صلی الله عليك یا سیدنا الغریب یا ابا عبدالله...
🏴 #خرقه_عشاق 🏴
▪️در عرفان و در بین اهل تصوف خرقه پوشی رایج بوده که قدمت آن در برخی اقوال به جناب حضرت آدم ابوالبشر و به نظری جناب خضر و به عقیده ای به انبیاء و خاتم انبیاء علیهم السلام و از طریق ایشان به امام العارفین و امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب علیهما السلام بر میگردد. برخی نیز آنرا به شبلی، اویس قرنی و معروف کرخی نسبت میدهند.
در تأویل آن گفتهاند خرقه سرّ ولایت است یا اشاره به مقام فقر و زهد است و یا مظهر خشوع و تسلیم در مقابل ولی خدا. اغلب رنگ آن کبود بوده که کنایه از مصیبت و ماتم است که بر سالک به جهت بُعد از حق متعال و افتادن در سجن کثرات دست میدهد. البته این خرقه چون نشان و مظهری از حقیقت باطنی بوده همواره گرفتار ریاکاران متوقف در ظاهر نیز بوده لذا عارفان حقیقی چون حافظ بدان متعرض شدند که ای بسا خرقه که مستوجب آتش باشد.... یعنی این خرقه ،خرقه سالوس و ریا و آلوده به نفاق است و غیر از آن خرقه ای است که نماد و صنم یک امر باطنی است. گاهی در وجد و سماع عرفانی خرقه میدریدند که اشاره به رهایی از قیود بود و....
▪️غرض، در اولین روز محرم الحرام سال ۱۴۴۰ هجری قمری گویم عشاق را خرقهای است غیر خرقه صوفیان و سالکان که آنرا #خرقه_عشق مینامم و آن #پیراهن_مشکی عزای سالار و سرور شهیدان عالمین اباعبدالله الحسین علیه السلام است. این خرقه سید همه خرقه هاست و مادامی که بر تن شماست شما را تطهیر میکند. آن خرقه نشانی بیش نبود اما این خرقه هم نشان است و هم ضمان، هم ظاهر است و هم باطن، هم لباس تقوی است و هم جامه عزا. بالاتر از سیاهی رنگی نیست که اقرب رنگها به بی رنگی است نزدیک است که بی رنگ شود از اینرو گفته اند نور ذات سیاه است والله اعلم بالصواب
هفت رنگ است زیر هفت اورنگ
نیست بالاتر از سیاهی رنگ
▪️اما آدمی را یاد بی رنگی و بی حدی می اندازد. چون به یاد سید الشهدا پوشیده میشود دل را جلا میدهد و نام حسین را صدا می زند و اعلام عزا بپا میکند. عاشقان این خرقه هم از شوق مقام مولایشان و هم از شدت حزن مصائب امامشان خرقه درانی میکنند و جامه چاک میدهند. این خرقه از ریا و آلودگی و نفاق بدور است و نه تنها مستوجب آتشی ندارد بلکه مستوجب خاموشی هر آتشی است صغیرا او کبیرا قلیلا او کثیرا.
▪️هم سرّ ولایت است و هم نشان فقر و زهد و تسلیم.
بر عشاق سید و سالار عشاق باد به پوشیدن این خرقه تا اربعین اش که خود دستور العمل اربعینی است.
#ح_م
صلی الله عليك یا سیدنا الغریب یا ابا عبدالله...
☑️حاج محمد اسماعیل دولابی
▪️در ایام سوگواری اهل بیت و خصوصاً امام حسین علیهم السّلام چند شب درون خانهتان پرچم یا پارچهی سیاهی بزنید و لباس سیاه به تن بچّهها بکنید و دور هم بنشینید و خودتان چند بیت از همان نوحههای سادهی قدیمی بخوانید که به فطرت نزدیکتر است و با هم سینه بزنید.
▪️آنوقت ببینید خدا و اهل بیت علیهم السّلام از فضل و عنایت، با شما و خانوادهتان چهها میکند.
◾️مصباح الهدی ص ٣٠٦◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
صلی الله عليك یا سیدنا الغریب یا ابا عبدالله...
☑️روز اوّل محرّم
▪️بستن راه به امام حسین علیه السّلام توسط حرّ بن یزید ریاحی
▪️آب دادن امام حسین علیه السّلام به سپاهیان حر
▪️اقتدای حر و لشگرش به امام حسین علیه السّلام در نماز
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
آیات 18-10 آل عمران، قسمت ششم بخش ششم ● نتيجه معناى آيه : نفى شريك براى خداوند است پس معلوم مى
آیات 18-10 آل عمران، قسمت ششم
بخش هفتم
● علت تكرار ((لا اله الا هو)) و ختم آيه به دو نامه ((عزيز)) و ((حكيم ))
كوتاه سخن اينكه آيه مورد بحث از آنجا كه اولش مشتمل بر شهادت خدا و ملائكه و اولوا العلم بر نفى شريك بود، جاى آن بود كه ناقل اين شهادت كه خود خداست ، و نيز شنونده آن ، خدا را از داشتن شريك منزه بدارد، و بگويد: ((لا اله الا هو)) نظير آنكه در داستان تمت به عايشه فرمود:
((و لو لا اذ سمعتموه ، قلتم ما يكون لنا ان نتكلم بهذا، سبحانك هذا بهتان عظيم )).
چون خدا اين حق را به گردن مسلمانان داشت وقتى بهتانى مى شنوند و مى خواهند متهم را تبرئه كنند نخست خدا را منزه بدارند، لذا گلايه فرموده كه چرا قبل از تبرئه عايشه ، خدا را منزه نداشتيد، با اينكه خدا سزاوارترين كس است كه تنزيهش را واجب بدانند.
پس زمينه جمله : ((لا اله الا هو العزيز الحكيم )) زمينه ثناخوانى بر خداى تعالى است ، تا حق تعظيم او به دست آيد، و به همين جهت جمله رابا دو نام ((عزيز)) و ((حكيم )) تمام كرد، و اگر نتيجه اى از مسأله شهادت بود، جا داشت جمله را با دو وصف ((واحد)) و ((قائم )) به قسط تمام كند، پس خواسته است بفرمايد:
درجائى كه سخن از شهادت خدا بر يگانگيش مى رود، سزاوارترين ثناى بر او، باز همان يگانگى او است ، چون او يگانه در عزت است ، يعنى ساحتش مانع از آن است كه با وجود شريكى در الوهيت ، ذلت شريك داشتن را بپذيرد، و نيز او يگانه در حكمت است و ساحتش مانع از آن است كه اغيار، امر او را در خلق و تدبير، نقض كنند و يا نظامى را كه او در عالم برقرار نموده به تباهى كشانند.
پس آنچه گذشت جواب از اين سؤال بود كه چرا جمله ((لا اله الا هو)) تكرار شده و اينكه به چه مناسبت آيه شريفه به دو نام ((عزيز)) و ((حكيم )) ختم گرديده معلوم شد (و خدا دانا است ).
#تفسیر_المیزان
#سوره_آل_عمران
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
صلی الله عليك یا سیدنا الغریب یا ابا عبدالله...
▪️اندک اندک جمع مستان میرسند
اندک اندک می پرستان میرسند
▪️دلنوازان نازنازان در ره اند
گلعذاران از گلستان میرسند
▪️اندک اندک زین جهان هست و نیست
نیستان رفتند و هستان میرسند
▪️جمله دامنهای پرزر همچو کان
از برای تنگدستان میرسند
▪️لاغران خسته از مرعای عشق
فربهان و تندرستان میرسند
▪️جان پاکان چون شعاع آفتاب
از چنان بالا به پستان میرسند
▪️خرم آن باغی که بهر مریمان
میوههای نو زمستان میرسند
▪️اصلشان لطفست و هم واگشت لطف
هم ز بستان سوی بستان میرسند
🔘 فرارسيدن ايام شهادت سالار شهيدان حضرت اباعبدالله الحسين عليه السلام و ياران باوفايشان تسليت باد.
#محرم
@mohamad_hosein_tabatabaei
صلی الله عليك یا سیدنا الغریب یا ابا عبدالله...
▪️ماه محرّم یکی از ماههای تکامل است و محبّت و عزاداری برای امام حسین علیه السّلام انسان را زود به مقصد میرساند. کُلُّنا سُفُنُ النَّجَاةِ وَ سَفینَةُ الحُسَینِ اَسرَعُ: همهی ما اهل بیت کشتیهای نجاتیم، ولی کشتی امام حسین سریعتر است.
▪️همهی اهل بیت علیهم السّلام کشتی نجاتند؛ امّا کشتی امام حسین علیه السّلام سریعتر است و وقتی حرکت میکند، سایر کشتیها کنار میکشند و راه را برای آن باز میکنند. امام حسین علیه السّلام رو به خدا سریع است، تجلّی خدا هم به سوی او سریع است. راه خدا سخت است؛ امّا با امام حسین علیه السّلام خیلی آسان و کمکار است.
▪️عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی▪️
◾️مصباح الهدی
تٱلیف استاد مهدی طیّب◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
صلی الله عليك یا سیدنا الغریب یا ابا عبدالله...
☑️روز دوّم محرّم
▪️ورود امام حسین علیه السّلام به کربلا
▪️نامه نوشتن امام حسین علیه السّلام به سلیمان بن صرد خزاعی و اشراف کوفه
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
🏴 #حسین_منی_و_انا_من_حسین 🏴 ☑️قسمت ۲۸ ▪️نور واحد در صورت مخلوقات ظهور دارد. یک نحوه ظهور او، در
🏴 #حسین_منی_و_انا_من_حسین 🏴
☑️قسمت ۲۹
▪️بیان جبرئیل این است که خدا مرا این گونه خلق کرده است. حد معینی دارم و نامحدود نیستم. من به همین اندازه میتوانم کمالات شما را نشان دهم. لذا امام حسن عسگری علیه السلام فرمود: «إِنَّ رُوح القُدُس فِي الجَنانِ الصَّاغُورَه ذَاقَ مِن حَدائِقِنا البَاکُورَه». روح القدس در آسمان چهارم ماست. به آسمان پنجم و یا ششم وجودی ما راه ندارد. از آسمان هفتم وجودی ما اهل بیت، خبر ندارد. تا آسمان چهارم ما آمده. آیا از تمام حقایق آسمان چهارم ما بهره برده است؟ خیر... از میوه های نورس ما چشیده است.
▪️کار برخی از ملائکة الله فقط تسبیح است. کار برخی دیگر تقدیس است. برخی از ملائکه علوی اند و برخی دیگر سفلی. برخی از آن ها ملائکهی عالم ارض و طبیعت هستند. برخی دیگر از ملائکهی مهیمین اند. چنان غرق در هیمان وجودی و مستغرق در حق متعال اند، اصلا از عالم و آدم خبر ندارند. از روزی که خدا اینان را خلق کرده است، که ما خبر نداریم، اصلا اطلاعی از عالم طبیعت ندارند.
لذا وقتی که شیطان سجده نکرد، خدا او را مورد عتاب قرار داد؛ «أَسْتَكْبَرْتَ أَمْ كُنْتَ مِنَ اَلْعٰالِينَ» (ص/۷۵) استکبار کردی یا از عالین بودی؟ عالین هم به اهلبیت علیهم السلام (که درست است چون ملائکهی مهیمین شأنی از شئون اهلبیت علیهم السلام هستند) و هم به همین ملائکهی مهیمین تعبیر شده است.
▪️«وَ إِذْ قُلْنٰا لِلْمَلاٰئِكَةِ اُسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلاّٰ إِبْلِيسَ أَبىٰ وَ اِسْتَكْبَرَ وَ كٰانَ مِنَ اَلْكٰافِرِينَ» (بقره/۳۴). و چون فرشتگان را فرمودیم براى آدم سجده کنید، پس بجز ابلیس -که سر باز زد و کبر ورزید و از کافران شد- به سجده درافتادند. خدا به همهی ملائکه امر کرد به آدم سجده کنید. ملائکه همگی سجده کردند الّا ملائکه ی عالین. چرا که آنها اصلا از آدم خبر ندارند. آنها غرق در حق متعال اند. و همین که غرق در حق متعال اند یعنی حد معین دارند. از مراتب مادون خویش بی خبرند. آن کسی کامل است که حق متعال را با تمام ابعاد وجودی اش نشان دهد.
▪️لذا هر کدام از این ملائکه حد معین دارند. این نور واحد در قالب هر یک از این صور ظهور میکند. در صورت جماد، نبات، ملائکه و... . مراد از صورت شکل نیست. حقیقت هر شئ صورت آن است. ما به طور معمول وقتی حرف از صورت میزنیم، به ذهنمان شکل هندسی خطور میکند. اطلاقات صورت زیاد است. در دین، حکمت و عرفان؛ مراد از صورت حقیقت هر شئ است. نور واحد اهلبیت علیهم السلام در قالب صور ظهور میکند. یعنی آن نور در حقیقت هر مخلوقی ظهور میکند.
▪️در قرآن هم که میفرماید: «وَنُفِخَ فِي الصُّورِ» (زمر/۶۸) مراد از این که در صور دمیده میشود نه آن گونه است که اذهان نازلهی تمرین نکردهی عامی تصور میکنند. اینان فکر میکنند که اسرافیلی هست و شیپوری دارد. شیپور هم از همین شیپور های معمولی خود ماست. وقتی که اسرافیل در شیپور خود میدمد، آرام آرام مرده ها زنده میشوند و حشرشان رخ میدهد. اسرافیل شأنی از شئون این نور واحد و صورت الصور است که در صورت ها میدمد. یعنی حقیقت نور واحد از کانال وجودی ملک مقربی به نام اسرافیل که شأنی از شئون آن نور واحد است، در صورت و حقیقت اشیاء دمیده میشود و حقائق زنده میشوند...
#ح_م
صلی الله عليك یا سیدنا الغریب یا ابا عبدالله...
☑️روز سوّم ماه محرّم و مراقبۀ آن
▪️روز سوّم ماه محرّم بنابر آنچه در روایات آمده، روزی است که حضرت یوسف سلام الله علیه از زندانی که به جرم پاکدامنی و عفاف به آن زندان محکوم شده بود، آزاد شد. بنابراین روز آزادی است.
▪️انشاءالله آن یوسف درون ما هم، آن حقیقت باطنی ما هم، که در زندان شهوت و غضب، در زندان وهم و خیال، در زندان نفس و شیطان و هوی و دنیا اسیر است، از این زندان آزاد شود.
▪️به شکرانۀ این نعمت آزادیِ پیامبر خدا، از زندانِ ملحدان و کافران و مشرکان و بتپرستان و دنیاپرستان و هوس پرستان، روزه این روز مستحب است.
▪️پیشتر گفتیم که روزۀ دهۀ اوّل محرّم و حتّی بنا به برخی روایات روزۀ تمام ماه محرّم مستحب است، البته به جز روز عاشورا و یا بر اساس برخی روایات روز تاسوعا.
▪️چرا که بنی امیّه به شکرانۀ پیروزی بر اباعبدالله الحسین علیه السّلام، روز عاشورا یا روز تاسوعا و عاشورا هر دو روز را روزه میگرفتند. پس بهتر است این دو روز یا لااقل روز عاشورا را روزه نگرفت، ولی از خوردن و آشامیدن امساک کرد تا زمان عصر، و آنگاه چیزی میل کرد که روزه نباشد.
▪️روزۀ این روز آثار بسیار ارزشمندی هم دارد، بنا بر آنچه که در روایات آمده است، کسی که این روز را روزه بگیرد، خداوند کارهای دشوار و مشکل را بر او آسان میکند و اگر گرفتار اندوه و غم باشد، خدا غم و حزن او را بر طرف میکند و بنابر حدیث منسوب به پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم، کسی که این روز را روزه بدارد، خدای متعال دعای او را مستجاب میکند.
◾️استاد مهدی طیّب ۸۹/۰۹/۱۸◾️
#مراقبات_ماه_محرم
@mohamad_hosein_tabatabaei
صلی الله عليك یا سیدنا الغریب یا ابا عبدالله...
#نکته_ناب
❗️قلب خاشع، حامل ولایت❗️
▪️ #قلب_خاشع قلبی است که حامل #ولایت و متصل بدان باشد. در برهان و مبنای قرآنی چنین کسی عالِم حقیقی است؛ «إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاء» (فاطر/۲۸) لذا عالِم کسی است که برق منزل ولایت الهی، خرمن وجودی او را بسوزاند و او را به نور عزّ ابهج ذات احدی که ولایت علوی است لاحق سازد و از هرچه غیر او منحرف نماید. چون #خشوع میوه خشیت است لذا در قرآن، حضرت حق ﷻ فرمود که اگر این ولایت را بر جبال اعم از #جبال_ظاهری یا #باطنی که رجال الهیاند نازل کنم همهی آنها را خاشع خواهید یافت؛ « لَوْ أَنزَلْنَا هَٰذَا الْقُرْآنَ عَلَىٰ جَبَلٍ لَّرَأَيْتَهُ خَاشِعًا مُّتَصَدِّعًا مِّنْ خَشْيَةِ اللَّه» (حشر/۲۱). هر صاحب دلی که خاشع است لاجرم پرتوی از #ولایت بر قلب او نازل گردیده است. خشوع فوق ایمان و نشانهی #اتصال_قلب مؤمن با #ولی است. کما قال الله الحکیم فی کتابه: «أَلَمْ يَأْنِ لِلَّذِينَ آمَنُوا أَن تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِكْرِ اللَّهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ» (حدید/۱۶).
▪️ولایت، ذکرالله و ما نزل من الحق است که قلب #پیامبر اسلام بدان تنزل استکانت یافت و خاشعترین قلب هستی شد.
❗️مظهر اتمّ این حقیقت حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام است که با یاد او قلوب خاشع و #اشکها روان میشود و چون این تنزل ولایت اعنی « ما نزل من الحق »، ساری در جمیع اشیاء هست لذا تمام خلایق از #عقل_کل تا #مادهی_اولی شاهد بر ولایت و ذاکر به ذکر نام اویند و جملگی #محزون و #باکی بر حضرت سیدالشهداء و رزایای آن حضرت میباشند
☑️کتاب #علی_نقطه_آغاز_وجود
#ح_م
صلی الله عليك یا سیدنا الغریب یا ابا عبدالله...
▪️روز دوم محرّم أباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیتشان وارد سرزمین #کربلا شدند؛ دشت کربلا بین روستایی به نام کربلا و منطقه ای به نام نواویس است.
▪️از جانب إبن زیاد پیکی برای أباعبدالله علیه السلام آمد و نامه ای را آورد. إبن زیاد در آن نامه خبر داده بود ای حسین! یزید به من دستور داده است که حتّی' غذا نخورم؛ آب نخورم، پیش از آنکه یا تو را بکشم؛ یا تو را مجبور کنم که با یزید بیعت کنی. حضرت نویسنده نامه را نفرین کردند و وقتی پیک گفت پاسخ نامه چیست؟ فرمودند این نامه جواب ندارد.
◾️استاد مهدی طيب
#ماه_محرم #امام_حسین◾️
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
آیات 18-10 آل عمران، قسمت ششم بخش هفتم ● علت تكرار ((لا اله الا هو)) و ختم آيه به دو نامه ((عزيز
آیات 18-10 آل عمران، قسمت ششم
بخش هشتم
● بحث روايتى
ترجمه تفسير الميزان جلد 3 صفحه : 184
در مجمع البيان ذيل آيه : ((قل للذين كفروا ستغلبون ...)) آمده است كه محمد بن اسحاق از رجال خود نقل كرده كه وقتى رسول خدا (صلى اللّه عليه و آله ) در جنگ بدر با كفار قريش برخورد نمود، و فاتحانه به مدينه برگشت ، يهوديان مدينه را در بازار قينقاع جمع كرد، و فرمود: ((اى گروه يهود! برحذر باشید، از اينكه خداوند شما را به همان سرنوشتى دچار كند كه قريش را در بدر دچار كرد، و قبل از آنكه بر سرتان بيايد آنچه بر سر آنان آمد اسلام را بپذيريد، چون شما مى دانيد كه من پيامبرى مرسلم ، و نشانه هاى نبوت مرا در كتب خود ديده ايد))، يهوديان گفتند: ((اى محمد اگر در جنگ بدر بر قريش فايق شدى مغرور مشو، زيرا با مردمى روبرو شدى كه از آداب جنگ چيزى نمى دانستند، نتيجتا تو بر آنان غلبه كردى ، و اما اگر روزى ما با تو به قتال برخيزيم آنوقت خواهى فهميد كه ما مرد كارزاريم ))، به دنبال اين جريان آيه بالا نازل شد.
مؤلف : اين روايت را درالمنثور هم از ابن اسحاق ، و ابن جرير، و بيهقى در كتاب (دلائل )، از ابن عباس آورده اند، و قريب به اين مضمون را قمى در تفسير خود نقل كرده و ليكن خواننده گرامى توجه فرمود كه سياق آيات مورد بحث ، با اين نظريه كه درباره يهود نازل شده باشد آنطور كه بايد نمى سازد، و مناسب تر با سياق اين است كه بگوئيم ، اين آيات بعد از جنگ احد نازل شده (و خدا داناتر است ).
#تفسیر_المیزان
#سوره_آل_عمران
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei