابوابی که وجود دارد. بایستی همهی اینها را به عنوان جزیی از مجموعهی ادارهی یک کشور استنباط بکنیم. این در استنباط اثر خواهد گذاشت و گاهی تغییرات ژرفی را به وجود خواهد آورد.
۱۳۷۰/۰۶/۳۱ بیانات در آغاز درس خارج فقه
#فقه_نظام
@alfigh_alosul
♻️گلچینی از مطالب مفید مربوط به فقه نظام
🔸ایدههای مختلفی درباره فقه نظام مطرح میشود، مواردی را که به نظر میرسد، برخوردار از غنای علمی برای علاقمندان به این موضوع است، چه مخالف باشند و چه موافق، گزینش کرده و تقدیم میکنم.
آیتالله علیدوست:
فقه با انگاره قبول نظامات شرعی/ آیات و روایات دلالت بر فقه نظام دارند.
https://b2n.ir/s04612
آیتالله کعبی:
نقطه آغاز قانونگذاری باید فقه نظام باشد/ فقه سرپرستی فقه عینی و اجرایی است.
https://b2n.ir/a38322
آیتالله محسن اراکی:
جامعه همان انسان کلان است که فقه کلان پاسخگوی آن است/ فقه نظام اختراعی نیست بلکه اکتشافی است.
https://b2n.ir/t80216
آیت الله میرباقری:
جایگاه «مکتب» در فقه نظامسازی شهید صدر
https://b2n.ir/k32336
آیت الله فاضل لنکرانی:
فقه نظامات، تخریب فقه حکومتی امام خمینی و نظریه شهید صدر است.
https://b2n.ir/h67419
آیتالله جعفرنجفی بستان:
ماهیت فقه مقاصدی با فقه نظامات متفاوت است/ فقه مقاصدی ابهاماتی دارد که نزد قائلین به آن هم برطرف نشده است.
https://b2n.ir/897313
#فقه_نظام
@alfigh_alosul
🔅مسئله فقه نظام
♻️ از میان تمام مسائلی که میتوانند مهمترین موقف نزاع در فقه نظام باشند، تعریف «نظام» است. این مسئله، تحلیل لغت نیست، بلکه تدقیق واقع و حقیقتی است که، تأثیر عملی در فرآیند و روش تحقیق فقیه دارد.
آیا نظام، وصف روش فقاهت است؟ یا وصف زاویه دید فقیه یا اینکه وصف فقه و مواد فقهی است؟ هرکدام اقتضائاتی در تحقیق فقهی دارند و نتایج متفاوتی را ثمر میدهند، فلذا نیاز به اتخاذ مبنا در معنای نظام است. آیا معنای نظام، در سطح ارتکازات عرفی و بنائات عقلائیه، مقصود است یا اینکه، معنایی تخصصی برای نظام مطرح است؟ اگر چنین است، کدام علم است که، عهده دار تبیین حقیقت نظام است؟
#فقه_نظام
@alfigh_alosul
▪️نتیجهای ناامید کننده از جلسهای مطنطن
✍محمد متقیان تبریزی
1⃣ روز چهارشنبه، اول اردیبهشت ۱۴۰۰ به جلسهای با عنوان «گردهمایی فعالان عرصه هوش مصنوعی و علوم اسلامی» دعوت شدم. بنده که فعالیت خاصی در این عرصه ندارم و به نظرم، دلیل دعوت، یادداشتهایی است که نگاشته شده و به محضر آقایان رسیده بود. امید آن را داشتم که، این جلسه نشان از توجه و التفات ویژه مدیریت حوزه علمیه به موضوع پرچالش هوش مصنوعی باشد، فلذا در آن شرکت کردم.
2⃣ ابتدای جلسه با صحبتهای استادمکرم حجة الاسلام و المسلمین پارسانیا آغاز شد که از محضر ایشان بهره بردیم و از توجه ایشان به #عقبهنظری هوش مصنوعی، خوشحال شدم، توجهی که در میان مشتاقان بکارگیری هوش مصنوعی چندان به چشم نمیخورد، و به اذعان ایشان، آن مقداری که از هوش مصنوعی بهرهبرداری کردهایم، به همان میزان و حتی کمتر از آن هم به موضوع «فلسفه هوش مصنوعی» هم نپرداختهایم. و این نکته جای بسی تأسف برای اهل فلسفه را دارد.
3⃣ ادامه جلسه، همراه با ارائه یکی از بزرگواران فعال در این عرصه بود که، به جهت نقدی که میخواهم عرض کنم، اسم ایشان را نمیبرم. ایشان اطلاعات خوبی از هوش مصنوعی و آینده دنیا در پرتو هوش مصنوعی دادند، و آنگونه که عیان بود، از جلوه سینمایی هوش مصنوعی هم متأثر بودند. ایشان سخنان خود را در نهایت به «چه باید کرد؟» منتهی ساخت و بنده منتظر که، چه راهبردی ارائه میدهد. بیان ایشان آنچنان #مأیوسکننده و غمبار بود که، فقط به نقل کلامش اکتفا میکنم و تمام. فرمودند: ما باید کدهایی اخلاقی برای بکارگیری هوش مصنوعی بنویسیم، هرچند بعید نیست که، هوش مصنوعی با ارتقاء خود از این کدهای اخلاقی هم عبور کند و پایبند به آنها نباشد.
4⃣ این بود خلاصه یک جلسه مطنطن با عنوان گردهمایی فعالان عرصه هوش مصنوعی و علوم اسلامی. بارها به دوستان مشفق گفته شد که عزیزان دلسوز در این ستاد، هیچ راهبرد انتقادی در مواجهه با هوش مصنوعی ندارند و فقط خواهان بکارگیری آن هستند و چشم انداز پیش رویشان، مبهم و مه آلود است، اما توجهی نشد. با فقدان چنین راهبردی، آیا میتوان دلخوش به پروژه نجف (ناصر جامع فقیه) بود؟ آیا این حدس درست نیست که، پروژه نجف به زودی فقیه مصنوعی تحویل خواهد داد که باب اجتهاد و فقاهت را به کلی ببندد؟
#راهبرد_انتقادی
#هوش_مصنوعی
@alfigh_alosul