دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🟥 اخراج اسلام از اسپانیا و آغاز استعمار ✂️ آغازی بر پایان اسلام در اسپانیا 2️⃣ از 4️⃣ 💰 تعداد ک
|
🔸اسپانیا، سرزمینی بود متعلق به متعصبترین مسیحیان نیقیهای. این سرزمین با مختصات فرهنگی و جغرافیایی خاص خود، در سال 711 میلادی به تصرف #مسلمانان_اموی درآمد. پادشاهی #ویزیگوتها (که از نژاد ژرمن بودند) مجبور به عقبنشینی شد و #خلافت_اسلامی در جنوب و مرکز #اسپانیا برپا گردید.
🔹پایتخت #امویان در اسپانیا، #قرطبه نام داشت. امویان با ازدستدادن قدرت خویش در #دمشق، به اسپانیا روی آوردند و کوشیدند تا تاج و تخت زرین دیگری برای خود در منتهاالیه #اوراسیافیقا برپا کنند. اوج شکوه ایشان را میشد در میانهی سالهای 961 الی 976 میلادی مشاهده کرد. این حاکمان ابتدا خود را «امیر» و بعد «خلیفه» نامیدند و تا سال 1031 میلادی به نام #اسلام_اموی، بر این سرزمین فرمان راندند.
🔸مسیحیانی که به سمت شمال شبهجزیرهی #ایبریا عقب رانده شده بودند، در سال 718 میلادی، حکومتی را تحتعنوان #پادشاهی_آستوریاس (Kingdom of Asturias) 📎 تشکیل دادند. #پالاگیوس (Pelagius of Asturias) 📎، رهبر مهاجران ویزیگوتهایی بود که به شمال کوچیده بودند. وی در سال 722 میلادی به سمت خلافت #بنیامیه یورش برد و آنها را در نبرد تاریخی مهمی بهنام #نبرد_کووادونگا (Battle of Covadonga) 📎 شکست داد. این شکست، آغازی بود برای بازپسگیری #آندلس و بیرونراندن مسلمانان از اسپانیا؛ اگرچه قریب به صدسال به طول انجامید.
🔹آندسته از ویزیگوتها که در شمال شبهجزیره پناه گرفته و ذیل چتر پادشاهی #آستوریاس، خود را برای انتقام آماده میکردند، از دو حیث تحت فشار بودند: نخست، از ناحیهی تعصبات مذهبی و شدت تعلقشان به مناسکی که بهدلیل سلطهی امویان امکان بروز و ظهور پیدا نمیکرد؛ دوم، افزایش #جمعیت. تحت تاثیر این فشار بود که نهضتی مبارزاتی شکل گرفت تا اسپانیا را از #امویان پس بگیرند و مسلمانان را از آن بیرون نمایند. این نهضت، #ریکونکویستا (Reconquista) 📎 یا نهضت استرداد نام گرفت. این خیزش از سال 900 میلادی تا 1250 میلادی برقرار بود.
🔸به یمن توفیقاتی که #جنبش_استرداد به دست آورد، حکومت اموی #اندلس فروپاشید و تنها #گرانادا در دست مسلمانان باقی ماند. این قطعه از #مغرب_اسلامی نیز نهایتا در سال 1492میلادی به تصرف مسیحیان شمال درآمد.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
هدایت شده از KHAMENEI.IR
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎤 روایت دکتر علی لاریجانی از واکنش سران سوریه و لبنان به پیام رهبر انقلاب:
👈 «اینها همان چیزهایی است که ما به آن نیاز داریم و همه را قبول داریم و پیگیری می کنیم»
🔍 متن کامل گفتگو را بخوانید👇
khl.ink/f/58383
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
🎤 روایت دکتر علی لاریجانی از واکنش سران سوریه و لبنان به پیام رهبر انقلاب: 👈 «اینها همان چیزهایی است
روایت لاریجانی از ادراک مردم و مسئولان لبنانی و سوری از احساس #همسرنوشتی با ایران...
نقشه گسترگی جنگهای بشری از دوران باستان تا امروز... تصویری که فریاد میزند چشمآبیهای بلوند چه شاهکارهایی خلق کردهاند... و سرزمین میانهای که صلح در قلب آن نشسته است...
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🟥 اخراج اسلام از اسپانیا و آغاز استعمار
✂️ تصاحب میراث و آغاز جریان ترجمه
3️⃣ از 4️⃣
💰 تعداد کلمه: 373 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه
تشکیل حکومت مسیحی توسط ویزیگوتهایی که به شمال شبهجزیرهی #ایبریا (جنوب غربی #فرانسه) عقبنشینی کرده بودند، تهدید بالقوهای بود که همانند چماق هر لحظه آمادهی فرودآمدن بر امارتهای مسلماننشین جنوب در خلافت #اسلام_اموی در #قرطبه بود. این تهدید که در نخستین حملهی #پالاگیوس در #نبرد_کووادونگا، در سال 722 میلادی خود را نشان داده بود، در سه مرحله و در طول قریب به 700 سال، به اخراج حاکمان و مردمان مسلمان از شبهجزیرهی ایبریا انجامید. در اثنای این واقعه بود که میراث اسلامی توسط مسیحیان کاتولیک اسپانیا تصاحب شد.
شرح بیشتر را در ادامه بخوانید...
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🟥 اخراج اسلام از اسپانیا و آغاز استعمار ✂️ تصاحب میراث و آغاز جریان ترجمه 3️⃣ از 4️⃣ 💰 تعداد کل
|
🔸تلاش #ویزیگوتها برای پیشروی بهسمت جنوب به تشکیل پادشاهیهای #آراگون، #کاستیا و #پرتغال (در بین سالهای 1100 الی 1479میلادی) انجامید. این کار موجب شد سلطهی کاتولیکها رونق یافته و حضور #جنگجویان_صلیبی برای مواجهه با مسلمانان در این منطقه افزونتر گردد.
🔹#آلفونسوی_یکم (Alfonso I) 📎 که تاج پادشاهی آراگون را در سال ۱۱۰۹میلادی بر سر نهاد، از حامیان و حاضران در #جنگهای_صلیبی بود. وی معتقد بود که بهترین راه برای تصرف #اورشلیم، تسلط بر شبهجزیره ایبریا است. #آلفونسو اعلام کرد که باید اسلام را از همان راهی که به اروپا آمده است، به مبدا خودش بازگرداند؛ باید از طریق #شمال_آفریقا به سمت #سرزمین_مقدس حرکت کرد و آن را پس گرفت. او این اقدام را نمادی برای هزیمت و شکست مسلمانان در برابر #صلیبیون میشمرد.
🔸آلفونسو در سال 1125 میلادی، لشگری را از #والنسیا گرد هم آورد و شروع به تصرف شهرهای مسلماننشین #اسپانیا کرد. وی زمانی که در بستر مرگ افتاد، ادارهی متصرفاتش را به #شوالیههای_هاسپیتالر (Knights Hospitaller) 📎 و #شوالیههای_معبد (Knights Templar) 📎 سپرد. البته اشرافزادگان آراگون و #ناوار سد راه تحقق این وصیت شدند و سرزمینها را میان خود تقسیم کردند.
🔹تشکیل پادشاهی کاستیا (Kingdom of Castile) 📎، دومین حلقه از اقدام برای بیرونراندن مسلمانان از ایبریا بود. کاستیا که عربزبانان آن را «القلعه» مینامیدند، سرزمین کوهستانی و پر از قلعهها و استحکامات بود. این قلعهها بر سر مسیر #راه_زیارتی_سانتیاگو (Camino de Santiago) 📎 قرار داشتند و به زائران مرقد یعقوب یا همان #سنت_جیمز (James the Great) 📎 یکی از حواریون حضرت عیسی و برادر #یوحنا خدمترسانی میکردند. صدور و اعلام رسمی #فرمان_سانتیاگو (Order of Santiago) 📎 وجوه صلیبی بیشتری را از این مسیر زیارتی نشان میدهد.
🔸فتح مرکز فرهنگی بزرگ #تولدو یا طلیطله (Toledo) توسط پادشاهی کاستیا در سال 1085میلادی، نقطهی عطفی در تولد اروپای جدید است. این فتح نظامی آغاز پیشرفتهای بزرگی شد و دستاوردهای فکری مسلمانان و دانش و فناوری ایشان را در اختیار مسیحیان اروپایی قرار داد. «#مکتب_تولدو» (School of Toledo) 📎 که یک جریان ترجمه از زبان عربی به زبان لاتین بود، در دوران همین پادشاهی شکل گرفت و نقطهی آغازی برای انتقال کثیری از آثار فلسفی و علمی اسلامی و یونانی به اروپا گردید.
🔹#دانیل_مورلی (Daniel of Morley) 📎 و #جرارد_کرمونایی (Gerard of Cremona) 📎 از جمله مترجمان پیشگام اروپایی هستند که برای آموختن علوم و فنون و ترجمهی دانش مسلمین، راهی پادشاهی کاستیا در تولدو شدند و مسیر #عصر_مدرن_نخستین را گشودند؛ مسیری که به #رنسانس و بعدها به #عصر_روشنگری ختم گردید.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🟥 اخراج اسلام از اسپانیا و آغاز استعمار
✂️ پایان آندلس؛ آغاز ینگه دنیا
4️⃣ از 4️⃣
💰 تعداد کلمه: 440 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه
فرآیند عقبراندن اسلام از اسپانیا در سه گام و طی قریب به 700 سال، نهایتا به منطقهی #گرانادا رسید. #اسلام_اموی که روزگاری تا کوههای #پیرنه در اروپا پیش رفته بود، در سال 1492میلادی تنها نقطهای که برایش باقی ماند، گرانادا بود. توسل به ترفند #تفتیش_عقاید و تشکیل حکومت #پادشاهان_کاتولیک در سال 1469میلادی، ظرفیت قدرتمند جدیدی را در نزد مسیحیان اروپا شکل داد که توانستند گرانادا را نیز به تصرف خود درآورده و مسلمانان را مجبور به عقبنشینی به #آفریقا نمایند.
قسمت آخر و تفصیل این سلسله مطالب را در ادامه بخوانید...
📕 قسمتهای پیشین:
قسمت اول: تبدیل اسپانیا به قلمرو مسیحیان متعصب نیقیایی
قسمت دوم: آغازی بر پایان اسلام در اسپانیا
قسمت سوم: تصاحب میراث و آغاز جریان ترجمه
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🟥 اخراج اسلام از اسپانیا و آغاز استعمار ✂️ پایان آندلس؛ آغاز ینگه دنیا 4️⃣ از 4️⃣ 💰 تعداد کلمه
|
🔸سالهای #قرن_پانزدهم، ایام عبور حکومتهای مسیحی شبهجزیرهی #ایبریا از مرحلهی تکثر، به مرحلهی اتحاد و وفاق بود. این فرآیند نیازمند اتحاد مذهبی نیز بود. کاتولیکهای ستیزهجو که محصول کنشگری #صلیبیون بودند، محور این اتحاد قرار گرفتند. تاسیس دفتر #تفتیش_عقاید (Office of the Inquisition) 📎 به فتوای پاپ در پادشاهی کاستیا، نقش کلیدی در این میان ایفا کرد. تشکیل حکومت #پادشاهان_کاتولیک (Catholic Monarchs of Spain) 📎 در سال 1469میلادی نیز شاخصترین محصول اتحاد سیاسی و نظامیای بود که در این شبهجزیره شکل گرفت و نهایتا به تولد #اسپانیا انجامید.
🔹مراد از پادشاهان کاتولیک، اشاره به ازدواج حکومتی پادشاه #آراگون و #کاستیا است. فرناندوی دوم (پادشاه آراگون) با ایزابلای یکم (پادشاه کاستیا) در سال 1469میلادی ازدواج کرد؛ این ازدواج به تولد اسپانیای واحد انجامید. این تولد با فتح پادشاهی اسلامی #گرانادا در سال 1492میلادی به واقعیت پیوست.
🔸پادشاهان کاتولیک به حمایت از سفرهای اکتشافی #کریستوف_کلمب و دیگر دریانوردان روی آوردند؛ کلیسای کاتولیک روم را تقویت کردند؛ با بهراهانداختن دادگاههای #تفتیش_عقاید، مسیحیسازی اروپا و اسلامزدایی از آن شتاب بخشیدند. ستیز با مسلمانان و اصرار بر اخراج یهودیان از این شبهجزیره باعث شکلگیری #یهودیان_مخفی یا «کونورسو»ها (Converso) 📎 و #مسلمانان_مخفی یا «موریسکو»ها (Morisco) 📎 در اسپانیا شد. این تقلا به کشف #برّ_نو یا #خشکی_جدید انجامید و #ینگه_دنیا را به یکی از مقصدهای #مسابقات_جغرافیایی تبدیل کرد.
🔹همچنین دادگاههای تفتیش عقاید برپا شدند تا از صحت اعتقاد مسلمانان و یهودیانی که به مسیحیت گرویده بودند، اطمینان حاصل نمایند. تاسیس این دفتر به نام توماس #تورکومادا (Tomás de Torquemada) 📎 نسبت داده شده است؛ وی یک #دومینیکن بود. ایدهی تفتیش عقاید در آموزههای دومینیک گوزمان (Saint Dominic) 📎، قدیس معروف اسپانیایی (متولد منطقهی کاستیا) (1170-1221میلادی) ریشه دارد. بنابر برخی گزارشها، اندیشهی #آکوئیناس که یک دومینیکن بود، یکی از شاغولهای تشخیص راستکیشی محسوب میشد.
🔸تاسیس و برپایی دفتر تفتیش عقاید، نشانهای بود از تسلط حکومت بر دین؛ فرآیندی که در ادامه به تفکیک نهاد دین از نهاد قدرت انجامید و نهایتا نهاد دین را ذیل #استیت قرار داد. این اقدام را باید روح #سکولاریسم دانست. این اتفاقات که پایان اسلام در جنوب غربی اروپا بود، در کنار اتفاقاتی که در منطقهی #آناتولی و #امپراتوری_عثمانی در حال رخدادن بودند، از طلیعهی #عصر_مدرن_نخستین خبر میدادند و شکل و سیمای جهان تازهای را مشخص میکردند. / پایان
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
9.11M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
ساعت به وقت یاد...
ساعت به وقت دلتنگی...
ساعت به وقت اگر یادت نکنم، میمیرم...
ساعت بهوقت میدان...
|
|
🟥 ارتفاعات جولان: سایهی مرگی بر سر تلآویو
✂️ بازی جام؛ از «برجام» تا «جولان»
1️⃣ از 4️⃣
💰 تعداد کلمه: 520 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه
این روزها، استعارهی #جولان در حال خودنمایی است. #سوریه در مناطق منتهی به ارتفاعات جولان، بار دیگر چهرهی ناامنی به خود گرفته است. این ناآرامی وقتی کلید خورد که ارتفاعات جولان در #لبنان به طور موقت به آرامش فراخوانده شد. نگرانیهای #اسرائیل از جولان مال امروز نیست. چه روایتی پشت این بلندیهاست؟
در این سلسله یادداشت، قدری به داستان جولان خواهیم پرداخت...
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🟥 ارتفاعات جولان: سایهی مرگی بر سر تلآویو ✂️ بازی جام؛ از «برجام» تا «جولان» 1️⃣ از 4️⃣ 💰 ت
|
🔸وقتی #آیتالله_خامنهای ساعت شنیِ زمانِ فروپاشی اسرائیل را در 18 شهریورماه 1394 برگرداندند، اهل اشارت رد پای عزرائیل را در ساحت زمینی و مکان، در #ارتفاعات_جولان مشاهده کردند. بشارت آیتالله در تهران، شبهی را در بلندیهای جولان به حرکت درآورد که سایهی کمین آن تا #تلآویو را دربر میگرفت و برای فرا رسیدن صبحِ قرار، لحظهشماری میکرد.
🔹تیرماه حادثهخیز ایران، اینبار در سال 1394، میدان پررونق رقابت استعارهها شده بود. سهشنبه 23تیرماه همین سال، «برنامهی جامع اقدام مشترک» (JCPOA) موصوف به #برجام، «جام»ی را تداعی میکرد که پیشتر، در دوشنبهی 27تیر 1367 در برابر امام خمینی نهاده بودند. اما آیتالله خامنهای با لبخندی طعنهآمیز، عبارت مقامات #تلآویو را به سخره گرفت و فرمود:
«شنیدم صهیونیستها در فلسطین اشغالی گفتند فعلاً با این مذاکراتی که شد، تا ۲۵ سال از دغدغهی ایران آسودهایم؛ بعد از ۲۵ سال فکرش را میکنیم! بنده در جواب عرض میکنم: اوّلاً شما ۲۵ سال آینده را نخواهید دید. انشاءالله تا ۲۵ سال دیگر، به توفیق الهی و به فضل الهی چیزی به نام رژیم صهیونیستی در منطقه وجود نخواهد داشت. ثانیاً در همین مدّت هم، روحیّهی اسلامیِ مبارز و حماسی و جهادی، یک لحظه صهیونیستها را راحت نخواهد گذاشت» (18شهریور 1394 / 9سپتامبر 2015).
🔸مفسران صفحاتی را باز کردند تا دربارهی آنچه در #جام_جانبین_ایرانی میگذرد، گمانهزنی کنند. همان روزها بود که لبخندی نیز بر لبان #جولان نشست و اشارت را از عبارت مولایش گرفت. امروز 3373 روز (9سال و 2ماه و 26روز) از آن روز میگذرد و شنهای این ساعت وارونه، تمنای شتاب بیشتری برای فرودآمدن دارند.
🔹نشانههای تحرک در جولان اندکاندک استشمام شد. بحران سوریه به نقطهای رسید که حضور پررنگ ایران در همسایگی سرزمینهای اشغالی، شکل حقوقی پیدا کرد. این حضور مطابق با درخواست رسمی دولت سوریه و طبق روال حقوق بینالملل صورت میگرفت.
🔸در حالی که مذاکرات بینالمللی در ژنو، پیرامون آیندهی سوریه در حال برگزاری بود، #نتانیاهو بههمراه کابینهی خود، یکشنبهروز، 17 آوریل 2016 (29 فروردین 1395) به #بلندیهای_جولان سفر کرد و به شکل نمادین، نشست کابینهی خود را در دامنهی این کوه برگزار نمود. سخن وی این بود که کنترل #فلات کوهستانی جولان برای همیشه در دست اسرائیل باقی خواهد ماند و او قسمتهای اشغال شده را به سوریه هیچگاه برنخواهد گرداند. 📎 کابوس نتانیاهو این بود که چگونه میتوان با افزایش حضور ایران در کوهستانهای جولان، افسار کنترل این منطقهی استراتژیک را همچنان در دست گرفت؟!
🔹ارتفاعات جولان، مرز و منطقهی مشترک میان سوریه، #لبنان، #اردن و #فلسطین اشغالی است. یکهتازی #نتانیاهو در این منطقه اقتضائاتی دارد که فصل جدیدی از تامین این اقتضائات، در هفتهای که پشت سر گذاشتهایم، آغاز شده است. این روزها، فصل مهمی از معماری #شرق_مدیترانه در پیش است. سگ هاری قصد بلعیدن لقمهای را دارد که میتواند چهرهی دیگر آن، افتادنش در تلهی موش باشد.
این یادداشت ادامه دارد....
📩 پینوشت:
آیتالله خامنهای در سال 92 و 93 نیز جملات کلیدی و استعارهگون خطاب به رژیم صهیونیستی بیان فرموده بودند. عبارت « اگر غلطی از آنها سر بزند، جمهوری اسلامی تلآویو و #حیفا را با خاک یکسان خواهد کرد» و «ملت، عاشق مبارزهى با صهیونیستهاست» بهترتیب، نشانهگذاری استعارهای آیتالله خامنهای در سال 92 و 93، نسبت به #میدان مواجهه با آن رژیم بوده است.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🟥 سهگانهی نتانیاهو، ترامپ و اورشلیم
✂️ بازی جام؛ از «برجام» تا «جولان»
2️⃣ از 4️⃣
💰 تعداد کلمه: 600 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 7 دقیقه
پدیداری هژمونی غرب، مرهون گذار از #نظم_زمینپایه به #نظم_اقیانوسپایه است. با این گذار، صلح و آرامش در #سرزمین_میانه به آهنگ نبض #شرق_مدیترانه پیوند خورده است. امروز نیز همچنان تب سیاست #از_سند_تا_نیل، با تپشهای قلب #فلسطین تنظیم میشود. نتانیاهو و ترامپ و اورشلیم، سهگانهای هستند که در 15 سال گذشته بر این ضربان تاثیر گذاشتهاند. این سهگانه چه نسبتی با داستان #ایران_قوی و #خاورمیانه_جدید دارد؟
این روایت را نیز در ادامه یادداشت پیشین، در ادامه بخوانید....
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid