دیار تدین و تمدن
🔺سیمای نورانی عالم فرزانه آیت الله حاج سید محمد شاهچراغی دامغانی -نماینده ولی فقیه در استان و امام ج
🔹یک خاطره، یک نکته
🔸مدال روضه خوانی
سالهاست توفیق روضه خوانی امام شهیدان را در کارنامه پر افتخار زندگانی خود دارد، به ویژه در شهر دامغان و مخصوصا در روستاهای کویری جنوب دامغان از جمله حسن آباد، فرات و صلح آباد در ماههای محرم و صفر و همچینن ماه مبارک رمضان به ایراد سخن و روضه خوانی پرداخته است.
در دوران تحصیل در حوزه علمیه قم هر ساله در فصل تابستان وقتی به دامغان باز میگشت، همراه برادر ارجمندشان، واعظ متّعظ، حجت الاسلام والمسلمین مرحوم کربلائی سید طاهر شاهچراغی در منازل مختلف سخنرانی کرده و در روز اول و یا پنجم هر ماه قمری خانههای متعددی را به نور روضه های حسینی روشن میساخت، تا جایی که مردم آن روحانی فاضل و قریب الاجتهاد را با عنوان " آقا سیدمحمد روضه خوان" میشناختند و خود همیشه به داشتن مدال روضه خوانی امام حسین علیه السلام افتخار نموده و مینماید.
پس از ارتحال برادر در سال ۱۳۵۵ ه ش هرچه بیشتر برای سخنرانی و روضه خوانی دعوت شده و مردمی را که دلتنگ صدای دلنشین سید طاهر فقید بودند، با آوای روضه خوانی و سخنان عالمانهاش بهرهمند میساخت.
با پذیرش مسئولیت امامت جمعه شهر مهدیشهر در سال ۱۳۵۸ و نیز افتخار نمایندگی ولی فقیه در استان سمنان در سال ۱۳۸۱ ه ش باز هم به عرض ارادت و روضه خوانی امام شهیدان اهتمام ورزید و هر ساله در شب هشتم ماه محرم در تکیه امام سجاد علیه السّلام در منطقه خواجه شهاب دامغان که خیل عظیم عزاداران حسینی از اهالی روستاهای کویری شهر در آن شرکت میکنند، به سخنرانی و روضه خوانی پرداخته و همچنین ده ها سال است که ظهر روز عاشورا با خطابه جذاب و خواندن روضه حضرت علی اصغر و علی اکبر علیهما السلام، محشری در مسجد حضرت بقیه الله روستای حسن آباد دامغان به پا میکند.
بسیاری از دوستداران آل الله برای حضور در آن مراسم معنوی از یکدیگر سبقت گرفته و کودکان نورسیده را برای قرار گرفتن در دستان پر مهر حاج آقا سید محمد در هنگام خواندن جانسوز شعر "لالا لالا علی اصغر" به کنار منبر می آورند.
آری، آیین مذهبی عزاداری در ظهر روز عاشورای روستای حسن آباد دامغان با نوای روضه های جانسوز آیت الله حاج سید محمد شاهچراغی -نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه محترم سمنان- است که در دفتر دلهای سوگواران حسینی به ثبت رسیده است.
حضور در مجلس سوگواری در بیت شریف آیت الله حاج سید محمود ترابی در روز هشتم ماه محرم و نیز شرکت در مجلس عزاداری در مدرسه علمیه موسویه دامغان در شب شام غریبان از سنتهای هر ساله معظم له میباشد.
عمرشان به درازا باد.
#داستان_های_آموزنده
#فرهیختگان_دامغانی
#شناسنامه_شهر
@damghan220
🔹روزنوشت ماه محرم 4⃣
💠یادگاری پدر
از سالهای کودکی تا به امروز یکی از شیرین ترین خاطرات من در دهه اول ماه محرم، شرکت در مراسم سوگواری سنتی در منزل عالم گرانقدر شهرمان ابوالشهید حجت الاسلام و المسلمین حاج آقا سید محمود ترابی است که حقیقتا آکنده از حال و هوای معنوی میباشد. از آن زمان که منزل قدیمی ایشان کانون عزاداران حسینی بود و برخی روزها دنباله جمعیت به کوچه شهید ترابی منتهی میشد تا به امروز که خانه ایشان و حسینیه شهدا که چند سالی است با عنایت معظم له در کنار منزلشان بنا گردیده، مجمع عاشقان و دلسوختگان حسینی گردیده است.
بنیان این مجلس سوگواری به حدود ۵۵ سال قبل بر میگردد، آن زمان که حاج آقا سید محمود در شهر مقدس قم مشغول به تحصیل بوده و به پدر بزرگوارشان حجت الاسلام والمسلمین مرحوم حاج سید میرزا حسین ترابی -امام جماعت مسجد جامع و از جمله اساتید حوزه علمیه دامغان و یکی از وعّاظ معروف شهر- پیشنهاد نمودند با تاسی به علما و بزرگان روحانی شهر قم، در دهه اول ماه محرم در منزل خود مجلس روضه خوانی و عزاداری برگزار نمایند، که با استقبال والد ایشان از این پیشنهاد، مراسم برگزار شده و بحمدالله سالها ادامه یافته است.
اخلاص و بی ریایی در برگزاری این مراسم شکوهمند را میتوان از استمرار ده ها ساله آن فهمید، زیرا تا عملی خالص نباشد، توفیق استمرار و استدامه نمی یابد.
هر صبح پیش از طلوع آفتاب سیل خروشان چند صد نفر از همشهریان عزیزمان حتی از محله ها و شهرک های دورتر از مرکز شهر، به سوی این مکان محترم جاری است که خود را به مجلس سوگواری سالار شهیدان علیه السلام در منزل آقای شهر میرسانند تا نمی از دریای معرفت و معنویت آن بردارند.
عدهای از همان دقایق اولیه صبح پس از اقامه نماز بدانجا رفته و به انجام کارها می پردازند، تعداد دیگری نیز هدایا و نذورات خود را به سوی آبدارخانه گسیل می دارند، اینها صحنه های زیبایی از مشارکت مردم عزیز در برگزاری این مجلس خالصانه است.
اولین نوای به پاخاسته در این مراسم آهنگ "واویلا خوانی" توسط جناب آقای خطیب زاده است که با تاسی به پدر بزرگوارش مرحوم آقا شیخ عبدالحمید این آیین سنتی را در مجالس سوگواری قدیمی شهر برگزار میکند.
مدیحه سرایی جناب آقای عطاری که برای پیرغلامان جلسه، یادآور مدیحه سرایی آقایان مدیحی و کربلایی سید علی تقوی در این جلسه میباشد، دومین بخش از این مراسم روحبخش است و در نهایت نیز قرائت زیارت عاشورا، روضه خوانی و سخنرانی انجام میشود.
البته تا چند سال پیش، دو سخنران در این مراسم افاضه مینمودند؛ یکی از روحانیون شهر و پس از آن، میهمان مدعوّ.
امید است خداوند سایه پر عطوفت آقای شهرمان را سالها بر سر مردمان این شهر مستدام بدارد و همگان را به خوشه چینی از این مجلس پرفیض موفق بدارد.
۸ محرم الحرام ۱۴۴۱ ه ق
مصطفی ترابی
@damghan220
✍️ آیت اللهالعظمی مکارم در پیامی به مناسبت مراسم باشکوه عاشورای حسینی:
⚠️ مداحان مراقب باشند / قمهزنی حرکت غیرمنطقی است
🔻 متن پیام:
◾️ بسم الله الرحمن الرحیم
مراسم محرم و عاشورا از باشکوهترین مراسم عزاداری و بزرگداشت در دنیا و محصول عشق و علاقه مردم به امام حسین (علیه السلام) و شهدای کربلاست، اما دشمن با #عواملنفوذی و برنامهسازی خود سعی دارد عظمت آن را مخدوش سازد؛ بنابراین لازم است کاملاً مراقب این جریان بود.
از جمله اشعار و آهنگهای نامناسب که قطعاً از عظمت این مراسم خواهد کاست. مداحان عزیز مراقب باشند و اجازه ندهند تا دشمن از این طریق ضربه زند.
مسأله #قمهزنی که یک حرکت غیرمنطقی است و به صورت ابزار تبلیغاتی در دست دشمن درآمده، باید برای همیشه به فراموشی سپرده شود و بدون نیاز به دخالت مسئولین انتظامی حذف شود.
عزاداران عزیز میتوانند بجای آن، #خون خود را به مراکز انتقال #خوناهدا کرده تا بوسیله آن افرادی را از مرگ نجات دهند.
از ریختن خون قربانی در خیابانها و مراکز عمومی جداً خودداری شود که هم اسباب آلودگی و نجاست میشود و هم ضررهای بهداشتی مهمی دارد.
امیدوارم همه عزیزان این نکات را رعایت کنند.
والسلام علیکم و رحمة الله وبرکاته
ناصر مکارم شیرازی
منبع: خبرگزاریحوزه
@damghan220
🔹آیین سوگواری از گذشته تا کنون...
مدتی است درباره ویژگیهای عزاداری سنتی و تفاوتهای آن با مراسم سوگواری امروزی میاندیشم، چگونه است که در مجالس ساده و قدیمی، فضای جلسه، مداحان و روضه خوانان، عزاداران و شرکت کنندگان و حتی ابنیه و مکانهای برگزاری جلسات سوگواری آکنده از حال و هوای معنوی و حس خوب عرفانی است و روح و جان هر کسی که بدانها به دیده تامل نگریسته و بر اساس بصیرت و آگاهی و نه از سرِ عادت در آن مجالس شرکت میکند را مینوازد؟!
چگونه است که عطر اخلاص و خدامحوری در چنین مجالسی هرچه بیشتر به مشام میرسد و ریا و خودنمایی و ارائه و خودآرایی هرچه کمتر در رفتار عزاداران در آیین عزاداری سنتی مشاهده میشود؟!
چرا امروزه بسیاری سعی دارند با وضعیت ظاهری متفاوت و یا با رفتارهای خارق العاده به گونه ای رفتار کنند که مجذوب نگاه دیگران گشته و خود را اسیر رضایت آنان نشان دهند؟!
در صبح روز ششم محرم وقتی برای شرکت در مراسم جامه کردن طوق به تکیه حضرت ابوالفضل علیه السلام رفتم، در اطراف حسینیه با زنجیره انسانی بانوانی مواجه شدم که متاسفانه با پوشش نامناسب آزادانه و بی مهابا در خیابانهای منتهی به تکیه تجمع کرده، تراکم حضورشان مرا از ورود به حسینیه بازداشته و مجبور به بازگشتن نمود.
کیست که نداند یکی از نگرانیهای اهل بیت پیامبر دغدغه حجاب و پوشش و دوری گزیدن از نگاه هوس آلود نامحرمان بوده است؟ و چگونه میتوان باور کرد عرض ارادت کسانی را که با بی توجهی از کنار نگرانیهای پیشوایان معصوم دین می گذرند؟!
پدیده دیگری که این روزها هرچه بیشتر به چشم میخورد، اصرار بسیاری از شرکت کنندگان در مراسم مذهبی به فیلم برداری و تصویربرداری است، متأسفانه گاهی تعداد عکاسان و فیلمبرداران موبایل بهدست آنقدر زیاد است که مانع از توجه و تمرکز بر حقایق آیین عزاداری میگردد!
چگونه است که هر ساله این صدای طبل هاست که بیشتر و بیشتر میشود؟! صدا و صوت سوگواری و مرثیه خوانی بیش از سواد و سوز دل سخنوران و مرثیه خوانان مورد توجه قرار میگیرد؟! فراوانی جمعیت شرکت کننده در جلسات عزاداری چشمگیرتر شده تا صفا و صمیمیت و یکرنگی آن؟!
آیا این همه توجه به ظواهر عزاداری و رفتارهای ظاهری که از آن به "ظاهربینی" تعبیر میشود، مانع از واقع بینی و توجه به اسرار و راز و رمز عزاداری نیست؟!
بیشتر باید اندیشید...
ادامه دارد...
#ترابی
#گزاره_های_دینی
@damghan220
دیار تدین و تمدن
🔺آزاده سرافراز شهرمان، استاد قرآن پژوهش و آشنا با مفاهیم نهج البلاغه جناب آقای کمال رضیان @damgha
🔹روزنوشت ماه محرم 5⃣
💠 فرصتی برای دیدار
شرکت در مجالس عزاداری امام حسین علیه السلام در ماه محرم گذشته از ابراز مودت و ارادت به ساحت قدسی سالار شهیدان علیه السلام و اداء اجر رسالت، مایه صله رحم و دیدار با عزیزانی که ملاقات با ایشان مزید سعادت و خوشبختی است، میگردد و شرکت کنندگان را از احوال یکدیگر و برنامهها و فعالیتهای ارزنده آنها مطلع میسازد.
ظهر امروز نهم ماه محرم در یکی از همین جلسات خانگی با آزاده سرافراز و قرآنپژوه گرانقدر جناب آقای کمال رضیان دامغانی به گفتگو پرداختم. انسانی دقیق و نکته سنج که در چند دیدار اخیر با طرحی سوالاتی درباره چرایی برخی از تعابیر قرآن کریم و ادعیه بنده را نیز به تحقیق و پژوهش هرچه بیشتر وا میدارد.
این معلم سختکوش از فعالیتهای پژوهشی روزانه خود و نیز از تدریس مفاهیم قرآن به جمعی از زندانیان داوطلب و علاقهمند در ندامتگاه شهرمان اشاره کرد که به همان سبک بدیعی که در دوران اسارت فرا گرفته بود، انجام میشود.
نگارش خاطرات درسآموز دوران اسارت یکی دیگر از برنامه های ایشان بوده که مراحل مقدماتی چاپ و نشر آن توسط انتشارات طلوع تهران را پشت سر میگذارد.
آشنایی با علم ادبیات عرب، منطق و اصول فقه در سالهای اسارت در زندان رژیم بعثی از جمله خاطرات شیرین و دلنشین آن آزاده سرافراز بوده که در ادامه و پس از آزادی در سال ۱۳۶۹ توفیق فراگیری سطح یک حوزه علمیه در مدرسه امام باقر علیه السلام قم -البته به صورت غیر حضوری- را برایشان به ارمغان آورده است.
با آرزوی توفیقات روزافزون برای همه فرهیختگان دیار تدین و تمدن
هجدهم شهریور ۱۳۹۸ ه ش
نهم محرم الحرام ۱۴۴۱ ه ق
مصطفی ترابی
@damghan220
8.79M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽روضه خوانی ظهر روز عاشورا توسط آیت الله حاج سید محمد شاهچراغی دامغانی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه محترم سمنان
▪️ای سپه دون! به کجا می روی؟!
جانب ناموس خدا می روی؟!
با عرض تسلیت به شیعیان و شیفتگان سید و سالار شهیدان کربلا امام حسین علیه السلام
@damghan220
▪️غروب ناتمام...
در عصر دلگیر و غمبار روز عاشورا که تداعی کننده تمام روضه های جوانان خاندان بنیهاشم و یادآور لحظات شهادت غریبانه سالار شهیدان حسین بن علی علیهما السلام است، عموم عزاداران خسته از عزاداری صبح عاشورا در غالب دسته جات سینه زنی و زنجیر زنی، با حضور در منازل و مساجد و صرف غذای متبرک، به خانههای خود رفته و این غروب نفسگیر را به استراحت می گذرانند و یا در کنار دوستان و بستگانی که مدتها ایشان را ندیدهاند، ساعاتی را سپری میکنند، ساعاتی که بی تردید اشکواره حضرت بقیه الله الاعظم ارواحنا له الفداء است، هم او که لحظات فرو افتادن عرش برین بر زمین و شکسته شدن کشتی طوفان کربلا را بعینه مشاهده مینماید.
زمین عزادار است و زمان داغدار... چگونه میتوان بی درد و غم بود...؟!!
مگر میتوان آرام نشست و در خوابی آرام فرو رفت وقتی مهر و ماه خون میگرید و هوا حزنانگیز است...؟!!
نمیدانم در عزاخانه دل، در این ثانیههای تلخ و تحمل ناپذیر، سر برادر را در بالای نی باید نگریست یا صبر در سینه خواهر را...
گهواره خونین در سکوت نشسته را یا مادر بی تاب فرزند مُرده را...
گوش پاره را یا گوشواره شکسته را...
شعلههای آتش خیمه حرب را یا نمناکی زمین خیمه سقا را...
لباس پاره پاره به غارت رفته را یا علم سوراخ سوراخ شده اما استوار علمدار بی دست را...
عمامه خونین پیامبر یا معجر نیم سوخته فاطمه را...
نمیدانم، براستی نمیدانم... شاید همان عبارت زینب کبری را باید گفت:
"لیت السماء انطبقت علی الارض..."
"ای کاش در این لحظه آسمان بر روی زمین خراب میگشت..."
و تنها باید همنوا با آه و شیون فرشتگان خدا، ترنم دعای ظهور منتقم شهیدان کربلا را زمزمه کرد؛ اللهم عجّل فرجَ المهدی المُنتقِم مِن آل محمد...
▪️و سیعلم الذین ظلموا... ایّ منقلب ینقلبون...
السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین
✍ مصطفی ترابی
#آداب_عزاداری
#عصر_عاشورا
@damqhan220
🔹روزنوشت ماه محرم 6⃣
💠پیوند آسمانی...
شهر کهن دامغان از دیرباز به ارادت مردمان آن به عالمان دین و خدمتگزاران به آیین اسلام شهره بوده که پرورش دانشمندانی بزرگ از یک سو و حضور تاثیرگذار برخی از چهرههای علمی در این شهر از سوی دیگر، نشانی بر این مدعا است.
مراسم سوگواری امام شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام نیز تصویر دیگری از این علاقه قلبی و ابراز ارادت بوده است، چه اینکه در شب تاسوعا و عاشورای حسینی، عزاداران در قالب دسته جات سینه زنی و زنجیر زنی از تمام محلات ششگانه شهر با حضور در مدرسه علمیه موسویه -معروف به مدرسه آقا- واقع در بالا محله، در حقیقت به دیدار عالمان دینی رفته و به نائبان عام امام عصر ارواحنا فداه عرض تسلیت مینمودند، همچنین در روز عاشورا و نیز یازدهم ماه محرم، مردم سوگوار در پشت نخل عزا که نماد تابوت امامشهیدان میباشد، تجمع کرده و در سایه عالمان شهر از جمله سید جلیل القدر مرحوم آیت الله سید میرزا آقا ترابی به عزاداری می پرداختند و تا پیش از ورود آن فقیه گرانقدر اجازه شروع مراسم را به خود نمی دادند.
چه زیبا بوده است این پیوند مبارک و زیباتر از آن پذیرش باوری عمیق به اینکه عالمان راستین، آیینههای امامنما هستند که در عصر غیبت معصوم علیه السلام همگان موظف به ارتباط با ایشان هستند.
در این دهه ماتم و عزا و در روز هشتم ماه محرم وقتی عزاداران شرکت کننده در پایان مجلس سوگواری در منزل آیت الله ترابی به صف ایستاده تا دو عالم فرزانه شهرشان حضرات آیات شاهچراغی و ترابی را از نزدیک ملاقات نموده و ابرار ارادت و دوستی نمایند و یا در شب تاسوعا در تکیه حضرت ابوالفضل علیه السلام وقتی مادری فرزند خود را به پدر معنوی شهرمان حاج آقا سید محمود ترابی نزدیک میکرد تا گرمای محبت پدرانه ایشان بر سر و روی فرزندش بتابد، میشد همان ارادت قدیمی و پیوند معنوی مردم و علما را از نزدیک مشاهده کرد.
کاش عالمان و روحانیون پارسا و معتمد با حضور پر فروغ خود در آیینهای سنتی، هرچه بیشتر به این پیشینه ارزنده و پیوند ارزشمند اهتمام ورزند و مردم عزیز به ویژه نسل چهارم و پنجم انقلاب اسلامی را از این سرمایه خداداد بی بهره نسازند.
یازدهم محرم ۱۴۴۱ ه ق
بیستم شهریور ۱۳۹۸ ه ش
#ترابی
#گزاره_های_دینی
#آداب_عزاداری
@damghan220
🔹عالم خَدوم
🔸بخشی از مصاحبه پایگاه فرهنگی دیار تدین و تمدن با آیت الله شاهچراغی دامغانی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه محترم سمنان درباره شخصیت مرحومآیت الله حاجشیخ محمدعلی عالمی دامغانی در سالروز ارتحال ایشان
مرحوم آیت الله حاج شیخ محمدعلی عالمی که به تقاضای مردم و به توصیه استادشان مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی در سال ۱۳۴۳ ه ش از قم به سمنان هجرت نمودند، عالمی خدوم و پرتلاش نسبت به اهالی این شهر بوده و درب منزل ایشان همیشه به روی مردم باز بود، هر کس برای رفع مشکلش درخواست دستنوشته ای مینمود، ایشان فورا اجابت مینمودند.
در مراسم بزرگداشتی که پس از ارتحال مرحوم آقای عالمی در دامغان برگزار شد، بنده سخنرانی کرده و در بیان این ویژگی برجستهشان به شعر زیبایی درباره سیدالشهدا علیه السّلام استناد کرده و گفتم:
"همانطور که درباره امام حسین علیه السّلام گفته شده بسیار اهل احسان و بخشش بوده و نسبت به مردم خدوم و پرتلاش بودند، درباره مرحوم آیت الله عالمی هم چنین باید گفت."
مرحوم آیت الله عالمی در نیمه رمضان سال ۱۳۰۷ ه ش در روستای حجاجی دامغان به دنیا آمد و در هجدهم شهریور ۱۳۷۸ ه ش در شهر سمنان چشم از جهان فرو بست.
روحشان شاد.
پایگاه فرهنگی دیار تدین و تمدن
@damghan220
دیار تدین و تمدن
▪️دوازدهم محرم، سالروز شهادت جانسوز پیامآور نهضت سرخ عاشورا امام زین العابدین علیه السلام-بنابر نقل
▪️زینت عبادت
[ابعاد معرفت مسلمانان نسبت به امام چهارم]
خداوند متعال در قرآن کریم "عبادت" را هدف آفرینش هستی دانسته و همگان را بر خان بینهایت بندگی خود فراخوانده است؛
"ما خَلَقتُ الجِنَّ وَ الاِنسَ الّا لِیَعبُدُونَ"
"جن و بشر را جز برای عبادت نیافریدم."
از این رو همه پیامبران الهی، اوصیاء ربانی و سایر بندگان صالح پروردگار زندگی خود را توام با بندگی خدا نموده اند، اما در این میان جایگاه عبادی امام چهارم سید الساجدین علیه السلام چنان رفیع و گرانقدر است که در روز قیامت، تنها آن امام همام است که ندای خداوند سبحان را پاسخ گفته و بر اساس اخبار غیبی پیشوایان دین، در برابر سخن خداوند در یوم الحساب که میفرماید:
"اَینَ زَینُ العابِدین"
"کجاست زینت عبادت کنندگان؟"
تنها امام سجاد علیه السلام برخاسته و لبیک میگوید.
آری، در حالیکه امام سجاد علیه السلام دارای چنین فضیلت ارزشمندی است، متاسفانه عوام از مسلمین ایشان را به عنوان امام بیمار شناخته و تنها در هنگام دعا برای شفای بیمارانشان از آن امام همام یاد میکنند و نیز خواص، از شیعیان ایشان را به عنوان امام دعا و نیایش میشناسند و با غفلت از سایر ابعاد امامت ان امام، تنها به این بُعد از سلوک عبادی آن حضرت توجه دارند، این در حالی است که به فرموده مقام معظم رهبری، حرکت عظیم تربیت نیروی انسانی و تحقق فعالیتهای تشکیلاتی در حوزه فرهنگی در جهان اسلام، از زمان امام سجاد علیه السلام پایه گذاری شده و در ادامه به تاسیس حوزه علمیه با شکوه امام باقر و امام صادق علیهما السلام انجامید.
از این رو امام سجاد علیه السلام نقش بی بدیلی در فرهنگ سازی اسلامی و تحقق تمدن دین مدارانه داشته اند.
#گزاره_های_دینی
#ترابی
@damghan220