□●نکته ای معرفت آموز از علامه طباطبایی●□
□علامه حسینی طهرانی از شاگردان سلوکی و علمی علامه طباطبایی، در کتاب «لمعات الحسین» حدیثی را از حضرت امام حسین علیهالسلام نقل میکند و در قولی دیگر در تفسیر آن چنین به بیان علامه طباطبایی استشهاد میکند:
از جمله فرمودههای حضرت سید الشهداء أباعبدالله الحسین(علیه السلام) است که روزى به عنوان خطبه براى اصحاب خود ایراد نمودند:
أَیُّهَا النَّاسُ! إنَّ اللَهَ مَا خَلَقَ خَلْقَ اللَهِ إلَّا لِیَعْرِفُوهُ؛ فَإذا عَرَفوهُ عَبَدوهُ، وَ استَغنَوا بعِبادَتهِ عَن عِبَادَة ما سِواهُ.
فَقالَ رَجلٌ: یابنَ رسولِ اللَهِ! مَا مَعرِفَة اللَهِ عَزَّ وَ جَلَّ؟ فَقالَ: مَعرِفَة أَهلِ کُلِّ زَمَانٍ، إمامَهُ الَّذِى یَجِبُ عَلَیهِمْ طَاعَتُهُ.
«اى مردم! به درستی که خداوند خلق خود را نیافرید، مگر از براى آنکه به او معرفت و شناسایى پیدا کنند. پس زمانی که او را بشناسند، در مقام بندگى و عبودیت او بر مىآیند؛ و به واسطه عبادت و بندگى او از عبادت و بندگى غیر او از جمیع ما سِوى مُستغنى مىشوند.
□در این حال مردى گفت: اى پسر رسول خدا! معرفت خداوند عز و جل چیست؟
حضرت فرمود: معرفت و شناخت اهل هر زمان، #امام خود را که واجب است از او اطاعت و پیروى کنند.»
□علامه طهرانی میگوید: روزی به استاد خود، علامه طباطبایی گفتم: چگونه میتوان به مغز و مراد این حدیث شریف حضرت سید الشهداء(علیه السلام) رسید؟
علامه طباطبایی پاسخ گفت:
تنها راه منحصر به فردِ وصول به معرفت امام علیهالسلام و ادراک مقام ولایت مطلقه #حضرات_معصومین_علیهمالسلام، عرفان است و بس!
#یاعلی
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️شادی روح علامه طباطبایی(ره) #صلوات
@mohamad_hosein_tabatabaei
□●به مناسبت ولادت حضرت ابوالفضل(علیه السلام)●□
#استاد_فاطمی_نيا
□●عظمت حضرت عباس بن اميرالمومنين (علیه السلام) از عقول ما خارج است.
امام معصوم(علیه السلام) در مورد ايشان میفرمايد: «رَحمَ الله عمَّنا عباس کان نافذ البَصیرة»: خداوند عمویمان عباس را رحمت کند که چشمانش نافذ بود."
یعنی چشمان قمر بنیهاشم پرده ها را میشکافت.
□●تاریخ صحیح مینویسد امام حسين(علیه السلام) خطاب به او فرمودند : «بِنَفسی أنت»: عباس! جانم به قربانت.
الله اكبر از اين عظمت كه امام معصوم (علیه السلام) اين تعبير را در مورد كسی استفاده كند!
□●يكی از فضائل حضرت ابوالفضل (علیه السلام) اين است كه امام معصوم در مورد او فرمودند: "برای عباس نزد خداوند مقامی است كه جميع شهداء به آن غبطه ميخورند! "
این یک فضیلت را ما نمیتوانیم هضم کنیم، این همه شهید در اسلام بودند اما جميع آنها به مقام و منزلت قمر بنی هاشم غبطه ميخورند!
□●شفاعت حضرت عباس ،باب الحوائج ، بسيار قوی است ، از ايشان ميخواهيم كه شفيع ما باشند و مشكلاتمان حل شود ان شاءالله.
@mohamad_hosein_tabatabaei
آیات 274-261 بقره قسمت اول
بخش پنجم
● معناى (كمثل حبت انبتت ) و بررسى امثال قرآنى ديگر نظير آن
مفسرين گفته اند: جمله ((كمثل حبة انبتت )) در واقع ((كمثل من زرع حبه انبتت سبع سنابل )) است ، چون اين درست نيست كه گفته شود: ((مثل كسانى كه در راه خدا انفاق مى كنند مثل حبه و دانه است ))، بلكه بايد گفت : ((مثل كسى است كه دانه اى را بكارد و آن دانه هفت سنبل بدهد...))، زيرا حبه نامبرده مثل آن مالى است كه در راه خدا انفاق شده ، نه مثل اشخاصى كه انفاق كرده اند، و اين روشن است .
و ليكن گو اينكه حرف اينها در جاى خود، حرف درستى است ، اما اگر كمى در آيات مشابه آن دقت شود معلوم مى شود كه حاجتى به اين تقدير نيست ، چون مى بينيم بيشتر آياتى كه در قرآن مثلى را ذكر مى كند همين وضع را دارد، و اين صناعت و اين طرز سخن گفتن در قرآن كريم شايع است .
در جائى ديگر نيز فرموده : ((و مثل الذين كفروا كمثل الذى ينعق بما لا يسمع الا دعاء و نداء)).
با اينكه مثل نامبرده مثل كفار نيست بلكه مثل كسى است كه كفار را دعوت مى كند و نيز فرموده :((انما مثل الحيوة الدنيا كماء انزلناه )) با اينكه در آيه شريفه زندگى دنيا به گياهانى كه به وسيله باران مى رويند مثل زده شده است .
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 592
و نيز فرموده : ((مثل نوره كمشكوه )) در ظاهر آيه نور خدا به مشكات تشبيه شده با اينكه در واقع نور خدا به نور مشكات مثل زده شده نه خود مشكات ، و نيز در آيات بعد از آيه مورد بحث فرموده : ((فمثله كمثل صفوان )) با اينكه در آيه ، بطلان صدقه به وسيله ريا به غبارى مثل زده شده كه روى سنگى صاف باشد، نه خود سنگ ، و نيز در آيات مورد بحث اشخاصى را كه در راه رضاى خدا انفاق مى كنند به جنت مثل زده ، مى فرمايد: ((مثل الذين ينفقون اموالهم ...)) با اينكه جنت مثل آن مالى است كه مى دهند، نه خود آنان ، و آياتى ديگر از اين قبيل بسيار است .
و اين مثالها كه در اين آيات آورده شده ، از يك جهت مشتركند، و آن اين است كه در همه آنها به ماده تمثيل كه قوام مثل به آن است اكتفا شده ، و به منظور اختصار بقيه اجزاى كلام را مى اندازد.
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
■●حضرت آیتالله بهجت قدسسره●■
■خداکند ایمان ما تاوقت ظهور باقی بماند، وگرنه اگر ظهور هم نزدیک باشد، ولی ایمان ما زائل شده باشد، دیگرما را چه با ظهور آن حضرت و حضرت را چه[کار] با ما؟!
■●در محضر بهجت، ج١، ص۳۶۵●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
*{ #لُقَطه}*
□○هر مالى كه پيدا شود و صاحبش معلوم نباشد «لقطه» ناميده مىشود.
۱. مالى كه يافته مىشود و صاحبش معلوم نيست اگر در قيمت از يك مثقال نقره و كمتر باشد، بى مانع مىتوان برداشت و تصرف نمود، و اگر قيمتش بيشتر از يك مثقال نقره باشد، نبايد برداشت و در صورت برداشتن، تا يك سال از راههاى عادى بايد مالكش را جستوجو كرد، و پس از يافتن تسليمش نمود، و اگر پيدا نشد، بايد از طرف وى به عنوان «صدقه» به فقرا داده شود.
۲. اگر مالى در ويرانهها كه سكنه آنها منقرض شدهاند، يا در بيغولهها و زمينهاى باير بىمالك يافته شود، متعلق به يابنده است. و اگر در داخل زمين ملكى، پيدا شود از مالكين سابق استفسار مىشود اگر آنان پنهان كرده باشند با دادن نشانى تسليمشان مىشود وگرنه باز متعلق به يابنده است.
۳. اگر حيوان بى صاحب پيدا شود، حكم لقطه را دارد.
۴. اگر بچه بىصاحب در سر راه يافته شود، به همه مسلمانان واجب كفايى است كه او را برداشته و بزرگش كنند.
۵. اگر مال دزدى به عنوان امانت به كسى سپرده شود، حكم لقطه را دارد و بايد به مالك اصلى آن تسليم شود و نمىتوان به دزد تحويل داد!
ص: ۲۹۱}
□○تعالیم اسلام ، ص اسلام ص۲۳۷○□
#علامه_طباطبایی
@mohamad_hosein_tabatabaei
■●..برای اینکه انسان بتواند خود را از توهمات نجات دهد باید خیلی ریاضت بکشد ، ریاضت علمی. لذا هم شیخ و هم خواجه در منطق در این باب یعنی رهزنی وهم ، مفصل بحث کرده اند و خواجه در همین باب میفرماید:اگر نفس به امور حیوانی و شهوانی گرایش داشت به جایی نمی رسد. وهمیات همیشه او را احاطه کرده است. تعقل ، تعمق میخواهد تجمع میخواهد ، برای رسیدن به این مرحله باید نفس آرمیده باشد. اگر دنیا را آب ببرد او را خواب می برد.یک تجمع خاطر این طوری لازم است.
■●واگر نفس متعلق به این و آن باشد به همه چیز علاقه داشته باشد ، هر چیزی توجه او را جلب بکند ، می دانید که تعلق تفرقه می آورد و تفرق پریشانی است و پریشانی اضطراب است ، نفس انسانی می شود مضطربه و این نفس به جایی نمی رسد ، خصوصا در امور علمی.
نفس مضطربه در نماز هم تجمع ندارد. در یک نماز هزار جا سر می زند، ولی همین که مطمئنه شد به همه جا می رسد. فاصله ندارد ، مطمئنه شدن همان و مخاطب به خطاب " یا ایّتها النفس المطمئنة ارجعی الی ربّك راضیة مرضیة " همان.
واینکه می بینی مخاطب نمی شود ، این است که قلابها او را فرا گرفته و به این سوی می کشاند:
●تن زده اندر زمین چنگالها
●جان گشاید سوی بالا بالها
■●و این قلابها نمی گذارد که نفس مطمئن شود و توحید و تجمع داشته باشد ، تا به خود بیاید و بگوید من کیستم. هنوز به ورطه ی من کیستم نیافتاده ایم ، لذا مشکل داریم..
■●صد و ده اشاره | اشاره ی چهل و دوم
علامه حسن زاده ی آملی●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○سيره اخلاقی حضرت مهدی ارواحنافداه○□
□○سيره اخلاقی حضرت بقيّة الله الاعظم ارواحنافداه يعنی خلق و خو و خطّ مشز و شيوه سلوك آن حضرت در زندگی، در روايات و احاديث بسياري بيان شده است. در اين بخش به بررسی برخي از اين خصوصيّات بر اساس روايات مي پردازيم.
□○امام زمان عليه السّلام در مقابل جلال الهی به شدّت #خاشع_و_متواضع هستند؛ تا جايی كه به عُقابی تشبيه شده اند كه هنگام فرود و نشستن بر زمين سر به زير افكنده اند. آن حضرت در اوج جلال و شكوه، غرق خشوع و تواضعند. جلال خداوند در وجود حضرت بقيّة الله الاعظم ارواحنافداه متجلّی است؛ زيرا وجود حجّت خدا مظهر تامّ و آيينه تمام نمای اسماء و صفات الهی است و تمامی اسماء و صفات حضرت حق يكپارچه در وجود #حضرت_مهدي ارواحنافداه تجلّی كرده و در نتيجه آن حضرت بسيار باشكوه و با عظمت رؤيت می شوند. حضرت مهدز عليه السّلام همواره #خوف_و _خشيت حضرت حقّ را در دل دارند و مقرّب ترين بنده خدا بودن، ذرّه اي غرور بر دل ايشان وارد نمی كند.
□○پيامبر اكرم صلّی الله عليه و آله و سلّم فرمودند:
يَكونُ مِنَ الله علی حَذَرٍ لا يَغتَرُّ بِقَرابَته: او از خدا می ترسد و به دليل مقرّب بودن در نزد خداوند ( يا به خاطر قرابتي كه به پيامبر خدا صلّی الله عليه وآله وسلّم دارد) مغرور نمی شود.
□○حضرت مهدی عليه السّلام سنگينی و وقار خاصّي دارند. آرامش و متانت و وقار الهی در وجود ايشان موج مي زند و اثري از سبكي يا نا آرامي و تلاطم دروجودشان يافت نمی شود.
□○رسول خدا صلّی الله عليه وآله وسلّم فرمودند:
بَعَثَ اللهُ رَجُلاً مِن اَطاءِبِ عِترَتي و أبرارِ ذُريَّتي عَدلاً مُبارَكاً زَكيّاً لا يُغادِرُ مِثقالَ ذرّةٍ:
خداوند مردی را از پاكيزگان و بهترين فرزندان من برانگيزد كه عادل و مبارك و منزّه است و به اندازه ذرّه ای خيانت نمی كند.
□○آن حضرت اندكی به دنيا دلبستگی ندارند و بعد از ظهور نيز براي خود بنايی برپا نمي كنند و به دنبال فراهم ساختن امكانات دنيوی برای خويشتن نيستند.
□○پيامبر اكرم صلّی الله عليه وآله وسلّم فرمودند: لا يَضَعُ حَجَراً علي حَجَرٍ: آن حضرت سنگی را بر سنگی نمی نهد.
□○حضرت مهدی عليه السّلام در زمان ظهور نيز راه زهد را ادامه می دهند و جامه هايی سخت و درشت بافت وپشمين بر تن می كنند و از جامه های لطيف و راحت دوری مي گزينند. همانند جدّ بزرگوار خويش حضرت علی عليه السّلام نان جو مي خورند و حكمراني بر جهان ذرّه ای ايشان را به سوی رفاه در زندگی مادّی سوق نخواهد داد و اين در زماني است كه همه خلق در راحتي وآسايش كامل زندگی می كنند.
□○امام رضا عليه السّلام فرمودند:
وَ ما لِباسُ القاءِمِ الّا الغَليظُ وَ ما طَعامُه الّا الجَشِبُ: و قائم عليه السّلام را جز جامه درست بافت وغذای ناگوار نخواهد بود.
□○#علم_و _حلم امام زمان عليه السّلام از تمامی خلق افزون تر است؛ چه در دانايی و آگاهی و چه در بردباری و مدارا پيشتاز عالميان خواهند بود. همچنين در روايات است كه خُلق حضرت مهدی ارواحنافداه همچون خُلق پيامبر اكرم صلّی الله عليه وآله وسلّم است.
□○رسول خدا صلّی الله عليه وآله وسلّم خود می فرمايند: المّهديُّ مُن وُلدي... أشبَهُ النّاسِ بي خَلقاً و خُلقاً: #مهدی عليه السّلام از فرزندان من و از لحاظ خلقت و اخلاق شبيه ترين مردم به من است. اخلاق رسول خدا صلّی الله عليه وآله و سلّم تجسّم قرآن و همان خُلقی است كه خداوند متعال آن را ستود و فرمود: وَ انَّكَ لَعَلي خُلُقٍ عظيمٍ: همانا تو بر خُلقی عظيم استواری. اخلاق امام زمان عليه السّلام نيز همين گونه است.
□○پيامبر اكرم صلّی الله عليه وآله وسلّم فرمودند:
لا يَقرَعُ اَحَداً في وِلايَتِه بِسَوْطٍ الّا في حَدٍّ:
در زمان حكمفرمايی خود كسی را با تازيانه نمی زند؛ مگر اينكه بخواهد حدود الهی را جاری كند. #امام_زمان عليه السّلام نسبت به افراد نيازمند، تهيدست ومستمند بی نهايت دل رحم و مهربان هستند. آنچنان باصفا و صميميّت با فقرا مواجه می شوند كه با دستان شريف خود لقمه در دهان مسكينان وبينوايان می گذارند.
□○مشی امام زمان عليه السّلام #عدالت است و با همگان به عدالت رفتار می كنند. آن حضرت حقّ هر مظلومی را می ستانند و اجازه نمي دهند فرد ضعيفي موردتعدّی قرار گيرد و حقّی از او ضايع شود. اگر به كسی ذرّه ای ظلم شود، حقّ او را تماماً از ظالم می ستانند.
#جان_جهان، صفحه ١٣١-١٢٤
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○حدیث کساء مربوط به قرب است. بهشت پایینتر از قرب است. با این حدیث قلوب شیعیان و دوستان اهل بیت علیهم السّلام به قرب میرود و بر میگردد و با تکرار این حدیث آنقدر این رفت و برگشت تکرار میشود تا دیگر بر نگردد و برای همیشه در قرب باقی بماند.
□○کتاب مصباح الهدی
تألیف استاد مهدی طیّب○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□● #فال_بد_یا_خوب؟
علامه طباطبایی؛
#همه_چیز_اثر_نفس_ماست●□
□گفتند: «قدم تو و همراهانت را نحس می دانیم!»
گفت:«از نظر خدا علت نحسیتان کارهای زشت خودتان است! در واقع، دارید با این مشکلات امتحان میشوید»
(نمل:۴۷| ترجمه علی ملکی)
□نظر سیَّد مفسران #علامه_طباطبایی ره:
« فال بد زدن [تَطَیُّر] موثرتر از فال خیر زدن [تفأل] است (و این تاثیر مربوط به آن چیزى که با آن فال مىزنند نیست، مثلا صداى کلاغ و جغد نه اثر خیر دارد و نه اثر شر بلکه )، این تاثیر مربوط است به نفس فال زننده. شاهدش هم این روایت صادقی است که میفرماید: طَیْره و فال بد زدن را اگر سست بگیرى و به آن بىاعتنا باشى سست مىشود، و اگر آن را محکم بگیرى محکم مىگردد.»
و این تایید حرف ماست که گفتیم فال چیزى نیست هر چه هست اثر نفس خود آدمى است.
□●المیزان، ج۱۹، ص۷۸، با تلخیص●□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○استاد علی صفایی حائری:
یکی از عوامل تزلزل ( #تحوّل_شرایط)○□
□○یکی از عوامل تزلزل که ما در خیلی ها می بینیم این است که مثلا امیرالمؤمنین(علیه السلام) می گویند: زبیر با ما بود تا عبدالله رشد کرد. فلانی با ولیّش هست تا هنگامی که ازدواج نکرده. فلانی هست، تا فقر نیامده. فلانی هست، تا درگیری ها برایش شکل نگرفته. این زندگی شما و فراز و نشیب های گوناگونش، این هم اضطرار به دین... .
□○روابط متکامل زن و مرد| ص ۶۹○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□● منتخبی از #اعمال_هفته
(برگرفته از کتاب شریف #اقبال_الاعمال سیدابن طاووس، مورد توصیه حضرت آیت الله بهجت)●□
□«امام حسن مجتبی علیهالسلام فرمود: آداب سر سفره دوازده چیز است ... چهارتای آنها واجب و چهار امر مستحب و چهار چیز جزو روشهای پسندیده است. چهار امر واجب عبارت است از: شناخت خدا و خشنودی به داده او و بردن نام خدا و سپاسگزاری از او ...» (اقبالالاعمال، ج۱، ص ۳۱۰)
#یاعلی
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️شادی روح علامه طباطبایی(ره) #صلوات
@mohamad_hosein_tabatabaei
#حضرت_علمدار
نوزادِ حیدر است ، زیباترین عموست
دستانِ کوچکش ، سنگین ترین سبوست
محوش شده علی ، پلکی نمیزند...
زین پس مدارِ عشق ، دورِ نگاهِ اوست
فطرس! بیا که او ، صدها پَرَت دهد...
خرجش برای او ، یک قطعهْ تارِ موست
اعجازِ خلقت است ، گلچین نموده اند...
از چشمِ حیدریش ، تا نوعِ رنگِ پوست
با دیدنش حسین ، دارد به لب نوا...
چون بهرِ دخترش ، زیباترین عموست
*بینِ دو ابروان ، دریای رحمت است
از چهرهْ واضح است ، منشورِ غیرت است
مشتاقِ دیدنش ، صدها نفر مَلَک
از هم گسسته شد ، دروازه ی فَلَک
از حق ندا رسید ، بهرِ فرشتگان:
بوسیدنش فقط...، آرام ُ تک به تک
مرآت حیدر است ، بس که شبیهِ اوست
خالق به یادِ قبل ، بر خانهْ زد تَرَک...
در خانه ی علی ، بزمی به پا شده
اِستاده جبرئیل ، آماده ی کمک
تنها نه مرتضی ، مشتاقِ روی او
مشتاقِ دیدنش ، صدها نفر مَلَک
*عباسِ مرتضاست ، لیلای مادر است
بر سینه اش نوشت ، فرزندِ حیدر است
#نجما_رضوی
@mohamad_hosein_tabatabaei
□دعای یا مَن اَظهَرَ الجَمیل که در مفاتیح الجنان هم آمده است، خیلی گرانبهاست.
□تسبیحات حضرت زهرا علیها السّلام خواطر را زایل میکند.
□●کتاب مصباح الهدی
تألیف استاد مهدی طیّب●□
#دستورالعملها
@mohamad_hosein_tabatabaei
□میلاد شهزاده علی اکبر ابن الحسین علیهالسلام مبارک باد□
○هرکس سرش به پای حسین است اعلم است
○پایین پای شاه همان عرش اعظم است
#سیدپوریاهاشمی
#روایت
□حضرت علی اکبر «علیه السلام»□
□مورخان می نویسند:
وقتی حضرت علی اکبر سلام الله علیه در مدینه عبور می کردند مردم از هر کوی و برزن برای تماشای جمال دل آرا و رخسار زیبایش گرد می آمدند.
□الوقایع و الحوادث ۱۰۷□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○وجه نام گذاری ماه #شعبان○□
#حضرت_امیرالمؤمنین_علیه_السلام:
□سمَّاهُ رَبُّنَا شَعْبَانَ لِتَشَعُّبِ الْخَيْرَاتِ فِيهِ قَدْ فَتَحَ رَبُّكُمْ فِيهِ أَبْوَابَ جِنَانِه□
□پروردگار ما این ماه را شعبان نامیده است به جهت اینکه کارهای خیر در آن شعبه شعبه شده و به اقسامی درمی آید؛ پروردگار شما درهای بهشت هایش را در این ماه گشوده است.
□«بحارالانوار» ۹۷ ص ۵۶□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□چرا دستها را هنگام دعا بالا می بریم؟□
□●آیت الله علّامه سیّدمحمّدحسین طباطبائی رضوان الله علیه●□
□حقیقتِ تمام عبادات بدنی آنست که مقصود قلبی و توجّه باطنی به یک صورت ظاهری تنزّل یابد و حقائقِ برتر از مادّه در یک قالب جسمی نشان داده شود.
□●«المیزان فی تفسیر القرآن» ج ۲ ص ۳۸●□
@mohamad_hosein_tabatabaei
آیات 274-261 بقره قسمت دوم
بخش اول1⃣
● توضيحى در مورد امثال و چگونگى تمثيلات قرآن كريم
توضيح اينكه : مثل در حقيقت يك قصه واقعى و يا فرضى است كه گوينده از جهاتى آنرا شبيه معناى مورد نظر خود مى داند، و لذا در كلام خود ذكرش مى كند تا ذهن شنونده از تصور آن ، معناى مورد نظر را كامل تر و بهتر تصور كند، نظير اينكه وقتى مى خواهد بگويد: من هيچ چيز ندارم ، مى گويد: ((لا ناقه لى و لا جمل )) و يا وقتى به شنونده بگويد: آن وقت كه بايد كارى كرده باشى نكردى : مى گويد: ((فى الصيف ضيعت اللبن )) و از اين قبيل مثلها، اينها قصه ائى است كه روزى واقع شده و با ذكر آن به شنونده مى فهماند كه آن را با مقصود مورد كلام تطبيق نموده تا مطلب مورد كلام را بهتر و روشن تر بفهمد و لذا مى گويند مثل ها هيچ وقت تغيير نمى كنند.
و اما مثلهاى فرضى و خيالى مانند اينكه وقتى مى خواهيم به مخاطب خود بفهمانيم كه انفاق در راه خدا عبارت است از دادن يكى و گرفتن چند برابر آن ، مى گوئيم : مثل آنچه كه در راه خدا انفاق مى كنى ، مثل كاشتن دانه اى است كه وقتى سبز مى شود هفت سنبله و در هر سنبله صد دانه به وجود مى آيد و اين مثل يك مثل فرضى و خيالى است .
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 593
و آن معنائى كه ما از مثل مى خواهيم به ذهن شنونده منتقل كنيم ، و آن را معيارى براى ايضاح و سنجيدن وضع مطلب خود مى گيريم ، يا تمامى قصه اى است كه به عنوان مثل مى آوريم ، نظير مثلى كه در آيه : ((و مثل كلمة خبيثة كشجرة خبيثة ...)) و در آيه : ((مثل الذين حملوا التورية ثم لم يحملوها كمثل الحمار يحمل اسفارا)) آمده است و يا همه آن قصه منظور و مورد نظر نيست ، بلكه گوشه اى از آن منظور است ، كه اصطلاحا به آن ماده تمثيل گفته مى شود، كه در اين صورت يا همان مقدار را ذكر مى كنيم ، و يا اگر همه قصه را بياوريم صرفا به منظور تتميم قصه و ناقص نبودن آن است مانند مثال اخير، يعنى انفاق و حبه ، چون در اين مثل ماده تمثيل تنها دانه اى است كه هفتصد دانه از آن به وجود مى آيد و اما كاشتن آن ، و روئيدن هفت سنبله از آن دخالتى در تمثيل ندارد و به خاطر تتميم قصه آمده است .
و در قرآن كريم هر مثلى كه تمامى آن ماده تمثيل بوده و با معناى مراد و محل كلام تطبيق مى شده ، همه آن ذكر شده - كه بايد هم مى شد، براى اينكه همه جزئياتش مثل است - و هر مثلى كه فقط بعضى از قسمت هايش ماده تمثيل بوده ، به نقل همان مقدار اكتفا شده ، و آن مقدار، در جاى تمام قصه به كار رفته ، چون غرض گوينده ، از همان مقدار از قصه حاصل مى شده ، علاوه بر اينكه خواننده در اثر ديدن اينكه گوشه اى از يك قصه ذكر شده ، و گوشه هاى ديگرش افتاده و همين قسمت كه ذكر شده وافى به غرض هست ، و خلاصه مى بيند كه مطلب مورد نظر به وجهى عين همان قصه است ، و به وجهى غير از آن است ، نشاطى پيدا مى كند، و دچار آن خستگى و ملالت كه معمولا خواننده هر مقاله يكنواخت به آن دچار مى شود، نمى گردد و اين خود يكى از موارد لطيف ايجاز به قلب است كه قرآن آن را به كار برده است ، اما ايجاز است ، چون گفتيم : تنها ماده تمثيل را كه حبه باشد آورده است ، و اما قلب يعنى وارونه گوئى است ، براى اينكه بايد انفاق را به حبه مثل مى زد، ولى انفاق گر را به حبه مثل زده است .
أَنبَتَت سبْعَ سنَابِلَ فى كلِّ سنبُلَةٍ مِّائَةُ حَبَّةٍ
معناى كلمه ((سنبل )) معروف است ، كه همان خوشه گندم مى باشد بعضى گفته اند: ماده ((سنبل )) در اصل به معناى ((پوشاندن )) است ، و اگر خوشه گندم را سنبل ناميده اند، به اين جهت بوده است كه سنبل ، دانه هاى گندم را در غلافهائى كه دارد مى پوشاند.
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 594
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
□○حضرت آیتالله بهجت قدسسره○□
□نوجوانها و جوانها باید ملتفت باشند که همچنانی که خودشان در این سن هستند و روزبهروز به سن بالا میروند، علم و ایمانشان هم باید همینجور باشد.
□○بهسوی محبوب، ص ۱۲۷○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
#آیت_الله_جوادی_آملی:
□حضرت شمس الوحی تبریزی (علامه طباطبایی) در اثنای مفاوضات آداب زندگی فرموده اند:
□رسم ما بر این است كه حیوان خانگی را نمیكشیم. هر وقت برای مهمان یا موردنیاز دیگر خواستیم از گوشت مرغ استفاده كنیم، آن را از بازار مرغفروشها تهیه میكنیم. مرغان خانگی ما هر كدام به پیری میرسند و با موت طبیعی میمیرند.
#تذكّر: در آن عصر مرغ ماشینی اصلاً مطرح نبود و در بازار، مرغ مذبوح نداشتند.
□آنچه حضرت استاد(رحمه الله) فرموده اند مسبوق به تعلیم دینی است كه در كتاب صید و ذبایح چنین آمده است: لا تُرَبِینَّ شیئاً من هذا ثمّ تَذْبَحه؛ چیزی از این حیوانها را تربیت نكن و نپرورانید آنگاه ذبح كنی. یعنی برای ذبح از بازار تهیه كن، چنانكه در حدیث دیگر چنین آمده است: فلیدخل سوق المسلمین ولیشتر منها ویذبحه.[وسائل الشیعه، ج۲۴، ص۹۲ ـ ۹۱، ح۲ ـ ۱]
□شمس الوحی تبریزی - صفحه ۳۰۵□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○از ماه شعبان که میقات شهر الله است، غسل توبه کن و لباس وفا و ولا از دل و جان محرم شو و از صمیم قلب لبیک گو و در خویشتن سفری کن و گرد کعبه عشق طواف کن که دستی از غیب برون آید و کاری بکند.
□○دروس معرفت نفس
علامه حسن زاده ی آملی○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□● #شکر_بر_محرومیت_ها
استاد علی صفایی حائری●□
□امام سجاد عليه السلام مىخواهد تا شكرش بر محروميتها بيشتر و وافرتر باشد از شكرش بردارايىها(باشد).
«اللهم اجعل شكرى لك على ما زويت عنى اوفر من شكرى اياك على ما خولتنى». (صحیفه سجادیه)
□اگر با اين ديد همراه باشيم تمامى رنجها و گرفتارىهاى زمان انتظار، نعمتها و عنايتهايى مىشوند كه شكر و طلب را سزاوار هستند نه صبر و جزع را.
□بلاء عامل تمحيص است. آدمها و حالتها را غربال مىكند و از يكديگر جدا مىسازد. غربال كفر از ايمان، و كافر از مؤمن و غربال حالتها و ذلتها و عزتها و تعلق و فراغت و توجه و غفلت.
□● #وارثان_عاشورا ص۶۲●□
@mohamad_hosein_tabatabaei