۵ ذی الحجة
سالروز ارتحال آیت الله شیخ محمدحسین غروی اصفهانی (م ۱۳۶۱هـ.ق)
سجدههای طولانی
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
شنیدهام مرحوم آشیخ محمد حسین (غروی اصفهانی) سجدههای خیلی طولانی داشت؛ مثلاً از شب تا صبح در سجده بود.
همچنین میان ایشان و آسید احمد کربلایی مکاتباتی ردّ و بدل شده است.
▪️جرعهای از دریا، ج۲، ص ۵۲۲
#پوستر
#غروی_اصفهانی
#عبادت
——
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
12.03M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 #کلیپ ویژه شهادت حضرت #امام_باقر علیهالسلام 👆
(بیانات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی درباره نهضت علمی آن حضرت)
▪️حضرت امام صادق علیهالسلام فرمودند:
"كانت الشيعة قبل أن يكون أبو جعفر، وهم لا يعرفون مناسك حجهم، وحلالهم وحرامهم، حتى كان أبو جعفر ففتح لهم وبيّن لهم مناسك حجهم، وحلالهم وحرامهم، حتى صار الناس يحتاجون إليهم من بعد ما كانوا يحتاجون إلى الناس و هکذا یکون الامر"
«شیعیان پیش از ابوجعفر [امام باقر علیهالسلام] مناسك حج ّو حلال و حرام خود را نمىدانستند. آن حضرت، درِ علم را بر ایشان گشود و مناسك حجّ و حلال و حرام مردم را بیان فرمود، تا آنجا كه مردمى كه شیعه به آنها محتاج بودند (در امر مناسك و حلال و حرام ) خودشان محتاج شیعه گشتند، و امر امامت اینگونه است!»
🔺کافی، ج۲، ص۲۰
@zanjani_net
🔆 13 ذی الحجة، سالروز ارتحال حاج آقا بزرگ تهرانی
✅غرق در مطالعه
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
🔰آقای اُکتایی مدتها مسئول کتابخانۀ آستانۀ مشهد بود. از آشیخ آقا بزرگ شنیدم که او به کتابخانۀ آستانه میرفت و از اول وقت تا آخر وقت مشغول مطالعه بود و متوجه نبود که وقت تعطیلی کتابخانه کی است و اکتایی و دیگران تأدّب میکردند و به ایشان نمی گفتند که وقت تمام شده است. آشیخ آقا بزرگ بعداً متوجه میشود که وقت میگذرد و آنها رعایت میکنند، لذا خواهش کرده بود که شما پایان وقت را به من اعلام کنید.
🔹جرعهای از دریا، ج2، ص597
#پوستر
#آقا_بزرگ_تهرانی
#مطالعه
——
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
🔰یادداشت محقق
✅ حل مشکل عبارت روایتی از کتاب الوصایای کافی
🔹 روایتی در کتاب الوصایای کافی وارد شده که متن پیچیدهای و مستغربی دارد، به طوری که تصحیح آن سخت و دشوار است.
🔸 عَنِ الْحَسَنِ بْنِ الْجَهْمِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ علیه السلام عَنْ رَجُلٍ مَاتَ وَ لَهُ عَلَيَّ دَيْنٌ وَ خَلَّفَ وُلْداً رِجَالًا وَ نِسَاءً وَ صِبْيَاناً فَجَاءَ رَجُلٌ مِنْهُمْ فَقَالَ أَنْتَ فِي حِلٍّ مِمَّا لِأَبِي عَلَيْكَ مِنْ حِصَّتِي وَ أَنْتَ فِي حِلٍّ مِمَّا لِإِخْوَتِي وَ أَخَوَاتِي وَ أَنَا ضَامِنٌ لِرِضَاهُمْ عَنْكَ، قَالَ یکون -در بعضی نسخ تَكُونُ است که صحیح است- فِي سَعَةٍ مِنْ ذَلِكَ وَ حِلٍّ، قُلْتُ فَإِنْ لَمْ يُعْطِهِمْ قَالَ كَانَ ذَلِكَ فِي عُنُقِهِ، قُلْتُ فَإِنْ رَجَعَ الْوَرَثَةُ عَلَيَّ فَقَالُوا أَعْطِنَا حَقَّنَا فَقَالَ لَهُمْ ذَلِكَ فِي الْحُكْمِ الظَّاهِرِ فَأَمَّا بَيْنَكَ وَ بَيْنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَأَنْتَ مِنْهَا فِي حِلٍّ إِذَا كَانَ الرَّجُلُ الَّذِي أَحَلَّ لَكَ يَضْمَنُ لَكَ عَنْهُمْ رِضَاهُمْ فَيَحْتَمِلُ الضَّامِنُ لَكَ -فیُحمَل لما ضمن لک، بنابر اختلاف نسخ-قُلْتُ فَمَا تَقُولُ فِي الصَّبِيِّ لِأُمِّهِ أَنْ تُحَلِّلَ قَالَ نَعَمْ إِذَا كَانَ لَهَا مَا تُرْضِيهِ أَوْ تُعْطِيهِ قُلْتُ فَإِنْ لَمْ يَكُنْ لَهَا قَالَ فَلَا قُلْتُ فَقَدْ سَمِعْتُكَ تَقُولُ إِنَّهُ يَجُوزُ تَحْلِيلُهَا فَقَالَ إِنَّمَا أَعْنِي بِذَلِكَ إِذَا كَانَ لَهَا مَالٌ قُلْتُ فَالْأَبُ يَجُوزُ تَحْلِيلُهُ عَلَى ابْنِهِ فَقَالَ لَهُ مَا كَانَ لَنَا مَعَ أَبِي الْحَسَنِ ع أَمْرٌ يَفْعَلُ فِي ذَلِكَ مَا شَاءَ.
🔹 اینکه حضرت با پدرشان این حرفها را نداشتند چون پدرشان معصوم بود و می دانست چگونه عمل کند، لذا این ربطی به غیر از معصوم ندارد. بحث ولایت بر صغیر هم منتفی است؛ چون روایت مطلق است و حتی وقتی امام رضا ع بالغ بودهاند را شامل است.
🔸 آنچه می توان در توجیه این فراز از روایت گفت این است که حضرت می خواهد به «أنت و مالک لأبیک» که در بعضی روایات است اشاره کند و از جواب فقهی مسئله فرار کند. لذا جوابی اخلاقی به راوی می دهد که بین پدر و پسر از این حرفها نباید باشد.
🔹شاید گفته شود «له»، متعلق «قال» نیست، بلکه جواب فقهی حضرت به سوال باشد، یعنی فرموده: پدر چنین حقی دارد، و در ادامه گفته: ما کان لنا.. ، شاهدی هم که می توان برای این مطلب بیان کرد فرازهای قبلی روایت است که «قال» را بدون «له» بیان کرده است.
🔸 ولی این احتمال خیلی بعید به نظر می رسد؛ زیرا در بعضی از نسخ معتبر، کلمه «له» نیست. علاوه بر اینکه اگر بخواهد متعلق «قال» باشد، باید «لی» گفته شود، یعنی در جواب من گفت. لذا به احتمال قوی کلمه «له» زائد است.
👈 متن این یادداشت را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/p85981
#یادداشت_محقق
#فقه_الروایة
---
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
🔰 حجیت اجماع
🔹 «اجماع» چه مدرکی باشد و چه نباشد، اگر اتصال آن به زمان معصوم ثابت شود، صلاحیت استناد دارد؛ هرچند اجماع مدرکی باشد و حتی خود مدرک، صلاحیت استناد نداشته باشد؛ زیرا دلیل عمده برای حجیّت اجماع، تقریر معصوم است.
🔸 یعنی مطلبی که در تمام ازمنه و از جمله دوران معصوم محل ابتلا بوده و ردع نشده، حجّت میباشد و حمل بر تقیّه نیز نمیتوان کرد؛ زیرا تقیّه در مورد یک مسأله در تمام ازمنه نبوده است.
🔹 البته بسیاری از اجماعات متأخرین مستند به استدلالات آنها بوده و اتصال به زمان معصوم را نمیتوان احراز کرد.
👈 خارج نکاح، 22 شهریور 1377
---
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
10.14M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌺 الحمدللهِ الذی جعلَنا مِنَ الْمُتَمَسِّكينَ بولایةِ أمیرِالمومنینَ و الأئمة علَیهِمُ السلام 🌺
ای آیه آیه وحی خدا بر تو مدحتی
شمس ولایتی و ضیاء نبوتی
گفتا به فضل عید وِلای تو مصطفی
یَومُ الغَدیر اَفضَلُ اَعیاد اُمَّتی
سالروز اتمام نعمت و اکمال دین، عید بزرگ الهی و عید همه انبیا و اولیا، عید سعید غدیر را به ساحت مقدس حضرت ولی عصر "عجل الله فرجه" و همه پیروان مذهب حقه، تبریک و تهنیت می گوییم.
#عید_غدیر #عیدالله_الاکبر
#امیرالمومنین ع #علی_ولی_الله
@zanjani_net
🔰نقد و نظر
✅ اولویت در تصدی تجهیز میت
🔹 از احکام اختصاصی مردان، اولویت ایشان نسبت به تجهیز میت است. در شرایع به این حکم تصریح شده است. البته در منتهی از آن نفی خلاف شده است. البته در بیان این حکم، تفاوتی بین آنکه میت زن باشد یا مرد نقل نشده است. اگرچه محقق ثانی، این حکم را به صورتی که میت زن نباشد، مقید ساخته است. طبیعتاً در صورت زن بودن میت، حکم عکس میشود.
🔸 با توجه به نبود روایت در این مسأله، نوبت به مراجعه به اصول میرسد. و اصل در حکم، عدم ثبوت ولایت زن با وجود مرد است. اصل در این مسأله عدم وجود ولایت برای زنان با وجود مردان است.
🔹 خصوصاً با توجه به اینکه ظاهر تخاطب در امر تجهیز میت، به مردان میخورد و نه زنان. البته احتمال فرق بین زن و مرد، به دلیل توان بیشتر مرد در تجهیز میت، و آشنایی بیشتر نوع مردان با کارهای تجهیز نسبت به زنان، مانع از جریان قاعدۀ اشتراک احکام بین زن و مردان است؛ چراکه اشتراک مربوط به جایی است که حکم عامی برای مردان آمده باشد و قرینهای هم بر اختصاص آن به مردان نباشد؛ مثل خطابات واجبات، محرمات، مکروهات و مستحبات. اما جایی که حکمی در قسمی خاص از مردان یا زنان وارد شده باشد، نمیتوان با تمسک به این قاعده آن را به جنس دیگر توسعه داد؛ مگر با قرینه و اطمینان به عدم فرق بین این دو در حکم خاص.
👈 ذکر این نکته لازم است که در اخبار، امور میت به «کسی که اولی به میت است» سپرده شده است که شامل زن نیز میشود. ولی شمول این قید نسبت به زن، از تقدیم مردان بر زنان در مواردی که زن و مرد هستند مانع نیست؛ چراکه در موارد اجتماع زن و مرد، ناخودآگاه ذهن برای خطابات شرعی، به مرد منصرف میشود. همچنین شاید بتوان سیره را نیز به عنوان دلیل بر آن دانست.
📌 مؤید این برداشت، حسنۀ حفص بن بختری از امام صادق(ع) است که در آن تصریح میشود که اگر «اولی به میت» زن بود، باز هم قضای نماز و روزۀ میت بر عهدۀ مرد است.
متن این یادداشت را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/d00559
#نقد_نظر
#فقه
——
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
🔹 امتیاز رجال آیتالله العظمی خویی (ره)
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
یکی از امتیازات رجال آقای خویی بر جامع الرّواة اردبیلی، امانت زیادی است که در نقل روایات و در نقل آدرس وجود دارد. موارد مختلفی در رجال آقای خویی هست، که به عین تعبیری که در خود اسانید واقع شده است نقل میکند و آدرس میدهد، ولی نقطه ضعف جامع الرّواة این است که در نقل، اجتهاد میکند؛ مثلاً اگر «ابن فضّال» در سندی باشد و به نظرش برسد که مقصود حسن بن فضّال است، در شرح حال حسن آن را نقل میکند و میگوید «عنه فلان»، در حالی که ممکن است این ابن فضّال غیر از حسن باشد، مثلاً علی یا برادرش احمد باشد؛ چون بنو فضّال زیاد هستند. و این اجتهادات منشأ اشتباهاتی میشود. ولی آقای خویی در رجالش این کار را نمیکند. اگر تعبیر ابن فضّال بوده است، همان را نقل میکند و تصرّفی در آن نمیکند.
خارج نکاح، سال اول، جلسۀ ۱۳
——
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
راهنمای شرکت درجشنواره پژوهشی مدرسه فقهی امام محمد باقر علیه السلام.pdf
581.1K
📣 فایل راهنمای شرکت در جشنواره پژوهشی مدرسه فقهی امام محمد باقر -علیه السلام-
🔸با توجه به اینکه سایت ورودی مقالات جشنواره با مقالات مجله «تا اجتهاد» مشترک است، لازم است همه متقاضایان شرکت در جشنواره فایل راهنما را با دقت مطالعه نمایند.
⭕️در صورت اشتباه در ارسال، مقاله ارسالی جزو مقالات جشنواره محسوب نمی شود.
┄══•ஜ۩🌹۩ஜ•══┄
🌐کانال جشنواره پژوهشی
امام محمد باقر علیه السلام
🆔 @jashnvare_mfeb
21.61M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▪️بوی محرم
«محرم» فراخوان ملکوتی سپاه زینب(س) برای یارگیری و ثبتنام جدید غائبان و تمدید حاضران است تا برای گلگشت باغ ملکوت از «باب الحسین» وارد شوند. عشاق حسینی برای رسیدن محرم، بیقرارند...
📹 #کلیپ (ویژۀ استقبال از محرم)🔺
#محرم
#ثار_الله
#امام_حسین ع
#زینب س
#روضه
#کربلا #عزاداری
(پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام)
@zanjani_net
21.61M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▪️بوی محرم
«محرم» فراخوان ملکوتی سپاه زینب(س) برای یارگیری و ثبتنام جدید غائبان و تمدید حاضران است تا برای گلگشت باغ ملکوت از «باب الحسین» وارد شوند. عشاق حسینی برای رسیدن محرم، بیقرارند...
📹 #کلیپ (ویژۀ استقبال از محرم)🔺
#محرم
#ثار_الله
#امام_حسین ع
#زینب س
#روضه
#کربلا #عزاداری
(پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام)
@zanjani_net
هدایت شده از مباحثه فقاهت
🔸 #اصول
💠 تبصره ای بر قاعده "المورد لا یخصص"
👤 #استاد_سیدمحمدجواد_شبیری
🔻 قاعده "المورد لا یخصص" قاعده صحیحی است اما احیاناً ممکن است مورد دلیل به نحوی باشد که اقتضا کند ظهور عام تنها در افراد مشابه این مورد شکل بگیرد و افراد غیر مشابه را شامل نشود.
به طور مثال ممکن است پرسیده شود ...
📚 درس خارج اصول، ۳ اسفند ۱۴۰۱
✅ ادامه مطلب و مباحثه علمی در این موضوع را در تالار علمی دنبال کنید. 👇🏼
🌐 http://mobahathah.ir/showthread.php?tid=2870
#مورد
#تخصیص
┄══•ஜ۩🌹۩ஜ•══┄
🌐 کانال "مباحثه فقاهت"
https://eitaa.com/joinchat/3251961862Cb591c8b8aa