فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
〰️〰️〰️
● برگرداندن امانت !
❇️روضه شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها
〰️〰️
🎞
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
❇️نگاه کن توی چی نماز می خوانی؟!
📌 نماز خواندن باید با خشوع تمامی اعضا و جوارح بدن همراه باشد. نگاه کن در چه مکانی نماز می خوانی. و در چه لباسی نماز می خوانی. اگر مکان و لباس نماز را از راه شرعی و حلال به دست نیاورده ای، ذرّه ای نماز تو قبول نخواهد شد.
شرح: در وصایا و سفارشاتی که علی علیه السلام، به کمیل فرمودند، یک بخشش این بود، که مقام و مرتبۀ معنوی شخص در این نیست که نماز بخواند، روزه بگیرد، صدقه بدهد؛ یعنی انفاق در راه خدا، این ظاهر عمل است به اصطلاح؛ بله امّا ارزش این کار عندالله که اوست عبارت از مقام معنوی و مرتبه، شأن به این معنا است. «لَيْسَالشَّأْنُ أَنْ تُصَلِّيَ وَ تَصُومَ وَ تَتَصَدَّقَ»؛ فهمیدید؟ ظاهربین فقط این نیستش. پس مقام و مرتبۀ معنوی مربوط به چیه؟ می فرماید:«الشَّأْنُ أَنْ تَكُونَ الصَّلَاةُ بِقَلْبٍ نَقِيٍّ»؛مقام و مرتبۀ معنوی که از ناحیۀ نماز می خواهی برای تو پیدا بشود، آن نمازی است که با دلی پاک، گوش کنید! از هر گونه چی؟ غیر خداست، چه شرکش باشد، هرچی می خواهد باشد، توجّه می کنید؟ تعلّقاتش باشد «الشَّأْنُ أَنْ تَكُونَ الصَّلَاةُ بِقَلْبٍ نَقِيٍّ وَ عَمَلٍ عِنْدَ اللَّهِ مَرْضِيٍّ »؛ عملی که مورد پسند خدا باشد. ما رضایت را خشنودی معنا می کنیم، واقعش پسند است اصلًا، می پسندد آدم تا خوشش می آید، تا نپسندی خوشت نمی آید؛ اصلش آن است.
«وَ عَمَلٍ عِنْدَ اللَّهِ مَرْضِيٍّ وَ خُشُوعٍ سَوِيٍّ»؛ که ما می گوییم نماز با خضوع و خشوع. «سَوِيٍّ»؛ پایدار . نه یک بخشش، از اوّل تا آخرش توجّه کردید؟ خشوعی استوار، توجّه می کنید! پایدار، یک همچنین نمازی. بعد می فرماید: «وَ انْظُرْ فِيمَا تُصَلِّي وَ عَلَى مَا تُصَلِّي»؛ نگاه کن توی چی نماز می خوانی، روی چی نماز می خوانی. که اینجا می رود سراغ شرایط نماز. آن هست...فهمیدید چه می خواهم بگویم؟ مال مردم تویش هست؟حقّ الله تویش هست؟حقّ النّاس تویش هست؟ «فِيمَا تُصَلِّي»؛ تو چی؟ «وَ عَلَى مَا تُصَلِّي»؛ روی چی؟برو دقت «وَ انْظُرْ»؛ هم دارد، دقّت بکن. شد؟! «إِنْ لَمْ يَكُنْ مِنْ وَجْهِهِ وَ حِلِّهِ» «وَجْهِهِ» می خورد به چی؟ «بِقَلْبٍ نَقِيٍّ» درست است یا نه؟ آنجا ها می خورد، خشوع و این ها، آن جاها«إِنْ لَمْ يَكُنْ مِنْ وَجْهِهِ وَ حِلِّهِ» «فِيمَا تُصَلِّي» و چی؟ «عَلَى مَا تُصَلِّي»؛ دوّمیش به آن می خورد. اگر این جور نباشد؛ یعنی از نظر درونیّت آن جور، از نظر بیرونیت هم مراعات این را نکرده باشی، «فَلَا قَبُولَ» پذیرشی نیست، مقام و مرتبه هم خبری {نیست}.
بحارالأنوار، جلد 74، صفحه 415
... يَا كُمَيْلُ لَيْسَ الشَّأْنَ أَنْ تُصَلِّيَ وَ تَصُومَ وَ تَتَصَدَّقَ الشَّأْنُ أَنْ تَكُونَ الصَّلَاةُ بِقَلْبٍ نَقِيٍّ وَ عَمَلٍ عِنْدَ اللَّهِ مَرْضِيٍّ وَ خُشُوعٍ سَوِيٍّ وَ انْظُرْ فِيمَا تُصَلِّي وَ عَلَى مَا تُصَلِّي إِنْ لَمْ يَكُنْ مِنْ وَجْهِهِ وَ حِلِّهِ فَلَا قَبُولَ...
〰️〰️〰️〰️〰️
شرح حدیث
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
🔰 نماز با قلب پاک و خالص!
📌رُوِيَ عَنْ عَلِيٍّ عَلَيْهِ السَّلامُ قَالَ:
« يَا كُمَيْلُ لَيْسَ الشَّأْنُ أَنْ تُصَلِّيَ وَ تَصُومَ وَ تَتَصَدَّقَ الشَّأْنُ أَنْ تَكُونَ الصَّلَاةُ بِقَلْبٍ نَقِيٍّ وَ عَمَلٍ عِنْدَ اللَّهِ مَرْضِيٍّ وَ خُشُوعٍ سَوِيٍّ وَ انْظُرْ فِيمَا تُصَلِّي وَ عَلَى مَا تُصَلِّي إِنْ لَمْ يَكُنْ مِنْ وَجْهِهِ وَ حِلِّهِ فَلَا قَبُولَ... »
ترجمه: ای کمیل! شأن، مقام، منزلت و مرتبۀ معنوی به این نیست که فقط نماز بخوانی و روزه بگیری و انفاق کنی.
📌مقام و منزلت و مرتبۀ معنوی به این است که نماز خواندن به همراه قلب پاک و خالص و همراه با اعمالی باشد که آن اعمال نزد خداوند مقبول باشد و خداوند سبحان از آن اعمال راضی و خشنود باشد. نماز خواندن باید با خشوع تمامی اعضا و جوارح بدن همراه باشد. نگاه کن در چه مکانی نماز می خوانی. و در چه لباسی نماز می خوانی. اگر مکان و لباس نماز را از راه شرعی و حلال به دست نیاورده ای، ذرّه ای نماز تو قبول نخواهد شد.
〰️〰️〰️〰️〰️
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 سورۀمبارکه توحید منزل و جایگاه خاصّی دارد❗️
📌آیا این سورۀ مبارکه یک منزله خاص و جایگاه خاصّی دارد در بین سور قرآنی یا نه؟ بله. در متون اسلامی ما روایات زیاد داریم، خیلی زیاد راجع به سورۀ «قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ». که اگر کسی بخواهد این ها را گروه گروه کند، دسته دسته کند، دارای چند دسته و گروه می شود و هر گروهی یک مطلبی را هدف گیری کرده است نسبت به این سوره. دسته اوّل روایاتی است که مفادش این است که این سوره رابط بین خلق و خالق است. در کتاب معانی است، اصبغ بن نباته است، از علی(ع)نقل می کند که حضرت فرمود: «نِسْبَةَ اللهِ عَزَّوَجَلَّ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ»؛ سورۀ توحید شناسنامه خداوند متعال است. در علل الشرایع صدوق هست، به سند خودش از امام صادق(صلوات الله علیه) نقل می کند در حدیث معراج، دارد: وقتی که پیغمبراکرم(ص) به معراج رفت، خداوند به او فرمود: «فَقَالَ لَهُ اقْرَأْ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ كَمَاأَنْزَلْتُه» یا «كَمَا أَنْزَلْتُ فَإِنَّهَا نِسْبَتِي وَ نَعْتِي» خطاب به پیغمبر(ص) فرمود خداوند در معراج که: بخوان «قُلْ هُوَ اللَّهُ» را همان طور که من نازل کردم بر تو یا نازل شد بر تو. چرا؟ چون «قُلْ هُوَ اللَّهُ» نسبت من و صفت من است.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_تفسیر_نور_مبین
📕 # سوره توحید
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 سورۀمبارکه توحید منزل و جایگاه خاصّی دارد❗️
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_تفسیر_نور_مبین
📕 # سوره توحید
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
🔰 چرا سوره توحید ثلث قرآن است؟❗️
📌روایات زیاد که «قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ» ثلث قرآن است. ثلث قرآن است یعنی چه؟ قرآن یک مجموعه ای است که درش هم جهات علمی است و هم جهات عملی است.
📌سراسر قرآن. حتّی داستان های قرآن را هم که شما نگاه کنید، صرفاً برای این نیست که داستان سرایی می کند. یا یک نکته علمی را هدف گیری کرده است یا یک نکته عملی را هدف گیری کرده است.... آن که در این سوره هدف گیری شده است، مسئله توحید است،
📌توحید ذات و صفات... که ثلث آیات قرآن مربوط است به توحید و «قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ» در بردارد همان ثلث آیات قرآن را به نحو فشرده... اگر شما از اوّل باء بسم الله حمد تا آخر سین والنّاس در این قرآن تدوینی که به دست ما است رسیدگی بکنید آیات را یک ثلثش مربوط به توحید است. یعنی خدا، صفات خدا، صفات ذات باشد یا غیر او.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_تفسیر_نور_مبین
📕 # سوره توحید
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
❇️ سه اصل اساسی در قرآن !
📌 بررسی در بارۀ سورۀ مبارکۀ توحید که ثلث قرآن است از نظر معنا❗️
📌از نظر معنا. شاید این اشاره به این باشد چون قرآن سراسرش را اگر بررّسی کنید، سه اصل را می خواهد به بشر برساند، از اوّل قرآن تا آخر قرآن...سه اصل: یک، اصل توحید. دو، اصل نبوّت. سه، اصل معاد...
📌مسئله عدل مربوط به اصل توحید است... بحث عدل بحث صفات خدا است. توحید که بحث می کنند یعنی ذاتی که، ذات مقدّسی که در بر دارد جمیع صفات را که یکی از آن ها عدل است... عدل از متمّمات بحث توحید است.
📌و امّا امامت، امامت از متمّمات بحث نبوّت است... یعنی جدا نیست... یعنی اگر نبوّتی باشد که بعدش رهبری نباشد، این نبوّت کامل نیست... سوره توحید یا اخلاص، فشرده ای از مسئله اصل اوّل یعنی توحید است.
📌اینکه دارد: «قل هو الله أحد» ثلث قرآن است، یعنی ثلث قرآن راجع به چیست؟ راجع به اصل اوّل توحید، یعنی ثلث به این معنا سه چیز هدف گیری شده است، یکی از آن سه چیز توحید است و این سوره «قل هو الله أحد» در بر دارد مسئله توحید را یعنی آن یک اصلی که اصل اصل است.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_تفسیر_نور_مبین
📕 # سوره توحید
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
🔰 راز دلبستگی به دنیا!
📌رُوِیَ عَن عَلِیٍ عَلَیهِ السلام قالَ:
«كَيْفَ يَزْهَدُ فِي الدُّنْيَا مَنْ لَا يَعْرِفُ قَدْرَ الْآخِرَةِ»
ترجمه: چگونه شخصی به دنیا دلبسته نشود و حال این که او قدر و ارزش آخرت را نمی داند.
📌 روایت از امیرالمؤمنین صلوات الله علیه منقول است که حضرت فرمودند: چگونه شخص دلبسته به دنیا نشود و حال این که او قدر آخرت را به اش معرفت ندارد.
📌من در اینجا مطلبی را مقدّماً عرض کنم برای فرمایش علی(ع)، تمام دلبستگی های ما به هر چیزی، این را بدانید. منشأش لذّت های ماست؛ این قانون کلّی است. از چی اگر لذّت بردی، به اش دلبسته می شوی.
📌 درست است یا نه؟ و اگرنه، لذّت نبردیم؛ عکسش، ناراحتی کشیدیم، متنفّر می شویم، این ها مقابل هم هستند. لذّت ها منشأ دلبستگی هاست. به طور کلّی از نظر درونی آدم این جور است.
📌 این یک مطلب، ما که در دنیا هستیم، لذّات دنیایی را می چشیم دیگر، همین ها منشأ دل بستگی ما به دنیا می شود؛ حالا هر رقمش که باشد، دیگر صحبت این نیست که می خواهم خُردش بکنم، توی دنیا ما این جوری هستیم که از هرچی لذّت ببریم، بهش دلبسته می شویم.
📌چون منشأ چی می شود؟ لذّت منشأ دلبستگی می شود. این قانون کلّی که من گفتم. خوب حالا این مال دنیا، بعد می رویم سراغ آخرت.
آخرت این جوری است تا ما لذّت او را نبریم دل بسته به او نمی شویم.
📌خیلی جمله علی (ع)، کوتاه است؛ امّا خیلی عالی است و او اینکه: «كَيْفَ يَزْهَدُ فِي الدُّنْيَا»؛ آخر چه جوری می شود کسی دلبسته به دنیا نشود و حال این که از این طرفا، «مَنْ لَا يَعْرِف ُ قَدْرَ الْآخِرَةِ»؛ قدر، تعبیر می کند و به قول ما طلبه ها، ماده عرفان به کار می برد، علم هم به کار نمی برد.
📌حالا این ها یک حرف هایی است که اینجا هم جایش نیست، من بزنم. قدر به معنای ما می گوییم، اندازه و ارزش. درست است یا نه؟ چه قدر؛ خودمان هم استعمال می کنیم، اندازه و ارزش.
📌حالا صحبت در این است که تقابل بین لذّت های دنیا و لذّت های آخرت را مطرح می کند علی (ع). که این ها قابل قیاس نیست از نظر ارزش، چون ارزشی اش را تو نمی دانی، اندازه اش را هم نمی دانی. درست است یا نه؟ حالا من دو تا تفاوتش را، سرآمدش را می گویم.
📌فرق بین لذّت های دنیا و آخرت در این است که: لذّت های دنیا همیشه ناخالص است. یک رگه تلخی بلاخره تویش دارد. لذا لذّت های دنیا با لذّت آخرت، اگر بخواهی این ها را بسنجی اش، آن لذّت چون خالص است و این ناخالص، قابل قیاس نیست. دوّم؛ دو تا تفاوتش را من می گویم. و او این است که: این گذراست، تمام شدنی است.
📌درست است یا نه؟ مثل اینکه ظاهراً همین طوری است. لذّت هایی که آدم می برد، تمام می شود؛ چون خودم نیستم که لذّت ببرم، تمام شد رفت دیگر. آخرش مرگ است دیگر، وقتی مُرد دیگر! آخرین کارش را گفتم من. نمی خواهم حتّی بگویم به اینکه حالات ما هم تفاوت می کند توی دنیا.
📌 این را بهتان بگویم، تا یک مقطعی از یک چیزی ما لذّت می ببریم، در یک مقطع دیگر برسیم...، گوش می کنید چه می خواهم بگویم؟ یا در یک شرایطی ما لذّت می بریم، در یک شرایط دیگر می شود و گویم برو! حوصله اش را ندارم من. حتی مُردن هم لازم نداریم همین در زنده بودنمان ازش زده می شویم.
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
🔰 وقت زیارت و دیدار !
رُوِيَ عَنْ عَلِيٍّ عَلَيْهِ السَّلامُ قَالَ:
« وَ مَعْنَى قَدْ قَامَتِ الصَّلَاةُ فِي الْإِقَامَةِ أَيْ حَانَ وَقْتُ الزِّيَارَةِ وَ الْمُنَاجَاةِ وَ قَضَاءِ الْحَوَائِجِ وَ دَرْكِ الْمُنَى وَ الْوُصُولِ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ إِلَى كَرَامَتِهِ (كِرَامَتِهِ)وَ غُفْرَانِهِ وَ عَفْوِهِ وَ رِضْوَانِهِ»
📌 اینکه وقت زیارت و دیدار و هنگام مناجات با پروردگار و زمان دادن حاجت ها و رسیدن به آرزوها رسید و هنگام رسیدن و وصول به خداوند عزّوجلّ رسید. و زمان رسیدن و وصل به کرامت ها و بزرگواری های کریم مطلق و آمرزش و غفران او عفو و بخشش او و رضوان و خشنودی او رسید که خداوند همۀ این ها را بندۀ نمازگزار خویش عنایت می فرماید.
〰️〰️〰️〰️〰️
شرح حدیث
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 نمازگزار در پنج نوبت نماز روزانه اگر این سورۀ مبارکۀ توحید را نخواند❗️
📌نسبت این سوره را با نماز.. منصور بن حازم است از امام صادق(صلوات الله علیه) نقل می کند که حضرت فرمود: «مَن مَضی به یومٌ واحد فصلّی فیه خمس صلواة و لم یقرأ فیها قل هو الله أحد قیل یا عبد الله لستَ مِن المصلّین» در کتاب ثواب الاعمال صدوق در تفسیر مجمع البیان، تفسیر صافی این روایت را نقل می کند به اینکه امام صادق(صلوات الله علیه) فرمود:
📌هر کس روزی بر او بگذرد و او در آن شبانه روز پنج نماز واجب را بخواند و نخواند در ضمن آن نمازها این سوره مبارکه را، به گفته می شود یعنی خطاب می شود: ای بنده خدا تو از نمازگزاران نیستی.
📌نه یعنی اینکه نمازت باطل است، ما مکرّر گفتیم این ها را، ما دنبال بحث این نیستیم که صحیح است یا باطل، آن بحث های ظاهری احکام اسلام هست. نماز درست است از مصلّین یعنی دارای آن خصوصیّاتی که نمازگزاران باید باشند تو نیستی.
📌چرا؟ چون سمبل آیات توحید در این سوره شریفه است و تو با این عبادتت می خواستی جنبه های توحیدی را مستحکم کنی، فشرده توحید در قرآن در این سوره است. لذا از نظر عبادات هم سفارش شده است به اینکه انسان بخواند «قل هو الله» را در بین نمازهایش.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_تفسیر_نور_مبین
📕 # سوره توحید
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 نماز روزانه با سورۀ مبارکۀ توحید را نخواند❗️
〰️〰️〰️〰️〰️
📚
📕 # سوره توحید
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 قلب حرم خداوند است؛ پس هیچ کس را غیر خداوند به آن راه مده❗️
📌حال می گوییم که قلب نیز یکی از ابعاد وجودی انسان است. بنابراین اگر انسان از قلب خود در راه رضای خداوند متعال استفاده نماید، آن قلب باادب می شود امّا اگر کارکرد قلب او در راه رضای خداوند متعال نباشد، آن قلب بی ادب خواهد شد.
📌 علی(ع) نیز در این زمینه می فرمایند: «إِنَّ هَذِهِ الْقُلُوبَ أَوْعِيَةٌ...»؛ این دل ها هم چون ظروف هستند. پیامبر اکرم(ص) در این زمینه می فرمایند: «أَنَّ لِلَّهِ تَعَالَی فی الأَرضِ أَوَِانِیّ أَلَا وَ هِیَ القُلُوب»؛ برای خداوند متعال در زمین ظرف هایی وجود دارد که عبارت از دل ها است.
📌 بنابراین در معارف اسلامی قلب انسان به ظرفی تشبیه شده است که با توجّه به مظروف آن ارزش پیدا می کند. امام صادق(ع) در این زمینه می فرمایند: «الْقَلْبُ حَرَمُ اللَّهِ فَلَا تُسْكِنْ حَرَمَ اللَّهِ غَيْرَ اللَّهِ»1️⃣؛
📌قلب حرم خداوند است؛ پس هیچ کس را غیر خداوند به آن راه مده! در این روایت، هم به ظرف بودن قلب و هم به مظروف آن اشاره شده است. استاد ما، حضرت امام خمینی(ره) نیز از قلب با این تعبیر یاد می کردند که قلب انسان، ناموس الهی است.
📌 حال با توجّه به این مطالب می توان گفت: این ظرف که مظروفش باید حبّ الهی باشد، اگر حبّ غیر خدا در آن جایگزین شود، بی ادب می شود.
1️⃣بحارالأنوار، ج1، ص188 - میزان الحکمه، ج5، ص217 - بحارالأنوار، ج67، ص25
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
🏷 جلسه نهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍سورۀ مبارکۀ توحید که ثلث قرآن است از مجموعۀ کلمات❗️
📌اگر کلمات آیات قرآن را از اوّلین کلمه اش تا آخرین کلمه اش اگر این ها را رقم بندی کنید یک ثلث کلمات قرآن مربوط به توحید است. یعنی مربوط است به همین معنایی را که سوره «قل هو الله» در بر دارد.
📌باز از نظر الفاظ، اگر حروف قرآنی را که در استخدام کلمات در آمده اند، این حروف را اگر بخواهی از اوّل قرآن تا آخر قرآن شمارش بگذاری، رقم بندی کنی حروفی که در استخدام کلماتی آمده اند که کلمات در ضمن جملاتی معنای توحید را برساند، یک ثلث حروف قرآن راجع به توحید است. بنابراین، از نظر لفظی ثلث آیات. باز از نظر لفظی ثلث کلماتی که در استخدام رساندن معنای توحید در قرآن به کار رفته است.
📌 باز حروف قرآن که این ها در استخدام کلمات آمده اند که آن کلمات برای افاده معنای توحیدی به کار رفته است در قرآن، این ها ثلثش راجع به توحید است. این ها با هم فرق می کند. آیه، کلمه، حرف. این یک معنا.
〰️〰️
〰️〰️〰️
📚
📕 # سوره توحید
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 قلب با ادب سالم و قلب بی ادب بیمار است❗️
📌نکتۀ دیگر اینکه کار قلب انسان ایجاد دل بستگی است. بر این اساس آن قلبی که در دل بستگی به خداوند، راسخ و پابرجا باشد و غیر از حبّ خداوند را به خود راه ندهد، این قلب مؤدّب به ادب الهی است.
📌در مقابل، آن قلبی که هر روز و هر لحظه، به چیزی غیر از خداوند متعال تعلّق پیدا می کند، دلی هرزه و به تعبیری بی ادب است. مراد از هرزه گری قلب همین است.
📌 لذا در معارف ما، در باب سلامت و یا بیماری قلب وارد شده است که معیار بیماری و یا سلامت قلب، حبّ به خداوند است. از نظر اسلام، قلبی که به دنیا تعلّق گرفته باشد، یعنی در آن حبّ به دنیا رسوخ کرده باشد، این قلب مریض است.
📌 مراد از مریض بودن قلب، بی ادب آن است؛ چراکه بی ادب ها بیمار هستند. در مقابل، اگر قلب انسان در راه رضای الهی مصرف شده و به خداوند و اولیای خدا تعلّق پیدا کند، در سلامت به سر می برد.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
🏷 جلسه نهم
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌸 آیا خدا، از گناهان ما (هرچند که زیاد باشه...) میگذاره؟
🎤حاج آقا مجتبی تهرانی رحمت الله علیه
@https://eitaa.com/mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍قلب سلیم در روز قیامت❗️
📌حالا من این مطالب را با معارف اسلامی تطبیق می دهم. خداوند در قرآن در این زمینه می فرماید: (يَوْمَ لا يَنْفَعُ مالٌ وَ لا بَنُونَ إِلاَّ مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَليمٍ) 1️⃣؛ قیامت روزی است که نه پول، نه فرزند و نه هیچ چیز دیگر، در آن روز به درد انسان نمی خورد بلکه فقط و فقط قلب سالم در آن روز به کار می آید.
📌 امام صادق(ع) در ذیل همین آیه می فرمایند: «هُوَ الْقَلْبُ الَّذِي سَلِمَ مِنْ حُبِّ الدُّنْيَا»2️⃣؛ قلب سلیم آن قلبی است که از حبّ به دنیا سالم باشد. توجّه داشته باشید که این مطلب در ربط با ادب قلب مطرح شده است!
1️⃣سورۀ مبارکۀ شعراء، آيات88و89
2️⃣ بحارالأنوار، ج7، ص152
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
🏷 جلسه نهم
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 کسی که زمام امور اجرایی در هر یک از چهار محیط در دستش هست او مسئول است. ❗️
📌آیه خطاب به پیغمبراکرم(ص) است. فَاسْتَقِمْ کَمآٰ اُمِرݦْتَ1️⃣؛ هم در سورۀ شوری و هم هود بود. در هود این جمله اضافه بود، وَمݧَݡنݨْ تاٰبَ مَعݧَکَ2️⃣؛یعنی هم خودت باید پایداری کنی و هم آنهایی که تحت سلطۀ اجرایی تو هستند.
📌گفتم اجرایی پیغمبراکرم(ص). در آن زمان تفکیک قوا به صورت امروز نبود. قوّۀ مقنّنه، مجریّه و قضائیّه داشته باشیم. پیغمبراکرم(ص)مقنّنه، مجریّه و قضائیّه بود. آن چه مربوط به اصلاح و افساد جامعه است حیثیت اجرایی است. ربطی به قوا و قوانین ندارد.
📌 آن کسی که زمام امور اجرایی جامعه در دستش هست او مسئول است. پیغمبراکرم(ص)به این دلیل بود که فرمود: «شَیَّبَتْنِی سُورَةُ هُودٍ لِمَکانِ هَذِهِ الاݦݨݖیݨݧݧَةِ»؛ پیرم کرد.
📌 آن پدر و مادری که در همین محیط و فضای کوچک سرپرست بچّه هستند، قوّۀ مجریّه او هم هستند. در محیط آموزشی و بالاتر هم همین طور است. همه آنهایی که کار اجرا در دستشان هست مسئول هستند.
1️⃣سورۀ مبارکۀ شوری، آیۀ 15
2️⃣سورۀ مبارکۀ هود، آیۀ 112
〰〰〰〰〰
📚 #سلوک_عاشورایی منزل پنجم
📕 #استقامت_و_پایداری
🏷 جلسه دوازدهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 با مستحبّات قلبت را ادب کن❗️
📌در باب رشد بُعد قلبی انسان در ربط با اعمال نیز به روایتی اشاره می کنم. امام صادق(ع) در این زمینه می فرمایند: «إِنَّ الْقَلْبَ يَحْيَا وَ يَمُوتُ»؛ قلب زنده می شود و می میرد. «فَإِذَا حَيَّ فَأَدِّبْهُ بِالتَّطَوُّعِ»؛ پس وقتی که زنده است، آن را با مستحبّات ادب کن!
📌 اعمال واجب را چه دلت بخواهد و چه نخواهد، مجبور هستی که انجام دهی امّا اگر قلبت سرحال بود، با انجام اعمال مستحبّ آن را ادب کرده و رشد و توسعه بده! «وَ إِذَا مَاتَ فَاقْصُرْهُ عَلَى الْفَرَائِضِ»1️⃣؛ امّا اگر قلبت مُرده است، فقط به انجام واجبات اکتفا کن!
📌چراکه عمل مستحبّ اگر از روی کسالت باشد، رشد درونی نمی آورد. اولیای خدا(ع) نیز در ربط با اعمال همین روش را دنبال کرده و به همین دلیل، هیچ گاه از انجام عبادت ، حالت زدگی و کسالت پیدا نمی کردند. دلیل اینکه می بینید آن ها عاشق عبادت بوده اند، این است که ابتدا با این روش قلب خود را تربیت کرده و سپس آن را به عبادت مشغول می کردند.
1️⃣بحارالأنوار، ج84، ص47
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
🏷 جلسه نهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
〰️〰️
〰️〰️〰️
📚
📕 #کتاب_تربیت_مربی
🏷 جلسه نهم
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
🔰 قلبت، دوست تو و عملت پدر توست!
📌رُوِيَ عَنِ الصَّادِقِ عَلَيْهِ السَّلامُ قَالَ:
« لِرَجُلٍ اِجْعَلْ قَلْبَكَ قَرِيناً بَرّاً أَوْ وَلَداً وَاصِلًا وَ اجْعَلْ عَمَلَكَ وَالِداً تَتَّبِعُهُ وَ اجْعَلْ نَفْسَكَ عَدُوّاً تُجَاهِدُهَا وَ اجْعَلْ مَالَكَ عَارِيَّةً تَرُدُّهَا».
📌روایت از امام صادق صلوات الله علیه منقول است که حضرت به شخصی فرمودند: در روایت این جور نقل می کند مرحوم کلینی. «قَالَ لِرَجُلٍ» حضرت به شخصی فرمودند این جملات را:
📌اوّل: «اِجْعَلْ قَلْبَكَ قَرِيناً بَرّاً»؛ دلت را مثل یک شخص مصاحبی قرار بده که او متابعت از تو می کند و به اصطلاح ما، دنبال رو توست، برّ؛ معنایش این است. یا یک فرزندی که «وَلَداً وَاصِلًا»؛ واصِلا به تعبیر ما، عربیش {این است}: غیر عاق. غیر عاق است.
📌یک بچّه ای را که، خدمتتان عرض شود که چسبیده به پدرش است، هرجا بابایش برود، او هم دنبالش، می رود. وَاصِلًا دنباله رو توست، یا یک رفیقی، که گوش کنید! دنباله رو توست، همیشه با توست، تو را رهایت نمی کند.
📌 رفیق که رهایت نمی کند، یا بچّه ای را که آن هم، همین جوری است، دنباله رو بابایش است. یعنی چی؟، دلت را این جوری قرار بده؟معنایش این است که این دل و قلب را تو فاسد می کنی،آن متابعت از تو می کند.
📌 تو او را صالح می کنی. هم صلاح قلب و هم فساد قلب در دست توست؛ همان جور که یک بچّه ای که دنبال رو بابایش است، بابا هرجا برود او هم، می آید. گوش کن! اگر تو بروی به سراغ دنیا، دل هم به دنبال تو می آید. خوب حرف های من را گوش کن. چقدر زیبا می فرمودند. اگر بروی به دنبال معنویّت و خدا، دلت هم دنبال تو می آید. مهار دل به دست توست. می فهمی چه می خواهم بگویم؟ بله!
📌 «اِجْعَلْ قَلْبَكَ قَرِيناً بَرّاً أَوْ وَلَداً وَاصِلًا»؛ این جوری است.
دوّم: «وَ اجْعَلْ عَمَلَكَ وَالِداً تَتَّبِعُهُ»؛ از این طرف عکسش کرد. تو عملت را یک جوری انجام بده که بدان تو دنباش می روی.
گوش هایت را باز کن.هرجور، اگر عملت رفت به سمت جهنّم، تو هم می روی توی جهنّم؛ اگر عملت رفت توی بهشت، تو هم می روی توی بهشت؛ تو دنبال عملت می روی. عمل دنبال تو دل دنبال تو می آید؛ ولی تو دنبال عملت می روی.چه جوری عمل کردی؟!
حواست جمع باشد، هرجور کردی، نمی توانی جدا بشوی؛ گفتم: عمل جهنّمی، تو را جهنّمیت می کند؛ عمل بهشتی، تو را بهشتیت می کند. این هم دوّم.
📌سوّم: «وَ اجْعَلْ نَفْسَكَ عَدُوّاً تُجَاهِدُهَا»؛
نفست را، نیروی شهوت و غضبت را؛ نفس، شهوت و غضب به اش می گویند، این غیر قلب است. او را یک دشمنی؛ یعنی نگرشت به او، دشمنی باشد که می خواهی با او مبارزه کنی،کنار نیایی باهایش کلاه سرت می گذارد،ها!
📌 رفیق نشوید،با شهوت و غضب و هواهای نفسانی کنار نیایید، «وَ اجْعَلْ نَفْسَكَ عَدُوّاً تُجَاهِدُهَا»؛ دیدت، به هواهای نفسانی، شهوت و غضبت این جوری باشد که باید با این مبارزه کنی، محدودش کنی به حدود شرع.
📌چهارم:«وَ اجْعَلْ مَالَكَ عَارِيَّةًتَرُدُّهَا»؛ مالی که توی دستت داری، نگرشت به اش این باشد، این امانت است، در دست توست باید رد کنی و بروی؛ همراهت نمی بری. این هم دیدت نسبت به مالت باشد.
📌چهار تا چیز به اش فرمودند: قلب است و عمل است و نفس است و مال. انسان باید یک چنین نگرشی داشته باشد؛ انسانی که عاقل است، کسی که قائل به مبدأ و معاد است، حواسش جمع باشد.بداند دل دنبال رو اوست، او دنبال روی او نیست، هرجا بروی، دلت می آید.
📌از این طرف هرجا عملت برود، تو دنبالش می روی. شد؟! با نفست رفیق نشو. حواست جمع باشد، جبهه بگیر باهاش. شد؟! از این طرف هم حواست جمع باشد، مال چیه؟ مال تو نیست.
➖اصول کافی، جلد 2، صفحه 454
قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ (ع) لِرَجُلٍ اجْعَلْ قَلْبَكَ قَرِيناً بَرّاً أَوْ وَلَداً وَاصِلًا وَ اجْعَلْ عَمَلَكَ وَالِداً تَتَّبِعُهُ وَ اجْعَلْ نَفْسَكَ عَدُوّاً تُجَاهِدُهَا وَ اجْعَلْ مَالَكَ عَارِيَّةً تَرُدُّهَا.
〰️〰️〰️〰️〰️
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
🔰 قلبت، دوست تو و عملت پدر توست!
📌رُوِيَ عَنِ الصَّادِقِ عَلَيْهِ السَّلامُ قَالَ:
« لِرَجُلٍ اِجْعَلْ قَلْبَكَ قَرِيناً بَرّاً أَوْ وَلَداً وَاصِلًا وَ اجْعَلْ عَمَلَكَ وَالِداً تَتَّبِعُهُ وَ اجْعَلْ نَفْسَكَ عَدُوّاً تُجَاهِدُهَا وَ اجْعَلْ مَالَكَ عَارِيَّةً تَرُدُّهَا»
📌نسبت به قلب و دل خود این گونه باش که قلب خود را مانند یک دوست و همراه و هم نشین نیکو و مهربان و همیشگی قرار بده، طوری که آن را همانند فرزندی که بسیار دوست داری و نه فرزندی که عاق کرده ای، قرار بده.
📌دیدگاه تو نسبت به عملت این گونه باشد که عملت مانند پدرت می ماند که هر کجا پدر می رود، فرزند هم همراه او می رود؛ پس هر کجا که تو می رود تو هم همراه او هستی و به دنبال او می روی.
📌 نسبت به نفس خود همواره این گونه باش که او دشمن توست و تو در حال مبارزه و جنگ کردن با او هستی.
📌 نسبت به اموال خود این نگاه ر ا داشته باشد که این مال عاریه ای است که از همسایه خود و یا دیگری گرفته ای و باید آن را به صاحبش برگردانی.
〰️〰️〰️〰️〰️
شرح حدیث
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
〰️〰️〰️
〰️〰️
#روضه #شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
🔰 قلب مؤمن جایگاه من است❗️
📌روایت از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است که حضرت می فرمایند: «أَنَّ لِلَّهِ تَعَالَی فِی الأَرضِ أَوَانِیّ أَلَا وَ هِیَ القُلُوب»1️⃣؛برای خداوند متعال در زمین ظرف هایی وجود دارد که عبارت از دل ها است. دلیل این مطلب نیز در روایت دیگری بیان شده است. خداوند در ضمن یک حدیث قدسی می فرماید: «لَا يَسَعُنِی أَرْضِی وَ لَا سَمَائِی»؛ زمین و آسمان، گنجایش من را ندارد، «وَ لَكِنْ يَسَعُنِی قَلْبُ عَبْدِیَ الْمُؤْمِن»2️⃣
📌؛امّا تنها چیزی که گنجایش من را دارد، قلب بندۀ مؤمن من است. جایگاه خداوند، باید متناسب با او باشد و در این عالم، تنها قلب مؤمن چنین ظرفیّتی را دارد. حال ببینید که قلب انسان چه قدر ارزش مند است!
📌در تعبیر دیگری که در روایات ما بیان شده و بین اهل معرفت نیز مصطلح است، می فرمایند: «قَلْبُ الْمُؤْمِنِ عَرْشُ الرَّحْمَنِ»3️⃣؛قلب مؤمن عرش الهی است. ما بالاتر از عرش الهی که نداریم!
1️⃣میزان الحکمه، ج5، ص217
2️⃣عوالیاللئالی، ج4، ص 7
3️⃣بحارالأنوار، ج55، ص39
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕 #کتاب_تربیت_مربی
🏷 جلسه نهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 خداوند می فرماید: زمین و آسمان گنجایش مراندارد ولی قلب مؤمن جایگاه من است❗️
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_ادب_الهی
📕
🏷 جلسه نهم
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 ای فاطمه! من علی ام !
〰️〰️〰️〰️〰️
🎞
روضه
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani