📚 مجموعه مقالات کنگره نقش شیعه در گسترش علوم اسلامی
نقش شيعه در گسترش علم اخلاق
- «سیدبن طاووس» بنیانگذار تربیت اخلاقی و سلوکی کودک
- نمونههایی از دیدگاههای عالمان شیعه در علوم «روانشناختی»
- نقش علمای شیعه در گسترش «اخلاق کاربردی»
- نقش عالمان شیعه در «فقهالتربیة»
- نقش اندیشمندان شیعه در مباحث «فلسفه اخلاق»
- نقش اهلبیت(ع) در پیریزی نظام تربیتی اسلام و پیشبرد آن
#شیعه #علم_اخلاق #علوم_اسلامی #اخلاق #تربیت #فلسفه_اخلاق #نظام_تربیتی #روان_شناسی
📖مطالعه:
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/25389
📚 مجموعه مقالات کنگره نقش شیعه در گسترش علوم اسلامی
نقش شيعه در گسترش دانش عرفان
- نقش «سیدعلی قاضی طباطبایی» در ایجاد مکتب عرفانی شیعی در عصر اخیر
- نقش صدرالمتألهین شیرازی در بازخوانی عقلانی آموزههای عرفانی و تأثیر وی در شکلگیری دوره جدید عرفان اسلامی
- «تمهید القواعد» نخستین متن درسی در فن عرفان نظری
- نقش «سیدحیدر آملی» در گسترش عرفان اسلامی
- نقش دعاهای عرفانی اهلبیت(علیهم السلام) در گسترش معارف عرفانی
- نقش امامان اهلبیت(علیهم السلام) در عرفان اسلامی، با تأکید برآموزههای عرفانی امام علی(علیه السلام)
📖مطالعه:
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/68597
🔰 امامت و حیات علمی امام رضا(ع)
✍️ اشاره:
امام علی بن موسی بن جعفر علیهم السلام، امام هشتم ما شیعیان دوازده امامی است؛ کنیه ایشان ابوالحسن و مشهورترین لقب آن جناب «رضا» است. اگرچه القاب دیگری مانند صابر، صدّیق، رضی و وفی نیز داشته اند و از سوی فرزندشان امام جواد(ع) با لقب «رئوف» و توسط پدرشان امام کاظم(ع) با تعبیر «عالم آل محمد» مورد خطاب قرار گرفته اند.
آن حضرت هنگام حضور در مدینه، با حضور نزد قبر مطهر پیامبر اکرم در مسجد این شهر، پاسخ گوی سؤالات دانشمندانی بود که پاسخ گویی برای پرسش های شان نمی یافتند. هنگام انتقال اجباری به مرو نیز جلوه های جاودانه و تکرارنشدنی ای را از میزان اشراف شان بر ابواب مختلف علمی آفریدند.
پس از شهادت امام كاظم(ع) متأسفانه بین برخی از شیعیان آن حضرت، با انگیزه هایی خاص، عقیده ای نافی و منکر امامت امام رضا(ع) پدید آمد که به «واقفیه» مشهور شدند. گرایش «واقفیه» به بهانه باور نداشتن به درگذشت امام كاظم(ع) بر اعتقاد به امامت یا مهدویت آن حضرت باقی ماند. در مقابل «قطعیّه» رحلت امام كاظم(ع) را تأیید کرده و امامت امام رضا(ع) را پذیرفت.
✍️ عناوین یادداشت:
مقدمه (نام، نسب، القاب، عبادت، اخلاق و نگاه تربیتی امام رضا علیه السلام ) / امامت امام رضا(ع) و گروه های انحرافی بعداز شهادت امام کاظم(ع) / مواجهه امام رضا(ع) با شبهات كلامی و رفع اتهام از تشیع / مناظره های امام رضا(ع) / امام رضا(ع) با چه کسانی و درباره چه موضوعاتی مناظره کرد؟ / نتایج و ثمرات مناظرات امام رضا(ع)؟ / درس های مناظره های امام رضا(ع) برای اصحاب علم و معرفت
#امام_رضا(ع) #امام_رئوف #میلاد_امام_رضا(ع)
#علی_بن_موسی(ع) #عالم_آل_محمد
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419668
هدایت شده از پاسخ به شبهات
🔰 مسأله ولایت عهدی امام رضا(ع) برای مأمون عبّاسی؟!
یکی از مهم ترین مقاطع حیات امام رضا(ع) جریان ولایت عهدی آن حضرت است. مأمون، خلیفه وقت عباسی، امام(ع) را به اجبار از مدینه به مرو، پایتخت خلافت عباسی آن دوره، آوردند و طی اتفاقاتی که جزئیات فراوانی دارد، ولایت عهدی را به حضرت تحمیل کردند.
آنچه از ظاهر رفتار مأمون به دست می آید، آن است که وی با ظرافت خاصی کوشید تا وانمود کند که در این اقدام خلوص نیت دارد و از سر حق باوری نسبت به حق علویان و نیز علاقه وافری كه به امام رضا(ع) دارد دست به این کار زده است. ظاهرسازی مأمون به اندازه ای ماهرانه انجام گرفت که حتی بعدها، موضوع شهادت امام(ع) به دست مأمون، برای دانشمندان شیعه ای چون سید بن طاووس نیز تبدیل به موضوعی ناپذیرفتنی شد.
هدف مأمون از این کار چه بود؟ امام رضا(ع) در برابر این سیاست مأمون چه واکنشی از خود نشان دادند؟ آیا مأمون با واکنش های امام(ع) توانست به اهداف خود برسد؟ این یادداشت تحلیلی از «انگیزه های مأمون از طرح موضوع ولایت عهدی» و «واکنش امام رضا(ع) به پيشنهاد «ولایت عهدی» است.
#ولایت_عهدی #انگیزه #سید_بن_طاووس #امام_رضا(ع) #مأمون #سیاست #خلافت #حکومت #ولایتعهدى
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419667
هدایت شده از پاسخ به شبهات
⁉️ حکمت و شرایط ثواب فراوان برای زیارات؟!
پرسش: حکمت ثواب های زیاد برای یک عمل مستحبّی در روایات چیست؟ مثلا برای زیارت امام رضا(ع) گفته شده ثواب یک میلیون حج را دارد! با این اوصاف آیا کسی به حج می رود؟!
✍️ پاسخ اجمالی:
اولا: ثواب عمل «واجب» به مراتب بیشتر از ثوابهایی است که به اعمال «مستحب» تعلق می گیرد و اگر کسی به جای واجبات مشغول عمل مستحبی شود، مشمول ثواب های آن نمی گردد.
ثانیا: همه اعمال واجب و مستحب، با هر مقدار از ثواب و فضیلت، مشروط به رعایت «تقوا» شده و قرآن کریم می فرماید: «انَّما يَتَقَبَّلُ اللهُ مِنَ المُتَّقين»؛ ترک واجبات نیز بی تقوایی است.
ثالثا: در بسیاری از روایات بیان کننده چنین ثوابی صریحا ذکر شده که این ثواب منوط به «معرفت» داشتن زائر از شأن و مقام امام(ع) است تا بدینوسیله معلمین واقعی دین شناخته شوند.
رابعا: بر ثواب زیارت امام حسین(ع) و امام رضا(ع) تاکید ویژه شده است؛ چون آنها جایگاه بی بدیلی در احیای اسلام و حفظ هویت دینی و مذهبی شیعیان بواسطه اتفاقات تاریخی معاصرشان دارند.
خامسا: امامان اهل بیت(ع) جایگاه ویژه ای در کسب فیوضات الهی دارند و ایشان مجرای وصول و جریان عنایات الهی هستند؛ از این جهت زیارت آنان یکی از ضروریات ارتباط با خداست.
#ثواب #زیارت #مستحبّ #واجب #امام_رضا(ع) #حجّ #تقوا #معرفت #امام_حسین(ع) #فیض #عنایات_الهی
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0415977
🔰 نحوۀ برخورد با مردم در آموزه های امام رضا(ع)
✍️ اشاره:
کسی که می خواهد جزءِ رهبران جامعه باشد رسالت الهى دارد که ادا نمی شود، مگر آنکه داراى اخلاق نیکویى باشد. به عبارت دیگر باید با مردم مدارا کند، بنابراین، اصل اوّلى در برخوردها، محبّت و مدارا و تحمّل است، و نباید در اوّلین برخورد با انسان جاهل و نادان، خشمگین شد، و از کوره در رفت، و با شدّت و تندى و همانند آن جاهل یا شدیدتر از او جوابش را داد. چرا که روش انبیا این نبوده، بلکه در مقابل رفتار بى ادبانه آن ها، اظهار محبّت می کردند.
بنابراین اصل و اساس در مناسبات میان حاکمیت و مردم، بلکه در تمام مدیریت ها رفق و مداراست؛ کشوردارى و اصولاً هیچ برنامه اجتماعى و شخصى را نمی توان با شدت عمل و عُنف به سامان رسانید، بلکه باید نرمش و شدت با هم آمیخته شود که اگر تنها برنامه هاى شدید و سختگیرانه باشد موجب تنفر و گاه کینه و عداوت می گردد؛ لذا مدیرانی که براى اداره شهرها و بخش هاى مختلف کشور تعیین می شوند باید از میان کسانى انتخاب شوند که با مردم با محبّت و رفق و مدارا رفتار کنند.
✍️ عناوین یادداشت:
اسلام دینى اجتماعى است / دوستی با مردم / حفظ آبروی مردم / مدارا با مردم / پوشاندن گناه مردم / خدمت گزاری و گره گشایی از کار مردم
#امام_رضا(ع) #مردم_داری #آبروی_مردم #عیب_پوشی #خدمت_گزاری #گره_گشایی #مدارا #محبت #سبک_زندگی #زیست_مؤمنانه
📖 مطالعه یادداشت:
http://mk6.ir/LrYfH
جریـان شناسی فتنه احمدالحسن البصری
جریـان شناسی فتنه احمدالحسن البصری(نقد جریان دروغین مدعی وصایت و یمانی گری)
https://makarem.ir/maaref/l/0411497
ادعاهای احمدالحسن دجّال بصری
https://makarem.ir/maaref/l/0411489
هویت احمد الحسن و ماهیّت ادعاهای او؟
https://makarem.ir/maaref/l/0406800
احمد الحسن و ادّعاهای گزاف مهدویّت، قائمیّت و شارعیّت!
https://makarem.ir/maaref/l/0411588
تطبیق یمانی با احمد بصری مدعی یمانی گری! آیا احمد الحسن همان یمانی است؟
https://makarem.ir/maaref/l/0411574
عدد اوصیاء پیامبر(ص) و فریبکاری احمد الحسن
https://makarem.ir/maaref/l/0411575
تأویل و تفسیر دروغین احمد الحسن از قانون شناخت حجّت های الهی
https://makarem.ir/maaref/l/0411498
ابهام زدایی از روایات مورد تمسّک جریان منحرف احمد الحسن درباره مصداق «احمد»
https://makarem.ir/maaref/l/0411559
#احمدالحسن #احمد_الحسن #احمدالحسن_البصری #یمانی #احمد_الیمانی
🔰 شهادت امام محمد تقی؛ امام جواد(ع)
✍️ اشاره:
درباره اینکه معتصم دقیقا بر اساس چه اتفاقی تصمیم به ارتکاب این جنایت گرفت، گفته شده که بعد از رسیدن امام(ع) از مدینه به بغداد، در مجلسى كه از سوی خلیفه براى تعيين محل قطع دست دزد تشكيل شده بود، امام جواد(ع) نیز دعوت شده بود و شرکت داشت و در آنجا فتوای حضرت با اینکه جوان تر از همه بودند مورد قبول واقع شد و قاضى بغداد (ابن ابى دُؤاد) و ديگران شرمنده شدند و چند روز بعد از آن «ابن ابى دؤاد» از حسد و كينه توزى نزد معتصم رفت و گفت: از باب خير خواهى، به شما تذكر مى دهم كه جريان چند روز قبل به صلاح حكومت شما نبود؛ زيرا در حضور همه دانشمندان و مقامات عالى مملكتى فتواى ابو جعفر (امام جواد)، يعنى فتواى كسى را كه نيمى از مسلمانان او را خليفه و شما را غاصب حق او مى دانند، بر فتواى ديگران ترجيح دادى و اين خبر ميان مردم منتشر و خود دليل قاطعى بر حقانيت او نزد شيعيانش شد. معتصم كه مايه ابراز هر نوع دشمنى با امام را در نهاد خود داشت، از سخنان «ابن ابى دؤاد» بيشتر تحريك شد و در صدد قتل امام برآمد و سرانجام منظور پليد خود را عملى ساخت.
✍️ عناوین یادداشت:
مقدمه: (خصوصیات فردی، اخلاقی و عبادی) / مدیریت سازمان وکالت و غلبه بر محدودیت ها / امام جواد(ع) و حفظ شیعیان از انحرافات / مسأله ازدواج امام جواد(ع) با «ام الفضل» دختر مأمون / شهادت امام جواد(ع) / نقش ام الفضل در شهادت امام جواد(ع)
#امام_محمد_تقی(ع) #امام_جواد(ع) #شهادت_امام_جواد(ع)
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419721
📚 مجموعه مقالاتی درباره امام جواد علیه السلام
1. «امام جواد(ع)» در منابع تاریخی
2. ميراث علمی امام جواد(ع)؟
3. هدف مأمون از تزویج دخترش به امام جواد(ع)؟
4. مناظره امام جواد(ع) درباره فضائل خلفا
5. شیعیان امام جواد(ع) در دربار عباسیان
6. سازمان وکالت در عصر امام جواد(ع)
7. جایگاه علمی امام جواد(ع) از منظر اندیشمندان اسلامی
8. علت اوج گیری مناظرات در عصر امام جواد(ع)؟
9. اعتراف اهل سنت به علم سرشار امام جواد(ع) در کودکى
10. امامت امام جواد(ع) در کودکی و حیرت برخی از شیعیان
11. انگیزه معتصم عباسی در شهادت امام جواد(ع)؟
12. روایاتی در دفاع از امامت امام جواد(ع) در کودکی
13. ولادت و وفات امام جواد(ع) در منابع اهل سنت
#امام_محمد_تقی(ع) #امام_جواد(ع) #شهادت_امام_جواد(ع)
📖 مطالعه:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27861
🔰 جلوه هایی از آموزه های امام جواد علیه السلام
✍️ اشاره:
همه انسانها در زندگى شخصى خود رازهایى دارند که گاه مربوط به ضعف ها و عیوب آنها است و گاه مربوط به پیروزی ها و موفقیت ها است. به یقین افشا کردن آنچه مربوط به ضعف و عیب است، اعتبار و حیثیت اجتماعى افراد را زیر سؤال می برد، و اى بسا مایه سلب اعتماد عمومى و شکست و آبروریزى شود، به همین دلیل هم خودشان باید آن اسرار را بپوشانند و هم دیگران، تا مجالى براى اصلاح عیوب و برطرف کردن ضعف ها حاصل شود.
هم چنین افشا کردن آنچه مربوط به پیروزی ها است آتش حسد را در دل حسودان شعله ور می سازد، و افراد تنگ نظر و بخیل را براى از بین بردن اسباب موفقیت تحریک می کند، و در هر حال مایه شر و فساد و بدبختى و ناکامى است به همین دلیل باید در حفظ این اسرار کوشید.
✍️ عناوین یادداشت:
راز دل پیش دوستان مگشای / مسئولیت انسان در برابر دیده ها و شنیده ها / نقش پاداش الهی در انفاق / روش تسلیت گفتن از زبان امام جواد علیه السلام / یادی از حقیقت «مرگ»
#امام_محمد_تقی(ع) #امام_جواد(ع) #شهادت_امام_جواد(ع)
📖 مطالعه یادداشت:
http://mk6.ir/RyQuQ
🔰 بازخوانی سبک ازدواج اميرالمؤمنين علی(ع) و حضرت زهرا(س)
✍️ اشاره:
در روایات شیعه و سنی آمده است که قبل از امیرالمؤمنین(ع) برخی از اشراف قریش از جمله عمر و ابوبکر به خواستگاری حضرت زهرا(س) رفته بودند و جواب رد شنیده بودند.
از همه عجيب تر خواستگارى «عبدالرحمن بن عوف» بود، همان مرد ثروتمندى كه مطابق راه و رسم جاهليّت، به همه چيز از دريچه مادى مى نگريست، و مهريّه سنگين را دليل بر شخصيت زن و موقعيت ممتاز شوهر مى پنداشت. او به خدمت پيامبر(ص) آمد و عرض كرد: «اگر فاطمه را به همسرى من درآورى يكصد شتر كه بار همه آنها پارچه هاى گران قيمت مصرى باشد به اضافه ده هزار دينار طلا مهريه او مى كنم!».
پيامبر(ص) از اين خواستگارى زشت و بى معنا چنان خشمگين شد كه مشتى سنگريزه برداشت و به طرف عبدالرحمن پاشيد و گفت: «تو گمان كردى من بنده پول و ثروتم كه با پول و ثروت مى خواهى بر من فخر بفروشى!».
✍️ عناوین یادداشت:
تاریخ ازدواج حضرت اميرالمومنين علی(س) و حضرت زهرا(س) / ازدواجى كه عقدش در ملكوت آسمانها بسته شد / سن حضرت زهرا(س) و امیر المؤمنین(ع) در زمان ازدواج / خواستگاری امام علی(ع) از حضرت زهرا(س) / مهر فاطمه(س) / جهیزیه فاطمه(س) / مراسم عروسی
#ازدواج #حضرت_فاطمه #حضرت_زهرا #امام_علی #حضرت_علی #امیرالمومنین #خواستگاری #مهریه #جهیزیه #عروسی #امیرمومنان
📖 مطالعه متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0419725
📚 مجموعه مقالاتی درباره امام محمد باقر علیه السلام
1. مختصری از زندگی امام باقر(ع)
2. اوضاع سیاسی دوران امام باقر(ع)؟
3. موقعیت شیعه در زمان امام باقر(ع)؟
4. امام باقر(ع) در گزارشات منابع تاریخی؟
5. تبیین فقه شیعی توسط امام باقر(ع)
6. موقعیت علمی امام باقر(ع) در منابع تاریخی؟
7. امام باقر(ع) پایه گذار نهضت بزرگ علمی
8. عبادت امام باقر(ع) در منابع اهل سنت
9. علماى اهل سنت و امامت امام باقر(ع)
10. امام باقر(ع) از دیدگاه متأخرین اهل سنت
11. گفتار علماى اهل سنت درباره امام باقر(ع)
12. دیدگاه صحابه و تابعین درباره امام باقر(ع)؟
13. بخشندگى امام باقر(ع) در منابع اهل سنت
14. ابن صبّاغ و جریان شهادت امام باقر(ع)
15. میراث فرهنگی و علمی امام باقر(ع)؟
#امام_محمد_باقر(ع) #شهادت_امام_باقر(ع)
#شهادت_امام_محمد_باقر(ع) #باقر_العوم #امام_باقر(ع)
📖 مطالعه:
http://mk6.ir/GuErX
هدایت شده از پاسخ به شبهات
🔰 شهادت امام محمد باقر(ع)؛ نگاهی به حیات سیاسی و فکری امام باقر(ع)
✍️ اشاره:
در منابع تاریخی و روایی، علت وفات امام باقر(ع) مسمومیت ذکر شده است. مسمومیتی که دست های حکومت امویان در آن مستقیما حضور داشته اند. به روایت برخی منابع، مسمومیت حضرت ناشی از زین اسبی که به سم آلوده شده بود، پدید آمد به طوری که بدن مطهر ایشان متأثر از سم، متورم شد و منجر به شهادت شان شد. به استناد برخی منابع مسئولیت این مسمومیت و شهادت، مستقیما متوجه شخص هشام بن عبدالملک است. و این احتمال، با توجه به آنچه درباره انگیزه ها و دلایل عبدالملک در دشمنی با امام گفته شد، منطقی به نظر می آید.
به گفته برخی منابع تاریخی، امام باقر(ع) ابتدا در محلی به نام «حمیمه» از روستاهای نواحی شام یا مکه از دنیا رفتند و پس از شهادت به مدینه منتقل شدند. در عمل به وصیت شان، ایشان را در همان لباسی که با آن نماز می خواندند، دفن کردند و در قبرستان بقیع، کنار مرقد پدرشان امام سجاد(ع) و عموی پدرش امام حسن(ع) به خاک سپرده شدند. امام(ع) وصیت کرد ده سال در منا برای وی از مالش مراسم عزاداری بر پا کنند.
✍️ عناوین یادداشت:
تولّد، نسب، القاب و کنیه امام باقر(ع) / گرفتاری ها و رنج شیعیان از حکومت اموی در زمان امام باقر(ع) / امام باقر(ع) و مشکل غالیان / روش تبلیغی امام باقر(ع) در مواجهه با انحرافات غالیان / امام باقر(ع) و بحران های «فکری - سیاسی» شیعیان معاصر / نوع مواجهه امام باقر(ع) با خلفای جور / شهادت امام باقر(ع)
#شهادت_امام_محمد_باقر(ع) #امام_محمد_باقر(ع)
#امام_باقر(ع) #باقرالعلوم #شهادت_امام_باقر(ع)
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419737
نرم افزار های اندرویدی آثار آیت الله مکارم شیرازی
https://makarem.ir/main.aspx?lid=0&typeinfo=27&catid=2
🌸 روز عرفه؛ روز نيايش (9 ذی الحجه) 🌸
✍️ اشاره:
در روایات بسیاری، روز عرفه به عنوان فرصتی برای بخشایش گناهان و استجابت دعا معرفی شده است. در این روز، مخصوصا دعا براى مؤمنان و دوستان بسيار سفارش شده است. چه آنان كه زنده اند و چه كسانى كه از دنيا رفته اند. «عبد اللَّه بن جندب» از امام موسى كاظم(ع) نقل می کند كه: «هر كس براى برادران مؤمن خود دعا كند، از عرش ندا مى رسد كه صد هزار برابر آن براى خود تو خواهد بود».
از جمله دعاهايى كه خواندنش در روز عرفه سفارش شده است دعاى معروف و مشهور سالار شهيدان امام حسين(ع) است كه از محتواى بسيار با ارزش و بى نظيرى برخوردار است؛ اين دعاى پرفيض، گنجينه اى از معارف اسلامى است كه راه خداشناسى و توبه و بازگشت به او را، به هر خداجوى مسلمانى مى آموزد و روح را به بالاترين اوج معرفت مىرساند به گونه ای که مى توان گفت يك دوره عرفان اسلامى در آن درج است.
🔷 عناوین یادداشت:
🔹 معنای «عرفه» در لغت
🔹 جایگاه معنوی روز عرفه
🔹 اعمال روز عرفه
🔹 دعاى معروف امام حسین(ع) در روز عرفه
#عرفه #عرفات #دعا #نیایش #دعای_عرفه
#امام_حسین #حج #اعمال_روز_عرفه
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419745
🕋 اعمال شب عید قربان (شب دهم ذی حجّه)
اعمال این شب عبارت است از :
1️⃣ احیاى شب دهم ذى الحجّه که از شب هاى بابرکت و ارزشمندى است. نقل شده است که حضرت امیر مؤمنان على (علیه السلام) این شب را احیا مى داشت.
2️⃣ غسل کردن در این شب مستحب است.
3️⃣ در این شب زیارت امام حسین (علیه السلام) مستحب است، و در روایتى از امام صادق (علیه السلام) آمده است که هر کس در چنین شبى امام حسین (علیه السلام) را زیارت کند، گناهانش آمرزیده مى شود.
4️⃣ در این شب این دعا را بخواند:
یٰا دٰائِمَ الْفَضْلِ عَلَى الْبَرِیَّةِ، یٰا بٰاسِطَ الْیَدَیْنِ بِالْعَطِیَّةِ، یٰا صٰاحِبَ الْمَوٰاهِبِ السَّنَیِّةِ،
اى که همیشه به مخلوقات بخشنده اى، اى که دستانت را به بخشش گشوده اى، اى که صاحب بخشش هاى بزرگى،
صَلِّ عَلىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِهِ خَیْرِ الْوَرىٰ سَجِیَّةً، وَاغْفِرْ لَنٰا یٰا ذَا الْعُلىٰ فى هٰذِهِ الْعَشِیَّةِ.
بر محمّد و خاندان پاکش بهترین مخلوقات در خلق و خوى درود فرست، و ما را در این شامگاه بیامرز اى بلندمرتبه.
#شب_عید_قربان #ذی_حجه #عید_قربان #حج #إحیاء
#غسل #زیارت_امام_حسین #آل_محمد #مفاتیح_نوین
🕋 اعمال روز عید قربان (دهم ذی حجّه)
براى عید قربان اعمالى چند نقل شده است:
1️⃣ غسل کردن؛ ... غسل در آن روز سنّت مؤکّد است... .
2️⃣ نماز عید قربان، و نحوه انجام آن، به همان کیفیّتى است که در نماز عید فطر گفته شد... .
3️⃣ مستحب است دعاهایى را که پیش از نماز عید و قبل از آن وارد شده است بخواند... .
4️⃣ خواندن دعاى ندبه در این روز و سایر اعیاد مستحبّ است.
5️⃣ قربانى کردن در این روز براى همه مستحبّ مؤکّد است و بسیار سفارش شده است... و مستحب است بعد از نماز عید، کمى از گوشت آن بخورد...
🔶 بسیار مناسب است افراد توانگر، در این روز قربانى نمایند و اکثر آن را به فقرا و نیازمندان انفاق کنند و به همسایگان و آشنایان نیز بدهند.
6️⃣ تکبیرات مشهور زیر را بگوید: کسانى که در مراسم حج و صحراى «منى» حضور دارند، بعد از پانزده نماز این تکبیرها را مى خوانند؛ ولى کسانى که در آن جا نیستند، بعد از ده نماز آنها را مى خوانند... و آن تکبیرها مطابق روایت کتاب شریف «کافى» چنین است:
اَللهُ اَکْبَرُ، اَللهُ اَکْبَرُ، لاٰ اِلـٰهَ اِلَّا اللهُ وَاللهُ اَکْبَرُ، اَللهُ اَکْبَرُ، و لِلهِ الْحَمْدُ،
اَللهُ اَکْبَرُ عَلىٰ مٰا هَدٰانٰا; اَللهُ اَکْبَرُ عَلىٰ مٰا رَزَقَنٰا مِنْ بَهیمَةِ الْأَنعٰامِ; وَالْحَمْدُ لِلهِ عَلىٰ مٰا أبْلاٰنٰا.
#قربانى_کردن #قربانى #فقرا #نیازمندان #ذی_حجه
#عید_قربان #نماز #انفاق #دعاى_ندبه #امام_زمان
📌 اعمال، آداب و احکام مخصوص روز عيد قربان
🔷عناوین یادداشت:
🔸ارزش روز عيد قربان
🔸اعمال روز عيد قربان
🔸نماز عيد فطر و قربان
🔸دستور نماز عيد فطر و قربان
🔸مستحبّات نماز عيد فطر و قربان
🔸احكام نماز عيد فطر و قربان
🔸تقارن عید با جمعه؟
🔸فلسفه قربانی حج؟
🔸چرا بايد قربانى بى عيب و نقص باشد؟
🔸شرایط قربانی مستحب؟
🔸حکم ذبح قربانی با چاقوی استیل یا دستگاه؟
#عید_اضحی #عید_قربان #حج #حضرت_ابراهیم #فقرا #فلسفه_قربانی #انفاق_مومنانه #حضرت_اسماعیل #قربانی #نماز_عید #ندبه #غسل #زیارت #امام_حسین #عبادت
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419747
🔰 مسأله قربانى و اسرار آن در قرآن؛ از منظر آیت الله مکارم شیرازی
✍️ اشاره:
روز عيد قربان از اعياد مهمّ اسلامى است. اين روز يادآور اخلاص و بندگى حضرت ابراهيم(عليه السلام) در برابر پروردگار خويش است، آنجا كه فرمان حق براى ذبح اسماعيل(عليه السلام) صادر شد، و ابراهيم(ع) آن بنده فرمانبردار خداوند آماده اجراى اين فرمان شد و اسماعيل(ع) را به قربانگاه برد و كارد بر حلقومش نهاد، ولى ندايى رسيد كه اى ابراهيم از عهده اين آزمون الهى برآمدى! دست نگهدار كه فرمانبردارى خويش را به درستى اثبات كرده اى.
جبرئيل همراه با «قوچى» فرود آمد و ابراهيم آن را قربانى كرد، و سنّت قربانى در منا از آن روز برقرار شد، اين روز، روز عيد و خوشحالى و سرور است. زيرا علاوه بر اينكه بنده اى مخلص از آزمونى دشوار، سربلند بيرون آمد و بندگى خويش را در پيشگاه خداى بزرگ ثابت كرد.
گروه عظيمى از بندگان مخلص خدا به او تأسّى جسته، به زيارت خانه خدا مى شتابند و مراسم منا و از جمله، قربانى را انجام مى دهند. زائران خانه خدا با كشتن گوسفندى در سرزمين «منى» خاطره اخلاص و قدرت ايمان و پايه فداكارى او را در دلها زنده مى سازند و از اين رهگذر به يكديگر درس فداكارى و جانبازى مى آموزند و گويا عملًا چنين مى گويند كه مرد خدا كسى است كه در راه خدا از همه چيز بگذرد - چنان كه آن مرد بزرگ گذشت - اين گوشه اى از اسرار قربانى روز «منى» است.
✍️ عناوین یادداشت:
اشاره: / عید قربان / واژه «قربان» / داستان ذبح اسماعيل(ع) / ابراهيم(ع) در قربانگاه / امتحان ديروز و آثار امروز / آزمايش و امتحان / تفاوت امتحان اشخاص / ذبيح اللَّه یا قربانی ابراهیم کیست؟ / آيا ابراهيم(ع) مامور به ذبح فرزند بود؟ / چگونه خواب ابراهيم مى توانست حجت باشد؟ / وسوسه هاى شيطان در روح بزرگ ابراهيم اثر نگذاشت / "حج" يك عبادت مهم انسان ساز / ابراهيم(ع) بنده مؤمن خدا / قربانی از چه کسی پذیرفته است؟ / سخن آخر(فلسفه قربانی حج؟)
#عید_اضحی #عید_قربان #حج #حضرت_ابراهیم(ع) #فلسفه_قربانی #حضرت_اسماعیل(ع) #قربانی #قربان #امتحان #ذبیح_الله #حجّ
📖 مطالعه یادداشت:
https://makarem.ir/maaref/l/0429336
هدایت شده از پاسخ به شبهات
🔰 الغدیر و علامه امینی
✍️ اشاره:
نام علامه امینی، با کتاب «الغدیر» گره خورده است. کتابی که ثمره ی عمر شریف آن عالم بزرگوار بود و بخش بزرگی از حیات خود را برای تألیف آن صرف کرد. این کتاب را علامه برای زدودن غبار مهجوریت و شبهات از حادثه عظیم «غدیر» تألیف کرد و به قدری در تبیین بخش ها و موضوعات مختلف آن کوشید که تبدیل به دایرة المعارفی وسیع در عقاید امامیه و اثبات امامت و خلافت بلافصل حضرت امیرالمؤمنین(ع) بعداز پیامبر(ص) شد.
علامه امینی براى نوشتن الغدير، سختى هاى بي شمارى كشيد. دهها هزار جلد كتاب خواند و به مطالعه كتب خطى و چاپى كتابخانه هاى آستان قدس رضوى، کتابخانه مجلس شورای ملی ایران و همچنين کتابخانه هایی در هند، ترکیه و سوریه پرداخت و در مسير پژوهش و مطالعه از نسخه هاى خطى نفيس و منحصر به فرد اين كتابخانه ها نسخه بردارى كرد. او در اثنای تألیف «الغدیر» به این جمع بندی رسید که تکمیل این اثر، نیازمند وقت فراغت بیشتری است. به همین سبب تدريس را تعطيل كرد و درب رفت و آمد، به جمع هاى دوستانه و اجتماعات رسمى را بست. در كتابخانه اش گوشه نشينى اختيار كرد و يك سره تمام تلاش خود را در ميدان مقدّس دين نهاد و با اعتماد به نفس كامل حدود ۱۶ ساعت در شب و روز به كتابت و مطالعه مشغول شد.
كسى علاّمه را در حالي كه مشغول به تأليف كتابش بود شاداب و خوشحال نمى ديد مگر وقتی كه منبعى از منابع را مى يافت كه براى او اهميت زياد داشت و بايد بيشتر بر آن واقف مى شد يا هنگامی كه تصحيح سندى از اسانيد احاديث نبوى را به پايان مى رساند. زمانی كه متوجه شرح حال صحابى يا محدّث مجهولى مى شد يا وقتی كه به حديث مرسلی برمی خورد چه بسا براى شرح حال فردى در سند حديث يا تصحيح كلمه يا سندى، بيشتر از ده شبانه روز تمام وقت صرف مى كرد.
✍️ عناوین یادداشت:
🔹حیات علمی علامه امینی در یک نگاه
🔹تألیفات علامه امینی
🔹الغدیر و علامه امینی
🔹نگاهی اجمالی به فهرست کتاب الغدیر
🔹امتزاج الغدیر با آیات قرآن کریم
🔹امانت داری علامه امینی
🔹علامه امینی و رعایت ادب علمی
🔹اعتنای علامه به وحدت اسلامی
🔹علامه امینی و تأسیس کتابخانه امیرالمؤمنین(ع)
🔹نظر علامه امینی درباره کیفیت و کمیت چاپ کتب دینی
🔹نگاه اصلاح گرانه علامه امینی به منابر، آیین ها و مناسک مذهبی
🔹علامه امینی و تلاش برای غنی سازی مفهوم زیارت
🔹عبادت و اخلاق در سیره علامه امینی
🔹وفات علامه امینی
📖 مطالعه:
makarem.ir/maaref/l/0419677
#حديث_غدير #الغدیر
#امام_علی #حضرت_علی
#شیعه #علامه_امینی
#امیرالمؤمنین #ولایت
#عید_غدیر #خلافت
__________
هدایت شده از پاسخ به شبهات
🔰 بازخوانی حیات علمی، فرهنگی و اجتماعی امام هادی(ع)
✍️ اشاره:
گرچه عصر زندگى امام هادى(ع) عصر اختناق و استبداد بود و امام براى فعاليت علمی فرهنگى در سطح گسترده آزادى عمل نداشت و از اين نظر فضاى جامعه با عصر امام باقر(ع) و به ويژه عصر امام صادق(ع) تفاوت فراوان داشت، اما آن حضرت در همان شرائط نامساعد، علاوه بر فعاليت هاى فرهنگى از طريق مناظرات، مكاتبات، پاسخگويى به سؤال ها و شبهات، و تبيين بينش درست در برابر مكاتب كلامى منحرف، راويان و محدثان و بزرگانى از شيعه را تربيت كرد و علوم و معارف اسلامى را به آنان آموزش داد و آنان اين ميراث بزرگ فرهنگى را به نسل هاى بعدى منتقل كردند. شيخ طوسى، تعداد شاگردان آن حضرت و کسانی را که از ایشان در زمينه هاى مختلف علوم اسلامى، حدیث نقل کرده اند، 185 نفر مى داند.
#امام_هادی(ع) #امام_علی_النقی(ع) #علی_النقی #الهادی #علی_بن_محمد #ابوالحسن #ابوالحسن_ثالث
📖 مطالعه یادداشت:
makarem.ir/maaref/l/0419752
📖 مطالعه بیشتر درباره امام هادی علیه السلام:
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27862
هدایت شده از پاسخ به شبهات
❓ نحوه فعالیت «سازمان وكالت» در عصر امام هادی(ع)؟
✍️ پاسخ اجمالی:
در دوران اختناق شدید بني عباس، ارتباط امام هادی(ع) با شیعیان كاملاً دقيق و برنامهريزي شده و تحت سیستم وکالت بود كه علاوه بر جمعآوری خمس و ارسال آن برای امام، در معضلات کلامی و فقهی، و در جا انداختن امامت امام بعدی، موقعیت محوری در منطقه خود داشتند. از این رو امام(ع) با تكذيب وکلای منحرف و جايگزينی افراد صالح، سعي داشتند نظام وکالت نقشی اساسی در تثبیت موقعیت سیاسی و فرهنگی شیعه ایفا کند. از سویی وکلا توسط نامه با امام در ارتباط بودند و بخش عمده ای از معارف فقهی و کلامی آن بزرگواران، با نامه به دست شیعیان می رسید.
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0414910
#شهادت_امام_هادی(ع) #امام_هادی(ع)
#امام_علی_النقی(ع) #ابوالحسن_ثالث
#سازمان_وكالت #بنی_عباس #شیعه
هدایت شده از پاسخ به شبهات
امام هادی(ع) در منابع تاریخی
✍️ متن اجمالی:
امام علي النقی(ع) ملقب به «هادی» دهمین امام شیعیان است. ايشان و فرزندشان امام حسن(ع) به عسکریين شهرت یافتند؛ چراكه آنان به دستور خلفای عباسی از سال 233 تا آخر عمرشان در سامرّاء تحت نظر بودند.
از آنجا که سه امام دارای كنيه «ابو الحسن» بودند، ابو الحسن اول به امام کاظم(ع)، ابو الحسن ثانی به امام رضا(ع) و ابو الحسن ثالث به حضرت هادی(ع) اختصاص داده شد.
دشمنی زمامداران عباسی نسبت به امام هادی(ع)، اقامت اجباری در سامرا و نداشتن بيماری خاصی، احتمال مسمومیت و شهادت ایشان را تقویت می کند.
#امام_هادی(ع) #امام_علی_النقی(ع) #علی_النقی #الهادی #علی_بن_محمد #ابوالحسن #ابوالحسن_ثالث
✍️ متن تفصیلی:
https://maaref.makarem.ir/l/0414893
هدایت شده از پاسخ به شبهات
🌹 شبهات و معارف غدیر با 150 مطلب
🔸بیان مختصری از واقعه غدیر
🔸تواتر حدیث غدیر
🔸راویان نزول آیه اکمال در روز غدیر خم از اهل سنت
🔸حدیث غدیر و خلافت بلافصل؟
🔸اراده معناى «محب و ناصر» از واژه مولا در حديث غدير!
🔸نخستین بهانه جوی در سند حدیث غدیر و پيروان او؟
🔸اهل سنّت و تصریح به صحت حدیث غدیر
🔸عمامه پيامبر(ص) بر سر على(ع) در روز غدیر
🔸شبهه تناقض حدیث دوات و قلم با حدیث غدیر!
🔸قرینه هاى تعیین کننده معناى صحیح مولى در حدیث غدیر؟
🔸عمل نکردن عمر به مفاد حدیث غدیر با وجود تاكيد پيامبر(ص) در مورد خلافت علی(ع)
🔸نزول آیه اکمال در 9 ذی الحجّه و روز عرفه!
🔸صدور حدیث غدیر برای رفع کدورت از علی(ع)، نه برای اعلام ولایت ایشان!
🔸احتجاج نکردن علی(ع) به حديث غدير در سقيفه!
🔸نیامدن حدیث غدیر در صحیح بخاری و مسلم، دلیل بی اعتباری آن!
🔸دلالت نکردن آيه «سأل سائل بعذاب واقع» بر حوادث غدير و خلافت علي(ع)!
🔸بحث از «غدیر» بحثی عبث و بی فایده!
🔸منابعی برای تحقیق درباره روایات و اسناد روایات شأن نزول آیه تبلیغ و ماجرای غدیر؟
🔸ماجراي «غدير خم» در روايات اسلامي؟
🔸تفسير عبارت «مولي» در حديث «غدير»
🔸اختصاص شان نزول آيه «تبليغ» به ولايت اميرالمومنين(ع)
🔸ارتباط آيه «تبليغ» به ماجرای «غدير خم»
🔸تعدد بیان «حديث ثقلين» توسط پيامبر(ص)
📖 مطالعه:
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27424
هدایت شده از پاسخ به شبهات
تواتر حدیث غدیر
✍️ متن اجمالی:
حدیث غدیر، از مشهورترین و بلندآوازه ترین احادیث نبوى است و بسیارى از محدّثان و عالمان، بر استوارى و بلکه بر تواتر آن، تأکید کرده اند. ابن کثیر و ذهبى مى گویند: «این حدیث چنان به تواتر نقل شده که متیقّن است آن را پیامبر(ص) گفته است». ترمذى، ابن جریر، ابن حجر و ابن عساکر نیز از این حدیث به صحت و درستی یادکرده اند.
#غدیر #حدیث_غدیر #شیعه #اهل_سنت
✍️ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0325879
برگ سبز؛ معارفی، احکامی، اعتقادی و تاریخی (گروه یک طرفه و کانال است)
https://chat.whatsapp.com/HU4JRS1FVL4KWNqaXo6GBv
هدایت شده از پاسخ به شبهات
اثبات خلافت علی(ع) از طريق «آيه تبليغ»
✍️ متن اجمالی:
محتواي آيه 67 سوره «مائده» بدون توجه به روايات شأن نزول، بيانگر ابلاغ خلافت و جانشيني پيامبر اكرم(ص) است: چراكه مسئله اى است با سه ويژگى مهم: 1. اگر ابلاغ نشود رسالت پروردگار ابلاغ نشده است. 2. فراتر از نماز و روزه و ... است. 3. برخي در مقابل آن موضع سختي گرفته اند، به طوري كه خدا حمايت خود را از پيامبرش اعلام مي دارد. لذا هر تفسير ديگرى جز آنچه مربوط به مسئله ولايت و خلافت باشد، با آن تناسبى ندارد و مفسرانى كه خواسته اند محتواى آيه را به سوى مسائل ديگر منحرف كنند از اثبات آن عاجز مانده اند.
#پیامبر(ص) #غدیر #حدیث_غدیر #آیه_تبلیغ #ولایت #خلافت #آیه_ابلاغ #حضرت_علی
✍️ متن تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0407743
هدایت شده از پاسخ به شبهات
❓ نظر علمای اهل سنت درباره شأن نزول آيه «تبليغ»؟
✍️ پاسخ اجمالی:
در برخی از كتابهاى اهل تسنن تاكيد شده كه آيه تبليغ در شأن على(ع) نازل شده و روایاتی از صحابه در این مورد ذکر شده است. اين احاديث را علمائي مانند ابونعيم اصفهانى، ابن عساكر، فخر رازى، ابو اسحاق حموينى، ابن صباغ، سيوطى، قاضى شوكانى، آلوسى، قندوزى و ... در كتابهايشان نقل كرده اند. در مقابل نیز برخي علمای ایشان از كنار آيه به راحتي گذشته اند.
#اهل_سنت #غدیر #حدیث_غدیر #آیه_تبلیغ #ولایت #خلافت
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0393892
هدایت شده از پاسخ به شبهات
❓ معناى لغوى واژه «مولا»؟
✍️ پاسخ اجمالی:
ادیبان، عالمان و مفسّران بزرگى مثل فراء، اخفش، مبرد، راغب، زمخشری و... می گویند که کلمه مولا به معنی اولویّت در امور و سرپرستى امور و سیادت و ریاست و زعامت می باشد و همچنین ولىّ و مولا، هر دو در این معنا استعمال مى شوند. لذا پیام مهم روز غدیر و آن همه تأکید بر آن چیزی جز امامت علی(ع) نمی باشد.
#خلافت #ولایت #حضرت_علی #امیرالمؤمنین #حضرت_علی #مولا #مولی #ریاست #حکومت #سیادت #زعامت #ولی #روز_غدیر #غدیر #غدیر_خم
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0325882
هدایت شده از makarem.ir
#معارف_اسلامی
🔸 ابن عساکر و شأن نزول آیه اکمال
🔸خطیب بغدادى و شأن نزول آیه اکمال
🔸راویان نزول آیه اکمال در روز غدیر خم از اهل سنت
عناوین بالا به همراه عناوین بیشتر در شاخه "آيه اکمال دين (آيات ولايت)":
http://mk6.ir/CtWqP
#حضرت_آیت_الله_مکارم_شیرازی
🆔 @makarem_ir
هدایت شده از پاسخ به شبهات
⁉️ امکان خلافت امام علی(ع) در زمان حیات پیامبر(ص)؟!
پرسش: امام علي(ع) در زمان حیات پيامبر(ص) مقام ولايت به معني حاكميت و رهبري مسلمين نداشت؛ پس چگونه مي توان آيه «ولایت» را دلیلی بر خلافت ایشان دانست؟
✍️ پاسخ اجمالی:
پاسخ اين سؤال روشن است؛ در تعبيرات روزانه بسيار ديده ايم كه اسم يا عنوانى به افرادى اطلاق مى شود كه نامزد و یا انتخاب براى آن مقام شده اند هر چند هنوز رسماً وارد عمل نشده اند يا به تعبير ديگر بالقوّه داراى آن مقام اند نه بالفعل. مثلا كسى در حال حيات خود، يك نفر را به عنوان وصىّ خود تعيين مى كند و با اينكه هنوز در حيات است مى گوئيم فلان كس وصىّ او است يا قيّم اطفال او است. در آیات قرآن و روایات نیز این گونه استعمالات بسیار دیده می شود.
#وصی #وصایت #رسول_خدا #پیامبر_اسلام #پیامبر #خلافت #ولایت #حاکمیت #رهبری #حضرت_علی #امیرالمؤمنین #حضرت_علی #ریاست #حکومت #سیادت #زعامت
✍️ پاسخ تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0394004