۲۹ ماه مبارک رمضان سالروز ارتحال آیتالله حاج «سید احمد زنجانی» (۱۳۹۳هـ.ق)
تألیفات ابتکاری
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
مرحوم والد در جهات علمی خیلی پخته و هر چه خوانده بود، عمیقاً فهمیده بود. غالب تألیفات ایشان ابتکاری است و خودش هم میفرمود: «کارهای زمین مانده نصیب من میشود».
▪️جرعهای از دریا، ج ۲، ص ۶۲۱
#پوستر
——
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
#عید_فطر
حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام فرمودند :
«ألا و إنَّ هذا اليَومَ يَومٌ جَعَلَهُ الله لَكُم عِيداً و جَعَلَكُم لَهُ أهلاً، فَاذكُرُوا الله يَذكُركُم وَ ادْعُوهُ يَستَجِب لَكُم»
امروز روزی است كه خداوند، آن را برای شما عيد قرار داد و شما را نيز شايسته آن ساخت؛
پس به ياد خدا باشيد تا او نيز به ياد شما باشد
و او را بخوانيد تا خواستههايتان را اجابت كند.
🔺كتاب من لايحضره الفقيه، ج 1، ص 517
✨خجسته عید سعید فطر، عید طاعت و بندگی خداوند مبارک باد✨
@zanjani_net
✅ عدّة الاصول شیخ طوسی
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
عدّه شیخ طوسی، کتاب مهمّی است. اخیرا این کتاب در دو جلد چاپ شده، ولی کما هو حقّه تحقیق نشده است. چاپ سنگی عدّه با حاشیه ملا خلیل قزوینی، خیلی حواشی خوب و دقیقی دارد و در برخی موارد در بحثهای کلامی هم وارد شده است.
▪️منبع: جرعهای از دریا، ج4، ص 358
#علمی #کتابشناسی #شیخ_طوسی #عدّة_الاصول #پوستر
—
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
🔰 نقد و نظر
✅ ملازمۀ قصر صوم و صلوة
بین روزه و نماز ارتباط مستقیمی وجود دارد. بر اساس احکام فقهی، در هر مکانی که روزه ماه رمضان بر مکلّف واجب نباشد، نماز نیز شکسته است؛ و هر کجا نماز شکسته باشد، روزه گرفتن نیز صحیح نیست. در صحیحۀ معاویة بن وهب از امام صادق علیهالسلام نقل شده است: «وقتی نمازت شکسته شد، افطار میکنی؛ و زمانی که افطار کردی، نمازت را شکسته میخوانی». البته این حکم دو استثناء نیز دارد:
1️⃣ اماکن چهارگانه
در اماکن چهارگانۀ مسجد الحرام، مسجد النبی، مسجد کوفه و حائر حسینی اگر چه وجوب روزه از گردن مسافر برداشته میشود، ولی در مورد نماز مخیّر بین قصر و اتمام است. مشهور فقها قول به تخییر را پذیرفتهاند
2️⃣ مسافری که برای صید تجاری مسافرت کرده است
مشهور بین قدما دربارۀ شخصی که برای صید تجاری مسافرت نموده است، اتمام نماز و افطار روزه است. ابن ادریس میگوید: «تمام اصحاب ما روایت نمودهاند که نماز تمام است و روزه افطار خواهد شد، چرا که اجماع بر این حکم اقامه شده است». عبارت شیخ طوسی در مبسوط نیز قریب به همین مضمون است.
اما این قول در میان متأخرین پذیرفته نشده است .
✳️ تفصیل بحث و نتیجۀ آن را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/h06140
#نقد_و_نظر
#فقه
—
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
پس از شیخ طوسی نوعا از فتاوای او تبعیّت میشده و کم کم همان فقهی را که شیخ طراحی کرده بود، به عنوان فقه شیعه شناخته شد.
در کتب سابقین مثل محقّق، علّامه و ابن ادریس فتوایی که اول ذکر میشود، فتوای شیخ طوسی بوده و گویا فتوای امامیه همین است زیرا دیگران فتوای خود را به عنوان حاشیهای بر فتاوای شیخ محسوب میکردهاند.
▪️ منبع: جرعهای از دریا، ج۳، ص۲۴۲
#پوستر
#شیخ_طوسی
#فتوا
—------—
🔍 کانال «مرکز فقهی امام محمد باقر(ع)»:
👉@mfeqhi
🔰یادداشت محقق
✅تقسیم سهگانۀ اوامر و نواهی به مولوی، ارشادی و اعم از مولوی و ارشادی
🔹طبق آنچه بین محققین معروف است اوامر و نواهی، یا «مولوی» هستند یا «ارشادی»؛ ولی با دقت در برخی از اوامر و نواهی، شاهد انحلال آنها به «مولوی و ارشادی» هستیم. به عبارت بهتر به حسب مصادیقی که دارند منحل میشوند؛ و نسبت به برخی از مصادیق، مولوی محسوب شده، و طبق برخی دیگر از مصادیق، ارشادی محسوب میشوند. توضیح اینکه:
1️⃣ اوامر و نواهی مولوی، آن دسته اوامر و نواهیای هستند که مخالفت آنها از آن جهت که مخالفت امر و نهی به شمار میرود، تعدی و ظلم به مولی است و هتک او به شمار میرود، و این خودش عقوبت میآورد.
2️⃣ اوامر و نواهی ارشادی، آن دسته اوامر و نواهیای هستند که مخالفت آنها تعدی و ظلم به مولی نیست و هتک او به شمار نمیرود.
3️⃣ یک دسته از اوامر و نواهی هم قابل انحلال به مولوی و ارشادی هستند، مانند خطاب «ظلم نکنید» که دو مصداق دارد؛ یکی ظلم انسان به خودش که با مخالفت اوامر و نواهی مولوی حاصل میشود و بخاطر مخالفت آنها مستحق عقوبت میشود، نه مخالفت همین خطاب؛ لذا از این جهت، ارشادی به شمار میرود. و دیگری ظلم به اشخاص دیگر که با مخالفت همین خطاب مولی، استحقاق عقوبت میآید و مولی میتواند بگوید چرا با مخالفتت مرا هتک کردی؛ لذا از این جهت، این خطاب، مولوی به شمار میرود.
✳️ متن کامل مقاله را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/x92705
#یادداشت_محقق
—
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
\
#نمایشگاه #کتاب
🔸عرضه تألیفات آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی (ره) و آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی (دام ظله)
در سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
📍سالن ناشران عربی، غرفه 3، انتشارات دار زینالعابدین
🌐غرفه مجازی: انتشارات امام محمد باقر علیهالسلام به آدرس: book.icfi.ir
@zanjani_net
🔰یادداشت محقق
✅ توسعۀ مانعیت با استصحاب در صورت توسعه شرطیت
🔹فقها در فرضی که شخص مسبوق به حدث باشد و با شک به تحصیل طهارت به قصد رجا وارد نماز شود و بعد از نماز یقین کند که نماز را با طهارت آورده است، حکم به اجزا می کنند. همچنین در فرضی که با سبق به طهارت وارد نماز شود و بعد از نماز یقین کند که با حالت حدث نماز خوانده است حکم به عدم اجزا می کنند. ولی مرحوم آخوند در فرض دوم با مشهور مخالفت کرده و در باب اجزا فرموده که اگر کسی نماز را با استصحاب طهارت بیاورد مجزی است، گرچه بعد از اتیان نماز، کشف خلاف شود. به این بیان که ادلۀ لاتنقض، در ادلّۀ شرطیّت توسعه می دهد، و آن طهارتی که برای نماز شرط است را اعمّ از طهارت واقعی و ظاهری قرار می کند. لذا اگر بعداً کشف خلاف شود، کشف فقدان شرط نشده؛ چون طهارت ظاهری موجود بوده است، حکم به صحت نماز می شود.
✅ به نظر می رسد فرمایش مرحوم آخوند مبنی بر توسعه در ادلۀ شرطیت توسط استصحاب مبتلا به یک تالی فاسد است که یا ایشان باید از آن جواب بدهد یا بدان ملتزم شود، و آن عبارت است از اینکه اگر بپذیریم ادلۀ استصحاب، توسعۀ شرطیّت می دهد، باید بپذیریم که توسعۀ مانعیّت هم می دهد؛ زیرا وجهی برای اختصاص آنها به صورت شرطیت نیست. بنابراین در فرض اول که شخص به قصد رجا با حالت مسبوق به حدث وارد نماز می شود و بعد از نماز، کشف از تحصیل طهارت می کند نباید نمازش صحیح باشد؛ چون طبق مبنای ایشان، مانعیت اعم از حدث ظاهری و واقعی است و حدث ظاهری در اینجا موجود بود.
✳️ ادامه بحث و متن کامل مقاله را اینجا بخوانید:
https://b2n.ir/j71666
#یادداشت_محقق
—
🌐مرکز فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@mfeqhi
هدایت شده از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
🔸توصیه آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی به طلاب و دانش پژوهان: بر تحصیل عاشقانه علم و کسب فضایل اخلاقی تمرکز کنید
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی تحصیل عاشقانه علم و کسب مکارم اخلاق را از ویژگیهای بارز علما و فقهای شیعه در اعصار گذشته دانستند و بر تمرکز طلاب جوان بر درس و تهذیب نفس تاکید کردند.
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی در دیدار بیت آیت الله مصباح یزدی -که برای قدردانی از ابراز تسلیت معظم له در دفتر ایشان حضور یافته بودند- از بی توجهی به ارتقای علمی در علوم حوزوی ابراز تاسف کردند و گفتند: امروزه دنیا در علوم مختلف پیشرفت کرده است، حوزه های علمیه نیز باید به علوم حوزوی مخصوصا فقه و اصول که از علوم لازم و حیاتی برای حوزه است، به صورت شایستهای اهتمام داشته باشند تا شاهد ترقی و پیشرفت بهتری در این زمینه باشیم.
معظم له تصریح کردند: دین به عالم نیاز دارد و مردم نیز دین خود را از عالمان زمان خود می گیرند نه از کتابهای علمی. همانگونه که فرد بیمار علاج جسم خود را از طبیب طلب میکند و نه از کتابهای قطور علم پزشکی. پس جامعه حوزوی ما باید به دنبال پرورش عالمانی باشد که پاسخگوی نیازهای جامعه خود باشند.
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی گفتند: یکی از ویژگیهای شاخص مرحوم آیتاللهالعظمی بروجردی (رضواناللهعلیه) این بود که نسبت به جذب افراد مستعد به حوزه و حمایت از طلابی با استعداد اهتمام داشت. گاهی که طلاب و علمای بلاد از شهرستانهای خود همراه با مردمشان برای ملاقات با ایشان می آمدند اگر می دیدند که آن روحانی استعداد دارد از ایشان می خواستند در قم بماند. اگر در بین طلاب کسی بود که استعداد داشت و می خواست که از حوزه علمیه قم برود خودشان شخصا از او می خواستند که در حوزه قم بماند و سعی می کردند از آن طلبه حمایت کنند.
ایشان توجه به علم آموزی و تلاش برای کسب مکارم اخلاق را دو ویژگی بارز علمای شیعه در اعصار گذشته دانستند و فرمودند: بسیاری از علمای ما عاشقانه به دنبال کسب علم بودند و همین عشق به تحصیل سبب شده بود که حتی تا آخرین لحظات عمر خود از علم آموزی و مباحثه علمی دست نکشند.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی افزودند: آنها به اخلاقیات توجه ویژه داشتند و مردم نیز به دلیل همین موارد به آنها احترام می گذاشتند. طلاب جوان باید این دو امر مهم را در کنار هم دنبال کنند. تاثیرات دنیای مادی کنونی قابل انکار نیست ولی کسی که روحانی است و ایمان به خداوند و عنایات او دارد باید متمرکز در فعالیت علمی و دینی باشد نه اینکه به دنبال حواشی یا فعالیت اقتصادی برود و رفتاری که زیّ طلبگی شمرده نمی شود از او سر بزند. این موضوعی است که متاسفانه امروزه نسبت به آن توجه نمی شود.
معظم له استمرار بیوت علمی را نعمتی الهی دانستند و خطاب به فرزندان آیت الله مصباح فرمودند: الحمد لله که خداوند این نعمت را به بیت شما عطا فرموده و شما باید برای استمرار این نعمت تلاش کنید.
ایشان در این دیدار درباره اساتید فلسفه، فقه و اصول مرحوم آیت الله مصباح و همچنین آثار منتشر نشده ایشان، سوالاتی از فرزندانشان پرسیدند.
@zanjani_net
🔅راهی برای کشف تحریفات نسخه کتب رجالی
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
برای کشف تحریفات نسخه و یافتن عبارت صحیح، یک راه این است که اگر کتاب بر اساس حروف الفباء نام راویان تنظیم شده، مثلا در یک نسخه نام راوی، احمد و در دیگری نام راوی محمد ذکر شده، توجه به اینکه نام او در ردیف کسانی که ابتدای نامشان الف است یا میم، میتواند نام صحیح راوی مورد نظر را معلوم سازد. در برخی از کتب رجالی، نامهای همنام در یک ردیف قرار گرفتهاند. برای مثال: برای تعیین اینکه نسخه «حسن» صحیح است یا نسخه «حسین»، توجه به سیاق نامها و ردیف آنها مؤثر است.
منبع: جرعهای از دریا، ج۴، ص۳۶۰
#علمی #کتابشناسی #تحریف
#پوستر
—------—
🔍 کانال «مرکز فقهی امام محمد باقر(ع)»:
👉@mfeqhi
هدایت شده از مباحثه فقاهت
🔸 #فقه
💠 شیخ مفید و طراحی ولایت فقیه
👤 #استاد_سیدمحمدجواد_شبیری
🔻شیخ مفید در جایی از مقنعه چنین مینگارد:
و لا يجوز لأحد أن يختار النظر...
این عبارت جزء قدیمیترین منابع بحث ولایت فقیه است. در عبارتهای شیخ مفید، بحث ولایت فقیه مطرح شده اما دایرهاش محدود است.
مقنعه شیخ مفید را کسی دقت بکند، طراحیاش برای کسی است که ولایت در دایره شیعی را می پذیرد و طراحی این کتاب حکومتی است
📚 درس خارج فقه ۱۴۰۱/۰۲/۲۱
✅ ادامه مطلب و مباحثه علمی در این موضوع را در تالار علمی دنبال کنید. 👇🏼👇🏼👇🏼
🌐http://mobahathah.ir/showthread.php?tid=2546
#ولایت_فقیه
┄══•ஜ۩🌹۩ஜ•══┄
🌐 کانال "مباحثه، تالار علمی فقاهت"
🆔 @mobahathah_ir
#فراخوان |جشنواره مقالات علمی حوزه
معاونت پژوهش حوزه های علمیه:
فراخوان ششمین جشنواره مقالات علمی حوزه
🔹شرایط ثبت نام:
۱.حوزوی بودن نویسنده مقاله
۲.مقاله می بایست در یک نشریه علمی پژوهشی یا علمی ترویجی درسال ۱۴۰۰ چاپ شده باشد.
۳.مقاله می تواند علمی پژوهشی یا علمی ترویجی باشد
#خبرنامه_پژوهشی
—------—
🔍 کانال «مرکز فقهی امام محمد باقر(علیهالسلام)»:
👉@mfeqhi