بسم الله
#با_شیفتگان_نهج شماره31
🔵روش فهم نهج البلاغه از دیدگاه مرحوم عین صاد
[محقق] در ... نهج البلاغه هم بايد به يك ديد كلى برسد. نه تنها جملهها و خطبهها را كه تمام نهج البلاغه را هضم كند. در اين مرحله براى شناخت نهج البلاغه، به شناخت بينش، شناخت خواسته، شناخت كار و زمان على نيازمند است. با اين شناختها ديگر ميان خطبههاى جهاد، زهد، تقوى، مرگ، آسمان، طاووس و ... هيچ بيگانگى و جدايى احساس نمىشود كه اين مجموعه با هم مرتبط است.
🔹على در زمانى زندگى مىكند كه إتراف و اسراف و تجمل پس از فتوحات بىحساب و غنائم گسترده، جامعه را به بنبست كشانده. على در اين جامعهى ولنگار و شتابنده بايد كنترل و پاسدارى بگذارد و جرثومههايى را كه بر سر كار هستند كنار بريزد. براى اين كنترل به تقوا و براى اين كنار زدن به جهاد نيازمند است. تقوا و اطاعت بدون ايمان و عشق امكان ندارد. و ايمان به شناختهايى از زيبايى، جمال، محبت، رحمت، بخشش، رحمانيت، همراهى و دوستى و رفاقت نياز دارد. جهاد هم بدون آزادى و زهد امكان نخواهد داشت، آن هم جهادى كه نه غنائم دارد و نه با بيگانه است. جهاد رسول گر چه با خويشان و بيگانگان بود با غنائم همراه بود. و جهاد خلفا نيز با بيگانگان بود و همراه غنائم. اما جهاد على نه با بيگانه است و نه همراه غنائم كه با برادر است و دست خالى ... اين جهاد به آزادى و زهدى نياز دارد كه از شناختهاى عظمت انسان و عظمت راه او و عشق بزرگتر او، شناخت مرگ و شناخت دنيا و رنجهايش مايه مىگيرد.
👈با اين ديد كلى تمام نهج البلاغه به هم گره مىخورد و هر جملهى على در اين مجموعه نقش مىآفريند. و با اين بينش هنگامى كه خطبهها و نمونههايى بررسى شد، تسلط و برداشتهاى عميق انسان را بارور مىنمايد.
👈اين را بگويم كه بايد نهج البلاغه در خون تو جريان بگيرد و بايد با زبان تو آشنا شود.👉
برگرفته از کتاب « استاد و درس» #عین_صاد
#روش_فهم_نهج_البلاغه
https://telegram.me/banahjolbalaghe
بسم الله
#با_معارف_نهج، شماره 57
#منطق_بهت_آور_امیرالمومنین علیه السلام
امیرالمؤمنین علیه السلام پس از #جنگ_جمل به کوفه آمدند و ابتدا به مسجد آمدند و خطبهای ایراد کردند. در خاتمهی آن خطبه، از حزب #قاعدین کوفه که در جنگ جمل حضرت را همراهی نکرده بودند، نیز انتقاد کردند و به مردم فرمودند از این جماعت دوری کنید و آنقدر سخنانی را که ناپسند میدارند، به گوششان برسانید که از موضع خود بازگردند و به ما بپیوندند.
مالک بن حبیب که شهربان حضرت در #کوفه بود، برخاست و به ایشان عرض کرد آقا این دوری کردن و سخن غلیظ به آنها گفتن، کافی نیست اجازه بدهید تا با آنان بجنگیم! حضرت برای او توضیح دادند که نباید #تندروی کند چون خداوند چنین حکمی نداده است!
پس از مالک، ابوبُرده ازدی که خود از حزب قاعدین کوفه بود و در جنگ جمل هم شرکت نکرده بود، برخاست و به امام اعتراض کرد و از ایشان پرسید که به نظر تو سران جمل برای چه کشته شدند؟ حضرت در پاسخ به ابوبُرده فهرستی از جنایات جَمَلیان را ارائه کردند و این را هم توضیح دادند که چقدر تلاش کردهاند که کار به جنگ نکشد اما آنان کوتاه نیامدهاند!
ابوبُرده که از سخن بجا و منطق بهت آور امیرالمؤمنین علیه السلام قانع شده بود گفت: پیش از این به حقانیت شما در جنگ جمل شک داشتم ولی حالا دیگر دانستم که حق با شما بوده است.
🔹 ابوبرده در جنگ بعدی (جنگ #صفین) به سپاه امام علیه السلام پیوست و حضرت را در جنگ همراهی کرد. (امالی مفید ص 128 و 129)
#آزادی_مخالفان #اقناع_مردم #حکومت_و_تربیت_مردم
@banahjolbalaghe
بسم الله
#با_معارف_نهج، شماره 58
🔵عدالت علی علیه السلام
روزی دو زن نزد علی علیه السلام آمدند. یکی عرب بود و دیگری از موالی (#ایرانی). هر دو تقاضای کمک داشتند. حضرت به هر دو مقداری پول نقد و مقداری غذا به اندازه مساوی پرداخت کردند.
🔸یکی از آنها به امیرالمؤمنین علیه السلام گفت: ولی من از زنان #عرب هستم و این #عجم است!
🔹حضرت فرمودند: به خدا سوگند من در برخورداری از #بیت_المال بین فرزندان اسماعیل و فرزندان اسحاق تفاوتی پیدا نکردهام!
(#ابن_ابی_الحدید ج 2 ص 200).
#عدالت
@banahjolbalaghe
بسم الله
🔵کرامتی از امام رضا علیه السلام
#دعبل_خزاعی کنیزی داشت که در نزد وی حرمت خاصی داشت. چشم این کنیز دچار بیماری شده بود اطبا آمدند گفتند چشم راستش دیگر قابل درمان نیست اما چشم چپش را تلاش میکنیم که درمان کنیم. دعبل بسیار ناراحت شد و گریست.
🔸وقتی از همه جا نومید شد، به یاد قطعههایی از لباس #امام_رضا علیه السلام افتاد که هنوز با خود داشت. قطعههایی از همان لباسی که در خراسان وقتی #قصیده_تائیه معروفش را خوانده بود از دست مبارک امام رضا علیه السلام صله گرفته بود و در قم، قمیها پارهاش کرده بودند و هر کس قطعهای از آن را برای تبرک برده بود.
◀️ شب همان قطعه را آورد و به چشم کنیزش کشید. فردا صبح هر دو چشم کنیز شفا یافت چندانکه بهتر از قبل میدید. (#الغدیر ج ۲ ص ۴۲۲)
#مناسبتی، شماره 30
@banahjolbalaghe
بسم الله
#با_معارف_نهج، شماره 59
🔵درشتی حاکمان با شهروندان ممنوع
بزرگان #بحرین به امیرالمؤمنین علیه السلام اطلاع داده بودند که #والی_بحرین با شهروندان آتش پرست بحرینی برخورد سختگیرانه و تحقیرآمیزی دارد. حضرت به کارگزار خود نامهای نوشتند و از او خواستند که از این شیوه خود دست بردارد.
در بخشی از متن نامه آمده است:
✍️فإِنَّ دَهَاقِينَ أَهْلِ بَلَدِكَ شَكَوْا مِنْكَ غِلْظَةً وَ قَسْوَةً وَ احْتِقَاراً وَ جَفْوَةً وَ نَظَرْتُ فَلَمْ أَرَهُمْ أَهْلًا لِأَنْ يُدْنَوْا لِشِرْكِهِمْ وَ لَا أَنْ يُقْصَوْا وَ يُجْفَوْا لِعَهْدِهِم... #نامه_19
گویا والی گمان کرده است حالا که با #آتش_پرستان (به خاطر شرک و کفرشان) نمیتوان عجین شد، پس باید با آنان نامهربانی و آنان را تحقیر کرد! حضرت ـ اما ـ از والی خود خواستهاند که بین «سختگیری و تحقیرآنان» یا «نزدیک شدن و عجین شدن با آنان» یک مسیر میانهای را انتخاب کند.
🔸بر اساس فرمان امام کارگزار نه باید خودش را با شهروندان آتشپرست عجین بکند (فَلَمْ أَرَهُمْ أَهْلًا لِأَنْ يُدْنَوْا) و نه آنکه از آنان دوری گزیند و با آنان سختگیری و تندی و قساوت به خرج بدهد و آنان را تحقیر کند.
👈دلیل اینکه نباید با آنان یکی شود این است که به هر حال آنان کافر هستند (لشرکهم) و دلیل اینکه نباید با آنان سختگیری کند این است که آنان هرچند نامسلمان هستند اما به هر حال به حکومت اسلامی مالیات میدهند تا در پناه آن باشند بنابراین نمیتوان آنان را تحقیر، یا از آنان دوری یا به آنان ستم کرد.
👈پیش از این در پست #با_معارف_نهج، شماره 42 نیز درباره #درشتی_حکمرانان بحث شد.
#رابطه_حاکم_اسلامی_با_شهروندان_غیرمسلمان
#عدالت
@banahjolbalaghe
نرم افزار اندرویدی نهج البلاغه با امکان جستجو، تهیه فهرست منتخب، ترجمه، شرح آیت الله مکارم شیرازی. در این نرم افزار برای هر یک از خطبه ها و نامه ها شناسنامه ی کوتاهی بیان شده که از امتیازات آن است.
نرم افزار فوق از طریق لینک زیر 👇قابل دسترسی و دانلود کردن است👇
http://makarem.ir/main.aspx?typeinfo=4&lid=0&mid=394533&catid=6413
بسم الله
#با_معارف_نهج، شماره 60
🔵آثار سه گانه حمد کردن الاهی
أَحْمَدُهُ اسْتِتْمَاماً لِنِعْمَتِهِ وَ اسْتِسْلَاماً لِعِزَّتِهِ وَ اسْتِعْصَاماً مِنْ مَعْصِيَتِهِ ... #خطبه_2
حمد یعنی ستایش و کسی که خدای را میستاید در حقیقت او را #شکر نیز گفته است. در اینجا برای حمد الاهی سه اثر دنیوی ذکر شده است:
1️⃣یکی آنکه #حمد_الاهی موجب میشود نعمتهای الاهی ارتقاء یابد (استتماما لنعمته) هرچند در جاهای دیگر آمده است که شکر الاهی باعث میشود که افاضهی #نعمت استمرار یابد و جریان نعمتهای الاهی قطع نشود ولی در اینجا از "تام شدنِ" نعمتهای موجود و #ارتقای_نعمت (ارتقای کیفی نعمت) سخن گفته شده است.
2️⃣اثر دوم آنکه هرکس خدای خود را ستایش کند در حقیقت با همین مدحش خود را در برابر عزت او تسلیم میکند. تسلیم در برابر #عزت_الاهی انسان مدح کننده را به این درک میرساند که در برابر آن #عزت لایتناهی ذلتی وصف ناشدنی دارد.
3️⃣اثر سوم آن است که کسی که خدای را مدح میکند از خدای خود قدرتی کسب میکند که معصیت نکند این قدرت همان #تقوا است . به عبارت دیگر بین حمد الاهی و قدرت خودکنترلی (در هنگامی که زمینه گناه پیش میآید) رابطه مستقیم وجود دارد.
👇نکته: 👇
در اینجا #حمد الاهی در قالب #فعل_مضارع بیان شده (أحمَدُ) یعنی این سه اثر بر حمدهای از هم گسسته مترتب نمیشود بلکه بر حمدی مترتب میشود که #استمرار داشته باشد.
سهگانهی (اتمام نعمت، تسلیم در برابر عزت الاهی، کنترل نفس از گناه) آثاری در زندگی دارد که در آینده درباره آن سخن خواهیم گفت.
@banahjolbalaghe
بسم الله
#امام_حسن_عسکری علیه السلام فرمودند:
مَنْ رَضِيَ بِدُونِ الشَّرَفِ مِنَ الْمَجْلِسِ لَمْ يَزَلِ اللَّهُ وَ مَلَائِكَتُهُ يُصَلُّونَ عَلَيْهِ حَتَّى يَقُومَ.(تحف العقول)
کسی که به نشستن در قسمت پایین مجلس راضی شود، تا لحظهای که از آنجا برمیخیزد خدا و ملائکهاش بر او درود میفرستند.
✍️در دهه هفتاد یک بار در حین ورود به مصلی #نماز_جمعه قم به طور تصادفی با آزاده سرافراز مرحوم سید علی اکبر #ابوترابی (که آن روزها نماینده ولی فقیه در امور آزادگان و نماینده مجلس نیز بود) مواجه شدم و همراه با ایشان در یکی از صفوف نماز نشستیم. مسئولان ستاد نماز جمعه چند بار سربازی را فرستادند تا سید را به #صف_اول و #جایگاه_ویژه ببرد، اما سید مقاومت کرد و ترجیح داد در بین مردم و #در_دسترس آنان باشد.
👈شاید سید باور کره بود که از نشستن در کنار من و امثال من نه به مقامش آسیبی میرسد نه به نمازش.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
این روایت به امام صادق علیه السلام نیز نسبت داده شده است.
#مناسبتی، شماره 31
به مناسبت سالروز شهادت امام حسن عسکری علیه السلام
https://telegram.me/banahjolbalaghe
کانال تلگرامی با نهج البلاغه هر هفته تنها چند تأمل کوتاه از نهج البلاغه شریف را به اشتراک می گذارد و میکوشد همگان را به رعایت انصاف در کنشهای فردی و اجتماعی دعوت کند.
https://t.me/Banahjolbalaghe
بسم الله
#با_شیفتگان_نهج شماره32
🔵رویای صادقه ای درباره نگارش شرح نهج البلاغه علامه جعفری
علامه #محمدتقی_جعفری درباره نگارش کتاب شرح نهج البلاغه میگوید:
کار بر روی نهج البلاغه بر اثر اشتغالات علمی، به تآخیر میافتاد تا اینکه روزی یکی از دوستان ما در حالت رؤیا علامه امینی (صاحب #الغدیر) را میبیند. علامه امینی از آن فرد میپرسند که: آیا جعفری را میشناسید؟ آن فرد میگوید: بله. #علامه_امینی میگوید: نامهای میدهم به ایشان بدهید. وی از علامه سوال میکند که آیا اجازه دارم نامه را باز کنم و بخوانم؟ علامه میگوید: اشکالی ندارد.
دوست ما میگوید: نامه را گشودم و همین که مشغول خواندن آن شدم دیدم یک نامه بسیار ملکوتی است. الفاظ شبیه به الفاظ متدداول ما بود ولی نورانیت خاصی در آن بود. دوست ما اظهار میدارد که با خواندن نامه در همان حال رویا منقلب شدم.
بعد علامه امینی میگوید که به جعفری سلام برسانید و بگویید: «ما که به این دنیا آمدهایم دیگر نمیتوانیم کاری بکنیم ولی آقای جعفری که در آن دنیا هستند کار نهج البلاغه را شروع کنند و آن را به تآخیر نیندازند.»
(کتاب جاودان اندیشه ص 388)
@Banahjolbalaghe