✅ #المحاضرة
🎙 مع سماحة آية الله الشيخ محمد حسين ملك زاده
📌 تحت عنوان: معالجة إشكالية الاجتهاد العقدي من خلال التأمل في خطبة السيدة الزهراء سلام الله علیها
🗓 الزمان : ١٤ آذر ۱۴۰۳
2024/12/04
🕌 المكان: قم المشرفة، مجمّع الإمام الصادق عليه السلام
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
هدایت شده از مرکز پژوهشهای اقتصادی حَبنا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ #بیان_نکته
⏪ با این همه کار فرصت درس خواندن ندارم!
👤 آیت الله ملک زاده
🔶 گاهی به طلبههای تهرانی که مشغول کارهای فرهنگی و اجتماعی هستند میگویم ظاهرا طلبه بودن برای شما یک اسم رمز میماند یعنی یک خلاصه گیری از همه کارهایتان است. چون شما بسیجی هستی، هیئتی هستی، فعال فرهنگی هستی، باشگاه میروی، اردو میبری، راهیان نور میبری و همه کار میکنی بعد میخواهی بگویی من چه کاره هستم فقط یک کلمه لازم داری که دالّ بر همه این معانی باشد میگویی من #طلبه هستم.
🔶 جالب است، یک کلمه میگویی همه آن معانی را میرساند اگر بپرسند شما #درس هم میخوانی؟ میگوید شما خودت انصاف داشته باش، من با این همه کار مگر میرسم درس بخوانم! طبیعی است که نمیرسم.
🔶 "لیتفقهوا" در آيه نفر، دال بر استمرار دارد اینکه یک درسی هم بخوانیم و یک حوزهای هم برویم و صد جای دیگر هم بخواهیم کارت بکشیم این نمیشود. بلکه باید مستمرا سالها این کارها به تدریج و با دقت و تأمل انجام شود تا نتیجه دهد.
💥 از درس فلسفه فقه و روش شناسی اجتهاد
🗓 زمان: پاییز ۱۳۹۹
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
✅ #بیان_نکته
⏮ در کسی که تفقه در دین نمیکند خیری نیست!
👤 آیت الله ملک زاده
🔶 قَالَ أَبُو عَبْدِاللَّهِ (ع): «لَا خَيْرَ فِي مَنْ لَا يَتَفَقَّهُ مِنْ أَصْحَابِنَا يَا بَشِيرُ إِنَّ الرَّجُلَ مِنْهُمْ إِذَا لَمْ يَسْتَغْنِ بِفِقْهِهِ احْتَاجَ إِلَيْهِمْ فَإِذَا احْتَاجَ إِلَيْهِمْ أَدْخَلُوهُ فِي بَابِ ضَلَالَتِهِمْ وَ هُوَ لَا يَعْلَمُ».
🔶 در کسانی از اصحاب ما که تفقه در دین نمیکنند چند نکته وجود دارد. نکته اول اینکه در آنها خیری نیست. نکته دوم اینکه اگر تفقه نکنند و با تفقه خودشان مستغنی نشوند محتاج منحرفین و مخالفین میگردند و ناچار میشوند در خانه آنها بروند، پس تفقه در دین کنید تا محتاج در خانه آنها نشوید. نکته سوم اینکه وقتی محتاج آنها شدید آنها شما را در باب ضلالت خودشان داخل میکنند و شما نمیفهمید و خیلی هم خوشحال هستید و با خوشحالی جلو میروید.
🔶 گمان میکنم با این مقدار تأمل و توقفی که در آیه شریفۀ نفر شد، بسیاری از ابعاد تفقه در دین روشن شد. یعنی اگر کسی بر اساس همین مطالبی که عرض شد کار پژوهشی کند، رسالتهای حوزه، رسالتهای طلبه و وظایف طلبگی، حال و آینده طلبگی همه این مسائل روشن میشود.
🔶 اینکه میگوییم فقیه در دین شدن شرعاً واجب کفایی میباشد، جدی است یعنی اگر «من به الکفایه» به این کار قیام نکند و به اندازه کفایت افراد طلبه واقعی نشوند، همه در قیامت مسئول هستند و باید پاسخگو باشند. یعنی یکی از گناهانی که مردم به خاطر آن جهنم میکشند همین است که به اندازه کافی طلبه نشدند و کسانی که طلبه شدند به اندازه کافی تفقه نکردند و همان اوائل مقداری ثبت نام کردهاند و به دنبال کارهای دیگر رفتهاند.
💥 برگرفته از درس فلسفه فقه و روش شناسی اجتهاد
🗓 زمان: پاییز ۱۳۹۹
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
آیتالله ملک زاده
✅ #اللقاء_العلمي
⏪ الشهيد الصدر منظّر نظامنا
🎙 مع سماحة آية الله الشيخ ملك زاده
🔹 القسم الثاني
🔶 ما معنی فقه النظریات؟
🔶 مقارنة التفسیر التجزیئي والتفسیر الموضوعي للقرآن الکریم
🔶 لماذا تبحثون عن النظریات وما عندنا في الإسلام النظریة بل عندنا الآیة والحدیث والحکم الشرعی فقط وأیّ جدوی فی البحث عن النظریات؟
🗓 الزمان: ٢٥ جمادي الأولى ١٤٤٦
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
✅ #منابع_لغوی اجتهاد:
🔶 تقسیم کتب لغوی لازم برای فراید استنباط و اجتهاد به سه دسته
1️⃣ دسته اول: کتبی که تنها به معنای لغت پرداختهاند و به جایگاه استعمال واژه نظر نداشتهاند. از جمله این کتب میتوان از «العین» خلیل بن احمد، «صحاح اللغة» جوهری، «لسان العرب» إبن منظور، «مصباح المنیر» فیّومی و «قاموس المحیط» فیروزآبادی نام برد.
2️⃣ دسته دوم: کتبی که لغت را با توجه به کاربردش در قرآن و حدیث معنا کردهاند. مشهورترین کتاب در لغات قرآن «مفردات» راغب اصفهانی است. مهمترین کتب در لغت روایات نیز «النهایة» ابن اثیر و «مجمع البحرین» طریحی میباشد.
3️⃣ دسته سوم: کتبی که ریشه و معنای اصلی لغت را در عصر صدور، به دقت مشخص کردهاند. که «مقاییس اللغة» ابن فارس و همچنین «أساس البلاغة» زمخشری از این دستهاند.
🔶 فقها، معمولا به این کتب لغت مراجعه میکنند. به طور مثال شیخ اعظم انصاری در مکاسب محرمه، هنگامی که به قول لغوی مراجعه میکند، معمولا قولِ به قاموس المحیط، المصباح المنیر، الصحاح و النهایه مراجعه کرده و از آنها نام میبرد.
🔶 البته برخی در لغت قرآن، کتاب «مفردات» را قبول ندارد و میگویند راغب اصفهانی در آن اجتهادات زیادی کرده و نظرات شخصی خودش را اعمال کرده است.
دو کتاب اصلی لغت در احادیث، که به نوعی میتوان آن را با قرآن مشترک نیز دانست، «النهایه فی غریب الحدیث و الاثر»، تألیف إبن الاثیر(م606) است که از اهل سنت میباشد، و «مجمع البحرین»، تألیف فخرالدین طریحی(م1085) که شیعه است، هستند. این دو کتاب، از منابع اصلی رجوع فقها به لغت حدیث میباشد.
اگر فقیه بخواهد اصل و ریشۀ اصلی لغات را در زمان صدور بررسی کند، معمولا از دو کتاب «مقاییس اللغة»، تألیف ابن فارس بن زکریا، و «اساس البلاغة»، تألیف ابوالقاسم محمود بن عمر زمشخری مراجعه میکند. البته کتاب اول از اهمیت بیشتری برخوردار است.
این کتب، عمدۀ کتابهای لغت
مورد استفاده در اجتهاد است که ممکن است، برخی بر روی تعدادی از آنها را تاکید کنند.
💥 برگرفته از درس #فلسفه_فقه و #روش_شناسی اجتهاد آیتالله ملک زاده
🗓 زمان: پاییز ۱۳۹۹
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
✅ #مصاحبه
⏮ نشریه #رویش_اندیشه
🔶 شماره سوم
🔹 مهر و شهریور ۱۴۰۰
👤 آیتالله محمدحسین ملک زاده
🔶 پرونده حقوق و روابط بین الملل
🔹 حکومتی واحد در یک کشور دارالإسلام، وضعیت آرمانی مسلمانان است؛
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
👇👇👇
✅ قوه قدسیه در اجتهاد
👤 آیت الله ملک زاده
⏪ ولا يخفى أنه ليست ملكة الاستنباط الاّ تلك القوة الحاصلة من معرفة ما ذكره، لا قوة أخرى تسمى بالقوة القدسية وأنها نور يقذفه الله في قلب من يشاء (نهاية الدراية، ج ٣، ص ٤٢٥)
🔶 علاوه بر همه اشکالاتی که بزرگان به قوه قدسیه به عنوان یکی از مقدمات اجتهاد یا خود اجتهاد وارد کردهاند اشکال دیگر آن است که اساسا باب بحث علمی مُنسد میشود. یعنی وقتی به فقیهی گفته شود، چرا اینطور فتوا میدهی؟ میگوید «فهمتُ بالقوة القدسیة»
از دیگری سوال میشود تو چرا اینطور میگویی؟ او نیز میتواند پاسخ دهد «فهمتُ بالقوة القدسیة ایضاً» لذا لازمۀ آن معنای عرفانی که برخی میخواهند از قوه قدسیه برداشت کنند این است که از اول تا آخر کتاب فقه را ببندیم و فقیه در ابتدای کتاب خود بگوید همۀ مسائل را با قوه قدسیه فهمیدم و همه، از اشراقات الهیه بوده است.
🔶 بله، امداد غیبی و اینکه انسان فکر کند و خدا به ذهن انسان بیندازد و ... را اجمالا میشود پذیرفت و فی الجمله برای عموم آقایان این حاصل میشود.
🔶 گمان نشود که این مطلب (اعتقاد به قوه قدسیه به عنوان مقدمه اجتهاد) در حال حاضر قائل ندارد. علاوه بر تصریح در بیانات بعضی اشخاص، بنده شخصا با برخی از افرادی که جزء شخصیتهای وابسته به یکی از جریانات درون حوزه هستند بحث کردم و بطلان مطلبی را برای او اثبات کردم و او هم پذیرفت. اما آخرین پاسخی که او داد این بود که «چه کنیم، آقای فلانی این مطلب را گفتهاند و ایشان اهل تهذیب نفس هستند!»
💥 برگرفته از درس فلسفه فقه و روش شناسی اجتهاد
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
✅ #ولایت_فقیه
⏪ مراد از حاکم شرع در فقه امامیه
👤 آیت الله ملک زاده
🔶 حاکم شرع در فقه ما یعنی فقیه عادل که همان ولایت فقیه است.
🔶 اگر فقیه قدرت، حکومت و دولت، ولو در حد یک شهر یا روستا را نداشته باشد نمیتواند کسی را مجبور کند. چنین فقیهی یعنی کسی که در رأس قرار گرفته و قدرت، نیرو و امکانات دارد و حداقل اینگونه است که وقتی امر میکند امرش مُطاع است. این همان تصرف در اموال و انفس میباشد.
💥 برگرفته از دوره فشرده فقه امامیه
🗓 زمان: تابستان ۱۴۰۳
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
✅ #بیان_نکته
⏮ عنوان دروغین دوران نامزدیِ بدون عقد
👤 آیت الله ملک زاده
🔶 اگر زن و مردی قبل از عقد روابط نامشروع داشتند توصیه این است که سریعا با هم ازدواج کنند یعنی همدیگر را نبینند الا به ازدواج تا جلوی این حرام گرفته بشود زیرا تا زمانی که ازدوج صورت نگیرد لعل این ارتباطات ادامه داشته باشد.
🔶 یک عنوان دروغین و ساختگی به عنوان دوران نامزدی بدون عقد درست شده است که در این دوره، طرفین مانند زن و شوهر با هم ارتباط دارند. ما چنین چیزی در اسلام نداریم، بله اگر عقد خوانده شود درست است ظاهرا امیرالمؤمنین و فاطمه زهرا سلام الله علیهما یک ماه دوران عقد داشتهاند.
💥 برگرفته از دوره فشرده فقه امامیه
🗓 زمان: تابستان ۱۴۰۳
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
💥 #ادبیات_عرب 💥
✅ #هدایه، #صمدیه و #شرح_الفیّه ابن مالک
⏮ برای فراگیری #علم_نحو، خواندن و یادگیریِ کامل مطالب سه کتاب «هدایه، صمدیه و شرح الفیّه ابن مالک (نوشته ابن عقیل یا سیوطی)» در نظر گرفته شده است. اما با این وجود، میتوان این سه کتاب را با کتاب یا کتابهای دیگر نیز جایگزین نمود؛ به شرط آنکه آن کتاب یا #کتب_جایگزین :
1⃣ اولاً، به لحاظ محتوا و میزان شناختی که از علم نحو در اختیار دانش پژوه میگذارند با مجموع سه کتاب هدایه، صمدیه و شرح الفیّه، برابر و یا از آنها بیشتر و کاملتر باشند؛
2⃣ ثانیاً، از نظر کیفیت تألیف، تبویب و شیوه بیان، عرضه و انتقال مطالب به مخاطب، بهتر و مناسبتر از سه کتاب مذکور باشند؛
3⃣ ثالثاً، به جهت مقدار زمانی که باید برای تعلیم و تعلّمشان صرف نمود با مجموع سه کتاب نامبرده، برابر و یا از آنها کمتر باشند.
⏮ قسمتی از کتاب برنامه درسی تالیف آیتالله ملک زاده؛
http://eitaa.com/joinchat/1962278932Cb131348d00
✅ #فقه_الحکومة
⏮ جایگاه مجمع تشخیص مصحلت در نظام اسلامی و رابطه آن با ولی امر
👤 آیت الله ملک زاده
🔶 اگر ولی امر تشخیص مصلحت را به شخص دیگری سپرد به معنای استشاره است. یعنی اگر آن مجمع تشخیص مصلحت چیزی را تشخیص داد برای اجرایی شدن حتما باید به امضای ولی امر برسد و اگر ولی امر این مصلحت را امضا نکرد فایدهای ندارد. البته باید توجه داشت که بر ولی امر هم مشورت در امور واجب است و این امری طرفینی است.
🔶 اولا بر ولی امر واجب است، مخصوصا در مصالح خیلی مهم مشورت کند ثانیا هنگامی که مشورت دادند فإذا عزمتَ فتوکّل علی الله، یعنی تصمیم گیری بر عهده خودش است و در نهایت هم مثوبة و عقوبة بر عهده خود ولی امر است.
💥 برگرفته از دوره فشرده فقه امامیه
🗓 زمان: تابستان ۱۴۰۳
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
✅ #بیان_نکته
⏮ آیا قرآن کریم رأی اکثریت را نفی کرده است؟
👤 آیت الله ملک زاده
🔶 در قرآن کریم مذمت اکثریت، زیاد وجود دارد میفرماید «اکثرهم لایعقلون»، «اکثرهم لایعرفون»، «اکثرهم لایؤمنون» و ... .
🔶 توجه و دقت به دو مقام در باب رأی اکثریت، از منظر قرآن. مقام اول، مقام کشف حقیقت و تعیین حق از باطل؛ مقام دوم، مقام ادارۀ جامعه.
🔶 امیرالمؤمنین میفرماید «رضی العامة» یعنی رضایت عامه را به دست آور. گاهی سوال میشود که آیا عموم مردم ما از حکومت راضی هستند و رضی العامة کسب شده است؟
🗓 زمان: ۳ دی ۱۴۰۳
🕌 مکان: مدرسه آیت الله العظمی تبریزی، مدرس ۱۱۳
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
آیتالله ملک زاده
✅ #بیان_نکته ⏮ آیا قرآن کریم رأی اکثریت را نفی کرده است؟ 👤 آیت الله ملک زاده 🔶 در قرآن کریم مذمت
✅ #فقه_الحکومة
⏮ آیا قرآن کریم رأی اکثریت را نفی کرده است؟
👤 آیت الله ملک زاده
🔶 در قرآن کریم مذمت اکثریت، زیاد وجود دارد میفرماید «اکثرهم لایعقلون»، «اکثرهم لایعلمون»، «اکثرهم لایؤمنون» و مواردی از این قبیل. در نگاه نخست به نظر میرسد نوعی تضاد میان این دیدگاه قرآنی و دموکراسی و رأی اکثریت وجود داشته باشد. برخی از شخصیتهای محترم نیز در نقد دموکراسی غربی از این آیات استفاده میکردند.
🔶 در این مطلب دقّتی وجود دارد که باید به آن توجه شود. در اینجا دو مقام وجود دارد. مقام اول، مقام کشف حقیقت و تعیین حق از باطل است که در این مقام قطعا رأی اکثریت اعتباری ندارد، به تجربه نیز مشاهده میشود اکثر مردم به دنبال حق نیستند بلکه به دنبال هوا و هوس، اغراض، تمایلات و التذاذات، تنبلیها و عافیت طلبیهای خودشان هستند. پس در مقام تشخیص حق و باطل، اکثریت ملاک نیست بلکه حتی به تجربه ثابت شده «و قلیلٌ من عبادی الشکور» و عده کمی هستند که پای حق میایستند.
🔶 اما مقام دیگر، مقام اداره جامعه است که اکثریت در آن سهم مهمی دارند. ما به دنبال اثبات دموکراسی غربی نیستیم و لحاظ شود که این حرف را کسی میگوید که طرفدار دموکراسی غربی نیست بلکه همۀ عمر خود را در دفاع از نظریه اسلام و پاسخ به شبهات گذرانده است. ما میگوییم اکثریت در اداره جامعه مهم است نه از آن جهت که اکثریت، تابع حق است خیر بلکه خود اکثریت موضوعیت دارد. لذا امیرالمؤمنین میگوید «رضی العامة» یعنی رضایت عامه را به دست آور. گاهی سوال میشود که آیا عموم مردم ما از حکومت راضی هستند و رضی العامة کسب شده است؟ در پاسخ باید گفت این رضایت، مراتبی دارد از بالاترین مراتب که رضایت صد در صدی همه از حکومت است که هیچ حکومتی نمیتواند چنین رضایتی را در همه مسائل به دست آورد تا پایینترین مراتبش که رضایت به حفظ حکومت برای جلوگیری از وضع بدتر است. یعنی اگر الان به مردم توضیح داده شود که آیا اگر این حکومت فرو بریزد افراد خوبی سر کار میآیند؟ خیر، اینجا دولت عوض نمیشود بلکه اگر حکومت سقوط کند بلایی بر سر این کشور میآورند که تا قرنها چیزی در این سرزمین ظهور و بروز پیدا نکند و کشور روی آرامش به خود نبیند، اگر کسی توجه داشته باشد، این یک امر قطعی است. انکار این مطلب ایستادن در مقابل بداهت است و اگر شخص، فقط مقداری عقل داشته باشد خواهد گفت پس این حکومت باشد و اصلاح بشود. البته ممکن است اصلاح مدّ نظر او حقیقتا افساد باشد.
🔶 گاهی دیده میشود در توجیه این آیات گفته میشود آن اکثریتی که قرآن با آن مخالف است، اکثریت مردم جهان که کافرند میباشد، نه اکثریت جامعه اسلامی که به این بیان پاسخ داده میشود.
🗓 زمان: ۳ دی ۱۴۰۳
🕌 مکان: مدرسه آیت الله العظمی تبریزی، مدرس ۱۱۳
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
📚 النخبة من دروس في علم الأصول
💥 قابل توجه طلاب و فضلای #مشهد_مقدس کتاب #النخبة من دروس في علم الأصول، تأليف آيت الله #ملک_زاده در فروشگاه بوستان کتاب، شعبه مشهد عرضه شده و در دسترس میباشد.
🏢 آدرس: #مشهد، چهارراه خسروى، مجتمع یاس، جنب دفتر تبلیغات اسلامى.
☎️ شماره تماس: 05132233672
🌐 #فروش_مجازی از طریق سایت #بوستان کتاب
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
آیتالله ملک زاده
✅ #اللقاء_العلمي ⏪ الشهيد الصدر منظّر نظامنا 🎙 مع سماحة آية الله الشيخ ملك زاده 🔹 القسم الثاني
✅ #اللقاء_العلمي
⏪ الشهيد الصدر منظّر نظامنا
🎙 مع سماحة آية الله الشيخ ملك زاده
🔹 القسم الثالث
🔶 الان بعض الأخوة عندهم هذه الشکوی، یقولون إبنی أو بنتی کان ملتزماً ومعتقداً بالأمور الدینیة والاحکام الشرعیة کان معتقداً جداً بالعقائد الدینیة ولکن ذهب إلی الجامعة ودرس فی الجامعة بعد مدة شکّ بالنسبة إلی کل شیء ویقول هذا الأشیاء انت تقول لقدیم الزمان والان لیس لهذه الأمور فائدة لو کان هناک مثلاً القیامة و المعاد فقط للثواب ..
🔶 الشهيد السيد محمد باقر الصدر يقول ..
🗓 الزمان: ٢٥ جمادي الأولى ١٤٤٦
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9