🌺 أَیهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَیکمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَکةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ🌺
🔹به لطف خداوند متعال امیدداریم و آرزوی مغفرت و بخشش در این ماه مبارک را داریم. برای همگان دعا کنیم و در رأس همه ادعیه و دعای واجب بر اهل ولایت، دعا به وجود نازنین حضرت حجة(ارواحناله الفداء) است.
🔹ان شاءالله در این ماه مبارک، پرونده #فضای_مجازی ادامه پیدا خواهد کرد. در کنار این پرونده، بهتر است به #سیره_عبادی (قول، فعل) حکمای شیعه نیز پرداخته شود تا انگیزههای خودیابی و خودسازی در درون ما زنده گردد. بمنه و کرمه تبارک و تعالی.
@monir_ol_din
#کلام_عرفانی
#حکمایامامیه_1
فقیهاهلالبیت، حَکیمِمتألّه، مُجَدِّدبزرگعصر حضرتامامخمینی(ره):
🔹 و چون آشنايان معارف دانستهاند كه تحت پوشش اين اصطلاحات نمىتوان راه معرفت را طى كرد با لسان تمنا گفتهاند: محبوبا! خودت پرده و حجاب را بردار كه دست مخلوق قدرت كنار زدن اين حجابها را ندارد. «اللهمّ عرّفني نفسك فإنّك إن لم تعرّفني نفسك لم أعرفك...» ما هم اگر خواستيم و توانستيم اين #حجاباكبر، يعنى مفاهيم و اصطلاحات را پاره كنيم بايد بگوييم: «ربّنا عرّفنا ذاتك و إن لم تعرّفنا نفسك لا نعرفك قطّ».
ر.ک. تقریرات فلسفه، ج۱، ص ۲۳۸
@monir_ol_din
#پرونده_علمی_6
#فلسفهفضایمجازی
#بررسیدیدگاهها_۱
♻ ورود ناقص و ابتر فلسفهاسلامی در موضوع فضایمجازی
1⃣دیدگاه فلاسفه و اساتید فلسفه و حکمت گزارش شد. مهمترین همایشی که میتوانست مجمع آراء اساتید حکمت پیرامون فضای مجازی باشد، همایش #فلسفه_در_مواجهه_با_فضای_مجازی است. این همایش، ظرفیت بسیار خوبی برای بیان دیدگاهها داشت، لیکن آنچه که از این همایش و سخنرانیهای اساتید استخراج شد، به اندازه توقعی که از استادان حکمت وجود داشت، نبود. آیا میتوان از آنچه که ایشان گفتهاند، رهتوشهای نوین برداشت و ادعا نمود که، با مطالعه آراء ایشان، زاویه دید ما نسبت به پدیده فضای مجازی عمق بیشتری یافته است؟
2⃣ جناب #استادخسروپناه در تبیین دیدگاه خود، پیشنهاد میکند که حکمت متعالیه مبنای نگارش سند نوین فضای مجازی قرار بگیرد، و همو، در این سخنرانی در توصیف فضای مجازی چنین میگوید: فضای مجازی #جهتدار است، #معنادار است و #شبکهگستردهجهانی است. آیا این توصیفات برخاسته از مبانی حکمی صدرایی است؟ کدام مبنای فلسفی است که، فضای مجازی را جهتدار توصیف میکند و یا معناداری فضای مجازی مستخرج از کدام مبنای فلسفی است؟ اینکه فضای مجازی یک شبکه گستردهای است که در آن تعامل صورت میگیرد، مبتنی بر #اصالتوجود قابل تبیین است؟
3⃣ در موقف دیگری از ظرفیت فلسفه اسلامی در توصیف فضای مجازی پرسش خواهم نمود، و آنچه که در این مقام مطرح میشود این سخن است که، اساتید حکمت چه مقدار از فلسفه خویش را در شرح و بسط ماهیت فضای مجازی به کار بستهاند؟ البته که نمیتوان انکار نمود که، دلالتهایی نیز در کلام ایشان صورت میگیرد که میتواند امیدبخش باشد، مانند آنچه که #استاددینانی، با بیان اینکه سه مرتبه حقیقت وجود دارد؛ لغویه، عرفیه، شرعیه و در مقابل اینها مجاز مطرح میشود، ادامه سخنان خود را با توضیح عالم خیال پیمیگیرد. نکتهای را که او طرح میکند و جناب #دکتربلخاری آن را شرح میدهد که؛ فضای مجازی بسط حقیقت است، نکته درخور تأملی است که باید پی گرفته شود. و در همین پیگیری است که، فلسفه و عرفان نظری میتوانند ظرفیت خود را بروز دهند و برای دانشپژوهان فلسفه، دریچهای نوین بگشایند.
4⃣ با تمام این اوصاف، وضعیت کنونی فلسفه، شبیه وضعیت فقه فردی است که، در مقام بحث از طهارت و صلات قهرمانانه وارد میشود و لیکن برای حل مسائل کلان نظام اسلامی درمانده میشود. اینکه در متون حکمی، مباحث و مسائل فلسفی در ادله متعددی با تقاریب متنوع بیان شود، در عین حال که فی نفسه جای تقدیر دارد اما زمانی که، توان #توصیف پدیدهای گسترده و حاکم چون فضای مجازی را ندارد، آن ظرفیت مورد تردید جدی قرار میگیرد. یا فلسفهورزان نمیتوانند که البته چنین نیست و ایشان بسیار استادانه از عهده متون و آراء فلسفی برمیآیند یا اینکه فلسفه از چنین ظرفیتی برخوردار نیست. یعنی #اصالتوجود و نظریات مبتنی بر آن را یارای شرح و بسط پدیدهای چون فضای مجازی نیست.
@monir_ol_din
#پرونده_علمی_6
#فلسفهفضایمجازی
#بررسیدیدگاهها_۲
♻ چرا فلسفهاسلامی در مواجهه با فضای مجازی #کمتحرک است؟
🔹میزان تحقیقات و پژوهش هایی که فیلسوفانه به فضای مجازی نظر انداخته باشند، حتی سخنرانیها و همایشها و نشستهای علمی به اندازه درخور نیست. موضوع فضای مجازی امروزه تبدیل به #حکمرانیمجازی شده است و بسیار جای تعجب دارد که، اساتید فلسفه که در این ایام مشغول تدریسهای مجازی هستند، آیا نمیاندیشند که، فضای مجازی با آنها و با فلسفه آنها چه میکند؟ توصیه به استفاده بهینه از این فضا و تبدیل تهدید به فرصت، نکتهای نیست که، استاد فلسفه بگوید بلکه هرکسی میتواند با اندک بهرهای از عقل اجتماعی چنین راهنمایی را انجام دهد. از فیلسوف توقع میرود که در حقیقت و ماهیت این فضا تأمل ورزد و قدمی پیش نهد و دریچهای نوین بگشاید و زاویه دیدی جدید پیشروی همگان باز کند. اما مع الاسف....
🔹یکی از دوستان عزیزم، بعد از یادداشت قبلی تذکری را دادند که تقدیم میکنم:
«به نظر میرسد، توقع #فلسفهفضایمجازی از مبنای اصالت وجود بجا نیست، بلکه شما میتوانید به نظریه اعتباریات علامه طباطبائی چشم اندازید و از ظرفیتهای آن برای شرح فلسفی ماجرای فضای مجازی بهره بگیرید.»
🔹 بنده این نکته ایشان را به روی چشم مینهم و به آن احترام میگذارم، لیکن نسبت به این پیشنهاد عرض کوتاه و مختصری دارم؛
آیا فضای مجازی، پدیدهای موجود است یا معدوم؟ اگر در دایره وجود قرار دارد، کدام یک از احکام وجود بر آن مترتب میشود؟ آیا میتوان از نظریه #تشکیکوجودی در شرح وحدت و کثرت آن بهره گرفت؟ آیا میتوان از نظریه #حرکتجوهری در توضیح تغییرات آن استفاده کرد؟ آیا میتوان از نظریه #تطابقعوالم در تفسیر رابطه انسان با فضای مجازی استفاده نمود؟ و..... بگذریم که اگر بگوییم معدوم است باز داخل در #واقعیات است و نیازمند تحلیل فلسفی.
⁉ پس چرا فلسفهاسلامی در مواجهه با فضای مجازی کمتحرک است؟
@monir_ol_din
#پرونده_علمی_6
#فلسفهفضایمجازی
#بررسیدیدگاهها_3
✅ فیلسوف فضای مجازی
🔹شاید تنها استادی را که بتوان صاحب اندیشه و تأمل در فضای مجازی دانست، استاد #رضاداوریاردکانی باشد. پیشتر در یادداشتی، بخشی از دیدگاه او گزارش شد و خدمت عزیزان پیشنهاد میکنم حتماً سخنرانی کوتاه ایشان را پیرامون فضای مجازی با دقت مطالعه نمایند.
http://www.ias.ac.ir/index.php/2016-04-19-10-01-24/902-2017-05-27-04-12-29
البته ناگفته پیداست که توفیق ایشان در تبیین بهتر فضای مجازی، ریشه در اندیشهورزی پیرامون #تکنولوژی و ماهیت آن را دارد. ایشان از کسانی است که فیلسوفانه با این موضوع مواجهه کرده و تهیأ لازم برای پرداختن به موضوع فضای مجازی را داشت.
🔹بخشی از سخنرانی ایشان در تحلیل ماهیت فضای مجازی را گزارش میکنم:
«....از جمله اوصاف اصلی فضای مجازی اینست که #استبداد خود را آشکار نمیسازد و راه ورود بر هیچ چیز را نمیبندد و با هیچ چیز مخالفت نمیکند و میان چیزها تفاوت نمیگذارد. هنر و دین و سیاست و علم همه میتوانند در این عالم وارد شوند و کم و بیش وارد شدهاند اما آنها هر چه باشد با ورود در این عالم جزئی از #جهانمجازیووهمی میشوند. حتی چنانکه گفته شد درس دین و عرفان و فلسفه را هم میتوان در این فضا آموخت اما باید تحقیق کرد که فلسفه مثلاً در این فضا چه وضع و صورتی پیدا میکند و مخاطبش کیست و چه میتواند بکند؟ برای پاسخ دادن به این پرسش باید پرسید که فضای مجازی چیست. از جمله صاحبنظران معاصر که در این پرسش تأمل کرده اند، #بودریار فیلسوف و جامعهشناس فرانسوی است. به نظر او زمانی بود که علم، علم جهان فینفسه بود و در دوره مدرن علم به گزارش واقعیت مبدل شد اما در زمان ما که همان زمان فضای مجازی است هر چه هست گزارشها و رمزها و کدها است. این کدها و رمزها هیچ مرجعی ندارند و با میزانی سنجیده نمیشوند یعنی اگر در گذشته امور خیالی و وهمی مرجعی در مراتب وجود داشتند در فضای مجازی خیال و وهم اموری در برابر حقیقت و وجود نیستند و به چیزی که موجود باشد باز نمیگردند بلکه عدمند. فضای مجازی سراسر روی زمین را به جهان خیالها و اوهام بدون مرجع و بی پشتوانه مبدل کرده است. بودریار گفته است که اکنون به جای اینکه مثل #لایبنیتس بپرسیم موجودات چرا هستند و عدم نیستند باید بپرسیم چرا هیچ چیز نیست و همه چیز سراسر عدم است و عجیب اینکه او این عدم را واقعیت و موجودیت شدید میدانست. این صورتی از فلسفه جهان مجازی است و پیداست که چنین رأی و نظری جز در فضای مجازی نمیتوانست به وجود آید....»
✅متن سخنرانی در همایش فلسفه در مواجهه با فضای مجازی، 31 اردیبهشت 1396
🔹استاد داوری در مبنای فکری خود، به درستی عمل کرده است و آنچه را که در مواجهه با فضای مجازی میگوید تراویده از سالها اندیشه فلسفی اوست، و بسیار جای تأسف دارد که برخی اساتید، به جای فلسفهورزی پیرامون فضای مجازی و استفاده از انبان اندیشههای فلسفی خود، در توصیف این موضوع ادبیاتی را از جای دیگری وام میگیرند و بحث فلسفی را به صورت #استقراضی انجام میدهند. فیلسوف باید جلودار اندیشه باشد نه #مقلد دیگران.
🔹در ادامه گزارشها به تحقیقات و پژوهشهای فلسفی صورت گرفته در #غرب پیرامون فضای مجازی خواهم پرداخت. بعونه تبارک و تعالی.
@monir_ol_din
#کلام_عرفانی
#حکمایامامیه_2
حکیم متأله، صدرالمتألهین شیرازی(ره):
♻ نور باطنی در قلوب مؤمنین به واسطه تعلیم و هدایت نبی و ولی حاصل میشود.
🔹... و قد كنت سمعت من قبل ان حقيقة ذات النبي و الولى متوسطة بين الله و بين خلقه فى افاضة الوجود و الرحمة عليهم، فيكون النبي و الائمة عليه عليهم السلام بمنزلة انفس العباد و ذواتهم.....ان حياة الانسان و بقائه فى الآخرة بنور المعرفة و قوة الايمان، و انما يحصل ذلك النور الباطنى فى قلوب المؤمنين بسبب تعليمهم و هدايتهم، فهم من هذه الحيثية أيضا كانوا بمنزلة السبب المقوم لوجود هؤلاء وجودا اخرويا و بقاء سرمديا، فيكونون انفسهم.
🔹 پیش از این نیز شنیده بودی که حقیقت ذات نبی و ولی واسطه میان خداوند متعال و مخلوقات اوست در افاضه وجود و رحمت بر ایشان، پس نبی و ائمه (سلام الله علیهم) به منزله جان و ذات بندگان هستند.... حیات انسان و بقاء او در آخرت به نور معرفت و قوت ایمان حاصل میشود، و آن #نورباطنی در قلوب مؤمنین به سبب تعلیم و هدایت ایشان حاصل میشود، پس ایشان از این جهت، به منزله سببی هستند که مقوم وجود اخروی و بقاء سرمدی مردمان هستند، پس به منزله جان آنها هستند.
ر.ک. شرح اصول کافی، ج۴ ص ۱۷۵
@monir_ol_din
#پرونده_علمی_6
#فلسفهفضایمجازی
#معرفیپژوهشگاهفضایمجازی
🔸باوجود کمکاریهایی که در حوزه فلسفی فضای مجازی صورت گرفته است، نمیتوان برخی تلاشها را نادیده گرفت. یک سری از این تلاشها - که هرچند در وضعیت کنونی ما اصلاً کافی نیست- مربوط به #مرکزملیفضایمجازی است. دوستانی که علاقمند به پیگیری هستند یا میخواهند در جریان اطلاعات و تحقیقات روز قرار بگیرند بهتر است به پایگاه اینترنتی #پژوهشگاهفضایمجازی مراجعهای داشته باشند.
🔸 به جهت رعایت انصاف در نقد، تعدادی از تحقیقات عرضه شده در این پژوهشگاه را که در قالب کتاب چاپ شده است، و مربوط به موضوعات فلسفی و علوم انسانی است، خدمت عزیزان معرفی میکنم.
http://csri.majazi.ir/web_directory/54548-
@monir_ol_din
#معرفیکتاب
1- کتاب «کلان داده و آینده علوم انسانی- اجتماعی» از یحیی شعبانی (دانشجوی دکترای پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)
2- کتاب «جاودانگی مجازی» از سید علی حسینی (دانشجوی دکتری حکمت متعالیه-دانشگاه فردوسی مشهد)
3- کتاب «درآمدی بر فلسفه هوش مصنوعی» از دکتر مهدی همازاده (پژوهشگر موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران)
🔺پردازش فلسفی که در این کتابها صورت میگیرد، محل نقد دارد، اما مهمتر از نقد، معرفی کتابها و کوششهای عزیزان است که، دیده شود و مورد مطالعه قرار بگیرد.
#بایدفلسفهفضایمجازیراجدیبگیریم.
@monir_ol_din