☑️شادی روح علامه طباطبایی(ره) #صلوات
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
#شرح_مثنوی ○ ۲ ○ □○مطلب مورد توجه بعدی، #نی است که سخنان گوناگونی پیرامون آن گفته شده است. عده
#شرح_مثنوی □ ۳ □
○سینه خواهم شرحه شرحه از فراق
○تا بگویم شرح درد اشتیاق
□○«اَنَا عِندَ المُنکَسِرَةِ قُلُوبُهُم»؛ او سینهای میخواهد که از فراق پاره پاره شده باشد. باید دل شکسته و پاره پاره بیاوری که در کوی ما شکسته دلی میخرند و بس. فقط چنین سینهای میتواند اشتیاق به معشوق را درک کند. آری! سینه شرحه شرحه، دل بسیط و ساذجی است که حرم الهی است. چنین قلبی را رسد که شرح درد اشتیاق بسراید. آنکه در قید حدود قعود کرده از شوق صعود و عروج چه بهره ای دارد تا از دریدن بندهای غیریت بگوید؟ درد اشتیاق بالاترین دردهاست؛
○حسن معشوق را چون نیست کران
○درد عشق را نهایت نیست
□○گاه در قرب و وصل درد اشتیاق اشد از فراق و هجران است:
○گفتم ببینمش مگرم درد اشتیاق
○ساکن شود بدیدم و مشتاق تر شدم
□○در مقام قرب جلوات بی منتهای معشوق رخ بنماید عاشق خود را در نهایت بعد میبیند یعنی به جلوه ای واصل میشود و به تجلی جلال به فراق مبتلا! چون خاصیت توحید همین است، تا میبینی نزدیکی دور میشود؛ «بَعُدَ فلا يُري، وَ قَرُبَ فَشَهَدَ النَّجوي».
○بلبلی برگ گلی خوش رنگ در منقار داشت
○واندر آن برگ و نوا خوش ناله های زار داشت
○گفتمش در عین وصل این گریه و فریاد چیست
○گفت ما را جلوه معشوق در این کار داشت...
#ح_م
□○" تصویر #حوّا در آب "○□
□○...و به یاد آوریم قصه مادرمان حوّا را که گفت: من وقتی چشم به عالم هستی گشودم زیر پایم گُل و ریحان بود و بالای سرم آبی عظیم آسمان. ناگاه چشمم به ماده ای درخشان افتاد که از سیاهی حفره ای بیرون می آمد و نمی دانستم که آب است و از چشمۀ واقع در غاری می جوشد. آن ماده به تدریج در اطراف گسترده شد و من دیدم آن آبیِ لطیف آسمان عیناً به زمین فرود آمده است. نزدیک رفتم تا اینهمه شکوه و زیبایی را از نزدیک تجربه کنم. ناگاه چشمم به موجود زیبایی افتاد که از آن بدیع تر در خاطرم نمی گنجید. مدهوش و حیران آن جمال و عاشق و شیدای آن موجود شدم و اگر همان دم ندایی از غیب نگفته بود این موجود عکس جمال توست که در آب افتاده است من تا پایان عمر عاشق آن صورت شده بودم و از عشق خود جان می سپردم.
🍀تمام دختران عالم عکس همان حوّا در آبند و جمله چون حوّا به عشق خود گرفتار امّا بی خبر.
□○برگرفته از پیشگفتار کتاب " در صحبت سعدی "
به قلم حسین الهی قمشه ای○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○معرفت نفس باب الابواب است، دری است ڪہ آدم را بہ سوے عالم غيب و موجودات و بہ ذات حق و صفاتش و افعالش می ڪشاند.
□○شرح فارسی اسفار _جلد ۱ | صفحہ۹۳
علامہ حسن زاده ے آملی○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□●يك دهه از ماه عظیم رجب المرجّب طی شد...●□
□روزهای بسیار گران قدر و لحظات بسیار گران سنگ این ماه باید به راستی غنیمت شمرده شود، ماهی که در احادیث #شهرالله نام گرفته است،
□ماهی که بنا به برخی از روایات اعظم شهور و بزرگ ترین ماه های الهی است،
□ماهی که ماه غوطه ور شدن در نهر رجب است، نهری که از نهرهای بهشت و سرشار از نور و معنویت و عرفان است.
□ماه عبادت، ماه خلوت های عارفانه، ماه ذکر، ماه تلاوت قران، ماه شب زنده داری ها،ماه استغفار و دعا و نیایش و زیارت اهل بیت علیهم السّلام، ماه همۀ خوبی ها و پاکی ها، ماه #تطهیر وجود خویش از هر چه غیر خدایی است. ماه بسیار عظیمی است،
□ماه #ولایت است، ماه امیرالمومنین علیه السّلام است،
□ماه تخلیه است،
□ماه عظیم القدری که سپاس این که خدا ما را موفق کرد که یک بار دیگر مهمان این ماه عظیم باشیم را به هیچ طریقی نمی توانیم به جا بیاوریم.
□امیدوارم خدای متعال به همۀ ما عنایت کند که قدر این لحظات و آنات را بدانیم. هیچ تضمینی وجود ندارد که سال آینده باز باشیم و ساعات و آنات این ماه را تجربه کنیم. این سلامتی و حیات و قدرت و فراغتی که خدا به ما داده را غنیمت بشماریم، چه بسا سال آینده ما باشیم، اما اینها نباشد.
□●استاد مهدی طيب _ جلسه ١٩ خرداد ٩٠●□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○ #المیزان |نظر علامه طباطبایی درباره ایمان #حضرت_ابوطالب○□
□○در تفسیر الدر المنثور، روایتی آمده که حضرت ابوطالب، به پیامبر (صلی الله علیه وآله) ایمان نیاورد و در نهایت با حالت کفر از دنیا رفت! مرحوم علامه طباطبایی در ذیل کریمه ۵۶ سوره قصص، به این روایت اینگونه پاسخ میدهد:
□○«در معناى اين روايت، روايت ديگرى از ابن عمر، ابن مسيب، و غير آن دو آمده، و ليكن روايات بسيار زيادى از ائمه اهل بيت (علیهم السلام) رسيده، كه فرموده اند: ابو طالب ايمان آورده بود، و اشعارى هم كه از او نقل شده پر است از اقرار به صدق رسول خدا (صلی الله علیه وآله)، و حق بودن دين او، و اين ابو طالب كسى است كه رسول خدا (صلی الله علیه وآله) را وقتى صغير بود در دامن خود جاى داد، و بعد از بعثت و قبل از هجرت از او حمايت كرد، حمايتى كه ارزش آن حمايت و مجاهداتش در حفظ جان شريف رسول خدا (صلی الله علیه وآله) در ده سال قبل از هجرت معادل است با ارزش مجاهدتهاى همه مهاجرين و انصار در ده سال بعد از هجرت، آن وقت چگونه ممكن است چنين كسى ايمان نياورده باشد؟!»
□○ترجمه المیزان، ج۱۶، ص۸۱○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□●خرده آیت الله قاضی بر شعر باباطاهر●□
□● #علامه_طباطبائی از قول استادشان مرحوم آقای قاضی میفرمودند:من از باباطاهر تعجب میکنم که در شعرش چنین سروده:
●یکی درد و یکی درمان پسندد
●یکی وصل و یکی هجران پسندد
●من از درمان و درد و وصل و هجران
●پسندم آنچه را جانان پسندد
□●چه طور باباطاهر گفته است: اگر جانان، هجران را پسندد، من هم آن را میپسندم.؟! چگونه انسان میتواند این را بپذیرد؟! عاشق بر هر چیز صبر میکند اما بر فراق، صبر نمیتواند کرد.
□● #مولا_علی_علیه_السلام در دعای کمیل میفرماید: مولا و آقای من! گیرم بر عذاب تو صبر کنم؛ بر دوری تو چگونه شکیبا باشم؟! »
■●ز مهر افروخته، ص ۷۲●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○نکته ای #معرفت_آموز از علامه طباطبایی○□
□○علامه حسینی طهرانی از شاگردان سلوکی و علمی علامه طباطبایی، در کتاب « #لمعات_الحسین» حدیثی را از حضرت امام حسین علیهالسلام نقل میکند و در قولی دیگر در تفسیر آن چنین به بیان #علامه_طباطبایی استشهاد میکند:
□○از جمله فرمودههای حضرت سید الشهداء أباعبدالله الحسین(علیه السلام) است که روزى به عنوان خطبه براى اصحاب خود ایراد نمودند:
□أَیُّهَا النَّاسُ! إنَّ اللَهَ مَا خَلَقَ خَلْقَ اللَهِ إلَّا لِیَعْرِفُوهُ؛ فَإذا عَرَفوهُ عَبَدوهُ، وَ استَغنَوا بعِبادَتهِ عَن عِبَادَة ما سِواهُ.□
□فَقالَ رَجلٌ: یابنَ رسولِ اللَهِ! مَا مَعرِفَة اللَهِ عَزَّ وَ جَلَّ؟ فَقالَ: مَعرِفَة أَهلِ کُلِّ زَمَانٍ، إمامَهُ الَّذِى یَجِبُ عَلَیهِمْ طَاعَتُهُ.□
□«اى مردم! به درستی که خداوند خلق خود را نیافرید، مگر از براى آنکه به او معرفت و شناسایى پیدا کنند. پس زمانی که او را بشناسند، در مقام بندگى و عبودیت او بر مىآیند؛ و به واسطه عبادت و بندگى او از عبادت و بندگى غیر او از جمیع ما سِوى مُستغنى مىشوند.
در این حال مردى گفت: اى پسر رسول خدا! #معرفت_خداوند عز و جل چیست؟
حضرت فرمود: معرفت و شناخت اهل هر زمان، #امام_خود_را_که_واجب_است از او اطاعت و پیروى کنند.»
□○علامه طهرانی میگوید: روزی به استاد خود، علامه طباطبایی گفتم: چگونه میتوان به مغز و مراد این حدیث شریف حضرت سید الشهداء(علیه السلام) رسید؟
علامه طباطبایی پاسخ گفت:
تنها راه منحصر به فردِ وصول به معرفت امام علیهالسلام و #ادراک_مقام_ولایت مطلقه حضرات معصومین علیهمالسلام، عرفان است و بس!
@mohamad_hosein_tabatabaei
□●بحث روايتى سوره بینه●□
#تفسیر_المیزان
□●در تفسير #قمى در روايت ابى الجارود از امام #ابى_جعفر (عليه السلام) آمده كه فرمود: منظور از كلمه ( #بينه ) رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) #محمد (صلوات اللّه عليه ) است.
□●و در #الدرالمنثور است كه ابن مردويه از #عايشه روايت كرده كه گفت: به #رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) عرضه داشتم: يا رسول اللّه #گرامى_ترين خلق نزد خداى عزوجل كيست؟
□●فرمود: اى عايشه مگر #آيه شريفه (ان الذين آمنوا و عملوا الصالحات اولئك هم خير البريه ) را نمى خوانى.
□●و در #همان كتاب است كه ابن عساكر از #جابر بن عبد اللّه روايت كرده كه گفت: نزد #رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) بوديم كه #على (عليه السلام) از راه رسيد.
□●رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) فرمود: به آن خدايى كه جانم به دست او است، اين #مرد و پيروانش ( #شيعيانش ) تنها و تنها #رستگاران در قيامتند، آنگاه اين آيه #نازل شد:
(إنَّ الَّذينَ آمنوا وَ عَملواالصالحات اولئكَ هُم خَير البريه )
از وقتى كه اين آيه نازل شد #اصحاب رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله و سلم) هر وقت #على (علیه السلام) را مى ديدند كه دارد مى آيد مى گفتند: #خير_البَريه آمد.
@mohamad_hosein_tabatabaei