🔹او دیگر وجود ندارد🔹
📣 آيتالله العظمی شبیری زنجانی
مرحوم آقای حاج آقا رضا همدانی در اواخر عمر رساله اش را جمع کرد و گفت: من حافظه ام را از دست داده ام و نمی توانم فکر کنم و به مراجعه کنندگان می گفت: کسی که از او تقلید می کردید، دیگر وجود ندارد و بدین شکل آنها را رد می کرد.
📚 جرعهای از دریا، ج ۴، ص ۴۰۹
#آیت_الله_شبیری_زنجانی
#حاج_آقای_رضا_همدانی
#خاطرات
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔹تربیت اجباری نیست🔹
📣 متفکر شهید استاد مرتضی مطهری
بعضی از چیزهاست که اجبار بردار نیست و جز از طریق اختیار و انتخاب امکان ندارد. مثلًا تزکیه نفس و تربیت عالی این چنین است. اگر بخواهیم مردمی را به نحو عالی تربیت کنیم یعنی به نحوی تربیت کنیم که این مردم فضیلت ها را به عنوان اینکه فضیلت است بپذیرند و انتخاب کنند و بدی ها را به عنوان اینکه بد است و نقص در انسانیت است اجتناب کنند، مثلًا از دروغ تنفر داشته باشند و برای راستی احترام و اهمیت قائل باشند، این کار به زور شلاق نمیشود. به زور شلاق میشود نگذاشت کسی دزدی کند ولی با زور شلاق نمیشود روح کسی را امین کرد، والا اگر کسی مثلًا احتیاج داشت به اینکه تهذیب نفس بشود و شخصیت اخلاقیاش خیلی عالی بشود، میبردندش یک صد شلاق به او میزدند، بعد میآوردند، تربیتش عالی میشد؛ یعنی در مسئله پرورش به جای همه چیز فقط شلاق میزدند و میگفتند برای اینکه این آقا در عمرش هرگز دروغ نگوید و از دروغ گفتن بدش بیاید یک صد ضربه شلاق به او بزنید که بعد از شلاق خوردن از دروغ گفتن تنفر داشته باشد.
همچنین است دوست داشتن. آیا میشود کسی را با ضرب شلاق وادار کرد، کس دیگری را دوست داشته باشد؟ مهر با زور قابل تحمیل نیست. اینها را میگویند اموری که زور پذیر نیست. اگر تمام نیروهای عالم را جمع کنند و بخواهند محبتی را به زور در دل کسی قرار بدهند یا محبتی را به زور از دل کسی بیرون بکشند ممکن نیست.
📚 جهاد، ص ۷۵ - ۷۶
#شهید_مطهری
#تربیت
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔹مباحثه ساختن و مجادله تخریب است🔹
📣 آيتالله شهید دکتر بهشتی
مجادله این است که یک یا هر دو طرف بحث آن وقتی که با هم حرف میزنند در مسیر کاوش مشترک نیستند. نمیخواهند به کمک هم به حق نزدیکتر شوند. بلکه هر یک با یک رأی و نظرگاه قبلی در برابر هم قرار گرفتهاند فقط به این قصد که او بگوید آنچه من قبلاً حق میدانم حتماً همان درست است، از همان اول با جبههگیری و رد کردن در مقابل دیگری ظاهر میشود و آن یکی هم همین طور. این هرگز نمیتواند انسان را به سیر تکامل انسانی و حقپرستانهاش برساند. اگر خوب دقت کنیم میبینیم این درست غرق شدن و فرو رفتن هر چه بیشتر در خودپرستی است و نه حقپرستی. بنابراین شرط اول بحث مشترک، مباحثه و مناظره باید این باشد که به راستی با هم صحبت کنیم، نظرگاههامان را با هم در میان بگذاریم تا به کمک یکدیگر از روی حق و حقیقت و واقعیت بیشتر پرده برداریم. فرق نمیکند، چه در شناخت واقعیت و چه در شناخت حقیقت، بحث سازندۀ بیغرض و از روی احساس فطری حقپرستی میتواند بسیار مفید واقع شود. عرض کردم هم در شناخت واقعیت، هم در شناخت حقیقت، هم در شناخت آنچه هست، هم در شناخت آنچه باید باشد. با هم که بحث میکنیم، به منظور کمک کردن به یکدیگر در راه شناخت بیشتر این دو، مثل هر همکاری و تعاون دیگر میتواند مفید واقع شود. پس مباحثه ساختن است و مجادله تخریب. مباحثه جمع شدن است و مجادله پراکنده کردن.
📚 وبسایت تاریخ ایران، مناظره آیتالله بهشتی با اعضای انجمن دانشجویان مسلمان، ۱۳۵۸/۱۲/۲۲
#شهید_بهشتی
#مباحثه_مجادله
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔹این همان شیطان است🔹
📣 امام خمینی
اگر همۀ انبیا جمع بشوند در تهران و بخواهند کار بکنند، بخواهند دخالت در امور بکنند، هیچ با هم اختلاف پیدا نمیکنند؛ امکان ندارد. برای چه؟ برای اینکه آنها نفْس خودشان را کشته بودند و مبدأ خلاف، نفْس انسان است؛ مبدأ همۀ خلافهایی که پیدا میشود. انسان خیال میکند که نه، من برای مصلحت این کار را میکنم. عمر خودش را انسان نمیفهمد، وضع خودش را انسان نمیفهمد. شما اگر بخواهید مقایسه کنید ـ شمایی که میگویید که من برای مصلحت مسلمین فلان کار را میکنم ـ شما فکر این را در خلوت بکنید که اگر یک کسی دیگر به جای شما بود و بهتر هم مصالح مسلمین را انجام میداد، شما باز همان طور بودید؟ میخواستید خودتان نباشید و او باشد؟ یا نه، میخواهید که این مصلحت مسلمین ـ به اصطلاحتان ـ به دست شما انجام بگیرد؟ منم که این مصلحت را دارم ایجاد میکنم، این همان شیطان است؛ همان شیطانی که اغوا میکند آدم را. اکثر اغوائاتش این است که انسان را بازی میدهد، وسوسه میکند در انسان؛ وسوسههای دامنهدار از همه طرف. وسوسه میکند که تو حالا صاحب قدرت هستی، تو حالا صاحب کذا هستی، دیگران چکارهاند؟ شما حالا وزیر هستید، دیگران باید اطاعت بکنند، چشم بسته باید اطاعت بکنند! شما وکیل هستید، دیگران باید از شما اطاعت بکنند و چشم بسته هم باشند! این همه برای این است که انسان خودش را نساخته. اگر انسان خودش را ساخته بود، هیچ بدش نمیآمد که یک رعیتی هم به او انتقاد کند؛ اصلاً بدش نمیآمد، از انتقاد بدش نمیآمد.
📚 بیانات در دیدار نخست وزیر و تعدادی از وزرا، ۱۳۵۹/۶/۲۰
#امام_خمینی
#هوای_نفس
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔹خود را کامل نکرده ام🔹
📣 آيتالله العظمی شبیری زنجانی
وقتی آ شیخ محمد حسین مسجد شاهی به اصفهان بر می گردد، خیلی زود مورد توجه عموم قرار می گیرد، زیرا در مباحث علمی نبوغ و بر اقران تفوق داشت و از نظر بیان فوق العاده بود. هم ریاست پیدا کرد و هم مردم را موعظه می کرد. زمانی که مردم را موعظه می کرد، به این موضوع متوجه می شود که هنوز خود را کامل نکرده ام، ولی خود را در جایگاه موعظه قرار داده ام. پس از آن، همه آن ریاست و جایگاه اجتماعی را رها می کند و به عتبات می رود و مشغول تهذیب نفس می شود و انزوا می گزیند.
📚 جرعهای از دریا، ج ۴، ص ۴۳۰
#آیت_الله_شبیری_زنجانی
#شیخ_محمد_حسین_مسجد_شاهی
#تهذیب_نفس
#خاطرات
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔹سستی از اسلام نیست🔹
📣 متفکر شهید استاد مرتضی مطهری
خشکه مقدس هایی که فقط پلاس مساجد هستند و هزار تایشان را یک سرباز جلو میاندازد و صدایشان در نمی آید، مسلمان نیستند. یکی از خاصیتهای مسلمان و اولین خاصیتی که قرآن کریم ذکر کرده است، شدت، قوّت و استحکام در مقابل دشمن است. اسلام، مسلمان سست را نمی پذیرد:
《وَلا تَهِنوا وَلا تَحْزَنوا وَ انْتُمُ الْاعْلَوْنَ انْ کنْتُمْ مُؤْمِنینَ》
سستی در دین اسلام نیست. ویل دورانت در کتاب تاریخ تمدن میگوید: هیچ دینی به اندازه اسلام پیروان خود را به قوّت و نیرومندی دعوت نکرده است.
گردن را کج کردن، از گوشه لب آب ریختن، یقه باز بودن، یقه چرک بودن، خود را به ننه من غریبم زدن، پا را به زمین کشیدن، عبا را به سر کشیدن، اینها ضد اسلام است. ناله کردن، آه کشیدن ضد اسلام است. امّا بِنِعْمَةِ رَبِّک فَحَدِّثْ. خدا به تو سلامت داده، قوّت داده، قدرت و نیرو داده. تو که میتوانی کمرت را راست بگیری، چرا بی خود کج میکنی؟ تو که میتوانی گردنت را راست نگه داری، چرا بی خود کج میکنی؟ چرا بی خود آه می کشی؟ آخر آه کشیدن یعنی یک دردی دارم؛ خدا که به تو دردی نداده، چرا آه می کشی؟ این کفران نعمت خداست. آیا علی همین طور راه میرفت که من و تو راه میرویم؟ آیا علی این جور عبا را بر سر میکشید و این طرف و آن طرف میرفت؟! اینها از اسلام نیستند.
📚 آزادی معنوی، ص ۸۳ - ۸۴
#شهید_مطهری
#مقدس_مآب
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔹مقررات اجتماعی🔹
✍ علامه طباطبائی
از آن جايى كه انسان همه كارهاى خود را با اختيار و انتخاب خود انجام مىدهد، يك نوع آزادى عمل براى خويش احساس مىكند و اين آزادى را «مطلق» يعنى بى قيد و شرط پنداشته و خواهان آزادى كامل گشته و از هر گونه محدوديتى گريزان است و به همين دليل، از هر ممنوعيت و محروميتى كه متوجه او شود رنج برده و بالاخره از هر محدوديتى كه دامنگير وى گردد، سنگينى و شكستگى مخصوص در خود حس مىنمايد و از اين روى مقررات اجتماعى هر قدر هم كم باشد، چون تا اندازهاى انسان را محدود مىسازد، مخالف طبع آزادىخواه وى خواهد بود.
از طرف ديگر، انسان اين مطلب را نيز مىفهمد كه اگر براى حفظ اجتماع و نظم آن، حاضر نشود كه مقدارى از آزادىهاى خويش را در برابر قوانين از دست بدهد، هرج و مرج به وجود خواهد آمد كه يك باره همه آزادى و آسايش او را نابود خواهد ساخت.
چنان كه اگر كسى لقمهاى از دست ديگرى بربايد، بدون ترديد ديگران نيز لقمهها از دست او خواهند ربود، و اگر دست ظلم و ستم به سوى كسى دراز كند، نيز به وى ظلم و ستم خواهند كرد.
بدين جهت، براى اين كه مقدارى از آزادى براى خود نگهدارد، از مقدارى از آن صرفنظر كرده و از روى ناچارى مقررات اجتماعى را محترم مىشمارد.
📚 تعالیم اسلام، ص ۴۴
#علامه_طباطبایی
#مقررات_اجتماعی
#آزادی
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔹ارزش انسان🔹
📣 علامه محمدتقی جعفری
عدهای از جامعهشناسان دنیا در دانمارک جمع شده بودند تا در بارهی موضوع مهمی به بحث و تبادل نظر بپردازند. موضع این بود: ارزش واقعی انسان به چیست؟ معیار ارزش انسانها چیست. هر کدام از جامعهشناسان، صحبتهایی داشتند و معیارهای خاصی را ارائه کردند. بعد، وقتی نوبت به بنده رسید، گفتم: اگر میخواهید بدانید یک انسان چهقدر ارزش دارد، ببینید به چه چیزی علاقه دارد و به چه چیزی عشق میورزد. کسی که عشقاش یک آپارتمان دو طبقه است، در واقع، ارزشاش به مقدار همان آپارتمان است. کسی که عشقاش ماشیناش است، ارزشاش به همان میزان است. اما کسی که عشقاش خدای متعال است، ارزشاش به اندازه ی خداست.
علامه فرمودند: من این مطلب را گفتم و پایین آمدم. وقتی جامعهشناسان صحبتهای مرا شنیدند، برای چند دقیقه روی پای خود ایستادند و کف زدند. وقتی تشویق آنها تمام شد، من دوباره بلند شدم و گفتم: عزیزان! این کلام از من نبود، بلکه از شخصی به نام علی {ع} است. آن حضرت در نهجالبلاغه میفرمایند:
《قِیمَةُ کُلِّ أمْرِئٍ مَا یُحْسِنُهُ》
ارزش هر انسانی به اندازهی چیزی است که دوست میدارد. وقتی این کلام را گفتم، دوباره به نشانهی احترام به وجود مقدس امیرالمؤمنین علی {ع} از جا بلند شدند و چند بار نام آن حضرت را بر زبان جاری کردند.
📚 باشگاه خبرنگاران جوان
#علامه_جعفری
#ارزش_انسان
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔸 ضربه ای دیگر
🔻 دکتر علی شریعتی
◾️و تو ای علی!
◽️ای شیر مرد خدا و مردم
◽️ربّالنوع عشق و شمشیر!
◽️ما شایستگی شناخت ترا از دست دادهایم
◽️شناخت ترا از مغزهای ما بردهاند
◽️اما عشق ترا، علیرغم روزگار
◽️در عمق وجدان خویش
◽️در پس پردههای دل خویش
◽️همچنان مشتعل نگاه داشتهایم
◽️چگونه تو عاشقان خویش را در خواری رها میکنی!؟
◽️تو ستمی را بر یک یهودی که در ذمّه حکومتت میزیست
◽️تاب نیاوردی
◽️و اکنون، مسلمانان را در ذمه یهود ببین!
◽️و ببین که بر آنان چه می گذرد!
◽️ای صاحب آن بازو
◽️که یک ضربهاش از عبادت هر دو جهان برتر است
◽️ضربهای دیگر!
📚 نیایش
#دکتر_علی_شریعتی
#امام_علی
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔹اساس اسلام🔹
✍ آيتالله ابراهیم امینی
اسلام نسبت به اخلاق عنایت خاصی داشته است، و به همین جهت در قرآن آیات اخلاقی به مراتب بیشتر از آیات احکام دیده میشود. حتی داستانهای قرآن هم غالبا هدف اخلاقی دارند. شما در کتب حدیث هزاران حدیث اخلاقی مییابید که اگر از موضوعات دیگر بیشتر نباشد کمتر هم نیست. نویدها و ثوابهائی که برای اخلاق نیک ذکر شده از ثواب هائی که برای سایر اعمال ذکر شده کمتر نیست، و تحذیرها و کیفرهائی که برای اخلاق زشت بیان شده از سایر اعمال کمتر نیست.
بنابراین اخلاقیات اساس اسلام را تشکیل میدهند و نباید آنها را در درجه دوم احکام دین، و اسباب آرایش و زیبائی دینداران محسوب بداریم. اگر در احکام، امر و نهی داریم در اخلاق هم امر و نهی داریم. اگر در احکام تشویق و ترغیب و ثواب یا تحذیر و تخویف و کیفر داریم در اخلاقیات نیز همین امور را داریم. چه فرقی با هم دارند؟ پس ما اگر طالب سعادت و کمال هستیم نمیتوانیم نسبت به اخلاقیات بیعنایت باشیم. نمیتوانیم واجبات اخلاقی را به بهانه اینکه واجبات اخلاقی هستند ترک کنیم و منهیات اخلاقی را به عنوان اینکه محرمات اخلاقی هستند انجام دهیم.
اگر نماز واجب است و ترک آن حرام و عقاب دارد، وفای به عهد نیز واجب است و خلف وعده حرام و عقاب دارد. چه فرقی میکند؟ دیندار واقعی و سعادتمند کسی است که هم نسبت به احکام و تکالیف تقیّد داشته باشد و هم نسبت به اخلاقیات. بلکه اخلاقیات در سعادت و کمال معنوی و نفسانی از اهمیت بیشتری برخوردارند چنانکه بعدا خواهیم گفت.
📚 وبسایت آيتالله ابراهیم امینی، تزکیه نفوس، هدف بزرگ پیامبران
#آیت_الله_ابراهیم_امینی
#اخلاق
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔹او تنها به من فحش داد🔹
📣 متفکر شهید استاد مرتضی مطهری
امیرالمؤمنین با خوارج در منتهی درجه آزادی و دموکراسی رفتار کرد. او خلیفه است و آنها رعیتش؛ هر گونه اعمال سیاستی برایش مقدور بود اما او زندانشان نکرد و شلاقشان نزد و حتی سهمیه آنان را از بیت المال قطع نکرد، به آنها نیز همچون سایر افراد مینگریست. این مطلب در تاریخ زندگی علی عجیب نیست، اما چیزی است که در دنیا کمتر نمونه دارد. آنها در همه جا در اظهار عقیده آزاد بودند و حضرت خودش و اصحابش با عقیده آزاد با آنان روبرو میشدند و صحبت میکردند، طرفین استدلال میکردند، استدلال یکدیگر را جواب میگفتند. شاید این مقدار آزادی در دنیا بیسابقه باشد که حکومتی با مخالفین خود تا این درجه با دموکراسی رفتار کرده باشد. میآمدند در مسجد و در سخنرانی و خطابه علی پارازیت ایجاد میکردند. روزی امیرالمؤمنین بر منبر بود. مردی آمد و سؤالی کرد. علی بالبدیهه جواب گفت. یکی از خارجی ها از بین مردم فریاد زد: قاتَلَهُ اللَّهُ ما افْقَهَهُ. خدا بکشد این را، چقدر دانشمند است!.
دیگران خواستند متعرضش شوند، اما علی فرمود: رهایش کنید، او به من تنها فحش داد.
📚 جاذبه و دافعه علی علیهالسلام. ص ۱۲۳
#شهید_مطهری
#خوارج
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin
🔹نماد گفتگو و تعایش🔹
سخنرانی امام موسی صدر به تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۵۳ در قالب خطبۀ موعظۀ آغاز روزه، در کلیسای کبوشیین بیروت. در این مراسم که بزرگان مسیحیت لبنان در آن شرکت داشتند، در بالاترین سطوح سیاسی و دینی فرقههای مسیحی و به عنوان نماد «گفتگو و تعایش» از امام صدر تجلیل شد. شارل حلو، رئیسجمهور اسبق لبنان، در این باره میگوید: «برای نخستین بار در تاریخ مسیحیت یک روحانی غیرکاتولیک در یک کلیسای کاتولیک و برای جمعی از مؤمنان در جایگاه موعظه سخن میراند. این اتفاق نه تنها اعجابانگیز بلکه موجب تأمل و تفکر عمیق و درازمدت است.»
📚 وبسایت امام موسی صدر
#امام_موسی_صدر
#شارل_حلو
#لبنان_بیروت
#کلیسای_کبوشیین
#کلیسای_کاتولیک
❇️ به ما بپیوندید:
https://eitaa.com/koshechin