❌ درخواست کمپانی انگلیسی برای امتیاز پنجاهساله معادن یزد و زنجان!
#روزشمار
#2_مرداد_1343
«تهرانمصور» نوشت: یک کمپانی انگلیسی به نام «ریوتین تو» به وزارت اقتصاد اطلاع داده است که برای استخراج سرب و روی از معادن یزد و زنجان حاضر به دهمیلیون دلار سرمایهگذاری است. متخصصین این کمپانی انگلیسی در یزد (حاشیه کویر لوت) و زنجان به صنایع عظیم سرب و روی برخوردهاند. کمپانی انگلیسی خواسته است که دولت ایران یک امتیاز پنجاهساله برای استخراج معادن فوق به او بدهد.
@iichs_ir
❌ «عدالت با شلاق اجرا شد»!
#روزشمار
#7_مرداد_1343
روزنامه «اطلاعات» نوشت: امروز حکم دادگاه درباره پسر بچه دهسالهای که متهم به سرقت بود اجرا شد و مأمورین او را ده ضربه شلاق زدند.
پسرک فریدون نام داشت و قبل از آنکه حکم ده ضربه شلاق درباره وی اجرا شود با خبرنگار ما صحبت کرد.
او که به زحمت از گریه خود جلوگیری میکرد گفت: دو سال پیش در خیابان اناری «دخل» یک نانوایی را دزدیدند و مرا به جرم دزدی گرفتند. در همان جا صاحب مغازه و کارگران وی کتک مفصلی به من زدند و بعد تحویل کلانتری دادند. از کلانتری به دادسرا رفتم و آزاد شدم.
دو سال گذشت تا اینکه امروز مرا به اینجا آوردند و گفتند: در دادگاه جنحه به ده ضربه شلاق محکوم شدی و حالا میخواهند شلاقم بزنند.
از فریدون پرسیدم: حالا چه کار میکند؟ اشاره به بساط گردوفروشی خود کرد و گفت: کار میکنم ولی دلم میخواهد به جای آنکه هر روز گرفتار پوست کندن گردو و هر شب مشغول فروش آن باشم، مثل خیلی از بچهها به مدرسه بروم و درس بخوانم، اما خرج شکم مادر و خواهرانم را که باید بدهد؟!
@iichs_ir
❌ «جتهای خریداریشده از آمریکا دیوار صوتی تهران را خواهند شکست»!
#روزشمار
#8_مرداد_1343
امروز اطلاع حاصل شد که روز یکشنبه 11 مردادماه طى یک سری پروازهای آزمایشی با هواپیمای شکاری جدید جت که با سرعت مافوق صوت پرواز میکنند دیوار صوتی شکسته خواهد شد و صدای مهیبی تهران را به لرزه درخواهد آورد.
اداره روابط عمومی و امور روانی ستاد بزرگ ارتشتاران امروز اعلام داشت: هواپیماهای شکاری مافوق صوتی اف -5 که به وسیله شرکت هواپیماسازی «نور دپوپ» تکمیل گردیده و تحت برنامه کمکهای نظامی آمریکا برای کشورهای جهان آزاد اختصاص داده شده است، از روز یکشنبه 11 تا 13 مردادماه در فرودگاه مهرآباد پروازهای نمایشی انجام خواهند داد و خلبانان نیروی هوایی شاهنشاهی ایران با این نوع هواپیماها پروازهای آشنایی انجام میدهند.
@iichs_ir
❌ طرح نفوذ و ترور سپهبد بختیار!
سهشنبه 16 اردیبهشت 1349
«... یک قرار ناهار با عجله... سپس به فرودگاه رفتم تا از شاه استقبال کنم. رأس ساعت 3 با روحیه خوب وارد شد. با هلیکوپتر به کاخ نیاوران رفتیم. شهبانو از ما استقبال کرد و عذر خواست که نتوانسته به فرودگاه بیاید.
... یادآوری کردم که گروهی از کردهای نقشبندی پذیرفتهاند که به عنوان مهاجر به عراق "فرار" کنند. وقتی به آنجا برسند قطعا سپهبد بختیار با آنها تماس خواهد گرفت که در آن صورت بدا به حالش. شاه اعتراف کرد که ما توانستهایم در خانه بختیار نفوذ پیدا کنیم، هرچند مأمورین ما هنوز موفق به اجرای نقشه خود نشدهاند. با وجود این، با طرح من در ارتباط با کردها موافقت کرد. میزان اعتمادی که به من نشان میدهد، حقیقتا مرا شرمنده میکند.»1
#شرح_عکس
سرهنگ #نادر_باتمانقلیچ ، فرمانده تیپ اردبیل، به اتفاق سیدسعید نقشبندی، رئیس طایفه نقشبندیه
شماره آرشیو: 4197-4ع
1. #اسدالله_علم ، گفتگوهای من با شاه (خاطرات محرمانه امیراسدالله علم)، ج 1، تهران، طرح نو، بهار 1371، ص 237.
@iichs_ir
❌ مناسبتها و زمینههای به صدارت رسیدن #قوام !
«...در آن موقع [دیماه 1324] یکی از کسانی که برای به روی کار آمدن قوامالسلطنه فعالیت مینمود مظفر فیروز بود که تا چند ماه قبل طرفدار پر [و] پا قرص آقاسیدضیاءالدین طباطبائی، دشمن شماره یک شوروی به قول روسها بود، ولی چون میانهاش با او بههم خورده بود با محمدرضاشاه هم میانه خوبی نداشت به قوامالسلطنه متمایل گردیده برایش سخت دست و پا میکرد و وکلا را به منزل قوامالسلطه میآورد و به او التیمام میداد. همچنین با ابونصر عضد، نابرادریاش که از لیدرهای حزب توده بود، همکاریهایی داشت و او هم با ایرج اسکندری و عمویش، عباس اسکندری نزدیک بود و مجموع این مناسبات مورد استفاده برای آمادگی زمینه قوامالسلطنه بر موفقیت در کارش بود.
به هر حال به محض اینکه قوامالسلطنه علیرغم میل باطنی محمدرضاشاه دو مرتبه رأی تمایل نخستوزیری را از مجلس گرفت و شاه ناچار [شد] فرمان صدارتش را امضا و ابلاغ نماید...»1
1. ابوالحسن عمیدی نوری، یادداشتهای یک روزنامهنگار (تحولات نیمقرن اخیر تاریخ معاصر ایران از نگاه ابوالحسن عمیدی نوری)، به کوشش: مختاری حدیدی ـ جلال فرهمند، ج 2، تهران، مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1384، صص 220ـ221.
در صفحه #اینستاگرام پژوهشکده تاریخ معاصر عضو شده و آن را به دوستان خود نیز معرفی کنید؛
👇👇👇
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ «تختی یک استادیوم ورزشی و یک دبیرستان بزرگ میسازد»!
#روزشمار
#31_مرداد_1343
روزنامه «اطلاعات» در گزارشی نوشت: تختی «رستم» مجسم عصر ما، روی تشک مشغول عرق ریختن و زورآوری بود، او دارد خود را برای یکی از بزرگترین زورآزماییها در المپیک 1964 آماده میکند و شاید تنها پهلوان کشتی جهان باشد که شانس این را پیدا کرده است که چهار بار در المپیک جهانی شرکت نماید.
بنابراین چنین آدم خوششانس چه بسا ممکن است از شانسهای دیگری مثلا شانس به چنگ آوردن جایزه پانصدهزار تومان اعانه ملی هم نصیبی ببرد. وقتی تمرین قهرمان وزن هفتم جهان تمام شد با مهربانی خاصی که همیشه در حرکاتش و در چهره مردانهاش به چشم میخورد دستم را فشرد و من بیدرنگ سؤالم را مطرح کردم.
آقای تختی اگر پانصدهزار تومان جایزه ممتاز بلیطهای اعانه ملی را ببرید چه میکنید؟
تختی لحظهای به فکر فرو رفت و من در چهره مردی که قلوب میلیونها هموطنش را با فروتنی و پهلوانی تسخیر کرده است دنبال یک تصمیم میگشتم، اما تصمیم گرفتنش هم مثل سگکهایی که روی تشک به سرعت از حریف میگیرد خیلی زود گرفته شد:
«یک دبیرستان مجهز میسازم و دلم میخواهد برای این دبیرستان یک سالن ورزش احداث کنم که نظیرش در دنیا نباشد. این بزرگترین هدف من در زندگی است که یک محیط سالم و یک فضای پاک برای تعلیم و تربیت روح و جسم فرزندان کشور ایجاد کنم و انشاءالله اگر شانس با من بود و جایزه پانصدهزار تومانی را بردم حتما این کار را خواهم کرد».
وقتی از آقای دکتر عبدالمجید مجیدی، معاون سازمان برنامه و رئیس دفتر بودجه، پرسیدم: آقای دکتر شما که از کارشناسان اقتصادی و مالی مملکت هستید مسلما اهمیت پانصدهزار تومان پول نقد را خوب حس میکنید. حالا اگر برنده پانصدهزار تومان شدید با این پول چه میکنید؟ دکتر سرش را تکان داد و گفت: بله پانصدهزار تومان پول قابل توجهی است و من تصمیم دارم همه این پول را بدهم و سهام کارخانجات دولتی را بخرم.
آقای دکتر مجیدی در توجیه اقدام خود افزود: خرید سهام کارخانجات دولتی چند فایده شخصی و اجتماعی دارد: اول اینکه پول من به جای امن و مطمئنی میرود، چون سهام کارخانجات دولتی تضمین شده است و دوم اینکه سود قابل توجهی هم به آن تعلق میگیرد. سوم اینکه سبب میشود بنیه مالی این کارخانجات تقویت شود، چهارم اینکه وقتی از طرف فردی مانند بنده که خود وارد به امور مالی و اقتصادی مملکت هستم چنین اقدامی صورت گرفت موجب میشود سایرین که در مصرف پساندازهای خود تردید دارند سرمایههای خود را در راههای تولیدی و تقویت صنایع وطن خود مصرف کنند.
آقای دکتر مجیدی که سخت تحت تأثیر برنامه عالی اقتصادی خود قرار گرفته بود ادامه داد: بله حتما بلیط میخرم و انشاءالله وقتی برنده پانصدهزار تومان شدم این برنامه را عملی میکنم.
اطلاعات، 31 مرداد 1343، صص 13 و 16.
در صفحه #اینستاگرام پژوهشکده تاریخ معاصر عضو شده و آن را به دوستان خود نیز معرفی کنید؛
👇👇👇
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ کودتای 28 مرداد به روایت اسناد لانه جاسوسی؛ اسناد لانه 28 مرداد را چگونه میبیند؟
#مقاله
#چکیده
آمریکا در جریان اختلافات شرکت نفت انگلیس و مخالفان آن، خود را حامی ملیگرایان نشان داد، اما این چهره بهتدریج تغییر کرد و از موضع مخالفت با انگلیس به چهرهای موافق تبدیل شد. از این رو بسیاری از چهرههای ملیگرا از جمله رهبر آن دکتر مصدق در اشتباهی سیاسی، آمریکا را حامی خود تلقی کرده و حتی در مواردی تلاش نمودند برای حل مناقشه به آمریکا نزدیک شوند، اما در واقعیت، آمریکا به دنبال نفت و سایر منافع سیاسی و اقتصادی خود بود و مواضع مصدق و حامیانش پیرامون نفت میتوانست مانع جدی بر سر تحقق این اهداف باشد. بر همین اساس این کشور با تغییر مواضع خود و با حمایت علنی از شاه و انگلیس، به طراحی و اجرای کودتا پرداخت. آمریکا علیرغم نقش مستقیم خود در کودتا همواره مدعی حمایت از مصدق بوده و عنوان مینمود نقشی در کودتا نداشته است، اما جدای از اشارات ضمنی برخی از کودتاگران چون روزولت، کشف اسناد لانه جاسوسی بر این ادعا خط بطلان کشیده و نقش آمریکا در کودتا را به خوبی تصدیق مینماید.
#شرح_عکس
دکتر محمد مصدق در دیدار با آورل هریمن، وزیر خارجه آمریکا در تهران (تیر 1330)
برای مطالعه متن کامل این مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید؛
https://b2n.ir/759227
در صفحه #اینستاگرام پژوهشکده تاریخ معاصر عضو شده و آن را به دوستان خود نیز معرفی کنید؛
👇👇👇
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️به گزارش پژوهشکده تاریخ معاصر
پویش «محرم در قاب تصویر و خاطره» برگزار میشود
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تاریخ معاصر، این پژوهشکده در نظر دارد در ایام محرم و صفر، پویش «محرم در قاب تصویر و خاطره» را با محوریت گردآوری و انتشار خاطرات و عکسهای مربوط به حضور در مراسم عزاداری سالار شهیدان امام حسین(ع) و یاران بزرگوار ایشان برگزار کند.
علاقهمندان به شرکت در این پویش میتوانند آثار مربوط به عزاداری سالار شهیدان امام حسین(ع) را با توجه به موضوعات و قالبهای زیر و در بازه زمانی تاریخ ایران معاصر به پژوهشکده تاریخ معاصر ارسال نمایند.
موضوع آثار:
1. مراسم عزاداری امام حسین(ع)
2. فعالیتهای هیئات مذهبی
3. مبارزات سیاسی در قالب مراسم عزاداری سالار شهیدان(ع)
4. سبک مدایح و عزاداریها
5. بانیان مراسم عزاداری
6. واعظان
7. نوحهخوانان
8. عزاداران حسینی
قالب آثار:
1. عکس
2. صوت
3. فیلم
4. سند
5. نوشتار (خاطره و شرح حال)
بازه زمانی:
دوره ایران معاصر (پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تا دهه ۱۳۶۰)
گفتنی است اخبار این پویش و عکسها و خاطرات ارسالی، در شبکههای اجتماعی این پژوهشکده منعکس خواهد شد و عزاداران حسینی میتوانند با مراجعه به آنها در این پویش مشارکت کنند.
در پایان پویش دو ماهه «محرم در قاب تصویر و خاطره» به آثار برتر جوایزی اهدا خواهد گردید.
علاقهمندان به شرکت در این پویش میتوانند آثار خود را از ۱ محرم تا ۲۹ صفر ۱۴۴۲/ ۳۱ مرداد تا ۲۶ مهر ۱۳۹۹ به شیوههای زیر ارسال فرمایند:
راههای تماس و ارسال اثر:
صندوق پستی: ۱۹۷۵-۱۹۳۹۵
رایانامه: info@iichs.ir
شبکههای اجتماعی شماره همراه: 09028404402
تلفن: ۲۲۰۰۳۴۹۰ - ۰۲۱
نشانی: تهران، الهیه، خیابان شهید فیاضی (فرشته)، نبش خیابان چناران، شماره ۱۵
@iichs_ir
14.48M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 اگر میخواهید بدانید ریشهی رابطه اعراب با رژیم صهیونیستی در کجاست، این چند دقیقه را ببینید
موسی حقانی، رییس موسسه مطالعات تاریخ معاصر، بعد از عادیسازی روابط امارات با اسراییل، از پیشینهی رابطه کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی میگوید.
@iichs_ir
✳️ حجت الاسلام والمسلمین روحالله حسینیان درگذشت
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تاریخ معاصر، حجتالاسلام والمسلمین روحالله حسینیان، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی، دار فانی را وداع گفت.
حسینیان، نویسنده کتابهای «چهارده سال رقابت ایدئولوژیک شیعه در ایران»، «چهارده قرن تلاش شیعه برای توسعه و ماندن» و «بیست سال تکاپوی اسلام شیعی در ایران»، از سال 1374 ریاست مرکز اسناد انقلاب اسلامی را عهدهدار بود و سابقه نمایندگی مجالس هشتم و نهم را در کارنامه خود دارد.
پژوهشکده تاریخ معاصر درگذشت حجتالاسلام والمسلمین روحالله حسینیان را به خانواده آن فقید و کارکنان آن مرکز تسلیت میگوید و از خداوند سبحان برای ایشان علو درجات مسئلت مینماید.
@iichs_ir
❌ شاه: در شهریور 1320 قیمت خوشباوری خود را پرداختیم!
#روزشمار
#7_شهریور_1343
روزنامههای «اطلاعات» و «کیهان» در شماره امروز خود سخنرانی شاه در مراسم جشن فارغالتحصیلی دوره سوم دانشکده عالی فرماندهی و ستاد مشترک و دوره هفدهم دانشکده فرماندهی و ستاد دانشگاه جنگ را منتشر کردند. شاه در این مراسم گفت: تا آنجا که به اقتصاد ملی و حیات اجتماعی ما لطمهای نخورد نباید آنی از تقویت قوای تدافعی مملکت فرو گذار کنیم. این رسمی است که از وقایع دو جنگ اول و دوم جهانی که بیطرفی ایران محترم شمرده نشده است گرفتهایم.
❌ فکر میکردیم دنیا به بیطرفی ما احترام میگذارد!
ما در شهریور ۱۳۲۰ قیمت خوشباوری و اعتماد به مقررات بینالمللی را پرداخته بودیم. ما فکر میکردیم که وقتی که اعلان بیطرفی کردهایم ممالک دنیا بیطرفی ما را محترم میشمارند. تجربه بار دیگر ثابت کرد که مثل جنگ بینالمللی اول در جنگ دوم نیز بیطرفی ایران، تمامیت ایران و استقلال ایران در مقابل منافع دیگران به حساب نیامد.
فکر میکنم که اگر ما خوشباوری را کنار گذاشته بودیم و پیش خود حساب میکردیم که در دنیا موقعی که جنگ میشود مقررات قانونی چنان مورد توجه نیست شاید میبایستی که مثلا تمام پالایشگاه نفت، چاههای نفت ایران، جادههای ایران، پلهای ایران، تونلهای ایران همه مینگذاری میشد، در بنادر ایران و هر وسیلهای که ممکن بود یک روزی مورد استفاده قرار گیرد پیشبینی تخریب میشد فکر میکنم که آیا اگر ما این کار را کرده بودیم، مملکت دستخوش تهاجم میشد؟
به احتمال یقین خیر؛ این درس به ما نشان میدهد که انسان البته برای اطمینان خاطر باید متکی به قوانین باشد باید به آنها احترام بگذارد، ولی ضمنا فکر بکند که ممکن است احیانا قوانین و مقررات مورد احترام دیگری واقع نشود و برای آن روز آماده باشد.
@iichs_ir
4_5926738187656366017.pdf
447.9K
درنگی در نماز عاشورا
مقالهای منتشرنشده از استاد علی ابوالحسنی مُنذِر(ره)؛
http://www.iichs.ir/s/15113
✳دادستان تقاضای حکم اعدام کرد!
#روزشمار
#28_شهریور_1343
روزنامه «کیهان» در صفحه حوادث شماره امروز خود نوشت: مقامات قضایی امروز اظهار داشتند: با اعتراف «عادل» پرده از روی قتل «نسرین» برداشته شد و پرونده جنایت در این هفته پس از صدور قرار مجرمیت متهم تسلیم دادستان تهران خواهد شد تا علیه «عادل» کیفرخواست جنایی صادر گردد.
دادستان تهران با توجه به دلایل جمعآوریشده و اعتراف «عادل»، از دادگاه عالی جنایی تقاضای اعدام متهم را خواهد کرد.
روز پنجشنبه گذشته اطلاع دادیم: «عادل کوتوالی» متهم به قتل نسرین پس از یک ماه سکوت نزد بازپرس اعتراف کرد که نسرین را من کشتهام. در حدود یک ماه قبل جسد دختری به نام «نسرین» در حیاط خلوت آپارتمان شماره 429 پیدا شد و جوانی به اسم «عادل»، که تا آخرین لحظه حیات «نسرین»، با او بود به اتهام قتل دستگیر شد.
کیهان، 28 شهریور 1343، صص 15 و 16.
@iichs_ir
❌ چرا #رضاخان به #تیمورتاش مظنون بود؟
ترس #رضاشاه از انقلاب مخملی تیمورتاش
«آدمی ظنین مثل شاه که حتی از هوایی که استنشاق میکند هراسان است، از نفوذ من میترسد و خیال میکند که برکناریام منجر به ظهور عکسالعمل شدید در کشورهای خارجی خواهد شد و در داخله نیز زمینه انقلابی را فراهم خواهد ساخت. انقلاب به نفع من؟ ابدا... شاه ظنین خیال میکند که بقایای حزب ایران نو که من پایهگذارش بودم و او از ترس چنین روزی آن را منحل ساخت ممکن است هسته و قدرت مرکزی داشته باشد و به کمک و حمایتم برخیزد.»1
#شرح_عکس
رضاشاه بر تخت سلطنت در برابر رجال و امرای دربار
شماره آرشیو: ۶۸۴۵-۱ع
1. جواد شیخالاسلام، صعود و سقوط تیمورتاش به حکایت اسناد محرمانه وزارت خارجه انگلیس، تهران، توس، 1379، ص 43.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
❌ وضعیت بخش خصوصی در دوره #رضاشاه ؛
شمردن دندان اسب پیشکشی توسط رضاشاه
در سال 1308 خورشیدی در محافل اقتصادی تهران خبر تشکیل شرکت بزرگی برای قطع الوار شمال کشور دادند. کم کم شهرت و سودی که از فروش الوار و تخته نصیب شرکت و سهامداران آن میشد به گوش رضاشاه هم رسیده بود و حس طمع و حسادت به اینکه چرا دیگران بخورند و من نتوانم بخورم خیلی او را رنج میداد. رضاخان در مسافرتی که به مازندران داشت از کارخانه و مؤسسات چوببری دیدن کرد. در بازدید از کارخانه پیشکشی به شاه تقدیم میشود، اما واکنش او این است:
«این پولها یکهزارم سود و منافع این کارخانه نیست؛ تمام اینها دزدی و چپاول است و اگر کسی در این کشور قادر به غارت و چپاول باشد او من هستم نه دیگران...».1
1. مجله خواندنیها، سال 8، ش 84 (1327)، صص 6-7.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
❌ #محمدرضا_پهلوی در لباس نظامی هنگام ورود به مجلس شورای ملی جهت ادای سوگند پادشاهی
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ #محمدرضا_پهلوی در لباس نظامی هنگام ورود به مجلس شورای ملی جهت ادای سوگند پادشاهی https://instagra
✳️ مجلس چهاردهم و وضعیت سیاسی کشور!
«... #محمدرضا_شاه در مجلس چهاردهم اثر فعالانهای نداشت؛ زیرا علنا میدید که اولا ملتی تشنه انتخابات آزاد پس از نُه دوره انتخابات از طرف پدرش تصمیم قطعی گرفته است در این میدان وارد شود؛ ثانیا هنوز جنگ متحدین و متفقین ادامه دارد و کشور ایران در اشغال ارتش روس و انگیس و آمریکاست و باید در مقابل این عامل نیز رویه احتیاط و ظاهرا تماشاچی را در امر انتخابات بازی کند؛ ثالثا راهی برای اعمال نفوذ کافی نداشت؛ زیرا علی سهیلی، نخستوزیر وقت، به خوبی واقف بود شرط روی کار آمدن و یا سقوط کابینهاش این نیست که شاه باید از او راضی یا ناراضی باشد، بلکه عوامل مختلف خارجی و داخلی از قبیل تمایل مأمورین سیاسی روس و انگلیس و رأی مجلس و هیاهوی مطبوعات مؤثرتر از تمایل شاه است که فقط باید فرمان نخستوزیرش را پس از ابراز رأی تمایل مجلس شورا امضا کند. این بود که نه شاه به او میگفت لیست انتخابات درست کن که من آن را تصویب نمایم و از آن حق نداری تخلف ورزی و نه اینکه همچه قدرتی در علی سهیلی بود که انتخابات لیستی برای مجلس چهاردهم انجام دهد. بنابراین موردی برای چنین تصوری باقی نبود. بدین جهت است که محمدرضاشاه در انتخابات مجلس چهاردهم بسیار ناراضی بود؛ چنانکه در نطقها و نوشتههای پس از سال 1332 که حاکم بر اختیارات مطلق کشور شده بود در مقام تخطئه انتخابات مجلس ایران از فساد آن انتخابات که روس و انگلیس کاندیدای خود را علنا حمایت مینمودند دلیل و شاهد میآورد منتها نتیجهای که گرفته این است که خودش قائممقام روس و انگلیس و مالک و آزادیخواه و [دارای] پول و نفوذ و قدرت روحانی شده، شخصا به میل خود لیست انتخابات تهیه نماید و ظرف 24 ساعت نیز آن لیست را به صورت انعکاس صوت خود از صندوقها از طرف مأمورین دولت خود با تلگراف دریافت دارد.»1
#شرح_عکس
#محمدرضا_پهلوی در لباس نظامی هنگام ورود به مجلس شورای ملی جهت ادای سوگند پادشاهی
شماره آرشیو: 2769-1ع
1. ابوالحسن #عمیدی_نوری ، یادداشتهای یک روزنامهنگار (تحولات نیمقرن اخیر تاریخ معاصر ایران از نگاه ابوالحسن عمیدی نوری)، به کوشش: مختاری حدیدی ـ جلال فرهمند، ج 2، تهران، مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1384، ص 210.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ نمایش دموکراتیک اعلیحضرت؛
حدومرز دموکراسی نزد شاه پهلوی
جواد صدر (فرزند محسن صدرالاشراف و وزیر کشور در دولت منصور): «محمدرضاشاه با دموکراسی فقط در حد نمایش موافق بود. برای اجرای این نمایش دستور داد یک حزب اکثریت به نام ملیون و اقلیت به نام مردم تشکیل شود؛ یعنی دموکراسی دوحزبی صرفا نمود ظاهری پیدا کند».1
#شرح_عکس
#محمدرضا_پهلوی هنگام ملاقات با جمعی از اعضای کمیته مرکزی حزب مردم
شماره آرشیو: 941-4ع
1. جواد صدر، نگاهی از درون (خاطرات سیاسی دکتر جواد صدر)، به کوشش مرتضی رسولیپور، تهران، نشر علم، 1381، صص 473 ـ 474.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ تاراج آثار باستانی ایران؛
تیولداری به سبک خاندان سلطنت!
عتیقههای ایران را شهرام پهلوینیا به واسطه یک یهودی عتیقهشناس از ایران خارج میکرد. خانواده سلطنتی از والاحضرت اشرف تا محمودرضا، عبدالرضا و والاحضرت شمس تمام ثروت مملکت را بین خودشان تقسیم کرده بودند و هیچ معاملهای بدون دخالت آنها انجام نمیشد. هر قسمت از ایران در تیول یک نفر بود؛ جنوب ایران در تیول شاپور محمودرضا، گرگان در تیول شاپور غلامرضا، مهردشت در تیول شاپور عبدالرضا و کرج در تیول شمس بود. در رأس همه اینها هم والاحضرت اشرف و شهرام پهلوینیا قرار داشتند که در همه کارها دخالت میکردند و حتی از آنها رشوه میگرفتند و از این راه به ثروت هنگفتی رسیدند.
#شرح_عکس
#شهناز_پهلوی در سفر به سوئیس، هنگام تماشای جام طلای متعلق به ایران باستان در یکی از موزههای این کشور
شماره آرشیو: ۸۱۶-۱۲۱پ
1. تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد، مصاحبه با خسرو اقبال، نوار شماره 4، صص 10-11.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
❌ امضای موافقتنامه بین ایران و شوروی توسط احمد #قوام ، نخستوزیر، و ایوان #سادچیکف ، سفیر شوروی در ایران
شماره آرشیو: 5333-4ع
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ امضای موافقتنامه بین ایران و شوروی توسط احمد #قوام ، نخستوزیر، و ایوان #سادچیکف ، سفیر شوروی در
✳️ علل و زمینههای آغاز و پایان فرقه دموکرات آذربایجان و کردستان؛
اولین جرقه جنگ سرد
#مقاله
#چکیده
همانطور که در شکلگیری و بروز بحران جمهوریهای خودمختار آذربایجان و کردستان عوامل متعدد داخلی و خارجی نقش داشتند، در خاتمه این بحران نیز عوامل داخلی و بینالمللی ایفای نقش کردند. باید توجه داشت که در دوره زمانی مذکور و در سطح جهانی با توجه به شکست آلمان و ژاپن در جنگ جهانی دوم، بهتدریج نظام جدیدی در حال شکلگیری بود که دو قطب شرق به رهبری شوروی و غرب به رهبری آمریکا را به عنوان دو رقیب در برابر یکدیگر قرار میداد.
اولین جرقه این رقابت که بعدها به جنگ سرد معروف شد در ایران و در موضوع بحران آذربایجان و کردستان زده شد؛ زیرا شوروی در تلاش بود تا برای موازنه قدرت خود در برابر انگلستان و آمریکا، در ایران امتیازاتی کسب نماید. بنابراین، بحران آذربایجان و کردستان را باید اولین رویارویی جدی آمریکا و شوروی و سرآغاز جنگ سرد و تلاش قدرتهای پیروز در جنگ برای کسب قدرت بیشتر تفسیر کرد. گفته میشود در اوج این بحران، ترومن، رئیسجمهوری آمریکا، به خاطر ترس از باقی ماندن نیروهای شوروی در ایران و تهدید منافع آینده آمریکا در این کشور، اقدام به صدور اولتیماتومی مبنی بر حمله هستهای به شوروی کرد که به عنوان یک عامل بسیار مهم به حل و فصل بحران کمک کرده است. باید توجه داشت که در آن برهه زمانی، شوروی فاقد سلاح هستهای بود. همچنین در سطح ملی نیز، بهتدریج بسیاری از نیروها، احزاب سیاسی، رسانهها و... که تا این زمان توافقی بر سر مصالح ملی نداشتند، با در خطر دیدن تمامیت ارضی و امنیت ملی، به سمت اجماع و توافق سوق پیدا کردند.
عامل مهم دیگر در حل و فصل این بحران و عقبنشینی نیروهای شوروی از خاک ایران را باید به زیرکی و مهارت ویژه احمد قوام، نخستوزیر وقت، در انجام مذاکرات دیپلماتیک و اعتماد روسها به او نسبت داد.
متن کامل این مقاله را در لینک زیر بخوانید؛
https://b2n.ir/834488
@iichs_ir
❌ دانشجویان تحصیلکرده در فرنگ جادهصافکن استبداد رضاخانی شدند
(دیدار #رضاشاه با محصلین اعزامی به اروپا در محوطه کاخ سعدآباد)
شماره آرشیو: 124274-۲۷۵م
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ دانشجویان تحصیلکرده در فرنگ جادهصافکن استبداد رضاخانی شدند (دیدار #رضاشاه با محصلین اعزامی به
✳️ انجمن ایران جوان؛
مانیفستی برای ترقیِ رضاخان
#مقاله
#چکیده
انجمن ایران جوان از سوی روشنفکران غربگرا و تحصیلکرده در فرنگ و پس از مشاهده وضعیت سیاسی و اجتماعی بغرنجِ ایران تأسیس شد. هدف از تأسیس این انجمن کاستن از فاصله ایران با جوامع متمدن اروپایی و جوان نمودن ایرانِ پیرشده زیر بارِ تاریخ طولانیِ شاهان بیکفایت بود. اعضای این انجمن با نوشتن مرامنامهها و اجرای نمایشنامهها بر طبلِ ضروری بودن ایجاد حکومت مرکزی قدرتمند برای آبادانی ایران کوبیدند. شرایطِ سیاسی و همچنین ظهور باورهای اینچنینیِ روشنفکران زمینه را برای حضور و ترقی رضاخان در عرصه سیاست فراهم نمود. رضاخان با توجه به مرامنامه انجمن ایران جوان، تحقق آنها را وعده داد. مدرنیزاسیونِ ایران به سبک و سیاقِ غربی، آنچنانکه در مرامنامه انجمن ایران جوان آمده بود، اگرچه روی کاغذ جذاب و خواستنی میآمد، اما از مسائلِ اساسی همچون کنترل و مهار قدرت شاه و عدم سنخیت برخی از اصول ترقی غرب با شرایط ایران غافل بود؛ مسئلهای که در سالهای میانی سلطنت رضاشاه، از این حزب تنها پوستهای توخالی باقی گذاشت.
متن کامل این مقاله را در لینک زیر بخوانید؛
https://b2n.ir/459445
@iichs_ir
🎤 محمد مددپور: انقلابی که امام خمینی تفسیر و تبیین کرد، ربطی به مشروطه ندارد
🔹مرحوم شیخ فضلالله، مشروطه را وسیلهای برای کنترل استبداد و تأسیس عدالتخانه میدانست و خیلی زودتر از بقیه، به ماهیت واقعی مشروطه پی برد.
🔹میرزا ملکمخان، طالبوف، آخوندزاده، میرزا آقاخان کرمانی و...، گرفتار نوعی از ناسیونالیسم شرقگرایانه با گرایشات ضد اسلامی و نگاه مغرضانه به معرفتشناسی شیعی شدند و این روند، تأثیر زیادی در رواج مجدد باستانگرایی ساسانی داشت.
🔹انقلابی که امام خمینی تفسیر و تبیین کرد، به اعتقاد من ربطی به مشروطه و تعبیر و تفسیرهایی که از سیدجمال شروع شد و تا عصر حاضر در آرای روشنفکران و متجددین تعریف شد، ندارد. انقلاب امام، چیزی ورای تاریخ بود.
🔹اتفاقی که عملا افتاده، این است که دانشگاهها با حوزههای ما دچار دوگانگی شدهاند! ظاهرا در این قضیه، یک مقدارِ ماجرا تعدیل شده، ولی تضادها آتش زیر خاکستر هستند.
تفصيل گفتوگو با زندهیاد محمد مددپور را در لينك زير بخوانيد:
🔻🔻🔻
http://www.iichs.ir/s/16178
@iichs_ir
✳️ حضرت آیتالله ممدوحی به دیار حق شتافت
به گزارش روابط عمومی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ، آیتالله حسن ممدوحی، عضو #جامعه_مدرسین حوزه علمیه قم و نماینده پیشین مردم #کرمانشاه در مجلس خبرگان رهبری، ساعاتی پیش دعوت حق را لبیک و دار فانی را وداع گفتند.
آیتالله ممدوحی (رضوانالله تعالی علیه) در سال 1318 در کرمانشاه دیده به جهان گشود. ایشان در سال 1338 به حوزه علمیه قم وارد شدند و دروس مقدماتی و سطح را نزد حضرات آیات ستوده، مشکینی، سلطانی و برخی دیگر از بزرگان گذراندند و درس خارج را نزد آیات عظام گلپایگانی، شیخ هاشم آملی و سیدمحمد محقق داماد طی کردند.
آیتالله حسن ممدوحی فلسفه و کلام را از علامه طباطبائی و سپس از آیات جوادی آملی و حسنزاده آملی آموختند. ایشان علاوه بر فقه و اصول سالها به تدریس متون معتبر فلسفی، کلامی و عرفانی اشتغال داشتند و شاگردان مبرزی به حوزه علمیه قم تقدیم کردند.
از آیتالله ممدوحی (رضوانالله تعالی علیه) تألیفات متعددی از جمله حکمت حکومت فقیه، ترجمه و شرح صحیفه سجادیه در چهار جلد، ترجمه و شرح نهجالبلاغه در شش جلد، عیان و نهان در گستره هستی، برگ سبزی از گلشن معارف، لواءالحمد (تفسیر سوره حمد)، عرفان در منظر وحی و برهان (شرح کتاب مصباحالهدایه امام خمینی رحمهالله علیه)، اندیشههای بنیادین اسلام، علم و ادب به یادگار مانده است.
ایشان از ارادتمندان ثابتقدم امام خمینی و مقام معظم رهبری و در زمره علمای انقلابی قم و از اعضای مؤثر جامعه مدرسین بودند و همچنین در دور چهارم مجلس خبرگان از کرمانشاه به مجلس خبرگان راه یافتند.
حمایت بیلکنت از ارزشهای انقلاب اسلامی، زندگانی ساده، سالها تدریس فلسفه اسلامی در حوزه علمیه قم، درس اخلاق حکمتآموز و مجاهدت در طلبهپروری، جلوه پررنگ زندگانی پربرکت ایشان بود.
خداوند ایشان را با اولیای خود محشور فرماید. عاش سعیدا و مات سعیدا.
پژوهشکده تاریخ معاصر درگذشت این عالم مجاهد را به امت اسلامی تسلیت میگوید؛ اذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِی الْإِسْلَامِ ثُلْمَه لَا یَسُدُّهَا شَیْءٌ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَه (هرگاه عالمی بمیرد رخنهای جبرانناپذیر در اسلام ایجاد میشود که تا روز قیامت هیچ چیز آن را فرو نمىپوشد).
گفتنی است پیکر مطهر استاد و حکیم فرزانه حضرت آیتالله حاج شیخ حسن ممدوحی (رضوانالله تعالی علیه) فردا پنجشنبه 3 مهر 1399 ساعت ۱۰ صبح از مسجد امام حسن عسکری علیهالسلام به سمت حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها تشییع خواهد شد.
@iichs_ir
📜 جنگ فرکانسها
🔹درباره شهریور 1320 و اشغال ایران به دست متفقین و وضعیت مطبوعات در آن دوره بسیار گفته شده است، اما به یکی از رسانههای نوظهوری که در این دوره جای خود را در بازی قدرتها بازمیکرد کمتر توجه شده است.
🔹متفقین در این دوران درصدد بودند افکار عمومی ایرانیان را که به دلیل سابقه استعماری دولتهای روس و انگلیس، خاطرات مثبتی از این دو دولت نداشتند و به آلمانها فراتر از رفتارشان، به عنوان دشمن دول مذکور خوشبین بودند با خود همراه ساخته و یا حداقل از اقدام تخریبی آن جلوگیری به عمل آورند.
🔹اولین اقدامی که متفقین در مقابله با اخبار مخالف اهدافشان انجام دادند این بود که از دولت ایران خواستند روزنامهها و اخباری را که از رادیوهای خارجی دریافت میکنند بدون اعمال سانسور چاپ نکند.
🔹همزمان با این رخدادها، آلمانها کوشیدند از طریق رادیو برلین به حمایت از رضاشاه بپردازند و شرایط را برای حضور متفقین در ایران سخت کنند اما در مقابل رادیو لندن و در پی آن رادیو دهلی بیکار ننشسته و تلاش کردند رضاشاه را مورد حملات خود قرار دهند.
🔹پیشتر اخبار جنگ با زبان روسی و انگلیسی از رادیو تهران پخش میشد، اما در این زمان با افزونخواهی متفقین، نیروهای انگلیسی درخواستی را به دولت ایران ارائه دادند که بر اساس آن در دو فرصت سی دقیقهای در هفته، آنها میتوانستند از طریق رادیو تهران برای سربازانشان اخبار و موسیقی پخش کنند.
🔹در برابر این زیادهخواهی انگلیسیها، روسها هم مترصد شدند تا برای سه نوبت در هفته و در هر نوبت نیم ساعت از طریق این رادیو مطالب ادبی، سیاسی و موسیقی را که توسط خانه فرهنگ روسها در تهران تهیه میشد به زبان فارسی پخش کند.
🔹در دوران اشغال ایران بریتانیاییها و روسها رقابت شدیدی با یکدیگر بر سر پخش برنامههای خود در رادیو تهران داشتند تا بدانجا که انگلیسیها حتی کوشیدند با تدریس زبان انگلیسی در رادیو تهران به دنبال اشاعه فرهنگ خود برآیند و در مقابل روسها نیز با پخش برنامه مخصوص کودکان سعی در تأثیرگذاری بر اذهان کودکان ایرانی از طریق داستانها و ادبیات اتحاد جماهیر شوروی داشتند. این شرایط ادامه داشت تا اینکه با آغاز پیروزی متفقین در جبهههای نبرد علیه آلمان نازی اختلافات میان متفقین کمکم نمودار شد.
تفصیل جنگ فرکانسها را در لینک زیر بخوانید:
🔻🔻🔻
http://www.iichs.ir/s/16198
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥ببینید/بازگویی حقایقی عجیب و کمتر شنیده شده از شیوه رزم مبارزان و سربازان ایرانی در صدها سال گذشته
"دکتر #موسی_حقانی "
@iichs_ir
✳️ هرچند روحانیون مخالف را بهشدت سرکوب کردهایم ولی این سکون و آرامش موقتی است!
#روزشمار
#21_مهر_1343
در یک سند ساواک به تاریخ 21 مهر 1343 میخوانیم: «همانطور که قبلا نیز به استحضار رسیده است روش ساواک به طور کلی بایستی مبتنی بر تقویت روحانیون موافق و تضعیف روحانینماهای اخلالگر و مخالف باشد. در حال حاضر گرچه فعالیت روحانیون مخالف بهطور قابل توجهی کاهش یافته و با تدابیری که اتخاذ شده است هرگونه اخلالگری و تحریک و تبلیغ بهسرعت خنثی و عاملین آن بهشدت سرکوب گردیدهاند، ولی این سکون و آرامش موقت را نمیتوان ملاک روش بعدی و کلی روحانیون دانست؛ لذا به منظور جلوگیری از هرگونه فعالیت مجدد وسیله اخلالگران و تقویت روحانیون واقعی که از حدود وظایف مذهبی خود خارج نمیشوند لازم است نکات مشروحه زیر بهطور محرمانه مورد اجرا قرار گیرد».
در ادامه این سند و به عنوان توصیه اول آمده است: «الف) تضعیف وضع مالی مخالفین: یکی از مؤثرترین عواملی که عدهای از روحانیون را به مخالفت با دولت واداشته است کمک مالی است که از طرف دستجات دیگر مخالفین به آنان میشود تا آنجا که عدهای از وعاظ مخالفت و تبلیغ علیه هیئت حاکمه را وسیلهای برای جلب کمک مادی قرار دادهاند و مکرر مشاهده شده که روحانیون بازداشتشده پس از آزادی مورد لطف و عنایت خاص طبقه مخالف دولت واقع گردیده و به آنان کمکهای شایانی شده است.
برعکس آن عده از وعاظ که در زمره موافقین بودهاند بر اثر تلقینات مثمرهای که علیه آنان میشود در عسرت به سر میبرند و حتی صاحبان مجالس روضهخوانی نیز از دعوت ایشان به مجالس خود سرباز میزنند».
این سند میافزاید: «علیهذا در بدو امر بایستی جلوی کمکهای بیدریغی که به این افراد میشود سد گردد».
در ادامه سند ساواک راههای زیر برای سد کردن کمکها به روحانیون مخالف توصیه شده است:
1. شناسایی و تضعیف عوامل تقویتکننده: در بین اصناف و بازاریها عدهای هستند که بر اثر اعتقادات مذهبی مبالغ نسبتا زیادی در اختیار مقامات روحانی میگذارند که برحسب معمول قسمت اعظم این وجوه در اختیار مخالفین قرار میگیرد.
این افراد بایستی دقیقا شناخته شوند و میزان وجوهی که میپردازند معلوم گردد سپس با دقت هر چه تمامتر و به طور نامحسوس باید درآمدهای حقیقی این طبقه که از آن به میزان زیاد به طبقه روحانیون مخالف پرداخت مینمایند برای سازمانهای وصولی مالیاتی تعیین و سپس رؤسای دارایی و شهرداری محل را وادار نمود که در اخذ مالیات و عوارض شهرداری بهخصوص مالیاتهای معوقه از آنان شدت عمل به خرج دهند.
❌ باید کمککنندگان به مخالفین را در مضیقه مالی قرار داد!
چنانچه در اماکنی که متعلق به شهرداری و یا سایر مؤسسات دولتی است سکنی دارند و یا محل کسب ایشان در آنجاست برای تخلیه محل به آنان فشار وارد سازند و خلاصه به طرق مختلف ولی در نهایت اختفا که به ماهیت موضوع پی نبرده و مستمسک دیگری برای تبلیغ علیه دولت به دست مخالفین نیفتد در مضیقه مالی قرارشان دهند.
2. در مورد موقوفات: با همکاری اداره اوقاف باید سیل کمک به مخالفین را تغییر جهت داد و دریافتکننده وجوه را فقط موافقین و بیطرفها محسوب داشت.
3. درآمد حاصله از شرکت در مجالس روضهخوانی نیز برای وعاظ مخالف منبع درآمد قابل ملاحظهای میباشد؛ بهخصوص که موافقین را هم از این درآمد محروم ساختهاند و از دعوت آنان به این مجالس جلوگیری میکنند. برای از بین بردن این موقعیت ترتیبی اتخاذ شود که وسیله شهربانیها از برگزاری مجالس روضهخوانی بدون کسب اجازه قبلی جدا جلوگیری شود.
❌ ساواک به وعاظ موافق حکومت کمک مالی میکند!
این سند نتیجهگیری کرده است: «بدین ترتیب یا مخالفین برای ادامه معاش از مخالفت و سمپاشی دست خواهند کشید و یا اینکه از منبر رفتن محروم و به جای آنان عدهای از موافقین که در حال حاضر بسیار در مضیقه مالی به سر میبرند و در پارهای از موارد ساواک به ایشان کمک مالی میکند به منبر رفته و از این وضع نجات خواهند یافت. البته باید توجه شود که روحانیون موافق به طور آشکار مورد حمایت ساواک واقع نشوند بلکه بهطور غیر محسوس به آنان کمک گردد».
❌ باید بین مخالفین نفاق ایجاد کنیم!
در این سند و به عنوان یک روش دیگر برای برخورد با مخالفین حکومت آمده است: «ضمنا روش دیگری برای تضعیف مخالفین ایجاد نفاق بین آنهاست که بایستی با طرح و نقشههای بسیار دقیق اجرا شود و از اتحاد و همبستگی آنان جلوگیری به عمل آید. این امور بستگی کامل به درایت و ابتکار اجراکنندگان دارد که با توجه به اوضاع و احوال و سایر جهات طرح لازم را تهیه و به مرحله عمل درآورند».
قیام 15 خرداد به روایت اسناد ساواک، ج 6 ، ص 397.
@iichs_ir
✳️ بگیروببندهای پس از کودتای 3 اسفند 1299؛
هنگامه عجیب محبس نمره دو
پس از کودتای 3 اسفند 1299، محمدتقی بهار در کتابش دراینباره نوشت: «مدرس، شیخ حسین یزدی، حاج مجدالدوله، فرمانفرما، تیمورتاش، رهنما، دشتی، فرخی، فدائی و من و سید هاشم وکیل و جماعتی کثیر از این قبیل همه حبس شدند. من در محبس نمره دو، که شبانه به آنجا وارد شدم، هنگامه عجیب و غوغای تماشایی دیدم؛ از پیر هشتادساله تا پسربچه چهاردهساله که او را با زیرشلواری از خانه کشیده و آورده بودند».1
#شرح_عکس
#محمدتقی_بهار و برخی از نمایندگان پنجمین دوره از مجلس شورای ملی در گفتوگو با رضاخان
1. محمدتقی بهار، تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، ج 1، تهران، کتابهای جیبی، 1357، صص 91-92 و 95.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir